Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Hammingovi kodovi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
20 = 50 - 30

PostPostano: 19:07 pet, 11. 5. 2007    Naslov: Hammingovi kodovi Citirajte i odgovorite

Kao sto sam dugo najavljivao (:lol:) donosim vam pricu o Hammingovim kodovima koja je vjesto zamaskirana u vjerojatnosni problem. Ne znam koliko cemo o tome raditi na predavanjima (buduci da nikada ne dolazim,ne svojom krivicom) no moglo bi biti veoma zanimljivo, te dobar uvod u Hammingove kodove ukoliko cemo o tome govoriti. Dakle,prica ide....

(neke rijeci cu namjerno ostaviti na engleskom jeziku, na kojem je izvorna prica,nadam se da nece smetati)

U intergalaktickom zatvoru sa [b]jako puno[/b] zatvorenika, upravitelj ih sve odluci sve rijesiti,tako da ih ili pogubi :cry: ili da ih sve oslobodi :D . Sljedeci dan svi zatvorenici su dovedeni u dvoriste zatvora te ce im cuvari na slucajan nacin stavljati bijele ili crne sesirice na glavu (nezavisno,sa vjeroj. 1/2) ,te ce svi zatvorenici moci vidjeti sve sesirice osim svojeg.Tada ce zatvorenici biti dovedeni u upraviteljev ured te ce biti pitani koje je boje njihov sesiric. Mogu reci: bijeli , crni ili ne znam. Nijedan zatvorenik nece znati odgovor od drugih zatvorenika. Ako svi zatvorenici kazu -ne znam- i barem jedan zatvorenik kaze egzaktan odgovor : -bijeli ses. - ili -crni- , te je odgovor krivi , svi ce biti pogubljeni. Ako barem jedan zatvorenik dade egzaktan odgovor ,te svi koji su dali egzatkan odgovor , su bili tocni su ce biti oslobodeni.
Na danasnji dan zatvorenicima je dopusteno da se sastanu i smisle strategiju koju zele, te je njihova zadaca da smisle strategiju koja dopusta da zatvorenici budu oslobodeni sa vjerojatnoscu barem [latex]0.999[/latex] .
Kao sto sam dugo najavljivao (Laughing) donosim vam pricu o Hammingovim kodovima koja je vjesto zamaskirana u vjerojatnosni problem. Ne znam koliko cemo o tome raditi na predavanjima (buduci da nikada ne dolazim,ne svojom krivicom) no moglo bi biti veoma zanimljivo, te dobar uvod u Hammingove kodove ukoliko cemo o tome govoriti. Dakle,prica ide....

(neke rijeci cu namjerno ostaviti na engleskom jeziku, na kojem je izvorna prica,nadam se da nece smetati)

U intergalaktickom zatvoru sa jako puno zatvorenika, upravitelj ih sve odluci sve rijesiti,tako da ih ili pogubi Crying or Very sad ili da ih sve oslobodi Very Happy . Sljedeci dan svi zatvorenici su dovedeni u dvoriste zatvora te ce im cuvari na slucajan nacin stavljati bijele ili crne sesirice na glavu (nezavisno,sa vjeroj. 1/2) ,te ce svi zatvorenici moci vidjeti sve sesirice osim svojeg.Tada ce zatvorenici biti dovedeni u upraviteljev ured te ce biti pitani koje je boje njihov sesiric. Mogu reci: bijeli , crni ili ne znam. Nijedan zatvorenik nece znati odgovor od drugih zatvorenika. Ako svi zatvorenici kazu -ne znam- i barem jedan zatvorenik kaze egzaktan odgovor : -bijeli ses. - ili -crni- , te je odgovor krivi , svi ce biti pogubljeni. Ako barem jedan zatvorenik dade egzaktan odgovor ,te svi koji su dali egzatkan odgovor , su bili tocni su ce biti oslobodeni.
Na danasnji dan zatvorenicima je dopusteno da se sastanu i smisle strategiju koju zele, te je njihova zadaca da smisle strategiju koja dopusta da zatvorenici budu oslobodeni sa vjerojatnoscu barem .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 19:07 pet, 11. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle,rjesenje ovisi o 'error correcting' kodovima , te moze biti pokazano da ako je [latex]n[/latex] zatvorenika da tada najbolja vjeroj. prezivljavanja [latex]\frac{n}{n+1}[/latex] te ce se gornja ograda postici za [latex]n=2^k - 1[/latex]. Evo i rjesenja

Definiramo slucajnu varijablu [latex] X_j[/latex] sa [latex]X_j=1[/latex] ako zatvorenik tocno odgovori [latex]X_j=-1[/latex] ako da krivi odgovor,te [latex]X_j=0[/latex] ako kaze -ne znam- . Odmah imamo da [latex]E[X_j]=0,\forall j[/latex],tj. [latex]E[\sum_{j=0}^n X_j]=0[/latex]
[latex]P(prezivljavanje)\leq P(\sum_j X_j >0)=P(\sum_j X_j \geq 1)[/latex].

Neka je [latex]Y=\sum_{j=0}^n X_j[/latex] i [latex]A:={Y\geq 1}[/latex],na [latex]A[/latex], [latex]Y \geq -n[/latex] na [latex]A^c[/latex].
[latex]0=E[Y]\geq 1\cdot P(A)-n(1-P(A))=(n+1)P(A)-n, P(A)\leq \frac{n}{n+1}[/latex] sto daj da vjerojatnost prezivljavanja ne prelazi [latex]\frac{n}{n+1}[/latex].
Neka je [latex]p(n)[/latex] optimizirana vjeroj. sa n sudionika.Imamo tri stvari da je [latex]p(n)[/latex] je neopadajuca funkcija ( tj ako imamo strategiju koja postize p(n) te ako dodamo jos jednog sudionika tada on jednostavno kaze -ne znam- te ostali provode prije dogovorenu strategiju) ,dalje gornja granica je [latex]\frac{n}{n+1}[/latex], te da se gornja granica postize za [latex]n=2^k-1[/latex] (tj. to je 'savrsen kod' ).Te,sada dolazi dugo najavljivana konstrukcija Hammingovih kodova..
Dakle,rjesenje ovisi o 'error correcting' kodovima , te moze biti pokazano da ako je zatvorenika da tada najbolja vjeroj. prezivljavanja te ce se gornja ograda postici za . Evo i rjesenja

Definiramo slucajnu varijablu sa ako zatvorenik tocno odgovori ako da krivi odgovor,te ako kaze -ne znam- . Odmah imamo da ,tj.
.

Neka je i ,na , na .
sto daj da vjerojatnost prezivljavanja ne prelazi .
Neka je optimizirana vjeroj. sa n sudionika.Imamo tri stvari da je je neopadajuca funkcija ( tj ako imamo strategiju koja postize p(n) te ako dodamo jos jednog sudionika tada on jednostavno kaze -ne znam- te ostali provode prije dogovorenu strategiju) ,dalje gornja granica je , te da se gornja granica postize za (tj. to je 'savrsen kod' ).Te,sada dolazi dugo najavljivana konstrukcija Hammingovih kodova..

Zadnja promjena: Mr.Doe; 19:12 pet, 11. 5. 2007; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 19:08 pet, 11. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fiksirajmo n zatvorenika i zamislimo podjelu sesirica kao uredenu n-torku bitova.Imamo [latex]2^n[/latex] mogucih 'rijeci' tj. podjela sesirica. Hammingov kod se sastoji od skupa od [latex]\frac{2^n}{n+1}=2^{2^k-k-1}[/latex] tih rijeci .Nazovimo ga 'kodna rijec' (code word).Tada je svaka rijec kod ili se svaka rijec moze promijeniti u kod na jedinstven nacin mijenjajuci samo jedan bit.

Strategija zatvorenika jest: svaki zatvorenik moze vidjeti sve ses. osim svojeg. Tada je moguce staviti nedostajeci bit da dobijemo kodnu rijec (i to na jednistven nacin) ili nije dobiti kodnu rijec sa stavljanjem bilo kojeg bita.Ako mozemo nadodati bit tako da dobijemo kodnu rijec tada zatvorenik pogodi gresku , tj. pogodi da njegov sesiric je krive boje da dovrsi kodnu rijec.
Ako pravi poredak sesirica nije kodna rijec, tada postoji jedan nacin da promijenio bit da postane kodna rijec.Zatvorenik koji odgovara tom bitu pogodi da nije kodna rijec i time pogodi svoju boju sesirica i prezivi.To se dogodi za svaku [latex]\frac{n}{n+1}2^n[/latex] rijec koja nije kodna rijec tj. sa vjerojatnoscu [latex]\frac{n}{n+1}[/latex]. Sa druge strane ako pravi poredak jest kodna rijec , tada svaki zatvorenik pogada i krivo pogada. To se dogada sa vjerojatnoscu [latex]\frac{1}{n+1}[/latex]. Prije procedure,svaki zatvorenik ima sanse [latex]\frac{n}{n+1}[/latex] da prezivi no cim mora sam dati odgovor njegove sanse su 50-50.
Fiksirajmo n zatvorenika i zamislimo podjelu sesirica kao uredenu n-torku bitova.Imamo mogucih 'rijeci' tj. podjela sesirica. Hammingov kod se sastoji od skupa od tih rijeci .Nazovimo ga 'kodna rijec' (code word).Tada je svaka rijec kod ili se svaka rijec moze promijeniti u kod na jedinstven nacin mijenjajuci samo jedan bit.

Strategija zatvorenika jest: svaki zatvorenik moze vidjeti sve ses. osim svojeg. Tada je moguce staviti nedostajeci bit da dobijemo kodnu rijec (i to na jednistven nacin) ili nije dobiti kodnu rijec sa stavljanjem bilo kojeg bita.Ako mozemo nadodati bit tako da dobijemo kodnu rijec tada zatvorenik pogodi gresku , tj. pogodi da njegov sesiric je krive boje da dovrsi kodnu rijec.
Ako pravi poredak sesirica nije kodna rijec, tada postoji jedan nacin da promijenio bit da postane kodna rijec.Zatvorenik koji odgovara tom bitu pogodi da nije kodna rijec i time pogodi svoju boju sesirica i prezivi.To se dogodi za svaku rijec koja nije kodna rijec tj. sa vjerojatnoscu . Sa druge strane ako pravi poredak jest kodna rijec , tada svaki zatvorenik pogada i krivo pogada. To se dogada sa vjerojatnoscu . Prije procedure,svaki zatvorenik ima sanse da prezivi no cim mora sam dati odgovor njegove sanse su 50-50.

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 19:08 pet, 11. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da bi kreirali kod za [latex]n=2^k -1[/latex], neka je M [latex]k\times (2^k -1)[/latex] matrica cije se stupci sastoje od svih [latex]2^k -1[/latex] mogucih vektora u [latex](\mathbb{Z}_2)^n[/latex]. Skup kodova je sada nul prostor od te matrice .Buduci da je rang matrice [latex]2^k - k-1[/latex] i ima [latex]2^{2^k-k-1}[/latex] elemenata. Imamo jednostavan algoritam za dekodiranje: poredamo stupce matrice M u pretku binarni razvoja brojeva [latex]\{1,2,\dots , 2^k -1\}[/latex]. Za danu rijec[latex]x[/latex],sada vektor stupac izracunamo [latex]Mx[/latex]. Ako je [latex]Mx=0[/latex] tada je x kodna rijec . Ako je [latex]Mx=y[/latex] tada je [latex]y[/latex] binarni razvoj broja [latex]q[/latex] .Promijenio [latex]q[/latex]-ti bit od x da dobijemo najblizu kodnu rijec.

Koliko mi je poznato prica je bila u New York Timesu prije par godina no nije dano rijesnje (dakako nisam ga ni ja dao :D)
Nadam se da ste uzivali u prici, te da ce to biti dobar uvod u Hammingove kodove. Krcko, ukoliko ti je nesta od ovog poznato,samo vici !
Da bi kreirali kod za , neka je M matrica cije se stupci sastoje od svih mogucih vektora u . Skup kodova je sada nul prostor od te matrice .Buduci da je rang matrice i ima elemenata. Imamo jednostavan algoritam za dekodiranje: poredamo stupce matrice M u pretku binarni razvoja brojeva . Za danu rijec,sada vektor stupac izracunamo . Ako je tada je x kodna rijec . Ako je tada je binarni razvoj broja .Promijenio -ti bit od x da dobijemo najblizu kodnu rijec.

Koliko mi je poznato prica je bila u New York Timesu prije par godina no nije dano rijesnje (dakako nisam ga ni ja dao Very Happy)
Nadam se da ste uzivali u prici, te da ce to biti dobar uvod u Hammingove kodove. Krcko, ukoliko ti je nesta od ovog poznato,samo vici !

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:05 pet, 11. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

U zbirci Maje Cvitković "Kombinatorika" je bio jedan sličan zadatak.
Bez spominjanja kodova naravno. 8)
U zbirci Maje Cvitković "Kombinatorika" je bio jedan sličan zadatak.
Bez spominjanja kodova naravno. Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum