Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
novo_lice Gost
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vani Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:41 čet, 15. 12. 2005 Naslov: Re: minus brojevi u binari |
|
|
[quote="novo_lice"]kako se to radi? samo brzinski, znam pretvarati su ve baze i to ali negativno binarno je malo stanga.[/quote]
Pretpostavljam da misliš na prvi zadatak s kolokvija...
Dakle, trebaš zapisati neki negativan dekadski broj u binarni. Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.
Npr., -22 u 8-bitnoj aritmetici.
Pretvoriš 22 u 8-bitni binarni broj: 00010110
Zatim uzmes njegov dvojni komp 11101001
i na kraju mu dodas 1: + 1
I dobio si svoj negativni broj 11101010
To je princip, a možda sam se zabunio u računu...
Obrnuti postupak (iz negativnog broja dobiti dekadski) je sljedeći, oduzmeš od negativnog bin broj 1, i uzmes dvojni komplement dobivenog broja.
Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...
novo_lice (napisa): | kako se to radi? samo brzinski, znam pretvarati su ve baze i to ali negativno binarno je malo stanga. |
Pretpostavljam da misliš na prvi zadatak s kolokvija...
Dakle, trebaš zapisati neki negativan dekadski broj u binarni. Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.
Npr., -22 u 8-bitnoj aritmetici.
Pretvoriš 22 u 8-bitni binarni broj: 00010110
Zatim uzmes njegov dvojni komp 11101001
i na kraju mu dodas 1: + 1
I dobio si svoj negativni broj 11101010
To je princip, a možda sam se zabunio u računu...
Obrnuti postupak (iz negativnog broja dobiti dekadski) je sljedeći, oduzmeš od negativnog bin broj 1, i uzmes dvojni komplement dobivenog broja.
Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...
|
|
[Vrh] |
|
MKova Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:58 čet, 15. 12. 2005 Naslov: Re: minus brojevi u binari |
|
|
negativni brojevi u binarnom su jednostavo pozitivni sa minusom naprijed :wink: .... a o zapisu u računalu:
[quote="vani"]Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan.[/quote]
Dvojni komplement broja je operacija invertiranja (0 <=> 1) i operacija dodavanja 1. Dakle broj koji dobijemo invertiranjem i zbrajanjem s 1 je dvojni komplement nekog broja, a ne samo invertiranje kako bi se iz gornjeg dalo zaključiti.
[quote="vani"]Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu...[/quote]
:?: ništa, to je to.. broj je spreman za zapis... Pripazite malo jer ovaj način zapisa negativnog binarnog broja je samo najčešći računalni zapis, u matematici negativni bin. brojevi se jednostavno pišu sa minusom kao i svaki drugi.
negativni brojevi u binarnom su jednostavo pozitivni sa minusom naprijed .... a o zapisu u računalu:
vani (napisa): | Prvo pretvoriš taj broj u binarni (bez minusa), zatim uzmeš njegov dvojni komplement (0 prepišeš u jedinice, a jedinice u 0) i dodaš jedan. |
Dvojni komplement broja je operacija invertiranja (0 ⇔ 1) i operacija dodavanja 1. Dakle broj koji dobijemo invertiranjem i zbrajanjem s 1 je dvojni komplement nekog broja, a ne samo invertiranje kako bi se iz gornjeg dalo zaključiti.
vani (napisa): | Mislim da je tako... Hm, sad tek o zapisu... |
ništa, to je to.. broj je spreman za zapis... Pripazite malo jer ovaj način zapisa negativnog binarnog broja je samo najčešći računalni zapis, u matematici negativni bin. brojevi se jednostavno pišu sa minusom kao i svaki drugi.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vani Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mand Gost
|
Postano: 9:17 pet, 16. 12. 2005 Naslov: |
|
|
samo jos nesto :) , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja , kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit?
samo jos nesto , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja , kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit?
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 11:19 pet, 16. 12. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="mand"]samo jos nesto :) , nakon sto nademo [color=red][u]najcesci[/u] binarni zapis[/color] negativnog dekadskog broja[/quote]
:???: Sto bi to bilo? :-k
[quote="mand"]kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit?[/quote]
Pa, lijepo je [b]nekako[/b] naglasiti sto je konacno rjesenje, ali ne pilimo s crtanjem kucica i stajaznam s cim... :lol: Pa nismo u vrticu (mada idemo u tom smjeru :twisted:).
Btw, ako vam rjesenje ima 7 znamenaka, onda je ono krivo (sitno upozorenje nakon ispravljanja prvog kolokvija). ;)
mand (napisa): | samo jos nesto , nakon sto nademo najcesci binarni zapis negativnog dekadskog broja |
Sto bi to bilo?
mand (napisa): | kao rijesenje da li ga treba samo napisat , ili ga treba uokviriti , odvojiti bitove itd , neku kao oznaku napravit? |
Pa, lijepo je nekako naglasiti sto je konacno rjesenje, ali ne pilimo s crtanjem kucica i stajaznam s cim... Pa nismo u vrticu (mada idemo u tom smjeru ).
Btw, ako vam rjesenje ima 7 znamenaka, onda je ono krivo (sitno upozorenje nakon ispravljanja prvog kolokvija).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
mand Gost
|
|
[Vrh] |
|
novo_lice Gost
|
|