Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. zadatak - rok 7.2.2005
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70

PostPostano: 9:32 ned, 17. 4. 2005    Naslov: 2. zadatak - rok 7.2.2005 Citirajte i odgovorite

Na vektorskom prostoru [latex]P_n[/latex] (polinoma stupnja strogo manjeg od n) zadan je linearni operator [latex]D_a[/latex] s [latex](D_a(p))(t)=\frac{p(t+a)-p(t)}{a}, a \in\ R,a\neq0[/latex].

Nadjite jezgru i sliku od [latex]D_a[/latex]!

ja sam to htio rasturit preko uvjeta za jezgru pa sam dobio sljedece:

[latex]\frac{p(t+a)-p(t)}{a}=0[/latex]

to sam onda podijelio sa a jer je [latex]a\neq0[/latex]...i dalje ne znam. dobijem izraz koji ne mogu rijesit. ako netko zna...nek me prosvijetli (i ispravi ako sam fulao :)).
Na vektorskom prostoru (polinoma stupnja strogo manjeg od n) zadan je linearni operator s .

Nadjite jezgru i sliku od !

ja sam to htio rasturit preko uvjeta za jezgru pa sam dobio sljedece:

to sam onda podijelio sa a jer je ...i dalje ne znam. dobijem izraz koji ne mogu rijesit. ako netko zna...nek me prosvijetli (i ispravi ako sam fulao Smile).

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 10:22 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Re: 2. zadatak - rok 7.2.2005 Citirajte i odgovorite

Dakle, postoji a takav da je p(t+a)=p(t), za sve realne t. To zapravo znaci da je a period polinoma p, a jedini periodicni polinomi su konstantni polinomi (gledamo npr. q(t)=p(t)-p(a) i taj ima prebrojivo mnogo nultocki pa je onda nul-polinom), sto znaci da je jezgra vektorski prostor svih konstatntnih polinoma.
Dakle, postoji a takav da je p(t+a)=p(t), za sve realne t. To zapravo znaci da je a period polinoma p, a jedini periodicni polinomi su konstantni polinomi (gledamo npr. q(t)=p(t)-p(a) i taj ima prebrojivo mnogo nultocki pa je onda nul-polinom), sto znaci da je jezgra vektorski prostor svih konstatntnih polinoma.

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 10:51 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaboravio sam sliku. Dakle, jezgra je jednodimenzionalna, pa je slika (n-1)-dimnzionalna po teoremu o rangu i defektu. Medjutim, ocito u slici moze biti polinom najvise (n-2)-stupnja. Naime, st(D(p))<st(p) se lako vidi raspisivanjem (vodeci clanovi se pokrate). Dakle, slika je potprostor prostora polinoma stupnja najvise n-2, a kako su im dimenzije iste, slika je upravo taj prostor.
Zaboravio sam sliku. Dakle, jezgra je jednodimenzionalna, pa je slika (n-1)-dimnzionalna po teoremu o rangu i defektu. Medjutim, ocito u slici moze biti polinom najvise (n-2)-stupnja. Naime, st(D(p))<st(p) se lako vidi raspisivanjem (vodeci clanovi se pokrate). Dakle, slika je potprostor prostora polinoma stupnja najvise n-2, a kako su im dimenzije iste, slika je upravo taj prostor.

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 10:54 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

daj molim te malo raspisi...mislim da sam te shvatio, no nisam siguran. thanx.
daj molim te malo raspisi...mislim da sam te shvatio, no nisam siguran. thanx.

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 11:32 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Re: 2. zadatak - rok 7.2.2005 Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]Dakle, postoji a takav da je p(t+a)=p(t), za sve realne t. To zapravo znaci da je a period polinoma p, a jedini periodicni polinomi su konstantni polinomi (gledamo npr. q(t)=p(t)-p(a) i taj ima prebrojivo mnogo nultocki pa je onda nul-polinom), sto znaci da je jezgra vektorski prostor svih konstatntnih polinoma.[/quote]

cek...znaci...ja sam dobio sljedece:

[latex]p(t+a)-p(t)=0[/latex]
po definiciji linearnog operatora [latex]A(x+y)=A(x)+A(y), \forall x,y \in V[/latex](naravno...ako uzmemo da su [latex]\alpha,\beta=1[/latex]).

[latex]p(t)+p(a)-p(t)=0[/latex]
[latex]p(a)=0[/latex]

dakle...p(a) je nulpolinom. zasto mozemo pretpostavit da je p(t) periodican, odnosno konstantan polinom? pa onda izvuc konstataciju da je i on nulpolinom? ne kuzim ovo zadnje.
Tonci (napisa):

po definiciji linearnog operatora (naravno...ako uzmemo da su ).

dakle...p(a) je nulpolinom. zasto mozemo pretpostavit da je p(t) periodican, odnosno konstantan polinom? pa onda izvuc konstataciju da je i on nulpolinom? ne kuzim ovo zadnje.

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 12:10 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

argh...:wacky: :wacky: skuzih tek sad sto sam napisao...p(t) nije lin. operator :oops: vec polinom 8)

back to the old drawing board :)
argh...Tup, tup, tup,... Tup, tup, tup,... skuzih tek sad sto sam napisao...p(t) nije lin. operator Embarassed vec polinom Cool

back to the old drawing board Smile

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 13:04 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Re: 2. zadatak - rok 7.2.2005 Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]

[/quote]

Odavde slijedi da je p(t+a)=p(t) i to treba vrijediti za svaki t. [b]To[/b] znaci da je polinom p periodican, a jedini periodicni polinomi su konstante. Drukciji dokaz ovog ide ovako:

Opet isto, p(t+a)=p(t). Definirajmo polinom q na sljedeci nacin: q(t)=p(t)-p(a). Tada vrijedi q(a)=p(a)-p(a)=0. q(2a)=p(2a)-p(a)=p(a+a)-p(a)=(iz cinjenice da je p(t+a)=p(t))=p(a)-p(a)=0. Slicno q(3a)=q(4a)=...=0. To znaci da polinom q ima "previse" (prebrojivo mnogo) nultocki, a onda je on nul-polinom, tj q(t)=0, za svaki t. Onda je p(t)=p(a) za svaki t, tj p(t) poprima uvijek istu vrijednost (ta vrijednost je p(a)) pa je onda konstantni polinom.

Hope this helps...
HijenA (napisa):

Odavde slijedi da je p(t+a)=p(t) i to treba vrijediti za svaki t. To znaci da je polinom p periodican, a jedini periodicni polinomi su konstante. Drukciji dokaz ovog ide ovako:

Opet isto, p(t+a)=p(t). Definirajmo polinom q na sljedeci nacin: q(t)=p(t)-p(a). Tada vrijedi q(a)=p(a)-p(a)=0. q(2a)=p(2a)-p(a)=p(a+a)-p(a)=(iz cinjenice da je p(t+a)=p(t))=p(a)-p(a)=0. Slicno q(3a)=q(4a)=...=0. To znaci da polinom q ima "previse" (prebrojivo mnogo) nultocki, a onda je on nul-polinom, tj q(t)=0, za svaki t. Onda je p(t)=p(a) za svaki t, tj p(t) poprima uvijek istu vrijednost (ta vrijednost je p(a)) pa je onda konstantni polinom.

Hope this helps...

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 13:36 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Re: 2. zadatak - rok 7.2.2005 Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"][quote="HijenA"]

[/quote]

Odavde slijedi da je p(t+a)=p(t) i to treba vrijediti za svaki t. [b]To[/b] znaci da je polinom p periodican, a jedini periodicni polinomi su konstante. Drukciji dokaz ovog ide ovako:

Hope this helps...[/quote]

ok...shvatio sam (i think). moze jos ovo za sliku? kako znamo da slika ima dimenziju n-2 jer po teoremu o rangu i defektu dimenzija slike je n-1 posto je polinom p(t) sadrzan u slici operatora [latex]D_a[/latex]?
Tonci (napisa):
HijenA (napisa):

Odavde slijedi da je p(t+a)=p(t) i to treba vrijediti za svaki t. To znaci da je polinom p periodican, a jedini periodicni polinomi su konstante. Drukciji dokaz ovog ide ovako:

Hope this helps...

ok...shvatio sam (i think). moze jos ovo za sliku? kako znamo da slika ima dimenziju n-2 jer po teoremu o rangu i defektu dimenzija slike je n-1 posto je polinom p(t) sadrzan u slici operatora ?

[Vrh]
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 3

PostPostano: 15:52 ned, 17. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dimenzija od P_n je n (iako su stupnja manjeg od n, tu su i oni stupnja nula). Dakle, dimenzija jezgre + dimenzija slike = n.

Vec smo vidjeli da je dimenzija jezgre 1, dakle, dimenzija slike je n-1.

Poslije dokazem da su slika svi polinomi stupnja najvise (n-2) ali to nije krivo jer je prostor svih tih polinoma (n-1)-dimenzionalan, opet zbog polinoma stupnja nula.
Dimenzija od P_n je n (iako su stupnja manjeg od n, tu su i oni stupnja nula). Dakle, dimenzija jezgre + dimenzija slike = n.

Vec smo vidjeli da je dimenzija jezgre 1, dakle, dimenzija slike je n-1.

Poslije dokazem da su slika svi polinomi stupnja najvise (n-2) ali to nije krivo jer je prostor svih tih polinoma (n-1)-dimenzionalan, opet zbog polinoma stupnja nula.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum