Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 19:07 pet, 11. 5. 2007 Naslov: Hammingovi kodovi |
|
|
Kao sto sam dugo najavljivao (:lol:) donosim vam pricu o Hammingovim kodovima koja je vjesto zamaskirana u vjerojatnosni problem. Ne znam koliko cemo o tome raditi na predavanjima (buduci da nikada ne dolazim,ne svojom krivicom) no moglo bi biti veoma zanimljivo, te dobar uvod u Hammingove kodove ukoliko cemo o tome govoriti. Dakle,prica ide....
(neke rijeci cu namjerno ostaviti na engleskom jeziku, na kojem je izvorna prica,nadam se da nece smetati)
U intergalaktickom zatvoru sa [b]jako puno[/b] zatvorenika, upravitelj ih sve odluci sve rijesiti,tako da ih ili pogubi :cry: ili da ih sve oslobodi :D . Sljedeci dan svi zatvorenici su dovedeni u dvoriste zatvora te ce im cuvari na slucajan nacin stavljati bijele ili crne sesirice na glavu (nezavisno,sa vjeroj. 1/2) ,te ce svi zatvorenici moci vidjeti sve sesirice osim svojeg.Tada ce zatvorenici biti dovedeni u upraviteljev ured te ce biti pitani koje je boje njihov sesiric. Mogu reci: bijeli , crni ili ne znam. Nijedan zatvorenik nece znati odgovor od drugih zatvorenika. Ako svi zatvorenici kazu -ne znam- i barem jedan zatvorenik kaze egzaktan odgovor : -bijeli ses. - ili -crni- , te je odgovor krivi , svi ce biti pogubljeni. Ako barem jedan zatvorenik dade egzaktan odgovor ,te svi koji su dali egzatkan odgovor , su bili tocni su ce biti oslobodeni.
Na danasnji dan zatvorenicima je dopusteno da se sastanu i smisle strategiju koju zele, te je njihova zadaca da smisle strategiju koja dopusta da zatvorenici budu oslobodeni sa vjerojatnoscu barem [latex]0.999[/latex] .
Kao sto sam dugo najavljivao ( ) donosim vam pricu o Hammingovim kodovima koja je vjesto zamaskirana u vjerojatnosni problem. Ne znam koliko cemo o tome raditi na predavanjima (buduci da nikada ne dolazim,ne svojom krivicom) no moglo bi biti veoma zanimljivo, te dobar uvod u Hammingove kodove ukoliko cemo o tome govoriti. Dakle,prica ide....
(neke rijeci cu namjerno ostaviti na engleskom jeziku, na kojem je izvorna prica,nadam se da nece smetati)
U intergalaktickom zatvoru sa jako puno zatvorenika, upravitelj ih sve odluci sve rijesiti,tako da ih ili pogubi ili da ih sve oslobodi . Sljedeci dan svi zatvorenici su dovedeni u dvoriste zatvora te ce im cuvari na slucajan nacin stavljati bijele ili crne sesirice na glavu (nezavisno,sa vjeroj. 1/2) ,te ce svi zatvorenici moci vidjeti sve sesirice osim svojeg.Tada ce zatvorenici biti dovedeni u upraviteljev ured te ce biti pitani koje je boje njihov sesiric. Mogu reci: bijeli , crni ili ne znam. Nijedan zatvorenik nece znati odgovor od drugih zatvorenika. Ako svi zatvorenici kazu -ne znam- i barem jedan zatvorenik kaze egzaktan odgovor : -bijeli ses. - ili -crni- , te je odgovor krivi , svi ce biti pogubljeni. Ako barem jedan zatvorenik dade egzaktan odgovor ,te svi koji su dali egzatkan odgovor , su bili tocni su ce biti oslobodeni.
Na danasnji dan zatvorenicima je dopusteno da se sastanu i smisle strategiju koju zele, te je njihova zadaca da smisle strategiju koja dopusta da zatvorenici budu oslobodeni sa vjerojatnoscu barem .
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 19:07 pet, 11. 5. 2007 Naslov: |
|
|
Dakle,rjesenje ovisi o 'error correcting' kodovima , te moze biti pokazano da ako je [latex]n[/latex] zatvorenika da tada najbolja vjeroj. prezivljavanja [latex]\frac{n}{n+1}[/latex] te ce se gornja ograda postici za [latex]n=2^k - 1[/latex]. Evo i rjesenja
Definiramo slucajnu varijablu [latex] X_j[/latex] sa [latex]X_j=1[/latex] ako zatvorenik tocno odgovori [latex]X_j=-1[/latex] ako da krivi odgovor,te [latex]X_j=0[/latex] ako kaze -ne znam- . Odmah imamo da [latex]E[X_j]=0,\forall j[/latex],tj. [latex]E[\sum_{j=0}^n X_j]=0[/latex]
[latex]P(prezivljavanje)\leq P(\sum_j X_j >0)=P(\sum_j X_j \geq 1)[/latex].
Neka je [latex]Y=\sum_{j=0}^n X_j[/latex] i [latex]A:={Y\geq 1}[/latex],na [latex]A[/latex], [latex]Y \geq -n[/latex] na [latex]A^c[/latex].
[latex]0=E[Y]\geq 1\cdot P(A)-n(1-P(A))=(n+1)P(A)-n, P(A)\leq \frac{n}{n+1}[/latex] sto daj da vjerojatnost prezivljavanja ne prelazi [latex]\frac{n}{n+1}[/latex].
Neka je [latex]p(n)[/latex] optimizirana vjeroj. sa n sudionika.Imamo tri stvari da je [latex]p(n)[/latex] je neopadajuca funkcija ( tj ako imamo strategiju koja postize p(n) te ako dodamo jos jednog sudionika tada on jednostavno kaze -ne znam- te ostali provode prije dogovorenu strategiju) ,dalje gornja granica je [latex]\frac{n}{n+1}[/latex], te da se gornja granica postize za [latex]n=2^k-1[/latex] (tj. to je 'savrsen kod' ).Te,sada dolazi dugo najavljivana konstrukcija Hammingovih kodova..
Dakle,rjesenje ovisi o 'error correcting' kodovima , te moze biti pokazano da ako je zatvorenika da tada najbolja vjeroj. prezivljavanja te ce se gornja ograda postici za . Evo i rjesenja
Definiramo slucajnu varijablu sa ako zatvorenik tocno odgovori ako da krivi odgovor,te ako kaze -ne znam- . Odmah imamo da ,tj.
.
Neka je i ,na , na .
sto daj da vjerojatnost prezivljavanja ne prelazi .
Neka je optimizirana vjeroj. sa n sudionika.Imamo tri stvari da je je neopadajuca funkcija ( tj ako imamo strategiju koja postize p(n) te ako dodamo jos jednog sudionika tada on jednostavno kaze -ne znam- te ostali provode prije dogovorenu strategiju) ,dalje gornja granica je , te da se gornja granica postize za (tj. to je 'savrsen kod' ).Te,sada dolazi dugo najavljivana konstrukcija Hammingovih kodova..
Zadnja promjena: Mr.Doe; 19:12 pet, 11. 5. 2007; ukupno mijenjano 3 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 19:08 pet, 11. 5. 2007 Naslov: |
|
|
Da bi kreirali kod za [latex]n=2^k -1[/latex], neka je M [latex]k\times (2^k -1)[/latex] matrica cije se stupci sastoje od svih [latex]2^k -1[/latex] mogucih vektora u [latex](\mathbb{Z}_2)^n[/latex]. Skup kodova je sada nul prostor od te matrice .Buduci da je rang matrice [latex]2^k - k-1[/latex] i ima [latex]2^{2^k-k-1}[/latex] elemenata. Imamo jednostavan algoritam za dekodiranje: poredamo stupce matrice M u pretku binarni razvoja brojeva [latex]\{1,2,\dots , 2^k -1\}[/latex]. Za danu rijec[latex]x[/latex],sada vektor stupac izracunamo [latex]Mx[/latex]. Ako je [latex]Mx=0[/latex] tada je x kodna rijec . Ako je [latex]Mx=y[/latex] tada je [latex]y[/latex] binarni razvoj broja [latex]q[/latex] .Promijenio [latex]q[/latex]-ti bit od x da dobijemo najblizu kodnu rijec.
Koliko mi je poznato prica je bila u New York Timesu prije par godina no nije dano rijesnje (dakako nisam ga ni ja dao :D)
Nadam se da ste uzivali u prici, te da ce to biti dobar uvod u Hammingove kodove. Krcko, ukoliko ti je nesta od ovog poznato,samo vici !
Da bi kreirali kod za , neka je M matrica cije se stupci sastoje od svih mogucih vektora u . Skup kodova je sada nul prostor od te matrice .Buduci da je rang matrice i ima elemenata. Imamo jednostavan algoritam za dekodiranje: poredamo stupce matrice M u pretku binarni razvoja brojeva . Za danu rijec ,sada vektor stupac izracunamo . Ako je tada je x kodna rijec . Ako je tada je binarni razvoj broja .Promijenio -ti bit od x da dobijemo najblizu kodnu rijec.
Koliko mi je poznato prica je bila u New York Timesu prije par godina no nije dano rijesnje (dakako nisam ga ni ja dao )
Nadam se da ste uzivali u prici, te da ce to biti dobar uvod u Hammingove kodove. Krcko, ukoliko ti je nesta od ovog poznato,samo vici !
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
|