Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
steelworker Site Admin
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:28 ned, 14. 12. 2003 Naslov: |
|
|
Upravu si da varaju ljude, ali sad dolazi neki novi zakon, mislim da je vec izglasan, nisam siguran, kojim se ukida 6. i 7. stupanj obrazovanja, tj. visa i visoka strucna sprema nestaje. To je sve zbog priblizavanja zapadnom standardu. Vani studij traje 3 godine, sad zavisi o faksu. Ono sto zelim reci da ce ljudi koji su zavrsili neko veleuciliste moci upisat posdiplomski na nekom fakultetu. Sad nemoj te uzimat da sve ovo sta sam reko je istina, jer ja samo tako to cuo!
Ja nemam nis protiv tih ljudi da budu na nasem faksu dok im se ne rijesi njihovo pitanje prostora, sve dok budu pristojni i ne ometaju druge, onda mogu biti koliko god zele! :multi:
Upravu si da varaju ljude, ali sad dolazi neki novi zakon, mislim da je vec izglasan, nisam siguran, kojim se ukida 6. i 7. stupanj obrazovanja, tj. visa i visoka strucna sprema nestaje. To je sve zbog priblizavanja zapadnom standardu. Vani studij traje 3 godine, sad zavisi o faksu. Ono sto zelim reci da ce ljudi koji su zavrsili neko veleuciliste moci upisat posdiplomski na nekom fakultetu. Sad nemoj te uzimat da sve ovo sta sam reko je istina, jer ja samo tako to cuo!
Ja nemam nis protiv tih ljudi da budu na nasem faksu dok im se ne rijesi njihovo pitanje prostora, sve dok budu pristojni i ne ometaju druge, onda mogu biti koliko god zele!
|
|
[Vrh] |
|
Psy Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:38 pon, 15. 12. 2003 Naslov: |
|
|
Evo, da odgovorim mijesano: kao vsego i kao [color=darkred]Admin[/color]... :?
[quote="Psy"]neam ja nis protiv, nek i oni vide sta znaci biti na pravom faksu[/quote]
[color=darkred]1. To bi, kao, trebalo znaciti da je VEST "manje vrijedan"? Imas li kakvu argumentaciju za takve izjave? Ako ne, okani se pljuvanja... :evil:[/color]
2. Da si procitao topic, primijetio bi da oni samo koriste nase prostorije, tj. da ne slusaju nasa predavanja i vjezbe, tako da nema govora o tome da vide kako se studira na Matematici (sto bi, valjda, imao biti "pravi fax")
Inace, ja (vsego, user vulgaris) imam lose misljenje o VESTu, ali ne kao kolega Psy. Naime, moj prigovor ne ide programe, nego rezim ispita. :shock:
Izvor kojem vjerujem (jer je imao ponudu za raditi na VESTu) kaze da su profesori placeni po satu predavanja, a ispiti su "dodatna obaveza". :shock: Sto to, konkretno, znaci?
To znaci da je profesor motiviran odrzati predavanja, a ispiti su mu samo "nuzno zlo" kojeg se treba rijesiti, a nema sistema kontrole kvalitete ispitivanja. Ergo, vecina profesora je ([b]navodno[/b]) pribjegavala poklanjanju ocjena. Barem to vrijedi (opet [b]navodno[/b]) za "vanjske suradnike". :evil:
[b]Ako[/b] je to istina, onda smatram da je dobro da je VEST ukinut. Pravne stvari treba rijesiti cim prije, a nakon toga... Ispada da su VESTovci upali na Sveuciliste, iako su (barem neki) zadovoljili samo kriterije za visoko uciliste... :shock: IMO, nepravedno prema studentima Sveucilista koji su - barem formalno - trebali zadovoljiti jace kriterije...
Sve ovo je teoretiziranje i razmisljanje, a "cinjenice" s pocetka se baziraju na mom vjerovanju spomenutoj osobi koja je tako obrazlozila svoje odbijanje suradnje s VESTom... Ako je stogod krivo, neki (ili cak svi) zakljucci padaju u vodu... :|
Evo, da odgovorim mijesano: kao vsego i kao Admin...
Psy (napisa): | neam ja nis protiv, nek i oni vide sta znaci biti na pravom faksu |
1. To bi, kao, trebalo znaciti da je VEST "manje vrijedan"? Imas li kakvu argumentaciju za takve izjave? Ako ne, okani se pljuvanja...
2. Da si procitao topic, primijetio bi da oni samo koriste nase prostorije, tj. da ne slusaju nasa predavanja i vjezbe, tako da nema govora o tome da vide kako se studira na Matematici (sto bi, valjda, imao biti "pravi fax")
Inace, ja (vsego, user vulgaris) imam lose misljenje o VESTu, ali ne kao kolega Psy. Naime, moj prigovor ne ide programe, nego rezim ispita.
Izvor kojem vjerujem (jer je imao ponudu za raditi na VESTu) kaze da su profesori placeni po satu predavanja, a ispiti su "dodatna obaveza". Sto to, konkretno, znaci?
To znaci da je profesor motiviran odrzati predavanja, a ispiti su mu samo "nuzno zlo" kojeg se treba rijesiti, a nema sistema kontrole kvalitete ispitivanja. Ergo, vecina profesora je (navodno) pribjegavala poklanjanju ocjena. Barem to vrijedi (opet navodno) za "vanjske suradnike".
Ako je to istina, onda smatram da je dobro da je VEST ukinut. Pravne stvari treba rijesiti cim prije, a nakon toga... Ispada da su VESTovci upali na Sveuciliste, iako su (barem neki) zadovoljili samo kriterije za visoko uciliste... IMO, nepravedno prema studentima Sveucilista koji su - barem formalno - trebali zadovoljiti jace kriterije...
Sve ovo je teoretiziranje i razmisljanje, a "cinjenice" s pocetka se baziraju na mom vjerovanju spomenutoj osobi koja je tako obrazlozila svoje odbijanje suradnje s VESTom... Ako je stogod krivo, neki (ili cak svi) zakljucci padaju u vodu...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Edo Gost
|
Postano: 10:31 pon, 15. 12. 2003 Naslov: ispiti |
|
|
Sto se tice kontrole polaganja ispita, nema je ni kod nas. Sto si blazi, studenti su sretniji i drazi si im, dakle ocjene na anketama su ti vise ...
Radi se iskljucivo o nasoj savjesti, koja se (rekao bih) dobro drzi.
Problem VEST-a je sto (cujem iz 1. ruke) nastavnicima biva sugeriranao da studentima "izadju u susret" pri polaganju ispita. Tko drzi visoke kriterije, ne biva angaziran sljedece godine.
Logika je jasna. Sto vise studenata, vise love. Sto nizi kriteriji, vise studenata. U zemljama gdje se ljudi zaposljavaju prema kompetentnosti, takva bi ustanova brzo zatvorila vrata jer njihovi studenti ne bi nalazili posao. Kod nas se posao, najcesce, nalazi po vezi pa, ako se na natjecaj za racunarca jave jedan kandidat s nasom diplomom i jedan s VEST-ovom, posao dobija onaj koji ima bolju vezu. Mislim, mozda je i onaj s VEST-a kompetentan, ali to se na osnovu njegove diplome ne moze apriori tvrditi. Nasa ipak govori nesto o covjeku koji je stekne.
Zato je to opasno. Inace se covjek ne bi uzbudjivao oko toga sto netko negdje stanca diplome na nekakvoj ustanovi.
Sto se tice kontrole polaganja ispita, nema je ni kod nas. Sto si blazi, studenti su sretniji i drazi si im, dakle ocjene na anketama su ti vise ...
Radi se iskljucivo o nasoj savjesti, koja se (rekao bih) dobro drzi.
Problem VEST-a je sto (cujem iz 1. ruke) nastavnicima biva sugeriranao da studentima "izadju u susret" pri polaganju ispita. Tko drzi visoke kriterije, ne biva angaziran sljedece godine.
Logika je jasna. Sto vise studenata, vise love. Sto nizi kriteriji, vise studenata. U zemljama gdje se ljudi zaposljavaju prema kompetentnosti, takva bi ustanova brzo zatvorila vrata jer njihovi studenti ne bi nalazili posao. Kod nas se posao, najcesce, nalazi po vezi pa, ako se na natjecaj za racunarca jave jedan kandidat s nasom diplomom i jedan s VEST-ovom, posao dobija onaj koji ima bolju vezu. Mislim, mozda je i onaj s VEST-a kompetentan, ali to se na osnovu njegove diplome ne moze apriori tvrditi. Nasa ipak govori nesto o covjeku koji je stekne.
Zato je to opasno. Inace se covjek ne bi uzbudjivao oko toga sto netko negdje stanca diplome na nekakvoj ustanovi.
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 13:05 pon, 15. 12. 2003 Naslov: Re: ispiti |
|
|
[quote="Edo"]Sto se tice kontrole polaganja ispita, nema je ni kod nas. Sto si blazi, studenti su sretniji i drazi si im, dakle ocjene na anketama su ti vise ...
Radi se iskljucivo o nasoj savjesti, koja se (rekao bih) dobro drzi.[/quote]
Nisam ni mislio tocno "kontrolu"... Vise efekt "malog sela", gdje svi o svima sve znaju (ili misle da znaju). :roll: Da netko skroz ubije kriterije, to bi se (nadam se) brzo proculo... 8)
[quote="Edo"]Problem VEST-a je sto (cujem iz 1. ruke) nastavnicima biva sugeriranao da studentima "izadju u susret" pri polaganju ispita. Tko drzi visoke kriterije, ne biva angaziran sljedece godine.[/quote]
Tocno, tako je i meni receno! (malo senilim, pa se nisam odmah tocno sjetio price :oops:)
Nadalje, predavaca je [b]mozda[/b] briga za reputaciju maticne ustanove, ali tesko da ga zanima reputacija tamo nekog veleucilista na kojem je samo gost... Tamo ide zbog love, a dalje ide kako je vec napisano... :(
Btw, pripajanje VESTa ima za posljedicu gubitak kontrole nad financijama, no to bas i ne bi trebalo dirati studente; samo "vrhusku". Ja i dalje ne vidim zasto bi se studenti bunili? Ne valjda zato sto ce umjesto diplome veleucilista (tj. VŠS) dobiti diplomu sveucilista (VSS)?!? :shock:
Meni djeluje kao da su izmanipulirani... :(
Edo (napisa): | Sto se tice kontrole polaganja ispita, nema je ni kod nas. Sto si blazi, studenti su sretniji i drazi si im, dakle ocjene na anketama su ti vise ...
Radi se iskljucivo o nasoj savjesti, koja se (rekao bih) dobro drzi. |
Nisam ni mislio tocno "kontrolu"... Vise efekt "malog sela", gdje svi o svima sve znaju (ili misle da znaju). Da netko skroz ubije kriterije, to bi se (nadam se) brzo proculo...
Edo (napisa): | Problem VEST-a je sto (cujem iz 1. ruke) nastavnicima biva sugeriranao da studentima "izadju u susret" pri polaganju ispita. Tko drzi visoke kriterije, ne biva angaziran sljedece godine. |
Tocno, tako je i meni receno! (malo senilim, pa se nisam odmah tocno sjetio price )
Nadalje, predavaca je mozda briga za reputaciju maticne ustanove, ali tesko da ga zanima reputacija tamo nekog veleucilista na kojem je samo gost... Tamo ide zbog love, a dalje ide kako je vec napisano...
Btw, pripajanje VESTa ima za posljedicu gubitak kontrole nad financijama, no to bas i ne bi trebalo dirati studente; samo "vrhusku". Ja i dalje ne vidim zasto bi se studenti bunili? Ne valjda zato sto ce umjesto diplome veleucilista (tj. VŠS) dobiti diplomu sveucilista (VSS)?!?
Meni djeluje kao da su izmanipulirani...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Manu Gost
|
Postano: 14:17 pon, 15. 12. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Izvor kojem vjerujem (jer je imao ponudu za raditi na VESTu) kaze da su profesori placeni po satu predavanja, a ispiti su "dodatna obaveza". :shock: Sto to, konkretno, znaci?
To znaci da je profesor motiviran odrzati predavanja, a ispiti su mu samo "nuzno zlo" kojeg se treba rijesiti, a nema sistema kontrole kvalitete ispitivanja. Ergo, vecina profesora je ([b]navodno[/b]) pribjegavala poklanjanju ocjena. Barem to vrijedi (opet [b]navodno[/b]) za "vanjske suradnike". :evil:
[/quote]
Evo kao student exVESTa(sadasnjeg Sveucilista) osjecam potrebu da odgovorim na netocne navode. Tocno je da su profesori placeni po satu i da se odrzavanje ispita donekle ne placa(mada nisam 100% siguran) ali sto se kvalitete ispitivanja tice mogu ti tvrditi da je na razini bilo kojeg Veleucilista ako ne i Sveucilista. Vecina predavaca su vanjski suradnici iz razloga sto su to ljudi struke i ujutro imaju drugih obaveza. Vecina njih je prosla izbor u nastavna zvanja (komisije sa FERa i PMFa za racunarce) i nije bilo primjedbi na njihov rad. Oni koji nisu prosli rade ko asistenti na labosima, mada imaju kvalitetu za predavace. Nazalost zbog nepravilnosti u radu bivseg vodstva nastala je sva ta frka i nazalost je ugled exVESTa koji je bio u usponu pao jako nisko. Kvaliteta studija je ostala ista (isti profesori i program) ali je kvaliteta studiranja pala posto ne mozemo uci u svoje prostorije. Privremena su se rjesenja nasla na Veterini i na vasem faxu, a nadamo se da cemo se sto prije vratiti u svoje prostorije.
Nadam se da sam poneke stvari pojasnio i da ce biti tolerancije na faxu :)
lijep pozdrav,
vsego (napisa): |
Izvor kojem vjerujem (jer je imao ponudu za raditi na VESTu) kaze da su profesori placeni po satu predavanja, a ispiti su "dodatna obaveza". Sto to, konkretno, znaci?
To znaci da je profesor motiviran odrzati predavanja, a ispiti su mu samo "nuzno zlo" kojeg se treba rijesiti, a nema sistema kontrole kvalitete ispitivanja. Ergo, vecina profesora je (navodno) pribjegavala poklanjanju ocjena. Barem to vrijedi (opet navodno) za "vanjske suradnike".
|
Evo kao student exVESTa(sadasnjeg Sveucilista) osjecam potrebu da odgovorim na netocne navode. Tocno je da su profesori placeni po satu i da se odrzavanje ispita donekle ne placa(mada nisam 100% siguran) ali sto se kvalitete ispitivanja tice mogu ti tvrditi da je na razini bilo kojeg Veleucilista ako ne i Sveucilista. Vecina predavaca su vanjski suradnici iz razloga sto su to ljudi struke i ujutro imaju drugih obaveza. Vecina njih je prosla izbor u nastavna zvanja (komisije sa FERa i PMFa za racunarce) i nije bilo primjedbi na njihov rad. Oni koji nisu prosli rade ko asistenti na labosima, mada imaju kvalitetu za predavace. Nazalost zbog nepravilnosti u radu bivseg vodstva nastala je sva ta frka i nazalost je ugled exVESTa koji je bio u usponu pao jako nisko. Kvaliteta studija je ostala ista (isti profesori i program) ali je kvaliteta studiranja pala posto ne mozemo uci u svoje prostorije. Privremena su se rjesenja nasla na Veterini i na vasem faxu, a nadamo se da cemo se sto prije vratiti u svoje prostorije.
Nadam se da sam poneke stvari pojasnio i da ce biti tolerancije na faxu
lijep pozdrav,
|
|
[Vrh] |
|
Psy Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
SvekY Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Edo Gost
|
Postano: 11:26 pon, 22. 12. 2003 Naslov: vest |
|
|
Ne bas. U pocetku oni bjehu uredno registrirani. Kasnije zapocese osnivati studije za koje nisu imali dopusnicu (koju izdaje ministarstvo na osnovu misljenje nacionalnog vijeca za visoko obrazovanje). Takodjer, pocese osnivati dislocirane studije sirom domovine (npr. u Vodicama nema ni srednje skole, ali ima VEST-a) cime im se povecao broj potrebnih nastavnika. Naime, prema zakonu, barem pola potrebnih nastavnika more biti u stalnom radnom odnosu. Skola se ne moze zasnivati na honorarcima. To vise nije bio slucaj s VEST-om. Tlak je posebno digla cinjenica da nisu imali dopusnicu za visu medicinsku, koja je u njihovu sastavu. Ljudi su posebno osjetljivi na to kakve im skole zavrsava medicinsko osoblje koje ih bocka i rezucka.
Ne bas. U pocetku oni bjehu uredno registrirani. Kasnije zapocese osnivati studije za koje nisu imali dopusnicu (koju izdaje ministarstvo na osnovu misljenje nacionalnog vijeca za visoko obrazovanje). Takodjer, pocese osnivati dislocirane studije sirom domovine (npr. u Vodicama nema ni srednje skole, ali ima VEST-a) cime im se povecao broj potrebnih nastavnika. Naime, prema zakonu, barem pola potrebnih nastavnika more biti u stalnom radnom odnosu. Skola se ne moze zasnivati na honorarcima. To vise nije bio slucaj s VEST-om. Tlak je posebno digla cinjenica da nisu imali dopusnicu za visu medicinsku, koja je u njihovu sastavu. Ljudi su posebno osjetljivi na to kakve im skole zavrsava medicinsko osoblje koje ih bocka i rezucka.
|
|
[Vrh] |
|
|