Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)
Spol:
|
Postano: 20:10 sri, 28. 2. 2007 Naslov: |
|
|
Ja mislim da nece jer ako avion stoji na mjestu, strujanja zraka nema. Dakle, nema ni razlike u brzini zraka ispod i iznad krila, a upravo ta razlika omogucuje avionu podizanje s tla i let. Zakljucak, avionu je svejedno vrte mu se kotaci, bitan je vjetar. A da stave veliki ventilator pred njega? :PPP
Ja mislim da nece jer ako avion stoji na mjestu, strujanja zraka nema. Dakle, nema ni razlike u brzini zraka ispod i iznad krila, a upravo ta razlika omogucuje avionu podizanje s tla i let. Zakljucak, avionu je svejedno vrte mu se kotaci, bitan je vjetar. A da stave veliki ventilator pred njega?
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)
Spol:
|
Postano: 20:44 sri, 28. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Kralj"]A zašto misliš da stoji na mjestu? Šta je pogonski element - kotači ili motori? :wink:[/quote]
[quote="Kralj"]Avion se kreće u jednom smjeru dok se pokretna traka ispod njega kreće u suprotnom. Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru). [/quote]
Ako je brzina aviona jednaka brzini trake, onda je ukupna brzina jednaka 0. Bar bi tako trebalo biti. A motori nemaju utjecaja na strujanje zraka ispod i iznad krila. Mislim, imaju, ali oni pokrecu cijeli avion da bi time omogucili i vjetar oko krila, a ne samo dio. Postiglo bi se nekakvo strujanje na ovaj nacin, ali vjerujem da ne bi bilo ni priblizno dovoljno.
Kralj (napisa): | A zašto misliš da stoji na mjestu? Šta je pogonski element - kotači ili motori? |
Kralj (napisa): | Avion se kreće u jednom smjeru dok se pokretna traka ispod njega kreće u suprotnom. Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru). |
Ako je brzina aviona jednaka brzini trake, onda je ukupna brzina jednaka 0. Bar bi tako trebalo biti. A motori nemaju utjecaja na strujanje zraka ispod i iznad krila. Mislim, imaju, ali oni pokrecu cijeli avion da bi time omogucili i vjetar oko krila, a ne samo dio. Postiglo bi se nekakvo strujanje na ovaj nacin, ali vjerujem da ne bi bilo ni priblizno dovoljno.
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:06 čet, 1. 3. 2007 Naslov: |
|
|
U prvi mah sam se htio sloziti s bnikolom, jer zaboravljamo da motori ne pokrecu kotace (pa da rezultantna brzina ispada nula), nego turbine koje se "odguruju" od okolnog zraka. 8) Dakle, avion ide, a traka samo udvostrucuje brzinu vrtnje njegovih kotaca (jadni kotaci :pijan:). Kad avion dostigne pokretnu brzinu, letiiiii..... :D
Zapravo, jedina svrha kotaca kod aviona je da on ne dere po trbuhu prije nego poleti; nemaju pogonsku vrijednost kao kod kopnenih vozila. 8)
:plane:
U prvi mah sam se htio sloziti s bnikolom, jer zaboravljamo da motori ne pokrecu kotace (pa da rezultantna brzina ispada nula), nego turbine koje se "odguruju" od okolnog zraka. Dakle, avion ide, a traka samo udvostrucuje brzinu vrtnje njegovih kotaca (jadni kotaci ). Kad avion dostigne pokretnu brzinu, letiiiii.....
Zapravo, jedina svrha kotaca kod aviona je da on ne dere po trbuhu prije nego poleti; nemaju pogonsku vrijednost kao kod kopnenih vozila.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 5:56 pet, 2. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Svar je u tome da su mu kotaci dizajnirani za tipicnu brzinu polijetanja, recimo 250 km/h. Na pokretnoj traci ce se vrtiti kao da ide 500 km/h, puknut ce mu osovina i avion ce zaderati nosom o traku. Poletit ce, ali u sitnim komadicima na sve strane :rain:[/quote]
Krivo. :ccc: Avionski kotaci mogu izdrzati [b]minimum[/b] 500km/h. 8)
Besides, ako cemo gledati fizikalna ogranicenja materijala i konstrukcija, mislim da je pokretna traka od nekoliko tona daleko ugrozenija od kotaca. ;)
krcko (napisa): | Svar je u tome da su mu kotaci dizajnirani za tipicnu brzinu polijetanja, recimo 250 km/h. Na pokretnoj traci ce se vrtiti kao da ide 500 km/h, puknut ce mu osovina i avion ce zaderati nosom o traku. Poletit ce, ali u sitnim komadicima na sve strane |
Krivo. Avionski kotaci mogu izdrzati minimum 500km/h.
Besides, ako cemo gledati fizikalna ogranicenja materijala i konstrukcija, mislim da je pokretna traka od nekoliko tona daleko ugrozenija od kotaca.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Kralj Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 13:54 pet, 2. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Kralj"]Čuj, pošto je sama ideja već dovoljno apstraktna, recimo da je NASA izumila kotače koji čak ni pri 1000km/h neće puknuti i osovine koje izdrže silu od 1M N... :wink: ...u tom slučaju avion će poletjeti, right? 8)[/quote]
Ma nece, sigurno ce se nesto dogoditi. Udar groma, teroristicki napad... ne mozes napraviti pokretnu traku dugu 2 km koja se vrti brzinom 250 km/h a da nesto ne podje po zlu...
Kralj (napisa): | Čuj, pošto je sama ideja već dovoljno apstraktna, recimo da je NASA izumila kotače koji čak ni pri 1000km/h neće puknuti i osovine koje izdrže silu od 1M N... ...u tom slučaju avion će poletjeti, right? |
Ma nece, sigurno ce se nesto dogoditi. Udar groma, teroristicki napad... ne mozes napraviti pokretnu traku dugu 2 km koja se vrti brzinom 250 km/h a da nesto ne podje po zlu...
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
|