Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoć oko B-W teorema!?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:11 ned, 4. 9. 2005    Naslov: Pomoć oko B-W teorema!? Citirajte i odgovorite

Naime, trebao bih pomoć oko dokaza Bolzano-Weierstrassova teorema o neprekidnim funkcijama na segmentu (gradivo MA1) koji glasi: "Neka je I=[a,b] segment realnih brojeva i f sa I u R neprekidna funkcija na I. Ako funkcija f nije konstanta, onda je I'=f(I)={f(x):x element iz I} segment u R." Konkretno, kad dokazujemo ograničenost funkcije f onda u dokazu i u bilježnici i u knjizi piše "Kada bi f bila odozgo neograničena, onda bi za svako n iz N postojao bar jedan element xn iz I takav da je f(xn)>n." Zašto je to tako? Kakve veze imaju f(xn) i n?
Naime, trebao bih pomoć oko dokaza Bolzano-Weierstrassova teorema o neprekidnim funkcijama na segmentu (gradivo MA1) koji glasi: "Neka je I=[a,b] segment realnih brojeva i f sa I u R neprekidna funkcija na I. Ako funkcija f nije konstanta, onda je I'=f(I)={f(x)Mad element iz I} segment u R." Konkretno, kad dokazujemo ograničenost funkcije f onda u dokazu i u bilježnici i u knjizi piše "Kada bi f bila odozgo neograničena, onda bi za svako n iz N postojao bar jedan element xn iz I takav da je f(xn)>n." Zašto je to tako? Kakve veze imaju f(xn) i n?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:14 ned, 4. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo gdje je ovaj smajli je {f(x) : x element iz I}.
Ovo gdje je ovaj smajli je {f(x) : x element iz I}.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 0

PostPostano: 20:32 ned, 4. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ako je odozgo neogranicena, to znaci da od nekog P postoje svi veci brojevi... hmm, ne znam kako da se izrazim, ali npr pogledaj brojevni pravac... ako kaze da je odozgo neogranicena, tada od neke tocke na brojevnom pravcu, svi desno od te tocke su "sadrzani" (neprekinuta je i neogranicena odozgo).

sorry, stvarno se ne znam izraziti, ali nadam se da me razumijes...
tako da ti ta funkcija sadrzava sve brojeve [P, beskonacno>

i sad je lako... koji god prirodni broj n uzmes, sigurno u tom skupu postoji veci (ako je n<P, onda je P veci, a ako je n>=P, onda je u onom skupu sadrzan npr. n+1).
i sad neki broj koji je veci od n (a takav postoji, i ima ih beskonacno mnogo) oznacis sa x_n.

nadam se da sam pomogao, ali malo sam nerazumljiv...
pa ako je odozgo neogranicena, to znaci da od nekog P postoje svi veci brojevi... hmm, ne znam kako da se izrazim, ali npr pogledaj brojevni pravac... ako kaze da je odozgo neogranicena, tada od neke tocke na brojevnom pravcu, svi desno od te tocke su "sadrzani" (neprekinuta je i neogranicena odozgo).

i sad je lako... koji god prirodni broj n uzmes, sigurno u tom skupu postoji veci (ako je n<P, onda je P veci, a ako je n>=P, onda je u onom skupu sadrzan npr. n+1).
i sad neki broj koji je veci od n (a takav postoji, i ima ih beskonacno mnogo) oznacis sa x_n.

nadam se da sam pomogao, ali malo sam nerazumljiv...

PostPostano: 21:07 ned, 4. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvo nisam baš skužio, ali malo sam razmišljao i sad mi je jasno. Puno hvala!!!

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 21:31 ned, 4. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Prvo nisam baš skužio, ali malo sam razmišljao i sad mi je jasno. Puno hvala!!![/quote]

nema na cemu... doslovno :)
Anonymous (napisa):

nema na cemu... doslovno :)

Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:56 pon, 5. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]to znaci da od nekog P postoje svi veci brojevi...
...
tako da ti ta funkcija sadrzava sve brojeve [P, beskonacno>[/quote]

Samo mali ispravak, jer je ovo dosta bitno: [b]sama neogranicenost ne znaci da sadrzava [u]SVE[/u] brojeve [P, beskonacno>[/b], nego za svaki x postoji y takav da je p(y) > p(x) (tj. za svakog postoji neki koji ima vecu sliku). 8)

E, a sada cu odmah reci da je i to krivo, iako djeluje "ocito tocno". :-s Naime, funkcija f(x)=1-1/x ima isto svojstvo, a nije neogranicena. :shock:

Dakle, neogranicenost (odozgo) znaci:
[latex]\displaystyle \forall y \exists x: p(x) > y[/latex] 8)

Naravno, kad se tu umijesa i neprekidnost (i funkcije i domene!), onda se dobije ovo sto je Ahri napisao. 8)
ahri (napisa):
to znaci da od nekog P postoje svi veci brojevi...
...

Samo mali ispravak, jer je ovo dosta bitno: sama neogranicenost ne znaci da sadrzava SVE brojeve [P, beskonacno>, nego za svaki x postoji y takav da je p(y) > p(x) (tj. za svakog postoji neki koji ima vecu sliku). Cool

E, a sada cu odmah reci da je i to krivo, iako djeluje "ocito tocno". Eh? Naime, funkcija f(x)=1-1/x ima isto svojstvo, a nije neogranicena. Shocked

Dakle, neogranicenost (odozgo) znaci:
Cool

Naravno, kad se tu umijesa i neprekidnost (i funkcije i domene!), onda se dobije ovo sto je Ahri napisao. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum