Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

LU matrice na kolokviju? (informacija)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 8

PostPostano: 23:41 uto, 12. 2. 2008    Naslov: LU matrice na kolokviju? Citirajte i odgovorite

Hoće li se pojavljivati? Naime, nismo ih baš obradili, a niti su se pojavile u zadaći...
Hoće li se pojavljivati? Naime, nismo ih baš obradili, a niti su se pojavile u zadaći...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Taurus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 7

PostPostano: 23:49 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Re: LU matrice na kolokviju? Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Hoće li se pojavljivati? Naime, nismo ih baš obradili, a niti su se pojavile u zadaći...[/quote]

Mi smo se podosta pozabavili LU-om, a bio je i u blitzu. To je jedna od lakših stvari, čista šablona i da se naučit na brzaka.
punio4 (napisa):

Mi smo se podosta pozabavili LU-om, a bio je i u blitzu. To je jedna od lakših stvari, čista šablona i da se naučit na brzaka.

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 23:55 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ak se dobro sjećam, bilo je na foru da je U uvijek matrica M svedena na gornjetrokutastu, a L se dobiva pamćenjem stupaca koje reduciramo na donjetrokutastu... Il tako nekako.

Može pomoć?
Ak se dobro sjećam, bilo je na foru da je U uvijek matrica M svedena na gornjetrokutastu, a L se dobiva pamćenjem stupaca koje reduciramo na donjetrokutastu... Il tako nekako.

Može pomoć?

[Vrh]
Taurus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 7

PostPostano: 0:27 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Primjenjuješ Gaussove eliminacije dok ne dobiješ stepenasti oblik matrice, ta matrica je U. Sve one koeficijente s kojima si množio stupce pri korištenju eliminacija zapišeš u obliku donjetrokutaste matrice sa jedinicama na dijagonali. To je više manje to, ali najlakše ti je to shvatiti iz konkretnog primjera. Nadam se da sam barem malo pomogao. :o
Primjenjuješ Gaussove eliminacije dok ne dobiješ stepenasti oblik matrice, ta matrica je U. Sve one koeficijente s kojima si množio stupce pri korištenju eliminacija zapišeš u obliku donjetrokutaste matrice sa jedinicama na dijagonali. To je više manje to, ali najlakše ti je to shvatiti iz konkretnog primjera. Nadam se da sam barem malo pomogao. Surprised

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 10:00 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitao je netko Bakića hoće li na kolokviju biti LU pa je rekao da nam to ne smije reći. ;)
Pitao je netko Bakića hoće li na kolokviju biti LU pa je rekao da nam to ne smije reći. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 15:37 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Taurus"]Primjenjuješ Gaussove eliminacije dok ne dobiješ stepenasti oblik matrice, ta matrica je U. Sve one koeficijente s kojima si množio stupce pri korištenju eliminacija zapišeš u obliku donjetrokutaste matrice sa jedinicama na dijagonali. To je više manje to, ali najlakše ti je to shvatiti iz konkretnog primjera. Nadam se da sam barem malo pomogao. :o[/quote]
Može primjer za neku jednostavnu 3x3 matricu? :oops:
Taurus (napisa):
Primjenjuješ Gaussove eliminacije dok ne dobiješ stepenasti oblik matrice, ta matrica je U. Sve one koeficijente s kojima si množio stupce pri korištenju eliminacija zapišeš u obliku donjetrokutaste matrice sa jedinicama na dijagonali. To je više manje to, ali najlakše ti je to shvatiti iz konkretnog primjera. Nadam se da sam barem malo pomogao. Surprised

Može primjer za neku jednostavnu 3x3 matricu? Embarassed

[Vrh]
Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 21:38 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo ti primjer za jednostavnu matricu tipa 4x5 :)

[color=red]2[/color] 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
2 5 -1 5 -1
4 9 1 4 -2

L je uvijek donje trokutasta matrica s [color=purple]1[/color] na dijagonali. Dok primjenjuješ Gaussove eliminacije, u L upisuješ skalare s kojima množiš određeni redak, ali s promjenjenim predznakom. Npr, poćet ćemo s gore označenim brojem [color=red]2[/color]. Očito ćeš drugi redak preskočiti (tj. množiš s [color=green]0[/color] i dodaješ ništa). Za treći redak: množiš prvi red s -1 i dodaješ trećem -> promjena predznaka: [color=brown]1[/color], stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu. Za četvrti redak: množiš prvi red s -2 i dodaješ zadnjem -> promjena predznaka: [color=blue]2[/color], stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu.
Sve to zvuči čudno i ne dovoljno objašnjeno, no zato sam koristio boje :D Dakle, kad provedeš sve moguće Gaussove eliminacije i dobiješ matricu U, matrica L će ovako izgledati:

[color=purple]1[/color] 0 0 0
[color=green]0[/color] [color=purple]1[/color] 0 0
[color=brown]1[/color] 1 [color=purple]1[/color] 0
[color=blue]2[/color] 1 0 [color=purple]1[/color]

A matrica U će biti slijedeća:

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
0 0 0 2 0
0 0 0 0 0

r(A) = r(U) = 3

Probaj to rješiti na papiru, trebao bi shvatiti. :)
Evo ti primjer za jednostavnu matricu tipa 4x5 Smile

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
2 5 -1 5 -1
4 9 1 4 -2

L je uvijek donje trokutasta matrica s 1 na dijagonali. Dok primjenjuješ Gaussove eliminacije, u L upisuješ skalare s kojima množiš određeni redak, ali s promjenjenim predznakom. Npr, poćet ćemo s gore označenim brojem 2. Očito ćeš drugi redak preskočiti (tj. množiš s 0 i dodaješ ništa). Za treći redak: množiš prvi red s -1 i dodaješ trećem → promjena predznaka: 1, stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu. Za četvrti redak: množiš prvi red s -2 i dodaješ zadnjem → promjena predznaka: 2, stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu.
Sve to zvuči čudno i ne dovoljno objašnjeno, no zato sam koristio boje Very Happy Dakle, kad provedeš sve moguće Gaussove eliminacije i dobiješ matricu U, matrica L će ovako izgledati:

1 0 0 0
0 1 0 0
1 1 1 0
2 1 0 1

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
0 0 0 2 0
0 0 0 0 0

r(A) = r(U) = 3

Probaj to rješiti na papiru, trebao bi shvatiti. Smile

ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

41 = 46 - 5

PostPostano: 21:52 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imas [url=http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Mathematics/18-06Spring-2005/VideoLectures/]ovdje[/url] dosta tema iz linearne algebre, medju njima i LU faktorizacija, pa ako imas dobru vezu na net i kuzis engleski (a ustvari i ne trebas, samo gledaj sto pise po ploci) :)
Imas ovdje dosta tema iz linearne algebre, medju njima i LU faktorizacija, pa ako imas dobru vezu na net i kuzis engleski (a ustvari i ne trebas, samo gledaj sto pise po ploci) Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 22:26 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Spectre"]Evo ti primjer za jednostavnu matricu tipa 4x5 :)

[color=red]2[/color] 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
2 5 -1 5 -1
4 9 1 4 -2

L je uvijek donje trokutasta matrica s [color=purple]1[/color] na dijagonali. Dok primjenjuješ Gaussove eliminacije, u L upisuješ skalare s kojima množiš određeni redak, ali s promjenjenim predznakom. Npr, poćet ćemo s gore označenim brojem [color=red]2[/color]. Očito ćeš drugi redak preskočiti (tj. množiš s [color=green]0[/color] i dodaješ ništa). Za treći redak: množiš prvi red s -1 i dodaješ trećem -> promjena predznaka: [color=brown]1[/color], stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu. Za četvrti redak: množiš prvi red s -2 i dodaješ zadnjem -> promjena predznaka: [color=blue]2[/color], stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu.
Sve to zvuči čudno i ne dovoljno objašnjeno, no zato sam koristio boje :D Dakle, kad provedeš sve moguće Gaussove eliminacije i dobiješ matricu U, matrica L će ovako izgledati:

[color=purple]1[/color] 0 0 0
[color=green]0[/color] [color=purple]1[/color] 0 0
[color=brown]1[/color] 1 [color=purple]1[/color] 0
[color=blue]2[/color] 1 0 [color=purple]1[/color]

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
0 0 0 2 0
0 0 0 0 0

r(A) = r(U) = 3

Probaj to rješiti na papiru, trebao bi shvatiti. :)[/quote]
Hvala puno! No kako si dobio one jedinice u 2. stupcu?
Se to uvijek gleda kad "pretvoriš nešto u nulu" na tom mjestu?
Spectre (napisa):
Evo ti primjer za jednostavnu matricu tipa 4x5 Smile

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
2 5 -1 5 -1
4 9 1 4 -2

L je uvijek donje trokutasta matrica s 1 na dijagonali. Dok primjenjuješ Gaussove eliminacije, u L upisuješ skalare s kojima množiš određeni redak, ali s promjenjenim predznakom. Npr, poćet ćemo s gore označenim brojem 2. Očito ćeš drugi redak preskočiti (tj. množiš s 0 i dodaješ ništa). Za treći redak: množiš prvi red s -1 i dodaješ trećem → promjena predznaka: 1, stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu. Za četvrti redak: množiš prvi red s -2 i dodaješ zadnjem → promjena predznaka: 2, stavljaš na pripadajuće mjesto u L matricu.
Sve to zvuči čudno i ne dovoljno objašnjeno, no zato sam koristio boje Very Happy Dakle, kad provedeš sve moguće Gaussove eliminacije i dobiješ matricu U, matrica L će ovako izgledati:

1 0 0 0
0 1 0 0
1 1 1 0
2 1 0 1

2 4 2 1 -1
0 1 -3 2 0
0 0 0 2 0
0 0 0 0 0

r(A) = r(U) = 3

Probaj to rješiti na papiru, trebao bi shvatiti. Smile

Hvala puno! No kako si dobio one jedinice u 2. stupcu?
Se to uvijek gleda kad "pretvoriš nešto u nulu" na tom mjestu?

[Vrh]
Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 22:36 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa nakon što provedeš Gaussove eliminacije za tu početnu dvojku, drugi stupac će ti izgledati ovako:
[latex] \left( \begin{array}{c}
4\\
->1<-\\
1\\
1\end{array} \right)[/latex]
Očito, provodiš Gaussove eliminacije po jedinici na mjestu 2,2, u oba slučaja množiš s -1, a kad to promjeni predznak dobiješ 1, kojeg upisuješ u L matricu.

Inače, mi smo to radili tako da odmah na početku napišemo donje trokutastu matricu L s 1 na dijagonali, ali praznim poljima ispod dijagonale, i onda samo dodajemo elemente koje dobivaš tijekom Gaussovih eliminacija. Dakle, na početku imaš samo:
[latex] \left( \begin{array}{cccc}
1 & 0 & 0 & 0 \\
& 1 & 0 & 0 \\
& & 1 & 0\\
& & & 1\end{array} \right)[/latex]

edit: ajd, čak sam se i pomučio te koristio latex :D
Pa nakon što provedeš Gaussove eliminacije za tu početnu dvojku, drugi stupac će ti izgledati ovako:

Očito, provodiš Gaussove eliminacije po jedinici na mjestu 2,2, u oba slučaja množiš s -1, a kad to promjeni predznak dobiješ 1, kojeg upisuješ u L matricu.

Inače, mi smo to radili tako da odmah na početku napišemo donje trokutastu matricu L s 1 na dijagonali, ali praznim poljima ispod dijagonale, i onda samo dodajemo elemente koje dobivaš tijekom Gaussovih eliminacija. Dakle, na početku imaš samo:

edit: ajd, čak sam se i pomučio te koristio latex Very Happy

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 23:21 sri, 13. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vi koji ste kod prof. Bakića - jeste se na vježbama bavili temeljnim potprostorima matrica?
Vi koji ste kod prof. Bakića - jeste se na vježbama bavili temeljnim potprostorima matrica?

Lafiel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
27 = 51 - 24

PostPostano: 2:31 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

A može meni netko objasniti što će mi te L i U matrice? OK, jasno mi je kako to izvesti (puno hvala Spectreu kad smo već kod toga :) ), ali kaj bih ja onda trebala s tim? Ili je to samo tako, "nađite jer se tako traži u zadatku"? [img]http://i2.photobucket.com/albums/y29/waterfly89/Smilies/unsure.gif[/img]
A može meni netko objasniti što će mi te L i U matrice? OK, jasno mi je kako to izvesti (puno hvala Spectreu kad smo već kod toga Smile ), ali kaj bih ja onda trebala s tim? Ili je to samo tako, "nađite jer se tako traži u zadatku"?

Spectre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 7:12 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možeš računati rang, no glavni razlog je određivanje 4 temeljna potprostora matrice.
Možeš računati rang, no glavni razlog je određivanje 4 temeljna potprostora matrice.

Gost

PostPostano: 10:27 čet, 14. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

LU faktorizacija primjenjuje se (naročito) i za rješavanje sustava linearnih jednadžbi, jer se rješavanje rastavi u dva jednostavnija koraka:

AX = B, s A = LU,

L(UX) = B

pa se najprije rješava LY = B i onda UX = Y.

Zbog jednostavnosti (trokutastih) matrica sustava L i U, ovi
sustavi sada se lakše rješavaju uzastopnom supstitucijom.
Npr. odmah imamo y1, pa njegovom supstitucijom u drugu jednadžbu y2 itd.
LU faktorizacija primjenjuje se (naročito) i za rješavanje sustava linearnih jednadžbi, jer se rješavanje rastavi u dva jednostavnija koraka:

AX = B, s A = LU,

L(UX) = B

pa se najprije rješava LY = B i onda UX = Y.

Zbog jednostavnosti (trokutastih) matrica sustava L i U, ovi
sustavi sada se lakše rješavaju uzastopnom supstitucijom.
Npr. odmah imamo y1, pa njegovom supstitucijom u drugu jednadžbu y2 itd.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum