Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

10.14 (zadatak)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
30 = 47 - 17

PostPostano: 19:57 uto, 19. 2. 2008    Naslov: 10.14 Citirajte i odgovorite

ne znam kako da prepišem što je zadano, pa ako nije problem pogledati u skriptu... str94. ...
Kako znamo da obje petlje idu do n-1, gdje je nestao onaj i iz n(i + 1) -1 iznad znaka sumacije?
I također, nakon što sam izvršila supstituciju da bi se x potencirao na samo jednu vrijednost (na k umjesto na j-n*i) kako to utječe na i? izgubi li se onda on skroz? jer ovdje je ostao sačuvan samo zahvaljujući množenju ispred znaka sumacije.

hvala...
ne znam kako da prepišem što je zadano, pa ako nije problem pogledati u skriptu... str94. ...
Kako znamo da obje petlje idu do n-1, gdje je nestao onaj i iz n(i + 1) -1 iznad znaka sumacije?
I također, nakon što sam izvršila supstituciju da bi se x potencirao na samo jednu vrijednost (na k umjesto na j-n*i) kako to utječe na i? izgubi li se onda on skroz? jer ovdje je ostao sačuvan samo zahvaljujući množenju ispred znaka sumacije.

hvala...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 20:07 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Također me zbunjuje što se u nekim zadacima traži p(x), u nekima p(a0) (gdje je a0 prvi član nekog niza), u nekima p(an), (gdje je an zadnji član).
A da ne pričam kako se u 10.13 traži p(am), gdje on nije ni prvi ni zadnji...

Može li mi neko pojasniti razliku...??? Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....
Također me zbunjuje što se u nekim zadacima traži p(x), u nekima p(a0) (gdje je a0 prvi član nekog niza), u nekima p(an), (gdje je an zadnji član).
A da ne pričam kako se u 10.13 traži p(am), gdje on nije ni prvi ni zadnji...

Može li mi neko pojasniti razliku...??? Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 20:11 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....[/quote]

A koja je točno razlika između tog da učitaš neki broj pa računaš vrijednost polinoma u njemu, ili iskoristiš broj koji ti je već učitan negdje ranije (ovdje - član niza)... :grebgreb:
ekatarina (napisa):
Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....

A koja je točno razlika između tog da učitaš neki broj pa računaš vrijednost polinoma u njemu, ili iskoristiš broj koji ti je već učitan negdje ranije (ovdje - član niza)... Kotacici rade 100 na sat

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 20:26 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, član niza je učitan ranije, ali čini mi se da mi ne izračunamo vrijednost polinoma u tom članu niza. Jedino ako za x učitamo baš taj član niza, dakle dva puta ga učitavamo (kod učitavanja niza i prije hornera)
Zašto onda učitavati x? Zašto onda dolje u kranjem rezultatu hornera ne bismo jednostavno upisali am*a[bla]....., dakle am tamo gdje je prije bio x.

Ako sam te dobro razumjela.. :(
da, član niza je učitan ranije, ali čini mi se da mi ne izračunamo vrijednost polinoma u tom članu niza. Jedino ako za x učitamo baš taj član niza, dakle dva puta ga učitavamo (kod učitavanja niza i prije hornera)
Zašto onda učitavati x? Zašto onda dolje u kranjem rezultatu hornera ne bismo jednostavno upisali am*a[bla]....., dakle am tamo gdje je prije bio x.

Ako sam te dobro razumjela.. Sad

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:31 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

U primjeru se izračunava...onaj 0.7 ;)

Taj člna niza interpretiraš ko x i s njim množiš, zbrajaš, kaj ti već treba...ako ti je lakše lako napraviš
x=a[n*n];

A evo moje ideje za taj zadatak , nije testirano...

[code:1]double p1,p;
int i,j;
double a[50];

p=1;

for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p1 = p1*a[n*n] + a[n*i+j];
p*=p1;
}[/code:1]

A poigraj se s indexima u sumi i kreni od nule, gore dodaš ni, u index člana niza gga dodaš i na potenciju od x ga dodaš...provjeri si prvi i zadnji član u toj sumi prije i poslije promjene, vidjet ćeš da su isti ;)

edit: budala, stavio sam u petlji s i krivi znak nejednakosti :oops:
U primjeru se izračunava...onaj 0.7 Wink

Taj člna niza interpretiraš ko x i s njim množiš, zbrajaš, kaj ti već treba...ako ti je lakše lako napraviš
x=a[n*n];

A evo moje ideje za taj zadatak , nije testirano...

Kod:
double p1,p;
int i,j;
double a[50];

p=1;

for (i=0;i<=n-1;i++)
  {
    p1=0;
    for(j=n-1;j>=0;j--)
    p*=p1;
}

A poigraj se s indexima u sumi i kreni od nule, gore dodaš ni, u index člana niza gga dodaš i na potenciju od x ga dodaš...provjeri si prvi i zadnji član u toj sumi prije i poslije promjene, vidjet ćeš da su isti Wink

edit: budala, stavio sam u petlji s i krivi znak nejednakosti Embarassed

Zadnja promjena: Luuka; 20:40 uto, 19. 2. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 20:32 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Racuna se upravo u tom calnu niza....

Evo bas gledam zadatak 10.12.
treba racunati p(a0). Dakle, a0 je prvi clan niza odnosno u zadanom primjeru broj 2. I zaista se racuna s dvojkom.

Zadatak 10.13.
trazi se p(am). u zadanom primjeru m=3, znaci racuna se u a3, odnosno 4. clanu niza koji je jednak 7.

Edit: kao i uvijek, Luuka je bio brzi. :)
Racuna se upravo u tom calnu niza....

Evo bas gledam zadatak 10.12.
treba racunati p(a0). Dakle, a0 je prvi clan niza odnosno u zadanom primjeru broj 2. I zaista se racuna s dvojkom.

Zadatak 10.13.
trazi se p(am). u zadanom primjeru m=3, znaci racuna se u a3, odnosno 4. clanu niza koji je jednak 7.

Edit: kao i uvijek, Luuka je bio brzi. Smile

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:47 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Testirah i radi. Jupi!!

[code:1]#include <stdio.h>

int main ()
{
double p1,p=1;
int i,j,n=3;
double a[]={2, 0.3, 0.5, 2, 0.3, 0.5, -2, 3, -7, 0.7};

for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p*=p1;
}
printf("%g",p);
scanf("%%");
return 0;

:screamdance:
Testirah i radi. Jupi!!

Kod:
#include <stdio.h>

int main ()
{
  double p1,p=1;
  int i,j,n=3;
  double a[]={2, 0.3, 0.5, 2, 0.3, 0.5, -2, 3, -7, 0.7};

for (i=0;i<=n-1;i++)
   {
    p1=0;
    for(j=n-1;j>=0;j--)
    p*=p1;
    }
  printf("%g",p);
  scanf("%%");
  return 0;
}

Screamin' 'n' Dancin'

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 20:54 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, znači svejedno je obilježavala ga ja sa x ili sa an, a0 bilo što, jednostavno, ako mi treba p(ao) učitat ću ga još jednom na mjesto x i dobiti u njemu vrijednost.
Program mi je jasan, samo mislim da si u prvoj petlji zabunom stavio > umjesto <.

vidim samo za k=0, kad ga gore uvrstim umjesto i da dobijem taj n-1 iznad sumacije, za ovo ostalo ne vidim, ali pokušavat ću i dalje...
Da, znači svejedno je obilježavala ga ja sa x ili sa an, a0 bilo što, jednostavno, ako mi treba p(ao) učitat ću ga još jednom na mjesto x i dobiti u njemu vrijednost.
Program mi je jasan, samo mislim da si u prvoj petlji zabunom stavio > umjesto <.

vidim samo za k=0, kad ga gore uvrstim umjesto i da dobijem taj n-1 iznad sumacije, za ovo ostalo ne vidim, ali pokušavat ću i dalje...

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 20:55 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imas pm. :wink:

Edit: ne moras ponovo ucitavati a[0] ako ga vec imas ucitanog, samo ga koristis. :wink:
Imas pm. Wink

Edit: ne moras ponovo ucitavati a[0] ako ga vec imas ucitanog, samo ga koristis. Wink

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 21:04 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

A onda ga valjda dolje upotrebljavam u horneru umjesto klasičnog x-a? Dolje kod računa?
A onda ga valjda dolje upotrebljavam u horneru umjesto klasičnog x-a? Dolje kod računa?

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 21:08 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]A onda ga valjda dolje upotrebljavam u horneru umjesto klasičnog x-a? Dolje kod računa?[/quote]

Da, umjesto da pises npr. p=p*x+a[i] pises p=p*a[0]+a[i].
ekatarina (napisa):

Da, umjesto da pises npr. p=p*x+a[i] pises p=p*a[0]+a[i].

Zadnja promjena: desire; 21:16 uto, 19. 2. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 21:09 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve jasno! (osim ovoga za n-1 iznad sumacije, to ću se još poigrati) hvala.!
sve jasno! (osim ovoga za n-1 iznad sumacije, to ću se još poigrati) hvala.!

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:12 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"][quote="ekatarina"]A onda ga valjda dolje upotrebljavam u horneru umjesto klasičnog x-a? Dolje kod računa?[/quote]

Da, umjesto da pises npr. p=p*x+a[i] pises p=p*a[0]*a[i].[/quote]

Samo da ti lapsus ispravim, da se cura ne zbuni...

p=p*a[0] + a[i]

;)

@ekatarina Ak nećeš skužit pitaj...samo prati kaj sam gore napiso...
desire (napisa):
ekatarina (napisa):

Da, umjesto da pises npr. p=p*x+a[i] pises p=p*a[0]*a[i].

p=p*a[0] + a[i]

Wink

@ekatarina Ak nećeš skužit pitaj...samo prati kaj sam gore napiso...

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 21:15 uto, 19. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Samo da ti lapsus ispravim, da se cura ne zbuni...

p=p*a[0] + a[i]

;)[/quote]

Ups. Hvala. Sad cu to editirati da ne zbuni i nekog drugog ako bude citao. :)
Luuka (napisa):

p=p*a[0] + a[i]

Wink

Ups. Hvala. Sad cu to editirati da ne zbuni i nekog drugog ako bude citao. Smile

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 13:25 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo postavit ću pitanje ovdje, kad ste već prvi put bili od tolike koristi. :D A i malo mi je neugodno zbog ovako jednostavnog pitanja otvarati novu temu.. :)
Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?
Evo postavit ću pitanje ovdje, kad ste već prvi put bili od tolike koristi. Very Happy A i malo mi je neugodno zbog ovako jednostavnog pitanja otvarati novu temu.. Smile
Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 13:47 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. [/quote]

Može 200, može 100, može 50, ovisi kolko učitanih podataka očekuješ. :) A da te utješim, nećeš se morat s tim bavit u 2.semestru, tamo dinamički alociraš memoriju za polje ;)

[quote="ekatarina"]
Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?[/quote]

U nekim compilerima možeš, ali kolko se sjećam na vježbama je rečeno da to nije dobro. Na mojim vježbama prošle godine. 8)
Nek me netko ispravi ako griješim.
ekatarina (napisa):
Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200..

Može 200, može 100, može 50, ovisi kolko učitanih podataka očekuješ. Smile A da te utješim, nećeš se morat s tim bavit u 2.semestru, tamo dinamički alociraš memoriju za polje Wink

ekatarina (napisa):

Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?

U nekim compilerima možeš, ali kolko se sjećam na vježbama je rečeno da to nije dobro. Na mojim vježbama prošle godine. Cool
Nek me netko ispravi ako griješim.

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 13:59 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?[/quote]
Ne, i to iz dva razloga:

1. standard kaze da se sve varijable moraju deklarirati na pocetku bloka tj. prije prve izvrsne naredbe (dakle, nije moguca deklaracija niza nakon poziva funkcije scanf)

2. standard kaze da broj elemenata polja mora biti poznat u trenutku kompajliranja (dakle, nije moguce deklarirati [tt]int niz[n];[/tt] gdje je [tt]n[/tt] neka varijabla).
ekatarina (napisa):
Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?

Ne, i to iz dva razloga:

1. standard kaze da se sve varijable moraju deklarirati na pocetku bloka tj. prije prve izvrsne naredbe (dakle, nije moguca deklaracija niza nakon poziva funkcije scanf)

2. standard kaze da broj elemenata polja mora biti poznat u trenutku kompajliranja (dakle, nije moguce deklarirati int niz[n]; gdje je n neka varijabla).

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 15:27 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi? Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.

Na ovom gore hvala, sve jasno!
Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi? Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.

Na ovom gore hvala, sve jasno!

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:41 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi? [/quote]

Kad su a i b cijeli brojevi, tad će i operacija / biti cjelobrojna, dakle, za a=5, b=2 je a/b=2. Na to pazi. Da staviš return a/b fja bi vratila 2, a mislim da to nije ono želiš ;)

[quote="ekatarina"]Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.
[/quote]

Moraš pazit baš kod tih raznih djeljenja koji tip želiš da ti bude rezultat. Primjer:

[code:1]#include <stdio.h>

int main ()
{
int a=5, b=2;

printf("%d\n",a/b);
printf("%g\n",double(a)/b);
scanf("%%");
return 0;

Ova nareba double ispred a ti kaže da želiš da je a realan broj pa je i rezultat djeljenja realan. Ali oprez! Ako staviš
[code:1] printf("%g\n",double(a/b));[/code:1]
onda će ispisat 2 jer se najprije radi ono djeljenje unutra, pa tek onda double-a a tad je već kasno...
ekatarina (napisa):
Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi?

Kad su a i b cijeli brojevi, tad će i operacija / biti cjelobrojna, dakle, za a=5, b=2 je a/b=2. Na to pazi. Da staviš return a/b fja bi vratila 2, a mislim da to nije ono želiš Wink

ekatarina (napisa):
Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.

Moraš pazit baš kod tih raznih djeljenja koji tip želiš da ti bude rezultat. Primjer:

Kod:
#include <stdio.h>

int main ()
{
  int a=5, b=2;

printf("%d\n",a/b);
  printf("%g\n",double(a)/b);
  scanf("%%");
  return 0;
}

Ova nareba double ispred a ti kaže da želiš da je a realan broj pa je i rezultat djeljenja realan. Ali oprez! Ako staviš
Kod:
 printf("%g\n",double(a/b));

onda će ispisat 2 jer se najprije radi ono djeljenje unutra, pa tek onda double-a a tad je već kasno...

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 21:00 sri, 20. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

znači dovoljno je ispred a dodati double i to je to.?
recimo da pretvaram int a u double a ili obrnuto, kako to?
znači dovoljno je ispred a dodati double i to je to.?
recimo da pretvaram int a u double a ili obrnuto, kako to?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum