Pozdrav,
muči me nešto oko geom. vjerojatnosti...
Imam primjerice zadatak gdje iz segm. [o,1] slč. i nezav. biramo 3 točke x,y,z, te trebamo izračunati da za x,y,z vrijedi z>xy.
Dakle, u prostoru [0,1]x[0,1]x[0,1] računamo vj.događaja A={(x,y,z):z>xy}.
Stoga definiram A komplement kao događaj čiji će mi uvijet biti z<=xy, i dalje mi je lambda(Akomplement)= dvostruki int. po[0,1]x[0,1] od xydxdy i preko toga dodjem do P(A).
Ako je tome tako, a rješenja koja imam mi kažu da je, zašto onda u zadatku
u kojem iz segm. [0,1] slč. i nezav. biramo 3 točke x,y,z, te trebamo izračunati da za x,y,z vrijedi xyz<=1/2 definiramo događaj A={(x,y,z):xyz<=1/2}, a računamo lambda(A komplement) i tako dolazimo do P(A). Zašto nam nije dovoljno ovdje lambda(A) za P(A)?
Molila bih neku dobru dušu da mi malo pojasni :roll:
Puuno hvala
Pozdrav,
muči me nešto oko geom. vjerojatnosti...
Imam primjerice zadatak gdje iz segm. [o,1] slč. i nezav. biramo 3 točke x,y,z, te trebamo izračunati da za x,y,z vrijedi z>xy.
Dakle, u prostoru [0,1]x[0,1]x[0,1] računamo vj.događaja A={(x,y,z):z>xy}.
Stoga definiram A komplement kao događaj čiji će mi uvijet biti z⇐xy, i dalje mi je lambda(Akomplement)= dvostruki int. po[0,1]x[0,1] od xydxdy i preko toga dodjem do P(A).
Ako je tome tako, a rješenja koja imam mi kažu da je, zašto onda u zadatku
u kojem iz segm. [0,1] slč. i nezav. biramo 3 točke x,y,z, te trebamo izračunati da za x,y,z vrijedi xyz⇐1/2 definiramo događaj A={(x,y,z):xyz⇐1/2}, a računamo lambda(A komplement) i tako dolazimo do P(A). Zašto nam nije dovoljno ovdje lambda(A) za P(A)?
Molila bih neku dobru dušu da mi malo pojasni
Puuno hvala
|