Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorijska pitanja (vise njih) (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 12:49 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

zašto se diferencijabilnost gleda samo na otvorenim skupovima?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:03 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]zašto se diferencijabilnost gleda samo na otvorenim skupovima?[/quote]

Zbog definicije? :D Onaj dio "u okolini tocke" :arrow: okolina ne postoji za sve tocke ako skup nije otvoren, ne? ;)
Anonymous (napisa):

Zbog definicije? Very Happy Onaj dio "u okolini tocke" Arrow okolina ne postoji za sve tocke ako skup nije otvoren, ne? Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 19:47 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bok!
Zanima me kod definicije uniformne (def.2.2) neprekidnosti koja glasi ovako:

[i]Neka su X i Y metricki prostori. Kazemo da je preslikavanje f:X->Y uniformno neprekidno ili jednoliko neprekidno ako za svaki epsilon>0, postoji ro>0 takav da za svake dvije tocke P,P' E S za koje je d(P,P')<ro vrijedi d(f(P),f(P'))<epsilon[/i]

...sta je tu S ??? Je li to podskup od X? Svaki podskup? Neki podskup?
Bok!
Zanima me kod definicije uniformne (def.2.2) neprekidnosti koja glasi ovako:

Neka su X i Y metricki prostori. Kazemo da je preslikavanje f:X→Y uniformno neprekidno ili jednoliko neprekidno ako za svaki epsilon>0, postoji ro>0 takav da za svake dvije tocke P,P' E S za koje je d(P,P')<ro vrijedi d(f(P),f(P'))<epsilon

...sta je tu S ??? Je li to podskup od X? Svaki podskup? Neki podskup?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:56 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni vuce na domenu funkcije. :-s Jesi siguran da nije f:S->Y, gdje je S podskup od X? :-k

Naime, uniformno neprekidna funkcija ne mora biti definirana na cijelom metrickom prostoru, ne? ;)
Meni vuce na domenu funkcije. Eh? Jesi siguran da nije f:S->Y, gdje je S podskup od X? Think

Naime, uniformno neprekidna funkcija ne mora biti definirana na cijelom metrickom prostoru, ne? Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:07 sub, 22. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa mislim da bi trebalo bit da je domena taj S podskup od X...i da onda ide sa S u Y. Samo u knjizi mi pise bas tako kako sam gore napisala :?
Jel to greska? Imam malo starije izdanje knjige pa ako tko moze pogledati u svojoj kako tocno pise bila bih zahvalna :)
Pa mislim da bi trebalo bit da je domena taj S podskup od X...i da onda ide sa S u Y. Samo u knjizi mi pise bas tako kako sam gore napisala Confused
Jel to greska? Imam malo starije izdanje knjige pa ako tko moze pogledati u svojoj kako tocno pise bila bih zahvalna Smile

[Vrh]
Mojo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 10:59 sub, 22. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo i ja gledan i meni pise S. Ja san misljenja da bi to triba bit X. Jer san odgovara bas to pitanje, i sigurno san na pocetku dokaza stavija da je f:X->Y, a dosta san siguran da san stavija da su P i P' iz X, a da profesor nije nista prigovorija. A i posli kod Lipschitza isto uzimamo P i P' iz X, a nikakav S se ne spominje
evo i ja gledan i meni pise S. Ja san misljenja da bi to triba bit X. Jer san odgovara bas to pitanje, i sigurno san na pocetku dokaza stavija da je f:X->Y, a dosta san siguran da san stavija da su P i P' iz X, a da profesor nije nista prigovorija. A i posli kod Lipschitza isto uzimamo P i P' iz X, a nikakav S se ne spominje

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:54 sub, 22. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

A izgleda da bi onda trebalo pisati ili... f:X->Y ...i onda P,P' iz X
...ili... f:S->Y ... S podskup od X ... P,P' iz S

A nista, ja cu se onda odluciti za prvu verziju i zaboravit na S :wink:
A izgleda da bi onda trebalo pisati ili... f:X->Y ...i onda P,P' iz X
...ili... f:S->Y ... S podskup od X ... P,P' iz S

A nista, ja cu se onda odluciti za prvu verziju i zaboravit na S Wink

[Vrh]
Mojo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 13:01 uto, 25. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo ovako. Kaze da ukoliko je diferencijal od f, dakle (Df(P0)) diferencijabilan u tocki P0, postoji dif. drugog reda i ako je on neprekidan da je f klase C2. Ali imamo napomenu prije koja kaze da je svaki lin. op. diferencijabilan na ciloj domeni. Sad, kako je diferencijal lin. op. to bi znacilo da je diferencijabilan. A i svaki lin. op. je uniformno neprekidan pa je neprekidan.Po ovome bi znacilo da svaka fja. koja je C1 je CN. Sigurno san negdi pogrijesija, al neznan di? Ako ko uoci, molin neka kaze.

*mislin da san sam svatija, pomisa san pojmove Df i Df(P0)
evo ovako. Kaze da ukoliko je diferencijal od f, dakle (Df(P0)) diferencijabilan u tocki P0, postoji dif. drugog reda i ako je on neprekidan da je f klase C2. Ali imamo napomenu prije koja kaze da je svaki lin. op. diferencijabilan na ciloj domeni. Sad, kako je diferencijal lin. op. to bi znacilo da je diferencijabilan. A i svaki lin. op. je uniformno neprekidan pa je neprekidan.Po ovome bi znacilo da svaka fja. koja je C1 je CN. Sigurno san negdi pogrijesija, al neznan di? Ako ko uoci, molin neka kaze.

*mislin da san sam svatija, pomisa san pojmove Df i Df(P0)

[Vrh]
Gost

PostPostano: 12:18 pet, 28. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo opet ja s jednim pitanjem :?
Teorem 4.5 kod nizova, onaj sta kaze da ako niz konvergira ka nekoj tocki da i svaki njegov podniz konvergira toj istoj tocki....e pa zanima me kod dokaza ovo:
[i]Dokaz: Kako je limPk=Po, to za svaki epsilon>0 postoji ko iz N tako da za svaki [b]k>ko[/b] vrijedi[/i]....itd
Jel kod boldanog dijela treba doc >= ....ili ja tu nesto ne shvacam?
Evo opet ja s jednim pitanjem Confused
Teorem 4.5 kod nizova, onaj sta kaze da ako niz konvergira ka nekoj tocki da i svaki njegov podniz konvergira toj istoj tocki....e pa zanima me kod dokaza ovo:
Dokaz: Kako je limPk=Po, to za svaki epsilon>0 postoji ko iz N tako da za svaki k>ko vrijedi....itd

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:50 pet, 28. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Evo opet ja s jednim pitanjem :?
[i]Dokaz: Kako je limPk=Po, to za svaki epsilon>0 postoji ko iz N tako da za svaki [b]k>ko[/b] vrijedi[/i]....itd
Jel kod boldanog dijela treba doc >= ....ili ja tu nesto ne shvacam?[/quote]

Svejedno je. 8)

Poanta je da su od nekog mjesta na dalje svi u epsilon-okolini. :) Da li ces to mjesto pamtiti kao "index prvog elementa koji je u okolini" ili kao "index zadnjeg elementa koji (mozda) nije u okolini", savrseno je svejedno. :D

Ucis Analizu na samom kraju 7. mjeseca... svaka cast! =D>
Anonymous (napisa):
Evo opet ja s jednim pitanjem Confused
Dokaz: Kako je limPk=Po, to za svaki epsilon>0 postoji ko iz N tako da za svaki k>ko vrijedi....itd

Svejedno je. Cool

Poanta je da su od nekog mjesta na dalje svi u epsilon-okolini. Smile Da li ces to mjesto pamtiti kao "index prvog elementa koji je u okolini" ili kao "index zadnjeg elementa koji (mozda) nije u okolini", savrseno je svejedno. Very Happy

Ucis Analizu na samom kraju 7. mjeseca... svaka cast! Applause

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:06 pet, 28. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha, kuzin 8)

[quote]Ucis Analizu na samom kraju 7. mjeseca... svaka cast! Applause[/quote]
A sunce i more zovu :cry:

E sad cu jos nesto priupitat. Jedno pitanje na usmenom je bilo da se pokaze da niz Pk=1/k^2 konvergira u 0.
Ja san to ovako pa me zanima jel to ispravno:
Znaci triba pokazat da za svaki epsilon postoji ko iz N t.d. za sve k>=ko vrijedi d(Pk,Po)<epsilon
Dakle, za svaki epsilon uzmem da je taj ko=najvece cjelo od korijen iz epsilon i sad za svaki k>=ko je d(Pk,0)=/Pk - 0/=/ 1/k^2 - 0/= 1/k^2 <= 1/(korijen iz epsilon)^2 = 1/epsilon < epsilon
Aha, kuzin Cool

Citat:
Ucis Analizu na samom kraju 7. mjeseca... svaka cast! Applause

A sunce i more zovu Crying or Very sad

E sad cu jos nesto priupitat. Jedno pitanje na usmenom je bilo da se pokaze da niz Pk=1/k^2 konvergira u 0.
Ja san to ovako pa me zanima jel to ispravno:
Znaci triba pokazat da za svaki epsilon postoji ko iz N t.d. za sve k>=ko vrijedi d(Pk,Po)<epsilon
Dakle, za svaki epsilon uzmem da je taj ko=najvece cjelo od korijen iz epsilon i sad za svaki k>=ko je d(Pk,0)=/Pk - 0/=/ 1/k^2 - 0/= 1/k^2 ⇐ 1/(korijen iz epsilon)^2 = 1/epsilon < epsilon

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:12 pet, 28. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

A tko kaze da je epsilon veci od 1 (tj. da je 1/epsilon < epsilon)? :-k

Takodjer, vrijedi:
[x] <= x (najvece cijelo od x je manje ili jednako od x),
pa je
1/[x] >= x

Tebi je k0 najvece cijelo od korijen iz epsilon, tj.
k0 = [sqrt(epsilon)] <= sqrt(epsilon),
tj.
k0 <= sqrt(epsilon)
pa je
1/k0^2 >= 1/epsilon :ccc:

[b]Primijeti:[/b] 0 < 1/x^n <= 1/x za n>=1 i x > 0 :)

Dakle, ako 1/k konvergira u 0, onda u 0 konvergira i (1/k)^n za svaki n >= 1. :D To bi, ako se dobro sjecam nazivlja, bila "lema o sandwichu". :klopa: ;)

Konvergenciju za 1/k pokazes lako:
Neka je zadan e > 0 (epsilon ;)). Tada, prema Arhimedovom aksiomu, postoji k0 iz |N t.d. je k0 > 1/e, tj. 1/k0 < e. 8)
No, za k > k0 vrijedi 1/k < 1/k0, pa je
k > k0 => 1/k < 1/k0 < e

:D

P.S. Sunce? :shock: Sto bih dao da imam klimu ili barem dobru kishu... :sigh: :znoj:
A tko kaze da je epsilon veci od 1 (tj. da je 1/epsilon < epsilon)? Think

Takodjer, vrijedi:
[x] ⇐ x (najvece cijelo od x je manje ili jednako od x),
pa je
1/[x] >= x

Tebi je k0 najvece cijelo od korijen iz epsilon, tj.
k0 = [sqrt(epsilon)] ⇐ sqrt(epsilon),
tj.
k0 ⇐ sqrt(epsilon)
pa je
1/k0^2 >= 1/epsilon Ccc.... Sram te bilo...

Primijeti: 0 < 1/x^n ⇐ 1/x za n>=1 i x > 0 Smile

Dakle, ako 1/k konvergira u 0, onda u 0 konvergira i (1/k)^n za svaki n >= 1. Very Happy To bi, ako se dobro sjecam nazivlja, bila "lema o sandwichu". Dosli cevapi!!!! Wink

Konvergenciju za 1/k pokazes lako:
Neka je zadan e > 0 (epsilon Wink). Tada, prema Arhimedovom aksiomu, postoji k0 iz |N t.d. je k0 > 1/e, tj. 1/k0 < e. Cool
No, za k > k0 vrijedi 1/k < 1/k0, pa je
k > k0 ⇒ 1/k < 1/k0 < e

Very Happy

P.S. Sunce? Shocked Sto bih dao da imam klimu ili barem dobru kishu... Uzdah... Kako je vruce... Zasto netko ne upali klimu?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:11 sub, 29. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]A tko kaze da je epsilon veci od 1 (tj. da je 1/epsilon < epsilon)? Think[/quote]
A niko :( ...to je i meni palo na pamet priko noci. Pocela sam i sanjat konvergenciju :(

E hvala za ovaj tvoj primjer, sad vise nemam nedoumica....iako ce vec danas iskrsnit nove :)

[quote]P.S. Sunce? Shocked Sto bih dao da imam klimu ili barem dobru kishu...[/quote]
Ja imam dobru klimu - zato tako olako govorim o suncu :D
Citat:
A tko kaze da je epsilon veci od 1 (tj. da je 1/epsilon < epsilon)? Think

A niko Sad ...to je i meni palo na pamet priko noci. Pocela sam i sanjat konvergenciju Sad

E hvala za ovaj tvoj primjer, sad vise nemam nedoumica....iako ce vec danas iskrsnit nove Smile

Citat:
P.S. Sunce? Shocked Sto bih dao da imam klimu ili barem dobru kishu...

Ja imam dobru klimu - zato tako olako govorim o suncu Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4
Stranica 4 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum