Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
marijap Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mbarberic Forumaš(ica)

|
Postano: 13:17 uto, 17. 7. 2007 Naslov: |
|
|
Da se i ja upletem u pricu o zaposljavanju.
Moje iskustvo je da (cak ni menadžeri koji donose krajnju odluku) nemaju pojma koja je razlika u smjerovima ma PMF-MO. Ja sam im morala objasnjavati koja je razlika izmedju smjera računarstvo i financijska matematika - oni nisu niti bili svjesni da postoje podsmjerovi. Ja sam inače smjer računarstvo.
U pravilu, mi testove sposobnosti uspješno rješavamo (tipa nadopuni niz, otkrij uljeza i slično) i to nam je prednost. Dobro je i ako imate kakvoga poslovnoga iskustva iza sebe - ma koliko maleno bilo.
Trebate se znati i dobro prezentirati (npr. ako dajete instrukcije napisati koje ste korisne osobine iz toga razvili).
Evo malo moje kronologije. U ožujku sam počela posjećivati raznorazne sajmove i dijeliti životopise. Bila sam na njih barem 3 (a možda i više) i podijelila 75tak zivotopisa, javljala se na natjecaje i slicno. Tek u jesen su počeli ozbiljni pozivi na testiranja i razgovore za posao.
Nakon diplome u prosincu, čekala sam 2 tjedna i dobila posao u banci i to 70km od Zagreba. Eh, sada je tek postalo veselo - ponude za posao su pocele pljustati (malo prekasno, ali i to je ok).
Dakle, od pocetka potrage za poslom do zaposlenja je proslo cca 9 mjeseci (dobro, ja sam pocela traziti posao i prije kraja 4. godine).
Sto se tice cekanja na burzi, ovisi na koju ste burzu prijavljeni. Ja sam prijavljena na burzu u malom gradicu i jos mi niti jedan posao nisu bili ponudili (radi se o cca 4 mjeseca na burzi) izuzev posla profesorice na zamjeni u osnovnoj skoli- a cak sam stipendistica toga grada!
S nama matematicarima je problem neobavijestenost poslodavaca - ili traze FERovce ili ekonomiste - nemaju pojam o matematičarima računarcima i matematičarima financijašima. No, to je možda i naša prednost - u toj banci u kojoj sam radila mogla sam birati između 3 radna mjesta. Možemo raditi svugdje, ali i nigdje jer obično nismo eksplicitno navedeni.
Da se i ja upletem u pricu o zaposljavanju.
Moje iskustvo je da (cak ni menadžeri koji donose krajnju odluku) nemaju pojma koja je razlika u smjerovima ma PMF-MO. Ja sam im morala objasnjavati koja je razlika izmedju smjera računarstvo i financijska matematika - oni nisu niti bili svjesni da postoje podsmjerovi. Ja sam inače smjer računarstvo.
U pravilu, mi testove sposobnosti uspješno rješavamo (tipa nadopuni niz, otkrij uljeza i slično) i to nam je prednost. Dobro je i ako imate kakvoga poslovnoga iskustva iza sebe - ma koliko maleno bilo.
Trebate se znati i dobro prezentirati (npr. ako dajete instrukcije napisati koje ste korisne osobine iz toga razvili).
Evo malo moje kronologije. U ožujku sam počela posjećivati raznorazne sajmove i dijeliti životopise. Bila sam na njih barem 3 (a možda i više) i podijelila 75tak zivotopisa, javljala se na natjecaje i slicno. Tek u jesen su počeli ozbiljni pozivi na testiranja i razgovore za posao.
Nakon diplome u prosincu, čekala sam 2 tjedna i dobila posao u banci i to 70km od Zagreba. Eh, sada je tek postalo veselo - ponude za posao su pocele pljustati (malo prekasno, ali i to je ok).
Dakle, od pocetka potrage za poslom do zaposlenja je proslo cca 9 mjeseci (dobro, ja sam pocela traziti posao i prije kraja 4. godine).
Sto se tice cekanja na burzi, ovisi na koju ste burzu prijavljeni. Ja sam prijavljena na burzu u malom gradicu i jos mi niti jedan posao nisu bili ponudili (radi se o cca 4 mjeseca na burzi) izuzev posla profesorice na zamjeni u osnovnoj skoli- a cak sam stipendistica toga grada!
S nama matematicarima je problem neobavijestenost poslodavaca - ili traze FERovce ili ekonomiste - nemaju pojam o matematičarima računarcima i matematičarima financijašima. No, to je možda i naša prednost - u toj banci u kojoj sam radila mogla sam birati između 3 radna mjesta. Možemo raditi svugdje, ali i nigdje jer obično nismo eksplicitno navedeni.
|
|
[Vrh] |
|
marijap Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 14:22 uto, 17. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="marijap"]
koliko se gleda na strane jezike i kako se provjeravaju takve stvari?[/quote]
Engleski moras (!!!!) znati.
off-topic:
[quote="mbarberic"]
tipa nadopuni niz
[/quote]
i daju vam na testiranju niz :1,2,4,8, .
Zatim vi nastavite (npr.) : 9, 24, 60, 110, 134, 222, 412, 700, 999, 1383, 5076, 5543, 6344, 15093, 21717 :twisted: .
Mogu misliti kako bi vas gledali... 8)
Ako ne kuzite o cemu je rijec,pogledajte http://www.research.att.com/~njas/sequences/?q=1%2c2%2c4%2c8&p=1&n=10
marijap (napisa): |
koliko se gleda na strane jezike i kako se provjeravaju takve stvari? |
Engleski moras (!!!!) znati.
off-topic:
mbarberic (napisa): |
tipa nadopuni niz
|
i daju vam na testiranju niz :1,2,4,8, .
Zatim vi nastavite (npr.) : 9, 24, 60, 110, 134, 222, 412, 700, 999, 1383, 5076, 5543, 6344, 15093, 21717 .
Mogu misliti kako bi vas gledali...
Ako ne kuzite o cemu je rijec,pogledajte http://www.research.att.com/~njas/sequences/?q=1%2c2%2c4%2c8&p=1&n=10
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 15:22 uto, 17. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="mbarberic"]Moje iskustvo je da (cak ni menadžeri koji donose krajnju odluku) nemaju pojma koja je razlika u smjerovima ma PMF-MO.[/quote]
Osim u rijetkim izuzecima (npr. ako je menadzer zavrsio PMF-MO :wink: ), potpuno se slazem. Na mnogim radnim mjestima nije vazno je li covjek zavrsio PMF ili npr. FER, ali neke osobne karakteristike mogu napraviti razliku. Kako je rijesio test sposobnosti, kako je nastupio na razgovoru, koja mu je bila tema diplomskog itd.
mbarberic (napisa): | Moje iskustvo je da (cak ni menadžeri koji donose krajnju odluku) nemaju pojma koja je razlika u smjerovima ma PMF-MO. |
Osim u rijetkim izuzecima (npr. ako je menadzer zavrsio PMF-MO ), potpuno se slazem. Na mnogim radnim mjestima nije vazno je li covjek zavrsio PMF ili npr. FER, ali neke osobne karakteristike mogu napraviti razliku. Kako je rijesio test sposobnosti, kako je nastupio na razgovoru, koja mu je bila tema diplomskog itd.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Casper Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: