Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
zolof Gost
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 18:09 uto, 10. 5. 2005 Naslov: Re: Studentska Prava |
|
|
[quote="zolof"]Jesam li ja obavezna izaći na ploču ako me asistent prozove?
I općenito gdje bi mogla pogledati nešto više o studentskim pravima?
Mnogo hvala![/quote]
Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja :P
al ozbiljno, ide se (bolognski proces itd) prema jacoj suradnji izmedju studenata i predavaca, sto ce neminovno znaciti i sve vise prozivanja na plocu ako ce sve prolaziti u redu.
zolof (napisa): | Jesam li ja obavezna izaći na ploču ako me asistent prozove?
I općenito gdje bi mogla pogledati nešto više o studentskim pravima?
Mnogo hvala! |
Dapace, nisi obavezna dolaziti na predavanja
al ozbiljno, ide se (bolognski proces itd) prema jacoj suradnji izmedju studenata i predavaca, sto ce neminovno znaciti i sve vise prozivanja na plocu ako ce sve prolaziti u redu.
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
|
[Vrh] |
|
Edo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:49 sri, 11. 5. 2005 Naslov: Re: Studentska Prava |
|
|
[quote="Edo"]Da? A sto cemo s clankom 56. statuta Sveucilista: "Prava i obaveze studenata su: 1. Uredno pohadati nastavu, ..."[/quote]
:bow: istina
steta sto na vecini vjezbi druge godine nemamo dovoljno mjesta na podu za smjestit sve te studente :whistle2:
ozbiljno, fakultet je obavezan studentima omoguciti ispunjavanje te obaveze navedene clankom 56, i da, studenti su duzni tu obavezu ispostovati, i da, sustav dva potpisa bi trebao implementirati tu obavezu, ali se ona ne primjenjuje na prve dvije godine (inzinjerskog smjera barem).
...niti ta obaveza moze biti ispostovana sa obzirom na razliku upisnih kvota i velicina i broja prostorija i broja predavaca.
Nije stoga u redu napadati studente sto neke svoje obaveze ne shvacaju ozbiljno, bar ne dok fakultet svoje obaveze ne shvati ozbiljno.
Edo (napisa): | Da? A sto cemo s clankom 56. statuta Sveucilista: "Prava i obaveze studenata su: 1. Uredno pohadati nastavu, ..." |
istina
steta sto na vecini vjezbi druge godine nemamo dovoljno mjesta na podu za smjestit sve te studente
ozbiljno, fakultet je obavezan studentima omoguciti ispunjavanje te obaveze navedene clankom 56, i da, studenti su duzni tu obavezu ispostovati, i da, sustav dva potpisa bi trebao implementirati tu obavezu, ali se ona ne primjenjuje na prve dvije godine (inzinjerskog smjera barem).
...niti ta obaveza moze biti ispostovana sa obzirom na razliku upisnih kvota i velicina i broja prostorija i broja predavaca.
Nije stoga u redu napadati studente sto neke svoje obaveze ne shvacaju ozbiljno, bar ne dok fakultet svoje obaveze ne shvati ozbiljno.
|
|
[Vrh] |
|
Edo Forumaš(ica)

|
Postano: 17:28 sri, 11. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Na MO se vec dugo (bar 20 godina) ne provode represivne mjere tipa vodjenja evidencije pohadjanje nastave i kaznjavanje uskracivanjem potpisa prekrsitelja. To nije vezano uz pomanjkanje prostora (premda se sad javlja i taj problem) jer je postojalo i u vrijeme kad je prostora bilo, a i danas se provodi i na kolegijima na kojima ima mjesta za sjedjenje. Radi se, ponajprije, o nasem stavu da natjerivanje studenata da pohadjaju nastavu nicemu ne sluzi jer od studenta koji, protiv svoje volje, sjedi u zadnjem redu i cita novine nitko nema koristi. Dakle, tko misli da mu je korisno, nek izvoli, tko procjeni da mu je nastava iz nekog kolegija gubitak vremena, ne mora. Bas zato sto svi ne moraju dolaziti se ocekuje da oni koji su prisutni u nastavi i aktivno sudjeluju. Naime, vjezbe ne sluze da bi se vjezbao asistent vec da se vjezbaju studenti. Stoga mislim da asistent treba izvoditi studente na plocu. Osim toga, kako bi on drukcije dobio neku povratnu informaciju o tome razumiju li studenti ono sto on govori. Naravno da to treba raditi s malo takta ne izvrgavajuci poruzi eventualno neznanje i da treba pruziti pomoc unesrecenom studentu. Mislim, nije nikakva sramota ako se ne zna rijesiti zadatak i ne cini mi se da bi se time ugrozila necija studentska (ili cak ljudska) prava.
Jednom sam o tome diskutirao s nekoliko stranih kolega (iz SAD ,Francuske , Norveske i Njemacke) i samo je Norveski kolega (na cudjenje ostalih) izjavio da oni to pitanje imaju strogo regulirano statutom te da profesor i asistent smiju samo pitati da li bi netko zelio taj zadatak rijesiti na ploci, ali ne smiju nikoga prozvati na plocu tko se sam ne javi.
Na MO se vec dugo (bar 20 godina) ne provode represivne mjere tipa vodjenja evidencije pohadjanje nastave i kaznjavanje uskracivanjem potpisa prekrsitelja. To nije vezano uz pomanjkanje prostora (premda se sad javlja i taj problem) jer je postojalo i u vrijeme kad je prostora bilo, a i danas se provodi i na kolegijima na kojima ima mjesta za sjedjenje. Radi se, ponajprije, o nasem stavu da natjerivanje studenata da pohadjaju nastavu nicemu ne sluzi jer od studenta koji, protiv svoje volje, sjedi u zadnjem redu i cita novine nitko nema koristi. Dakle, tko misli da mu je korisno, nek izvoli, tko procjeni da mu je nastava iz nekog kolegija gubitak vremena, ne mora. Bas zato sto svi ne moraju dolaziti se ocekuje da oni koji su prisutni u nastavi i aktivno sudjeluju. Naime, vjezbe ne sluze da bi se vjezbao asistent vec da se vjezbaju studenti. Stoga mislim da asistent treba izvoditi studente na plocu. Osim toga, kako bi on drukcije dobio neku povratnu informaciju o tome razumiju li studenti ono sto on govori. Naravno da to treba raditi s malo takta ne izvrgavajuci poruzi eventualno neznanje i da treba pruziti pomoc unesrecenom studentu. Mislim, nije nikakva sramota ako se ne zna rijesiti zadatak i ne cini mi se da bi se time ugrozila necija studentska (ili cak ljudska) prava.
Jednom sam o tome diskutirao s nekoliko stranih kolega (iz SAD ,Francuske , Norveske i Njemacke) i samo je Norveski kolega (na cudjenje ostalih) izjavio da oni to pitanje imaju strogo regulirano statutom te da profesor i asistent smiju samo pitati da li bi netko zelio taj zadatak rijesiti na ploci, ali ne smiju nikoga prozvati na plocu tko se sam ne javi.
|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:30 sri, 11. 5. 2005 Naslov: |
|
|
[b]MOJ KOMENTAR[/b] :hopacupa:
Znate ljudi, ja sam jedna od onih koji imaju fobiju od obraćanja pred [u]većom skupinom[/u]. :pricam: U školi me uvijek bilo strah recitiranja pred [u]cijelim razredom[/u]. :blju: Ali ne i pred 5-6 prijatelja, :cheering: ili pred komisijom na maturi, :prodike: jer se tu radi o svega par ljudi. Imam fobiju od mase. :blueshock: Isto tako me strah i kada me se pozove pred ploču. :eyepop: Ne da neću znati ili tako nešto, nego me strah ljudi. 8-[ Znam da to sve malo glupo zvuči, ali Bože moj: svatko ima svoje fobije! :neznam: Mislila sam, da kada postanem studentica, neću morat izlaziti pred ploču i to me uvelike smirilo, :broccoli: ali kada sam otkrila da i na faksu možeš biti prozvan... :joooj: Isprva sam se u sebi :pray: da me asistent/asistentica ne prozove, ali to je jako veliki stres. :shocked!: Potom sam malo-po-malo prestala dolaziti na vježbe na kojima asistenti prozivaju studente. :kidam:
Mislim da jako griješim, zapravo znam da jako griješim, jer time što ne pohađam određene sate zakidam samu sebe i ne rješavam ništa. :wacky:
Ali uzmimo, na primjer, da vas je strah pauka.
Šta bi vi da ga morate nositi na ramenu? :roll:
:tso:
Uostalom, mislim da bi mi bilo jako neugodno odbiti izlazak pred ploču.
Nadam se da me barem netko shvatio.
MOJ KOMENTAR
Znate ljudi, ja sam jedna od onih koji imaju fobiju od obraćanja pred većom skupinom. U školi me uvijek bilo strah recitiranja pred cijelim razredom. Ali ne i pred 5-6 prijatelja, ili pred komisijom na maturi, jer se tu radi o svega par ljudi. Imam fobiju od mase. Isto tako me strah i kada me se pozove pred ploču. Ne da neću znati ili tako nešto, nego me strah ljudi. Znam da to sve malo glupo zvuči, ali Bože moj: svatko ima svoje fobije! Mislila sam, da kada postanem studentica, neću morat izlaziti pred ploču i to me uvelike smirilo, ali kada sam otkrila da i na faksu možeš biti prozvan... Isprva sam se u sebi da me asistent/asistentica ne prozove, ali to je jako veliki stres. Potom sam malo-po-malo prestala dolaziti na vježbe na kojima asistenti prozivaju studente.
Mislim da jako griješim, zapravo znam da jako griješim, jer time što ne pohađam određene sate zakidam samu sebe i ne rješavam ništa.
Ali uzmimo, na primjer, da vas je strah pauka.
Šta bi vi da ga morate nositi na ramenu?
Uostalom, mislim da bi mi bilo jako neugodno odbiti izlazak pred ploču.
Nadam se da me barem netko shvatio.
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 20:41 sri, 11. 5. 2005 Naslov: |
|
|
@edo o izvodjenju na plocu Vani (ez in izvan Hrvatske): fascinantno :) ovo me podsjeca na onu anegdotu sa zavrsnim ispitima i "nije popularno" :gg: Ali na kraju krajeva i nije toliko jako cudno ako uzmemo u obzir da su neki studenti jednostavno sramezljivi, a ne lijeni, pa donekle i nije cudno da se utoliko studentima daje malo jaci aparat za zastitu "anonimnosti" :-k
Al dobro :) Da, slazem se da treba studente izvoditi na plocu, slazem se i da je valjda najvaznija stvar u provedbi vjezbi sposobnost aktivnog ukljucivanja studenata u rad i izvodjenje na plocu je sigurno jedan nacin da se tamo dodje. Jedini drugi problem jest da je postivanje nekih tocaka statuta Sveucilista na inzinjerskom smjeru vise stvar endurance contesta nego odgovornog studiranja i da zato nije ok odmah poceti mahati tockama tog istog Statuta i da rezigniranost studenata mozda nije inherentna studentima koji su rodjeni rezignirani koliko cinjenica da prvih mjesec-dva svakog semestra ne postoje uvjeti za pracenje nastave, ali to nije "krivica" toliko asistenata koliko sluzbena politika fakulteta.
Uzmite razliku ulaznih i izlaznih kvoti. Ulazi 300 studenata godisnje, a izlazi 30 sa prosjecnim vremenom studiranja od 7 godina. U te "4" godine im predaje 30-ak zaposlenika fakulteta. Tko mi moze reci da uz ulaz od 60 studenata godisnje i stalno tutorstvo 1 predavac<->dva studenta ne bi imali vecu prolaznost i manje vrijeme studiranja no sto imamo sada i to bez ikakve potrebe i za ispitima i za kolokvijima i za vecim prostorima?
No, problem je naravno u skolarinama.......... :roll:
@edo o izvodjenju na plocu Vani (ez in izvan Hrvatske): fascinantno ovo me podsjeca na onu anegdotu sa zavrsnim ispitima i "nije popularno" Ali na kraju krajeva i nije toliko jako cudno ako uzmemo u obzir da su neki studenti jednostavno sramezljivi, a ne lijeni, pa donekle i nije cudno da se utoliko studentima daje malo jaci aparat za zastitu "anonimnosti"
Al dobro Da, slazem se da treba studente izvoditi na plocu, slazem se i da je valjda najvaznija stvar u provedbi vjezbi sposobnost aktivnog ukljucivanja studenata u rad i izvodjenje na plocu je sigurno jedan nacin da se tamo dodje. Jedini drugi problem jest da je postivanje nekih tocaka statuta Sveucilista na inzinjerskom smjeru vise stvar endurance contesta nego odgovornog studiranja i da zato nije ok odmah poceti mahati tockama tog istog Statuta i da rezigniranost studenata mozda nije inherentna studentima koji su rodjeni rezignirani koliko cinjenica da prvih mjesec-dva svakog semestra ne postoje uvjeti za pracenje nastave, ali to nije "krivica" toliko asistenata koliko sluzbena politika fakulteta.
Uzmite razliku ulaznih i izlaznih kvoti. Ulazi 300 studenata godisnje, a izlazi 30 sa prosjecnim vremenom studiranja od 7 godina. U te "4" godine im predaje 30-ak zaposlenika fakulteta. Tko mi moze reci da uz ulaz od 60 studenata godisnje i stalno tutorstvo 1 predavac<->dva studenta ne bi imali vecu prolaznost i manje vrijeme studiranja no sto imamo sada i to bez ikakve potrebe i za ispitima i za kolokvijima i za vecim prostorima?
No, problem je naravno u skolarinama..........
|
|
[Vrh] |
|
|