Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

maturalni rad i upis na faks - matematika - help
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,...
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
martina
Gost

PostPostano: 21:13 čet, 24. 1. 2008    Naslov: maturalni rad i upis na faks - matematika - help Citirajte i odgovorite

ja sam nova ovdje.. maturantica sam. zanima me matematika pa pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez. može pomoć?? :) i htjela bih se upisati na faks ove god pa svaki savjet je dobrodosao. odakle uciti, sto najvise kako, literatura.. itd... i kako je to na prijemnom?? hvala na pomoći..
ja sam nova ovdje.. maturantica sam. zanima me matematika pa pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez. može pomoć?? Smile i htjela bih se upisati na faks ove god pa svaki savjet je dobrodosao. odakle uciti, sto najvise kako, literatura.. itd... i kako je to na prijemnom?? hvala na pomoći..

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
76 = 86 - 10

PostPostano: 22:20 čet, 24. 1. 2008    Naslov: Re: maturalni rad i upis na faks - matematika - help Citirajte i odgovorite

[quote="martina"]pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez. može pomoć??[/quote]

[url=http://web.math.hr/hmd/narudzbe.htm]HMD[/url] ima finu knjizicu na tu temu, A. Dujella: Fibonaccijevi brojevi.
martina (napisa):
pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez. može pomoć??

HMD ima finu knjizicu na tu temu, A. Dujella: Fibonaccijevi brojevi.

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 15:18 sub, 26. 1. 2008    Naslov: Re: maturalni rad i upis na faks - matematika - help Citirajte i odgovorite

[quote="martina"]i kako je to na prijemnom??[/quote]

Informacije o prijemnom su [url=http://www.math.hr/Default.aspx?sec=285]ovdje[/url]. Stari prijemni ispiti objavljuju se svake godine u [url=http://www.math.hr/Default.aspx?art=2631&sec=285]knjizici[/url] (lanjskih ima jos maaaalo u skriptarnici, ovogodisnje se ocekuju na Smotri Sveucilista).
martina (napisa):
i kako je to na prijemnom??

Informacije o prijemnom su ovdje. Stari prijemni ispiti objavljuju se svake godine u knjizici (lanjskih ima jos maaaalo u skriptarnici, ovogodisnje se ocekuju na Smotri Sveucilista).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
k8yvis
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-36 = 8 - 44

PostPostano: 15:31 sub, 26. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da u skriptarnici na PMF-u Zg imaš za kupiti "zbirku" zadataka s prošlih prijemnih, i prijemni nije težak. Kad bude predstavljanje fakulteta (nisam sigurna kako se to točno zove :oops: ) pokupi si knjižicu "Vodič za studente" u kojem se nalaze općeniti podatci o svim fakultetima. A Fibonaccijevi brojevi i zlatni rez... mislim da ti ne mogu preporučit ništa što ne možeš naći na Google-u i Wikipediji...
Ako te što pobliže zanima, pitaj. :)
Eh, Krcko je brži... :yesss:
Mislim da u skriptarnici na PMF-u Zg imaš za kupiti "zbirku" zadataka s prošlih prijemnih, i prijemni nije težak. Kad bude predstavljanje fakulteta (nisam sigurna kako se to točno zove Embarassed ) pokupi si knjižicu "Vodič za studente" u kojem se nalaze općeniti podatci o svim fakultetima. A Fibonaccijevi brojevi i zlatni rez... mislim da ti ne mogu preporučit ništa što ne možeš naći na Google-u i Wikipediji...
Ako te što pobliže zanima, pitaj. Smile
Eh, Krcko je brži... Yes

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 15:52 sub, 26. 1. 2008    Naslov: Re: maturalni rad i upis na faks - matematika - help Citirajte i odgovorite

[quote="martina"]ja sam nova ovdje.. maturantica sam. zanima me matematika pa pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez. [/quote]
Prijateljica je imala maturalni rad na tu temu. Mislim da je sve pokupila s neta. Nije imala problema ni pri nalasku materijala ni pri shvaćanju. Inače nije neka osoba luda za matematikom.
martina (napisa):
ja sam nova ovdje.. maturantica sam. zanima me matematika pa pišem maturalni rad na temu fibonaccijevi brojevi i zlatni rez.

Prijateljica je imala maturalni rad na tu temu. Mislim da je sve pokupila s neta. Nije imala problema ni pri nalasku materijala ni pri shvaćanju. Inače nije neka osoba luda za matematikom.

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:31 sub, 26. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na netu se nadje svakakvih krivih ili polutocnih informacija o zlatnom rezu. Mnoge su postale matematicki folklor i ljudi ih prihvacaju bez razmisljanja. Preporucio bih da procitas i nesto od ovoga i ukljucis zdrav razum ako dodjes u napast pisati o sveprisutnosti zlatnog reza u svemiru :)

[url=http://www.maa.org/devlin/devlin_06_04.html]Devlin[/url]
[url=http://www.umcs.maine.edu/~markov/GoldenRatio.pdf]Markowsky[/url] (2 MB, ali isplati se)
[url=http://www.fsb.hr/matematika/download/ZS_istine_i_lazi_o_zlatnom_rezu.zip]Z.Sikic[/url] (na hrvatskom, 3 MB)
Na netu se nadje svakakvih krivih ili polutocnih informacija o zlatnom rezu. Mnoge su postale matematicki folklor i ljudi ih prihvacaju bez razmisljanja. Preporucio bih da procitas i nesto od ovoga i ukljucis zdrav razum ako dodjes u napast pisati o sveprisutnosti zlatnog reza u svemiru Smile

Devlin
Markowsky (2 MB, ali isplati se)
Z.Sikic (na hrvatskom, 3 MB)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 16:03 sri, 30. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

eh ljudi hvala. jel znate mozda kada je smotra sveučilista? jel u 4 mjesecu?
ma za temu sam nasla puno informacija.. nije bio neki problem..
jedino me jos zanima, na prijemnom kojise zadaci najcesce ponavljaju, mislim jel geometrija ili... cega ima najvise? sto treba najvise uciti a sto bas i ne?
eh ljudi hvala. jel znate mozda kada je smotra sveučilista? jel u 4 mjesecu?
ma za temu sam nasla puno informacija.. nije bio neki problem..
jedino me jos zanima, na prijemnom kojise zadaci najcesce ponavljaju, mislim jel geometrija ili... cega ima najvise? sto treba najvise uciti a sto bas i ne?

[Vrh]
ivica13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 75 - 8

PostPostano: 19:04 sri, 30. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prijemnog se stvarno ne moraš plašiti. Ako se ne varam, imaš 21 zadatak iz matematike, 7 iz informatike i 5 iz fizike (tako nešto).

Iz fizike su ti najčešće zadatci sa silama, magnetskim poljem i sl.
Iz informatike trebaš dobro baratati brojevnim sustavima a iz matematike se nađe svega po malo... Jednadžbe, nejednadžbe, a bude i geometrije - ali uglavnom ništa što nije nerješivo. Prag je prošle godine bio 100 bodova (5 točno riješenih zadataka).

Dozvoljene su ti sve tablice s formulama tako da nema potrebe formule bubati napamet.

Uostalom, kad si nabaviš brošuru za prijemne na smotri fakulteta (koja je u 4. mjesecu) sve ćeš vidjeti.

;-)
Prijemnog se stvarno ne moraš plašiti. Ako se ne varam, imaš 21 zadatak iz matematike, 7 iz informatike i 5 iz fizike (tako nešto).

Iz fizike su ti najčešće zadatci sa silama, magnetskim poljem i sl.
Iz informatike trebaš dobro baratati brojevnim sustavima a iz matematike se nađe svega po malo... Jednadžbe, nejednadžbe, a bude i geometrije - ali uglavnom ništa što nije nerješivo. Prag je prošle godine bio 100 bodova (5 točno riješenih zadataka).

Dozvoljene su ti sve tablice s formulama tako da nema potrebe formule bubati napamet.

Uostalom, kad si nabaviš brošuru za prijemne na smotri fakulteta (koja je u 4. mjesecu) sve ćeš vidjeti.

Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 10:36 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja bi isto htio za koju godinu upisati PMF - Matematika(završio sam 2. razred), inženjerski smjer...i poprilično sam siguran u svoju odluku, jer obožavam matematiku i htio bih se njome baviti...

E sada...Rekli su mi neki profesori da je matematika na faxu drugačija nego u srednjoj školi: teoremi i dokazi...

Ali vidim da svi znate riješiti zadatke iz srednje škole bez problema. Nije valjda da ste ih sve znali riješiti još dok ste bili u srednjoj školi, pošto se na faxu ne radi ta matematika.

I koliko je sam fax po sebi težak?
Mora li se teoriju štrebati ili je to učenje sa razumijevanjem?
Ja bi isto htio za koju godinu upisati PMF - Matematika(završio sam 2. razred), inženjerski smjer...i poprilično sam siguran u svoju odluku, jer obožavam matematiku i htio bih se njome baviti...

E sada...Rekli su mi neki profesori da je matematika na faxu drugačija nego u srednjoj školi: teoremi i dokazi...

Ali vidim da svi znate riješiti zadatke iz srednje škole bez problema. Nije valjda da ste ih sve znali riješiti još dok ste bili u srednjoj školi, pošto se na faxu ne radi ta matematika.

I koliko je sam fax po sebi težak?
Mora li se teoriju štrebati ili je to učenje sa razumijevanjem?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:01 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kao prvo, ako voliš matematiku i uživaš u njoj, ovo je pravo mjesto za tebe ;)

Matematika na faxu je puuuuuno drukčija nego u srednjoj, to je istina. Na faxu se inzistira na teoriji, i to takvoj s kakvom se ne srećeš u srednjoj školi, puno je apstraktnih stvari, no sve to se kroz vježbe, uz zadatke primjenjuje. Puno je teorema, lema, propozicija, nijedna tvrdnja nejde bez dokaza...

Fax realno je težak, kolegiji se nastavljanju jedan na drugi, i razumijevanje je ključno. Od štrebanja nema prevelike koristi, jer se sva ta teorija koristi kasnije, jasno, neki dokazi su prekomplicirani da bi ih zapamtio, ali iskazi tm su dosta bitni i mora se kužit o čemu se tu radi.

I ne brini, tu na faxu ima puno više prosječnih matematičara nego wonderkidova sa olimpijada. Nakon nekog vremena na faxu sva ta 'srednjoškolska' matematika ti jednostavno sjedne i skužiš kak je to jednostavno naspram onog kaj se radi na faxu.

No, ponavljam, ako uživaš u matematici i ona te zanima, nema dvojbe, uspjet ćeš na PMF-MO. :D
Kao prvo, ako voliš matematiku i uživaš u njoj, ovo je pravo mjesto za tebe Wink

Matematika na faxu je puuuuuno drukčija nego u srednjoj, to je istina. Na faxu se inzistira na teoriji, i to takvoj s kakvom se ne srećeš u srednjoj školi, puno je apstraktnih stvari, no sve to se kroz vježbe, uz zadatke primjenjuje. Puno je teorema, lema, propozicija, nijedna tvrdnja nejde bez dokaza...

Fax realno je težak, kolegiji se nastavljanju jedan na drugi, i razumijevanje je ključno. Od štrebanja nema prevelike koristi, jer se sva ta teorija koristi kasnije, jasno, neki dokazi su prekomplicirani da bi ih zapamtio, ali iskazi tm su dosta bitni i mora se kužit o čemu se tu radi.

I ne brini, tu na faxu ima puno više prosječnih matematičara nego wonderkidova sa olimpijada. Nakon nekog vremena na faxu sva ta 'srednjoškolska' matematika ti jednostavno sjedne i skužiš kak je to jednostavno naspram onog kaj se radi na faxu.

No, ponavljam, ako uživaš u matematici i ona te zanima, nema dvojbe, uspjet ćeš na PMF-MO. Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 11:09 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[url=http://www.math.hr/Default.aspx?sec=307]ovdje[/url] su linkovi za većinu kolegija na faxu. I većina na svojim stranicama ima skripte po kojima se radi - pogledaj malo da vidiš kako to sve izgleda :)
A [url=http://www.math.hr/Default.aspx?art=2014&sec=296]ovdje[/url] je popis kolegija po semestrima (za inžinjerski smjer)
ovdje su linkovi za većinu kolegija na faxu. I većina na svojim stranicama ima skripte po kojima se radi - pogledaj malo da vidiš kako to sve izgleda Smile
A ovdje je popis kolegija po semestrima (za inžinjerski smjer)

tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 11:09 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mogu reći da sam poprilično zadovoljan odgovorom.

Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... :D

Ne idu mi zadaci tipa dokaži da su dijagonale u jedna. trapezu jednake...
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2

I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...:D

Najdraže su mi funkcije i aritmetika općenito, iako volim i geometriju... :D

@tihana
to sam pogledao, ali se ne želim strašiti...još mi je sve to spooky jer ne znam šta su matrice, limesi, integrali...itd.
Mogu reći da sam poprilično zadovoljan odgovorom.

Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... Very Happy

Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2

I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...Very Happy

Najdraže su mi funkcije i aritmetika općenito, iako volim i geometriju... Very Happy

@tihana
to sam pogledao, ali se ne želim strašiti...još mi je sve to spooky jer ne znam šta su matrice, limesi, integrali...itd.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:14 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tuv0k"]
Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... :D [/quote]

E to je to :D :D :D

[quote="tuv0k"]
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2[/quote]

Najviše zadataka na faxu je tipa: imamo to i to, dokaži da onda nešto. Al navikneš se, dođe ti pod normalno. Većina zadataka je 'teoretske' prirode, u velikoj općenitosti.

[quote="tuv0k"]
I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...:D [/quote]

Odlično, kod nas su dosta jaki računarski kolegiji. Programiranje je na visini. :D

[quote="tuv0k"]
Najdraže su mi funkcije [/quote]

:D Matematička Analiza na 1.godini :love:
edit: ako voliš fje, voljet ćeš i limese, derivacije, integrale, sve je to Analiza :D
tuv0k (napisa):

Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... Very Happy

E to je to Very Happy Very Happy Very Happy

tuv0k (napisa):

Najviše zadataka na faxu je tipa: imamo to i to, dokaži da onda nešto. Al navikneš se, dođe ti pod normalno. Većina zadataka je 'teoretske' prirode, u velikoj općenitosti.

tuv0k (napisa):

I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...Very Happy

Odlično, kod nas su dosta jaki računarski kolegiji. Programiranje je na visini. Very Happy

tuv0k (napisa):

Najdraže su mi funkcije

Very Happy Matematička Analiza na 1.godini Zaljubljen(a)
edit: ako voliš fje, voljet ćeš i limese, derivacije, integrale, sve je to Analiza Very Happy

tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 11:21 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sada sam baš pogledao prva 3 predavanja elementarne I i mogu reći da mi se svidjela... :D

Ovo što nije elementarna, ne bih prije vremena...[pogledao sam to prije, ali nije baš da nešto razumijem]
Sada sam baš pogledao prva 3 predavanja elementarne I i mogu reći da mi se svidjela... Very Happy

Ovo što nije elementarna, ne bih prije vremena...[pogledao sam to prije, ali nije baš da nešto razumijem]

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:23 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="tuv0k"]Sada sam baš pogledao prva 3 predavanja elementarne I i mogu reći da mi se svidjela... :D [/quote]

Mogu samo reći da su Elementarna 1&2 meni možda i najdosadniji kolegiji dosad [size=2](uz SPA)[/size] ... tak da ak ti se to sviđa, ostalo će ti bit fenomenalno :D
tuv0k (napisa):
Sada sam baš pogledao prva 3 predavanja elementarne I i mogu reći da mi se svidjela... Very Happy

Mogu samo reći da su Elementarna 1&2 meni možda i najdosadniji kolegiji dosad (uz SPA) ... tak da ak ti se to sviđa, ostalo će ti bit fenomenalno Very Happy

tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 11:29 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

^
Pogledao sam i Linearnu, a pošto obožavam jednadžbe(negdje kao i polinome), svidjela mi se...barem uvodno predavanje...ne bi htio gledati množenje matrica i takve stavri jer bi mi pokvarile dojam... :D
^
Pogledao sam i Linearnu, a pošto obožavam jednadžbe(negdje kao i polinome), svidjela mi se...barem uvodno predavanje...ne bi htio gledati množenje matrica i takve stavri jer bi mi pokvarile dojam... Very Happy

kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 16:43 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

tko veli da je Elementarna matematika stvarno elementarna? :D

anyway, da ti dam reply na onaj dio "nije valjda da ste znali rjesiti sve zadatke u srednjoj skoli?"............a cuj, moj savjet ti je kod rjesavanja (srednjoskolskih, ali i "visih") zadataka da uvijek gledas korak, dva unaprijed. "sto cu dobiti ako napravim to i to?". i rjesavaj sa razumijevanjem - to je jako kljucno! "zasto radim bas to sto radim?" kod geometrijskih zadataka znas da uvijek trebas napraviti neku skicu. ma napravi je i kod svih zadataka - u glavi si slozi sto ti treba i kako otprilike doci do toga, pa tek onda kreni rjesavati. nitko ne kaze da MORAS sve zadatke bas ZNATI. ali ce ti s vremenom to sjesti na svoje mjesto.

[size=7]meni je trebalo dobre 2 godine dok nisam shvatio neke stvari, a kad sam ih shvatio odmah mi je cijelo to gradivo postalo jasno[/size]
tko veli da je Elementarna matematika stvarno elementarna? Very Happy

anyway, da ti dam reply na onaj dio "nije valjda da ste znali rjesiti sve zadatke u srednjoj skoli?"............a cuj, moj savjet ti je kod rjesavanja (srednjoskolskih, ali i "visih") zadataka da uvijek gledas korak, dva unaprijed. "sto cu dobiti ako napravim to i to?". i rjesavaj sa razumijevanjem - to je jako kljucno! "zasto radim bas to sto radim?" kod geometrijskih zadataka znas da uvijek trebas napraviti neku skicu. ma napravi je i kod svih zadataka - u glavi si slozi sto ti treba i kako otprilike doci do toga, pa tek onda kreni rjesavati. nitko ne kaze da MORAS sve zadatke bas ZNATI. ali ce ti s vremenom to sjesti na svoje mjesto.

meni je trebalo dobre 2 godine dok nisam shvatio neke stvari, a kad sam ih shvatio odmah mi je cijelo to gradivo postalo jasno

by A.Einstein
[Vrh]
tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 17:21 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na to i obraćam pažnju...Dogodilo se par puta i u školi da bih pitao zašto je nešto baš tako, ali kod malo složenijih stvari dobio bih odgovor: "O tome više sljedeće godine" ili "Tko bude studirao matematiku"

Primjer je kada smo radili graf log. i exp. funkcije...Par puta nam je prof. spomenula da se površina ispod krivulje grafa može riješiti pomoću integrala, i ja sam je pitao kako bi onda izračunali površinu ispod eksp. funkcije, a ona je rekla limesom...kao trebam ga pustiti u beskonačnost...heh...i :"O tome više u sljedećim godinama školovanja."

Ubrajaju li se derivacije, integrali, limesi, diferencijalne jedn. i matrice u višu matematiku? :D
Na to i obraćam pažnju...Dogodilo se par puta i u školi da bih pitao zašto je nešto baš tako, ali kod malo složenijih stvari dobio bih odgovor: "O tome više sljedeće godine" ili "Tko bude studirao matematiku"

Primjer je kada smo radili graf log. i exp. funkcije...Par puta nam je prof. spomenula da se površina ispod krivulje grafa može riješiti pomoću integrala, i ja sam je pitao kako bi onda izračunali površinu ispod eksp. funkcije, a ona je rekla limesom...kao trebam ga pustiti u beskonačnost...heh...i :"O tome više u sljedećim godinama školovanja."

Ubrajaju li se derivacije, integrali, limesi, diferencijalne jedn. i matrice u višu matematiku? Very Happy

kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 17:26 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm, znam da na stranicama splitskog PMFa postoji skripta iz Više matematike. ona ukljucuje sve navedeno. visa matematika je spoj linearne algebre i matematicke analize, sa malim dijelom elementarne matematike.

btw, nemoj se uzrujavati na odgovor "o tome vise na..."... u skolstvu postoji "kada" i "zasto" (barem bi tako trebalo biti :lol:). nije bez razloga sto su limesi, derivacije i integrali na kraju skolovanja. a ako si dovoljno nadaren, nadobudan............zamoli profesoricu da te uputi u to gradivo, ili si uzmi knjigu 4. razreda srednje. :D
hm, znam da na stranicama splitskog PMFa postoji skripta iz Više matematike. ona ukljucuje sve navedeno. visa matematika je spoj linearne algebre i matematicke analize, sa malim dijelom elementarne matematike.

btw, nemoj se uzrujavati na odgovor "o tome vise na..."... u skolstvu postoji "kada" i "zasto" (barem bi tako trebalo biti Laughing). nije bez razloga sto su limesi, derivacije i integrali na kraju skolovanja. a ako si dovoljno nadaren, nadobudan............zamoli profesoricu da te uputi u to gradivo, ili si uzmi knjigu 4. razreda srednje. Very Happy

by A.Einstein
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:04 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmm, kako se definira visina matematike? :-k
Hmm, kako se definira visina matematike? Think

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,... Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum