Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Blah Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:43 čet, 19. 4. 2007 Naslov: |
|
|
Kod ispitivanja gornje/donje trokutastosti ti nije bitna dijagonala. Tamo može biti bilo što. A u 3.11 ne broji jedinicu jer se ona for petlja sa k niti ne izvršava, a 1 po dogovoru i nije prost broj.
Kod ispitivanja gornje/donje trokutastosti ti nije bitna dijagonala. Tamo može biti bilo što. A u 3.11 ne broji jedinicu jer se ona for petlja sa k niti ne izvršava, a 1 po dogovoru i nije prost broj.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 21:14 čet, 19. 4. 2007 Naslov: Re: zadaci s vježbi (par komentara) |
|
|
[quote="Blah"]Kada ispitujemo da li je broj prost u zadatku 3.11 zašto ne broji kad upišemo jedinicu?[/quote]
Od kad je 1 prost broj? :shock:
[quote="Blah"]Da li je gornje/donje trokutasta matrica samo onda kad su joj 0 iznad/ispod dijagonale jer u primjeru 3.1 se nula nalazi i u lijevom kutu a ne samo iznad dijagonale( aij!=0 za i<=j)[/quote]
Gradivo Linearne algebre. :P Definicija trokutastosti ne kaze da su nule [b]samo[/b] gore/dolje, nego da su gore/dolje nule, a s druge strane dijagonale bilo sto (pa mozda cak i nule). 8)
Zato i ona napomena da "ne trebate pisati da je matrica gornje i donje trokutasta ako je dijagonalna", jer je dijagonalna matrica stvarno i gornje i donje trokutasta. ;)
Zar vas nista ne uce na Elementarnoj i Linearnoj? :twisted: :P
Blah (napisa): | Kada ispitujemo da li je broj prost u zadatku 3.11 zašto ne broji kad upišemo jedinicu? |
Od kad je 1 prost broj?
Blah (napisa): | Da li je gornje/donje trokutasta matrica samo onda kad su joj 0 iznad/ispod dijagonale jer u primjeru 3.1 se nula nalazi i u lijevom kutu a ne samo iznad dijagonale( aij!=0 za i⇐j) |
Gradivo Linearne algebre. Definicija trokutastosti ne kaze da su nule samo gore/dolje, nego da su gore/dolje nule, a s druge strane dijagonale bilo sto (pa mozda cak i nule).
Zato i ona napomena da "ne trebate pisati da je matrica gornje i donje trokutasta ako je dijagonalna", jer je dijagonalna matrica stvarno i gornje i donje trokutasta.
Zar vas nista ne uce na Elementarnoj i Linearnoj?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Blah Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 21:47 čet, 19. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Blah"]Zbunilo me to jer u gradivu uur-a koje sam probavala,jer nisam slušala lani,kad se ispituje da li je broj prost,kad upišeš 1 ispiše da je prost.[/quote]
Mozda je bila neka greska. :neznam: Ja sam uvijek naglasavao da jedan nije prost, bas zato jer je to bila cesta greska na pismenima. :?
[quote="Luuka"]@vsego Kad je već spomenut zadatak kad se ispituju svojstva matrice, bilo bi dobro da se u iduću verziju vježbi stavi i slučaj da je učitana matrica nul-matrica. Po ovom je ta matrica dijagonalna, što i jest u teoriji, ali ipak je malo glupo za nul matricu reć da je takva :roll:[/quote]
Nije glupo jer je to definicija. :? Kao da kazes da je glupo reci da je 2 paran jer parnost znaci "djeljivost s dva". :) Jednostavno, to je definicija i nul-matrica [b]je[/b] specijalni slucaj dijagonalne matrice, koja je specijalni slucaj i gornje i donje trokutaste matrice, kao i specijalni slucaj simetricne matrice. :D
Zato je i dana [b]matematicka[/b] definicija. 8) U cijeloj prici, bitnije je da znate provjeriti svojstvo zadano matematickom definicijom. ;) Recimo, ja sada definiram "resetkastu" matricu [latex]A \in \mathbb{R}^{m \times n}[/latex] kao matricu za koju vrijedi:
1. [latex]m, n \in 2\mathbb{N}_0 + 1[/latex] (dakle, [i]m[/i] i [i]n[/i] neparni) i
2. [latex]i, j \in 2 \mathbb{N} \Rightarrow A_{i,j} = 0[/latex]
Dakle, matrica koja na mjestu [latex]A_{i,j}[/latex] ima nule za sve parne [i]i[/i] i [i]j[/i] (pri tome nista ne kazem za neparne ili one razlicite parnosti ;)). Tada je opet nul-matrica neparnog reda "resetkasta". 8)
Naravno, u C-u indexi krecu od 0 (a ne od 1 kao u matematici), pa se definicija malo mijenja (gledaju se neparni [i]i[/i] i [i]j[/i]). ;)
Vidis, ja sam pojam "resetkaste" matrice sada izmislio i solidno sam siguran da se nigdje ne koristi jer mi djeluje solidno beskorisno. 8) Ali, dao sam matematicku definiciju i vi bi prema tome trebali znati provjeriti je li dana matrica "resetkasta". :D
Jasnije? ;)
P.S. Vidis... dobar zadatak za buducnost. :blista:
Blah (napisa): | Zbunilo me to jer u gradivu uur-a koje sam probavala,jer nisam slušala lani,kad se ispituje da li je broj prost,kad upišeš 1 ispiše da je prost. |
Mozda je bila neka greska. Ja sam uvijek naglasavao da jedan nije prost, bas zato jer je to bila cesta greska na pismenima.
Luuka (napisa): | @vsego Kad je već spomenut zadatak kad se ispituju svojstva matrice, bilo bi dobro da se u iduću verziju vježbi stavi i slučaj da je učitana matrica nul-matrica. Po ovom je ta matrica dijagonalna, što i jest u teoriji, ali ipak je malo glupo za nul matricu reć da je takva |
Nije glupo jer je to definicija. Kao da kazes da je glupo reci da je 2 paran jer parnost znaci "djeljivost s dva". Jednostavno, to je definicija i nul-matrica je specijalni slucaj dijagonalne matrice, koja je specijalni slucaj i gornje i donje trokutaste matrice, kao i specijalni slucaj simetricne matrice.
Zato je i dana matematicka definicija. U cijeloj prici, bitnije je da znate provjeriti svojstvo zadano matematickom definicijom. Recimo, ja sada definiram "resetkastu" matricu kao matricu za koju vrijedi:
1. (dakle, m i n neparni) i
2.
Dakle, matrica koja na mjestu ima nule za sve parne i i j (pri tome nista ne kazem za neparne ili one razlicite parnosti ). Tada je opet nul-matrica neparnog reda "resetkasta".
Naravno, u C-u indexi krecu od 0 (a ne od 1 kao u matematici), pa se definicija malo mijenja (gledaju se neparni i i j).
Vidis, ja sam pojam "resetkaste" matrice sada izmislio i solidno sam siguran da se nigdje ne koristi jer mi djeluje solidno beskorisno. Ali, dao sam matematicku definiciju i vi bi prema tome trebali znati provjeriti je li dana matrica "resetkasta".
Jasnije?
P.S. Vidis... dobar zadatak za buducnost.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
me_me Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 21:54 čet, 19. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="me_me"][quote="Luuka"]@vsego Kad je već spomenut zadatak kad se ispituju svojstva matrice, bilo bi dobro da se u iduću verziju vježbi stavi i slučaj da je učitana matrica nul-matrica. Po ovom je ta matrica dijagonalna, što i jest u teoriji, ali ipak je malo glupo za nul matricu reć da je takva :roll:[/quote]
Nece ici, ajde procitaj tekst zadatka prije nego prodikujes. Lijepo je postavljen uvjet za dijagonalnu da je a[i][j] razlicito od nule za i=j. A ako nul matrica ima na dijagonali elemente razlite od nule onda mora da mi se jako pobrkalo gradivo linearne. :roll:[/quote]
Dijagonalna matrica nije ona koja ima ne-nule na dijagonali, nego ona koja ima nule izvan dijagonale. :|
Dakle, kako pise: [latex]a_{i,j} \not= 0 \Rightarrow i=j[/latex]
Ono sto ti pricas je obratno: [latex]i=j \Rightarrow a_{i,j} \not= 0[/latex]
Vidis razliku? ;)
me_me (napisa): | Luuka (napisa): | @vsego Kad je već spomenut zadatak kad se ispituju svojstva matrice, bilo bi dobro da se u iduću verziju vježbi stavi i slučaj da je učitana matrica nul-matrica. Po ovom je ta matrica dijagonalna, što i jest u teoriji, ali ipak je malo glupo za nul matricu reć da je takva |
Nece ici, ajde procitaj tekst zadatka prije nego prodikujes. Lijepo je postavljen uvjet za dijagonalnu da je a[i][j] razlicito od nule za i=j. A ako nul matrica ima na dijagonali elemente razlite od nule onda mora da mi se jako pobrkalo gradivo linearne. |
Dijagonalna matrica nije ona koja ima ne-nule na dijagonali, nego ona koja ima nule izvan dijagonale.
Dakle, kako pise:
Ono sto ti pricas je obratno:
Vidis razliku?
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
me_me Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:43 čet, 19. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="ma"][quote="vsego"]Mozda je bila neka greska. :neznam:[/quote]
\:D/ [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=8733]da, da...[/url][/quote]
:grebgreb:
[quote="ma"][quote="vsego"]Vidis, ja sam pojam "resetkaste" matrice sada izmislio i solidno sam siguran da se nigdje ne koristi jer mi djeluje solidno beskorisno.[/quote]
meni je ideja odlična! pa one čine vektorski prostor :jabuka: . di ćeš boljeg svojstva? :woot:[/quote]
Cine li? :-k Cine grupu u odnosu na zbrajanje, ali nisu uopce zatvorene u odnosu na mnozenje. :?
[latex]M = \left[
\begin{array}{lll}
1 & 1 & 1 \\
1 & 0 & 1 \\
1 & 1 & 1
\end{array}
\right] \Rightarrow M^2 = \left[
\begin{array}{lll}
3 & 2 & 3 \\
2 & 2 & 2 \\
3 & 2 & 3
\end{array}
\right][/latex]
@Luuka: bivanje vektorskim prostorom je korisno: lako se provjeri, a povlaci gomilu svojstava. ;)
ma (napisa): | vsego (napisa): | Mozda je bila neka greska. |
da, da... |
ma (napisa): | vsego (napisa): | Vidis, ja sam pojam "resetkaste" matrice sada izmislio i solidno sam siguran da se nigdje ne koristi jer mi djeluje solidno beskorisno. |
meni je ideja odlična! pa one čine vektorski prostor . di ćeš boljeg svojstva? |
Cine li? Cine grupu u odnosu na zbrajanje, ali nisu uopce zatvorene u odnosu na mnozenje.
@Luuka: bivanje vektorskim prostorom je korisno: lako se provjeri, a povlaci gomilu svojstava.
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:02 pet, 20. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Cine li? :-k Cine grupu u odnosu na zbrajanje, ali nisu uopce zatvorene u odnosu na mnozenje. :?
[latex]M = \left[
\begin{array}{lll}
1 & 1 & 1 \\
1 & 0 & 1 \\
1 & 1 & 1
\end{array}
\right] \Rightarrow M^2 = \left[
\begin{array}{lll}
3 & 2 & 3 \\
2 & 2 & 2 \\
3 & 2 & 3
\end{array}
\right][/latex][/quote]
:ccc: čine, čine. bitno je zbrajanje i množenje skalarom.
da vrijedi ovo što si ti napisao, činile bi algebru. no, to ipak ne. :mracnjak:
Luuka, ako vektorske prostore ne smatraš važnima i korisnima, što misliš tek o kolegiju linearna 1? :lol:
[size=7]znam, znam, dijelim tvoje mišljenje...[/size] :crazyeyes:
vsego (napisa): | Cine li? Cine grupu u odnosu na zbrajanje, ali nisu uopce zatvorene u odnosu na mnozenje.
|
čine, čine. bitno je zbrajanje i množenje skalarom.
da vrijedi ovo što si ti napisao, činile bi algebru. no, to ipak ne.
Luuka, ako vektorske prostore ne smatraš važnima i korisnima, što misliš tek o kolegiju linearna 1?
znam, znam, dijelim tvoje mišljenje...
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
|