| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:14 pet, 24. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
Svatko će jesti što mu paše i što voli, bez obzira na to kako mu je "konstruiran" želudac ili kakve su mu predispozicije u vrsti. :)
Ja, npr., ne jedem meso, jer mi ne paše. :neznam:
I neću jesti sve, jer su ljudi "svejedi". :D
Svatko će jesti što mu paše i što voli, bez obzira na to kako mu je "konstruiran" želudac ili kakve su mu predispozicije u vrsti.
Ja, npr., ne jedem meso, jer mi ne paše.
I neću jesti sve, jer su ljudi "svejedi".
|
|
| [Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
Smith Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
Asmodai Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)

Spol: 
|
Postano: 21:01 pet, 24. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. I zbog toga odredjene aminokiseline vise ne mogu sintetizirati kroz svoj metabolizam nego je jedini nacin unosa ti tzv. esencijalnih aminokiselina kroz unos hrane, i to za dane aminokiseline, iskljucivo putem mesa. Ako se ne unosi hranom, potrebno je unositi putem lijekova. Postavlja se pitanje sto je bolje, lijekovi ili normalna hrana.
Neka ljudi jedu ono sto im odgovara i to je to. Postujem vegetarijance, ali nisam jednom dozivio da su me napali jer jedem meso. Moja stvar izbora, kao i njihova... Zakljucak-svako neka jede ono sto mu odgovara! :)
Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. I zbog toga odredjene aminokiseline vise ne mogu sintetizirati kroz svoj metabolizam nego je jedini nacin unosa ti tzv. esencijalnih aminokiselina kroz unos hrane, i to za dane aminokiseline, iskljucivo putem mesa. Ako se ne unosi hranom, potrebno je unositi putem lijekova. Postavlja se pitanje sto je bolje, lijekovi ili normalna hrana.
Neka ljudi jedu ono sto im odgovara i to je to. Postujem vegetarijance, ali nisam jednom dozivio da su me napali jer jedem meso. Moja stvar izbora, kao i njihova... Zakljucak-svako neka jede ono sto mu odgovara!
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:51 pet, 24. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
Zanimljivo, meni padne mrak na oci od purice s mlincima. :shock: Zao mi mlinaca [ :anishock: ] - lijepi, fini, hrskavi i onda ih razmoce u vodi! :bigcry:
[quote="bnikola"]Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. I zbog toga odredjene aminokiseline vise ne mogu sintetizirati kroz svoj metabolizam nego je jedini nacin unosa ti tzv. esencijalnih aminokiselina kroz unos hrane, i to za dane aminokiseline, iskljucivo putem mesa. Ako se ne unosi hranom, potrebno je unositi putem lijekova. Postavlja se pitanje sto je bolje, lijekovi ili normalna hrana.[/quote]
:shock: :-s :grebgreb: Kako onda vegetarijanci prezivljavaju godinama, pa i desetljecima? :-k Zasto u Britaniji vegetarijanci placaju manje za zdravstveno osiguranje, uz objasnjenje da su generalno zdraviji? :-k
Don't get me wrong: ja sam svejed i cevapa i prsuta se ne bih odrekao ni za kakvo zdravlje. ;)
Zanimljivo, meni padne mrak na oci od purice s mlincima. Zao mi mlinaca [ ] - lijepi, fini, hrskavi i onda ih razmoce u vodi!
| bnikola (napisa): | | Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. I zbog toga odredjene aminokiseline vise ne mogu sintetizirati kroz svoj metabolizam nego je jedini nacin unosa ti tzv. esencijalnih aminokiselina kroz unos hrane, i to za dane aminokiseline, iskljucivo putem mesa. Ako se ne unosi hranom, potrebno je unositi putem lijekova. Postavlja se pitanje sto je bolje, lijekovi ili normalna hrana. |
Kako onda vegetarijanci prezivljavaju godinama, pa i desetljecima? Zasto u Britaniji vegetarijanci placaju manje za zdravstveno osiguranje, uz objasnjenje da su generalno zdraviji?
Don't get me wrong: ja sam svejed i cevapa i prsuta se ne bih odrekao ni za kakvo zdravlje.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
| [Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 8:36 sub, 25. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
Dakle, ovako:
[quote="[url=http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12503]Zdravlje.hr[/url]"]Pri zadovoljavajućoj opskrbi energijom i dušikom, organizam može sintetizirati neke vrste aminokiselina pa se one nazivaju neesencijalnim aminokiselinama. No, esencijalne aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i potrebno ih je u organizam unijeti hranom. U skupini esencijalnih aminokiselina nalaze se valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan. Navedenoj listi pridodan je i histidin nakon što je utvrđeno da je potreban tijekom rasta djece.
Od namirnica životinjskog porijekla vrijedni izvori proteina su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja, a među namirnicama biljnog porijekla važni izvori su mahunarke, žitarice i sjemenke. Bjelančevine životinjskog porijekla imaju veću biološku vrijednost jer im je aminokiselinski sastav sličniji sastavu ljudskog organizma pa je njihova iskoristljivost u organizmu veća. Zato vegetarijanci moraju dodatno paziti na dostatan unos proteina i osigurati organizmu zadovoljavajući unos aminokiselina.
Za planiranje prehrane, važno je dobro poznavanje njihovog aminokiselinskog sastava radi mogućnosti kombinacije bjelančevina biljnog i životinjskog porijekla i osiguranja dnevnih fizioloških potreba organizma za esencijalnim aminokiselinama.[/quote]
Dakle, pise ono sto sam rekao. Za pravilnu prehranu, potrebno je kombiniranje namirnica. Ono sto se ne unese mahunarkama i ostalim biljnim obrocima, potrebno je nadoknaditi iz namirnica zivotinjskog podrijatla (meso, jaja, mlijeko...). Ako to nije slucaj, onda je potrebno uzimati one tablete za nadopunu prehrane s mineralima i sl. A sada, zasto Neke drzave daju povlastice vegetarijancima, nemam pojma. Ima meso i stetnih djelovanja. Nista nije 100% zdravo. I samo jedan detalj, koji ovdje ne pise, ako se ne varam. Neke aminokiseline se unose iskljucivo putem biljnih, a neke iskljucivo putem zivotinjskih obroka.
@vsego: a kako bi ti pripremio mlince? :-k :-s
Dakle, ovako:
| Zdravlje.hr (napisa): | Pri zadovoljavajućoj opskrbi energijom i dušikom, organizam može sintetizirati neke vrste aminokiselina pa se one nazivaju neesencijalnim aminokiselinama. No, esencijalne aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i potrebno ih je u organizam unijeti hranom. U skupini esencijalnih aminokiselina nalaze se valin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan. Navedenoj listi pridodan je i histidin nakon što je utvrđeno da je potreban tijekom rasta djece.
Od namirnica životinjskog porijekla vrijedni izvori proteina su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja, a među namirnicama biljnog porijekla važni izvori su mahunarke, žitarice i sjemenke. Bjelančevine životinjskog porijekla imaju veću biološku vrijednost jer im je aminokiselinski sastav sličniji sastavu ljudskog organizma pa je njihova iskoristljivost u organizmu veća. Zato vegetarijanci moraju dodatno paziti na dostatan unos proteina i osigurati organizmu zadovoljavajući unos aminokiselina.
Za planiranje prehrane, važno je dobro poznavanje njihovog aminokiselinskog sastava radi mogućnosti kombinacije bjelančevina biljnog i životinjskog porijekla i osiguranja dnevnih fizioloških potreba organizma za esencijalnim aminokiselinama. |
Dakle, pise ono sto sam rekao. Za pravilnu prehranu, potrebno je kombiniranje namirnica. Ono sto se ne unese mahunarkama i ostalim biljnim obrocima, potrebno je nadoknaditi iz namirnica zivotinjskog podrijatla (meso, jaja, mlijeko...). Ako to nije slucaj, onda je potrebno uzimati one tablete za nadopunu prehrane s mineralima i sl. A sada, zasto Neke drzave daju povlastice vegetarijancima, nemam pojma. Ima meso i stetnih djelovanja. Nista nije 100% zdravo. I samo jedan detalj, koji ovdje ne pise, ako se ne varam. Neke aminokiseline se unose iskljucivo putem biljnih, a neke iskljucivo putem zivotinjskih obroka.
@vsego: a kako bi ti pripremio mlince?
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
| [Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
Dabrica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:59 sub, 25. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
[quote="bnikola"]Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. [/quote]
jedan ispravak/promjena - ljudi su postali upravo ljudi jer su postali svejedi... odnosno, povećanje kapaciteta mozgam, a samim time i mogućnost razvoja prema rodu homo dogodilo se kada je naš daaaaaavni predak prešao na mesnu ishranu.
i vegetarijanci mogu sasvim normalno živjeti, ali se nikakvi poremećaju neće pojaviti ako vrlo pažljivo usklađuju hranu, a za to trebaš imati VRLO MNOG VREMENA i VRLO MNOGO PARA, kako bi si mogao kupovati sve one posebne pripravke i štajaznamšta...
i mislim da je nužno da svi ljudi barem u vrijeme razvoja (čitaj - djetinjstva i puberteta) jesu hranu animalnog porijekla, a zatim neka si rade što god hoće, njihova stvar, samo da mene ne diraju
:)
| bnikola (napisa): | | Ajde, kao biolog. Ljudi su kroz evoluciju postali svejedi. |
jedan ispravak/promjena - ljudi su postali upravo ljudi jer su postali svejedi... odnosno, povećanje kapaciteta mozgam, a samim time i mogućnost razvoja prema rodu homo dogodilo se kada je naš daaaaaavni predak prešao na mesnu ishranu.
i vegetarijanci mogu sasvim normalno živjeti, ali se nikakvi poremećaju neće pojaviti ako vrlo pažljivo usklađuju hranu, a za to trebaš imati VRLO MNOG VREMENA i VRLO MNOGO PARA, kako bi si mogao kupovati sve one posebne pripravke i štajaznamšta...
i mislim da je nužno da svi ljudi barem u vrijeme razvoja (čitaj - djetinjstva i puberteta) jesu hranu animalnog porijekla, a zatim neka si rade što god hoće, njihova stvar, samo da mene ne diraju
|
|
| [Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
Postano: 12:27 sub, 25. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
[quote="bnikola"]Neka ljudi jedu ono sto im odgovara i to je to. Postujem vegetarijance, ali [size=18][b]nisam jednom dozivio da su me napali jer jedem meso. Moja stvar izbora, kao i njihova...[/b][/size] Zakljucak-svako neka jede ono sto mu odgovara! :)[/quote]
E, da. Taj dio mi je najgori. Ubije me u pojam kad me netko od fanaticnih aktivista pocne napadati zbog prehrane. :(
Zamislite mene kako obucen u veliki paradajz skacem na ljude i vicem: "Nemojte jesti salatu i krastavce. To su tako krasne biljke. A kako je svima dobro poznato i biljke su ziva bica, odnosno rastu, razmnozavaju se, odgovaraju na podrazaje, hrane se, umiru... Ne budite okrutni i prestanite jesti biljke!"
Bilo bi cudno, ali tako je... Sta bi onda jeli? Zbog morala bi umrli od gladi.
Ako netko kaze da mozemo jesti samo plodove onda nek izvadi svaku kosticu iz ploda kojeg pojede i zasadi ju negdje jer to je buduci zivot i ne smije se ubiti...
SickJedi
| bnikola (napisa): | Neka ljudi jedu ono sto im odgovara i to je to. Postujem vegetarijance, ali nisam jednom dozivio da su me napali jer jedem meso. Moja stvar izbora, kao i njihova... Zakljucak-svako neka jede ono sto mu odgovara!  |
E, da. Taj dio mi je najgori. Ubije me u pojam kad me netko od fanaticnih aktivista pocne napadati zbog prehrane.
Zamislite mene kako obucen u veliki paradajz skacem na ljude i vicem: "Nemojte jesti salatu i krastavce. To su tako krasne biljke. A kako je svima dobro poznato i biljke su ziva bica, odnosno rastu, razmnozavaju se, odgovaraju na podrazaje, hrane se, umiru... Ne budite okrutni i prestanite jesti biljke!"
Bilo bi cudno, ali tako je... Sta bi onda jeli? Zbog morala bi umrli od gladi.
Ako netko kaze da mozemo jesti samo plodove onda nek izvadi svaku kosticu iz ploda kojeg pojede i zasadi ju negdje jer to je buduci zivot i ne smije se ubiti...
SickJedi
|
|
| [Vrh] |
|

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:17 pon, 27. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
[quote="SickJedi"]
Bilo bi cudno, ali tako je... Sta bi onda jeli? Zbog morala bi umrli od gladi
SickJedi[/quote]
zanimljivo da mnogi zaziru od razgovora o covjeku kao o zivotinji jer ipak postoje neke zamjetne razlike, ali kad se uspoređuju paradajz i krava onda je sve to isto
@SickJedi - ovo nije osobni napad, samo primjecujem opcenitu pojavu :D
| SickJedi (napisa): |
Bilo bi cudno, ali tako je... Sta bi onda jeli? Zbog morala bi umrli od gladi
SickJedi |
zanimljivo da mnogi zaziru od razgovora o covjeku kao o zivotinji jer ipak postoje neke zamjetne razlike, ali kad se uspoređuju paradajz i krava onda je sve to isto
@SickJedi - ovo nije osobni napad, samo primjecujem opcenitu pojavu
|
|
| [Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:30 pon, 27. 6. 2005 Naslov: |
|
|
|
[quote="Ignavia"]zanimljivo da mnogi zaziru od razgovora o covjeku kao o zivotinji jer ipak postoje neke zamjetne razlike, ali kad se uspoređuju paradajz i krava onda je sve to isto[/quote]
Pa, to je normalno. :D Zivotinje su opcenito [b]bolje[/b] od ljudi, a ne mozes reci da je paradajz [ :splat: ] bolji od krave [ :cowshock: ] ili obrnuto... :PP
| Ignavia (napisa): | | zanimljivo da mnogi zaziru od razgovora o covjeku kao o zivotinji jer ipak postoje neke zamjetne razlike, ali kad se uspoređuju paradajz i krava onda je sve to isto |
Pa, to je normalno. Zivotinje su opcenito bolje od ljudi, a ne mozes reci da je paradajz [ ] bolji od krave [ ] ili obrnuto...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
| [Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
| [Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|