Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Dojmovi s kolokvija iz ma3
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
24 = 28 - 4

PostPostano: 18:45 uto, 12. 12. 2006    Naslov: Dojmovi s kolokvija iz ma3 Citirajte i odgovorite

Ne znam kako se drugima cinilo, al meni je ovaj kolokvij bio prilicno tezak.
Pogotovo u usporedbi sa svim starijim kolokvijima (koji se mogu naci na web str ma3). Nedovoljno vremena (otkad sam dobila papir nisam prestala pisat) i atipicni zadaci (bila sam na svim vjezbama ove godine, i nabavila proslogodisnje). Dobro, bila su 3 tipicna, mora se priznat.
Ali sve u svemu, opci dojam je da je bilo premalo vremena.
I nije problem u nedovoljnom vjezbanju, jer sam se prilicno potrudila za kolokvij. :( :( :(

Btw - jel zna itko kad ce bit rezultati?
Ne znam kako se drugima cinilo, al meni je ovaj kolokvij bio prilicno tezak.
Pogotovo u usporedbi sa svim starijim kolokvijima (koji se mogu naci na web str ma3). Nedovoljno vremena (otkad sam dobila papir nisam prestala pisat) i atipicni zadaci (bila sam na svim vjezbama ove godine, i nabavila proslogodisnje). Dobro, bila su 3 tipicna, mora se priznat.
Ali sve u svemu, opci dojam je da je bilo premalo vremena.
I nije problem u nedovoljnom vjezbanju, jer sam se prilicno potrudila za kolokvij. Sad Sad Sad

Btw - jel zna itko kad ce bit rezultati?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
iglica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 19:15 uto, 12. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

slazem se u vezi svega sto si rekla

pitala sam asistenticu i rekla je da ce pokusat ispravit u ovoj godini,tj valjda ce bit do bozica
slazem se u vezi svega sto si rekla

pitala sam asistenticu i rekla je da ce pokusat ispravit u ovoj godini,tj valjda ce bit do bozica

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 19:22 uto, 12. 12. 2006    Naslov: Re: Dojmovi s kolokvija iz ma3 Citirajte i odgovorite

Rezultati će biti nakon što sve ispravim. Na vježbama u utorak ću vam znati reći kada će to biti.

Ne bih rekla da je kolokvij zahtjevniji od starih kolokvija. Koji su to atipični zadaci? Koji od prva 4 zadatka traži nešto što ove godine na vježbama nismo radili i to detaljno?
Vjerujem da studenti koji su razumjeli ono što smo radili na vježbama i koji su provježbali još dodatnih zadataka, npr. stare kolokvije (ne tako da pročitate rješenja, nego sjednete i mozgate nad zadacima 2 sata) ne bi trebali imati većih problema s nijednim od tih zadataka.
Priznajem da u zadnjem zadatku ima više posla, i to zato što većinom taj tip zadatka studenti rješavaju po kuharici, bez razumijevanja, pa sam to htjela spriječiti.
Neka i drugi napišu svoje dojmove.
Rezultati će biti nakon što sve ispravim. Na vježbama u utorak ću vam znati reći kada će to biti.

Ne bih rekla da je kolokvij zahtjevniji od starih kolokvija. Koji su to atipični zadaci? Koji od prva 4 zadatka traži nešto što ove godine na vježbama nismo radili i to detaljno?
Vjerujem da studenti koji su razumjeli ono što smo radili na vježbama i koji su provježbali još dodatnih zadataka, npr. stare kolokvije (ne tako da pročitate rješenja, nego sjednete i mozgate nad zadacima 2 sata) ne bi trebali imati većih problema s nijednim od tih zadataka.
Priznajem da u zadnjem zadatku ima više posla, i to zato što većinom taj tip zadatka studenti rješavaju po kuharici, bez razumijevanja, pa sam to htjela spriječiti.
Neka i drugi napišu svoje dojmove.

[Vrh]
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 28 - 4

PostPostano: 19:39 uto, 12. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa, evo malo detaljnije :)

1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom :)
2. dosta vremena se izgubi dok se napise sve s tim diferencijalima, kompozicijama, itd. opcenito puno brze ide s realnim br. umjesto skalarima i normama
3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. :brick: )
4. je oduzimao isto dosta vremena
5.da, nije bio tipican. Rjesavala sam ga zadnjeg i nisam bas stigla obrazlozit sve. trebalo je odmah uociti da neke varijable mogu biti samo >0, i onda je puno lakse,
ali!

nije problem rijesit kolokvij ako se ima puno vremena. Ovako kad nemas vremena prvo malo razmislit o zadatku, pa provjerit dal je sve ok izderivirano, i opcenito ok izracunato, plus jos dodatni stres, plus netipican zadatak.... sve to je bilo malo previse za mene i bojim se da cu imat puno manje bodova nego sto sam se nadala.

A jos kad se sjetim ispita iz elementarne matematike gdje sam na logaritmu (za kojeg mi je trebala cijela strana da ga rijesim) fulala u zbrajanju na (doslovno) zadnjoj jednakosti (jer sam previdjela minus), i zato dobila samo 10bodova od 20.... bojim se kako ce ovo sad izgledati :cry:

i onda ovaj kolokvij usporedim za zadnjih par gdje sam znala rijesit bar 3 zadatka bez problema, i ostalo bi mi jos oko sat vremena....
Pa, evo malo detaljnije Smile

1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom Smile
2. dosta vremena se izgubi dok se napise sve s tim diferencijalima, kompozicijama, itd. opcenito puno brze ide s realnim br. umjesto skalarima i normama
3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. Tup, tup, tup,... )
4. je oduzimao isto dosta vremena
5.da, nije bio tipican. Rjesavala sam ga zadnjeg i nisam bas stigla obrazlozit sve. trebalo je odmah uociti da neke varijable mogu biti samo >0, i onda je puno lakse,
ali!

nije problem rijesit kolokvij ako se ima puno vremena. Ovako kad nemas vremena prvo malo razmislit o zadatku, pa provjerit dal je sve ok izderivirano, i opcenito ok izracunato, plus jos dodatni stres, plus netipican zadatak.... sve to je bilo malo previse za mene i bojim se da cu imat puno manje bodova nego sto sam se nadala.

A jos kad se sjetim ispita iz elementarne matematike gdje sam na logaritmu (za kojeg mi je trebala cijela strana da ga rijesim) fulala u zbrajanju na (doslovno) zadnjoj jednakosti (jer sam previdjela minus), i zato dobila samo 10bodova od 20.... bojim se kako ce ovo sad izgledati Crying or Very sad

i onda ovaj kolokvij usporedim za zadnjih par gdje sam znala rijesit bar 3 zadatka bez problema, i ostalo bi mi jos oko sat vremena....

[Vrh]
Markec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-3 = 37 - 40

PostPostano: 22:22 uto, 12. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="allllice"]3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. Tup, tup, tup,... )[/quote]

I meni je tako ispalo u trecem zadatku, no zbog teksta zadatka, pretpostavljam da je krivo :(

[quote="allllice"]1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom[/quote]
:miniklap: :miniklap: :miniklap:
allllice (napisa):
3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. Tup, tup, tup,... )

I meni je tako ispalo u trecem zadatku, no zbog teksta zadatka, pretpostavljam da je krivo Sad

allllice (napisa):
1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom

Applause Applause Applause

[Vrh]
Perosito
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 1:38 sri, 13. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam, meni je kolokvij bio OK, 3 laka zadatka i 2 srednje teška. Mislim, nisam baš Bog zna kak napisal, al ono da sam naučil sve kak spada vjerojatno bi. Ne mislim da su zadaci bili atipični, pogotovo ne nakon ovogodišnjih vježbi na kojima smo stvarno super sve radili, a moram priznat da smo i na demonstraturama ok prošli tm o implicitnoj f-ji i taj mi se zadatak činil lakim. :roll:

A da ne volimo zadatke s Q-ovima, to je istina! :lol:
Ne znam, meni je kolokvij bio OK, 3 laka zadatka i 2 srednje teška. Mislim, nisam baš Bog zna kak napisal, al ono da sam naučil sve kak spada vjerojatno bi. Ne mislim da su zadaci bili atipični, pogotovo ne nakon ovogodišnjih vježbi na kojima smo stvarno super sve radili, a moram priznat da smo i na demonstraturama ok prošli tm o implicitnoj f-ji i taj mi se zadatak činil lakim. Rolling Eyes

A da ne volimo zadatke s Q-ovima, to je istina! Laughing

Gost

PostPostano: 13:22 uto, 19. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zna li se otprilike kad će biti rezultati kolokvija?
Zna li se otprilike kad će biti rezultati kolokvija?

[Vrh]
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 28 - 4

PostPostano: 10:21 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Asistentica je jucer rekla da se nada da ce biti najkasnije danas navecer. Bit ce na webu.

Kolokviji ce se moc pogledat sutra od 11-13h, i nakon slijedecih vjezbi (dakle, slijedece godine :))
Asistentica je jucer rekla da se nada da ce biti najkasnije danas navecer. Bit ce na webu.

Kolokviji ce se moc pogledat sutra od 11-13h, i nakon slijedecih vjezbi (dakle, slijedece godine Smile)

[Vrh]
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 28 - 4

PostPostano: 18:55 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto, stigli rezultati i cini se da je kolokvij ipak bio dosta tezak - od 90 ljudi koji su bili na kolokviju nabrojala sam ih 16 koji imaju 25bodova ili vise (dakle vise od 50% bodova). A ak se uzme da vecina ljudi to slusa drugi put i da su bar par puta bili na usmenom....

I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno :(
Eto, stigli rezultati i cini se da je kolokvij ipak bio dosta tezak - od 90 ljudi koji su bili na kolokviju nabrojala sam ih 16 koji imaju 25bodova ili vise (dakle vise od 50% bodova). A ak se uzme da vecina ljudi to slusa drugi put i da su bar par puta bili na usmenom....

I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno Sad

[Vrh]
annna
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 4

PostPostano: 19:28 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako ste dobili kontradikciju? stavljali ste da je vektor smjera ravnine isti kao i vektor smjera pravca? to nije istina, postoji neka veza izmedju tih vektora smjera ali nisu isti.. trebalo je napisat jdbu tangencijalne ravnine u tocki T=(x0,y0,z0), postaviti uvjet da ta tocka lezi na plohi i uzeti dvije tocke s pravca te ih uvrstiti u jdbu ravnine.. dobije se sustav 3*3 i izracuna se trazena tocka T (odnosno dobiju se dvije tocke) i uvrsti natragu jdbu ravnine.. mislim da sam tako nekako rijesila, 10 bodova dobila
kako ste dobili kontradikciju? stavljali ste da je vektor smjera ravnine isti kao i vektor smjera pravca? to nije istina, postoji neka veza izmedju tih vektora smjera ali nisu isti.. trebalo je napisat jdbu tangencijalne ravnine u tocki T=(x0,y0,z0), postaviti uvjet da ta tocka lezi na plohi i uzeti dvije tocke s pravca te ih uvrstiti u jdbu ravnine.. dobije se sustav 3*3 i izracuna se trazena tocka T (odnosno dobiju se dvije tocke) i uvrsti natragu jdbu ravnine.. mislim da sam tako nekako rijesila, 10 bodova dobila

[Vrh]
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 28 - 4

PostPostano: 19:38 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moram priznat da se vise ne sjecam zadatka, al mislim da je trebalo naci tangencijalnu ravninu na neku plohu S (vjerojatno u nekoj tocki T), s tim da smo jos znali jednadzbu pravca koji prolazi tom ravninom.

E sad, ovo sto sam ja napravila je ocito krivo, al ovo je bio moj postupak:

gradijent od S skalarno sa smjerom pravca mora biti 0, jer su okomiti.
I tu sam dobila kontradikciju - ispalo mi je da e na neku potenciju mora biti negativan, sto nije moguce.

Zasto to nije bio dobar postupak? Vjerojatno ima neke veze s tim da je gradijent okomit na sve pravce koji prolaze tangencijalnom ravninom, a ne samo na ovaj jedan, al mislila sam da se to moze rijesiti tako sto koeficijent jos mnozim s nekim lambda.
Moram priznat da se vise ne sjecam zadatka, al mislim da je trebalo naci tangencijalnu ravninu na neku plohu S (vjerojatno u nekoj tocki T), s tim da smo jos znali jednadzbu pravca koji prolazi tom ravninom.

E sad, ovo sto sam ja napravila je ocito krivo, al ovo je bio moj postupak:

I tu sam dobila kontradikciju - ispalo mi je da e na neku potenciju mora biti negativan, sto nije moguce.

Zasto to nije bio dobar postupak? Vjerojatno ima neke veze s tim da je gradijent okomit na sve pravce koji prolaze tangencijalnom ravninom, a ne samo na ovaj jedan, al mislila sam da se to moze rijesiti tako sto koeficijent jos mnozim s nekim lambda.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:15 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bi htjela nikog uvrijediti, al mislim da nakon ovakvih rezultata se većina nas pita što nismo dobro napravili, koliko smo još trebali vježbat...ali ne vjerujem da se ijedan asisten pita da li je on mogao napraviti nešto više i da li je on kriv koliko i mi za ovakve poražavajuće rezultate iz godine u godinu.
Ne bi htjela nikog uvrijediti, al mislim da nakon ovakvih rezultata se većina nas pita što nismo dobro napravili, koliko smo još trebali vježbat...ali ne vjerujem da se ijedan asisten pita da li je on mogao napraviti nešto više i da li je on kriv koliko i mi za ovakve poražavajuće rezultate iz godine u godinu.

[Vrh]
annna
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 4

PostPostano: 21:15 sri, 20. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="allllice"]....

...[/quote]

upravo sam to ja pokusala objasniti.. gradijent nije okomit na smjer pravca.. gradijent je okomit na vektor smjera tangencijalne ravnine (a vektor smjera tangencijalne ravnine nije isti kao i vektor smjera pravca. zamisli si to ovako.. u jednoj ravnini mogu lezati npr. okomiti pravci ili pravci koji se sijeku ali ne mozemo reci da ravnina ima isti vektor smjera kao neki od tih pravaca).
uvjet da ravnina sadrzi pravac je trebalo iskoristiti tako da u jdbu tangencijalne ravnine uvrstimo dvije tocke s pravca.
allllice (napisa):
....

...

upravo sam to ja pokusala objasniti.. gradijent nije okomit na smjer pravca.. gradijent je okomit na vektor smjera tangencijalne ravnine (a vektor smjera tangencijalne ravnine nije isti kao i vektor smjera pravca. zamisli si to ovako.. u jednoj ravnini mogu lezati npr. okomiti pravci ili pravci koji se sijeku ali ne mozemo reci da ravnina ima isti vektor smjera kao neki od tih pravaca).
uvjet da ravnina sadrzi pravac je trebalo iskoristiti tako da u jdbu tangencijalne ravnine uvrstimo dvije tocke s pravca.

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 12:25 čet, 21. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@annna, allllice i ostali:
pravac kroz točku [i]T[/i] s vektorom smjera [i]v[/i] leži u (tangencijalnoj) ravnini ako:
1) točka [i]T[/i] leži u toj ravnini
2) vektor [i]v[/i] je okomit na vektor normale ravnine
Drugi uvjet se može zamijeniti uvjetom da još jedna točka pravca leži u ravnini.

[quote="allllice"]I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno :([/quote]
Ako sam dobro identificirala vaš test, nakon što ste napisali da su ti vektori okomiti i da im je skal.produkt nula, nastavljate ovako:
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.
@annna, allllice i ostali:
pravac kroz točku T s vektorom smjera v leži u (tangencijalnoj) ravnini ako:
1) točka T leži u toj ravnini
2) vektor v je okomit na vektor normale ravnine
Drugi uvjet se može zamijeniti uvjetom da još jedna točka pravca leži u ravnini.

allllice (napisa):
I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno Sad

Ako sam dobro identificirala vaš test, nakon što ste napisali da su ti vektori okomiti i da im je skal.produkt nula, nastavljate ovako:
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.

[Vrh]
ta2a
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 13 - 1

PostPostano: 0:33 pet, 22. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

a kad ćemo moć pogledat kolokvije? :sigh:
a kad ćemo moć pogledat kolokvije? Uzdah...

ainotna
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 12:54 sub, 23. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ta2a"]a kad ćemo moć pogledat kolokvije? :sigh:[/quote]
Načula sam da će to biti nakon vježbi, u utorak, prvi tjedan nakon praznika :P
ta2a (napisa):
a kad ćemo moć pogledat kolokvije? Uzdah...

Načula sam da će to biti nakon vježbi, u utorak, prvi tjedan nakon praznika Razz

[Vrh]
allllice
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 28 - 4

PostPostano: 10:12 uto, 9. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mea"]
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.[/quote]

Je... sinulo mi je u medjuvremenu sto sam napravila :wall:
To i jos par "bisera" :oops:
mea (napisa):

Je... sinulo mi je u medjuvremenu sto sam napravila Brick wall
To i jos par "bisera" Embarassed

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum