Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:43 pet, 17. 3. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="oximoron"] Možda bi bilo bolje da bolonja postane sličnija FER-ovoj, tj. da budu 3 malo teža kolokvija, a da nebude usmenih jer većina studenata zbiilja nevoli usmene ispite[/quote]
:blueshock:
Ni slucajno se ne bi smjelo ukidati usmene ispite. Usmeni ispit sluzi (izmedju ostalg) i da student pokaze da vlada materijom dovoljno dobro da moze razgovarati o tome. Takodjer, smatram da se poznavanje matematike ne moze kvalitetno provjeriti koristeci smo pismenu formu. Na primjer ako se na ispitu zahtjeva da se nesto dokaze, onda nije bit u tome da se zna ispisati dokaz, nego da se taj dokaz razumije. Dake treba razumjeti zasto su pretpostavke torema bas takve, sto ako se neka pretpostavka izostavi, sto ako se neki od uvjeta pojaca..., a to se moze provjeriti jedino na usmenom ispitu.
Treba se prestati usporedjivati s FER-om, jer je jedini presjek FER-a i PMF-MO-a racunarstvo, a (sjetimo se) po bolonjskom programu racunarski kolegiji nemaju usmene. Prema tome na onom dijelu na kojem se ima smisla usporedjivati s FER-om kod nas takodjer nema usmenih.
oximoron (napisa): | Možda bi bilo bolje da bolonja postane sličnija FER-ovoj, tj. da budu 3 malo teža kolokvija, a da nebude usmenih jer većina studenata zbiilja nevoli usmene ispite |
Ni slucajno se ne bi smjelo ukidati usmene ispite. Usmeni ispit sluzi (izmedju ostalg) i da student pokaze da vlada materijom dovoljno dobro da moze razgovarati o tome. Takodjer, smatram da se poznavanje matematike ne moze kvalitetno provjeriti koristeci smo pismenu formu. Na primjer ako se na ispitu zahtjeva da se nesto dokaze, onda nije bit u tome da se zna ispisati dokaz, nego da se taj dokaz razumije. Dake treba razumjeti zasto su pretpostavke torema bas takve, sto ako se neka pretpostavka izostavi, sto ako se neki od uvjeta pojaca..., a to se moze provjeriti jedino na usmenom ispitu.
Treba se prestati usporedjivati s FER-om, jer je jedini presjek FER-a i PMF-MO-a racunarstvo, a (sjetimo se) po bolonjskom programu racunarski kolegiji nemaju usmene. Prema tome na onom dijelu na kojem se ima smisla usporedjivati s FER-om kod nas takodjer nema usmenih.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
Gordan Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tonci Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
oximoron Forumaš(ica)

|
Postano: 20:24 pet, 17. 3. 2006 Naslov: |
|
|
Ok. Uvjerili ste me da nebi bilo dobro ukinuti usmene ispite iako i dalje smatram da bi se odlično sastavljenim pismenim ispitom dalo provjeriti sve to sto se navodno moze provjeriti jedino na usmenom ispitu (možda čak i bolje i objektivnije nego na usmenom). No sastavljanje (i ispravljanje) takvih ispita bi bio preopsežan i presuvišan posao pogotovo kad se sve to da jednostavno provjerit usmenim ispitom.
Razlog zbog kojega sam predložila eventualno ukidanje usmenih je taj što za većinu studenata su usmeni ispiti puno stresniji od pismenih. Kod takvog stresa IQ može pasti i za 40% :silly: pa ti onda objasni što će se dogodit ako se jedna pretpostavka izostavi. :patkica: Npr. ja na jednom ispitu (kojeg sam prošla :zubo: ) sam na najobičnije "Zašto?" počela bljezgat totalne gluposti, a minutu nakon ispita sam shvatila što me se uopće pitalo i da znam sve to detaljno objasnit i argumentirat.
Razlog zbog kojega više nisam za eventualno ukidanje usmenih nije to što se nešto navodno može provjeriti samo usmenim ispitom, niti zato " sto se tu sve treba razumjeti, jer su profesori takvi da odmah uoce kada netko nesto ne razumije" jer to nije u potpunosti istina, nego to što studenti trebaju naučiti funkcionirati i razmišljati pod stresom, a i zato da shvate da profesori (bar ovi s kojima sam se dosad susrela) nisu nikakav bauk :bu!: .
Ok. Uvjerili ste me da nebi bilo dobro ukinuti usmene ispite iako i dalje smatram da bi se odlično sastavljenim pismenim ispitom dalo provjeriti sve to sto se navodno moze provjeriti jedino na usmenom ispitu (možda čak i bolje i objektivnije nego na usmenom). No sastavljanje (i ispravljanje) takvih ispita bi bio preopsežan i presuvišan posao pogotovo kad se sve to da jednostavno provjerit usmenim ispitom.
Razlog zbog kojega sam predložila eventualno ukidanje usmenih je taj što za većinu studenata su usmeni ispiti puno stresniji od pismenih. Kod takvog stresa IQ može pasti i za 40% pa ti onda objasni što će se dogodit ako se jedna pretpostavka izostavi. Npr. ja na jednom ispitu (kojeg sam prošla ) sam na najobičnije "Zašto?" počela bljezgat totalne gluposti, a minutu nakon ispita sam shvatila što me se uopće pitalo i da znam sve to detaljno objasnit i argumentirat.
Razlog zbog kojega više nisam za eventualno ukidanje usmenih nije to što se nešto navodno može provjeriti samo usmenim ispitom, niti zato " sto se tu sve treba razumjeti, jer su profesori takvi da odmah uoce kada netko nesto ne razumije" jer to nije u potpunosti istina, nego to što studenti trebaju naučiti funkcionirati i razmišljati pod stresom, a i zato da shvate da profesori (bar ovi s kojima sam se dosad susrela) nisu nikakav bauk .
|
|
[Vrh] |
|
oximoron Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
oximoron Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tihanas Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:13 sub, 18. 3. 2006 Naslov: |
|
|
Ja nisam za ukidanje usmenih. Iako, bojim ih se ko crnog vraga. Moji najstresniji trenutci u zivotu vezani su upravo za usmene. :cry: Iako ne mogu izdvojiti nekog profesora koji je kriv za taj strah - stvarno su gotovo svi bili ok i fer.
No jos gori usmeni su mi bili oni pismeni-usmeni (npr. kod prof. Veljana) - nekako je ispalo da znam bolje pokazati svoje razumijevanje kad mogu slobodno pricati, nego samo napisati teorem i dva korolara.
Uz to, mislim da usmeni (u nedostatku seminara) pomazu da se naucimo ispravno usmeno matematicki izrazavati.
I na kraju, nema boljeg nacina da se ljude prisili uciti teoriju nego da ih se prisili da je uce za usmeni. Teorija je za matematicare jako vazna. I znanje teorije uistinu pomaze u prolasku PISMENOG dijela ispita. Ja sam na prvoj godini ucila tako da sam prvo ucila za pismeni i kad bih ga polozila, bacila sam se na teoriju. Na visim sam godinama to promijenila, i moje su se ocjene i razumijevanja gradiva stvarno poboljsale.
Ja nisam za ukidanje usmenih. Iako, bojim ih se ko crnog vraga. Moji najstresniji trenutci u zivotu vezani su upravo za usmene. Iako ne mogu izdvojiti nekog profesora koji je kriv za taj strah - stvarno su gotovo svi bili ok i fer.
No jos gori usmeni su mi bili oni pismeni-usmeni (npr. kod prof. Veljana) - nekako je ispalo da znam bolje pokazati svoje razumijevanje kad mogu slobodno pricati, nego samo napisati teorem i dva korolara.
Uz to, mislim da usmeni (u nedostatku seminara) pomazu da se naucimo ispravno usmeno matematicki izrazavati.
I na kraju, nema boljeg nacina da se ljude prisili uciti teoriju nego da ih se prisili da je uce za usmeni. Teorija je za matematicare jako vazna. I znanje teorije uistinu pomaze u prolasku PISMENOG dijela ispita. Ja sam na prvoj godini ucila tako da sam prvo ucila za pismeni i kad bih ga polozila, bacila sam se na teoriju. Na visim sam godinama to promijenila, i moje su se ocjene i razumijevanja gradiva stvarno poboljsale.
[Vrh] |
|
tihanas Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:04 sub, 18. 3. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"][quote="tihanas"]naravno da ne bi bilo dobro ukinuti usmene! ne samo kaj bi nam bilo lakše u studentskom životu, nego bi i studiranje matematike bilo potpuno trivijalno!!!! :lol: evo, npr., uzimam sebe za primjer 8) : da nije bilo usmenih, ja bi prošla sve kolegije. Kao da mi je to trebalo! :twisted: :lol:[/quote]
a sada iskreno... da nije bilo usmenih koliko bi naučila teoriskog dijela gradiva?[/quote]
ja sam shvatila teoriju na vjezbama...iz svakog kolegija!a kad sam krenula uciti bas teoriju, onda mi je ona bila jos jasnija. ali probleme sam imala sa dokazima!ne sa objasniti ih, nego sa zapamtiti ih sve kako idu. jednostavno se nisam mogla sjetiti! :cry:
fireball (napisa): | tihanas (napisa): | naravno da ne bi bilo dobro ukinuti usmene! ne samo kaj bi nam bilo lakše u studentskom životu, nego bi i studiranje matematike bilo potpuno trivijalno!!!! evo, npr., uzimam sebe za primjer : da nije bilo usmenih, ja bi prošla sve kolegije. Kao da mi je to trebalo!  |
a sada iskreno... da nije bilo usmenih koliko bi naučila teoriskog dijela gradiva? |
ja sam shvatila teoriju na vjezbama...iz svakog kolegija!a kad sam krenula uciti bas teoriju, onda mi je ona bila jos jasnija. ali probleme sam imala sa dokazima!ne sa objasniti ih, nego sa zapamtiti ih sve kako idu. jednostavno se nisam mogla sjetiti!
_________________ People are about as happy as they make up their mind to be...
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 3:12 ned, 19. 3. 2006 Naslov: |
|
|
da nije bilo usmenih ja bih sada bila četvrta, a ne treća godina :xg:
no, na 5 pismenih, trebalo je odraditi i 5 usmenih za dati uvjete... da, bio je dekanski.... tell me about stress :g:
no, tko nije probao, ne zna....
ne zelim nikome takvu situaciju i zato vec sad pocnite ucit za 4.ti mjesec, a i 6.ti :g:
morat cu i ja very very soon
inace, Ungar & usmeni.... strah i trepet zbog famoznog 'zasto'
meni najbolji usmeni u zivotu.... da, pala sam, cak jedno i prosla :g:
ali profesor je toliko divan, tako te vodi kroz ispit, navodi da tocno sam zakljucis iz njegovih hintova (ako nije odmah bilo pitanje-odgovor)
preporucam proci kroz knjigu, temeljito, nekoliko puta.... obavezno ici slusati usmene.... to je nesto sto vam se opcenito isplati.... da dobijete osjecaj kako to sljaka....
da, pitanja se ponavljaju, ali podpitanja ne :o) i to je ona bit svega - razumijevanje... kad se nakon 20 minuta krampanja pred plocom odmaknes i skuzis to sto si skrampao - nema boljeg osjecaja...
a kad prodjes, onda ti koljena klecaju (bar su meni :g:)
da nije bilo usmenih ja bih sada bila četvrta, a ne treća godina
no, na 5 pismenih, trebalo je odraditi i 5 usmenih za dati uvjete... da, bio je dekanski.... tell me about stress
no, tko nije probao, ne zna....
ne zelim nikome takvu situaciju i zato vec sad pocnite ucit za 4.ti mjesec, a i 6.ti
morat cu i ja very very soon
inace, Ungar & usmeni.... strah i trepet zbog famoznog 'zasto'
meni najbolji usmeni u zivotu.... da, pala sam, cak jedno i prosla
ali profesor je toliko divan, tako te vodi kroz ispit, navodi da tocno sam zakljucis iz njegovih hintova (ako nije odmah bilo pitanje-odgovor)
preporucam proci kroz knjigu, temeljito, nekoliko puta.... obavezno ici slusati usmene.... to je nesto sto vam se opcenito isplati.... da dobijete osjecaj kako to sljaka....
da, pitanja se ponavljaju, ali podpitanja ne i to je ona bit svega - razumijevanje... kad se nakon 20 minuta krampanja pred plocom odmaknes i skuzis to sto si skrampao - nema boljeg osjecaja...
a kad prodjes, onda ti koljena klecaju (bar su meni )
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
|