Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:05 pon, 3. 4. 2006 Naslov: Problem izgubljenih podataka na hard disku |
|
|
Sa diska1, koji ima 5 particija, sam presnimio sve podatke na disk2. Zatim sam ubacio win xp cd i putem setupa pobrisao svih 5 particijna na disku1, ponovo ih kreirao (sve su iste veličine kao i prije brisanja), a win setup je formatirao sistemsku particiju i snimio sistem na nju.
Kada su se pokrenuli win, prvo sam formatirao preostalih 4 novostvorenih particija, pa sa diska2 sam vratio podatke na disk1. Svi podaci su se dobro iskopirali osim podataka koji su se nalazili na particiji D, tj. konkretno samo slike su se kopirale pogrešno iz tko zna kojeg razloga (slike sa ostalih particija su dobro iskopirane).
Na disku2 nisu se mogle pokrenuti slike, a te slike nije niti iskopirao na disk1.
Nakon restarta sistema, win su automatski pokrenule recovery i pronašle slike kao fileove, no pri pokretanju filea, irfan-view javlja poruku: "can't read header"
Sad problematična stvar je ova:
1. sve slike koje nisu bile na particiji D se mogu pokrenuti
2. sve slike na particiji D u hex zapisu imaju samo nule
3. sve slike na particiji D imaju informaciju o tome koliko su velike i kada su zadnji put mijenjane.
Pitanja:
1. Očito pitanje - mogu li ikako vratiti te slike nazad?
2. Ako je hex zapis tih slika ima samo nule, zašto i gdje onda ima zapisanu informaciju koliko je file velik i kada je zadnji put mijenjan.
Hvala svima na pomoći.
Sa diska1, koji ima 5 particija, sam presnimio sve podatke na disk2. Zatim sam ubacio win xp cd i putem setupa pobrisao svih 5 particijna na disku1, ponovo ih kreirao (sve su iste veličine kao i prije brisanja), a win setup je formatirao sistemsku particiju i snimio sistem na nju.
Kada su se pokrenuli win, prvo sam formatirao preostalih 4 novostvorenih particija, pa sa diska2 sam vratio podatke na disk1. Svi podaci su se dobro iskopirali osim podataka koji su se nalazili na particiji D, tj. konkretno samo slike su se kopirale pogrešno iz tko zna kojeg razloga (slike sa ostalih particija su dobro iskopirane).
Na disku2 nisu se mogle pokrenuti slike, a te slike nije niti iskopirao na disk1.
Nakon restarta sistema, win su automatski pokrenule recovery i pronašle slike kao fileove, no pri pokretanju filea, irfan-view javlja poruku: "can't read header"
Sad problematična stvar je ova:
1. sve slike koje nisu bile na particiji D se mogu pokrenuti
2. sve slike na particiji D u hex zapisu imaju samo nule
3. sve slike na particiji D imaju informaciju o tome koliko su velike i kada su zadnji put mijenjane.
Pitanja:
1. Očito pitanje - mogu li ikako vratiti te slike nazad?
2. Ako je hex zapis tih slika ima samo nule, zašto i gdje onda ima zapisanu informaciju koliko je file velik i kada je zadnji put mijenjan.
Hvala svima na pomoći.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
jp Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pbanicev Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:09 pon, 3. 4. 2006 Naslov: Re: Problem izgubljenih podataka na hard disku |
|
|
[quote="goranm"]2. Ako je hex zapis tih slika ima samo nule, zašto i gdje onda ima zapisanu informaciju koliko je file velik i kada je zadnji put mijenjan.[/quote]Zaista te to interesira :-s i kad bis saznao nebi ti nis koristilo gdje pise kad je zadnji put mijenjan ... , a zasto hex zapis slike ima samo nule :?:
Ako je zapis u hex samo "nule" onda zbogom fotke. Moguci uzroci su raznoliki a iz onog sto si napisao se nemoze nista prakticno odgonetnuti :|
No postoji mogucnost da se slike jos nalaze na mjesu odakle si ih kopirao, naravno pod uvjetom da ih nisi izbrisao (opet ovisi kako ih je OS izbrisao, jedno je sigurno slike nisu barem jos 100% izbrisane, ili 100% izmijenjene, formatiranje diska ne brise podatke, samo jedan omanji dio, kod Win sam se u to vise puta uvjerio)
Moj ti je savjet da pogledas koji je to format fotke, i kakav je njen opcenit izgled i da pokusas pronac datoteke takvog tipa na oba diska. 8)
goranm (napisa): | 2. Ako je hex zapis tih slika ima samo nule, zašto i gdje onda ima zapisanu informaciju koliko je file velik i kada je zadnji put mijenjan. | Zaista te to interesira i kad bis saznao nebi ti nis koristilo gdje pise kad je zadnji put mijenjan ... , a zasto hex zapis slike ima samo nule
Ako je zapis u hex samo "nule" onda zbogom fotke. Moguci uzroci su raznoliki a iz onog sto si napisao se nemoze nista prakticno odgonetnuti
No postoji mogucnost da se slike jos nalaze na mjesu odakle si ih kopirao, naravno pod uvjetom da ih nisi izbrisao (opet ovisi kako ih je OS izbrisao, jedno je sigurno slike nisu barem jos 100% izbrisane, ili 100% izmijenjene, formatiranje diska ne brise podatke, samo jedan omanji dio, kod Win sam se u to vise puta uvjerio)
Moj ti je savjet da pogledas koji je to format fotke, i kakav je njen opcenit izgled i da pokusas pronac datoteke takvog tipa na oba diska.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:31 pon, 3. 4. 2006 Naslov: Re: Problem izgubljenih podataka na hard disku |
|
|
[quote="goranm"][quote="pbanicev"]Zaista te to interesira :-s i kad bis saznao nebi ti nis koristilo gdje pise kad je zadnji put mijenjan ... , a zasto hex zapis slike ima samo nule :?[/quote]
Zašto same nule ima valjda samo kompjuter zna, a interesira me zato što ako fileovi u hex zapisu imaju same nule, onda bi to značilo da nema nikakvih podataka u njemu? Zato mi nije jasno gdje se čuva informacija o zadnjem modificiranju i mijenjanju fajla. Ajde još mogu razumijeti da win izmjere količinu po broju nula, ali nije mi jasno kako su zapamtili datum zadnje modifikacije.[/quote]
IIRC, ti podaci se cuvaju u file tabeli, a FAT32 ih ima (cini mi se) tri; format brise samo prvu. 8)
goranm (napisa): | pbanicev (napisa): | Zaista te to interesira i kad bis saznao nebi ti nis koristilo gdje pise kad je zadnji put mijenjan ... , a zasto hex zapis slike ima samo nule |
Zašto same nule ima valjda samo kompjuter zna, a interesira me zato što ako fileovi u hex zapisu imaju same nule, onda bi to značilo da nema nikakvih podataka u njemu? Zato mi nije jasno gdje se čuva informacija o zadnjem modificiranju i mijenjanju fajla. Ajde još mogu razumijeti da win izmjere količinu po broju nula, ali nije mi jasno kako su zapamtili datum zadnje modifikacije. |
IIRC, ti podaci se cuvaju u file tabeli, a FAT32 ih ima (cini mi se) tri; format brise samo prvu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
jp Forumaš(ica)
|