Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:08 sub, 17. 12. 2005 Naslov: Kako doći do knjiga kada... |
|
|
...one na amazon.com koštaju u prosjeku $100?
U algoritmu ne jeftinije od 300kn?
Neka područja su dobro pokrivena literaturom po prihvatljivoj cijeni, npr. analiza i teorija vjerojatnosti, ali što sa ostalom literaturom?
Npr. za ODJ je navedena literatura prof. Alića i Boyce, DiPrima - ODE.
A po knjizi prof. Alića se skoro pa ništa ne radi :?
Boyce DiPrima košta preko $100, a u knjižnici je nema.
Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature (osim da je skinu s neta)?
Da li možda fakultet ima neke privilegije pri kupovanju knjiga stranih autora i da li može organizirati da svojim studentima ponudi iste knjige kao što nudi npr. algoritam, ali po manjoj cijeni?
...one na amazon.com koštaju u prosjeku $100?
U algoritmu ne jeftinije od 300kn?
Neka područja su dobro pokrivena literaturom po prihvatljivoj cijeni, npr. analiza i teorija vjerojatnosti, ali što sa ostalom literaturom?
Npr. za ODJ je navedena literatura prof. Alića i Boyce, DiPrima - ODE.
A po knjizi prof. Alića se skoro pa ništa ne radi
Boyce DiPrima košta preko $100, a u knjižnici je nema.
Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature (osim da je skinu s neta)?
Da li možda fakultet ima neke privilegije pri kupovanju knjiga stranih autora i da li može organizirati da svojim studentima ponudi iste knjige kao što nudi npr. algoritam, ali po manjoj cijeni?
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)
|
Postano: 13:49 sub, 17. 12. 2005 Naslov: |
|
|
@vsego:
Prijedlozi su ti odlicni, ali bojim se da njihova realizacija ne bi bitno popravila situaciju. Zasto?
Za svaku kvalitetniju/vredniju knjigu u Sredisnjoj knjiznici vrijedi barem jedno od sljedeceg:
0) Knjiga postoji u jednom jedinom primjerku.
1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone.
2) Ako je knjiga posudiva, onda je posudjena i u pravilu se ne vraca mjesecima i godinama, bez efektivnog sredstva prisile koji bi stao na kraj toj ruznoj praksi.
Novonabavljene knjige ne bi bila iznimka od gore navedenog, osim ako se politika i ovlasti Knjiznice ne bi drasticno revidirale i tako revidirane zbilja provodile. To je glavni prioritet.
Takodjer, subvencioniranje literature je izvrsna ideja, ali treba vidjeti kako bi na takvo sto reagirali MZOS i MF (financije). Tom praksom bi se smanjili copyright violationi, a studenti bi posjedovali literaturu u kvalitetnijem obliku od Xerox kupusara.
Ali to su dugorocni i problematicni zahtjevi.
Ono sto ti predlazes je mnogo lakse provodivo, samo treba voditi racuna o recenim nezgodnim situacijama.
@vsego:
Prijedlozi su ti odlicni, ali bojim se da njihova realizacija ne bi bitno popravila situaciju. Zasto?
Za svaku kvalitetniju/vredniju knjigu u Sredisnjoj knjiznici vrijedi barem jedno od sljedeceg:
0) Knjiga postoji u jednom jedinom primjerku.
1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone.
2) Ako je knjiga posudiva, onda je posudjena i u pravilu se ne vraca mjesecima i godinama, bez efektivnog sredstva prisile koji bi stao na kraj toj ruznoj praksi.
Novonabavljene knjige ne bi bila iznimka od gore navedenog, osim ako se politika i ovlasti Knjiznice ne bi drasticno revidirale i tako revidirane zbilja provodile. To je glavni prioritet.
Takodjer, subvencioniranje literature je izvrsna ideja, ali treba vidjeti kako bi na takvo sto reagirali MZOS i MF (financije). Tom praksom bi se smanjili copyright violationi, a studenti bi posjedovali literaturu u kvalitetnijem obliku od Xerox kupusara.
Ali to su dugorocni i problematicni zahtjevi.
Ono sto ti predlazes je mnogo lakse provodivo, samo treba voditi racuna o recenim nezgodnim situacijama.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 13:59 sub, 17. 12. 2005 Naslov: |
|
|
Mislio sam na "1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone."; IMO, dosta je 10ak primjeraka, pa da cijeli ODJ bude pokriven. 8) Bar dok i on ne upadne u Balkanju (ne znam je l' po tom programu 2. ili 3. godina). :?
Mislio sam na "1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone."; IMO, dosta je 10ak primjeraka, pa da cijeli ODJ bude pokriven. Bar dok i on ne upadne u Balkanju (ne znam je l' po tom programu 2. ili 3. godina).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
duje Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gordan Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:33 sub, 17. 12. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Gordan"]Nema te knjige koja se ne moze skinut s Neta, pa cak i one domacih izdavaca. Vise od toga ne smijem reci jer cu dobit po prstima od admina :oops:[/quote]
[quote="Lord Sirius"]Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature [size=28][b][color=red]
(osim da je skinu s neta)[/color][/b][/size]? [/quote]
Ja inače imam interaktivno izdanje Boyce, DiPrima - ODE u PDF formatu, ali htio bih knjigu jer
- knjiga ima 1400 stranica, a ja nemam 700 listova papira da ju isprintam, niti neograničenu količinu tonera
- čitanje slova na monitoru je jako zamorno, pogotovo ako je pozadina bijela
Naravno, mogu printati poglavlje po poglavlje, ali nije o tome riječ u ovome topicu.
Inače, link koji je Duje ponudio nudi zanimljive mogućnosti - spomenuta knjiga košta $1 + $9 poštarine, cca 60kn što je puno prihvatljivije od 600
Gordan (napisa): | Nema te knjige koja se ne moze skinut s Neta, pa cak i one domacih izdavaca. Vise od toga ne smijem reci jer cu dobit po prstima od admina |
Lord Sirius (napisa): | Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature
(osim da je skinu s neta)? |
Ja inače imam interaktivno izdanje Boyce, DiPrima - ODE u PDF formatu, ali htio bih knjigu jer
- knjiga ima 1400 stranica, a ja nemam 700 listova papira da ju isprintam, niti neograničenu količinu tonera
- čitanje slova na monitoru je jako zamorno, pogotovo ako je pozadina bijela
Naravno, mogu printati poglavlje po poglavlje, ali nije o tome riječ u ovome topicu.
Inače, link koji je Duje ponudio nudi zanimljive mogućnosti - spomenuta knjiga košta $1 + $9 poštarine, cca 60kn što je puno prihvatljivije od 600
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
alf Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
duje Forumaš(ica)