Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:47 sub, 24. 6. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="akki"]hvala na odgovorima :jumpingreen2:
Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora?[/quote]
Linearni funkcional je linearni operator cija je kodomena polje skalara.
[quote]
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.[/quote]
IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional. s obzirom da je derivacija broj, a operator diferenciranja linearni operator, rekao bih da je Df(P) linearni funkcional (linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator, tako da kod njega vrijede one dvije "zapovijedi" kao i kod linearnog operatora).
[quote]
Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom... [/quote]
hmmm...mozda kad je P opcenit, odnosno kad ne radimo sa stvarnim vrijednostima od P :-k ne znam...valjda ce netko drugi bit pametniji :-)
akki (napisa): | hvala na odgovorima
Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora? |
Linearni funkcional je linearni operator cija je kodomena polje skalara.
Citat: |
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional. |
IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional. s obzirom da je derivacija broj, a operator diferenciranja linearni operator, rekao bih da je Df(P) linearni funkcional (linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator, tako da kod njega vrijede one dvije "zapovijedi" kao i kod linearnog operatora).
Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom... |
hmmm...mozda kad je P opcenit, odnosno kad ne radimo sa stvarnim vrijednostima od P ne znam...valjda ce netko drugi bit pametniji
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:36 sub, 24. 6. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="akki"]
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.[/quote]
Df(P) je uvijek linearni operator, a u slucaju da je kodomena funkcije f polje realnih brojeva, onda je i linearni funkcional.
[quote="HijenA"]IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu [color=red]definiciju[/color] gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
[/quote]
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.
[quote="HijenA"]
linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator,
[/quote]
:!: linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala :!:
akki (napisa): |
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional. |
Df(P) je uvijek linearni operator, a u slucaju da je kodomena funkcije f polje realnih brojeva, onda je i linearni funkcional.
HijenA (napisa): | IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
|
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.
HijenA (napisa): |
|
linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:04 sub, 24. 6. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]
[quote="HijenA"]IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu [color=red]definiciju[/color] gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
[/quote]
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.[/quote]
pa AFAIK prof. Guljas je rekao da je to definicija :-?
[quote]
[quote="HijenA"]
[/quote]
:!: linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala :!:[/quote]
dobro...i sta sam ja krivo rekao?
mdoko (napisa): |
HijenA (napisa): | IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
|
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto. |
pa AFAIK prof. Guljas je rekao da je to definicija
HijenA (napisa): |
|
linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala  |
dobro...i sta sam ja krivo rekao?
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
muma Gost
|
Postano: 14:42 ned, 25. 6. 2006 Naslov: Karakterizacija R-integrabilnosti |
|
|
Odkuda u dokazu tm17.1 zaključujemo da je M(f,P0,delta)-m(f,P0,delta)=<e?
to mi stvarno nije jasno, jel možda iz nekog svojstva sup/inf, iz def M i m, ili sto već
Odkuda u dokazu tm17.1 zaključujemo da je M(f,P0,delta)-m(f,P0,delta)=<e?
to mi stvarno nije jasno, jel možda iz nekog svojstva sup/inf, iz def M i m, ili sto već
|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
Postano: 20:24 ned, 25. 6. 2006 Naslov: |
|
|
Pa zato što inf funkcije f na nekom zatvorenom intervalu može biti manji ili jednak supremumu funkcije na istom intervalu, nikako se ne može desiti da je npr.f:[a,b]->R, a inf(f(p)) > sup(f(p)) za neki P e [a,b]
Pa zato što inf funkcije f na nekom zatvorenom intervalu može biti manji ili jednak supremumu funkcije na istom intervalu, nikako se ne može desiti da je npr.f:[a,b]→R, a inf(f(p)) > sup(f(p)) za neki P e [a,b]

|
|
[Vrh] |
|
kreso Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
kreso Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
kreso Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
kreso Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 16:28 pet, 30. 6. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]thx.. znači [u]zajednička vrijednost[/u]... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno[/quote]
iskreno, cisto sumnjam da su bas te dvije rijeci uzrokom tvog pada... mozda ne bi bilo lose da dodjes do prof na konzultacije i pitas ga... jer, pitanje koje nisi znala, ponovit ce ti najvjerojatnije na sljedecem usmenom...
naslusala sam se usmenih, naslusala sam se gluposti koje su ljudi u stanju reci bez da razmisljaju.... i nagledala se koliko prof. ima strpljenja pa i sa onim kolegama koje bi mozda ti ili ja momentalno hitili van.... i jos nisam nikad vidjela da je nekoga srusio zbog dvije rijeci.... ;)
znas, mozda tebi izgleda tako, ali moguce da sve skupa to pitanje o R-integralu nije bilo dobro, pa ides onda crtati i raspisivati kojesta, pa onda on daje podpitanja pa tako dalje.... i onda je pitao sto je to zapravo... pa je tvoj neodgoor bio njemu pokazatelj da ne razumijes o cemu pricas ili tako nesto...
hocu reci, dok sam ja gledala, nitko nije pao na jednoj-dvije rijeci, vec je poprilicno bilo jasno da osoba zapravo ne razumije o cem prica.... ili barem ne zna pokazati razumijevanje...
so, u svakom slucaju, preporucam da odes do prof i pitas ga, ako ima vremena da ti kaze sto nije valjalo...
ja sam isto pala na tome, i ako zelim, mogu reci da sam pala sto se nisam sjetila da je ono nesto axiom... (a ne tm, definicija ili nesto slicno)
no to bi bila neistina, jer je to bilo barem 4-5 podpitanje u pokusaju da dobro definiramo integral.... ;)
i uvijek je nesto falilo i stalno je bilo podpitanja...
hocu reci, bilo bi zdravo za tebe da se prisjetis sto te pitao i kako (pa mozda i ne moras do njega)... jer mislim da je prof. Ungar medju najkorektnijim prof. na ovom faxu stos e ispitivanja i transparentnosti tice... i da bi ti bilo lose, za tebe samu(oga) da se uvjerris da te srusio na 'sitnici'
nikad nisam vidjela rusenje na sitnici, ali na razumijevanju osnovnih pojmova s kojiam ljudi zele baratati porusi u prosjeku pola ljudi od onih koji padnu, ako ne i 75%
ali osnovni pojam nije sitnica.... ;)
sad zadnje usmene nisam slusala, pa ti ne mogu rekontrusirati tvoj usmeni.... (pisem sve sto se prica, hoce biti korisno za daljnje ucenje) morat ces sam/a....
iii... sretno na komisiji ;)
Anonymous (napisa): | thx.. znači zajednička vrijednost... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno |
iskreno, cisto sumnjam da su bas te dvije rijeci uzrokom tvog pada... mozda ne bi bilo lose da dodjes do prof na konzultacije i pitas ga... jer, pitanje koje nisi znala, ponovit ce ti najvjerojatnije na sljedecem usmenom...
naslusala sam se usmenih, naslusala sam se gluposti koje su ljudi u stanju reci bez da razmisljaju.... i nagledala se koliko prof. ima strpljenja pa i sa onim kolegama koje bi mozda ti ili ja momentalno hitili van.... i jos nisam nikad vidjela da je nekoga srusio zbog dvije rijeci....
znas, mozda tebi izgleda tako, ali moguce da sve skupa to pitanje o R-integralu nije bilo dobro, pa ides onda crtati i raspisivati kojesta, pa onda on daje podpitanja pa tako dalje.... i onda je pitao sto je to zapravo... pa je tvoj neodgoor bio njemu pokazatelj da ne razumijes o cemu pricas ili tako nesto...
hocu reci, dok sam ja gledala, nitko nije pao na jednoj-dvije rijeci, vec je poprilicno bilo jasno da osoba zapravo ne razumije o cem prica.... ili barem ne zna pokazati razumijevanje...
so, u svakom slucaju, preporucam da odes do prof i pitas ga, ako ima vremena da ti kaze sto nije valjalo...
ja sam isto pala na tome, i ako zelim, mogu reci da sam pala sto se nisam sjetila da je ono nesto axiom... (a ne tm, definicija ili nesto slicno)
no to bi bila neistina, jer je to bilo barem 4-5 podpitanje u pokusaju da dobro definiramo integral....
i uvijek je nesto falilo i stalno je bilo podpitanja...
hocu reci, bilo bi zdravo za tebe da se prisjetis sto te pitao i kako (pa mozda i ne moras do njega)... jer mislim da je prof. Ungar medju najkorektnijim prof. na ovom faxu stos e ispitivanja i transparentnosti tice... i da bi ti bilo lose, za tebe samu(oga) da se uvjerris da te srusio na 'sitnici'
nikad nisam vidjela rusenje na sitnici, ali na razumijevanju osnovnih pojmova s kojiam ljudi zele baratati porusi u prosjeku pola ljudi od onih koji padnu, ako ne i 75%
ali osnovni pojam nije sitnica....
sad zadnje usmene nisam slusala, pa ti ne mogu rekontrusirati tvoj usmeni.... (pisem sve sto se prica, hoce biti korisno za daljnje ucenje) morat ces sam/a....
iii... sretno na komisiji
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
|