Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:20 čet, 31. 5. 2007 Naslov: O dodatnih 5 bodova |
|
|
Dakle, danas je na predavanju prof. Igaly rekao da oni koji su predali 3zadatka iz kolegija Bioinformatika ce dobiti dodatnih 5 bodova iz kolegija RP1.
E sad, buduci da mislim da to nije fer prema nama koji imamo izborni Fiziku u dogovoru sa profesorom bit ce jedan dodatan zadatak za nas. Dakle ovo nece biti obavezno i mogu svi oni koji ove godine slusaju i polazu Fiziku i RP1.
Molila bi [b]sve[/b] koji odgovaraju gornjem opisu da mi se jave na mail i potvrde buduci da bi profesor htio znati koliko nas ima i koji smo. Pa da dostavim profesoru popis. Moze vas se i vise sa istog maila.
E da i molila bi da to ucine [b][size=18]bas svi [/size][/b][size=9](cak i oni koji su sa mnom svakodnevno)[/size] da nekog slucajno ne zaboravim!!!!
E sad vezano za zadatak, to cu sve u dogovoru sa profesorom i obavjestim na ovoj temi. Rekao je da mogu predlozit zadatak, pa cu tako i napravit (imajuc na umu da bude jednostavno i da bude novije gradivo, i ja isto imam za ucit :( ).
I jos jednom da ponovim ovo se [b][size=18]NE ODNOSI [/size][/b]na one koji imaju Bioinformatiku.
Eto to bi bilo to :)
Dakle, danas je na predavanju prof. Igaly rekao da oni koji su predali 3zadatka iz kolegija Bioinformatika ce dobiti dodatnih 5 bodova iz kolegija RP1.
E sad, buduci da mislim da to nije fer prema nama koji imamo izborni Fiziku u dogovoru sa profesorom bit ce jedan dodatan zadatak za nas. Dakle ovo nece biti obavezno i mogu svi oni koji ove godine slusaju i polazu Fiziku i RP1.
Molila bi sve koji odgovaraju gornjem opisu da mi se jave na mail i potvrde buduci da bi profesor htio znati koliko nas ima i koji smo. Pa da dostavim profesoru popis. Moze vas se i vise sa istog maila.
E da i molila bi da to ucine bas svi (cak i oni koji su sa mnom svakodnevno) da nekog slucajno ne zaboravim!!!!
E sad vezano za zadatak, to cu sve u dogovoru sa profesorom i obavjestim na ovoj temi. Rekao je da mogu predlozit zadatak, pa cu tako i napravit (imajuc na umu da bude jednostavno i da bude novije gradivo, i ja isto imam za ucit ).
I jos jednom da ponovim ovo se NE ODNOSI na one koji imaju Bioinformatiku.
Eto to bi bilo to
_________________ Kad sam bila mala htjela sam biti statističarka
[tex]\omega \in \Omega[/tex] 
Zadnja promjena: nana; 0:16 pon, 28. 3. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
pssst Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kika Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranigaly Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Lara Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
renata Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bugs Bunny Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bojan Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 19:18 pon, 11. 6. 2007 Naslov: |
|
|
Evo, za fizičare, profesor je odobrio zadatak:
Obavljamo pokus izohornog zagrijavanja i hlađenja plina. Napišite program koji će metodom najmanjih kvadrata (linear least squares) naći najbolju aproksimaciju mjerenih vrijednosti, znajući da se teoretski očekuje linearna ovisnost (uputa: koristite QR faktorizaciju). Možete pretpostaviti da korisnik neće unositi više od 100 rezultata mjerenja ovisnosti tlaka o temperaturi. Također pomoću dobivenog rezultata program treba izračunati volumen plina, uz pretpostavku da se radi o jednom molu idealnog plina. Podsjetnik za metodu najmanjih kvadrata možete naći na
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_least_squares[/url] i [url]http://en.wikipedia.org/wiki/QR_decomposition[/url]. Izlazni podaci su ovisnost tlaka o temperaturi (p=C*T, gdje je C konstanta koju program računa) i volumen plina (V=...).
Mislim da bi mogo odobrit još zadataka ak neko smisli, al rok za predaju je do 25.6.
Evo, za fizičare, profesor je odobrio zadatak:
Obavljamo pokus izohornog zagrijavanja i hlađenja plina. Napišite program koji će metodom najmanjih kvadrata (linear least squares) naći najbolju aproksimaciju mjerenih vrijednosti, znajući da se teoretski očekuje linearna ovisnost (uputa: koristite QR faktorizaciju). Možete pretpostaviti da korisnik neće unositi više od 100 rezultata mjerenja ovisnosti tlaka o temperaturi. Također pomoću dobivenog rezultata program treba izračunati volumen plina, uz pretpostavku da se radi o jednom molu idealnog plina. Podsjetnik za metodu najmanjih kvadrata možete naći na
http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_least_squares i http://en.wikipedia.org/wiki/QR_decomposition. Izlazni podaci su ovisnost tlaka o temperaturi (p=C*T, gdje je C konstanta koju program računa) i volumen plina (V=...).
Mislim da bi mogo odobrit još zadataka ak neko smisli, al rok za predaju je do 25.6.
_________________ Između ostalog, mislim da bi kolegij mjera i integral trebao imati svoj podforum među kolegijima treće godine
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 19:47 pon, 11. 6. 2007 Naslov: |
|
|
Za sustav [latex]{\bf Ax} \approx {\bf b}[/latex] tražimo minimizaciju [latex]\left\| {{\bf Ax} - {\bf b}} \right\|^2[/latex] kao funkcije od [latex]{\bf x}[/latex]. Rješenje minimizacije daje jednadžbu [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf Ax} = {\bf A}^{\bf T} {\bf b}[/latex], odnosno [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf Ax} = {\bf c}[/latex]. Nakon toga napravimo QR dekompoziciju matrice [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf A}[/latex] i dobivamo [latex]{\bf QRx} = {\bf c} \Rightarrow {\bf Rx} = {\bf Q}^{\bf T} {\bf c}[/latex].
Na primjer, za dane [latex]\left( {p_1 ,T_1 } \right) = \left( {100{\rm kPa},293{\rm K}} \right)[/latex], [latex]\left( {p_2 ,T_2 } \right) = \left( {102{\rm kPa},300{\rm K}} \right)[/latex] i [latex]\left( {p_3 ,T_3 } \right) = \left( {109{\rm kPa},320{\rm K}} \right)[/latex] je postupak:
Tražimo [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & {T_1 } \\
1 & {T_2 } \\
1 & {T_3 } \\
\end{array}} \right]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
b \\
a \\
\end{array}} \right] \approx \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{p_1 } \\
{p_2 } \\
{p_3 } \\
\end{array}} \right][/latex], pa znamo da mora biti [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 1 & 1 \\
{T_1 } & {T_2 } & {T_3 } \\
1 & {T_1 } \\
1 & {T_2 } \\
1 & {T_3 } \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 1 & 1 \\
{T_1 } & {T_2 } & {T_3 } \\
{p_1 } \\
{p_2 } \\
{p_3 } \\
\end{array}} \right][/latex][latex] \Rightarrow[/latex][latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
{\rm 3} & {{\rm 913}} \\
{{\rm 913}} & {{\rm 278249}} \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right][/latex]. Sada trebamo napraviti QR dekompoziciju matrice [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
{\rm 3} & {{\rm 913}} \\
{{\rm 913}} & {{\rm 278249}} \\
\end{array}} \right][/latex].
Postupak je sljedeći:
Izračunamo normu od [latex]{\bf u} = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
{913} \\
\end{array}} \right],\left\| {\bf u} \right\| = e_1[/latex], onda uzmemo [latex]{\bf v} = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{ - e_1 } \\
0 \\
\end{array}} \right][/latex] i uz [latex]{\bf a} = {\bf u} - {\bf v}[/latex] izračunamo [latex]{\bf H}_{\bf 1} = {\bf I} - \frac{{2*{\bf aa}^{\bf T} }}{{{\bf a}^{\bf T} {\bf a}}}[/latex].
Sada smo dobili [latex]{\bf H}_{\bf 1} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
3 & {913} \\
{913} & {278249} \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = {\bf H}_{\bf 1} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right] \Rightarrow {\bf R}\left[ {\begin{array}{*{20}c}
b \\
a \\
\end{array}} \right] = {\bf Q}^{\bf T} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right][/latex].
Primjetite da program mora pomnožiti dvije matrice (jednom), izračunati normu (jednom) i housholderovu matricu (jednom).
Da, tlakovi se unose u kilopaskalima, a temperatura u kelvinima.
Za sustav tražimo minimizaciju kao funkcije od . Rješenje minimizacije daje jednadžbu , odnosno . Nakon toga napravimo QR dekompoziciju matrice i dobivamo .
Na primjer, za dane , i je postupak:
Tražimo , pa znamo da mora biti   . Sada trebamo napraviti QR dekompoziciju matrice .
Postupak je sljedeći:
Izračunamo normu od , onda uzmemo i uz izračunamo .
Sada smo dobili .
Primjetite da program mora pomnožiti dvije matrice (jednom), izračunati normu (jednom) i housholderovu matricu (jednom).
Da, tlakovi se unose u kilopaskalima, a temperatura u kelvinima.
_________________ Između ostalog, mislim da bi kolegij mjera i integral trebao imati svoj podforum među kolegijima treće godine
Zadnja promjena: alen; 17:19 uto, 12. 6. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 14:41 čet, 14. 6. 2007 Naslov: |
|
|
I ispričavam se što o svojim namjerama nisam obavijestio kolege, nadam se da niste neugodno iznenađeni što ste dobili zadatak [size=7]i gotovo rješenje da se ne morate mučit, ak ne volite kopirat, uživajte u rješavanju[/size], ak ste mislili nešto drugo možete slobodno predložiti profesoru, vjerojatno će vam odobrit, vjerujem da kao i ja želite rješit zadatak prije kolokvija. Tako da ne vidim da postoji neki stvarni problem.
Profesor je rekao:
[quote]Predaja rješenja zadataka i upis ocjena bit će u UTORAK, 26.6. od 9 do 14 sati[/quote] što se tiče fizičara. Prije tog je reko da je rok za predaju 25.6., al ovo gore je zadnja obavijest od njega.
I ispričavam se što o svojim namjerama nisam obavijestio kolege, nadam se da niste neugodno iznenađeni što ste dobili zadatak i gotovo rješenje da se ne morate mučit, ak ne volite kopirat, uživajte u rješavanju, ak ste mislili nešto drugo možete slobodno predložiti profesoru, vjerojatno će vam odobrit, vjerujem da kao i ja želite rješit zadatak prije kolokvija. Tako da ne vidim da postoji neki stvarni problem.
Profesor je rekao:
Citat: | Predaja rješenja zadataka i upis ocjena bit će u UTORAK, 26.6. od 9 do 14 sati | što se tiče fizičara. Prije tog je reko da je rok za predaju 25.6., al ovo gore je zadnja obavijest od njega.
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 18:58 čet, 14. 6. 2007 Naslov: |
|
|
Kod pravih mjerenja je odsječak na T osi oko 0 kelvina, tako da to nije greška, nego služi za pokazivanje da je 0 kelvina stvarno apsolutna 0 eksperimentalno. A što se tiče greške rješavanja sustava, možda i nije najoptimalnije, ali to se ni ne zahtjeva u zadatku.
Kod mjerenja ne pretpostavljamo da znamo pV=nRT, samo tražimo najbolji pravac. U pravom svijetu bi taj zaključak slijedio tek nakon provedenih mjerenja. To pretpostavljamo tek kod računanja volumena.
Kod pravih mjerenja je odsječak na T osi oko 0 kelvina, tako da to nije greška, nego služi za pokazivanje da je 0 kelvina stvarno apsolutna 0 eksperimentalno. A što se tiče greške rješavanja sustava, možda i nije najoptimalnije, ali to se ni ne zahtjeva u zadatku.
Kod mjerenja ne pretpostavljamo da znamo pV=nRT, samo tražimo najbolji pravac. U pravom svijetu bi taj zaključak slijedio tek nakon provedenih mjerenja. To pretpostavljamo tek kod računanja volumena.
|
|
[Vrh] |
|
Lara Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
marijap Forumaš(ica)

Spol: