Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 13:37 pon, 24. 7. 2006 Naslov: |
|
|
- [b]dimenzija vektorskog prostora[/b] je kardinalitet (recimo broj elemenata*) proizvoljne baze tog prostora (ima teorem koji kaze da su kardinaliteti svih baza jednaki, tj. da su sve baze bijektivne)
- [b]baza[/b] je [b]skup linearno nezavisnih vektora[/b] koji [b]razapinju[/b] vektorski prostor (nad svakim poljem, pa tako i [b]nad R[/b]); prostor je [b]konacnodimenzionalan[/b] ako su mu baze konacni skupovi 8)
- [b]potprostor[/b] prostora V je podskup od V koji je i sam prostor
* Nije skroz korektno reci da je kardinalni broj isto sto i "broj elemenata" - to vrijedi za konacne skupove. :-s Kod beskonacnih, kardinalni broj je nekakva beskonacnost, sto se - u pravilu - ne smatra brojem. :) Ovisno o stupnju preciznosti koji ti treba, ovo moze, ali i ne mora biti vazna opaska. ;)
HTH 8)
- dimenzija vektorskog prostora je kardinalitet (recimo broj elemenata*) proizvoljne baze tog prostora (ima teorem koji kaze da su kardinaliteti svih baza jednaki, tj. da su sve baze bijektivne)
- baza je skup linearno nezavisnih vektora koji razapinju vektorski prostor (nad svakim poljem, pa tako i nad R); prostor je konacnodimenzionalan ako su mu baze konacni skupovi
- potprostor prostora V je podskup od V koji je i sam prostor
* Nije skroz korektno reci da je kardinalni broj isto sto i "broj elemenata" - to vrijedi za konacne skupove. Kod beskonacnih, kardinalni broj je nekakva beskonacnost, sto se - u pravilu - ne smatra brojem. Ovisno o stupnju preciznosti koji ti treba, ovo moze, ali i ne mora biti vazna opaska.
HTH
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
beba Forumaš(ica)
|
Postano: 11:53 sri, 29. 11. 2006 Naslov: |
|
|
neka je (x,y,z,w)skup izvodnica.je li skup(x,x+2y,x+2y+3z,x+2y+3z+4w)skup izvodnica.kako cu to provjeriti?hvala unaprijed. :oops:
neka je (x,y,z,w)skup izvodnica.je li skup(x,x+2y,x+2y+3z,x+2y+3z+4w)skup izvodnica.kako cu to provjeriti?hvala unaprijed.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 13:22 sri, 29. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Treba ispitati da li se svaki od vektora x, y, z, w može prikazati kao linearna kombinacija vektora iz drugog skupa,
npr.
y = (1/2)((x+2y) - x) itd,
očito će se moći prikazati pa je onda linearna ljuska drugog skupa jednaka linearnoj ljusci skupa {x,y,z,w}.
Treba ispitati da li se svaki od vektora x, y, z, w može prikazati kao linearna kombinacija vektora iz drugog skupa,
npr.
y = (1/2)((x+2y) - x) itd,
očito će se moći prikazati pa je onda linearna ljuska drugog skupa jednaka linearnoj ljusci skupa {x,y,z,w}.
|
|
[Vrh] |
|
beba Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 19:39 sri, 29. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Ali time nismo dokazali da je {x,y} sistem izvodnica![/quote]
Kolega je gledao obratno: ako je {x,y} sistem izvodnica, onda je {x-y, 2x+3y} takodjer s.i. :) Ovdje se trazi suprotno, sto je ocito: prikazes x-y i 2x+3y pomocu x i y. 8) Si siguran da si dobro prepisao zadatak? :-k
Anonymous (napisa): | Ali time nismo dokazali da je {x,y} sistem izvodnica! |
Kolega je gledao obratno: ako je {x,y} sistem izvodnica, onda je {x-y, 2x+3y} takodjer s.i. Ovdje se trazi suprotno, sto je ocito: prikazes x-y i 2x+3y pomocu x i y. Si siguran da si dobro prepisao zadatak?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Lord R Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:32 sri, 29. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="Anonymous"]Ali time nismo dokazali da je {x,y} sistem izvodnica![/quote]
Kolega je gledao obratno: ako je {x,y} sistem izvodnica, onda je {x-y, 2x+3y} takodjer s.i. :) Ovdje se trazi suprotno, sto je ocito: prikazes x-y i 2x+3y pomocu x i y. 8) Si siguran da si dobro prepisao zadatak? :-k[/quote]
Mislim da je kolega (ipak) krivo prepisao zadatak, trebalo bi ići {x[b]+[/b]y, 2x+3y} :) 8)
vsego (napisa): | Anonymous (napisa): | Ali time nismo dokazali da je {x,y} sistem izvodnica! |
Kolega je gledao obratno: ako je {x,y} sistem izvodnica, onda je {x-y, 2x+3y} takodjer s.i. Ovdje se trazi suprotno, sto je ocito: prikazes x-y i 2x+3y pomocu x i y. Si siguran da si dobro prepisao zadatak? |
Mislim da je kolega (ipak) krivo prepisao zadatak, trebalo bi ići {x+y, 2x+3y}
_________________ "Žalim prošlost, nadam se budućnosti, nezadovoljan sa sadošnošću - to je moj život."
-Pjotr Iljič Čajkovski
|
|
[Vrh] |
|
|