Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)

Spol: 
|
Postano: 14:07 pet, 8. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Moze sada za neupucene? Sto su to dualni prostori? :?
Moze sada za neupucene? Sto su to dualni prostori?
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:48 pet, 8. 7. 2005 Naslov: |
|
|
@bnikola: dualni prostori su ti fun stuff. Svodi se na koncept "kupi jedan, dobis jedan besplatno".
imas neki vektorski prostor [latex]V[/latex] i gledas funkcije koje vektorima iz tog tvog [latex]V[/latex] pridruzuju brojeve, a da te funkcije jos imaju svojstvo linearnosti [latex]f(\alpha a+\beta b)=\alpha f(a)+\beta f(b)[/latex]. Skup svih takvih oznacimo sa [latex]V'[/latex].
Ono sto primjetis je da takve funkcije imaju svojstvo da ako su [latex]f,g\in V'[/latex], onda je i [latex]f+g\in V'[/latex], gdje je [latex](f+g)(x):=f(x)+g(x)[/latex], te za svaki broj [latex]\lambda[/latex] vrijedi [latex]\lambda f\in V'[/latex], gdje je opet [latex](\lambda f)(x):=\lambda f(x)[/latex]. No, to znaci da je i [latex]V'[/latex] vektorski prostor -- pa si dobio jedan prostor besplatno.
Pitanje je sada, sta ce nam taj? Pa, ako nam je [latex]V[/latex] opremljen skalarnim produktom [latex]\langle x|y\rangle, x,y\in V[/latex], onda za svaki [latex]f\in V'[/latex] mozemo naci (jedinstveni) vektor [latex]a\in V[/latex] takav da je [latex]f(x)=\langle x|a\rangle[/latex].
Prostor [latex]V'[/latex] je dualni prostor prostoru [latex]V[/latex], a vektori iz [latex]V'[/latex] nazivaju se linearnim funkcionalima.
Cemu to sve? [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=32526#32526]primjer[/url].
'ave fun!
Sinisa
@bnikola: dualni prostori su ti fun stuff. Svodi se na koncept "kupi jedan, dobis jedan besplatno".
imas neki vektorski prostor i gledas funkcije koje vektorima iz tog tvog pridruzuju brojeve, a da te funkcije jos imaju svojstvo linearnosti . Skup svih takvih oznacimo sa .
Ono sto primjetis je da takve funkcije imaju svojstvo da ako su , onda je i , gdje je , te za svaki broj vrijedi , gdje je opet . No, to znaci da je i vektorski prostor – pa si dobio jedan prostor besplatno.
Pitanje je sada, sta ce nam taj? Pa, ako nam je opremljen skalarnim produktom , onda za svaki mozemo naci (jedinstveni) vektor takav da je .
Prostor je dualni prostor prostoru , a vektori iz nazivaju se linearnim funkcionalima.
Cemu to sve? primjer.
'ave fun!
Sinisa
_________________ Oslobodjen Senata.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:41 pet, 8. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="Ignavia"]@vsego: mislis da ovo nije oglas samo zato sto ne prodajem ili kupujem? :D[/quote]
Ovo [b]je[/b] oglas, ali pomalo neozbiljan. ;)
Btw, htjela si pricati o dualnim prostorima :arrow: objasni sad bnikoli sto je to. :verycool:[/quote]
zao mi je sto nisam stigla ispricat bnikoli, ali glavno da je saznao :mrgreen:
a oglas mozda [b]zvuci[/b] neozbiljno, ali ja sam smrtno ozbiljna... :D
hm, u raznim oglasnicima ima mnogo cudnijih i naizgled (a nadam se i za stvarno) neozbiljnijih oglasa pa se ipak tretiraju kao i oni kupujem kucu, prodajem auto i sl.... :shock: dakle :grunt: , ovo je diskriminacija!!! :bigcry: :coolgreen:
vsego (napisa): | Ignavia (napisa): | @vsego: mislis da ovo nije oglas samo zato sto ne prodajem ili kupujem?  |
Ovo je oglas, ali pomalo neozbiljan.
Btw, htjela si pricati o dualnim prostorima objasni sad bnikoli sto je to.  |
zao mi je sto nisam stigla ispricat bnikoli, ali glavno da je saznao
a oglas mozda zvuci neozbiljno, ali ja sam smrtno ozbiljna...
hm, u raznim oglasnicima ima mnogo cudnijih i naizgled (a nadam se i za stvarno) neozbiljnijih oglasa pa se ipak tretiraju kao i oni kupujem kucu, prodajem auto i sl.... dakle , ovo je diskriminacija!!!
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:50 pet, 8. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Ignavia"]a oglas mozda [b]zvuci[/b] neozbiljno, ali ja sam smrtno ozbiljna... :D
hm, u raznim oglasnicima ima mnogo cudnijih i naizgled (a nadam se i za stvarno) neozbiljnijih oglasa pa se ipak tretiraju kao i oni kupujem kucu, prodajem auto i sl.... :shock:[/quote]
Mislis na [url=http://www.oglasnik.hr/oglasi/kucni_ljubimci/zamjena/oglas-785737.html]ovakve oglase[/url]? :anishock: :rotfl:
[quote="Ignavia"]dakle :grunt: , ovo je diskriminacija!!! :bigcry: :coolgreen:[/quote]
To na ovom forumu nije nikakva novost... :wacky: :PP
Ignavia (napisa): | a oglas mozda zvuci neozbiljno, ali ja sam smrtno ozbiljna...
hm, u raznim oglasnicima ima mnogo cudnijih i naizgled (a nadam se i za stvarno) neozbiljnijih oglasa pa se ipak tretiraju kao i oni kupujem kucu, prodajem auto i sl....  |
Mislis na ovakve oglase?
Ignavia (napisa): | dakle , ovo je diskriminacija!!!  |
To na ovom forumu nije nikakva novost...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:59 pet, 8. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Mislis na [url=http://www.oglasnik.hr/oglasi/kucni_ljubimci/zamjena/oglas-785737.html]ovakve oglase[/url]? :anishock: :rotfl:
[/quote]
:D eh, na takve, ali i na zanimljivije, hm... probala sam nac na guglu pa da ostavim link, al posto nisam uspjela, morat cu vam ispricat :djed:
vise puta sam naisla, medju ostalim koji su isto bili prilicno sokantni, na isti oglas (nadam se da je od iste osobe, jer inace ima vise takvih ljudi :blueshock: ) u kojem tip (hm, ili mozda zena) trazi "zenu u laktaciji" kako bi promatrao :shock: :cowshock: :shock:
eh, na takve, ali i na zanimljivije, hm... probala sam nac na guglu pa da ostavim link, al posto nisam uspjela, morat cu vam ispricat
vise puta sam naisla, medju ostalim koji su isto bili prilicno sokantni, na isti oglas (nadam se da je od iste osobe, jer inace ima vise takvih ljudi ) u kojem tip (hm, ili mozda zena) trazi "zenu u laktaciji" kako bi promatrao
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 13:21 sub, 9. 7. 2005 Naslov: |
|
|
Pa, kako kod prostora jednog zamijenis s drugim, tako ovdje mozes digitalca zamijeniti za africkog tvora (u tvorove se, vjerujem, razumijes). :gg:
Pa, kako kod prostora jednog zamijenis s drugim, tako ovdje mozes digitalca zamijeniti za africkog tvora (u tvorove se, vjerujem, razumijes).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
|