Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

dva zadačića
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 19:57 čet, 12. 1. 2006    Naslov: dva zadačića Citirajte i odgovorite

evo, oba su vrlo kratka, bio bih zahvalan kad bi netko odgovorio..

1.
[latex]\lim_{n\to\infty}\frac{2^n+1}{3^n-1}[/latex]

2.
od svih jednakokracnih trokuta koji su upisani u krug polumjera r, odredite onaj s najvecim opsegom

puno hvala! :D
evo, oba su vrlo kratka, bio bih zahvalan kad bi netko odgovorio..

1.

2.
od svih jednakokracnih trokuta koji su upisani u krug polumjera r, odredite onaj s najvecim opsegom

puno hvala! Very Happy

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
182 = 198 - 16

PostPostano: 20:18 čet, 12. 1. 2006    Naslov: Re: dva zadačića Citirajte i odgovorite

[quote]1.
[latex]\lim_{n\to\infty}\frac{2^n+1}{3^n-1}[/latex][/quote]
Podijelimo brojnik i nazivnik s članom "koji najbrže raste", a to je ovdje 3^n. Dobijemo:
[latex]\displaystyle\lim_{n\to\infty}\frac{\left(\frac{2}{3}\right)^n+\left(\frac{1}{3}\right)^n}{1-\left(\frac{1}{3}\right)^n}=\frac{\displaystyle\lim_{n\to\infty}\Big(\frac{2}{3}\Big)^n+\displaystyle\lim_{n\to\infty}\Big(\frac{1}{3}\Big)^n}{1-\displaystyle\lim_{n\to\infty}\Big(\frac{1}{3}\Big)^n}=\frac{0+0}{1-0}=0[/latex]
Citat:
1.

Podijelimo brojnik i nazivnik s članom "koji najbrže raste", a to je ovdje 3^n. Dobijemo:

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 22:54 čet, 12. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uzmimo da trokut ima osnovicu a, krakove b, a radijus opisane kruznice R. Opseg je funkcija dviej varijable- a i b. Medutim, 1)jos ne znamo racunati ekstreme funkcija dviju varijabli 2)te dvije varijable nisu nezavisne (ne mogu mijenjati a, ostaviti b fiksan, a da mi trokut ostaje upisan u kruznicu radijusa R). Zato prvo moramo izraziti a preko b (ili obratno), koristeci ovo o R. Ja sam to napravila preko povrsina-vjerojatno moze i drukcije. Dakle, [latex]\frac{ab^{2}}{4R}=P=\frac{1}{2}a\sqrt{b^{2}-\frac{a^{2}}{4}}[/latex]. Iz toga mogu izraziti npr. [latex]a=\sqrt{4b^{2}-\frac{b^{4}}{R^{2}}}[/latex].

Sad mi je opseg [latex]O=a+2b=2b+\sqrt{4b^{2}-\frac{b^{4}}{R^{2}}}[/latex] funkcija jedne varijable (b). Funkciji jedne varijable znam naci ekstrem. Trazim nultocku derivacije [latex]O'=2+\frac{8b-\frac{4b^{3}}{R^{2}}}{2\sqrt{4b^{2}-\frac{b^{4}}{R^{2}}}}=0[/latex]. Kad malo sredim tu jednadzbu, dobivam [latex] \frac{b^{2}}{R^{2}}(\frac{b^{2}}{R^{2}}-3)=0 [/latex]. Rjesenje b=0 bas i nema smisla (zapravo ima, onda je i a=0 i to je trokut s minimalnim opsegom upisan u tu kruznicu :D ), a kad ovo drugo, [latex]b=\sqrt{3}R[/latex] uvrstim u gornju formulu za a, dobivam a=b.

Sad bi jos trebalo komentirati da je ta stacionarna tocka koju smo nasli stvarno tocka maksimuma (a ne npr. minimum ili samo stac.tocka)... A tu morate pitat svoje asistente jel kupuju objanjenje "vidi se sa slike" ili ne :) Evo npr. objasnjenja: to je jedini kandidat za maksimum te funkcije, sa slike je ocito da se maksimum postize, dakle to je maksimum. Asistenti jel kupujete? :)
Uzmimo da trokut ima osnovicu a, krakove b, a radijus opisane kruznice R. Opseg je funkcija dviej varijable- a i b. Medutim, 1)jos ne znamo racunati ekstreme funkcija dviju varijabli 2)te dvije varijable nisu nezavisne (ne mogu mijenjati a, ostaviti b fiksan, a da mi trokut ostaje upisan u kruznicu radijusa R). Zato prvo moramo izraziti a preko b (ili obratno), koristeci ovo o R. Ja sam to napravila preko povrsina-vjerojatno moze i drukcije. Dakle, . Iz toga mogu izraziti npr. .

Sad mi je opseg funkcija jedne varijable (b). Funkciji jedne varijable znam naci ekstrem. Trazim nultocku derivacije . Kad malo sredim tu jednadzbu, dobivam . Rjesenje b=0 bas i nema smisla (zapravo ima, onda je i a=0 i to je trokut s minimalnim opsegom upisan u tu kruznicu Very Happy ), a kad ovo drugo, uvrstim u gornju formulu za a, dobivam a=b.

Sad bi jos trebalo komentirati da je ta stacionarna tocka koju smo nasli stvarno tocka maksimuma (a ne npr. minimum ili samo stac.tocka)... A tu morate pitat svoje asistente jel kupuju objanjenje "vidi se sa slike" ili ne Smile Evo npr. objasnjenja: to je jedini kandidat za maksimum te funkcije, sa slike je ocito da se maksimum postize, dakle to je maksimum. Asistenti jel kupujete? Smile

vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 23:22 čet, 12. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"]Asistenti jel kupujete? :) [/quote]
Pa ako nije preskupo, daj dva komada. :D
[quote="Martinab"]Sad bi jos trebalo komentirati da je ta stacionarna tocka koju smo nasli stvarno tocka maksimuma[/quote]
Može i bez geometrijske intuicije:
Funkcija O:[0,2R]->|R je neprekidna pa sigurno postiže maksimum.
Jedini kandidati su rubovi b=0, b=2R i stacionarna točka b=R*sqrt(3).
Martinab (napisa):
Asistenti jel kupujete? Smile

Pa ako nije preskupo, daj dva komada. Very Happy
Martinab (napisa):
Sad bi jos trebalo komentirati da je ta stacionarna tocka koju smo nasli stvarno tocka maksimuma

Može i bez geometrijske intuicije:
Funkcija O:[0,2R]→|R je neprekidna pa sigurno postiže maksimum.
Jedini kandidati su rubovi b=0, b=2R i stacionarna točka b=R*sqrt(3).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:30 čet, 12. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

super, zahvaljujem...idem se sad ulogirat da vam malo karmu podignem :D :D
super, zahvaljujem...idem se sad ulogirat da vam malo karmu podignem Very Happy Very Happy

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 23:38 čet, 12. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]super, zahvaljujem...idem se sad ulogirat da vam malo karmu podignem :D :D[/quote]
Samo se ti zezaj! :D Moja karma nije realni broj. Nije čak ni kompleksni. Bolje da ne znaš što je! :shock:
Citat:
super, zahvaljujem...idem se sad ulogirat da vam malo karmu podignem Very Happy Very Happy

Samo se ti zezaj! Very Happy Moja karma nije realni broj. Nije čak ni kompleksni. Bolje da ne znaš što je! Shocked

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum