Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Studentska Prava

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zolof
Gost

PostPostano: 18:01 uto, 10. 5. 2005    Naslov: Studentska Prava Citirajte i odgovorite

Jesam li ja obavezna izaći na ploču ako me asistent prozove?
I općenito gdje bi mogla pogledati nešto više o studentskim pravima?
Mnogo hvala!
Mnogo hvala!

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 18:09 uto, 10. 5. 2005    Naslov: Re: Studentska Prava Citirajte i odgovorite

[quote="zolof"]Jesam li ja obavezna izaći na ploču ako me asistent prozove?
Mnogo hvala![/quote]
Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja :P

al ozbiljno, ide se (bolognski proces itd) prema jacoj suradnji izmedju studenata i predavaca, sto ce neminovno znaciti i sve vise prozivanja na plocu ako ce sve prolaziti u redu.
zolof (napisa):
Mnogo hvala!

Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja Razz

al ozbiljno, ide se (bolognski proces itd) prema jacoj suradnji izmedju studenata i predavaca, sto ce neminovno znaciti i sve vise prozivanja na plocu ako ce sve prolaziti u redu.

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 0:48 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Re: Studentska Prava Citirajte i odgovorite

[quote="zolof"]I općenito gdje bi mogla pogledati nešto više o studentskim pravima?[/quote]

Na WEBu SZ-PMF-a koji ce uskoro biti zavrsen. 8) Jos nije [i]gore[/i].
zolof (napisa):

Na WEBu SZ-PMF-a koji ce uskoro biti zavrsen. Cool Jos nije gore.

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
Edo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 15:29 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Re: Studentska Prava Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja [/quote]

Da? A sto cemo s clankom 56. statuta Sveucilista: "Prava i obaveze studenata su: 1. Uredno pohadati nastavu, ..."
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):

Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja

Da? A sto cemo s clankom 56. statuta Sveucilista: "Prava i obaveze studenata su: 1. Uredno pohadati nastavu, ..."

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 16:49 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Re: Studentska Prava Citirajte i odgovorite

[quote="Edo"]Da? A sto cemo s clankom 56. statuta Sveucilista: "Prava i obaveze studenata su: 1. Uredno pohadati nastavu, ..."[/quote]
:bow: istina

steta sto na vecini vjezbi druge godine nemamo dovoljno mjesta na podu za smjestit sve te studente :whistle2:

ozbiljno, fakultet je obavezan studentima omoguciti ispunjavanje te obaveze navedene clankom 56, i da, studenti su duzni tu obavezu ispostovati, i da, sustav dva potpisa bi trebao implementirati tu obavezu, ali se ona ne primjenjuje na prve dvije godine (inzinjerskog smjera barem).
...niti ta obaveza moze biti ispostovana sa obzirom na razliku upisnih kvota i velicina i broja prostorija i broja predavaca.

Nije stoga u redu napadati studente sto neke svoje obaveze ne shvacaju ozbiljno, bar ne dok fakultet svoje obaveze ne shvati ozbiljno.
Edo (napisa):

I bow before you istina

steta sto na vecini vjezbi druge godine nemamo dovoljno mjesta na podu za smjestit sve te studente Whistle

ozbiljno, fakultet je obavezan studentima omoguciti ispunjavanje te obaveze navedene clankom 56, i da, studenti su duzni tu obavezu ispostovati, i da, sustav dva potpisa bi trebao implementirati tu obavezu, ali se ona ne primjenjuje na prve dvije godine (inzinjerskog smjera barem).
...niti ta obaveza moze biti ispostovana sa obzirom na razliku upisnih kvota i velicina i broja prostorija i broja predavaca.

Nije stoga u redu napadati studente sto neke svoje obaveze ne shvacaju ozbiljno, bar ne dok fakultet svoje obaveze ne shvati ozbiljno.

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
Edo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 17:28 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na MO se vec dugo (bar 20 godina) ne provode represivne mjere tipa vodjenja evidencije pohadjanje nastave i kaznjavanje uskracivanjem potpisa prekrsitelja. To nije vezano uz pomanjkanje prostora (premda se sad javlja i taj problem) jer je postojalo i u vrijeme kad je prostora bilo, a i danas se provodi i na kolegijima na kojima ima mjesta za sjedjenje. Radi se, ponajprije, o nasem stavu da natjerivanje studenata da pohadjaju nastavu nicemu ne sluzi jer od studenta koji, protiv svoje volje, sjedi u zadnjem redu i cita novine nitko nema koristi. Dakle, tko misli da mu je korisno, nek izvoli, tko procjeni da mu je nastava iz nekog kolegija gubitak vremena, ne mora. Bas zato sto svi ne moraju dolaziti se ocekuje da oni koji su prisutni u nastavi i aktivno sudjeluju. Naime, vjezbe ne sluze da bi se vjezbao asistent vec da se vjezbaju studenti. Stoga mislim da asistent treba izvoditi studente na plocu. Osim toga, kako bi on drukcije dobio neku povratnu informaciju o tome razumiju li studenti ono sto on govori. Naravno da to treba raditi s malo takta ne izvrgavajuci poruzi eventualno neznanje i da treba pruziti pomoc unesrecenom studentu. Mislim, nije nikakva sramota ako se ne zna rijesiti zadatak i ne cini mi se da bi se time ugrozila necija studentska (ili cak ljudska) prava.
Jednom sam o tome diskutirao s nekoliko stranih kolega (iz SAD ,Francuske , Norveske i Njemacke) i samo je Norveski kolega (na cudjenje ostalih) izjavio da oni to pitanje imaju strogo regulirano statutom te da profesor i asistent smiju samo pitati da li bi netko zelio taj zadatak rijesiti na ploci, ali ne smiju nikoga prozvati na plocu tko se sam ne javi.
Na MO se vec dugo (bar 20 godina) ne provode represivne mjere tipa vodjenja evidencije pohadjanje nastave i kaznjavanje uskracivanjem potpisa prekrsitelja. To nije vezano uz pomanjkanje prostora (premda se sad javlja i taj problem) jer je postojalo i u vrijeme kad je prostora bilo, a i danas se provodi i na kolegijima na kojima ima mjesta za sjedjenje. Radi se, ponajprije, o nasem stavu da natjerivanje studenata da pohadjaju nastavu nicemu ne sluzi jer od studenta koji, protiv svoje volje, sjedi u zadnjem redu i cita novine nitko nema koristi. Dakle, tko misli da mu je korisno, nek izvoli, tko procjeni da mu je nastava iz nekog kolegija gubitak vremena, ne mora. Bas zato sto svi ne moraju dolaziti se ocekuje da oni koji su prisutni u nastavi i aktivno sudjeluju. Naime, vjezbe ne sluze da bi se vjezbao asistent vec da se vjezbaju studenti. Stoga mislim da asistent treba izvoditi studente na plocu. Osim toga, kako bi on drukcije dobio neku povratnu informaciju o tome razumiju li studenti ono sto on govori. Naravno da to treba raditi s malo takta ne izvrgavajuci poruzi eventualno neznanje i da treba pruziti pomoc unesrecenom studentu. Mislim, nije nikakva sramota ako se ne zna rijesiti zadatak i ne cini mi se da bi se time ugrozila necija studentska (ili cak ljudska) prava.
Jednom sam o tome diskutirao s nekoliko stranih kolega (iz SAD ,Francuske , Norveske i Njemacke) i samo je Norveski kolega (na cudjenje ostalih) izjavio da oni to pitanje imaju strogo regulirano statutom te da profesor i asistent smiju samo pitati da li bi netko zelio taj zadatak rijesiti na ploci, ali ne smiju nikoga prozvati na plocu tko se sam ne javi.

[Vrh]
buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
38 = 125 - 87

PostPostano: 19:30 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]MOJ KOMENTAR[/b] :hopacupa:
Znate ljudi, ja sam jedna od onih koji imaju fobiju od obraćanja pred [u]većom skupinom[/u]. :pricam: U školi me uvijek bilo strah recitiranja pred [u]cijelim razredom[/u]. :blju: Ali ne i pred 5-6 prijatelja, :cheering: ili pred komisijom na maturi, :prodike: jer se tu radi o svega par ljudi. Imam fobiju od mase. :blueshock: Isto tako me strah i kada me se pozove pred ploču. :eyepop: Ne da neću znati ili tako nešto, nego me strah ljudi. 8-[ Znam da to sve malo glupo zvuči, ali Bože moj: svatko ima svoje fobije! :neznam: Mislila sam, da kada postanem studentica, neću morat izlaziti pred ploču i to me uvelike smirilo, :broccoli: ali kada sam otkrila da i na faksu možeš biti prozvan... :joooj: Isprva sam se u sebi :pray: da me asistent/asistentica ne prozove, ali to je jako veliki stres. :shocked!: Potom sam malo-po-malo prestala dolaziti na vježbe na kojima asistenti prozivaju studente. :kidam:
Mislim da jako griješim, zapravo znam da jako griješim, jer time što ne pohađam određene sate zakidam samu sebe i ne rješavam ništa. :wacky:

Ali uzmimo, na primjer, da vas je strah pauka.
Šta bi vi da ga morate nositi na ramenu? :roll:

:tso:

Uostalom, mislim da bi mi bilo jako neugodno odbiti izlazak pred ploču.

Nadam se da me barem netko shvatio.
MOJ KOMENTAR Ovo se moglo zvati i 'weee 2'
Znate ljudi, ja sam jedna od onih koji imaju fobiju od obraćanja pred većom skupinom. Ja pricam i pricam i pricam... U školi me uvijek bilo strah recitiranja pred cijelim razredom. Krcko kaze 'blju' - sto vise reci? Ali ne i pred 5-6 prijatelja, Bodrenje ili pred komisijom na maturi, Drzim prodike jer se tu radi o svega par ljudi. Imam fobiju od mase. Disaster!!! Isto tako me strah i kada me se pozove pred ploču. Ispadoshe mi oci! Ne da neću znati ili tako nešto, nego me strah ljudi. Anxious Znam da to sve malo glupo zvuči, ali Bože moj: svatko ima svoje fobije! Ja to stvarno ne znam Mislila sam, da kada postanem studentica, neću morat izlaziti pred ploču i to me uvelike smirilo, Brokli ali kada sam otkrila da i na faksu možeš biti prozvan... Joj, joj, joj,... JOOOJ! Isprva sam se u sebi Pray da me asistent/asistentica ne prozove, ali to je jako veliki stres. #Shocked Potom sam malo-po-malo prestala dolaziti na vježbe na kojima asistenti prozivaju studente. Kidam nalijevo
Mislim da jako griješim, zapravo znam da jako griješim, jer time što ne pohađam određene sate zakidam samu sebe i ne rješavam ništa. Tup, tup, tup,...

Ali uzmimo, na primjer, da vas je strah pauka.
Šta bi vi da ga morate nositi na ramenu? Rolling Eyes

Trudim Se Objasniti...

Uostalom, mislim da bi mi bilo jako neugodno odbiti izlazak pred ploču.

Nadam se da me barem netko shvatio.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 19:41 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Buba? Mozda grijesim, ali... Kaj nisi ti na prof. smjeru?! Ono, kao... Kad narastem pricat cu o matematici pred cijelim razredom? Jer u tom, slucaju, mislim da bi ovo bilo krasno vrijeme da se covjek rijesi te fobije :D
Buba? Mozda grijesim, ali... Kaj nisi ti na prof. smjeru?! Ono, kao... Kad narastem pricat cu o matematici pred cijelim razredom? Jer u tom, slucaju, mislim da bi ovo bilo krasno vrijeme da se covjek rijesi te fobije Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
38 = 125 - 87

PostPostano: 19:45 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da. :D Ali fobija mi, izgleda, raste skupa sa mnom, jer me (više) nije strah djece. 8)
Da. Very Happy Ali fobija mi, izgleda, raste skupa sa mnom, jer me (više) nije strah djece. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 19:52 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam... Meni najgore izgledaju oni od 10-14 godina. Pred njima bi me bilo stvarno strah :oops:

A ne mislim da moras IZBJEGAVATI vjezbe na kojima te prozivaju. Samo se probas pristojno ispricati da, eto, danas bas ne bi na plocu, i sve ok...
Ne znam... Meni najgore izgledaju oni od 10-14 godina. Pred njima bi me bilo stvarno strah Embarassed

A ne mislim da moras IZBJEGAVATI vjezbe na kojima te prozivaju. Samo se probas pristojno ispricati da, eto, danas bas ne bi na plocu, i sve ok...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 20:41 sri, 11. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

@edo o izvodjenju na plocu Vani (ez in izvan Hrvatske): fascinantno :) ovo me podsjeca na onu anegdotu sa zavrsnim ispitima i "nije popularno" :gg: Ali na kraju krajeva i nije toliko jako cudno ako uzmemo u obzir da su neki studenti jednostavno sramezljivi, a ne lijeni, pa donekle i nije cudno da se utoliko studentima daje malo jaci aparat za zastitu "anonimnosti" :-k

Al dobro :) Da, slazem se da treba studente izvoditi na plocu, slazem se i da je valjda najvaznija stvar u provedbi vjezbi sposobnost aktivnog ukljucivanja studenata u rad i izvodjenje na plocu je sigurno jedan nacin da se tamo dodje. Jedini drugi problem jest da je postivanje nekih tocaka statuta Sveucilista na inzinjerskom smjeru vise stvar endurance contesta nego odgovornog studiranja i da zato nije ok odmah poceti mahati tockama tog istog Statuta i da rezigniranost studenata mozda nije inherentna studentima koji su rodjeni rezignirani koliko cinjenica da prvih mjesec-dva svakog semestra ne postoje uvjeti za pracenje nastave, ali to nije "krivica" toliko asistenata koliko sluzbena politika fakulteta.

Uzmite razliku ulaznih i izlaznih kvoti. Ulazi 300 studenata godisnje, a izlazi 30 sa prosjecnim vremenom studiranja od 7 godina. U te "4" godine im predaje 30-ak zaposlenika fakulteta. Tko mi moze reci da uz ulaz od 60 studenata godisnje i stalno tutorstvo 1 predavac<->dva studenta ne bi imali vecu prolaznost i manje vrijeme studiranja no sto imamo sada i to bez ikakve potrebe i za ispitima i za kolokvijima i za vecim prostorima?

No, problem je naravno u skolarinama.......... :roll:
@edo o izvodjenju na plocu Vani (ez in izvan Hrvatske): fascinantno Smile ovo me podsjeca na onu anegdotu sa zavrsnim ispitima i "nije popularno" Mr Green being very Greeen indeed Ali na kraju krajeva i nije toliko jako cudno ako uzmemo u obzir da su neki studenti jednostavno sramezljivi, a ne lijeni, pa donekle i nije cudno da se utoliko studentima daje malo jaci aparat za zastitu "anonimnosti" Think

Al dobro Smile Da, slazem se da treba studente izvoditi na plocu, slazem se i da je valjda najvaznija stvar u provedbi vjezbi sposobnost aktivnog ukljucivanja studenata u rad i izvodjenje na plocu je sigurno jedan nacin da se tamo dodje. Jedini drugi problem jest da je postivanje nekih tocaka statuta Sveucilista na inzinjerskom smjeru vise stvar endurance contesta nego odgovornog studiranja i da zato nije ok odmah poceti mahati tockama tog istog Statuta i da rezigniranost studenata mozda nije inherentna studentima koji su rodjeni rezignirani koliko cinjenica da prvih mjesec-dva svakog semestra ne postoje uvjeti za pracenje nastave, ali to nije "krivica" toliko asistenata koliko sluzbena politika fakulteta.

Uzmite razliku ulaznih i izlaznih kvoti. Ulazi 300 studenata godisnje, a izlazi 30 sa prosjecnim vremenom studiranja od 7 godina. U te "4" godine im predaje 30-ak zaposlenika fakulteta. Tko mi moze reci da uz ulaz od 60 studenata godisnje i stalno tutorstvo 1 predavac<->dva studenta ne bi imali vecu prolaznost i manje vrijeme studiranja no sto imamo sada i to bez ikakve potrebe i za ispitima i za kolokvijima i za vecim prostorima?

No, problem je naravno u skolarinama.......... Rolling Eyes

MADD
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum