Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:47 uto, 1. 11. 2005 Naslov: Re: Vracanje podataka s harda? |
|
|
[quote="SickJedi"]Molio bih preporuku za neki programcic koji (relativno) efikasno vraca obrisane podatke s harda ili podatke s harda koji je bio formatiran.[/quote]
moze malo vise podataka?
kako formatiran ili zbrisan? kad ti nesto zbrises sa harda, to se ne brise, odnosno kompletna datoteka ostaje. brise se samo njezin FAT ili MFT entry (zavisno od toga da li je filesystem FAT (bilokoje verzije) ili NTFS). e, sad...ako je NTFS u pitanju, vrlo ce tesko bit ista napravit. barem ja ne znam nacina da se MFT vrate natrag. ako je FAT u pitanju, MS-DOS je imao utility unformat koji je vracao podatke.
sad sam malo proguglao i mozes probati jedan od ova dva programa:
http://www.quetek.com/prod02.htm?source=google1
http://www.drivelabs.us/
potonji radi i na NTFS masinama :)
i sretno...
SickJedi (napisa): | Molio bih preporuku za neki programcic koji (relativno) efikasno vraca obrisane podatke s harda ili podatke s harda koji je bio formatiran. |
moze malo vise podataka?
kako formatiran ili zbrisan? kad ti nesto zbrises sa harda, to se ne brise, odnosno kompletna datoteka ostaje. brise se samo njezin FAT ili MFT entry (zavisno od toga da li je filesystem FAT (bilokoje verzije) ili NTFS). e, sad...ako je NTFS u pitanju, vrlo ce tesko bit ista napravit. barem ja ne znam nacina da se MFT vrate natrag. ako je FAT u pitanju, MS-DOS je imao utility unformat koji je vracao podatke.
sad sam malo proguglao i mozes probati jedan od ova dva programa:
http://www.quetek.com/prod02.htm?source=google1
http://www.drivelabs.us/
potonji radi i na NTFS masinama
i sretno...
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bego_26 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:20 sri, 2. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="bego_26"]Mislim da je podatke lakse vratiti ako hard disk nije formatiran, ja sam nesto pokusavao i uspjevao sam vratiti file do velicine 1.2MB dok vece file-ove nisam uspjevao vratiti, i ovo sto sam vratio uspio sam prije formatiranja hard diska, ako grijesim neka me netko ispravi, ili ako je netko uspjevao vratiti vece file-ove ja bih ga molio za ime programa sa kojim je to uspjevao.[/quote]
ovo tvoje nema nikakve veze sa onime sto covjek prica. format je apsolutno po svemu jednak deletu, odnosno on ne brise sadrzaj diska vec FAT tablicu i boot sector hard diska vraca na pocetnu vrijednost (u bootsector hard diska se zapisuje vrijednost koju particija (ne hard) ima kad je potpuno prazna, a FAT tablica se resetira na nulu). podatke i tada mozes relativno jednostavno vratit ako imas backupiranu FAT tablicu negdje. samo presnimis staru preko nove i puf...svi fileovi su ponovo vidljivi (dakako, u tom slucaju treba zapisati i korektnu vrijednost slobodnog prostora u bootsector particije). podaci se unistavaju akko ti preko njih nasnimis nove podatke. u tom slucaju, ti podaci koji su bili na tom mjestu gdje si ti instalirao ili kopirao nove podatke (i programi su podaci ;-)) postaju takvi da ih je vise nemoguce vratiti (odnosno, moguce je jer magnetski zapis ipak ostaje, ali ovo je vec eksperimentalna fizika :-)).
bego_26 (napisa): | Mislim da je podatke lakse vratiti ako hard disk nije formatiran, ja sam nesto pokusavao i uspjevao sam vratiti file do velicine 1.2MB dok vece file-ove nisam uspjevao vratiti, i ovo sto sam vratio uspio sam prije formatiranja hard diska, ako grijesim neka me netko ispravi, ili ako je netko uspjevao vratiti vece file-ove ja bih ga molio za ime programa sa kojim je to uspjevao. |
ovo tvoje nema nikakve veze sa onime sto covjek prica. format je apsolutno po svemu jednak deletu, odnosno on ne brise sadrzaj diska vec FAT tablicu i boot sector hard diska vraca na pocetnu vrijednost (u bootsector hard diska se zapisuje vrijednost koju particija (ne hard) ima kad je potpuno prazna, a FAT tablica se resetira na nulu). podatke i tada mozes relativno jednostavno vratit ako imas backupiranu FAT tablicu negdje. samo presnimis staru preko nove i puf...svi fileovi su ponovo vidljivi (dakako, u tom slucaju treba zapisati i korektnu vrijednost slobodnog prostora u bootsector particije). podaci se unistavaju akko ti preko njih nasnimis nove podatke. u tom slucaju, ti podaci koji su bili na tom mjestu gdje si ti instalirao ili kopirao nove podatke (i programi su podaci ) postaju takvi da ih je vise nemoguce vratiti (odnosno, moguce je jer magnetski zapis ipak ostaje, ali ovo je vec eksperimentalna fizika ).
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 11:25 sri, 2. 11. 2005 Naslov: |
|
|
Ja imam malo drugaciji problem. :/ Dok sam jos vrtio Win2k, "raspao" mi se disk (hrpa CRCova i sl), pa se ni Win vise nisu mogli bootati (tada sam definitivno napustio i dual boot). :(
Problem je sto je nastradalo i nekoliko direktorija koji su imali meni drage podatke. :? Vecinu sam spasio, ali ta dva direktorija su i dalje necitljivi. :( IMO, osteceni su zapisi o tim direktorijima, a vecina fileova od tamo bi trebali biti u redu. :pray: Samo, "[tt]cd ime_direktorija[/tt]" ne radi bas zato jer su osteceni. :( Any idea kako da to "popravim" toliko da mogu jednokratno procitati podatke i prebaciti ih na ispravni disk? :-k
P.S. Jasno, rijec je o NTFS particiji... :(
P.P.S. Bilo bi lijepo dobiti linuxaško rjesenje, no ako treba naci cu negdje neku Win masinu. 8)
Ja imam malo drugaciji problem. Dok sam jos vrtio Win2k, "raspao" mi se disk (hrpa CRCova i sl), pa se ni Win vise nisu mogli bootati (tada sam definitivno napustio i dual boot).
Problem je sto je nastradalo i nekoliko direktorija koji su imali meni drage podatke. Vecinu sam spasio, ali ta dva direktorija su i dalje necitljivi. IMO, osteceni su zapisi o tim direktorijima, a vecina fileova od tamo bi trebali biti u redu. Samo, "cd ime_direktorija" ne radi bas zato jer su osteceni. Any idea kako da to "popravim" toliko da mogu jednokratno procitati podatke i prebaciti ih na ispravni disk?
P.S. Jasno, rijec je o NTFS particiji...
P.P.S. Bilo bi lijepo dobiti linuxaško rjesenje, no ako treba naci cu negdje neku Win masinu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:35 sri, 2. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Ja imam malo drugaciji problem. :/ Dok sam jos vrtio Win2k, "raspao" mi se disk (hrpa CRCova i sl), pa se ni Win vise nisu mogli bootati (tada sam definitivno napustio i dual boot). :(
Problem je sto je nastradalo i nekoliko direktorija koji su imali meni drage podatke. :? Vecinu sam spasio, ali ta dva direktorija su i dalje necitljivi. :( IMO, osteceni su zapisi o tim direktorijima, a vecina fileova od tamo bi trebali biti u redu. :pray: Samo, "[tt]cd ime_direktorija[/tt]" ne radi bas zato jer su osteceni. :( Any idea kako da to "popravim" toliko da mogu jednokratno procitati podatke i prebaciti ih na ispravni disk? :-k[/quote]
ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse. jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije :-|
PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis.
vsego (napisa): | Ja imam malo drugaciji problem. Dok sam jos vrtio Win2k, "raspao" mi se disk (hrpa CRCova i sl), pa se ni Win vise nisu mogli bootati (tada sam definitivno napustio i dual boot).
Problem je sto je nastradalo i nekoliko direktorija koji su imali meni drage podatke. Vecinu sam spasio, ali ta dva direktorija su i dalje necitljivi. IMO, osteceni su zapisi o tim direktorijima, a vecina fileova od tamo bi trebali biti u redu. Samo, "cd ime_direktorija" ne radi bas zato jer su osteceni. Any idea kako da to "popravim" toliko da mogu jednokratno procitati podatke i prebaciti ih na ispravni disk?  |
ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse. jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije
PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:30 sri, 2. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse.[/quote]
Skupih par GB podataka odande; ostalo je <1GB u ta dva direktorija. :( Meni je neuvjerljivo da su [b]bas ti direktoriji[/b] cijeli krepali, a drugo sve ostalo netaknuto. :? Zato mislim da ima sanse; samo treba srediti FAT zapis (ili kako se to vec zove kod NTFSa) za te dirove. 8)
[quote="HijenA"]jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije :-|[/quote]
Stotinjak kuna ili eura (zaboravih) po megabyteu - hvala, ne bih... ;)
[quote="HijenA"]PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis.[/quote]
NHF, ali - IMO - kompliciras. :| Objasnih zasto mislim da je dosta srediti FAT. 8)
Zapravo, vjerojatno postoje i zapisi o fileovima, pa bi ih neki program trebao naci kao "one koji pripadaju diru koji nema" i jednostavno stvoriti novi dir i "prebaciti" ih tamo. :D
Ima kakav dobar disk editor za Linux? :-k [b]Osim[/b] [tt]vi[/tt]-a, s kojim cu se poigrati cim stigne. 8)
HijenA (napisa): | ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse. |
Skupih par GB podataka odande; ostalo je <1GB u ta dva direktorija. Meni je neuvjerljivo da su bas ti direktoriji cijeli krepali, a drugo sve ostalo netaknuto. Zato mislim da ima sanse; samo treba srediti FAT zapis (ili kako se to vec zove kod NTFSa) za te dirove.
HijenA (napisa): | jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije  |
Stotinjak kuna ili eura (zaboravih) po megabyteu - hvala, ne bih...
HijenA (napisa): | PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis. |
NHF, ali - IMO - kompliciras. Objasnih zasto mislim da je dosta srediti FAT.
Zapravo, vjerojatno postoje i zapisi o fileovima, pa bi ih neki program trebao naci kao "one koji pripadaju diru koji nema" i jednostavno stvoriti novi dir i "prebaciti" ih tamo.
Ima kakav dobar disk editor za Linux? Osim vi-a, s kojim cu se poigrati cim stigne.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:06 sri, 2. 11. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="HijenA"]ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse.[/quote]
Skupih par GB podataka odande; ostalo je <1GB u ta dva direktorija. :( Meni je neuvjerljivo da su [b]bas ti direktoriji[/b] cijeli krepali, a drugo sve ostalo netaknuto. :? Zato mislim da ima sanse; samo treba srediti FAT zapis (ili kako se to vec zove kod NTFSa) za te dirove. 8)[/quote]
kao sto rekoh prije, ako je to NTFS (a ja nisam primjetio tu cinjenicu kad sam ti odgovarao), onda nemam pojma kakobi relativno jednostavno rijesio problem. naime, MFT nije jednistven. postoji jedan globalni MFT koji je odredjen za root direktorij particije, dok svi drugi direktoriji (ukljucujuci i fileove :shock:) imaju svoj MFT. upravo zbog te cinjenice, sansa da se nesto megazafrkne na particiji je uzasno mala (jer jedan nadopunjuje druge, a da ne govorim da postoji nekoliko razlicitih kopija istog). dakle...sklon sam vjerovanju da se glava odlucila spustit upravo na tom nezgodnom mjestu na povrsinu diska :|
[quote]
[quote="HijenA"]jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije :-|[/quote]
Stotinjak kuna ili eura (zaboravih) po megabyteu - hvala, ne bih... ;)[/quote]
ako je fizicko ostecenje, a sklon sam tome vjerovat, pogotovo sto si rekao da si se namucio u recoveryu ostalih podataka, onda je to jedino ostecenje. ne postoji drugacija metoda :)
[quote]
[quote="HijenA"]PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis.[/quote]
NHF, ali - IMO - kompliciras. :| Objasnih zasto mislim da je dosta srediti FAT. 8)[/quote]
da...objasnio si mi i to radi. kod FATa. kad je rijec o MFTu (odnosno NTFSu) stvar se komplicira vrlo mnogo ;-)
[/quote]
Zapravo, vjerojatno postoje i zapisi o fileovima, pa bi ih neki program trebao naci kao "one koji pripadaju diru koji nema" i jednostavno stvoriti novi dir i "prebaciti" ih tamo. :D[/quote]
ma postoji...ali to nista ne vrijedi ako je fizicko ostecenje. pa ti opet reci da ja kompliciram 8)
[quote]
Ima kakav dobar disk editor za Linux? :-k [b]Osim[/b] [tt]vi[/tt]-a, s kojim cu se poigrati cim stigne. 8)[/quote]
nemam pojma, ali znam da ima dobar disk editor za DOS. Nortonov Disk Edit - mozda najbolji alat za to.
vsego (napisa): | HijenA (napisa): | ako je ostecena sama povrsina diska, onda nema nikakve sanse. |
Skupih par GB podataka odande; ostalo je <1GB u ta dva direktorija. Meni je neuvjerljivo da su bas ti direktoriji cijeli krepali, a drugo sve ostalo netaknuto. Zato mislim da ima sanse; samo treba srediti FAT zapis (ili kako se to vec zove kod NTFSa) za te dirove.  |
kao sto rekoh prije, ako je to NTFS (a ja nisam primjetio tu cinjenicu kad sam ti odgovarao), onda nemam pojma kakobi relativno jednostavno rijesio problem. naime, MFT nije jednistven. postoji jedan globalni MFT koji je odredjen za root direktorij particije, dok svi drugi direktoriji (ukljucujuci i fileove ) imaju svoj MFT. upravo zbog te cinjenice, sansa da se nesto megazafrkne na particiji je uzasno mala (jer jedan nadopunjuje druge, a da ne govorim da postoji nekoliko razlicitih kopija istog). dakle...sklon sam vjerovanju da se glava odlucila spustit upravo na tom nezgodnom mjestu na povrsinu diska
Citat: |
HijenA (napisa): | jedino sto bi mogao napraviti jest kontaktirati Infolab, tvrtku koja se specijalizirala za ekstraktiranje podataka sa ostecenih hard diskova...samo sto ne znam da li ti se to isplati jer je takav nacin ekstrakcije vrlo skup i ne garantira da ce ti podaci biti citljivi nakon ekstrakcije  |
Stotinjak kuna ili eura (zaboravih) po megabyteu - hvala, ne bih...  |
ako je fizicko ostecenje, a sklon sam tome vjerovat, pogotovo sto si rekao da si se namucio u recoveryu ostalih podataka, onda je to jedino ostecenje. ne postoji drugacija metoda
HijenA (napisa): | PS. ovaj tvoj problem se podudara sa ovim gore sto sam ja napisao. ako to nije slucaj, jedino sto mozes pokusati jest pronaci tocnu CHS adresu pocetka tog direktorija i tocne CHS adrese fajlova, pa prebacis te CHS adrese u obican LBA i sa dd-om ih pokusas skinuti na komp. mozes to isto napraviti i sa disk editorom. medjutim...problem je onda spojiti te nakupine bitova u smislene datoteke. i, opet, taj postupak ne garantira da ces na kraju dobiti ono sto trazis. |
NHF, ali - IMO - kompliciras. Objasnih zasto mislim da je dosta srediti FAT.  |
da...objasnio si mi i to radi. kod FATa. kad je rijec o MFTu (odnosno NTFSu) stvar se komplicira vrlo mnogo
[/quote]
Zapravo, vjerojatno postoje i zapisi o fileovima, pa bi ih neki program trebao naci kao "one koji pripadaju diru koji nema" i jednostavno stvoriti novi dir i "prebaciti" ih tamo. [/quote]
ma postoji...ali to nista ne vrijedi ako je fizicko ostecenje. pa ti opet reci da ja kompliciram
Ima kakav dobar disk editor za Linux? Osim vi-a, s kojim cu se poigrati cim stigne.  |
nemam pojma, ali znam da ima dobar disk editor za DOS. Nortonov Disk Edit - mozda najbolji alat za to.
|
|
[Vrh] |
|
pbanicev Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: