Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:30 sri, 19. 4. 2006 Naslov: kolokviji akad. godina 2005/2006 |
|
|
mozda ce bit glupo, al eto, mozda je vec i spomenuto, al eto :D , mozda neki nisu culi... ( ja san medju njima... :wink: )
jeli postoji sansa, oce li se kolokvij odrzavat na kompicima ili na papiru?
vjerojatno na papiru, ali svejedno bi tia provjerit jer mi je to zanimljiva tema... 8)
ps. isprika svima onima koji smatraju da je ovo glupo pitanje...
mozda ce bit glupo, al eto, mozda je vec i spomenuto, al eto , mozda neki nisu culi... ( ja san medju njima... )
jeli postoji sansa, oce li se kolokvij odrzavat na kompicima ili na papiru?
vjerojatno na papiru, ali svejedno bi tia provjerit jer mi je to zanimljiva tema...
ps. isprika svima onima koji smatraju da je ovo glupo pitanje...
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:53 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
Bilo je na onom sastanku koji si ti propustio (opravdano, znam). :D
Dakle, mi na C-u smo imali podulju rspravu oko toga i zakljuceno je da to jednostavno nije provedivo. :( Vas ima cca 250, a Pr3+4 imaju ukupno 25 mjesta (uz optimisticnu i nerijetko pogresnu pretpostavku da su sva racunala ispravna). :| To je 10 termina u [b]dva[/b] praktikuma. :o Vrijeme pisanja neka bude 2 sata (s izmjenama grupa i ostalim "gubicima"), kao i na "papirnatom" kolokviju. :arrow: 20 sati, sto je [b]skoro dva cijela radna dana[/b] :!:
Dezurati trebaju asistenti s kolegija da bi mogli to odmah i pregledavati, sto znaci da bi svatko od nas morao cijeli jedan dan biti tamo (mnozi sa dva kolokvija), plus hrpetina pomocnih asistenata. :faint: Cak i da nismo samo mi s kolegija, ostaje daleko preveliki zahtjev na asistente koji bi cuvali (trebao bi skoro svaki asistent zaposlen na Fakultetu dezurati barem jedan termin :shock:).
Naravno, trebalo bi sloziti i barem 2x10 grupa slicnih zadataka (jer su racunala preblizu da svi pisete isto, pogotovo u Pr3),... :(
[b]Kratko:[/b] Nije izvedivo. :( Prijedlog je krenuo od mene, dakle ja sam [i]a priori[/i] bio "za", da ne mislis da pokapam tudju ideju. ;)
P.S. Ostaje upitno i koliko bi studenata zeljelo takav kolokvij, s obzirom na to kako su se do sada proslavili na zadacama koje su jednostavnije od kolokvija i za koje ste imali po min. tjedan dana (za dva zadatka). :neznam:
Bilo je na onom sastanku koji si ti propustio (opravdano, znam).
Dakle, mi na C-u smo imali podulju rspravu oko toga i zakljuceno je da to jednostavno nije provedivo. Vas ima cca 250, a Pr3+4 imaju ukupno 25 mjesta (uz optimisticnu i nerijetko pogresnu pretpostavku da su sva racunala ispravna). To je 10 termina u dva praktikuma. Vrijeme pisanja neka bude 2 sata (s izmjenama grupa i ostalim "gubicima"), kao i na "papirnatom" kolokviju. 20 sati, sto je skoro dva cijela radna dana
Dezurati trebaju asistenti s kolegija da bi mogli to odmah i pregledavati, sto znaci da bi svatko od nas morao cijeli jedan dan biti tamo (mnozi sa dva kolokvija), plus hrpetina pomocnih asistenata. Cak i da nismo samo mi s kolegija, ostaje daleko preveliki zahtjev na asistente koji bi cuvali (trebao bi skoro svaki asistent zaposlen na Fakultetu dezurati barem jedan termin ).
Naravno, trebalo bi sloziti i barem 2x10 grupa slicnih zadataka (jer su racunala preblizu da svi pisete isto, pogotovo u Pr3),...
Kratko: Nije izvedivo. Prijedlog je krenuo od mene, dakle ja sam a priori bio "za", da ne mislis da pokapam tudju ideju.
P.S. Ostaje upitno i koliko bi studenata zeljelo takav kolokvij, s obzirom na to kako su se do sada proslavili na zadacama koje su jednostavnije od kolokvija i za koje ste imali po min. tjedan dana (za dva zadatka).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:14 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="nana"]
p.s. tvoja pitanja nikad nisu glupa :wink: [/quote]
auf, da bar... :wink:
ali thx... thx a lot... :D
a dobro, danas smo prijatelj i ja raspravljali o tome i ucinilo nan se ka da bi tako tribalo bit, jer ipak sada radimo bas pravo programiranje, ali nismo uopce pricali o organizaciji toga ( vjerojatno smo tribali ) ali nan je palo na pamet nekoliko dobrih nacina varanja... :wink:
recimo jedan,jako lip i praktican... danas mi je palo na um dok san rjesava domaci ali je bio preriskantno... ako zapnes kod neke komande, odes na net, spojis se na neku stranicu tipa c++ help ili tako nesto i pronadjes to... 8) bilo ih je jos, ali nesmin sve rec... :twisted:
ali da, kad pogledas sa prakticne strane, stvarno nije provedivo da kolokviramo na racunalima... a stas... :wink:
a i na papiru bi se tribalo pokazat znanje ako ga imas, jedino ce nan svima vjerojatno falit isprobavanje toga programa kojega napises...
nana (napisa): |
p.s. tvoja pitanja nikad nisu glupa |
auf, da bar...
ali thx... thx a lot...
a dobro, danas smo prijatelj i ja raspravljali o tome i ucinilo nan se ka da bi tako tribalo bit, jer ipak sada radimo bas pravo programiranje, ali nismo uopce pricali o organizaciji toga ( vjerojatno smo tribali ) ali nan je palo na pamet nekoliko dobrih nacina varanja...
recimo jedan,jako lip i praktican... danas mi je palo na um dok san rjesava domaci ali je bio preriskantno... ako zapnes kod neke komande, odes na net, spojis se na neku stranicu tipa c++ help ili tako nesto i pronadjes to... bilo ih je jos, ali nesmin sve rec...
ali da, kad pogledas sa prakticne strane, stvarno nije provedivo da kolokviramo na racunalima... a stas...
a i na papiru bi se tribalo pokazat znanje ako ga imas, jedino ce nan svima vjerojatno falit isprobavanje toga programa kojega napises...
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:30 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="sorrow"]a i na papiru bi se tribalo pokazat znanje ako ga imas, jedino ce nan svima vjerojatno falit isprobavanje toga programa kojega napises...[/quote]
Ja: Kolega, jeste li isprobali program doma?
Student: Paaaa... kompajliralo se.
Ja: To mi je jasno, ali da li ste [b]isprobali[/b] da li radi sto treba?
Student: Nisam. Nije mi nista ispisivao.
Sorry, sorrow, i dalje mislim da je upitno kolikom broju studenata ce faliti racunala... :?
Zadnje sto sam cuo o "dodatnim" vjezbama (onim u praktikumu) je da studenata ima koliko i racunala. :D Zvuci jako dobro, dok ne spomenem da je to 15ak studenata od njih 250... :(
sorrow (napisa): | a i na papiru bi se tribalo pokazat znanje ako ga imas, jedino ce nan svima vjerojatno falit isprobavanje toga programa kojega napises... |
Ja: To mi je jasno, ali da li ste isprobali da li radi sto treba?
Sorry, sorrow, i dalje mislim da je upitno kolikom broju studenata ce faliti racunala...
Zadnje sto sam cuo o "dodatnim" vjezbama (onim u praktikumu) je da studenata ima koliko i racunala. Zvuci jako dobro, dok ne spomenem da je to 15ak studenata od njih 250...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:47 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Ja: To mi je jasno, ali da li ste [b]isprobali[/b] da li radi sto treba?
[/quote]
sta se stvarno ovo dogodilo :?: :rrotfl:
sve receno stoji, definitivno je istina...
nekima uopce ovaj predmet nije drag, ali i to je valjda normalno...
ispricavan se sta san napisa da ce nan svima falit, vjerojatno san puuuno pretjera, ali nekima ce falit, recimo dobron djelu ljudi koji posjecuju forum... :wink:
vsego (napisa): |
Ja: To mi je jasno, ali da li ste isprobali da li radi sto treba?
|
sta se stvarno ovo dogodilo
sve receno stoji, definitivno je istina...
nekima uopce ovaj predmet nije drag, ali i to je valjda normalno...
ispricavan se sta san napisa da ce nan svima falit, vjerojatno san puuuno pretjera, ali nekima ce falit, recimo dobron djelu ljudi koji posjecuju forum...
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:16 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="sorrow"]sta se stvarno ovo dogodilo :?: :rrotfl:[/quote]
Isto kao i:
Ja: Broj je [tt]<diktiram neki broj; kolega upisuje>[/tt], a "i" i "jot" su...
Student: Samo malo...
Ja: U cemu je problem?
Student: Nesto ne radi...
Ja: Ok, popravite.
Program je radio ok (koliko sam primijetio letimicnim pogledom na kod dok je kolega trazio "gresku"), ali nije ispisivao "Upisite to i to" nego je samo cekao upis brojeva (drugi zadatak, btw). :) Kolegu je to zbunilo do te mjere da nije znao uvrstiti brojeve koje sam mu diktirao... :roll:
Inace, protagonisti u mojim pricicama su muski rod; u praxi, to ne mora biti tako (stitim svaku naznaku identiteta doticnih). 8) Svrha ovih pricica nije izrugivanje, nego da ukazem sto se sve radi... mozda se trgnu oni koje pregledavanje tek ceka ili se studenti barem malo vise potrude za kolokvij... :?
[quote="sorrow"]ispricavan se sta san napisa da ce nan svima falit, vjerojatno san puuuno pretjera, ali nekima ce falit, recimo dobron djelu ljudi koji posjecuju forum... :wink:[/quote]
Zadrzimo se na "nekima", bez Foruma i drugih optimisticnih (pr)ocjena... :(
Eh, da, Pericius: na ozbiljnije sintakticke greske se skidaju bodovi; na pokoji tocka-zarez sigurno ne. 8) Jasno, ako stalno fulavas istu stvar, to se nekako kazni, no ne moras brinuti da cemo "gaziti". 8) Tko napise tocno ili cak priblizno tocno ("priblizno" je stvar procjene onoga tko ispravlja, naravno), dobit ce pristojan broj bodova. :D
A za prolaz je obicno dovoljno i daleko manje od "pristojnog broja bodova". ;)
@Chatarin: Iskreno, ne znam (jos), ali sigurno ce biti i "Napisite program koji...". :) Do sada je bilo i "Sto ispisuje ovaj dio programa?" i onda komad koda od 3-4 linije. 8) Stari kolokviji su dostupni [url=http://web.math.hr/nastava/c/stari_kolokviji.php]na Mrezi[/url] (osim proslogodisnjih, no ja to nemam). :)
sorrow (napisa): | sta se stvarno ovo dogodilo  |
Isto kao i:
Ja: Broj je <diktiram neki broj; kolega upisuje>, a "i" i "jot" su...
Program je radio ok (koliko sam primijetio letimicnim pogledom na kod dok je kolega trazio "gresku"), ali nije ispisivao "Upisite to i to" nego je samo cekao upis brojeva (drugi zadatak, btw). Kolegu je to zbunilo do te mjere da nije znao uvrstiti brojeve koje sam mu diktirao...
Inace, protagonisti u mojim pricicama su muski rod; u praxi, to ne mora biti tako (stitim svaku naznaku identiteta doticnih). Svrha ovih pricica nije izrugivanje, nego da ukazem sto se sve radi... mozda se trgnu oni koje pregledavanje tek ceka ili se studenti barem malo vise potrude za kolokvij...
sorrow (napisa): | ispricavan se sta san napisa da ce nan svima falit, vjerojatno san puuuno pretjera, ali nekima ce falit, recimo dobron djelu ljudi koji posjecuju forum...  |
Zadrzimo se na "nekima", bez Foruma i drugih optimisticnih (pr)ocjena...
Eh, da, Pericius: na ozbiljnije sintakticke greske se skidaju bodovi; na pokoji tocka-zarez sigurno ne. Jasno, ako stalno fulavas istu stvar, to se nekako kazni, no ne moras brinuti da cemo "gaziti". Tko napise tocno ili cak priblizno tocno ("priblizno" je stvar procjene onoga tko ispravlja, naravno), dobit ce pristojan broj bodova.
A za prolaz je obicno dovoljno i daleko manje od "pristojnog broja bodova".
@Chatarin: Iskreno, ne znam (jos), ali sigurno ce biti i "Napisite program koji...". Do sada je bilo i "Sto ispisuje ovaj dio programa?" i onda komad koda od 3-4 linije. Stari kolokviji su dostupni na Mrezi (osim proslogodisnjih, no ja to nemam).
|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:57 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="sorrow"]sta se stvarno ovo dogodilo :?: :rrotfl:[/quote]
Isto kao i:
Ja: Broj je [tt]<diktiram neki broj; kolega upisuje>[/tt], a "i" i "jot" su...
Program je radio ok (koliko sam primijetio letimicnim pogledom na kod dok je kolega trazio "gresku"), ali nije ispisivao "Upisite to i to" nego je samo cekao upis brojeva (drugi zadatak, btw). :) Kolegu je to zbunilo do te mjere da nije znao uvrstiti brojeve koje sam mu diktirao... :roll:
Inace, protagonisti u mojim pricicama su muski rod; u praxi, to ne mora biti tako (stitim svaku naznaku identiteta doticnih). 8) Svrha ovih pricica nije izrugivanje, nego da ukazem sto se sve radi... mozda se trgnu oni koje pregledavanje tek ceka ili se studenti barem malo vise potrude za kolokvij... :?[/quote]
[size=7]to nisam bio ja ali [/size]mislim da spadam među one muške koji su imali probleme sa sličnim stvarima, ali je meni program na kraju proradio kad sam kužio kako ta j dev-c++ [size=7](mislim da je verzija 4.9.1 aktualna u pr5)[/size] javlja greške, da ne javlja kao moj doma [size=7]4.9.9. iliti 5beta[/size]...
ali nekako mi se čini da kolokvij neće bit pretjerano lagan jer sam vidio kako izgdaju ovi od prošlihgodina, bez obzira da li se piše na kompu ili na papiru
vsego (napisa): | sorrow (napisa): | sta se stvarno ovo dogodilo  |
Isto kao i:
Ja: Broj je <diktiram neki broj; kolega upisuje>, a "i" i "jot" su...
Program je radio ok (koliko sam primijetio letimicnim pogledom na kod dok je kolega trazio "gresku"), ali nije ispisivao "Upisite to i to" nego je samo cekao upis brojeva (drugi zadatak, btw). Kolegu je to zbunilo do te mjere da nije znao uvrstiti brojeve koje sam mu diktirao...
Inace, protagonisti u mojim pricicama su muski rod; u praxi, to ne mora biti tako (stitim svaku naznaku identiteta doticnih). Svrha ovih pricica nije izrugivanje, nego da ukazem sto se sve radi... mozda se trgnu oni koje pregledavanje tek ceka ili se studenti barem malo vise potrude za kolokvij...  |
to nisam bio ja ali mislim da spadam među one muške koji su imali probleme sa sličnim stvarima, ali je meni program na kraju proradio kad sam kužio kako ta j dev-c++ (mislim da je verzija 4.9.1 aktualna u pr5) javlja greške, da ne javlja kao moj doma 4.9.9. iliti 5beta...
ali nekako mi se čini da kolokvij neće bit pretjerano lagan jer sam vidio kako izgdaju ovi od prošlihgodina, bez obzira da li se piše na kompu ili na papiru
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:22 sri, 19. 4. 2006 Naslov: |
|
|
E da, nadam se da nije previse offtopic, ali...
Zasto se DevC++ forsira kao [i]weapon of choice[/i] na windozerima tu gore na brdu? Verzije se strasno sporo minjaju, [i]code completion[/i] je tragedija, a i (barem meni) se ne zeli instalirat u folder koji ima razmak u [i]path[/i]-u (glupi unix portovi :P).
Ima jos dobrih (i besplatnih) alata, znate? Npr. [url=http://www.codeblocks.org/][b]Code::Blocks[/b][/url] i [url=http://www.parinyasoft.com/][b]MingGW Studio[/b][/url] (thx zeix).
[size=9][color=green]np: Frank Sinatra - [Blue Skies #15] [b]Fools Rush In[/b] [3:17][/color][/size]
E da, nadam se da nije previse offtopic, ali...
Zasto se DevC++ forsira kao weapon of choice na windozerima tu gore na brdu? Verzije se strasno sporo minjaju, code completion je tragedija, a i (barem meni) se ne zeli instalirat u folder koji ima razmak u path-u (glupi unix portovi ).
Ima jos dobrih (i besplatnih) alata, znate? Npr. Code::Blocks i MingGW Studio (thx zeix).
np: Frank Sinatra - [Blue Skies #15] Fools Rush In [3:17]
_________________ Eat a lot, sleep a lot, brush 'em like crazy.
Run a lot, do a lot, never be lazy.
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
zeix Forumaš(ica)

|
Postano: 1:09 čet, 20. 4. 2006 Naslov: |
|
|
Pa Dev i nije bas tolko puzdan. Pericius je vec reka, [color=blue]Dev-C++ nije dobar[/color]
[color=blue]Gore je na neakademski nacin bilo izrazeno nezadovoljstvo Dev-C++-om, sada skraceno na "Dev-C++ nije dobar". Molim, drzati se Pravila ponašanja.[/color]
Pa Dev i nije bas tolko puzdan. Pericius je vec reka, Dev-C++ nije dobar
Gore je na neakademski nacin bilo izrazeno nezadovoljstvo Dev-C++-om, sada skraceno na "Dev-C++ nije dobar". Molim, drzati se Pravila ponašanja.
_________________ "From this proposition it will follow, when arithmetical addition has been defined, that 1+1=2."
Page 360, Principia Mathematica
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pbanicev Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 13:44 čet, 20. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="pbanicev"]I na kraju krajeva koji standard C-a Dev C++ uopce koristi C89 , C90 ili C99 :roll: jer bilo je govora da studenti mogu pisati programe samo u C90.[/quote]
Tocno, samo u ANSI-ju, ali to ne gledamo rigorozno. :ccc:
Ono sto nikako [b]ne smijete[/b] je:
[code:1]int n;
scanf("%d", &n);
int niz[n];[/code:1]
Sve deklaracije moraju biti [b]na pocetku bloka[/b], a deklaracija niza mora sadrzavati konstantnu duljinu! :prodike: Druga stvar koja bi "prosla" sto se compilera tice, a ne smije se:
[code:1]int niz[] = {};[/code:1]
Jednostavno, [b]tko zeli dinamicke nizove, mora to raditi preko pointera[/b] (sto ce se na vjezbama raditi za par tjedana). 8)
Koliko se sjecam, osim ovih stvari s nizovima, na zadaci je zbog sintaktickih gresaka srusen jos samo jedan kolega jer je koristio [tt]cin[/tt] i [tt]cout[/tt] (C[color=red]++[/color]-ovski objekti) i nije ih (u barem pola sata) uspio prebaciti u [tt]scanf()[/tt] i [tt]printf()[/tt]. :roll:
Na [url=http://degiorgi.math.hr/c/]stranici C-a[/url] ima ona poznata napomena, no cini mi se da vam je promakao uvod: "[color=red]Da biste bili sigurni da je program pisan prema ANSI standardu[/color] (dakle, onako kako se traži na zadaćama i kolokvijima)..." :arrow: to je vama uputa kako sami sebe provjeriti, ali [b]ne inzistira se na apsolutnom postivanju standarda[/b] :!: No, ako pisete po standardu, sigurni ste da ste koristili samo dozvoljene stvari i da sa sintaksom nece biti problema. 8)
Necu valjda nekoga srusiti zato jer je komentar napisao s "[tt]//[/tt]", sto nije ANSI?! :lol:
pbanicev (napisa): | I na kraju krajeva koji standard C-a Dev C++ uopce koristi C89 , C90 ili C99 jer bilo je govora da studenti mogu pisati programe samo u C90. |
Tocno, samo u ANSI-ju, ali to ne gledamo rigorozno.
Ono sto nikako ne smijete je:
Kod: | int n;
scanf("%d", &n);
int niz[n]; |
Sve deklaracije moraju biti na pocetku bloka, a deklaracija niza mora sadrzavati konstantnu duljinu! Druga stvar koja bi "prosla" sto se compilera tice, a ne smije se:
Jednostavno, tko zeli dinamicke nizove, mora to raditi preko pointera (sto ce se na vjezbama raditi za par tjedana).
Koliko se sjecam, osim ovih stvari s nizovima, na zadaci je zbog sintaktickih gresaka srusen jos samo jedan kolega jer je koristio cin i cout (C++-ovski objekti) i nije ih (u barem pola sata) uspio prebaciti u scanf() i printf().
Na stranici C-a ima ona poznata napomena, no cini mi se da vam je promakao uvod: "Da biste bili sigurni da je program pisan prema ANSI standardu (dakle, onako kako se traži na zadaćama i kolokvijima)..." to je vama uputa kako sami sebe provjeriti, ali ne inzistira se na apsolutnom postivanju standarda No, ako pisete po standardu, sigurni ste da ste koristili samo dozvoljene stvari i da sa sintaksom nece biti problema.
Necu valjda nekoga srusiti zato jer je komentar napisao s "//", sto nije ANSI?!
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ta2a Forumaš(ica)

Spol: 
|