Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Koliko ljudi diplomira na MO? (informacija)
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
56 = 65 - 9

PostPostano: 12:44 uto, 5. 9. 2006    Naslov: Koliko ljudi diplomira na MO? Citirajte i odgovorite

[quote="Freddy Scollnic"]Jer na kraju krajeva svake godine trazi se sestotinjak matematicara u Hrvatskoj a svi znamo da kod nas od toga zavrsi samo sezdesetak i to iz svih profila zajedno.[/quote]

:OT:
Jesu li ove dvije brojke odokativne ili iza njih stoji neka Sluzbena Statistika (u kom slucaju bih rado vidio link na istu)?

Moj je osjecaj da je prva preuvelicana, a druga preumanjena, ali mozda sam u krivu.

[color=blue][b]Moderator:[/b] Ovaj topic nekada je bio dio [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=5209]ovoga[/url], zatim neko vrijeme [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=7661]ovoga[/url]... ocekuju se daljnji raspadi.[/color]
Freddy Scollnic (napisa):
Jer na kraju krajeva svake godine trazi se sestotinjak matematicara u Hrvatskoj a svi znamo da kod nas od toga zavrsi samo sezdesetak i to iz svih profila zajedno.

Off-topic
Jesu li ove dvije brojke odokativne ili iza njih stoji neka Sluzbena Statistika (u kom slucaju bih rado vidio link na istu)?

Moj je osjecaj da je prva preuvelicana, a druga preumanjena, ali mozda sam u krivu.

Moderator: Ovaj topic nekada je bio dio ovoga, zatim neko vrijeme ovoga... ocekuju se daljnji raspadi.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Freddy Scollnic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 14:38 uto, 5. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prva je iz studentskog vodica, navodno da tu statistiku vodi zavod za zaposljavanje, a druga je odokativna (promatranje velike oglasne ploce i frekvenciju proslava diploma u sobi 102). Ako ti mislis da se brojke jako razlikuju od stvarnih provedi istrazivanje pa nabaci tocne. Bio bih ti zahvalan da me izvadis iz zabluda, jer ako stvari ovako stoje onda je stanje porazavajuce.

Pozdrav
Prva je iz studentskog vodica, navodno da tu statistiku vodi zavod za zaposljavanje, a druga je odokativna (promatranje velike oglasne ploce i frekvenciju proslava diploma u sobi 102). Ako ti mislis da se brojke jako razlikuju od stvarnih provedi istrazivanje pa nabaci tocne. Bio bih ti zahvalan da me izvadis iz zabluda, jer ako stvari ovako stoje onda je stanje porazavajuce.

Pozdrav

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 18:36 uto, 5. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@(Freddy Scollnic):

Sto se tice statistike HZZ-a, nisam uspio naci (u ~10 min potrage kroz gomilu statistike na njihovom Webu) podatke koji su iskljucivo vezani uz matematicare, no moguce je da oni postoje, barem u nekim malo manje javnim kutcima te ustanove.

Ne dvojim da postoje potrebe za matematicarima, ali koliko sam (ne bas suvise detaljno, no relativno dugo) pratio oglase po fakultetu, na Web-biroima rada i u sluzbenim glasilima nisam stekao dojam o tolikom deficitu.

Ne namjeravam te vaditi iz zablude, tim prije sto niti ne znam je li rijec o zabludi, a i ako jest, ne vjerujem da se stvarni brojevi razlikuju za vise od 50% od onih kojima raspolazes. Ima nade i da su tvoji podaci pravi, samo sto oko matematicara ne postoji toliki "hype" koliko oko nekih drugih (znamo svi kojih) zanimanja, pa ostaje dojam manje potraznje.

Redovno sam samplirao (uzorkovao?) oglasnu plocu i proslave u 102 zadnjih godinu dana (a i prije, no nesto rjedje), tako da iz istih podataka izvlacimo razlicite zakljucke... ali to cu pripisati svojoj losoj memoriji i nedostatku osjecaja za vremensku dimenziju.

Jednom, davno, jos u doba pretprethodnog Weba naseg fakulteta, tamo je stajao popis po godinama studenata koji su diplomirali. Bilo bi zanimljivo prisjetiti se tih brojki i usporediti ih sa sadasnjima.

Sorry na offtopicu, zanimalo me znas li postoje li ti nimalo beznacajni podaci negdje objelodanjeni i sluzbeno potvrdjeni.

Bye!
@(Freddy Scollnic):

Sto se tice statistike HZZ-a, nisam uspio naci (u ~10 min potrage kroz gomilu statistike na njihovom Webu) podatke koji su iskljucivo vezani uz matematicare, no moguce je da oni postoje, barem u nekim malo manje javnim kutcima te ustanove.

Ne dvojim da postoje potrebe za matematicarima, ali koliko sam (ne bas suvise detaljno, no relativno dugo) pratio oglase po fakultetu, na Web-biroima rada i u sluzbenim glasilima nisam stekao dojam o tolikom deficitu.

Ne namjeravam te vaditi iz zablude, tim prije sto niti ne znam je li rijec o zabludi, a i ako jest, ne vjerujem da se stvarni brojevi razlikuju za vise od 50% od onih kojima raspolazes. Ima nade i da su tvoji podaci pravi, samo sto oko matematicara ne postoji toliki "hype" koliko oko nekih drugih (znamo svi kojih) zanimanja, pa ostaje dojam manje potraznje.

Redovno sam samplirao (uzorkovao?) oglasnu plocu i proslave u 102 zadnjih godinu dana (a i prije, no nesto rjedje), tako da iz istih podataka izvlacimo razlicite zakljucke... ali to cu pripisati svojoj losoj memoriji i nedostatku osjecaja za vremensku dimenziju.

Jednom, davno, jos u doba pretprethodnog Weba naseg fakulteta, tamo je stajao popis po godinama studenata koji su diplomirali. Bilo bi zanimljivo prisjetiti se tih brojki i usporediti ih sa sadasnjima.

Sorry na offtopicu, zanimalo me znas li postoje li ti nimalo beznacajni podaci negdje objelodanjeni i sluzbeno potvrdjeni.

Bye!

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 13:42 sri, 6. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@venovako: Zadnjih nekoliko godina se promocije odvijaju otprilike jednom godisnje, s dvije grupe po 30 ljudi.
@venovako: Zadnjih nekoliko godina se promocije odvijaju otprilike jednom godisnje, s dvije grupe po 30 ljudi.

Zadnja promjena: Martinab; 12:46 čet, 7. 9. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 21:37 sri, 6. 9. 2006    Naslov: Venovakova promocija Citirajte i odgovorite

@Martinab:

Hvala na informaciji!
Doduse, to znaci da cu cekati na svoju cca godinu dana :(
Taman da me prisjeti kako sam zaista diplomirao...

Nego, kad vec spominjes promociju, znas li koliko dugo vazi ona potvrda o diplomiranju?

(Ako ti se da, splitaj ovo negdje da se ne offtopicari suvise...)
@Martinab:

Hvala na informaciji!
Doduse, to znaci da cu cekati na svoju cca godinu dana Sad
Taman da me prisjeti kako sam zaista diplomirao...

Nego, kad vec spominjes promociju, znas li koliko dugo vazi ona potvrda o diplomiranju?

(Ako ti se da, splitaj ovo negdje da se ne offtopicari suvise...)

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 13:01 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolko ja shvacam, potvrda o diplomiranju vrijedi dok ne dobijes diplomu; nema neki rok trajanja. Malo je manje fancy nego diploma, al se lakse kopira i nosi na razgovore za posao :)

A ovo cekanje je malo cudno, i feeling da ti godinu dana kasnije neko cestita kaj si diplomirao, u trenutku kad vec imas posao i neke skroz druge probleme je... WEIRD... Al zato treba napravit tulum/rucak s familijom kad diplomiras, a ne kao npr medicinari koji imaju nekoliko rokova za diplomu, i onda nakon svakog promociju, kad ih se skupi hrpetina iz iste generacije koji su skupa i studirali i dipolomirali i onda svi skupa placu od ganutosti kaj su sad doktori. Znaci, sam sve proslavi sad...

A i to (promocija jednom godisnje) bi se valjda trebalo promijeniti uskoro, kad ove generacije kojima je program mijenjan povise broj diplomiranih...
Kolko ja shvacam, potvrda o diplomiranju vrijedi dok ne dobijes diplomu; nema neki rok trajanja. Malo je manje fancy nego diploma, al se lakse kopira i nosi na razgovore za posao Smile

A ovo cekanje je malo cudno, i feeling da ti godinu dana kasnije neko cestita kaj si diplomirao, u trenutku kad vec imas posao i neke skroz druge probleme je... WEIRD... Al zato treba napravit tulum/rucak s familijom kad diplomiras, a ne kao npr medicinari koji imaju nekoliko rokova za diplomu, i onda nakon svakog promociju, kad ih se skupi hrpetina iz iste generacije koji su skupa i studirali i dipolomirali i onda svi skupa placu od ganutosti kaj su sad doktori. Znaci, sam sve proslavi sad...

A i to (promocija jednom godisnje) bi se valjda trebalo promijeniti uskoro, kad ove generacije kojima je program mijenjan povise broj diplomiranih...

venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 16:24 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Martinab:

Great job sa splitanjem!

Citao sam, nekad i negdje, da su PMF-ovske potvrde (doduse, za zvanje magistra znanosti, a ne inzenjera, i to na komplementu naseg Odjela) bile vrlo pokvarljiva roba (rok trajanja 6 mjeseci) u ocima raznih kadrovskih sluzbi. Koliko je u tome bilo pravno fundirane istine, a koliko samovolje ili krivih interpretacija, ne znam.

Kad spominjes tulum, cini mi se da bolje sjeda ako nije odmah nakon diplome. Empirijski dokazano na meni i mnogim znancima koji su nedavno diplomirali kod nas ili na FER-u, dan diplomskog ispita i mjeseci koji slijede ispunjeni su nekom vrstom duhovne obamrlosti, mozda je cak prikladnije reci melankolije i vecina je party-a nekako usiljena. Treba jedno pola godine, bas koliko se prosjecno ceka na promociju, da se covjek osvijesti.

Koliko ce nove generacije i laksi program promijeniti broj diplomiranih isto bas nije jasno. Urodjena studentska lijenost nije konstanta, vec se prilagodjava okolnostima. Moja generacija je prva koja je osjetila cari kolokvija; bas bih volio vidjeti koliko ih je diplomiralo u roku od 5 godina...
@Martinab:

Great job sa splitanjem!

Citao sam, nekad i negdje, da su PMF-ovske potvrde (doduse, za zvanje magistra znanosti, a ne inzenjera, i to na komplementu naseg Odjela) bile vrlo pokvarljiva roba (rok trajanja 6 mjeseci) u ocima raznih kadrovskih sluzbi. Koliko je u tome bilo pravno fundirane istine, a koliko samovolje ili krivih interpretacija, ne znam.

Kad spominjes tulum, cini mi se da bolje sjeda ako nije odmah nakon diplome. Empirijski dokazano na meni i mnogim znancima koji su nedavno diplomirali kod nas ili na FER-u, dan diplomskog ispita i mjeseci koji slijede ispunjeni su nekom vrstom duhovne obamrlosti, mozda je cak prikladnije reci melankolije i vecina je party-a nekako usiljena. Treba jedno pola godine, bas koliko se prosjecno ceka na promociju, da se covjek osvijesti.

Koliko ce nove generacije i laksi program promijeniti broj diplomiranih isto bas nije jasno. Urodjena studentska lijenost nije konstanta, vec se prilagodjava okolnostima. Moja generacija je prva koja je osjetila cari kolokvija; bas bih volio vidjeti koliko ih je diplomiralo u roku od 5 godina...

[Vrh]
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
338 = 339 - 1

PostPostano: 17:31 čet, 7. 9. 2006    Naslov: broj diplomiranih Citirajte i odgovorite

Priblizni brojevi diplomiranih studenata ranijih godina mogu se saznati pretrazivanjem na [url]http://prirodo.irb.hr/katalozi/knji_sve.php[/url].
Cini mi se da je baza dosta azurna sve do 2003. godine (za kontrolu mozda moze posluziti [url]http://web.math.hr/~duje/dipl.html[/url]).
Za naslov sam stavio "diplomski", te dobio sam ovakve brojeve:
1990: 63
1991: 54
1992: 58
1993: 53
1994: 74
1995: 87
1996: 102
1997: 155
1998: 148
1999: 154
2000: 126
2001: 87
2002: 93
2003: 59
Priblizni brojevi diplomiranih studenata ranijih godina mogu se saznati pretrazivanjem na http://prirodo.irb.hr/katalozi/knji_sve.php.
Cini mi se da je baza dosta azurna sve do 2003. godine (za kontrolu mozda moze posluziti http://web.math.hr/~duje/dipl.html).
Za naslov sam stavio "diplomski", te dobio sam ovakve brojeve:
1990: 63
1991: 54
1992: 58
1993: 53
1994: 74
1995: 87
1996: 102
1997: 155
1998: 148
1999: 154
2000: 126
2001: 87
2002: 93
2003: 59

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 18:02 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"]Kolko ja shvacam, potvrda o diplomiranju vrijedi dok ne dobijes diplomu; nema neki rok trajanja. Malo je manje fancy nego diploma, al se lakse kopira i nosi na razgovore za posao :)[/quote]

Tocno, ne postoji rok trajanja buduci da moja majka nema diplomu nego samo potvrdu o diplomiranju, a ima jos samo nekoliko godina do penzije.
Martinab (napisa):
Kolko ja shvacam, potvrda o diplomiranju vrijedi dok ne dobijes diplomu; nema neki rok trajanja. Malo je manje fancy nego diploma, al se lakse kopira i nosi na razgovore za posao Smile

Tocno, ne postoji rok trajanja buduci da moja majka nema diplomu nego samo potvrdu o diplomiranju, a ima jos samo nekoliko godina do penzije.

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 2:38 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@ Venovako: Ups :oops:

@ Duje: Sto se zbivalo izmedu '96 i 2000?
@ Venovako: Ups Embarassed

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:42 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]Citao sam, nekad i negdje, da su PMF-ovske potvrde (doduse, za zvanje magistra znanosti, a ne inzenjera, i to na komplementu naseg Odjela) bile vrlo pokvarljiva roba (rok trajanja 6 mjeseci) u ocima raznih kadrovskih sluzbi. Koliko je u tome bilo pravno fundirane istine, a koliko samovolje ili krivih interpretacija, ne znam.[/quote]

AFAIK, netocno. :-s Meni je receno da su potvrde stvorene da traju, i traju,... :D (ovo "traju i traju..." je iz neke reklame, ali ne znam koje :oops:)

[quote="venovako"]Koliko ce nove generacije i laksi program promijeniti broj diplomiranih isto bas nije jasno. Urodjena studentska lijenost nije konstanta, vec se prilagodjava okolnostima. Moja generacija je prva koja je osjetila cari kolokvija; bas bih volio vidjeti koliko ih je diplomiralo u roku od 5 godina...[/quote]

Taj experiment je, navodno, davno napravljen na pismenima dok se igralo s pragom za prolaz: bio je podignut, pa spusten,... prolaznost (u postocima) je bila manje/vise konstanta. :shock: Kazem "navodno" jer su mi to samo pricali; nisam svjedocio tome. :)
venovako (napisa):

AFAIK, netocno. Eh? Meni je receno da su potvrde stvorene da traju, i traju,... Very Happy (ovo "traju i traju..." je iz neke reklame, ali ne znam koje Embarassed)

venovako (napisa):

Taj experiment je, navodno, davno napravljen na pismenima dok se igralo s pragom za prolaz: bio je podignut, pa spusten,... prolaznost (u postocima) je bila manje/vise konstanta. Shocked Kazem "navodno" jer su mi to samo pricali; nisam svjedocio tome. Smile

[Vrh]
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

338 = 339 - 1

PostPostano: 7:02 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"]@ Duje: Sto se zbivalo izmedu '96 i 2000?[/quote]
Bio sam doslovno svaki tjedan u nekoj komisiji za diplomski ispit. Npr. u 1999. bio sam mentor 23 diplomska rada, te bio clan preko 60 diplomskih komisija.

Pravo je pitanje, sto se dogodilo nakon toga, tj. gdje smo zabrljali :?:
Martinab (napisa):

Bio sam doslovno svaki tjedan u nekoj komisiji za diplomski ispit. Npr. u 1999. bio sam mentor 23 diplomska rada, te bio clan preko 60 diplomskih komisija.

Pravo je pitanje, sto se dogodilo nakon toga, tj. gdje smo zabrljali Question

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 7:46 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ukinuli ste mjesecne rokove.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 9:23 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Well, racunajuci da je moj bratic diplomirao upravo 1999. godine, imam ideju o cemu se radi -- to je bio pozitivan odstrel studenata ciji studij je na ovaj ili onaj nacin uvjetovan ratom (npr. konkretno je moj bratic Vukovarac kojemu je objasnjeno da mora nakon 8 godina diplomirati ili mora poceti placati; studiravao je medju ostalim da izbjegne ratne operacije).

Krcko, ne razumijem ovo o ukidanju mjesecnih rokova, kako je to moglo povecati broj diplomiranih?

'ave fun!

Sinisa
Well, racunajuci da je moj bratic diplomirao upravo 1999. godine, imam ideju o cemu se radi -- to je bio pozitivan odstrel studenata ciji studij je na ovaj ili onaj nacin uvjetovan ratom (npr. konkretno je moj bratic Vukovarac kojemu je objasnjeno da mora nakon 8 godina diplomirati ili mora poceti placati; studiravao je medju ostalim da izbjegne ratne operacije).

Krcko, ne razumijem ovo o ukidanju mjesecnih rokova, kako je to moglo povecati broj diplomiranih?

'ave fun!

Sinisa

buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
38 = 125 - 87

PostPostano: 10:00 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="duje"]Pravo je pitanje, sto se dogodilo nakon toga, tj. gdje smo zabrljali :?:[/quote]

[quote="krcko"]Ukinuli ste mjesecne rokove.[/quote]

[quote="cinik"]Krcko, ne razumijem ovo o ukidanju mjesecnih rokova, kako je to moglo povecati broj diplomiranih?[/quote]
To ih je smanjilo i mislim da je to i mislio krcko reć, samo nisi valjda dobro pročitao šta je duje napisao. :wink:
duje (napisa):
Pravo je pitanje, sto se dogodilo nakon toga, tj. gdje smo zabrljali Question

krcko (napisa):

cinik (napisa):

To ih je smanjilo i mislim da je to i mislio krcko reć, samo nisi valjda dobro pročitao šta je duje napisao. Wink

[Vrh]
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

338 = 339 - 1

PostPostano: 10:50 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ukinuli ste mjesecne rokove.[/quote]

Bilo je sigurno i drugih razloga. Recimo:
- uvedeno je pravilo 3+1 za polaganje ispita, sto je trebalo ili "minirati" ili se tome prilagoditi. A mi nismo napravili ni jedno ni drugo. Naime, kod nas od "oduvijek" prolaznost na pismenima na 1. godini bila oko 20-25%. To nije bio velik problem u vrijeme kad su skoro svi studenti izlazili na skoro sve ispite, pa bi se u 4 roka prije ljeta uglavnom ocistili kolegiji iz zimskog semestra. Nakon sto je uvedeno pravilo 3+1, prolaznost je ostala ista, ali su studenti puno opreznije izlazili na ispite, pa ih je vrlo malo uspijevalo "ucistiti" zimske kolegije prije ljeta.
- uvedeno je bodovanje kolegija. To je (u kombinaciji s onim gore navedenim) za posjedicu imalo da mnogi studenti uopce nisu izlazili na kolegije koji nose malo bodova (EM, UUR, C) dok nisu ispolagali MA i LA. Konkretno, vrlo je mali broj studenata u prvoj godini studija uopce pokusao polagati EM2.
- ukinuli smo poseban upis na prvu godinu za profesorske smjerove, pa je taj smjer skoro nestao u narednih nekoliko godina.
- ...
krcko (napisa):

Bilo je sigurno i drugih razloga. Recimo:
- uvedeno je pravilo 3+1 za polaganje ispita, sto je trebalo ili "minirati" ili se tome prilagoditi. A mi nismo napravili ni jedno ni drugo. Naime, kod nas od "oduvijek" prolaznost na pismenima na 1. godini bila oko 20-25%. To nije bio velik problem u vrijeme kad su skoro svi studenti izlazili na skoro sve ispite, pa bi se u 4 roka prije ljeta uglavnom ocistili kolegiji iz zimskog semestra. Nakon sto je uvedeno pravilo 3+1, prolaznost je ostala ista, ali su studenti puno opreznije izlazili na ispite, pa ih je vrlo malo uspijevalo "ucistiti" zimske kolegije prije ljeta.
- uvedeno je bodovanje kolegija. To je (u kombinaciji s onim gore navedenim) za posjedicu imalo da mnogi studenti uopce nisu izlazili na kolegije koji nose malo bodova (EM, UUR, C) dok nisu ispolagali MA i LA. Konkretno, vrlo je mali broj studenata u prvoj godini studija uopce pokusao polagati EM2.
- ukinuli smo poseban upis na prvu godinu za profesorske smjerove, pa je taj smjer skoro nestao u narednih nekoliko godina.
- ...

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 22:20 ned, 10. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="duje"]- uvedeno je bodovanje kolegija. To je (u kombinaciji s onim gore navedenim) za posjedicu imalo da mnogi studenti uopce nisu izlazili na kolegije koji nose malo bodova (EM, UUR, C) dok nisu ispolagali MA i LA. Konkretno, vrlo je mali broj studenata u prvoj godini studija uopce pokusao polagati EM2.[/quote]

A kako je bilo prije bodovanja? Za upisati redovno drugu moralo se pocistiti sve s prve ili se ipak nesto moglo prenjeti? :-k

IMO, uvodjenje 3+1 nije toliko otezalo studij kao ukidanje mjesecnih rokova. Prije toga moglo se komotno polagati tempom od jednog ispita po roku. Kad su ostala samo 3 velika roka + 2 izvanredna to vise nije bilo dovoljno.
duje (napisa):

A kako je bilo prije bodovanja? Za upisati redovno drugu moralo se pocistiti sve s prve ili se ipak nesto moglo prenjeti? Think

IMO, uvodjenje 3+1 nije toliko otezalo studij kao ukidanje mjesecnih rokova. Prije toga moglo se komotno polagati tempom od jednog ispita po roku. Kad su ostala samo 3 velika roka + 2 izvanredna to vise nije bilo dovoljno.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

338 = 339 - 1

PostPostano: 22:57 ned, 10. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]
A kako je bilo prije bodovanja? Za upisati redovno drugu moralo se pocistiti sve s prve ili se ipak nesto moglo prenjeti? [/quote]
To se mijenjalo s godinama. Kad sam ja poceo studirati, postojao je "uvjetni" upis, tj. mogao se prenijeti 1 ispit, koji je trebalo poloziti do pocetka ljetnog semestra iduce. U vrijeme U(Y)niverzijade se broj 1 povecao na 2. Potom je ukinut uvjetni upis, te se moglo prenositi 2 (bilo koja) kolegija. S time da se u ratnim godinama moglo upisivati iducu godinu i bez polozenih ispita. Moguce je da se necega i krivo sjecam.

[quote="krcko"]
Prije toga moglo se komotno polagati tempom od jednog ispita po roku. [/quote]
Zaboravio si kolika je bila prolaznost na tim ispitima (20-25%, pa i manje). Mogao si napisati da se komodno moglo padati svaki mjesec.
Zapravo se izlazilo na svaki rok u ocekivanju da se asistent "zabuni" pa da lakse zadatke, ili ponovi zadatke, ili zada pogresan zadatak pa svima podijeli bodove. Sustav bez ogranicenja broja izlazaka je to omogucavao. Naravno, ovdje ne govorim o izvrsnim studentima, jer je oni uspjevaju diplomirati u svakom sustavu, vec o 50-tak studenata godisnje za koje se cini da im je stari sustav (1995-1999) bio pogodniji i koje smo nekim reformama izgleda bili izgubili. Moze biti da cemo ih najnovijih reformama ponovo pronaci.
No, cini mi se da je bilo zanimljivo podjetiti se da je nekad na matematici diplomiravalo oko 150 studenata godisnje i to u vrijeme kada nije bilo Bolonje, kolokvija, zadaca, bliceva, ...
krcko (napisa):

A kako je bilo prije bodovanja? Za upisati redovno drugu moralo se pocistiti sve s prve ili se ipak nesto moglo prenjeti?

To se mijenjalo s godinama. Kad sam ja poceo studirati, postojao je "uvjetni" upis, tj. mogao se prenijeti 1 ispit, koji je trebalo poloziti do pocetka ljetnog semestra iduce. U vrijeme U(Y)niverzijade se broj 1 povecao na 2. Potom je ukinut uvjetni upis, te se moglo prenositi 2 (bilo koja) kolegija. S time da se u ratnim godinama moglo upisivati iducu godinu i bez polozenih ispita. Moguce je da se necega i krivo sjecam.

krcko (napisa):

Prije toga moglo se komotno polagati tempom od jednog ispita po roku.

Zaboravio si kolika je bila prolaznost na tim ispitima (20-25%, pa i manje). Mogao si napisati da se komodno moglo padati svaki mjesec.
Zapravo se izlazilo na svaki rok u ocekivanju da se asistent "zabuni" pa da lakse zadatke, ili ponovi zadatke, ili zada pogresan zadatak pa svima podijeli bodove. Sustav bez ogranicenja broja izlazaka je to omogucavao. Naravno, ovdje ne govorim o izvrsnim studentima, jer je oni uspjevaju diplomirati u svakom sustavu, vec o 50-tak studenata godisnje za koje se cini da im je stari sustav (1995-1999) bio pogodniji i koje smo nekim reformama izgleda bili izgubili. Moze biti da cemo ih najnovijih reformama ponovo pronaci.
No, cini mi se da je bilo zanimljivo podjetiti se da je nekad na matematici diplomiravalo oko 150 studenata godisnje i to u vrijeme kada nije bilo Bolonje, kolokvija, zadaca, bliceva, ...

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:30 ned, 10. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="duje"]Zapravo se izlazilo na svaki rok u ocekivanju da se asistent "zabuni" pa da lakse zadatke, ili ponovi zadatke, ili zada pogresan zadatak pa svima podijeli bodove.[/quote]

Ili mu jednostavno dosadi osoba, pa ju "pusti". :roll: Rekordi na nekim fakultetima su oko 50 izlazaka na jedan ispit (by isti student). :faint: Kod nas, koliko ja znam, postignuto je oko 30 (EM2, na mojoj godini, osoba koja je upisala kad sam ja upisao srednju; upucene molim da [b]NE[/b] imenuju ;)).

IMO, 3+1 nije bi dobar; imao sam protuprijedlog i za to, ali mislim da se kosio s nekim zakonima... :blush:

[quote="duje"]No, cini mi se da je bilo zanimljivo podjetiti se da je nekad na matematici diplomiravalo oko 150 studenata godisnje i to u vrijeme kada nije bilo Bolonje, kolokvija, zadaca, bliceva,...[/quote]

Manje grupe, veca konzistentnost u ocjenjivanju (npr. manje popustanja zbog ljepsih statistika),...? :D Ja sam (bio i ostao) prezadovoljan studijem koji sam prosao. 8)
duje (napisa):
Zapravo se izlazilo na svaki rok u ocekivanju da se asistent "zabuni" pa da lakse zadatke, ili ponovi zadatke, ili zada pogresan zadatak pa svima podijeli bodove.

Ili mu jednostavno dosadi osoba, pa ju "pusti". Rolling Eyes Rekordi na nekim fakultetima su oko 50 izlazaka na jedan ispit (by isti student). Padoh u (o)nesvjest Kod nas, koliko ja znam, postignuto je oko 30 (EM2, na mojoj godini, osoba koja je upisala kad sam ja upisao srednju; upucene molim da NE imenuju Wink).

IMO, 3+1 nije bi dobar; imao sam protuprijedlog i za to, ali mislim da se kosio s nekim zakonima... Blush

duje (napisa):
No, cini mi se da je bilo zanimljivo podjetiti se da je nekad na matematici diplomiravalo oko 150 studenata godisnje i to u vrijeme kada nije bilo Bolonje, kolokvija, zadaca, bliceva,...

Manje grupe, veca konzistentnost u ocjenjivanju (npr. manje popustanja zbog ljepsih statistika),...? Very Happy Ja sam (bio i ostao) prezadovoljan studijem koji sam prosao. Cool

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 13:35 pon, 11. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvi put da cujem da je netko protiv 3+1 (a da nije jedan od onih koji izlaze 36 puta na ispit-mislim da je to najveci broj koji sam vidjela na onim listama). Koji ti je bio protuprijedlog? 1+0? :D
Prvi put da cujem da je netko protiv 3+1 (a da nije jedan od onih koji izlaze 36 puta na ispit-mislim da je to najveci broj koji sam vidjela na onim listama). Koji ti je bio protuprijedlog? 1+0? Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum