Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
finalni Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:38 pet, 9. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Ja sam naravno zaboravio kak se to radilo na vježbama,al neku logiku imam... Dakle, f = goh, gdje su g=chx i h=-x^2+4x-3. Sad gledam gdje te dvije fje strogo padaju. g pada na <-besk,0> a h na <2,+besk>. Pošto prvo djeluje h, x>=2. Sad gledam da argument ch bude manji od nule, dakle -x^2+4x-3<0 ->> x iz <-besk,1> U <3,+besk>. Sad to dvoje presječem i dobijem x iz <3,+besk>. I sad restringiram f na <3,+besk> i nađem inverz...valjda je dobro tak
Ja sam naravno zaboravio kak se to radilo na vježbama,al neku logiku imam... Dakle, f = goh, gdje su g=chx i h=-x^2+4x-3. Sad gledam gdje te dvije fje strogo padaju. g pada na <-besk,0> a h na <2,+besk>. Pošto prvo djeluje h, x>=2. Sad gledam da argument ch bude manji od nule, dakle -x^2+4x-3<0 ->> x iz <-besk,1> U <3,+besk>. Sad to dvoje presječem i dobijem x iz <3,+besk>. I sad restringiram f na <3,+besk> i nađem inverz...valjda je dobro tak
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
Kobra Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 10:01 pet, 9. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Ili to ide ovak: gledam di ona kvadratna strogo pada (tamo je injektivna) pa dobijem da je to [2,+besk>. taj interval se po h preslika u <-besk,1]. Sad gledam ch na <-besk,1] i vidim da pada do 0, pa raste do 1. Pa ju (valjda) restringiram na <-besk,0]. Sad imam (sve skupa) f: <-besk,0] -> [1,+besk> koja je bijektivna pa nađem inverz.
valjda...
mislim da je ovo bolji način...ono prije ne valja...
Ili to ide ovak: gledam di ona kvadratna strogo pada (tamo je injektivna) pa dobijem da je to [2,+besk>. taj interval se po h preslika u ←besk,1]. Sad gledam ch na ←besk,1] i vidim da pada do 0, pa raste do 1. Pa ju (valjda) restringiram na ←besk,0]. Sad imam (sve skupa) f: ←besk,0] → [1,+besk> koja je bijektivna pa nađem inverz.
valjda...
mislim da je ovo bolji način...ono prije ne valja...
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:18 pet, 9. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Domena funkcije g(h(x)) je domena funkcije h(x), pa ti onda funkcija nemože onako ići.
Mislim da treba gledati restrikciju kvadratne funkcije na [latex] <-\infty,1] [/latex] jer je ch(x) padajuća za [latex] <-\infty,0] [/latex]. Sada se [latex] <-\infty,1] [/latex] preslika u [latex] <-\infty,0] [/latex] i ch(x) restringiran na taj interval u [latex] [1,+\infty> [/latex]. Dakle funkcija [latex] f:<-\infty,1] \rightarrow [1,+\infty> [/latex]. U 1 je vrjednost h(x)=0, i onda imamo g(0)=1, šta je i lokalni minimum te funkcije, u skladu s strogim padom, dakle ta funkcija je bijekcija i ima inverz, koji će opet biti strogo padajuća funkcija!
Domena funkcije g(h(x)) je domena funkcije h(x), pa ti onda funkcija nemože onako ići.
Mislim da treba gledati restrikciju kvadratne funkcije na jer je ch(x) padajuća za . Sada se preslika u i ch(x) restringiran na taj interval u . Dakle funkcija . U 1 je vrjednost h(x)=0, i onda imamo g(0)=1, šta je i lokalni minimum te funkcije, u skladu s strogim padom, dakle ta funkcija je bijekcija i ima inverz, koji će opet biti strogo padajuća funkcija!
|
|
[Vrh] |
|
zavod za analizu Forumaš s poteškoćama u pisanju
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:53 pet, 9. 11. 2007 Naslov: |
|
|
@matmih Da, mislim da si u pravu...skroz sam zaboravio kak se rješavaju ti 'lagani' zadaci, posebno kad nemaš nešto puno matematičkih oruđa...
@matmih Da, mislim da si u pravu...skroz sam zaboravio kak se rješavaju ti 'lagani' zadaci, posebno kad nemaš nešto puno matematičkih oruđa...
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
zavod za analizu Forumaš s poteškoćama u pisanju
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
anam Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
anam Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:04 ned, 11. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Rješavam zadaću pa imam pitanja i komentare...
Uglavnom, 3. c) ne znam još. Opet ću se vratiti na njega.
7. sam dobila da trebam gledati interval <-oo,0] - ch je strogo padajuća na tom intervalu. Ostao mi je još i 8. c).
E sad, ako je funkcija na intervalu strogo padajuća to slijedi iz činjenice da je kompozicija strogo rastuće i strogo padajuće funkcije (na tom intervalu) strogo padajuća. Je l` da?
Mislim da smo to čak dobili za domaći na vježbama za dokazati. Planiram prvo riješiti zadaću s vježbi pa se onda vratiti na ovu zadaću. Uglavnom, moje pitanje je - ako imam rečenicu [i]Pokažite da je kompozicija strogo rastuće i strogo padajuće funkcije strogo padajuća[/i], misli li se tu da je ona funkcija koja prva djeluje strogo rastuća?
Rješavam zadaću pa imam pitanja i komentare...
7. sam dobila da trebam gledati interval ←oo,0] - ch je strogo padajuća na tom intervalu. Ostao mi je još i 8. c).
E sad, ako je funkcija na intervalu strogo padajuća to slijedi iz činjenice da je kompozicija strogo rastuće i strogo padajuće funkcije (na tom intervalu) strogo padajuća. Je l` da?
Mislim da smo to čak dobili za domaći na vježbama za dokazati. Planiram prvo riješiti zadaću s vježbi pa se onda vratiti na ovu zadaću. Uglavnom, moje pitanje je - ako imam rečenicu Pokažite da je kompozicija strogo rastuće i strogo padajuće funkcije strogo padajuća, misli li se tu da je ona funkcija koja prva djeluje strogo rastuća?
|
|
[Vrh] |
|
finalni Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:56 ned, 11. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Zavod za analizu, hvala.
[quote="Masiela"]Rješavam zadaću pa imam pitanja i komentare...
7. sam dobila da trebam gledati interval <-oo,0] - ch je strogo padajuća na tom intervalu. Ostao mi je još i 8. c).
[/quote]
Mislim da 3. c) (surjekcija) ne moramo, pitanje je može li se to riješiti bez neprekidnosti.
Kad već svi govore rezultate, mislim da u tom 7. strogo pada na [latex]\langle \infty, 1\rangle[/latex] te na [latex]\langle2, 3\rangle[/latex] (pišem otvorene intervale zbog definicije područja), ali ne znam kako to odrediti bez derivacija (dobro, sad kad znam intervale vjerojatno mogu dokazati da su oni ok ali nije to to).
Luuka, ne moraju obje funkcije bit rastuće na nekom intervalu da bi to bila njihova kompozicija.
Zavod za analizu, hvala.
Masiela (napisa): | Rješavam zadaću pa imam pitanja i komentare...
7. sam dobila da trebam gledati interval ←oo,0] - ch je strogo padajuća na tom intervalu. Ostao mi je još i 8. c).
|
Mislim da 3. c) (surjekcija) ne moramo, pitanje je može li se to riješiti bez neprekidnosti.
Kad već svi govore rezultate, mislim da u tom 7. strogo pada na te na (pišem otvorene intervale zbog definicije područja), ali ne znam kako to odrediti bez derivacija (dobro, sad kad znam intervale vjerojatno mogu dokazati da su oni ok ali nije to to).
Luuka, ne moraju obje funkcije bit rastuće na nekom intervalu da bi to bila njihova kompozicija.
_________________ Nikola Adžaga
Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:21 ned, 11. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Kako vam pada na intervalu <-oo,1]? :shock:
Na tom intervalu -x^2+4x-3 raste, a chx pada do 0, od nule raste. Sad tom logikom na intervalu [0,1] je funkcija rastuća.
-x^2+4x-3 pada na [2, +oo>, a na tom intervalu chx raste pa bi onda na tom cijelom intervalu f bila padajuća.
Možda predoslovno shvaćam neke stvari ili nešto krivo tumačim...
Kako vam pada na intervalu ←oo,1]?
Na tom intervalu -x^2+4x-3 raste, a chx pada do 0, od nule raste. Sad tom logikom na intervalu [0,1] je funkcija rastuća.
-x^2+4x-3 pada na [2, +oo>, a na tom intervalu chx raste pa bi onda na tom cijelom intervalu f bila padajuća.
Možda predoslovno shvaćam neke stvari ili nešto krivo tumačim...
|
|
[Vrh] |
|
anam Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|