Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
linearna Gost
|
|
[Vrh] |
|
crnka Forumaš(ica)
|
Postano: 20:36 ned, 18. 2. 2007 Naslov: |
|
|
Skup S={v1,...,vn} je sistem izvodnica za vektorski prostor V. Ako je linearno nezavisan, onda je baza i dimV=n.
Ako je zavisan, može se reducirati do baze, tj. postoji vektor v koji se može prikazati kao linearna kombinacija preostalih.
Tada je i S\{v} sistem izvodnica za V. Ako je linearno nezavisan, baza je i dimV=n-1.
.
.
.
U "najgorem" slučaju ti mogu svi v1=v2=...=vn=0 i tada je dimV=0.
Dakle, dimV<=n.
A ovo dimV>=0 ne vrijedi jer dimV ne može biti veća od n.
Nadam se da je pomoglo... :P
Skup S={v1,...,vn} je sistem izvodnica za vektorski prostor V. Ako je linearno nezavisan, onda je baza i dimV=n.
Ako je zavisan, može se reducirati do baze, tj. postoji vektor v koji se može prikazati kao linearna kombinacija preostalih.
Tada je i S\{v} sistem izvodnica za V. Ako je linearno nezavisan, baza je i dimV=n-1.
.
.
.
U "najgorem" slučaju ti mogu svi v1=v2=...=vn=0 i tada je dimV=0.
Dakle, dimV<=n.
A ovo dimV>=0 ne vrijedi jer dimV ne može biti veća od n.
Nadam se da je pomoglo...
|
|
[Vrh] |
|
inja17 Forumaš(ica)
|
Postano: 20:49 ned, 18. 2. 2007 Naslov: linearna |
|
|
je puno ti hvala i imam još jedno pitanje koje mi je klimavo. presjek dva poptrosotra nekog vektorskog prosotra može biti prazan skup?
EDIT: krivo sam napisala pitanje, L je potprostor od V, tada uvijek postoji K, koji je također potprostor od V, takav da L presjek K bude prazan skup. al to ide isto na tu foru?
je puno ti hvala i imam još jedno pitanje koje mi je klimavo. presjek dva poptrosotra nekog vektorskog prosotra može biti prazan skup?
EDIT: krivo sam napisala pitanje, L je potprostor od V, tada uvijek postoji K, koji je također potprostor od V, takav da L presjek K bude prazan skup. al to ide isto na tu foru?
Zadnja promjena: inja17; 21:13 ned, 18. 2. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
pinkgirl Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:02 ned, 18. 2. 2007 Naslov: |
|
|
pa,da!
ako uzmeno da je A{x1,...,xk} a B{x(malo k+1),...,xn};
ApresB=0
pa,da!
ako uzmeno da je A{x1,...,xk} a B{x(malo k+1),...,xn};
ApresB=0
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
crnka Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
herman Forumaš(ica)
|
Postano: 19:21 pon, 19. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="ivanzub"]moze mala pomoc oko ovih zadataka:
4. ako su svi dijagonalni elementi matrice A jednaki nula,onda je A singularna DA ili NE i zasto
[/quote]
Ako je A iz Mn, i ako je [latex]a_{ii} = 0[/latex], za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti [b]taj[/b] rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A?
ivanzub (napisa): | moze mala pomoc oko ovih zadataka:
4. ako su svi dijagonalni elementi matrice A jednaki nula,onda je A singularna DA ili NE i zasto
|
Ako je A iz Mn, i ako je , za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti taj rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A?
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:29 pon, 19. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="herman"]
Ako je A iz Mn, i ako je [latex]a_{ii} = 0[/latex], za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti [b]taj[/b] rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A?[/quote]
Cinjenica da su na dijagonali nule o rangu matrice ne govori apsolutno nista. :wink:
herman (napisa): |
Ako je A iz Mn, i ako je , za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti taj rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A? |
Cinjenica da su na dijagonali nule o rangu matrice ne govori apsolutno nista.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
nymeria Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
herman Forumaš(ica)
|
Postano: 22:06 pon, 19. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"][quote="herman"]
Ako je A iz Mn, i ako je [latex]a_{ii} = 0[/latex], za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti [b]taj[/b] rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A?[/quote]
Cinjenica da su na dijagonali nule o rangu matrice ne govori apsolutno nista. :wink:[/quote]
Ups, malo sam se zanio, isprika na odmaganju! :oops: Dapače, bolje da ne kažem što sam mislio o rangu u tom slučaju. :D
mdoko (napisa): | herman (napisa): |
Ako je A iz Mn, i ako je , za svaki i = 1, ..., n, što ti to govori o rangu matrice A? Nadalje, što ti taj rang govori o regularnosti/singularnosti matrice A? |
Cinjenica da su na dijagonali nule o rangu matrice ne govori apsolutno nista. |
Ups, malo sam se zanio, isprika na odmaganju! Dapače, bolje da ne kažem što sam mislio o rangu u tom slučaju.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 22:12 pon, 19. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="ivanzub"]:([/quote]
Mušica mu tuhstih, pa napisao sam ti da imas rjesenja... sto bi vise? :shock: "Prelistaj" zadnjih par topica o teoriji i usmenima na podforumu LA i nadji. 8) Ili upotrijebi trazilicu... :faca:
[quote="nymeria"]nije nuzno singularna, nadi protuprimjer, neku matricu 2x2 s nulicama na dijagonali i lako nades da ima inverz i to bi valjda trebalo bit dovoljno...[/quote]
Ne treba niti inverz: lakse je pokazati da su stupci (ili reci) linearno nezavisni. ;)
ivanzub (napisa): | |
Mušica mu tuhstih, pa napisao sam ti da imas rjesenja... sto bi vise? "Prelistaj" zadnjih par topica o teoriji i usmenima na podforumu LA i nadji. Ili upotrijebi trazilicu...
nymeria (napisa): | nije nuzno singularna, nadi protuprimjer, neku matricu 2x2 s nulicama na dijagonali i lako nades da ima inverz i to bi valjda trebalo bit dovoljno... |
Ne treba niti inverz: lakse je pokazati da su stupci (ili reci) linearno nezavisni.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
~sanja~ Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:15 čet, 30. 8. 2007 Naslov: |
|
|
a pisalo se već o tome... pogledaj malo... inače, najbolje ti je da nađeš skriptu profesora bakića na netu, sve ti je lijepo objašnjeno... nauči to s razumijevanjem, sve definicije i iskaze pogotovo, dokazi nisu toliko bitni ako ne želiš neku veću ocjenu... i nauči sve, tak ti je najsigurnije, a i nema tolko puno toga :)
a pisalo se već o tome... pogledaj malo... inače, najbolje ti je da nađeš skriptu profesora bakića na netu, sve ti je lijepo objašnjeno... nauči to s razumijevanjem, sve definicije i iskaze pogotovo, dokazi nisu toliko bitni ako ne želiš neku veću ocjenu... i nauči sve, tak ti je najsigurnije, a i nema tolko puno toga
_________________ kalendar
|
|
[Vrh] |
|
5ra Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Miha Keber Forumaš(ica)