Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Za ili protiv Bologne? |
Bologna je zakon |
|
21% |
[ 20 ] |
Ništa to ne valja... |
|
78% |
[ 72 ] |
|
Ukupno glasova : 92 |
|
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
pssst Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
k8yvis Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kljuki Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 21:23 čet, 21. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="k8yvis"][quote="krcko"]Samo sto stari sustav nije dobro funkcionirao. Kad bitas bilo koga od asistenata i profesora, reci ce ti da je njemu bilo super studirati po starom sistemu. To je zato sto se nastavnici (uglavnom) regrutiraju iz onih 5% studentske populacije koji su stari studij zavrsavali u roku.[/quote]
Nisam još nikoga upoznala tko se žalio... I kome je studiranje ostalo u lošem sjećanju.[/quote]
Ja sam upoznao povecu kolicinu ljudi koji su odustali. :( Nije frka (iz perspektive sustava) kad netko padne godinu ili cak dvije, nego kad potrati nekoliko godina i nikad ne zavrsi! :tso: Od moje generacije, ne znam je l' 30% [b]ikad[/b] zavrsilo! :shock: U roku nas je zavrsilo mozda 15ak%. :(
Prosjek studiranja na PMF-MO je - prije Bolonje - bio cca 7.5 godina (za [b]petogodisnji[/b] studij i to racunato samo za one koji su zavrsili!), a rekorder je - cini mi se - kolega koji je nedavno diplomirao... 16.5 godina nakon sto je upisao. :shock: =D>
Ja i dalje smatram da je ovaj sustav nehuman, ali prvenstveno zbog realizacije. :? Sama ideja nije nuzno losa. :)
Anyway, ovaj topic je - IMO - bezveze jer se prezvakavaju stvari koje su vec vise puta recene. :( Bilo bi lijepo cuti nesto svjeze... provedivi prijedlog poboljsanja ili tako nesto... :sigh:
k8yvis (napisa): | krcko (napisa): | Samo sto stari sustav nije dobro funkcionirao. Kad bitas bilo koga od asistenata i profesora, reci ce ti da je njemu bilo super studirati po starom sistemu. To je zato sto se nastavnici (uglavnom) regrutiraju iz onih 5% studentske populacije koji su stari studij zavrsavali u roku. |
Nisam još nikoga upoznala tko se žalio... I kome je studiranje ostalo u lošem sjećanju. |
Ja sam upoznao povecu kolicinu ljudi koji su odustali. Nije frka (iz perspektive sustava) kad netko padne godinu ili cak dvije, nego kad potrati nekoliko godina i nikad ne zavrsi! Od moje generacije, ne znam je l' 30% ikad zavrsilo! U roku nas je zavrsilo mozda 15ak%.
Prosjek studiranja na PMF-MO je - prije Bolonje - bio cca 7.5 godina (za petogodisnji studij i to racunato samo za one koji su zavrsili!), a rekorder je - cini mi se - kolega koji je nedavno diplomirao... 16.5 godina nakon sto je upisao.
Ja i dalje smatram da je ovaj sustav nehuman, ali prvenstveno zbog realizacije. Sama ideja nije nuzno losa.
Anyway, ovaj topic je - IMO - bezveze jer se prezvakavaju stvari koje su vec vise puta recene. Bilo bi lijepo cuti nesto svjeze... provedivi prijedlog poboljsanja ili tako nesto...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Shere Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
noa Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 22:48 čet, 21. 2. 2008 Naslov: |
|
|
Za veci razmak redovitih i popravnih se pokusavamo izboriti; zato su popravni u ljetnom roku i stavljeni iza ljeta. :D Na zalost, bez ozbiljnih zahvata u kalendaru, ne znam kako povecati tu pauzu i u zimskom semestru. :(
Vise termina kolokvija... iskustvo nas uci da bi velika vecina birala samo zadnje termine, pa tu nema koristi. :(
Inace, takve prijedloge ti ovdje rijetko tko uoci, a ide ih "gurati" samo ako ih jako podrzava. :? Forum nije mjesto za mijenjanje svijeta, nego samo za pitanja/odgovre, rasprave i sl. ;)
Za veci razmak redovitih i popravnih se pokusavamo izboriti; zato su popravni u ljetnom roku i stavljeni iza ljeta. Na zalost, bez ozbiljnih zahvata u kalendaru, ne znam kako povecati tu pauzu i u zimskom semestru.
Vise termina kolokvija... iskustvo nas uci da bi velika vecina birala samo zadnje termine, pa tu nema koristi.
Inace, takve prijedloge ti ovdje rijetko tko uoci, a ide ih "gurati" samo ako ih jako podrzava. Forum nije mjesto za mijenjanje svijeta, nego samo za pitanja/odgovre, rasprave i sl.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
noa Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
Shere Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 13:42 pet, 22. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"][quote="vsego"]Prosjek studiranja na PMF-MO je - prije Bolonje - bio cca 7.5 godina (za [b]petogodisnji[/b] studij i to racunato samo za one koji su zavrsili!)[/quote]
[b]Četverogodisnji.[/b][/quote]
Mea culpa. :oops: Da, cetvreogodisnji studij je trajao (prosjecno!) skoro dvostruko dulje... i to samo za one koji su na kraju ipak diplomirali. :?
Dodao bih da Bolonja ukida kategoriju "pad godine". :) Nekad je covjek mogao pasti bukvalno zbog pola ispita (fale mu, na primjer, 3 boda, a vecina ispita nosi 6 ili vise). :? Po "nasoj" Bolonji, jednostavno se upisuju nasljednici polozenoga, bez evidencije na kojoj je student godini. 8)
Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. :) Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. :D Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa". 8)
[quote="Shere"]Mislim da je vrijeme da neko trezvene glave zakljuca topic i sutne ga u neki tamni dio foruma. ;)[/quote]
Nema potrebe... ne krse se nikakva pravila, topic je formalno ok... jedino sto ga nas nekoliko smatra besmislenim, no to nije razlog za lock i/ili micanje. :)
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Prosjek studiranja na PMF-MO je - prije Bolonje - bio cca 7.5 godina (za petogodisnji studij i to racunato samo za one koji su zavrsili!) |
Četverogodisnji. |
Mea culpa. Da, cetvreogodisnji studij je trajao (prosjecno!) skoro dvostruko dulje... i to samo za one koji su na kraju ipak diplomirali.
Dodao bih da Bolonja ukida kategoriju "pad godine". Nekad je covjek mogao pasti bukvalno zbog pola ispita (fale mu, na primjer, 3 boda, a vecina ispita nosi 6 ili vise). Po "nasoj" Bolonji, jednostavno se upisuju nasljednici polozenoga, bez evidencije na kojoj je student godini.
Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa".
Shere (napisa): | Mislim da je vrijeme da neko trezvene glave zakljuca topic i sutne ga u neki tamni dio foruma. |
Nema potrebe... ne krse se nikakva pravila, topic je formalno ok... jedino sto ga nas nekoliko smatra besmislenim, no to nije razlog za lock i/ili micanje.
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:50 pet, 22. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. :) Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. :D Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa". 8)[/quote]
:D ovo je zgodno. bolonjac zapravo nakon srednje škole upiše fakultet, pred sobom ima hrpu kolegija koje mora ispolagati (tu i tamo neke koje dobije na izbor) i kad sve to uspije, diplomirao je. a sad, koliko to traje... to je druga priča.
neće više biti: "koja si godina?", nego: "koliko imaš do kraja?", "još 13 kolegija."
iako je ovaj topic samo jedan u nizu, dobar je stoga što će i ljudi kojima se ne da postati kliknuti svoje mišljenje. tako bar otprilike možemo znati koliko smo zadovoljni bolonjom. makar- sama činjenica da je ovo već dvajstreća tema s istim naslovom govori dosta. mi, naime, malo govorimo o onome s čime smo zadovoljni. :?
vsego (napisa): | Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa". |
ovo je zgodno. bolonjac zapravo nakon srednje škole upiše fakultet, pred sobom ima hrpu kolegija koje mora ispolagati (tu i tamo neke koje dobije na izbor) i kad sve to uspije, diplomirao je. a sad, koliko to traje... to je druga priča.
neće više biti: "koja si godina?", nego: "koliko imaš do kraja?", "još 13 kolegija."
iako je ovaj topic samo jedan u nizu, dobar je stoga što će i ljudi kojima se ne da postati kliknuti svoje mišljenje. tako bar otprilike možemo znati koliko smo zadovoljni bolonjom. makar- sama činjenica da je ovo već dvajstreća tema s istim naslovom govori dosta. mi, naime, malo govorimo o onome s čime smo zadovoljni.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
k8yvis Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
Postano: 14:14 pet, 22. 2. 2008 Naslov: |
|
|
ako je smisao natuci postcount, ili samo kukati negdje i nekome kako ti je lose - da, onda ti je ovaj topic smislen
topic sam po sebi nece nigdje bas nista promijeniti, dakle, tako gledano je besmislen (kao i preostalih 30tak ili koliko ih vec ima topica o bolonji - do na onaj o 'mirnom' prosvjedu nakon kojega smo mi predstavnici imali jedno 2 mjeseca problema sa uopce pricati na sjednici ili sa nastavnim osobljem nesto sluzbeno jer nas nitko nije fermao iako smo se izjasnili da smo protiv prosvjeda na takav nacin i tako postavljenog.... :roll:)
sad, ljudi mogu nastaviti kukati i davati neke prijedloge (koje nitko tko cita topic a ima mogucnost negdje ih reci - nece, jer mu je vise puna kapa prijedloga iz neba koji apsolutno nikako nisu razradjeni i ne uklapaju se u trenutacno stanje vec bi stvar vracali na stari sustav more or less)
ili se studenti mogu grupirati i krenuti sa nekom konkretnom akcijom, sloziti kompletan prijedlog, sa argumentima, sa brojkama studenata, etc...
sto i dalje ne znaci da bi taj trud icemu sluzio, tj. da bi se taj prijedlog prihvatio
ali bi at least bio saslusan i razumljiv slusateljima (sto vecina prijedloga ovdje dana - to nije)
a ako se jos pojasni poimence nastavnicima i zainteresira ih se za prijedlog, onda tu ima kruha
da bi prijedlog tako nesto polucio mora biti prilicno razradjen, ili prilicno jasan te mora biti razlicit od sustava s rokovima, jer to vam odmah mogu reci - nece nikad proci dok god se ovi studiji zovu bolonjski
osobno ne vjerujem da ce se sada naci grupa entuzijasta koji su voljni potrositi sate na smisljanje prijedloga koji ima smisla (a koji vec nije dan) te sate u razgovore s nastavnim osobljem (prijedlog koji kojim slucajem samo dodje na vijece, bit ce procitan, 5 ljudi ce ga poslusati i odluka vijeca ce 99% biti onakva kakvu je fakultetski kolegij [savjetodavno tijelo dekana] predlozio - 98% 'odbija se zbog toga i toga' - dakle, mora se vecem dijelu vijeca upoznati s tim prijedlogom PRIJE vijeca)
:arrow: u tom svjetlu, da, topic je apsolutno beskoristan i besmislen, al ta konstatacija ionako nece nikoga sprijeciti da nesto napise u ovaj topic, kao sto uostalom nije niti mene sprijecilo da to jos jednom sve napisem :)
ako je smisao natuci postcount, ili samo kukati negdje i nekome kako ti je lose - da, onda ti je ovaj topic smislen
topic sam po sebi nece nigdje bas nista promijeniti, dakle, tako gledano je besmislen (kao i preostalih 30tak ili koliko ih vec ima topica o bolonji - do na onaj o 'mirnom' prosvjedu nakon kojega smo mi predstavnici imali jedno 2 mjeseca problema sa uopce pricati na sjednici ili sa nastavnim osobljem nesto sluzbeno jer nas nitko nije fermao iako smo se izjasnili da smo protiv prosvjeda na takav nacin i tako postavljenog.... )
sad, ljudi mogu nastaviti kukati i davati neke prijedloge (koje nitko tko cita topic a ima mogucnost negdje ih reci - nece, jer mu je vise puna kapa prijedloga iz neba koji apsolutno nikako nisu razradjeni i ne uklapaju se u trenutacno stanje vec bi stvar vracali na stari sustav more or less)
ili se studenti mogu grupirati i krenuti sa nekom konkretnom akcijom, sloziti kompletan prijedlog, sa argumentima, sa brojkama studenata, etc...
sto i dalje ne znaci da bi taj trud icemu sluzio, tj. da bi se taj prijedlog prihvatio
ali bi at least bio saslusan i razumljiv slusateljima (sto vecina prijedloga ovdje dana - to nije)
a ako se jos pojasni poimence nastavnicima i zainteresira ih se za prijedlog, onda tu ima kruha
da bi prijedlog tako nesto polucio mora biti prilicno razradjen, ili prilicno jasan te mora biti razlicit od sustava s rokovima, jer to vam odmah mogu reci - nece nikad proci dok god se ovi studiji zovu bolonjski
osobno ne vjerujem da ce se sada naci grupa entuzijasta koji su voljni potrositi sate na smisljanje prijedloga koji ima smisla (a koji vec nije dan) te sate u razgovore s nastavnim osobljem (prijedlog koji kojim slucajem samo dodje na vijece, bit ce procitan, 5 ljudi ce ga poslusati i odluka vijeca ce 99% biti onakva kakvu je fakultetski kolegij [savjetodavno tijelo dekana] predlozio - 98% 'odbija se zbog toga i toga' - dakle, mora se vecem dijelu vijeca upoznati s tim prijedlogom PRIJE vijeca)
u tom svjetlu, da, topic je apsolutno beskoristan i besmislen, al ta konstatacija ionako nece nikoga sprijeciti da nesto napise u ovaj topic, kao sto uostalom nije niti mene sprijecilo da to jos jednom sve napisem
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 14:56 pet, 22. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Shere"]Hm,da... Rasprava o bolonji je presla u komentare o interpunkciji i razbijanje djecackih (djevojackih) snova.[/quote]
Gle, nije mi namjera razbijanje snova. Da bih mogao zauzeti neki stav o noinom prijedlogu, moram ga najprije procitati i razumjeti. Zato zvocam za interpunkciju.
Ja mislim da je topic koristan, a i za one prethodne sam smatrao da su korisni. To sto smo mi starceki vec pricali o tome :djed: ne znaci da novi bolonjci nemaju pravo pricati niti da se iz topica ne bi mogle izroditi nove ideje.
Shere (napisa): | Hm,da... Rasprava o bolonji je presla u komentare o interpunkciji i razbijanje djecackih (djevojackih) snova. |
Gle, nije mi namjera razbijanje snova. Da bih mogao zauzeti neki stav o noinom prijedlogu, moram ga najprije procitati i razumjeti. Zato zvocam za interpunkciju.
Ja mislim da je topic koristan, a i za one prethodne sam smatrao da su korisni. To sto smo mi starceki vec pricali o tome ne znaci da novi bolonjci nemaju pravo pricati niti da se iz topica ne bi mogle izroditi nove ideje.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
pinkgirl Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:10 pet, 22. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Dodao bih da Bolonja ukida kategoriju "pad godine". :) Nekad je covjek mogao pasti bukvalno zbog pola ispita (fale mu, na primjer, 3 boda, a vecina ispita nosi 6 ili vise). :? Po "nasoj" Bolonji, jednostavno se upisuju nasljednici polozenoga, bez evidencije na kojoj je student godini. 8)
Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. :) Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. :D Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa". 8) [/quote]
ma,to stvarno jest super ideja da se upisuju samo sljedbenici onih predmeta koje smo polozili... zvuci sjajno, al problem je u praksi...
problem je sto odredeni kolegij mozemo upisati tek u jednom semestru. kada bi iz semestra u semestar upisivali kolegije i na taj nacin skupljali etcs bodove islo bi nekako bolje...
kada bi ja npr pala nesto iz zimskog semestra bilo bi idealno da ga opet upisem u ljetnom i da upisem sve kolegije koji su mi sljedbenici polozenih...
al to je ono sto_bi_bilo_kad_bi_bilo... pretpostavljam da je to tesko izvedivo i gotovo nemoguce... al to je moj mali prijedlog... sad cu se povuc jer neman nista pametnije za rec...
:wink:
btw,sve drugo u bolonji mi poprilicno dobro i zvuci i provodi se. zadace, kolokviji i sl stvari me tjeraju da redovito radim a to za nas kampanjce izgleda muka al uvelike olaksava prolaz... a rokovi... o tom mi se stvarno vise ne da raspravljat.... kako je tako je... mi smo samo studenti...
pozz
vsego (napisa): |
Dodao bih da Bolonja ukida kategoriju "pad godine". Nekad je covjek mogao pasti bukvalno zbog pola ispita (fale mu, na primjer, 3 boda, a vecina ispita nosi 6 ili vise). Po "nasoj" Bolonji, jednostavno se upisuju nasljednici polozenoga, bez evidencije na kojoj je student godini.
Da, kolegiji su jos uvijek tako razvrstani, no ne mozete reci na kojoj je godini student koji nesto slusa na prvoj, nesto na drugoj i nesto na trecoj. Neke sluzbe pokusavaju zadrzati pojam "studijske godine" jer im je tako lakse, no polako se to istiskuje van iz rijecnika studiranja. Mi odnedavno vise ne pisemo na izvjestaje "ponavlja godinu" i sl. nego samo "u prosloj akademskoj godini je ostvario/la toliko-i-toliko ECTSa". |
ma,to stvarno jest super ideja da se upisuju samo sljedbenici onih predmeta koje smo polozili... zvuci sjajno, al problem je u praksi...
problem je sto odredeni kolegij mozemo upisati tek u jednom semestru. kada bi iz semestra u semestar upisivali kolegije i na taj nacin skupljali etcs bodove islo bi nekako bolje...
kada bi ja npr pala nesto iz zimskog semestra bilo bi idealno da ga opet upisem u ljetnom i da upisem sve kolegije koji su mi sljedbenici polozenih...
al to je ono sto_bi_bilo_kad_bi_bilo... pretpostavljam da je to tesko izvedivo i gotovo nemoguce... al to je moj mali prijedlog... sad cu se povuc jer neman nista pametnije za rec...
btw,sve drugo u bolonji mi poprilicno dobro i zvuci i provodi se. zadace, kolokviji i sl stvari me tjeraju da redovito radim a to za nas kampanjce izgleda muka al uvelike olaksava prolaz... a rokovi... o tom mi se stvarno vise ne da raspravljat.... kako je tako je... mi smo samo studenti...
pozz
|
|
[Vrh] |
|
|