Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak koji mi zivce pije...

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
DADAN KARAMBOLIS
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 1:01 čet, 23. 2. 2006    Naslov: zadatak koji mi zivce pije... Citirajte i odgovorite

ako bi neko mogo objasnit malo...napiso sam sto me muci pa molim pomoc...hvala...
ako bi neko mogo objasnit malo...napiso sam sto me muci pa molim pomoc...hvala...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
DADAN KARAMBOLIS
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 1:02 čet, 23. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ispricavam se ako sam nesto zakomplicirao oko ovog posta....nisam bas vjest s racunalom...
ispricavam se ako sam nesto zakomplicirao oko ovog posta....nisam bas vjest s racunalom...

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 2:11 čet, 23. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Što se tiče tog zadatka, asistentica na vježbama je rekla da je pogrešno zadan, tj. da ne stoji
[latex]\overrightarrow{OT}=\sum_{i=0}^{n}\alpha_i \overrightarrow{OA_i}[/latex]
već
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=\sum_{i=0}^{n}\alpha_i \overrightarrow{OA_i}[/latex].

To što su točke [latex]A_0, A_1, \dots , A_n[/latex] linearno nezavisne povlači da su i vektori [latex]\overrightarrow{A_0 A_1}, \overrightarrow{A_0 A_2}, \dots , \overrightarrow{A_0 A_n}[/latex] linearno nezavisni i oni čine bazu u [latex]V^n[/latex].
Tada za [latex]\overrightarrow{OT}[/latex] postoje jedinstveni koeficijenti [latex]\beta_1 , \beta_2 , \dots , \beta_n[/latex] pomoću kojih se taj vektor može na jednistven način pokazati kao zbroj vektora baze, tj. [latex]\overrightarrow{OT}=\sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{A_0 A_i}[/latex].
Sada malo tu sumu raspisujemo:
[latex]\overrightarrow{OT}=\sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{A_0 A_i} = \sum_{i=1}^{n} \beta_i (\overrightarrow{A_0 O} + \overrightarrow{O A_i})= \\
\sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{A_0 O} + \sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{O A_i} = - \sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{O A_0} + \sum_{i=1}^{n} \beta_i \overrightarrow{O A_i}
[/latex]

Sada uzmemo da je [latex]\beta_i = \alpha_i[/latex] za svaki i>0, a vrijedi još [latex]\sum_{i=0}^{n}\alpha_i = 1[/latex].
Sada vrijedi:
[latex]\alpha_0 = 1 - \sum_{i=1}^{n}\alpha_i = 1 - \sum_{i=1}^{n}\beta_i[/latex].

Pokažimo da to vrijedi za vektor iz zadatka, tj. pretpostavimo da vrijedi
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=\sum_{i=0}^{n}\alpha_i \overrightarrow{OA_i}[/latex].
Ako malo rastavimo ovu sumu, dobivamo:
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=\alpha_0 \overrightarrow{OA_0} + \sum_{i=1}^{n}\alpha_i \overrightarrow{OA_i}[/latex].
Možemo sada umjesto [latex]\alpha_i[/latex] uvrstiti [latex]\beta_i[/latex] za i>0, a za i=0 uvrstiti: [latex]\alpha_0 = 1 - \sum_{i=1}^{n}\alpha_i = 1 - \sum_{i=1}^{n}\beta_i[/latex].
Sada imamo:
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=(1 - \sum_{i=1}^{n}\beta_i ) \overrightarrow{OA_0} + \sum_{i=1}^{n}\beta_i \overrightarrow{OA_i}[/latex]
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=\overrightarrow{OA_0} - \sum_{i=1}^{n}\beta_i \overrightarrow{OA_0}+ \sum_{i=1}^{n}\beta_i \overrightarrow{OA_i}[/latex]

Ove dvije sume su upravo jednake [latex]\overrightarrow{OT}[/latex], pa sada imamo:
[latex]\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}=\overrightarrow{OT} + \overrightarrow{OA_0}[/latex], tj. tvrdnja je dokazana.

Nadam se da je sada jasnije, na vježbama smo dosta potrošili na ovaj zadatak da bi nakraju zaključili da je pogrešno zadan.
Što se tiče tog zadatka, asistentica na vježbama je rekla da je pogrešno zadan, tj. da ne stoji

već
.

To što su točke linearno nezavisne povlači da su i vektori linearno nezavisni i oni čine bazu u .
Tada za postoje jedinstveni koeficijenti pomoću kojih se taj vektor može na jednistven način pokazati kao zbroj vektora baze, tj. .
Sada malo tu sumu raspisujemo:

Sada uzmemo da je za svaki i>0, a vrijedi još .
Sada vrijedi:
.

Pokažimo da to vrijedi za vektor iz zadatka, tj. pretpostavimo da vrijedi
.
Ako malo rastavimo ovu sumu, dobivamo:
.
Možemo sada umjesto uvrstiti za i>0, a za i=0 uvrstiti: .
Sada imamo:

Ove dvije sume su upravo jednake , pa sada imamo:
, tj. tvrdnja je dokazana.

Nadam se da je sada jasnije, na vježbama smo dosta potrošili na ovaj zadatak da bi nakraju zaključili da je pogrešno zadan.

DADAN KARAMBOLIS
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 8:47 čet, 23. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

je,je...sve je jasnije...hvala najljepse...
je,je...sve je jasnije...hvala najljepse...

[Vrh]
DADAN KARAMBOLIS
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:20 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

dali je kod afinih preslikavanja dovoljno da detreminanta matrice bude razlicita od 0(cini mi se) da bi mogli zakljucit da je to bijekcija...
dali je kod afinih preslikavanja dovoljno da detreminanta matrice bude razlicita od 0(cini mi se) da bi mogli zakljucit da je to bijekcija...

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
91 = 108 - 17

PostPostano: 22:25 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="DADAN KARAMBOLIS"]dali je kod afinih preslikavanja dovoljno da detreminanta matrice bude razlicita od 0(cini mi se) da bi mogli zakljucit da je to bijekcija...[/quote]

Ako je determinanta razlicita od 0, onda je to matrica punog ranga. Tj slika linearnog operatora kojem je ta matrica pridruzena je dimenzije n, pa je operator bijekcija. A onda iz toga slijedi da je i afina funkcija bijekcija.

:vidra:
DADAN KARAMBOLIS (napisa):

Ako je determinanta razlicita od 0, onda je to matrica punog ranga. Tj slika linearnog operatora kojem je ta matrica pridruzena je dimenzije n, pa je operator bijekcija. A onda iz toga slijedi da je i afina funkcija bijekcija.

Vidra

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vjakovac
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

124 = 130 - 6

PostPostano: 22:31 uto, 28. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="DADAN KARAMBOLIS"]dali je kod afinih preslikavanja dovoljno da detreminanta matrice bude razlicita od 0(cini mi se) da bi mogli zakljucit da je to bijekcija...[/quote]

Svako afino preslikavanje na [latex]\mathbb{E}^n[/latex] se može prikazati kao kompozicija nekog linearnog operatora A i translacije za neki vektor.
To preslikavanje je bijekcija ako i samo ako je [latex]\det A\neq 0[/latex]. Dakle, odgovor je potvrdan.

Dokaz te činjenice je trivijalan: translacije su bijekcije, kompozicija bijekcija je opet bijekcija, linearni operator je bijektivan akko mu je det različita od 0.

Svako afino preslikavanje na se može prikazati kao kompozicija nekog linearnog operatora A i translacije za neki vektor.
To preslikavanje je bijekcija ako i samo ako je . Dakle, odgovor je potvrdan.

Dokaz te činjenice je trivijalan: translacije su bijekcije, kompozicija bijekcija je opet bijekcija, linearni operator je bijektivan akko mu je det različita od 0.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Euklidski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum