Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Spawn Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Spawn Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:34 pet, 10. 6. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Spawn"][code:1]
int n;
printf("Unesite n:");
int a[n];
[/code:1]
(Pokušava se prvo unijet n i onda deklarirat polje od n elemenata)
E sad zašto su se zbog toga oduzimali bodovi kad compiler to uredno "guta" i program radi. Zar ne bi trebalo biti važno da deklaracija bude prije upotrebe, a ne da sve deklaracije budu na vrhu.[/quote]
1. Ne, deklaracije sve moraju biti na pocetku. :-s Compiler ti proguta i deklaracije "u sredini" jer je to C++ compiler, a taj štos je - naslucujes - C++ovski. :)
2. Ovo gore sto radis je isto C++ovska "fora" koja u [b]standardnom[/b] C-u ne prolazi. :( U standardnom C-u ti treba [tt]malloc()[/tt] i sve sto ide uz to. 8)
Naravno, moze se prigovoriti inzistiranju na standardnom C-u, ali - vjeruj mi - ne zelis da ispitujemo C++. ;) Ima razloga zasto je to cudo na 4. godini racunarskog smjera... :trema: ;)
Spawn (napisa): | Kod: |
int n;
int a[n];
|
E sad zašto su se zbog toga oduzimali bodovi kad compiler to uredno "guta" i program radi. Zar ne bi trebalo biti važno da deklaracija bude prije upotrebe, a ne da sve deklaracije budu na vrhu. |
1. Ne, deklaracije sve moraju biti na pocetku. Compiler ti proguta i deklaracije "u sredini" jer je to C++ compiler, a taj štos je - naslucujes - C++ovski.
2. Ovo gore sto radis je isto C++ovska "fora" koja u standardnom C-u ne prolazi. U standardnom C-u ti treba malloc() i sve sto ide uz to.
Naravno, moze se prigovoriti inzistiranju na standardnom C-u, ali - vjeruj mi - ne zelis da ispitujemo C++. Ima razloga zasto je to cudo na 4. godini racunarskog smjera...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
angel of hell Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tony25 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Spawn Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:47 pon, 13. 6. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="filipnet"]ja mislim da nema teskih pismenih, samo grdih zadataka na pismenom!! :( Ako netko fino dovoljno vremena posveti vremena C-u, nauci ga bez problema!! C nije predmet koji se nastreba i to je to. Mora se fakat razmisljat dok se uci. Ja znam kad sam prvi put pogledao rokove iz C-a :shock:!! Ali mic po mic i sve je islo polako!! :wink:[/quote]
ok ovo sam morala komentirat.Ponajprije jako dugo ucim c-e ne intezivno ali ucim ga polako.
Ovo sto kazes da se treba dovoljno vremena posvetiti c-u.Ok stavimo se u polozaj studenata prve godine osim c-a tu postoji analiza 1 i 2, algebra 1 i 2, elemntarna 1 i 2 i uur i programiranje....
Znaci da se svi ti predmeti rasporede i da za sve ima dovoljno vremena.mogu li pitat o kojem vremenu je tu rijec
Stavimo se i u jedan drugi polozaj studenti koji su dali sve iz prve godine i osto im je c za drugu a u drugoj godini imaju jos ove kolegije:
Matematička analiza III 4+3 0+0 10
Matematička analiza IV 0+0 3+2 7
Matematičko modeliranje 2+2 2+2 12
Obične diferenc. jednadžbe 2+2 0+0 6
Uvod u numeričku mat. 0+0 2+2 6
Uvod u vjerojatnost i statistiku 2+2 2+2 12
Kombinatorika 2+2 0+0 6
Strukture podat. i algoritmi 2+2 0+0 6
Računarski praktikum I 0+0 2+4 8
Tjelesna i zdrav. kultura 0+2 0+2 0
Jedan od sljedeća dva kolegija:
Euklidski prostori 2+2 0+0 6
Modeli geometrije
znaci trebaju odvojit vrijeme potrebno za ucenje c-a i jos moraju otic na predavanja i vjezbe ovih drugih kolegija i za njih naci odredeno vrijeme za ucenje.
Ja smtram da vjezbe iz c-a nisu nikako dobro predocene osobito ljudima koji se prvi put srecu s time.
Ni jedan asistent nije doso i reko ovaj zadatak cemo rijesit na taj i taj nacin nego je samo reko ovaj zadatak cemo skompalirat tako i tako i vidit cete kako on radi...
Ja mislim da se vjezbe moraju uvest na kompijuterima pa makar podijelili jos duplo grupa studenata zbog nedostatka kompova....
:cry:
Nikoga ne krivim samo mislim da bi ta organizacija trebala biti bolja
Sto se tice predavanja kod prof Nogo to cijenim jer jako je dobro predoceno sto se tice cisto teoretskih stvari
Jedan kolega je spomenuo da on ne moze na temelju neke pricice smislit kako da napravi program...Znajte da to ne muci samo jednog kolegu nego nas jako puno (vjerujem) mislim da nas niko nije naucio kako da logicki tako razmisljamo.....
koliko sam primjetila citajuci ovo ovdje svi pricate o tome da se c mora razmisljat drugacijim putem nego ostali kolegiji koje sam navela....
:lol: :cry:
Pa sad mene najvise zanima hoce li se sto poduzet glede boljih i kvalitetnijih vjezbi....
trebala sam izac na ovaj rok 13.6 ali nisam jer sam znala da necu proc najbolje, ne osjecam dovoljno dobru spremnost ali nadam se da ce do iduceg roka to krenut nabolje iako je i on jako blizu :cry: :wink:
Shvatila sam da nije bitno koji asistent daje rok i koliko treba biti dug taj zadatak bitno je u biti imat sklop takvog razmisljanja a kako da dobijem takav sklop.... :wink: :oops:
filipnet (napisa): | ja mislim da nema teskih pismenih, samo grdih zadataka na pismenom!! Ako netko fino dovoljno vremena posveti vremena C-u, nauci ga bez problema!! C nije predmet koji se nastreba i to je to. Mora se fakat razmisljat dok se uci. Ja znam kad sam prvi put pogledao rokove iz C-a !! Ali mic po mic i sve je islo polako!!  |
ok ovo sam morala komentirat.Ponajprije jako dugo ucim c-e ne intezivno ali ucim ga polako.
Ovo sto kazes da se treba dovoljno vremena posvetiti c-u.Ok stavimo se u polozaj studenata prve godine osim c-a tu postoji analiza 1 i 2, algebra 1 i 2, elemntarna 1 i 2 i uur i programiranje....
Znaci da se svi ti predmeti rasporede i da za sve ima dovoljno vremena.mogu li pitat o kojem vremenu je tu rijec
Stavimo se i u jedan drugi polozaj studenti koji su dali sve iz prve godine i osto im je c za drugu a u drugoj godini imaju jos ove kolegije:
Matematička analiza III 4+3 0+0 10
Matematička analiza IV 0+0 3+2 7
Matematičko modeliranje 2+2 2+2 12
Obične diferenc. jednadžbe 2+2 0+0 6
Uvod u numeričku mat. 0+0 2+2 6
Uvod u vjerojatnost i statistiku 2+2 2+2 12
Kombinatorika 2+2 0+0 6
Strukture podat. i algoritmi 2+2 0+0 6
Računarski praktikum I 0+0 2+4 8
Tjelesna i zdrav. kultura 0+2 0+2 0
Jedan od sljedeća dva kolegija:
Euklidski prostori 2+2 0+0 6
Modeli geometrije
znaci trebaju odvojit vrijeme potrebno za ucenje c-a i jos moraju otic na predavanja i vjezbe ovih drugih kolegija i za njih naci odredeno vrijeme za ucenje.
Ja smtram da vjezbe iz c-a nisu nikako dobro predocene osobito ljudima koji se prvi put srecu s time.
Ni jedan asistent nije doso i reko ovaj zadatak cemo rijesit na taj i taj nacin nego je samo reko ovaj zadatak cemo skompalirat tako i tako i vidit cete kako on radi...
Ja mislim da se vjezbe moraju uvest na kompijuterima pa makar podijelili jos duplo grupa studenata zbog nedostatka kompova....
Nikoga ne krivim samo mislim da bi ta organizacija trebala biti bolja
Sto se tice predavanja kod prof Nogo to cijenim jer jako je dobro predoceno sto se tice cisto teoretskih stvari
Jedan kolega je spomenuo da on ne moze na temelju neke pricice smislit kako da napravi program...Znajte da to ne muci samo jednog kolegu nego nas jako puno (vjerujem) mislim da nas niko nije naucio kako da logicki tako razmisljamo.....
koliko sam primjetila citajuci ovo ovdje svi pricate o tome da se c mora razmisljat drugacijim putem nego ostali kolegiji koje sam navela....
Pa sad mene najvise zanima hoce li se sto poduzet glede boljih i kvalitetnijih vjezbi....
trebala sam izac na ovaj rok 13.6 ali nisam jer sam znala da necu proc najbolje, ne osjecam dovoljno dobru spremnost ali nadam se da ce do iduceg roka to krenut nabolje iako je i on jako blizu
Shvatila sam da nije bitno koji asistent daje rok i koliko treba biti dug taj zadatak bitno je u biti imat sklop takvog razmisljanja a kako da dobijem takav sklop....
_________________ NAJNERAZUMLJIVIJE JE NA OVOM SVIJETU STO JE ON RAZUMLJIV!!!!
Albert Einstein

|
|
[Vrh] |
|
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Spawn Forumaš(ica)

|
Postano: 12:18 uto, 14. 6. 2005 Naslov: |
|
|
Ovo je rješenje za onaj jednostavniji dio tj. da program ispiše sve kombinacije 3 od 45:
[code:1]#include <stdio.h>
int main(){
int i, j, k;
for(i=1; i<=45; i++){
for(j=i+1; j<=45; j++){
for(k=j+1; k<=45; k++){
printf("%d %d %d\n", i, j, k);
}}}
return 0;
}
ak staviš brojač na broj ispisa vidjet ćeš da je to 14190 kombinacija, kao što daje i binomni koeficijent 3 povrh 45.
Mislim da onaj teži način rješavanja zadatka najlakše ide preko rekurzije jer se vidi pravilnost u gornjem rješenju, samo što je ja na testu nisam uspio smislit :(
Da bilo bi puno lakše na kompovima jer ti compiler može reć ako imaš kakvu sintaktičku grešku, al zato profesori ispituju na kompovima pa bi trebalo biti lakše, al treba i doć do usmenog :)
Ovo je rješenje za onaj jednostavniji dio tj. da program ispiše sve kombinacije 3 od 45:
Kod: | #include <stdio.h>
int main(){
int i, j, k;
for(i=1; i<=45; i++){
for(j=i+1; j<=45; j++){
for(k=j+1; k<=45; k++){
printf("%d %d %d\n", i, j, k);
}}}
return 0;
}
|
ak staviš brojač na broj ispisa vidjet ćeš da je to 14190 kombinacija, kao što daje i binomni koeficijent 3 povrh 45.
Mislim da onaj teži način rješavanja zadatka najlakše ide preko rekurzije jer se vidi pravilnost u gornjem rješenju, samo što je ja na testu nisam uspio smislit
Da bilo bi puno lakše na kompovima jer ti compiler može reć ako imaš kakvu sintaktičku grešku, al zato profesori ispituju na kompovima pa bi trebalo biti lakše, al treba i doć do usmenog
|
|
[Vrh] |
|
Spawn Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 1:38 sri, 15. 6. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="bily"]Nikoga ne krivim samo mislim da bi ta organizacija trebala biti bolja[/quote]
trebala bi, ali je neizvedivo
u duhu bologne bi bilo da se radi na masinama i sve...
ali to je neivedivo i mozemo dubiti na glavi... (ministarstvo ne zeli zaposliti nove asistente, nema diplomanada koji su zainteresirani i ceka im se po vise od godinu dana da dobiju rjesenje o primanju na fax, nema dovoljno mjesta za sve ljude staviti pred masine, ima previse ljudi.... )
ma pregrst toga....
[quote="bily"]Jedan kolega je spomenuo da on ne moze na temelju neke pricice smislit kako da napravi program...Znajte da to ne muci samo jednog kolegu nego nas jako puno (vjerujem) mislim da nas niko nije naucio kako da logicki tako razmisljamo.....
bitno je u biti imat sklop takvog razmisljanja a kako da dobijem takav sklop.... :wink: :oops:[/quote]
rjesavanjem zadataka, od laksih prema tezima
demosi bi trebali biti idealna tocka za to...
skupite se vas nekoliko koji ste sami sebi priznali (:klapklap:) sto ne kuzite, dodjite demosu i neka vam objasni pocetak logike....
kasnije cete lako sami...
ako je to problem.... dodjite na neke od mojih demonstratura - recimo vas 4-5 (pa i vise, ali onda cemo smislit sto s praktikumom)
bilo kad.. (pon pr1 16-20, cet pr3 12-20, pet pr3 14-20) pa prodjemo kroz one lagane primjere i skoncentrirate se..... i prodje svatko od vas.... i onda na teze....
nemam namjeru objasnjavati liste i slicne stvari....
prvo se treba potruditi i uhvatiti logiku na jednostavnima....
mogu odvojit par sati u terminu demonstratura i pokusati vam objasniti.....
mozda nekome pomogne :g:
ali moj uvjet je zapravo dosta tezak - morate sudjelovati i pitati one sekunde kad vam nije jasno....
voljela sam drzati demonstrature iz uura, a to je ono sto vama treba - logika, ne toliko sintaxa :g:
dakle, moju ponudu imate, skupite se (mozete i na licu mjesta)
npr u cet ili petak oko 16 (da se malo smanji potraznja za praktikumom)
pa cemo raditi - na masinama :g:
bily (napisa): | Nikoga ne krivim samo mislim da bi ta organizacija trebala biti bolja |
trebala bi, ali je neizvedivo
u duhu bologne bi bilo da se radi na masinama i sve...
ali to je neivedivo i mozemo dubiti na glavi... (ministarstvo ne zeli zaposliti nove asistente, nema diplomanada koji su zainteresirani i ceka im se po vise od godinu dana da dobiju rjesenje o primanju na fax, nema dovoljno mjesta za sve ljude staviti pred masine, ima previse ljudi.... )
ma pregrst toga....
bily (napisa): | Jedan kolega je spomenuo da on ne moze na temelju neke pricice smislit kako da napravi program...Znajte da to ne muci samo jednog kolegu nego nas jako puno (vjerujem) mislim da nas niko nije naucio kako da logicki tako razmisljamo.....
bitno je u biti imat sklop takvog razmisljanja a kako da dobijem takav sklop....  |
rjesavanjem zadataka, od laksih prema tezima
demosi bi trebali biti idealna tocka za to...
skupite se vas nekoliko koji ste sami sebi priznali ( ) sto ne kuzite, dodjite demosu i neka vam objasni pocetak logike....
kasnije cete lako sami...
ako je to problem.... dodjite na neke od mojih demonstratura - recimo vas 4-5 (pa i vise, ali onda cemo smislit sto s praktikumom)
bilo kad.. (pon pr1 16-20, cet pr3 12-20, pet pr3 14-20) pa prodjemo kroz one lagane primjere i skoncentrirate se..... i prodje svatko od vas.... i onda na teze....
nemam namjeru objasnjavati liste i slicne stvari....
prvo se treba potruditi i uhvatiti logiku na jednostavnima....
mogu odvojit par sati u terminu demonstratura i pokusati vam objasniti.....
mozda nekome pomogne
ali moj uvjet je zapravo dosta tezak - morate sudjelovati i pitati one sekunde kad vam nije jasno....
voljela sam drzati demonstrature iz uura, a to je ono sto vama treba - logika, ne toliko sintaxa
dakle, moju ponudu imate, skupite se (mozete i na licu mjesta)
npr u cet ili petak oko 16 (da se malo smanji potraznja za praktikumom)
pa cemo raditi - na masinama
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:40 sri, 15. 6. 2005 Naslov: |
|
|
:OT:
[quote="vsego"][quote="Spawn"][code:1]
int n;
int a[n];
E sad zašto su se zbog toga oduzimali bodovi kad compiler to uredno "guta" i program radi. Zar ne bi trebalo biti važno da deklaracija bude prije upotrebe, a ne da sve deklaracije budu na vrhu.[/quote]
1. Ne, deklaracije sve moraju biti na pocetku. :-s Compiler ti proguta i deklaracije "u sredini" jer je to C++ compiler, a taj štos je - naslucujes - C++ovski. :)
2. Ovo gore sto radis je isto C++ovska "fora" koja u [b]standardnom[/b] C-u ne prolazi. :( U standardnom C-u ti treba [tt]malloc()[/tt] i sve sto ide uz to. 8)
[/quote]
Ne ide to niti u ISO-C++u. I kod standardnog C++a moras izvrsiti alokaciju memorije, samo sto se to izgledati ovako:
[code:1]
int* a = new int[n];
Ali to (deklaracija/definicija varijable) moze doci (skoro) bilo gdje u kodu.
Jeste da je offtopic, ali da se ne bi sirile dezinformacije. :wink:
vsego (napisa): | Spawn (napisa): | Kod: |
int n;
int a[n];
|
E sad zašto su se zbog toga oduzimali bodovi kad compiler to uredno "guta" i program radi. Zar ne bi trebalo biti važno da deklaracija bude prije upotrebe, a ne da sve deklaracije budu na vrhu. |
1. Ne, deklaracije sve moraju biti na pocetku. Compiler ti proguta i deklaracije "u sredini" jer je to C++ compiler, a taj štos je - naslucujes - C++ovski.
2. Ovo gore sto radis je isto C++ovska "fora" koja u standardnom C-u ne prolazi. U standardnom C-u ti treba malloc() i sve sto ide uz to.
|
Ne ide to niti u ISO-C++u. I kod standardnog C++a moras izvrsiti alokaciju memorije, samo sto se to izgledati ovako:
Kod: |
int* a = new int[n];
|
Ali to (deklaracija/definicija varijable) moze doci (skoro) bilo gdje u kodu.
Jeste da je offtopic, ali da se ne bi sirile dezinformacije.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
mladen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|