Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mpavic Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:31 ned, 11. 9. 2005 Naslov: |
|
|
Ono sto ce biti ekstra "zabavno" je sto ce sada, po novom modelu financiranja Sveucilista doci do samo jos vece svadje, jer ce neke pare biti osigurane uvijek (pa ne mozemo ne financirati Sveuciliste... makar sa jedno 10,000 kuna godisnje) pa ce se oko njih svi moci svadjati.
Jedno ovogodisnje iskustvo o tome kako (ce) se kod nas dijeliti novci (barem na papiru) je prica o MedILS-u. Naime, taj vrli nas institut treba nesto para od MZOS (ministarstva znanosti, ostalog i svaceg). E, to ministarstvo je well aware kome sve i za sto treba dati novce, pa za takve "privatne zabavne projekte" nema toliko para koliko ti "razmazeni francuski znanstvenici" zele.
Koja je optimalna oraganizacija za studije i znanost na PMF-u?
PMS (Science University of Zagreb) koji sam ranije spomenuo mozda bi rijesio organizacijske potrebe, no otezalo bi financijska natezanja. Naravno, to je potpuno neostvarivo dok se cijeli kampus PMF-a ne izgradi.
Sva sreca da je plan za to star tek 40-ak godina i da je u punoj izgradnji i da su sredstva osigurana.
Nakon sto sam ovo napisao shvatio sam da je jedini efekt od ovog posta to sto me boli zeludac od zakljucaka gdje smo i kamo idemo. (Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo! ili "Drugovi i drugarice, stigli smo do ruba provalije! Vrijeme je da odlucno zakoracimo naprijed (u bolonjski proces sa prenapucenim predavaonama bez dovoljno para i organizacije)!").
'ave fun!
Sinisa
Ono sto ce biti ekstra "zabavno" je sto ce sada, po novom modelu financiranja Sveucilista doci do samo jos vece svadje, jer ce neke pare biti osigurane uvijek (pa ne mozemo ne financirati Sveuciliste... makar sa jedno 10,000 kuna godisnje) pa ce se oko njih svi moci svadjati.
Jedno ovogodisnje iskustvo o tome kako (ce) se kod nas dijeliti novci (barem na papiru) je prica o MedILS-u. Naime, taj vrli nas institut treba nesto para od MZOS (ministarstva znanosti, ostalog i svaceg). E, to ministarstvo je well aware kome sve i za sto treba dati novce, pa za takve "privatne zabavne projekte" nema toliko para koliko ti "razmazeni francuski znanstvenici" zele.
Koja je optimalna oraganizacija za studije i znanost na PMF-u?
PMS (Science University of Zagreb) koji sam ranije spomenuo mozda bi rijesio organizacijske potrebe, no otezalo bi financijska natezanja. Naravno, to je potpuno neostvarivo dok se cijeli kampus PMF-a ne izgradi.
Sva sreca da je plan za to star tek 40-ak godina i da je u punoj izgradnji i da su sredstva osigurana.
Nakon sto sam ovo napisao shvatio sam da je jedini efekt od ovog posta to sto me boli zeludac od zakljucaka gdje smo i kamo idemo. (Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo! ili "Drugovi i drugarice, stigli smo do ruba provalije! Vrijeme je da odlucno zakoracimo naprijed (u bolonjski proces sa prenapucenim predavaonama bez dovoljno para i organizacije)!").
'ave fun!
Sinisa
_________________ Oslobodjen Senata.
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 22:50 ned, 11. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi.[/quote]
Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38
Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0
Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1
Koligiji čiji je nositelj s ekonomskog fakulteta na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 8
Koligiji čiji je nositelj s KBF-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 10
Koligiji čiji je nositelj s Pravnog fakulteta na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 16
Možda nisu svi brojevi potpuno točni, ali je tu negdje.
Nisam iznenađen.
[quote]Sto se tice obrata, naravno da profesori s MO ne drze masovno nastavu na FER-u kad FER ima vlastiti [url=http://www.fer.hr/zavod/zpm]Zavod za primjenjenu matematiku[/url]. Medjutim, predaju matematiku i na drugim fakultetima, ne samo na PMF-u.[/quote]
Da, samo na jednom, mislim PBF-u. Svi ostali kojima treba matematika imaju vlastitu.
krcko (napisa): | Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi. |
Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38
Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0
Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1
Koligiji čiji je nositelj s ekonomskog fakulteta na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 8
Koligiji čiji je nositelj s KBF-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 10
Koligiji čiji je nositelj s Pravnog fakulteta na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 16
Možda nisu svi brojevi potpuno točni, ali je tu negdje.
Nisam iznenađen.
Citat: | Sto se tice obrata, naravno da profesori s MO ne drze masovno nastavu na FER-u kad FER ima vlastiti Zavod za primjenjenu matematiku. Medjutim, predaju matematiku i na drugim fakultetima, ne samo na PMF-u. |
Da, samo na jednom, mislim PBF-u. Svi ostali kojima treba matematika imaju vlastitu.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:14 ned, 11. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"][quote="krcko"]Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi.[/quote]
Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38[/quote]
:shock: Meni ovo zvuci jako puno. :shock: Ima li popis negdje on-line? :-k
Kad malo razmislim, i nije tako puno. :-s Remember, Matematika je formalni nositelj smjera prof. matematike i fizike. :D Koliko ima kolegija koji nisu s tog smjera, a da ih fizicari drze matematicarima? :-k Dipl.ing.-ovima, koliko znam, drze dva obavezna: [i]Uvod u opci fiziku 1[/i] i [i]Uvod u opci fiziku 2[/i]. :)
[quote="Zivac"]Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0[/quote]
Obavezni kolegiji na smjeru dipl.ing, smjer racunarstvo: L.Budin: [i]Operacijski sustavi[/i] i (zaboravih tko): [i]Gradja racunala[/i]; do ove godine je bio i izborni kolegij B. Dalbelo-Basic: [i]Meko racunarstvo[/i] iz kojeg su (nasi) studenti radili i diplomske radove, a ukinut je zbog Bolonje na FERu. :(
[quote="Zivac"]Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1[/quote]
Z.Sikic: [i]Povijest matematike[/i]
D. Rosenzweig: [i]Racunarstvo[/i] i [i]Matematicka teorija racunarstva[/i] (prakticki isti kolegij), u moje doba je drzao i nekoliko izbornih; ne znam kako je danas.
Obojica su voditelji Seminara za logiku i osnove matematike ([url=http://web.math.hr/~veky/slom/]SLOM[/url]), a prof. Rosenzweig i redovito drzi kolegije na nasem PDSu.
O ostalom ne znam, pa se necu mijesati... 8) No, zbog ovoga sa zajednickim smjerom, tvoji mi podaci djeluju pomalo tendenciozno. :? Recimo, zasto nisi naveo koliko se kolegija s ostalih odsjeka drzi matematicarima? :-k
Zivac (napisa): | krcko (napisa): | Ne moras nista objasnjavati. Samo prebroji i napisi: koliko kolegija koji se predaju na PMF-MO ima nositelja s Fizickog odsjeka, a koliko s FER-a ili Ekonomskog fakulteta? Mislim da ce te iznenaditi. |
Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38 |
Meni ovo zvuci jako puno. Ima li popis negdje on-line?
Kad malo razmislim, i nije tako puno. Remember, Matematika je formalni nositelj smjera prof. matematike i fizike. Koliko ima kolegija koji nisu s tog smjera, a da ih fizicari drze matematicarima? Dipl.ing.-ovima, koliko znam, drze dva obavezna: Uvod u opci fiziku 1 i Uvod u opci fiziku 2.
Zivac (napisa): | Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0 |
Obavezni kolegiji na smjeru dipl.ing, smjer racunarstvo: L.Budin: Operacijski sustavi i (zaboravih tko): Gradja racunala; do ove godine je bio i izborni kolegij B. Dalbelo-Basic: Meko racunarstvo iz kojeg su (nasi) studenti radili i diplomske radove, a ukinut je zbog Bolonje na FERu.
Zivac (napisa): | Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1 |
Z.Sikic: Povijest matematike
D. Rosenzweig: Racunarstvo i Matematicka teorija racunarstva (prakticki isti kolegij), u moje doba je drzao i nekoliko izbornih; ne znam kako je danas.
Obojica su voditelji Seminara za logiku i osnove matematike (SLOM), a prof. Rosenzweig i redovito drzi kolegije na nasem PDSu.
O ostalom ne znam, pa se necu mijesati... No, zbog ovoga sa zajednickim smjerom, tvoji mi podaci djeluju pomalo tendenciozno. Recimo, zasto nisi naveo koliko se kolegija s ostalih odsjeka drzi matematicarima?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 0:39 pon, 12. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="cinik"]Nazalost, vecina ovakvih rasprava zavrsi na utvdjivanju trenutnog stanja koje je sasvim jasno -- koliko i meni da sam student dva studija na PMF-u, na matematickom i na fizickom odsjeku, toliko i tebi, krcko, da si asistent na fakultetu koji se zove Prirodoslovno-matematicki fakultet - Matematicki odjel. :)[/quote]
Meni je to jasno zato sto tako pise u ugovoru o radu. Ako pazljivo procitas sto ti pise u indeksima, mozda ipak ustanovis da studiras na dva fakulteta. Brisanjem PMF-MO iz sudskog registra ja ostajem bez posla, a ti samo s jednim studijem. Vjerujem da ce se i u tom slucaju naci neko rjesenje za nesretne matematicare, no to jest trenutno stanje.
[quote="cinik"]Problem odvojenosti matematike spram ostatka prirodoslovlja moze imati lose posljedice i po matematiku i po prirodoslovlje -- sto se studija tice -- u ovako razbijenom sveucilistu kakvo je nase, najvise bi patili studenti skloni interdisciplinarnim studijima, jer bi svi (dijelovi sveucilista) uvodili svoje politike jos vise nego to sada rade.[/quote]
Oprosti, ali nije li to vec sada tako? Sama cinjenica da imas dva indeksa za studije kojima je 80% prve godine isto pokazuje da nismo bas skloni interdisciplinarnosti. Ne vjerujem da bi se stvari promijenile na gore priznavanjem aktualnog stanja odvojenosti MO. Doduse, ne bi se niti popravile.
cinik (napisa): | Nazalost, vecina ovakvih rasprava zavrsi na utvdjivanju trenutnog stanja koje je sasvim jasno – koliko i meni da sam student dva studija na PMF-u, na matematickom i na fizickom odsjeku, toliko i tebi, krcko, da si asistent na fakultetu koji se zove Prirodoslovno-matematicki fakultet - Matematicki odjel.  |
Meni je to jasno zato sto tako pise u ugovoru o radu. Ako pazljivo procitas sto ti pise u indeksima, mozda ipak ustanovis da studiras na dva fakulteta. Brisanjem PMF-MO iz sudskog registra ja ostajem bez posla, a ti samo s jednim studijem. Vjerujem da ce se i u tom slucaju naci neko rjesenje za nesretne matematicare, no to jest trenutno stanje.
cinik (napisa): | Problem odvojenosti matematike spram ostatka prirodoslovlja moze imati lose posljedice i po matematiku i po prirodoslovlje – sto se studija tice – u ovako razbijenom sveucilistu kakvo je nase, najvise bi patili studenti skloni interdisciplinarnim studijima, jer bi svi (dijelovi sveucilista) uvodili svoje politike jos vise nego to sada rade. |
Oprosti, ali nije li to vec sada tako? Sama cinjenica da imas dva indeksa za studije kojima je 80% prve godine isto pokazuje da nismo bas skloni interdisciplinarnosti. Ne vjerujem da bi se stvari promijenile na gore priznavanjem aktualnog stanja odvojenosti MO. Doduse, ne bi se niti popravile.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:30 pon, 12. 9. 2005 Naslov: |
|
|
Moj indeks je indeks Sveucilista u Zagrebu, a i u matematickom pise "Prirodsolovno-matematicki fakultet". Pise i koji je odsjek, zajedno sa tipfelerom u tom dijelu, kao i sa tipfelerom u zigu...
Slazem se da se ne bi vjerojatno na puno gore promijenile stvari kada bi MO-ova autonomija bila sveucilisno blagoslovljena.
btw, zamislite da PMF ima 2+3 sistem sa 2 preddiplomska (strucna) studija -- matematicko-fizicki i bio-geoloski, pa da se onda na diplomskom isfiltriraju iz prvog matematicari, fizicari, geofizicari i kemicari, a iz drugog biolozi, geolozi i geografi.
'ave fun!
Sinisa
Moj indeks je indeks Sveucilista u Zagrebu, a i u matematickom pise "Prirodsolovno-matematicki fakultet". Pise i koji je odsjek, zajedno sa tipfelerom u tom dijelu, kao i sa tipfelerom u zigu...
Slazem se da se ne bi vjerojatno na puno gore promijenile stvari kada bi MO-ova autonomija bila sveucilisno blagoslovljena.
btw, zamislite da PMF ima 2+3 sistem sa 2 preddiplomska (strucna) studija -- matematicko-fizicki i bio-geoloski, pa da se onda na diplomskom isfiltriraju iz prvog matematicari, fizicari, geofizicari i kemicari, a iz drugog biolozi, geolozi i geografi.
'ave fun!
Sinisa
_________________ Oslobodjen Senata.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 9:35 pon, 12. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="cinik"]Moj indeks je indeks Sveucilista u Zagrebu, a i u matematickom pise "Prirodsolovno-matematicki fakultet". Pise i koji je odsjek, zajedno sa tipfelerom u tom dijelu, kao i sa tipfelerom u zigu...[/quote]
Toliki tip-felleri na tako vaznim dokumentima... :-s Netko tko toliko petlja s pravom bi ipak trebao znati da napisano i potpisano ima nekakvu tezinu i ne moze se samo tako proglasiti [i]tip-fellerom[/i], cak i ako to stvarno je. :roll:
[quote="cinik"]btw, zamislite da PMF ima 2+3 sistem sa 2 preddiplomska (strucna) studija -- matematicko-fizicki i bio-geoloski, pa da se onda na diplomskom isfiltriraju iz prvog matematicari, fizicari, geofizicari i kemicari, a iz drugog biolozi, geolozi i geografi.[/quote]
Zapravo zbog ovog komentara i moj post... :-s Ne kuzim sto cijenjeni kolega pokusava reci? :grebgreb:
Meni se cini kao losa ideja... :|
cinik (napisa): | Moj indeks je indeks Sveucilista u Zagrebu, a i u matematickom pise "Prirodsolovno-matematicki fakultet". Pise i koji je odsjek, zajedno sa tipfelerom u tom dijelu, kao i sa tipfelerom u zigu... |
Toliki tip-felleri na tako vaznim dokumentima... Netko tko toliko petlja s pravom bi ipak trebao znati da napisano i potpisano ima nekakvu tezinu i ne moze se samo tako proglasiti tip-fellerom, cak i ako to stvarno je.
cinik (napisa): | btw, zamislite da PMF ima 2+3 sistem sa 2 preddiplomska (strucna) studija – matematicko-fizicki i bio-geoloski, pa da se onda na diplomskom isfiltriraju iz prvog matematicari, fizicari, geofizicari i kemicari, a iz drugog biolozi, geolozi i geografi. |
Zapravo zbog ovog komentara i moj post... Ne kuzim sto cijenjeni kolega pokusava reci?
Meni se cini kao losa ideja...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 20:27 pon, 12. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="Zivac"]Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38[/quote]
:shock: Meni ovo zvuci jako puno. :shock: Ima li popis negdje on-line? :-k
Kad malo razmislim, i nije tako puno. :-s Remember, Matematika je formalni nositelj smjera prof. matematike i fizike. :D Koliko ima kolegija koji nisu s tog smjera, a da ih fizicari drze matematicarima? :-k Dipl.ing.-ovima, koliko znam, drze dva obavezna: [i]Uvod u opci fiziku 1[/i] i [i]Uvod u opci fiziku 2[/i]. :)[/quote]
Točno. Večina je na tom smijeru. Kolegija koji nisu na tom smijeru ima desetak, ne da mi se sad brojat.
[quote][quote="Zivac"]Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0[/quote]
Obavezni kolegiji na smjeru dipl.ing, smjer racunarstvo: L.Budin: [i]Operacijski sustavi[/i] i (zaboravih tko): [i]Gradja racunala[/i]; do ove godine je bio i izborni kolegij B. Dalbelo-Basic: [i]Meko racunarstvo[/i] iz kojeg su (nasi) studenti radili i diplomske radove, a ukinut je zbog Bolonje na FERu. :([/quote]
Tražio sam to i nisam našao, sorry. Bilo mi je čudno. Nema linka, pa nisam mogao znati odakle je kolegij. Dakle 2.
[quote="Zivac"]Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1[/quote]
Z.Sikic: [i]Povijest matematike[/i]
D. Rosenzweig: [i]Racunarstvo[/i] i [i]Matematicka teorija racunarstva[/i] (prakticki isti kolegij), u moje doba je drzao i nekoliko izbornih; ne znam kako je danas.[/quote]
A, Šikić je sa FSB-a. Našao sam jedan od ova 2, po izbornima nisam tako detaljno čačkao.
[quote]O ostalom ne znam, pa se necu mijesati... 8) No, zbog ovoga sa zajednickim smjerom, tvoji mi podaci djeluju pomalo tendenciozno. :?[/quote]
Pa valjda znate za zajednički smijer? Osim toga postojanje zajedničkog smjera je puno jaći argument za nastavnu suradnju nego pojedini kolegiji.
[quote]Recimo, zasto nisi naveo koliko se kolegija s ostalih odsjeka drzi matematicarima? :-k[/quote]
Nisam jer me to Krcko nije pitao. Do sada nije bilo ništa jer to matematičarima baš i ne treba. Po novome programu će biti 2 kolegija s biološkog odsjeka.
Nismo govorili koliko se matematika predaje na ostalim odsjecima PMF-a. To su malo veće brojke.
vsego (napisa): | Zivac (napisa): | Koligiji čiji je nositelj s fizičkog odsjeka na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 38 |
Meni ovo zvuci jako puno. Ima li popis negdje on-line?
Kad malo razmislim, i nije tako puno. Remember, Matematika je formalni nositelj smjera prof. matematike i fizike. Koliko ima kolegija koji nisu s tog smjera, a da ih fizicari drze matematicarima? Dipl.ing.-ovima, koliko znam, drze dva obavezna: Uvod u opci fiziku 1 i Uvod u opci fiziku 2.  |
Točno. Večina je na tom smijeru. Kolegija koji nisu na tom smijeru ima desetak, ne da mi se sad brojat.
Citat: | Zivac (napisa): | Koligiji čiji je nositelj s FER-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 0 |
Obavezni kolegiji na smjeru dipl.ing, smjer racunarstvo: L.Budin: Operacijski sustavi i (zaboravih tko): Gradja racunala; do ove godine je bio i izborni kolegij B. Dalbelo-Basic: Meko racunarstvo iz kojeg su (nasi) studenti radili i diplomske radove, a ukinut je zbog Bolonje na FERu.  |
Tražio sam to i nisam našao, sorry. Bilo mi je čudno. Nema linka, pa nisam mogao znati odakle je kolegij. Dakle 2.
Zivac (napisa): | Koligiji čiji je nositelj s FSB-a na studijima čiji je nositelj matematički odsjek: 1 |
Z.Sikic: Povijest matematike
D. Rosenzweig: Racunarstvo i Matematicka teorija racunarstva (prakticki isti kolegij), u moje doba je drzao i nekoliko izbornih; ne znam kako je danas.[/quote]
A, Šikić je sa FSB-a. Našao sam jedan od ova 2, po izbornima nisam tako detaljno čačkao.
Citat: | O ostalom ne znam, pa se necu mijesati... No, zbog ovoga sa zajednickim smjerom, tvoji mi podaci djeluju pomalo tendenciozno.  |
Pa valjda znate za zajednički smijer? Osim toga postojanje zajedničkog smjera je puno jaći argument za nastavnu suradnju nego pojedini kolegiji.
Citat: | Recimo, zasto nisi naveo koliko se kolegija s ostalih odsjeka drzi matematicarima?  |
Nisam jer me to Krcko nije pitao. Do sada nije bilo ništa jer to matematičarima baš i ne treba. Po novome programu će biti 2 kolegija s biološkog odsjeka.
Nismo govorili koliko se matematika predaje na ostalim odsjecima PMF-a. To su malo veće brojke.
|
|
[Vrh] |
|
|