Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorijska pitanja (vise njih) (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70

PostPostano: 16:47 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akki"]hvala na odgovorima :jumpingreen2:

Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora?[/quote]

Linearni funkcional je linearni operator cija je kodomena polje skalara.

[quote]
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.[/quote]

IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional. s obzirom da je derivacija broj, a operator diferenciranja linearni operator, rekao bih da je Df(P) linearni funkcional (linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator, tako da kod njega vrijede one dvije "zapovijedi" kao i kod linearnog operatora).

[quote]
Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom... [/quote]

hmmm...mozda kad je P opcenit, odnosno kad ne radimo sa stvarnim vrijednostima od P :-k ne znam...valjda ce netko drugi bit pametniji :-)
akki (napisa):
hvala na odgovorima Mr. Green skakuce

Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora?

Linearni funkcional je linearni operator cija je kodomena polje skalara.

Citat:

Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.

IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional. s obzirom da je derivacija broj, a operator diferenciranja linearni operator, rekao bih da je Df(P) linearni funkcional (linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator, tako da kod njega vrijede one dvije "zapovijedi" kao i kod linearnog operatora).

Citat:

Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom...

hmmm...mozda kad je P opcenit, odnosno kad ne radimo sa stvarnim vrijednostima od P Think ne znam...valjda ce netko drugi bit pametniji Smile

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 18:36 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akki"]
Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.[/quote]
Df(P) je uvijek linearni operator, a u slucaju da je kodomena funkcije f polje realnih brojeva, onda je i linearni funkcional.

[quote="HijenA"]IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu [color=red]definiciju[/color] gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
[/quote]
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.

[quote="HijenA"]
linearni funkcional je, ako dobro vidim, samo malo prosireni linearni operator,
[/quote]
:!: linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala :!:
akki (napisa):

Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.

Df(P) je uvijek linearni operator, a u slucaju da je kodomena funkcije f polje realnih brojeva, onda je i linearni funkcional.

HijenA (napisa):
IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.

To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.

HijenA (napisa):

Exclamation linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala Exclamation

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 19:04 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]
[quote="HijenA"]IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu [color=red]definiciju[/color] gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.
[/quote]
To je tvrdnja koju treba dokazati, pa nikako ne moze biti definicija, nego teorem, propozicija ili takvo nesto.[/quote]

pa AFAIK prof. Guljas je rekao da je to definicija :-?

[quote]
[quote="HijenA"]
[/quote]
:!: linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala :!:[/quote]

dobro...i sta sam ja krivo rekao?
mdoko (napisa):

HijenA (napisa):
IIRC, na kraju analize 1 smo radili jednu definiciju gdje smo rekli da je derivacija u biti linearni funkcional.

pa AFAIK prof. Guljas je rekao da je to definicija Confused

Citat:

HijenA (napisa):

Exclamation linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala Exclamation

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 19:36 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]
[quote]
[quote="HijenA"]
[/quote]
:!: linearni operator je opcenitiji pojam od linearnog funkcionala :!:[/quote]

dobro...i sta sam ja krivo rekao?[/quote]
Možda bi bolje bilo reći da je linearan funkcional malo "sužen" linearan operator. :) U smislu da mu je kodomena vrlo specijalan vektorski prostor, a to je polje skalara shvaćeno kao vektorski prostor.
HijenA (napisa):

Citat:

HijenA (napisa):

Možda bi bolje bilo reći da je linearan funkcional malo "sužen" linearan operator. Smile U smislu da mu je kodomena vrlo specijalan vektorski prostor, a to je polje skalara shvaćeno kao vektorski prostor.

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 22:38 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"]
Možda bi bolje bilo reći da je linearan funkcional malo "sužen" linearan operator. :) U smislu da mu je kodomena vrlo specijalan vektorski prostor, a to je polje skalara shvaćeno kao vektorski prostor.[/quote]
Thanks, upravo sam na to mislio.
Melkor (napisa):

Možda bi bolje bilo reći da je linearan funkcional malo "sužen" linearan operator. Smile U smislu da mu je kodomena vrlo specijalan vektorski prostor, a to je polje skalara shvaćeno kao vektorski prostor.

Thanks, upravo sam na to mislio.

muma
Gost

PostPostano: 14:42 ned, 25. 6. 2006    Naslov: Karakterizacija R-integrabilnosti Citirajte i odgovorite

Odkuda u dokazu tm17.1 zaključujemo da je M(f,P0,delta)-m(f,P0,delta)=<e?
to mi stvarno nije jasno, jel možda iz nekog svojstva sup/inf, iz def M i m, ili sto već
Odkuda u dokazu tm17.1 zaključujemo da je M(f,P0,delta)-m(f,P0,delta)=<e?
to mi stvarno nije jasno, jel možda iz nekog svojstva sup/inf, iz def M i m, ili sto već

[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 20:24 ned, 25. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa zato što inf funkcije f na nekom zatvorenom intervalu može biti manji ili jednak supremumu funkcije na istom intervalu, nikako se ne može desiti da je npr.f:[a,b]->R, a inf(f(p)) > sup(f(p)) za neki P e [a,b]
Pa zato što inf funkcije f na nekom zatvorenom intervalu može biti manji ili jednak supremumu funkcije na istom intervalu, nikako se ne može desiti da je npr.f:[a,b]→R, a inf(f(p)) > sup(f(p)) za neki P e [a,b]

tamo gdje si bio i kamo se čezneš vratiti....
Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 16:35 pon, 26. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto je u (kraju) dokaza (O srednjoj vrijednosti za vektorske funkcije)

[latex] g(1)-g(0) [/latex] ... =
[latex]
\biggl(Q|f(P_0+H)-f(P_0)\biggr)=||f(P_0+H)-f(P_0)||
[/latex]
:?:

... =

Question

[Vrh]
Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 16:49 pon, 26. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kreso"]Zašto je u (kraju) dokaza (O srednjoj vrijednosti za vektorske funkcije)

[latex] g(1)-g(0) [/latex] ... =
[latex]
\biggl(Q|f(P_0+H)-f(P_0)\biggr)=||f(P_0+H)-f(P_0)||
[/latex]
:?:[/quote]
Q:=[f(P_0+H)-f(P_0)]/||f(P_0+H)-f(P_0)||. Nazivnik je skalar pa ode van, a skalarni umnozak je sqr(||f(P_0+H)-f(P_0)||). Skratis i dobijes rezultat.
kreso (napisa):

... =

Question

Q:=[f(P_0+H)-f(P_0)]/||f(P_0+H)-f(P_0)||. Nazivnik je skalar pa ode van, a skalarni umnozak je sqr(||f(P_0+H)-f(P_0)||). Skratis i dobijes rezultat.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 20:27 pon, 26. 6. 2006    Naslov: R-integrabilnost na proizvoljnom skupu Citirajte i odgovorite

koji je tm odgovor na uvjet R-integrabilnost nep f-je na proizvoljnom skupu?
koji je tm odgovor na uvjet R-integrabilnost nep f-je na proizvoljnom skupu?

[Vrh]
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 20:41 pon, 26. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da bi to bio 18.1

Lebesgueova karakterizacija Rintegrabilnosti na J-izmjerivom skupu:

Neka je S podskup R^2 J-izmjeriv skuzp. Omeđena funkcija f:S->R je R-integrabilana akko je neprekidna osim na eventualno skupu mjere nula.
Mislim da bi to bio 18.1

Lebesgueova karakterizacija Rintegrabilnosti na J-izmjerivom skupu:

Neka je S podskup R^2 J-izmjeriv skuzp. Omeđena funkcija f:S->R je R-integrabilana akko je neprekidna osim na eventualno skupu mjere nula.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:07 sri, 28. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako se ove broj koji se dobije kad se izračuna integral po pravokutniku?
tj. kako smo ga definirali?
kako se ove broj koji se dobije kad se izračuna integral po pravokutniku?
tj. kako smo ga definirali?

[Vrh]
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 21:14 sri, 28. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

možda volumen...
možda volumen...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 7:16 čet, 29. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]možda volumen...[/quote] nije... jer je to interpretacija a ne definicija... ne znam šta sam trebala reći jer se sve vrtilo u biti oko donjeg i gornjeg integrala i kad su jednaki onda postoji integral po pravokutniku... i onda sam još valjda trebala reći da je taj broj [u]upravo[/u] taj sup donje d.sume, tj. inf gornje...
ne znam zato i pitam jer nisam sigurna...
Citat:
možda volumen...
nije... jer je to interpretacija a ne definicija... ne znam šta sam trebala reći jer se sve vrtilo u biti oko donjeg i gornjeg integrala i kad su jednaki onda postoji integral po pravokutniku... i onda sam još valjda trebala reći da je taj broj upravo taj sup donje d.sume, tj. inf gornje...
ne znam zato i pitam jer nisam sigurna...

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 8:21 čet, 29. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zovemo ga Riemannov integral funkcije f po pravokutniku? :roll:
Zovemo ga Riemannov integral funkcije f po pravokutniku? Rolling Eyes

Gost

PostPostano: 10:45 čet, 29. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

integral je Riemannov i to dvostruki :) al pitanje je broj koji smo dobili kad se taj Riemannov integral po pravokutniku izračuna
integral je Riemannov i to dvostruki Smile al pitanje je broj koji smo dobili kad se taj Riemannov integral po pravokutniku izračuna

[Vrh]
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 16:16 čet, 29. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa mislim da je to naziv i za taj broj jer je taj broj jednak gornjoj i donjoj dar. sumi.

u skripti pise: ....u tom se slucaju ta zajednicka vrijednost oznacava s [latex]\int_I f [/latex] i zove se Riemannov integral funkcije f na pravokutniku I.
pa mislim da je to naziv i za taj broj jer je taj broj jednak gornjoj i donjoj dar. sumi.

u skripti pise: ....u tom se slucaju ta zajednicka vrijednost oznacava s i zove se Riemannov integral funkcije f na pravokutniku I.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:16 pet, 30. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

thx.. znači [u]zajednička vrijednost[/u]... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno
thx.. znači zajednička vrijednost... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 16:28 pet, 30. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]thx.. znači [u]zajednička vrijednost[/u]... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno[/quote]

iskreno, cisto sumnjam da su bas te dvije rijeci uzrokom tvog pada... mozda ne bi bilo lose da dodjes do prof na konzultacije i pitas ga... jer, pitanje koje nisi znala, ponovit ce ti najvjerojatnije na sljedecem usmenom...

naslusala sam se usmenih, naslusala sam se gluposti koje su ljudi u stanju reci bez da razmisljaju.... i nagledala se koliko prof. ima strpljenja pa i sa onim kolegama koje bi mozda ti ili ja momentalno hitili van.... i jos nisam nikad vidjela da je nekoga srusio zbog dvije rijeci.... ;)
znas, mozda tebi izgleda tako, ali moguce da sve skupa to pitanje o R-integralu nije bilo dobro, pa ides onda crtati i raspisivati kojesta, pa onda on daje podpitanja pa tako dalje.... i onda je pitao sto je to zapravo... pa je tvoj neodgoor bio njemu pokazatelj da ne razumijes o cemu pricas ili tako nesto...
hocu reci, dok sam ja gledala, nitko nije pao na jednoj-dvije rijeci, vec je poprilicno bilo jasno da osoba zapravo ne razumije o cem prica.... ili barem ne zna pokazati razumijevanje...

so, u svakom slucaju, preporucam da odes do prof i pitas ga, ako ima vremena da ti kaze sto nije valjalo...
ja sam isto pala na tome, i ako zelim, mogu reci da sam pala sto se nisam sjetila da je ono nesto axiom... (a ne tm, definicija ili nesto slicno)
no to bi bila neistina, jer je to bilo barem 4-5 podpitanje u pokusaju da dobro definiramo integral.... ;)
i uvijek je nesto falilo i stalno je bilo podpitanja...
hocu reci, bilo bi zdravo za tebe da se prisjetis sto te pitao i kako (pa mozda i ne moras do njega)... jer mislim da je prof. Ungar medju najkorektnijim prof. na ovom faxu stos e ispitivanja i transparentnosti tice... i da bi ti bilo lose, za tebe samu(oga) da se uvjerris da te srusio na 'sitnici'
nikad nisam vidjela rusenje na sitnici, ali na razumijevanju osnovnih pojmova s kojiam ljudi zele baratati porusi u prosjeku pola ljudi od onih koji padnu, ako ne i 75%
ali osnovni pojam nije sitnica.... ;)

sad zadnje usmene nisam slusala, pa ti ne mogu rekontrusirati tvoj usmeni.... (pisem sve sto se prica, hoce biti korisno za daljnje ucenje) morat ces sam/a....

iii... sretno na komisiji ;)
Anonymous (napisa):
thx.. znači zajednička vrijednost... je to zbog čega idem na komisiju, dobro hvala puno

iskreno, cisto sumnjam da su bas te dvije rijeci uzrokom tvog pada... mozda ne bi bilo lose da dodjes do prof na konzultacije i pitas ga... jer, pitanje koje nisi znala, ponovit ce ti najvjerojatnije na sljedecem usmenom...

naslusala sam se usmenih, naslusala sam se gluposti koje su ljudi u stanju reci bez da razmisljaju.... i nagledala se koliko prof. ima strpljenja pa i sa onim kolegama koje bi mozda ti ili ja momentalno hitili van.... i jos nisam nikad vidjela da je nekoga srusio zbog dvije rijeci.... Wink
znas, mozda tebi izgleda tako, ali moguce da sve skupa to pitanje o R-integralu nije bilo dobro, pa ides onda crtati i raspisivati kojesta, pa onda on daje podpitanja pa tako dalje.... i onda je pitao sto je to zapravo... pa je tvoj neodgoor bio njemu pokazatelj da ne razumijes o cemu pricas ili tako nesto...
hocu reci, dok sam ja gledala, nitko nije pao na jednoj-dvije rijeci, vec je poprilicno bilo jasno da osoba zapravo ne razumije o cem prica.... ili barem ne zna pokazati razumijevanje...

so, u svakom slucaju, preporucam da odes do prof i pitas ga, ako ima vremena da ti kaze sto nije valjalo...
ja sam isto pala na tome, i ako zelim, mogu reci da sam pala sto se nisam sjetila da je ono nesto axiom... (a ne tm, definicija ili nesto slicno)
no to bi bila neistina, jer je to bilo barem 4-5 podpitanje u pokusaju da dobro definiramo integral.... Wink
i uvijek je nesto falilo i stalno je bilo podpitanja...
hocu reci, bilo bi zdravo za tebe da se prisjetis sto te pitao i kako (pa mozda i ne moras do njega)... jer mislim da je prof. Ungar medju najkorektnijim prof. na ovom faxu stos e ispitivanja i transparentnosti tice... i da bi ti bilo lose, za tebe samu(oga) da se uvjerris da te srusio na 'sitnici'
nikad nisam vidjela rusenje na sitnici, ali na razumijevanju osnovnih pojmova s kojiam ljudi zele baratati porusi u prosjeku pola ljudi od onih koji padnu, ako ne i 75%
ali osnovni pojam nije sitnica.... Wink

sad zadnje usmene nisam slusala, pa ti ne mogu rekontrusirati tvoj usmeni.... (pisem sve sto se prica, hoce biti korisno za daljnje ucenje) morat ces sam/a....

iii... sretno na komisiji Wink

Gost

PostPostano: 13:04 ned, 2. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

točno tako , nisi bila tamo...
točno tako , nisi bila tamo...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum