Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 0:24 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="nenad"]Rado bih pojasnio moje stavove:[/quote]
ako smijem primjetiti, nadasve zanimljive stvari o kojima razbijamo glavu ovih dana :g:
jedno podpitanje...
[quote]1. komisijski ispiti 4. puta
...
uvede rubrika [i]Ne želim ispit pred komisijom[/i]
...Bojim se da je moj prijedlog ignoriran.[/quote]
dobra ideja - smanjuje stres... no, cinise da komisija vise nece biti.... ali ako dobro sfatih, bit ce svega 3 izlaska... :roll: :-k ali treba to jos dobro ispitati :-k
[quote]2. ukidanje pismenih ispita
...
Tko ne bi položio, recimo, LA 1
u zimu, ponovno bi upisao kolegij u ljetnom semestru, a ako položi, onda bi najesen upisao
LA 2.[/quote]
oko ovoga me zanima - bi li bilo nastave za njih?
tj, da li bi se nastava iz LA1 odvijala cijelu godinu?
isto tako, sto ako ne polozi niti tada? upis godine ponovno, parcijala mejbi? (ocito ima LA1 i 2 jos za polozit, pa je parcijala max)
zbilja me zanima kako ste to bili zamislili.... jer mislim da bi to bilo daleko prihvatljivije nego ova opcija o cekanju iduce godine (kako se cini) da bi tek tada student isao polagati....
[quote]Zaključio bih da nije sigurno da će sve krenuti po novome od jeseni;[/quote]
nadajmo se.... imam osjecaj da je ovo navrat-nanos... a cinimise da to ipak nije nacin organizacije studija :-k
mislim da bi definitivno trebalo sjesti i porazgovarati i sa studentima, te uvaziti njihove primjedbe....
ovaj rok od 15.03. je samo za to ako ce se provoditi od ove jeseni.... a cemu srljati? :-k
nenad (napisa): | Rado bih pojasnio moje stavove: |
ako smijem primjetiti, nadasve zanimljive stvari o kojima razbijamo glavu ovih dana
jedno podpitanje...
Citat: | 1. komisijski ispiti 4. puta
...
uvede rubrika Ne želim ispit pred komisijom
...Bojim se da je moj prijedlog ignoriran. |
dobra ideja - smanjuje stres... no, cinise da komisija vise nece biti.... ali ako dobro sfatih, bit ce svega 3 izlaska... ali treba to jos dobro ispitati
Citat: | 2. ukidanje pismenih ispita
...
Tko ne bi položio, recimo, LA 1
u zimu, ponovno bi upisao kolegij u ljetnom semestru, a ako položi, onda bi najesen upisao
LA 2. |
oko ovoga me zanima - bi li bilo nastave za njih?
tj, da li bi se nastava iz LA1 odvijala cijelu godinu?
isto tako, sto ako ne polozi niti tada? upis godine ponovno, parcijala mejbi? (ocito ima LA1 i 2 jos za polozit, pa je parcijala max)
zbilja me zanima kako ste to bili zamislili.... jer mislim da bi to bilo daleko prihvatljivije nego ova opcija o cekanju iduce godine (kako se cini) da bi tek tada student isao polagati....
Citat: | Zaključio bih da nije sigurno da će sve krenuti po novome od jeseni; |
nadajmo se.... imam osjecaj da je ovo navrat-nanos... a cinimise da to ipak nije nacin organizacije studija
mislim da bi definitivno trebalo sjesti i porazgovarati i sa studentima, te uvaziti njihove primjedbe....
ovaj rok od 15.03. je samo za to ako ce se provoditi od ove jeseni.... a cemu srljati?
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 10:34 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]molim? pa fakulteti ionak dobivaju pare iz ministarstva za ljude koji su na teret ministarstva. sorry, ovo nije mjesto gdje bih ja iznosio svoju financijsku situaciju, al ja pred 3 tjedna nisam jeo 4 dana jer nisam niti kune u dzepu, stipendiju nemam, a djecji doplatak je ukinut. i onda da jos moram placati studij? no way![/quote]
OK a da li fakulteti imaju dovoljno para. Evoga recimo za FO se može vidjeti da ima fali na mnogim dijelovima i kvaliteta studija zbog toga pati. Ako bi pare koje dajem išle na unaprijeđenje kvalitete studija dao bi ih.
Znam da je kod nas to teško uvesti, ali pomiri se sa tim - kad tad će se plačati studij - pogledaj kako se to vani razvija, mjesta na kojima plačaš studij imaju i kvalitetniji studij.
kenny (napisa): | molim? pa fakulteti ionak dobivaju pare iz ministarstva za ljude koji su na teret ministarstva. sorry, ovo nije mjesto gdje bih ja iznosio svoju financijsku situaciju, al ja pred 3 tjedna nisam jeo 4 dana jer nisam niti kune u dzepu, stipendiju nemam, a djecji doplatak je ukinut. i onda da jos moram placati studij? no way! |
OK a da li fakulteti imaju dovoljno para. Evoga recimo za FO se može vidjeti da ima fali na mnogim dijelovima i kvaliteta studija zbog toga pati. Ako bi pare koje dajem išle na unaprijeđenje kvalitete studija dao bi ih.
Znam da je kod nas to teško uvesti, ali pomiri se sa tim - kad tad će se plačati studij - pogledaj kako se to vani razvija, mjesta na kojima plačaš studij imaju i kvalitetniji studij.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:51 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]molim? pa fakulteti ionak dobivaju pare iz ministarstva za ljude koji su na teret ministarstva. sorry, ovo nije mjesto gdje bih ja iznosio svoju financijsku situaciju, al ja pred 3 tjedna nisam jeo 4 dana jer nisam niti kune u dzepu, stipendiju nemam, a djecji doplatak je ukinut. i onda da jos moram placati studij? no way![/quote]
Ja sam zapravo isto za placanje. Al ne sad nesto ogromno, kao u Americi nego max 1000-2000kn.
Mislim da bi to bio dodatni poticaj studentima da brze i bolje zavrse faks. Mislim da je podatak da samo 30% upisanih studeneta zavrsava faks prilicno otuzan.
Svakako nisam za to da losiji materijalni status onemoguci nekoga da studira. Zato je u takvim reformama potreban citav niz mjera koji bi omogucili ljudima da studiraju : studentski krediti, olaksice, stipendije, ukidanje placanja za dobre studente, itd.
Bitno je da se ti novci trose na poboljsanje studiranja(odnosno na studente): stipendije, slusanje semestara u inozemstvu, smanjenje broja studenata po profesoru i tak.
Mislim, trebaju i profesori i asistenti biti adekvatno placeni za svoje znanje, ali ne da sve pare odu za to.
kenny (napisa): | molim? pa fakulteti ionak dobivaju pare iz ministarstva za ljude koji su na teret ministarstva. sorry, ovo nije mjesto gdje bih ja iznosio svoju financijsku situaciju, al ja pred 3 tjedna nisam jeo 4 dana jer nisam niti kune u dzepu, stipendiju nemam, a djecji doplatak je ukinut. i onda da jos moram placati studij? no way! |
Ja sam zapravo isto za placanje. Al ne sad nesto ogromno, kao u Americi nego max 1000-2000kn.
Mislim da bi to bio dodatni poticaj studentima da brze i bolje zavrse faks. Mislim da je podatak da samo 30% upisanih studeneta zavrsava faks prilicno otuzan.
Svakako nisam za to da losiji materijalni status onemoguci nekoga da studira. Zato je u takvim reformama potreban citav niz mjera koji bi omogucili ljudima da studiraju : studentski krediti, olaksice, stipendije, ukidanje placanja za dobre studente, itd.
Bitno je da se ti novci trose na poboljsanje studiranja(odnosno na studente): stipendije, slusanje semestara u inozemstvu, smanjenje broja studenata po profesoru i tak.
Mislim, trebaju i profesori i asistenti biti adekvatno placeni za svoje znanje, ali ne da sve pare odu za to.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:14 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
Sto fali onoj ideji iz, cini mi se, doba dok je prof. Kraljevic bio ministar? :-k
Na pocetku studija potpises kredit kod Ministarstva i studiras "besplatno". :) Ako zavrsis u roku, dug se brise, ako "malo" kasnis vracas manji dio, ako "puno" kasnis vracas veci dio, a ako odustanes vracas sve. 8)
Poticajno za studij, a svima daje sansu! :D
Uzmemo li u obzir podatke sa sastanka prof/asist prve godine da je vecinu kolegija kolokviralo samo cca 50% ljudi, unatoc tome sto su kolokviji prilicno jednostavni, cini se da nam treba tako nesto... :(
[b]Objasnjenje:[/b] Ovo gore znaci da je prolaznost vecine kolokvija bila oko 50%, a ne da je 50% ljudi proslo vecinu kolegija pomocu kolokvija. :( Podatak koliko je takvih ja, na zalost, nisam cuo. :( Mislim da mogu iskopati, ali nisam se time bavio... :?
Sto fali onoj ideji iz, cini mi se, doba dok je prof. Kraljevic bio ministar?
Na pocetku studija potpises kredit kod Ministarstva i studiras "besplatno". Ako zavrsis u roku, dug se brise, ako "malo" kasnis vracas manji dio, ako "puno" kasnis vracas veci dio, a ako odustanes vracas sve.
Poticajno za studij, a svima daje sansu!
Uzmemo li u obzir podatke sa sastanka prof/asist prve godine da je vecinu kolegija kolokviralo samo cca 50% ljudi, unatoc tome sto su kolokviji prilicno jednostavni, cini se da nam treba tako nesto...
Objasnjenje: Ovo gore znaci da je prolaznost vecine kolokvija bila oko 50%, a ne da je 50% ljudi proslo vecinu kolegija pomocu kolokvija. Podatak koliko je takvih ja, na zalost, nisam cuo. Mislim da mogu iskopati, ali nisam se time bavio...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
Postano: 12:22 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="nenad"]Rado bih pojasnio moje stavove:
1. komisijski ispiti 4. puta
Prije više od godinu dana i PISMENO sam doc. Čižmešiji dao moj prijedlog da se kod
prijavljivanja ispita po četvrti put uvede rubrika [i]Ne želim ispit pred komisijom[/i] , koji
tek ako student označi (ako zaboravi, NIJE označio) znači da ispit neće biti pred komisijom.
Činilo mi se to pojednostavljenjem koje ne bi diralo u prava studenata. Bojim se da je moj
prijedlog ignoriran.
2. ukidanje pismenih ispita
Prije više od dvije godine doc. Tambača i ja smo sačinili prijedlog da se kolegiji s
prve godine nude u oba semestra, s time da se uvede/u preliminarni kolegij(i) za brucoše
koji nisu došli s dobrom pripremom iz srednje škole. Tko ne bi položio, recimo, LA 1
LA 2. Slično i za druge predmete, barem na prvoj i dijelu druge godine. Tako rade
američka sveučilišta. Prijedlog je bio u pismenom obliku, i doživio je istu sudbinu
kao i onaj pod 1. Tada je prva godina bila jednaka i za prof i za inž, pa je sve bilo bitno
lakše za provesti.
Sada imamo preliminarni kolegij na prof smjeru (tako nekako), ali kako se predmeti razlikuju
(malo, ali formalno da) to su se stvari zakomplicirale.
Zaključio bih da nije sigurno da će sve krenuti po novome od jeseni; većina nas se
umorila od promjena svake godine na prvoj godini, tako da je moguće da promjene
sada budu bitno manje, a da se promjene s prve godine (kolokviji) konačno presele
i na ostatak studija.
- Nenad.[/quote]
1. Taj prijedlog nikako nije mogao proći. Zašto? Zato jer u statutu Sveučilišta piše (dosadašnjem statutu) da se četvrti put polaže pred komisijom.
Kod vas je to išlo po defaultu? Čudno, Kod nas, a i na ostalim faksevima kolko znam, se obvezno morala pisati molba za komisjski. Zašto? Zato jer komisjski nije zamišljen zato da bi netko mogao četiri puta izaći na ispit, već zato jer se pretpostavilo da bi netko mogao 3 puta pasti jer je profesor a)prezahtijevan, b) nepravedan, c) ne voli te d)nešto slično. To što su se molbe za komisjski prihvačale i ako su bile bez obrazloženja je druga stvar.
Što se promjena u vezi s bolonjom tiče, to će zahvatiti samo one koji se upišu ove godine pa nadalje. Mi upisani otprije nastavljamo po starom.
nenad (napisa): | Rado bih pojasnio moje stavove:
1. komisijski ispiti 4. puta
Prije više od godinu dana i PISMENO sam doc. Čižmešiji dao moj prijedlog da se kod
prijavljivanja ispita po četvrti put uvede rubrika Ne želim ispit pred komisijom , koji
tek ako student označi (ako zaboravi, NIJE označio) znači da ispit neće biti pred komisijom.
Činilo mi se to pojednostavljenjem koje ne bi diralo u prava studenata. Bojim se da je moj
prijedlog ignoriran.
2. ukidanje pismenih ispita
Prije više od dvije godine doc. Tambača i ja smo sačinili prijedlog da se kolegiji s
prve godine nude u oba semestra, s time da se uvede/u preliminarni kolegij(i) za brucoše
koji nisu došli s dobrom pripremom iz srednje škole. Tko ne bi položio, recimo, LA 1
LA 2. Slično i za druge predmete, barem na prvoj i dijelu druge godine. Tako rade
američka sveučilišta. Prijedlog je bio u pismenom obliku, i doživio je istu sudbinu
kao i onaj pod 1. Tada je prva godina bila jednaka i za prof i za inž, pa je sve bilo bitno
lakše za provesti.
Sada imamo preliminarni kolegij na prof smjeru (tako nekako), ali kako se predmeti razlikuju
(malo, ali formalno da) to su se stvari zakomplicirale.
Zaključio bih da nije sigurno da će sve krenuti po novome od jeseni; većina nas se
umorila od promjena svake godine na prvoj godini, tako da je moguće da promjene
sada budu bitno manje, a da se promjene s prve godine (kolokviji) konačno presele
i na ostatak studija.
- Nenad. |
1. Taj prijedlog nikako nije mogao proći. Zašto? Zato jer u statutu Sveučilišta piše (dosadašnjem statutu) da se četvrti put polaže pred komisijom.
Kod vas je to išlo po defaultu? Čudno, Kod nas, a i na ostalim faksevima kolko znam, se obvezno morala pisati molba za komisjski. Zašto? Zato jer komisjski nije zamišljen zato da bi netko mogao četiri puta izaći na ispit, već zato jer se pretpostavilo da bi netko mogao 3 puta pasti jer je profesor a)prezahtijevan, b) nepravedan, c) ne voli te d)nešto slično. To što su se molbe za komisjski prihvačale i ako su bile bez obrazloženja je druga stvar.
Što se promjena u vezi s bolonjom tiče, to će zahvatiti samo one koji se upišu ove godine pa nadalje. Mi upisani otprije nastavljamo po starom.
_________________ Ovaj ubogi sig je nastradao pod Administratorskom čizmom, a sve zbog nesmotrenosti svog autora koji je pokazao nezavidnu razinu pismenosti prilikom čitanja Pravila ponašanja na Forumu.
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
Postano: 12:27 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Sto fali onoj ideji iz, cini mi se, doba dok je prof. Kraljevic bio ministar? :-k
Na pocetku studija potpises kredit kod Ministarstva i studiras "besplatno". :) Ako zavrsis u roku, dug se brise, ako "malo" kasnis vracas manji dio, ako "puno" kasnis vracas veci dio, a ako odustanes vracas sve. 8)
Poticajno za studij, a svima daje sansu! :D
Uzmemo li u obzir podatke sa sastanka prof/asist prve godine da je vecinu kolegija kolokviralo samo cca 50% ljudi, unatoc tome sto su kolokviji prilicno jednostavni, cini se da nam treba tako nesto... :(
[b]Objasnjenje:[/b] Ovo gore znaci da je prolaznost vecine kolokvija bila oko 50%, a ne da je 50% ljudi proslo vecinu kolegija pomocu kolokvija. :( Podatak koliko je takvih ja, na zalost, nisam cuo. :( Mislim da mogu iskopati, ali nisam se time bavio... :?[/quote] Nije to tak loša ideja, no nije ni tak dobra. Ti bi dobio kredit za školarinu, no ostaje ti pitanje ostalih troškova (stanarina i sl). Dakle, dosta ljudi bi svejedno morali radit pa ne bit uspješni kolko mogu i ne završavat u roku pa bi morali vraćat kredite kad se zaposle. A često se dogodi da na posao čekaš i po godinu-dvije, a kamate rastu.
Apsolutno protiv uvođenja školarina za sve. Ako se to dogodi, nadam se da će pred ministarstvom ili na markovom trgu biti puno studenata s transparentima, ako bude potrebno.
vsego (napisa): | Sto fali onoj ideji iz, cini mi se, doba dok je prof. Kraljevic bio ministar?
Na pocetku studija potpises kredit kod Ministarstva i studiras "besplatno". Ako zavrsis u roku, dug se brise, ako "malo" kasnis vracas manji dio, ako "puno" kasnis vracas veci dio, a ako odustanes vracas sve.
Poticajno za studij, a svima daje sansu!
Uzmemo li u obzir podatke sa sastanka prof/asist prve godine da je vecinu kolegija kolokviralo samo cca 50% ljudi, unatoc tome sto su kolokviji prilicno jednostavni, cini se da nam treba tako nesto...
Objasnjenje: Ovo gore znaci da je prolaznost vecine kolokvija bila oko 50%, a ne da je 50% ljudi proslo vecinu kolegija pomocu kolokvija. Podatak koliko je takvih ja, na zalost, nisam cuo. Mislim da mogu iskopati, ali nisam se time bavio...  | Nije to tak loša ideja, no nije ni tak dobra. Ti bi dobio kredit za školarinu, no ostaje ti pitanje ostalih troškova (stanarina i sl). Dakle, dosta ljudi bi svejedno morali radit pa ne bit uspješni kolko mogu i ne završavat u roku pa bi morali vraćat kredite kad se zaposle. A često se dogodi da na posao čekaš i po godinu-dvije, a kamate rastu.
Apsolutno protiv uvođenja školarina za sve. Ako se to dogodi, nadam se da će pred ministarstvom ili na markovom trgu biti puno studenata s transparentima, ako bude potrebno.
_________________ Ovaj ubogi sig je nastradao pod Administratorskom čizmom, a sve zbog nesmotrenosti svog autora koji je pokazao nezavidnu razinu pismenosti prilikom čitanja Pravila ponašanja na Forumu.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:34 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="zrzy"]Nije to tak loša ideja, no nije ni tak dobra. Ti bi dobio kredit za školarinu, no ostaje ti pitanje ostalih troškova (stanarina i sl). Dakle, dosta ljudi bi svejedno morali radit pa ne bit uspješni kolko mogu i ne završavat u roku pa bi morali vraćat kredite kad se zaposle. A često se dogodi da na posao čekaš i po godinu-dvije, a kamate rastu.[/quote]
1. Nigdje nisam rekao [b]sto[/b] bi sve kredit pokrivao. :) To je na pametnijima od mene da odluce. :)
2. Mozda bi to bio poticaj studijima za "deficitarna" zanimanja, a negativna reklama onima kojih ima vise nego ih se treba/moze zaposliti? 8)
[quote="zrzy"]Apsolutno protiv uvođenja školarina za sve. Ako se to dogodi, nadam se da će pred ministarstvom ili na markovom trgu biti puno studenata s transparentima, ako bude potrebno.[/quote]
Šališ se. :-s Studenti na ulici?! :o Danasnje generacije?! :rotfl: Zalosno je sto mi je sama ideja smijesna, ali to je tako... :( Studenti nikad nisu bili ovako inertni i nezainteresirani. :( Pogledaj samo neinteres oko stud. izbora i bit ce ti jasno. :?
Tko ce se buniti? :-k Mozda srednjoskolci koje bi placanje za koju godinu zakacilo, no i to je upitno. :| Uz malo politicke spretnosti, Vlada provuce placanje kakvo joj se svidi, bez da itko osim pokojeg novinara zucne. :(
zrzy (napisa): | Nije to tak loša ideja, no nije ni tak dobra. Ti bi dobio kredit za školarinu, no ostaje ti pitanje ostalih troškova (stanarina i sl). Dakle, dosta ljudi bi svejedno morali radit pa ne bit uspješni kolko mogu i ne završavat u roku pa bi morali vraćat kredite kad se zaposle. A često se dogodi da na posao čekaš i po godinu-dvije, a kamate rastu. |
1. Nigdje nisam rekao sto bi sve kredit pokrivao. To je na pametnijima od mene da odluce.
2. Mozda bi to bio poticaj studijima za "deficitarna" zanimanja, a negativna reklama onima kojih ima vise nego ih se treba/moze zaposliti?
zrzy (napisa): | Apsolutno protiv uvođenja školarina za sve. Ako se to dogodi, nadam se da će pred ministarstvom ili na markovom trgu biti puno studenata s transparentima, ako bude potrebno. |
Šališ se. Studenti na ulici?! Danasnje generacije?! Zalosno je sto mi je sama ideja smijesna, ali to je tako... Studenti nikad nisu bili ovako inertni i nezainteresirani. Pogledaj samo neinteres oko stud. izbora i bit ce ti jasno.
Tko ce se buniti? Mozda srednjoskolci koje bi placanje za koju godinu zakacilo, no i to je upitno. Uz malo politicke spretnosti, Vlada provuce placanje kakvo joj se svidi, bez da itko osim pokojeg novinara zucne.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 12:42 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Šališ se. :-s Studenti na ulici?! :o Danasnje generacije?! :rotfl: Zalosno je sto mi je sama ideja smijesna, ali to je tako... :( Studenti nikad nisu bili ovako inertni i nezainteresirani. :( Pogledaj samo neinteres oko stud. izbora i bit ce ti jasno. :?
Tko ce se buniti? :-k Mozda srednjoskolci koje bi placanje za koju godinu zakacilo, no i to je upitno. :| Uz malo politicke spretnosti, Vlada provuce placanje kakvo joj se svidi, bez da itko osim pokojeg novinara zucne. :([/quote]
Nazalost tu se moram sloziti s vsegom. Mislim da su na primjer penzioneri daleko bolje organizirani nego studenti (osim toga penzionera ima 20 puta vise). Bojim se da se zbog studentskih prosvjeda nikom nece tresti gace.
vsego (napisa): | Šališ se. Studenti na ulici?! Danasnje generacije?! Zalosno je sto mi je sama ideja smijesna, ali to je tako... Studenti nikad nisu bili ovako inertni i nezainteresirani. Pogledaj samo neinteres oko stud. izbora i bit ce ti jasno.
Tko ce se buniti? Mozda srednjoskolci koje bi placanje za koju godinu zakacilo, no i to je upitno. Uz malo politicke spretnosti, Vlada provuce placanje kakvo joj se svidi, bez da itko osim pokojeg novinara zucne.  |
Nazalost tu se moram sloziti s vsegom. Mislim da su na primjer penzioneri daleko bolje organizirani nego studenti (osim toga penzionera ima 20 puta vise). Bojim se da se zbog studentskih prosvjeda nikom nece tresti gace.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:29 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]
Mislim da su na primjer penzioneri daleko bolje organizirani nego studenti (osim toga penzionera ima 20 puta vise). Bojim se da se zbog studentskih prosvjeda nikom nece tresti gace.[/quote]
Kako dobro receno! :D :D :D
Moram se apsolutno sloziti s nasim asistentima.
Pa i danas se studenti sami snalaze za smjestaj, a domovi bi dalje postojali. Mislim, mi studenti stvarno moramo biti posteni i priznati da smo danas prilicno dobro zasticene zvjerke i zato se nitko ne buni.
U vijeme kada kilogram bilelog kruha kosta 5kn, a menu (priznajem, ponekad upitne kvalitete, ali opet) isto, smjestaj u domu 100kn, dok ljudi placaju rezije preko 1000kn, pokaz 350kn, dok benzin kosta 7kn po litri, radnicki pokaz oko 1500kn, misllim da se studenti nemaju sta buniti.
Uostalom, moja mama uzdrzava dva studenta, zasto bi ona uzdrzavala preko poreza jos njih 5? Ili oni ljudi cija djeca ne studiraju i nemaju se sanse upisati zbog prijemnih ili materijalne situacije, zasto bi oni placali faks meni?
S druge strane, Hrvatskoj uistinu treba visokoobrazovani kadar, ali mislim da je zanjih 10-ak godina pokazalo da sva ta prava nisu uspjeli stimulirati mlade da zavrsavaju studije i da treba razmisliti o drugoj strategiji.
Kompleksan je to problem. Mislim da se to ne rjesava samo prosjedima po trgovima.
krcko (napisa): |
Mislim da su na primjer penzioneri daleko bolje organizirani nego studenti (osim toga penzionera ima 20 puta vise). Bojim se da se zbog studentskih prosvjeda nikom nece tresti gace. |
Kako dobro receno!
Moram se apsolutno sloziti s nasim asistentima.
Pa i danas se studenti sami snalaze za smjestaj, a domovi bi dalje postojali. Mislim, mi studenti stvarno moramo biti posteni i priznati da smo danas prilicno dobro zasticene zvjerke i zato se nitko ne buni.
U vijeme kada kilogram bilelog kruha kosta 5kn, a menu (priznajem, ponekad upitne kvalitete, ali opet) isto, smjestaj u domu 100kn, dok ljudi placaju rezije preko 1000kn, pokaz 350kn, dok benzin kosta 7kn po litri, radnicki pokaz oko 1500kn, misllim da se studenti nemaju sta buniti.
Uostalom, moja mama uzdrzava dva studenta, zasto bi ona uzdrzavala preko poreza jos njih 5? Ili oni ljudi cija djeca ne studiraju i nemaju se sanse upisati zbog prijemnih ili materijalne situacije, zasto bi oni placali faks meni?
S druge strane, Hrvatskoj uistinu treba visokoobrazovani kadar, ali mislim da je zanjih 10-ak godina pokazalo da sva ta prava nisu uspjeli stimulirati mlade da zavrsavaju studije i da treba razmisliti o drugoj strategiji.
Kompleksan je to problem. Mislim da se to ne rjesava samo prosjedima po trgovima.
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 14:24 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]Mislim, mi studenti stvarno moramo biti posteni i priznati da smo danas prilicno dobro zasticene zvjerke i zato se nitko ne buni.
[/quote]
i moja mama uzdrzava mene studenta, sestru u osnovnoj i nezaposlenog brata. so what? je li itko moju mamu pitao je li joj tesko raditi po cijeli dan da bi sakupila novac za sebe? ne, nego ja radim u zagrebu da bi prezivio, a ima jos n takvih slucajeva. a sto nam draga drzava jos pripremila? po izmjenama nekog zakona, tko predje 50000 kn prihoda preko student servisa, mora drzavi dati poreza 25%! pa onda studentu sa tolikim prihodom ne ostaje 50000, nego 37500kn. i od cega da ja onda zivim? i kako ja onda mogu kvalitetno studirati ako svako jutro trcim na predavanja, a svako popodne raditi da bih prezivio? btw, nisam u domu jer po starom lijepom hrvatskom obicaju, korupcija i mito je i na tom planu poprlicno dobro zazivjela.
i nemoj onda, molim te, govoriti kako se studenti nemaju sto buniti, jer itekako imaju. ne ukljucuje borba za studentska prava samo to hoce li moci izaci 3 ili 4 puta na neki ispit, nego ta borba ukljucuje i vishi standard studenata, bolji zivot studenata.
anamari (napisa): | Mislim, mi studenti stvarno moramo biti posteni i priznati da smo danas prilicno dobro zasticene zvjerke i zato se nitko ne buni.
|
i moja mama uzdrzava mene studenta, sestru u osnovnoj i nezaposlenog brata. so what? je li itko moju mamu pitao je li joj tesko raditi po cijeli dan da bi sakupila novac za sebe? ne, nego ja radim u zagrebu da bi prezivio, a ima jos n takvih slucajeva. a sto nam draga drzava jos pripremila? po izmjenama nekog zakona, tko predje 50000 kn prihoda preko student servisa, mora drzavi dati poreza 25%! pa onda studentu sa tolikim prihodom ne ostaje 50000, nego 37500kn. i od cega da ja onda zivim? i kako ja onda mogu kvalitetno studirati ako svako jutro trcim na predavanja, a svako popodne raditi da bih prezivio? btw, nisam u domu jer po starom lijepom hrvatskom obicaju, korupcija i mito je i na tom planu poprlicno dobro zazivjela.
i nemoj onda, molim te, govoriti kako se studenti nemaju sto buniti, jer itekako imaju. ne ukljucuje borba za studentska prava samo to hoce li moci izaci 3 ili 4 puta na neki ispit, nego ta borba ukljucuje i vishi standard studenata, bolji zivot studenata.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:35 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]S druge strane, Hrvatskoj uistinu treba visokoobrazovani kadar, ali mislim da je zanjih 10-ak godina pokazalo da sva ta prava nisu uspjeli stimulirati mlade da zavrsavaju studije i da treba razmisliti o drugoj strategiji.[/quote]
Apsolutno nisu uspjeli, bas zato sto se [b]isplati biti student![/b] :shock: Ja sam zbog pokaza odugovlacio s diplomom, a "vjecni" studenti, kako smo imali priliku vidjeti, imaju i daleko vece povlastice. :?
Recimo, lako je "studirati" i imati sva prava, ne pojavljivati se na faxu i negdje raditi "na crno". :evil: Legalno (dakle bez "sredjivanja" lijecnickih i sl. ispricnica), to se moze raditi [b]barem 4 godine[/b]! :shock: (dvije se izgube na jednom faxu, a zatim se prijedje na drugi, pa jos dvije; ne znam kako ide s prebacivanjem izmedju sveucilista).
Drzava treba omoguciti kvalitetan studij, a ne "status student" pretvoriti u unosan posao. :roll:
Ali, cini mi se da malo krecemo u off-topic. :oops:
@kenny: ovdje nitko ne tvrdi da studente treba cijediti, ali cinjenica je da su povlastice lose slozene: nedovoljne za kvalitetan studij, a dushu dale za zloupotrebe. :( A limit od 50000kn godisnje je skoro pa moja netto placa. :| Mislis li stvarno da bi netko tko studira trebao imati i full-time posao? :-k Znas li kako se rad preko student servisa zloupotrebljavao prije nego je postavljena ta granica? :-k
anamari (napisa): | S druge strane, Hrvatskoj uistinu treba visokoobrazovani kadar, ali mislim da je zanjih 10-ak godina pokazalo da sva ta prava nisu uspjeli stimulirati mlade da zavrsavaju studije i da treba razmisliti o drugoj strategiji. |
Apsolutno nisu uspjeli, bas zato sto se isplati biti student! Ja sam zbog pokaza odugovlacio s diplomom, a "vjecni" studenti, kako smo imali priliku vidjeti, imaju i daleko vece povlastice.
Recimo, lako je "studirati" i imati sva prava, ne pojavljivati se na faxu i negdje raditi "na crno". Legalno (dakle bez "sredjivanja" lijecnickih i sl. ispricnica), to se moze raditi barem 4 godine! (dvije se izgube na jednom faxu, a zatim se prijedje na drugi, pa jos dvije; ne znam kako ide s prebacivanjem izmedju sveucilista).
Drzava treba omoguciti kvalitetan studij, a ne "status student" pretvoriti u unosan posao.
Ali, cini mi se da malo krecemo u off-topic.
@kenny: ovdje nitko ne tvrdi da studente treba cijediti, ali cinjenica je da su povlastice lose slozene: nedovoljne za kvalitetan studij, a dushu dale za zloupotrebe. A limit od 50000kn godisnje je skoro pa moja netto placa. Mislis li stvarno da bi netko tko studira trebao imati i full-time posao? Znas li kako se rad preko student servisa zloupotrebljavao prije nego je postavljena ta granica?
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 15:55 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]po izmjenama nekog zakona, tko predje 50000 kn prihoda preko student servisa, mora drzavi dati poreza 25%! pa onda studentu sa tolikim prihodom ne ostaje 50000, nego 37500kn.[/quote]
Po logici obracunavanja poreza placat ces 25% samo na dio koji predje 50000kn (zato da bi funkcija [i]porez u ovisnosti o dohotku[/i] bila neprekidna :) ). Granica je znatno visa nego za ne-studente, kojima je godisnji neoporezivi dohodak samo 12*1600=19200kn. U ovom slucaju stvarno ne vidim razlog za nezadovoljstvo. Ako netko zaradjuje vise od 50000kn godisnje i jos k tome ima subvencioniranu prehranu i smjestaj, red je da placa porez.
Inace, slazem se s tobom da placanje studija treba uvoditi vrlo oprezno. IMO, bar 1/3 najboljih studenata trebala bi i dalje studirati besplatno.
kenny (napisa): | po izmjenama nekog zakona, tko predje 50000 kn prihoda preko student servisa, mora drzavi dati poreza 25%! pa onda studentu sa tolikim prihodom ne ostaje 50000, nego 37500kn. |
Po logici obracunavanja poreza placat ces 25% samo na dio koji predje 50000kn (zato da bi funkcija porez u ovisnosti o dohotku bila neprekidna ). Granica je znatno visa nego za ne-studente, kojima je godisnji neoporezivi dohodak samo 12*1600=19200kn. U ovom slucaju stvarno ne vidim razlog za nezadovoljstvo. Ako netko zaradjuje vise od 50000kn godisnje i jos k tome ima subvencioniranu prehranu i smjestaj, red je da placa porez.
Inace, slazem se s tobom da placanje studija treba uvoditi vrlo oprezno. IMO, bar 1/3 najboljih studenata trebala bi i dalje studirati besplatno.
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 16:16 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
@kenny: ovdje nitko ne tvrdi da studente treba cijediti, ali cinjenica je da su povlastice lose slozene: nedovoljne za kvalitetan studij, a dushu dale za zloupotrebe. :( A limit od 50000kn godisnje je skoro pa moja netto placa. :| Mislis li stvarno da bi netko tko studira trebao imati i full-time posao? :-k Znas li kako se rad preko student servisa zloupotrebljavao prije nego je postavljena ta granica? :-k[/quote]
meni je vrlo jasno da se to zloupotreljavalo, al gle - ja sam pred mjesec dana radio 3 (TRI) posla u isto vrijeme da bih imao sto jesti. istina, netko tko studira ne bi trebao imati full-time posao, ali isto tako je istina da ja konkretno nemam nijednu drugu bolju soluciju - drzavnu stipendiju sam zgubio pri prijelazu na drugi fakultet, djecji doplatak time sto sam zavrsio srednju skolu. dakle, ili raditi ili prositi na ulici. a nekako sam sklon radu.
[quote="krcko"]Po logici obracunavanja poreza placat ces 25% samo na dio koji predje 50000kn (zato da bi funkcija porez u ovisnosti o dohotku bila neprekidna ). Granica je znatno visa nego za ne-studente, kojima je godisnji neoporezivi dohodak samo 12*1600=19200kn. U ovom slucaju stvarno ne vidim razlog za nezadovoljstvo. Ako netko zaradjuje vise od 50000kn godisnje i jos k tome ima subvencioniranu prehranu i smjestaj, red je da placa porez. [/quote]
koliko sam ja skuzio, 25% se placa na cjelokupan prihod. i to odjednom! nego, slazem se s tobom da onaj tko ima subvencionirani smjestaj i prehranu i visoke prihode treba placatiporez na te prihode. a sto je sa ljudima koji nemaju subvencioniran smjestaj?
da, zbilja se otislo u offtopic, al mislim da jedna tema povlaci drugu. tako je i tema o placanju studija povukla temu studentskog standarda.
vsego (napisa): |
@kenny: ovdje nitko ne tvrdi da studente treba cijediti, ali cinjenica je da su povlastice lose slozene: nedovoljne za kvalitetan studij, a dushu dale za zloupotrebe. A limit od 50000kn godisnje je skoro pa moja netto placa. Mislis li stvarno da bi netko tko studira trebao imati i full-time posao? Znas li kako se rad preko student servisa zloupotrebljavao prije nego je postavljena ta granica?  |
meni je vrlo jasno da se to zloupotreljavalo, al gle - ja sam pred mjesec dana radio 3 (TRI) posla u isto vrijeme da bih imao sto jesti. istina, netko tko studira ne bi trebao imati full-time posao, ali isto tako je istina da ja konkretno nemam nijednu drugu bolju soluciju - drzavnu stipendiju sam zgubio pri prijelazu na drugi fakultet, djecji doplatak time sto sam zavrsio srednju skolu. dakle, ili raditi ili prositi na ulici. a nekako sam sklon radu.
krcko (napisa): | Po logici obracunavanja poreza placat ces 25% samo na dio koji predje 50000kn (zato da bi funkcija porez u ovisnosti o dohotku bila neprekidna ). Granica je znatno visa nego za ne-studente, kojima je godisnji neoporezivi dohodak samo 12*1600=19200kn. U ovom slucaju stvarno ne vidim razlog za nezadovoljstvo. Ako netko zaradjuje vise od 50000kn godisnje i jos k tome ima subvencioniranu prehranu i smjestaj, red je da placa porez. |
koliko sam ja skuzio, 25% se placa na cjelokupan prihod. i to odjednom! nego, slazem se s tobom da onaj tko ima subvencionirani smjestaj i prehranu i visoke prihode treba placatiporez na te prihode. a sto je sa ljudima koji nemaju subvencioniran smjestaj?
da, zbilja se otislo u offtopic, al mislim da jedna tema povlaci drugu. tako je i tema o placanju studija povukla temu studentskog standarda.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:47 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]koliko sam ja skuzio, 25% se placa na cjelokupan prihod. i to odjednom![/quote]
Ajde pls napisi gdje si to procitao. Zvuci mi dosta cudno... tko zaradi 50000kn ne placa nista, a za 50001kn placa 12500kn poreza. Nitko pri zdravoj pameti ne bi pristao raditi za tu 1 kunu.
[quote="kenny"]nego, slazem se s tobom da onaj tko ima subvencionirani smjestaj i prehranu i visoke prihode treba placatiporez na te prihode. a sto je sa ljudima koji nemaju subvencioniran smjestaj?[/quote]
Ako zaradjujes 50000kn svejedno ti nije lose. Asistenti imaju manju godisnju neto placu, a nemaju subvencioniranu hranu i smjestaj.
kenny (napisa): | koliko sam ja skuzio, 25% se placa na cjelokupan prihod. i to odjednom! |
Ajde pls napisi gdje si to procitao. Zvuci mi dosta cudno... tko zaradi 50000kn ne placa nista, a za 50001kn placa 12500kn poreza. Nitko pri zdravoj pameti ne bi pristao raditi za tu 1 kunu.
kenny (napisa): | nego, slazem se s tobom da onaj tko ima subvencionirani smjestaj i prehranu i visoke prihode treba placatiporez na te prihode. a sto je sa ljudima koji nemaju subvencioniran smjestaj? |
Ako zaradjujes 50000kn svejedno ti nije lose. Asistenti imaju manju godisnju neto placu, a nemaju subvencioniranu hranu i smjestaj.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:02 pon, 28. 2. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Ako zaradjujes 50000kn svejedno ti nije lose. Asistenti imaju manju godisnju neto placu, a nemaju subvencioniranu hranu i smjestaj.[/quote]
Nije jako bitno, ali imamo malo vecu placu. :) Cca 4300kn mjesecno, sto je (godisnje) oko 1600kn vise od navedene svote. :) Ipak, subvencionirana hrana zacas premosti tu razliku. 8)
No, asistenti izvan Zagreba, AFAIK, takodjer imaju pravo na subvencionirani smjestaj, tako da zapravo ostaje samo hrana kao stvarna razlika. :) IMO, granica je odredjena tako da su studenti i asistenti u prilicno ravnopravnom polozaju (a mi bi ipak trebali i raditi i studirati ako hocemo ostati na sveucilistu). :)
[quote="kenny"]dakle, ili raditi ili prositi na ulici. a nekako sam sklon radu.[/quote]
To je vec ozbiljan propust u tvom odgoju. :shock: :PP ;)
Shalim se, jasno, ali pitanje je koja od tih opcija bi ti bila bolja... :(
krcko (napisa): | Ako zaradjujes 50000kn svejedno ti nije lose. Asistenti imaju manju godisnju neto placu, a nemaju subvencioniranu hranu i smjestaj. |
Nije jako bitno, ali imamo malo vecu placu. Cca 4300kn mjesecno, sto je (godisnje) oko 1600kn vise od navedene svote. Ipak, subvencionirana hrana zacas premosti tu razliku.
No, asistenti izvan Zagreba, AFAIK, takodjer imaju pravo na subvencionirani smjestaj, tako da zapravo ostaje samo hrana kao stvarna razlika. IMO, granica je odredjena tako da su studenti i asistenti u prilicno ravnopravnom polozaju (a mi bi ipak trebali i raditi i studirati ako hocemo ostati na sveucilistu).
kenny (napisa): | dakle, ili raditi ili prositi na ulici. a nekako sam sklon radu. |
To je vec ozbiljan propust u tvom odgoju.
Shalim se, jasno, ali pitanje je koja od tih opcija bi ti bila bolja...
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 19:21 uto, 1. 3. 2005 Naslov: |