Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:46 sri, 27. 2. 2008 Naslov: |
|
|
dobro pretpostavljaš :)
kul, i ja sam tak raspisala, al mislim si, pa nemra bit tak jednostavno, treba tu još nešto iskoristit!(možda je ipak jednostavno, ha? :sheep: )
zahvaljujem
dobro pretpostavljaš
kul, i ja sam tak raspisala, al mislim si, pa nemra bit tak jednostavno, treba tu još nešto iskoristit!(možda je ipak jednostavno, ha? )
zahvaljujem
|
|
[Vrh] |
|
hiawatha Gost
|
Postano: 19:42 čet, 28. 2. 2008 Naslov: |
|
|
hello, imam par pitanja:
1. Gl (n, |R) je vektorski prostor. da/ne?
da li ovdje gledamo sva svojstva vektorskog prostora, pa promatramo je li npr. taj skup zatvoren na zbrajanje, odnosno da li je zbroj dviju invertibilnih realnih matrica opet invertibilna ili to ide drukcije? pokazano je da je Gl (n, F) grupa s obzirom na mnozenje matrica, ali kad gledamo vektorski prostor, zanima nas mnozenje skalarom, a ne mnozenje matrica...
2. linearna ljuska od praznog skupa [ø]=ø da/ne?
rekao bih ne, nego da je [ø]={0} (tj. jednoclan skup koji se sastoji od nulvektora) ima li to smisla?
3. ako Ax=0 ima bar jedno rjesenje, onda Ay=b takodjer ima bar jedno rjesenje da/ne?
rekao bih da ne, ali nisam siguran. npr. ako imamo homogen sustav
2x1 + 3x2=0
4x1 + 6x2=0
on ima beskonacno (pa posebno i barem jedno) rjesenja, ali
2x1 + 3x2=7
4x1 + 6x2=8
nema rjesenja. igra li kakvu ulogu sto u zadatku pise Ay=b umjesto Ax=b?
hvala unaprijed na pomoci.
hello, imam par pitanja:
1. Gl (n, |R) je vektorski prostor. da/ne?
da li ovdje gledamo sva svojstva vektorskog prostora, pa promatramo je li npr. taj skup zatvoren na zbrajanje, odnosno da li je zbroj dviju invertibilnih realnih matrica opet invertibilna ili to ide drukcije? pokazano je da je Gl (n, F) grupa s obzirom na mnozenje matrica, ali kad gledamo vektorski prostor, zanima nas mnozenje skalarom, a ne mnozenje matrica...
2. linearna ljuska od praznog skupa [ø]=ø da/ne?
rekao bih ne, nego da je [ø]={0} (tj. jednoclan skup koji se sastoji od nulvektora) ima li to smisla?
3. ako Ax=0 ima bar jedno rjesenje, onda Ay=b takodjer ima bar jedno rjesenje da/ne?
rekao bih da ne, ali nisam siguran. npr. ako imamo homogen sustav
2x1 + 3x2=0
4x1 + 6x2=0
on ima beskonacno (pa posebno i barem jedno) rjesenja, ali
2x1 + 3x2=7
4x1 + 6x2=8
nema rjesenja. igra li kakvu ulogu sto u zadatku pise Ay=b umjesto Ax=b?
hvala unaprijed na pomoci.
|
|
[Vrh] |
|
bixodococo Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
hiawatha Gost
|
Postano: 22:17 čet, 28. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="bixodococo"]ako invertibilnu matricu pomnožiš nulom, ode invertibilnost ća... [/quote]
dakle promatramo je li (Gl(n,|R), +, .R) vektorski prostor. ako to jest v. prostor, onda (Gl(n, |R),+) mora biti komutativna grupa a za mnozenje bi trebala vrijediti ona 4 svojstva.
jedno od svojstva grupe je da u tom, nepraznom skupu koji se promatra postoji jedinstven neutralni element za zbrajanje, a znamo da je neutralni element za zbrajanje matrica (pa i onih invertibilnih) nul-matrica, ali nul-matrica nije invertibilna, jer ne postoji takva matrica koja, kada se sa nul-matricom pomnozi, daje jedinicnu matricu, pa u skupu Gl(n, |R) nema neutralnog elementa za zbrajanje pa to nije ni grupa s obzirom na zbrajanje.
je li to dovoljno da se pokaze da (Gl(n,|R), +, .R) nije vektorski prostor?
bixodococo (napisa): | ako invertibilnu matricu pomnožiš nulom, ode invertibilnost ća... |
dakle promatramo je li (Gl(n,|R), +, .R) vektorski prostor. ako to jest v. prostor, onda (Gl(n, |R),+) mora biti komutativna grupa a za mnozenje bi trebala vrijediti ona 4 svojstva.
jedno od svojstva grupe je da u tom, nepraznom skupu koji se promatra postoji jedinstven neutralni element za zbrajanje, a znamo da je neutralni element za zbrajanje matrica (pa i onih invertibilnih) nul-matrica, ali nul-matrica nije invertibilna, jer ne postoji takva matrica koja, kada se sa nul-matricom pomnozi, daje jedinicnu matricu, pa u skupu Gl(n, |R) nema neutralnog elementa za zbrajanje pa to nije ni grupa s obzirom na zbrajanje.
je li to dovoljno da se pokaze da (Gl(n,|R), +, .R) nije vektorski prostor?
|
|
[Vrh] |
|
Sophie Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)

Spol: