| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| novo_lice Gost

|  | 

| [Vrh] |  | 

| GauSs_ Moderator

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vani Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 21:41 čet, 15. 12. 2005    Naslov: Re: minus brojevi u binari |         |  
				| 
 |  
				| [quote="novo_lice"]kako se to radi? samo brzinski, znam pretvarati su ve baze i to ali negativno binarno je malo stanga.[/quote]
 Pretpostavljam da misliš na prvi zadatak s kolokvija...
 Dakle, trebaš zapisati neki negativan dekadski broj u binarni. Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.
 Npr., -22 u 8-bitnoj aritmetici.
 Pretvoriš 22 u 8-bitni binarni broj: 00010110
 Zatim uzmes njegov dvojni komp  11101001
 i na kraju mu dodas 1:                +           1
 I dobio si svoj negativni broj          11101010

To je princip, a možda sam se zabunio u računu...

Obrnuti postupak (iz negativnog broja dobiti dekadski) je sljedeći, oduzmeš od negativnog bin broj 1, i uzmes dvojni komplement dobivenog broja.

Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...
  	  | novo_lice (napisa): |  	  | kako se to radi? samo brzinski, znam pretvarati su ve baze i to ali negativno binarno je malo stanga. | 

Pretpostavljam da misliš na prvi zadatak s kolokvija...
 Dakle, trebaš zapisati neki negativan dekadski broj u binarni. Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.
 Npr., -22 u 8-bitnoj aritmetici.
 Pretvoriš 22 u 8-bitni binarni broj: 00010110
 Zatim uzmes njegov dvojni komp  11101001
 i na kraju mu dodas 1:                +           1
 I dobio si svoj negativni broj          11101010

To je princip, a možda sam se zabunio u računu...

Obrnuti postupak (iz negativnog broja dobiti dekadski) je sljedeći, oduzmeš od negativnog bin broj 1, i uzmes dvojni komplement dobivenog broja.

Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...

|  | 

| [Vrh] |  | 

| MKova Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 22:58 čet, 15. 12. 2005    Naslov: Re: minus brojevi u binari |         |  
				| 
 |  
				| negativni brojevi u binarnom su jednostavo pozitivni sa minusom naprijed :wink: .... a o zapisu u računalu:
negativni brojevi u binarnom su jednostavo pozitivni sa minusom naprijed
 [quote="vani"]Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.[/quote]
 Dvojni komplement broja je operacija invertiranja (0 <=> 1) i operacija dodavanja 1. Dakle broj koji dobijemo invertiranjem i zbrajanjem s 1 je dvojni komplement nekog broja, a ne samo invertiranje kako bi se iz gornjeg dalo zaključiti.

[quote="vani"]Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...[/quote]
 :?: ništa, to je to.. broj je spreman za zapis... Pripazite malo jer ovaj način zapisa negativnog binarnog broja je samo najčešći računalni zapis, u matematici negativni bin. brojevi se jednostavno pišu sa minusom kao i svaki drugi.
  .... a o zapisu u računalu: 

| vani (napisa): |  	  | Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan. | 
 Dvojni komplement broja je operacija invertiranja (0 ⇔ 1) i operacija dodavanja 1. Dakle broj koji dobijemo invertiranjem i zbrajanjem s 1 je dvojni komplement nekog broja, a ne samo invertiranje kako bi se iz gornjeg dalo zaključiti.

| vani (napisa): |  	  | Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu... | 

ništa, to je to.. broj je spreman za zapis... Pripazite malo jer ovaj način zapisa negativnog binarnog broja je samo najčešći računalni zapis, u matematici negativni bin. brojevi se jednostavno pišu sa minusom kao i svaki drugi. 

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vani Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| mand Gost

| 

|  Postano: 9:17 pet, 16. 12. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| samo jos nesto :) , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja , kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit?samo jos nesto  , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja , kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit? 

|  | 

| [Vrh] |  | 

| HijenA Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 11:19 pet, 16. 12. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="mand"]samo jos nesto :) , nakon sto nademo [color=red][u]najcesci[/u] binarni zapis[/color] negativnog dekadskog broja[/quote]
 :???: Sto bi to bilo? :-k

[quote="mand"]kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit?[/quote]

Pa, lijepo je [b]nekako[/b] naglasiti sto je konacno rjesenje, ali ne pilimo s crtanjem kucica i stajaznam s cim... :lol: Pa nismo u vrticu (mada idemo u tom smjeru :twisted:).

Btw, ako vam rjesenje ima 7 znamenaka, onda je ono krivo (sitno upozorenje nakon ispravljanja prvog kolokvija). ;)
  	  | mand (napisa): |  	  | samo jos nesto  , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja | 

Sto bi to bilo?   

| mand (napisa): |  	  | kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit? | 

Pa, lijepo je nekako naglasiti sto je konacno rjesenje, ali ne pilimo s crtanjem kucica i stajaznam s cim...
  Pa nismo u vrticu (mada idemo u tom smjeru  ). 
 Btw, ako vam rjesenje ima 7 znamenaka, onda je ono krivo (sitno upozorenje nakon ispravljanja prvog kolokvija).
   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| mand Gost

|  | 

| [Vrh] |  | 

| novo_lice Gost

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |