Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Izborni kolegiji ("stari" studiji) (studij)
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
20 = 50 - 30

PostPostano: 13:33 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li mogao netko reci nesta o kolegijima ;

Integral i mjera
Teorija Vjerojatnosti
Vjerojatnostni modeli u primjenama
Kriptografija

Da li bi mogao primjerice slusati Vjeroj. modele u primjenama, na 3.godini.Primjetio sam da je to na 4.godini kod statisticara,tj. da li je potrebno znanje iz drugih kolegija (kao sto je integral i mjera, potrebna za teoriju vjerojatnosti).
Da li mogao netko reci nesta o kolegijima ;

Integral i mjera
Teorija Vjerojatnosti
Vjerojatnostni modeli u primjenama
Kriptografija

Da li bi mogao primjerice slusati Vjeroj. modele u primjenama, na 3.godini.Primjetio sam da je to na 4.godini kod statisticara,tj. da li je potrebno znanje iz drugih kolegija (kao sto je integral i mjera, potrebna za teoriju vjerojatnosti).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:45 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]Kriptografija[/quote]

O ovome imas post na prvoj stranici topica. :|
Mr.Doe (napisa):
Kriptografija

O ovome imas post na prvoj stranici topica. Neutral

[Vrh]
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
62 = 80 - 18

PostPostano: 17:42 sub, 26. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel mi moze netko reci kakva je razlika izmedju predmeta koji se slicno zovu, a kakva izmedju "uvoda u XYZ" i "XYZ"?
npr, koja je razlika izmedju "odlucivanja i t.igara" i "teorije igara"?
moze li mi netko usporediti konveksnu analizu s primjenama i optimizaciju?
radi li se nesto na uvodu u dif.geometriju sto se ne radi na dif. geometriji?

je li za neke kolegije preporucljivo da se ne upisu na 3. godini, npr teorija vjerojatnosti?
jeste li slusali mat.teoriju racunarstva? kakvi su dojmovi?

puno hvala svima na odgovorima :)
jel mi moze netko reci kakva je razlika izmedju predmeta koji se slicno zovu, a kakva izmedju "uvoda u XYZ" i "XYZ"?
npr, koja je razlika izmedju "odlucivanja i t.igara" i "teorije igara"?
moze li mi netko usporediti konveksnu analizu s primjenama i optimizaciju?
radi li se nesto na uvodu u dif.geometriju sto se ne radi na dif. geometriji?

je li za neke kolegije preporucljivo da se ne upisu na 3. godini, npr teorija vjerojatnosti?

puno hvala svima na odgovorima Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 22:04 sub, 26. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grubo pravilo je da su [i]Uvodi[/i] olakšani (ponekad će neki reći
[i]prilagođeni[/i] za neki drugi smjer) osnovni predmeti.

Za posebne odnose među drugim predmetima, hmm ...
Optimizacija bi trebala imati nešto više o optimizaciji integralnih funkcionala
(znači, i nešto funkcionalne analize), Uvod u o. bi se više bavio drugačijim
(konačnodimenzionalnim) optimizacijama, pa neće biti baš podskup ...

Ovo je koliko znam napamet; možda se za tjedan dana jave i upućeniji.

- Nenad
Grubo pravilo je da su Uvodi olakšani (ponekad će neki reći
prilagođeni za neki drugi smjer) osnovni predmeti.

Za posebne odnose među drugim predmetima, hmm ...
Optimizacija bi trebala imati nešto više o optimizaciji integralnih funkcionala
(znači, i nešto funkcionalne analize), Uvod u o. bi se više bavio drugačijim
(konačnodimenzionalnim) optimizacijama, pa neće biti baš podskup ...

Ovo je koliko znam napamet; možda se za tjedan dana jave i upućeniji.

- Nenad

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 13:38 ned, 27. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MB"]jeste li slusali mat.teoriju racunarstva? kakvi su dojmovi?[/quote]

Zestoki :verytwisted:

Imas (i) o ovome zaseban topic; preporucam citanje, zabavno je, premda ima naznaka da se ove godine mijenja asistent. Ali nemoj uzimati sve sto tamo pise i sve sto ti kolege kazu zdravo za gotovo ;)

Ozbiljno, meni najzanimljiviji (obavezni) predmet na racunarskom usmjerenju. Ali treba malo vremena (i puno iskustva) da se uzivis u predavanja, koja se iz godine u godinu mijenjaju no osnova su automati, formalni jezici, izracunljivost i teorija slozenosti algoritama.
MB (napisa):

Zestoki Very twisted

Imas (i) o ovome zaseban topic; preporucam citanje, zabavno je, premda ima naznaka da se ove godine mijenja asistent. Ali nemoj uzimati sve sto tamo pise i sve sto ti kolege kazu zdravo za gotovo Wink

Ozbiljno, meni najzanimljiviji (obavezni) predmet na racunarskom usmjerenju. Ali treba malo vremena (i puno iskustva) da se uzivis u predavanja, koja se iz godine u godinu mijenjaju no osnova su automati, formalni jezici, izracunljivost i teorija slozenosti algoritama.

[Vrh]
Smith
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 18 - 6

PostPostano: 20:12 ned, 27. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vec sam napisao ovo na jednom topicu, ali ako cijenjeni Staff dopusti, napisat cu jos ovamo da na mom [url=http://student.math.hr/~smith]webu[/url] postoji moj razgovor s asistentom Cacicem o izbornim kolegijima, pa ako netko misli da bi mu isti mogao pomoci slobodno procitajte. Nazalost, referentni popis kolegija je onaj drevni.

EDIT: U vezi s dobivenim peemovima neslaganja s objavom tog razgovora... Asistent Cacic ne samo da je dao odobrenje za objavljivanje, vec je ono bilo njegova ideja. A ja sam jako pazio da izadu na vidjelo samo objektivni dijelovi razgovora i mislim da nema niceg uvredljivog ni prema kome. Ako netko misli da se varam, molim da mi ukaze na tocan dio koji je sporan iz bilo kojeg razloga kako bih ga mogao ekspeditno ukloniti.

EDIT2: Nakon duljeg razmisljanja odlucio sam samoinicijativno ukloniti transkript razgovora jer vise zaista nemam ni snage ni volje braniti svoj altruizam niti objasnjavati razliku izmedu objektivnosti i omalovazavanja. Zao mi je zbog svih kojima bi te informacije koristile. Predlazem da se ovaj post obrise jer vise ne sluzi nicemu.
Vec sam napisao ovo na jednom topicu, ali ako cijenjeni Staff dopusti, napisat cu jos ovamo da na mom webu postoji moj razgovor s asistentom Cacicem o izbornim kolegijima, pa ako netko misli da bi mu isti mogao pomoci slobodno procitajte. Nazalost, referentni popis kolegija je onaj drevni.

EDIT: U vezi s dobivenim peemovima neslaganja s objavom tog razgovora... Asistent Cacic ne samo da je dao odobrenje za objavljivanje, vec je ono bilo njegova ideja. A ja sam jako pazio da izadu na vidjelo samo objektivni dijelovi razgovora i mislim da nema niceg uvredljivog ni prema kome. Ako netko misli da se varam, molim da mi ukaze na tocan dio koji je sporan iz bilo kojeg razloga kako bih ga mogao ekspeditno ukloniti.

EDIT2: Nakon duljeg razmisljanja odlucio sam samoinicijativno ukloniti transkript razgovora jer vise zaista nemam ni snage ni volje braniti svoj altruizam niti objasnjavati razliku izmedu objektivnosti i omalovazavanja. Zao mi je zbog svih kojima bi te informacije koristile. Predlazem da se ovaj post obrise jer vise ne sluzi nicemu.

[Vrh]
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

62 = 80 - 18

PostPostano: 17:30 pon, 28. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala na odgovorima, steta za transkript nisam ga stigao ulovit, a po smithovom postu sad izgleda nesto zanimljivo :evil:
hvala na odgovorima, steta za transkript nisam ga stigao ulovit, a po smithovom postu sad izgleda nesto zanimljivo Evil or Very Mad

[Vrh]
fis
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:35 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se polaže Povijest matematike? Ima li usmenog?
Kako se polaže Povijest matematike? Ima li usmenog?

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 8:13 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel ce se uopce obnovit lista izbornih kolegija prije upisa ili...? koga da to pitam? :D :luckast:
jel ce se uopce obnovit lista izbornih kolegija prije upisa ili...? koga da to pitam? Very Happy Luckast

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
38 = 125 - 87

PostPostano: 8:32 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako:

kada biramo usmjerenje iza treće godine po Bolonji na nastavničkom smjeru matematike (između math i math&inf), je li bitno koje smo prethodno izborne seminare i kolegije odslušali?

Jer sam u jednom prethodnom postu napisala da me zanima je li netko zna nešto o Seminar – Životopisi matematičarki i matematičara i Seminar – Povijest računarstva, iz razloga što bih radije slušala Povijest računarstva, ali ne namjeravam upisati poslje smjer math&inf.
Ovako:

kada biramo usmjerenje iza treće godine po Bolonji na nastavničkom smjeru matematike (između math i math&inf), je li bitno koje smo prethodno izborne seminare i kolegije odslušali?

Jer sam u jednom prethodnom postu napisala da me zanima je li netko zna nešto o Seminar – Životopisi matematičarki i matematičara i Seminar – Povijest računarstva, iz razloga što bih radije slušala Povijest računarstva, ali ne namjeravam upisati poslje smjer math&inf.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:16 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@buba: [b]Ideja[/b] Bolonje je tranzitivnost, pa [b]valjda[/b] izbor kolegija nema veze. :) No, [b]u praxi[/b], nitko ziv ne zna sto ce biti... :(

@Ignavia: Prodekanica je, uobicajeno, daleko bolja adresa od Foruma. ;)
@buba: Ideja Bolonje je tranzitivnost, pa valjda izbor kolegija nema veze. Smile No, u praxi, nitko ziv ne zna sto ce biti... Sad

@Ignavia: Prodekanica je, uobicajeno, daleko bolja adresa od Foruma. Wink

[Vrh]
Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 13:17 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam i ja pitanje i samo trazim vasa misljenja.
sad kad upisem drugu godinu moram izabrati jedan predmet. Izbor je uvod u opcu fiziku ili programiranje. Bas me zanima na sto bi vi isli i zasto
imam i ja pitanje i samo trazim vasa misljenja.
sad kad upisem drugu godinu moram izabrati jedan predmet. Izbor je uvod u opcu fiziku ili programiranje. Bas me zanima na sto bi vi isli i zasto

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

38 = 125 - 87

PostPostano: 13:38 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Pukica: E! A pitanje je da li isto ima možda veze sa odabirom smjera, jer bi bilo logično da Povijest računarstva i Programiranje u C-u odabiru studenti koji imaju namjeru uzimazi Diplomski smjer math&inf, ali je vrlo lako moguće da to nije pod mus. :-|

Zato ću ja lijepo tu javiti u ponedjeljak, nakon što se konzultiram s tetom u referadi. ;)
@Pukica: E! A pitanje je da li isto ima možda veze sa odabirom smjera, jer bi bilo logično da Povijest računarstva i Programiranje u C-u odabiru studenti koji imaju namjeru uzimazi Diplomski smjer math&inf, ali je vrlo lako moguće da to nije pod mus. Neutral

Zato ću ja lijepo tu javiti u ponedjeljak, nakon što se konzultiram s tetom u referadi. Wink

[Vrh]
Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 13:42 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

buba, ja sam prof matematike, iliti po novom nastavnicki smjer. tako da nisam sigurna da se ja kasnije prebacujem
buba, ja sam prof matematike, iliti po novom nastavnicki smjer. tako da nisam sigurna da se ja kasnije prebacujem

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

38 = 125 - 87

PostPostano: 14:02 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Pukica"]buba, ja sam prof matematike, iliti po novom nastavnicki smjer. tako da nisam sigurna da se ja kasnije prebacujem[/quote]
Pa ja znam da jesi i možda nećeš poslje odabrat math&inf, nego ćeš ostat samo math, ali možda baš zato odma nećeš moć odabrati određene izborne kolegije.

Možda se mogu slušati izborni bez obzira na to što ćeš poslje, a možda se moraš sad odmah odlučiti (znam da ti već jesi), pa ako ne odslušaš određene izborne, nećeš moć određeni smjer odabrat na Diplomskom ako ih naknadno ne položiš.

Tko zna.

vsego kaže nitko. :D

A ja ću pitat tete u ponedjeljak. One su ipak Google našeg faksa. ;)
Pukica (napisa):

Pa ja znam da jesi i možda nećeš poslje odabrat math&inf, nego ćeš ostat samo math, ali možda baš zato odma nećeš moć odabrati određene izborne kolegije.

Možda se mogu slušati izborni bez obzira na to što ćeš poslje, a možda se moraš sad odmah odlučiti (znam da ti već jesi), pa ako ne odslušaš određene izborne, nećeš moć određeni smjer odabrat na Diplomskom ako ih naknadno ne položiš.

Tko zna.

vsego kaže nitko. Very Happy

A ja ću pitat tete u ponedjeljak. One su ipak Google našeg faksa. Wink

[Vrh]
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 14:22 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja bi uzeo programiranje naravno... istina nekima to nije bio tako pljuga predmet kao meni, ali čini mi se da bi meni to sigurno bio bolji izbor...
ja bi uzeo programiranje naravno... istina nekima to nije bio tako pljuga predmet kao meni, ali čini mi se da bi meni to sigurno bio bolji izbor...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 15:16 sub, 16. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

preporucam razmatrati neprogramiranje, jer je upitno sto ce s time biti...
naime, to je isto programiranje koje slusa ing. smjer (sorry na starim nazivima, ali zbilja mi se neda pisati nove, a i ne znam ih ponoviti bez copy-paste metode, a da budu tocni ;) )
no, trenutacna ideja je da programiranje i uur budu defakto jedan kolegij u dva dijela, znaci da se ne rade jedne te iste stvari i u jednom i u drugom, vec da se npr u uuru radi knf/dnf/blabla i u Ceu do npr polja, a programiranje da onda ide dalje s gradivom
dosada je bilo da uur i c rade 'isto' gradivo (ne skroz, ali ima puno ponavljanja), samo c u ceu, a uur u pseudo ceu... blabla...
a za programiranje je preduvjet uur.... vama kao nije, ali to nije ziher.. jer, kao sto rekoh, gradivo vise zapravo nije isto (fkors, ako ce se na kraju ici u to dijeljenje, moguce da sve ostane po starom, no to zbilja ne znam...) - i falio bi vam uur....
ne, na praktikumima za prof smjerove ne ucite bas nista iz uura i totalno je nekonzistentno reci da je to kolegij prethodnik cu :roll:
pogotovo ako ce uur sada biti drugaciji, a c bukvalno njegov sljedbenik...

so, obzirom da se nista ne zna (i ne, tete u referadi mislim da jos nisu obavijestene o ovome, jer nisam ziher da je to 100% tako da ce te blijedo gledati kad ih pitas tako nesto) - preporucam razmatranje fizike... jer moguce je da ce to biti jedini izborni...
ofkors, ima puno 'ako'-ova, ali mi se neki od njih cine vrlo vjerojatni...

a mozda bi se dalo nekom staviti bubu u uho da vam se doda neki drugi izborni...
preporucam razmatrati neprogramiranje, jer je upitno sto ce s time biti...
naime, to je isto programiranje koje slusa ing. smjer (sorry na starim nazivima, ali zbilja mi se neda pisati nove, a i ne znam ih ponoviti bez copy-paste metode, a da budu tocni Wink )
no, trenutacna ideja je da programiranje i uur budu defakto jedan kolegij u dva dijela, znaci da se ne rade jedne te iste stvari i u jednom i u drugom, vec da se npr u uuru radi knf/dnf/blabla i u Ceu do npr polja, a programiranje da onda ide dalje s gradivom
dosada je bilo da uur i c rade 'isto' gradivo (ne skroz, ali ima puno ponavljanja), samo c u ceu, a uur u pseudo ceu... blabla...
a za programiranje je preduvjet uur.... vama kao nije, ali to nije ziher.. jer, kao sto rekoh, gradivo vise zapravo nije isto (fkors, ako ce se na kraju ici u to dijeljenje, moguce da sve ostane po starom, no to zbilja ne znam...) - i falio bi vam uur....
ne, na praktikumima za prof smjerove ne ucite bas nista iz uura i totalno je nekonzistentno reci da je to kolegij prethodnik cu Rolling Eyes
pogotovo ako ce uur sada biti drugaciji, a c bukvalno njegov sljedbenik...

so, obzirom da se nista ne zna (i ne, tete u referadi mislim da jos nisu obavijestene o ovome, jer nisam ziher da je to 100% tako da ce te blijedo gledati kad ih pitas tako nesto) - preporucam razmatranje fizike... jer moguce je da ce to biti jedini izborni...
ofkors, ima puno 'ako'-ova, ali mi se neki od njih cine vrlo vjerojatni...

a mozda bi se dalo nekom staviti bubu u uho da vam se doda neki drugi izborni...

Daya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
14 = 21 - 7

PostPostano: 22:28 uto, 26. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Postoji li negdje popis izbornih kolegija koji se odrzavaju svake druge godine? Ne bih voljela promasiti nesto sto sam razmatrala za upis na cetvrtoj, a da se dogodine ne odrzava..
I jos nesto.. Je li moguce neke kolegije iz ljetnog semestra upisati tijekom godine (ili u 2. mjesecu, bar preko molbe ili necega) kao sto je to bio slucaj ove godine s npr. Modelima geometrije?
Postoji li negdje popis izbornih kolegija koji se odrzavaju svake druge godine? Ne bih voljela promasiti nesto sto sam razmatrala za upis na cetvrtoj, a da se dogodine ne odrzava..
I jos nesto.. Je li moguce neke kolegije iz ljetnog semestra upisati tijekom godine (ili u 2. mjesecu, bar preko molbe ili necega) kao sto je to bio slucaj ove godine s npr. Modelima geometrije?

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 13:36 sri, 27. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Daya"]Postoji li negdje popis izbornih kolegija koji se odrzavaju svake druge godine? Ne bih voljela promasiti nesto sto sam razmatrala za upis na cetvrtoj, a da se dogodine ne odrzava..
[/quote]

a to postoji??? zasto ja nista ne znam? dosta sam sokirana :buba: :grunt: :voodoo:
Daya (napisa):

a to postoji??? zasto ja nista ne znam? dosta sam sokirana Buba Deep thinking Voodoo...

MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

62 = 80 - 18

PostPostano: 17:01 sri, 27. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja nisam bas shvatio da ima nesto sto se odrzava svake druge godine, vec se od nekog vremena vise ne odrzava. ako se vrati nakon jedne godine onda to nije zato sto se odrzava svake druge godine, vec neki drugi (npr. profesora nije bilo te godine)
ja nisam bas shvatio da ima nesto sto se odrzava svake druge godine, vec se od nekog vremena vise ne odrzava. ako se vrati nakon jedne godine onda to nije zato sto se odrzava svake druge godine, vec neki drugi (npr. profesora nije bilo te godine)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Stranica 3 / 8.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum