Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 2:34 pet, 6. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="steelworker"]I onda se zapitas (barem ja) o inteligenciji ovih koji pozivaju cijelu populaciju na apstinenciju, zar zaista vjeruju da je to moguce?[/quote]
cuj, javno je poznata stvar da se oni sami ne pridrzavaju apstinencije u sluzbi celibata ni na koji nacin (mislim da im celibat ne dopusta apsolutno nikakvo 'ispucavanje hormona') apstinencija se vise manje odnosi na odnose sa partnerom/partnericom
i onda mi je izuzetno licemjerno takvo ponasanje s njihove strane
ono, kad crkva svoje svecenike dovede u red, onda ima pravo njima se koristiti kao primjerima i pozivati ljude da se tako ponasaju, no i dalje je, i nakon tako necega, covjek-pozvani u mogucnosti sam birati zeli li to ili ne
isto, sto se pedofilije tice, crkva kaze da ce se pobrinuti, i ond aga samo prebace u drugu zupu
to nije nacin
treba ga kazneno goniti, a ne ga podrzavati i braniti i stititi - to je kao drzanje ljestvi lopovu koji krade
ne moze mi nitko reci da je to sto on radi dobro za djecu i tocka
steelworker (napisa): | I onda se zapitas (barem ja) o inteligenciji ovih koji pozivaju cijelu populaciju na apstinenciju, zar zaista vjeruju da je to moguce? |
cuj, javno je poznata stvar da se oni sami ne pridrzavaju apstinencije u sluzbi celibata ni na koji nacin (mislim da im celibat ne dopusta apsolutno nikakvo 'ispucavanje hormona') apstinencija se vise manje odnosi na odnose sa partnerom/partnericom
i onda mi je izuzetno licemjerno takvo ponasanje s njihove strane
ono, kad crkva svoje svecenike dovede u red, onda ima pravo njima se koristiti kao primjerima i pozivati ljude da se tako ponasaju, no i dalje je, i nakon tako necega, covjek-pozvani u mogucnosti sam birati zeli li to ili ne
isto, sto se pedofilije tice, crkva kaze da ce se pobrinuti, i ond aga samo prebace u drugu zupu
to nije nacin
treba ga kazneno goniti, a ne ga podrzavati i braniti i stititi - to je kao drzanje ljestvi lopovu koji krade
ne moze mi nitko reci da je to sto on radi dobro za djecu i tocka
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 3:20 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Baš sam otpočetka pročitkao ovu temu i, jao u što se izrodilo... :roll:
Meni osobno, moja vjera je nadahnuće i potpora u životu.
Protiv sam stvari(naravno), kao što su pedofilija i razni primjeri nedoličnog ili neljudskog ponašanja svećenika ili bilo koga općenito, a priori.
Koliko god mene vjera nadahnjivala, koliko god se ja držao ili ne držao, a uglavnom se ne držim propisanih relligijskih pravila, uvijek težim tome da svoju vjeru, ili da to nazovem svojim uvjerenjem, propovijedam, prije nego što bih nekom to tuvio u glavu ili ga tjerao da načela bezuvjetno prihvati
To je jedan od bitnih značaja katoličanstva, da se nikog ne sili složiti se s onim što propovijeda. Propovijedati to i znači, pričati nekome o nečemu. Nismo više u doba inkvizicije, da se ljude oružano sili pokoravati se Crkvi.
Drugo, Crkva je institucija s tradicijom i to jako dugačkom tradicijom. Baš zbog toga što toliko postoji je kroz vrijeme bila podložna ogromnim promjenama i u njenoj povijesti su se upravo zato događali nevjerojatni skandali.
Glavna zadaća Crkve, po Evanđelju, koje se uzima kao osnova njezinog službenog nauka je širiti moralna i duhovna načela uspostavljena još davnih dana kad je osnovana.
Nastranu sva politička i povijesna previranja kroz koje je prošla i za koje molim da se ne uzimaju kao protuargumenti, jer su stvar prošlosti, moramo uzeti u obzir činjenicu da je jedan od jačih razloga što se Crkva održala ovako dugo upravo njena konzervativnost i tvrdoglavost po pitanju apsorpcije vanjskih promjena u svijetu.
Pri tome, opet, ne mislim na srednji vijek, kad je crkveni apsolutizam kočio razvoj znanosti. To je stvar prošlih vremena. Čak je i papa priznao greške i zbog njih se ispričao.
Ja ne mislim da Crkva pokušava preuzeti vlast nad svijetom, niti da se trudi isprati nama jadnim ovčicama mozgove.
Njezin konzervativni pristup je jednostavno dio tradicije, zbog koje je ovako jaka i autoritativna. Molim da se ovo ne osporava. Papa je neosporan moralni autoritet.
Po mojim saznanjima, jer išao sam na vjeronauk u srednjoj, i osnovnoj i to u svojoj intenzivnoj fazi New Agea, evo zašto Crkva zabranjuje kontracepciju.
Prvo i prvo, Sex nije grijeh. Mada je bludnost na popisu, sex nije nužno bludan čin i Crkva ne govori ništa protiv Sexa, koliko god neupućene ličnosti (ne samo ateističke neupućene ličnosti) takvo nešto tvrdile.
I sam spolni čin se ne smatra kao nešto podređeno isključivo prokreaciji, a ni za živu glavu ne smijemo slučajno uživati u tome.
To nije istina. Dapače sex je, po službenom stavu, nešto kroz što smo mi pozvani sudjelovati u stvaranju, zajedno s Bogom i imamo svako pravo i mogućnost uživati u tom najsvetijem činu
Ono protiv čeg se govori je izopačivanje tog čina. Naime, zadiranje u samu prirodu reprodukcije, bilo prezervativima ili hormonskim pilulama ili ne znam čim smatra se svetogrđem i kočenjem suradnje u stvaralaštvu Boga i nas. O abortusu da i ne pričam. Mada to, na stranu sad religija, je meni skroz neprihvatljivo i odvratno.
Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla.
Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija.
I opet treba uzeti u obzir dugu tradiciju, koja je više manje ista i sporo se prilagođava duhu aktualnog vremena, zbog čega izaziva reakcije kakve izaziva.
Crkva djeluje kao moralna protuteža pod nadorom vala promjene i dekadencije, koji tu i tamo ionako povremeno zahvaća ovu našu civilizacijicu i ne bi je trebalo napadati, a opet na nekim područjima skroz zaslužuje da je se iskritizira. Pa ipak, tko da onda vodi ove ovčice ili stoku, kako volim šire mase uspoređivati sa stajskim životinjama(ovce su u torovima, but that's not the point) da ne zaluta u svojoj šetnji slobodom.
Nije Crkvi više do toga da guši slobodne umove mladih intelektualaca, a čini mi se da su neke od tih sloboda otišle dovoljno daleko da ih se treba malo primiriti kako ne bi izmakle kontroli.
Plus još neke stvari.
Program za informiranje mladih o zaštiti protiv aidsa neće u potpunosti uspjeti ako ne sadrži išta vezano uz kontracepciju, jer se sida spolno uglavnom prenosi. Tako da ne znam kakve vajde od ovoga.
Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. Ne da mi se sad pisat i šta ima u tome, jer svi to znamo. U poslanici ne znam kojoj, ne znam kome, a kasno je i ne da mi se tražit u Novom Zavjetu, SV.Pavao piše o seksu i tjelesnim potrebama. On navodi sebe kao "svetog čovjeka" koji se toga uspješno odrekao i nabijenu energiju od nedostatka toga koristi u druge stvari, ali isto tako govori kako to nije za svakoga, da se ne mogu svi kontrolirati pa onda kad se već ne mogu kontrolirati, nek to slobodno čine.
Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu.
Ajme kolko sam ja tog napisao.
:muzak:
Plus, zar ne mrzite jednostavno one duhovne glazbene grupice, s plagijatićima na evergreene i tekstićima loše parafraziranim iz osnovnoškolskih katekizama. Kak' ne kuže da duhovna glazba mora biti puno dublje nadahnutija od toga...babble babble :silence:
Baš sam otpočetka pročitkao ovu temu i, jao u što se izrodilo...
Meni osobno, moja vjera je nadahnuće i potpora u životu.
Protiv sam stvari(naravno), kao što su pedofilija i razni primjeri nedoličnog ili neljudskog ponašanja svećenika ili bilo koga općenito, a priori.
Koliko god mene vjera nadahnjivala, koliko god se ja držao ili ne držao, a uglavnom se ne držim propisanih relligijskih pravila, uvijek težim tome da svoju vjeru, ili da to nazovem svojim uvjerenjem, propovijedam, prije nego što bih nekom to tuvio u glavu ili ga tjerao da načela bezuvjetno prihvati
To je jedan od bitnih značaja katoličanstva, da se nikog ne sili složiti se s onim što propovijeda. Propovijedati to i znači, pričati nekome o nečemu. Nismo više u doba inkvizicije, da se ljude oružano sili pokoravati se Crkvi.
Drugo, Crkva je institucija s tradicijom i to jako dugačkom tradicijom. Baš zbog toga što toliko postoji je kroz vrijeme bila podložna ogromnim promjenama i u njenoj povijesti su se upravo zato događali nevjerojatni skandali.
Glavna zadaća Crkve, po Evanđelju, koje se uzima kao osnova njezinog službenog nauka je širiti moralna i duhovna načela uspostavljena još davnih dana kad je osnovana.
Nastranu sva politička i povijesna previranja kroz koje je prošla i za koje molim da se ne uzimaju kao protuargumenti, jer su stvar prošlosti, moramo uzeti u obzir činjenicu da je jedan od jačih razloga što se Crkva održala ovako dugo upravo njena konzervativnost i tvrdoglavost po pitanju apsorpcije vanjskih promjena u svijetu.
Pri tome, opet, ne mislim na srednji vijek, kad je crkveni apsolutizam kočio razvoj znanosti. To je stvar prošlih vremena. Čak je i papa priznao greške i zbog njih se ispričao.
Ja ne mislim da Crkva pokušava preuzeti vlast nad svijetom, niti da se trudi isprati nama jadnim ovčicama mozgove.
Njezin konzervativni pristup je jednostavno dio tradicije, zbog koje je ovako jaka i autoritativna. Molim da se ovo ne osporava. Papa je neosporan moralni autoritet.
Po mojim saznanjima, jer išao sam na vjeronauk u srednjoj, i osnovnoj i to u svojoj intenzivnoj fazi New Agea, evo zašto Crkva zabranjuje kontracepciju.
Prvo i prvo, Sex nije grijeh. Mada je bludnost na popisu, sex nije nužno bludan čin i Crkva ne govori ništa protiv Sexa, koliko god neupućene ličnosti (ne samo ateističke neupućene ličnosti) takvo nešto tvrdile.
I sam spolni čin se ne smatra kao nešto podređeno isključivo prokreaciji, a ni za živu glavu ne smijemo slučajno uživati u tome.
To nije istina. Dapače sex je, po službenom stavu, nešto kroz što smo mi pozvani sudjelovati u stvaranju, zajedno s Bogom i imamo svako pravo i mogućnost uživati u tom najsvetijem činu
Ono protiv čeg se govori je izopačivanje tog čina. Naime, zadiranje u samu prirodu reprodukcije, bilo prezervativima ili hormonskim pilulama ili ne znam čim smatra se svetogrđem i kočenjem suradnje u stvaralaštvu Boga i nas. O abortusu da i ne pričam. Mada to, na stranu sad religija, je meni skroz neprihvatljivo i odvratno.
Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla.
Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija.
I opet treba uzeti u obzir dugu tradiciju, koja je više manje ista i sporo se prilagođava duhu aktualnog vremena, zbog čega izaziva reakcije kakve izaziva.
Crkva djeluje kao moralna protuteža pod nadorom vala promjene i dekadencije, koji tu i tamo ionako povremeno zahvaća ovu našu civilizacijicu i ne bi je trebalo napadati, a opet na nekim područjima skroz zaslužuje da je se iskritizira. Pa ipak, tko da onda vodi ove ovčice ili stoku, kako volim šire mase uspoređivati sa stajskim životinjama(ovce su u torovima, but that's not the point) da ne zaluta u svojoj šetnji slobodom.
Nije Crkvi više do toga da guši slobodne umove mladih intelektualaca, a čini mi se da su neke od tih sloboda otišle dovoljno daleko da ih se treba malo primiriti kako ne bi izmakle kontroli.
Plus još neke stvari.
Program za informiranje mladih o zaštiti protiv aidsa neće u potpunosti uspjeti ako ne sadrži išta vezano uz kontracepciju, jer se sida spolno uglavnom prenosi. Tako da ne znam kakve vajde od ovoga.
Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. Ne da mi se sad pisat i šta ima u tome, jer svi to znamo. U poslanici ne znam kojoj, ne znam kome, a kasno je i ne da mi se tražit u Novom Zavjetu, SV.Pavao piše o seksu i tjelesnim potrebama. On navodi sebe kao "svetog čovjeka" koji se toga uspješno odrekao i nabijenu energiju od nedostatka toga koristi u druge stvari, ali isto tako govori kako to nije za svakoga, da se ne mogu svi kontrolirati pa onda kad se već ne mogu kontrolirati, nek to slobodno čine.
Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu.
Ajme kolko sam ja tog napisao.
Plus, zar ne mrzite jednostavno one duhovne glazbene grupice, s plagijatićima na evergreene i tekstićima loše parafraziranim iz osnovnoškolskih katekizama. Kak' ne kuže da duhovna glazba mora biti puno dublje nadahnutija od toga...babble babble
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 4:26 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Blockflöte, za pocetak, dobro srocen text... Osobno (ne kao Admin i sl. disklejmeri) smatram ovo za prvi ozbiljni, kvalitetni pro-Crkveni post na Forumu... :roll: Nismo tako dugo ni cekali... Samo 9000 postova. :lol:
To sto se ja s izrecenim ne slazem i sto smatram neke tvoje stavove naivnima... to je druga prica. ;) NHF, please. :)
Necu ti "secirati" post; zelim se samo osvrnuti na tri sitnice... 8)
[quote="Blockflöte"]Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla.[/quote]
Nema smisla. Pozivam te da proucis topic [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=755]gej prajd?[/url] gdje je bilo dosta price o (ne)prirodnosti. :) Ako ti se bas ne da, evo nekakvi kvazi-sazetak: koliko je prirodno oblaciti se, moliti se Bogu, prati zube,...? :shock: Mislim da je jasno kuda vodi prica o (ne)prirodnosti. :) Po meni najbolji post na temu neprirodnosti je [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=5833#5833]onaj Steelov, pri kraju topica[/url]. :)
[quote="Blockflöte"]Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija.[/quote]
Nitko ovdje ne tvrdi da trebaju "[i]sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno[/i]". Problem je u tome da oni ne dozvoljavaju ni drugima (i to [b]znanstveno potkovanim i argumentiranim ljudima[/b] :!:) da to rade, nego pljuju po kontracepciji i sire neistine (kazes da si sve procitao; onda si valjda vidio primjere). :x
[quote="Blockflöte"]Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu.[/quote]
Ovo "[i]nikad[/i]" ti definitivno ne stoji i naslo bi se hrpu primjera iz proslosti (koju si trazio da ne koristimo u argumentima). Ipak, Crkva i danas ima stav da je sex prije braka grijeh, zar ne? Pa nije svaki sex prije braka primjer "[i]nezdrave, razuzdane seksualnosti[/i]"... 8)
[quote="Blockflöte"]Plus, zar ne mrzite jednostavno one duhovne glazbene grupice, s plagijatićima na evergreene i tekstićima loše parafraziranim iz osnovnoškolskih katekizama. Kak' ne kuže da duhovna glazba mora biti puno dublje nadahnutija od toga...babble babble :silence:[/quote]
:-s Mozes ovo malo raspisati? :shock: Kakve duhovne glazbene grupice? I kakve veze one sada imaju? :-k Fakat sam zbunjen... :roll:
Jos jedna sitna znatizelja... zasto sex pises s velikim "S"? :grebgreb:
Nice talking to you... :)
:wave:
Blockflöte, za pocetak, dobro srocen text... Osobno (ne kao Admin i sl. disklejmeri) smatram ovo za prvi ozbiljni, kvalitetni pro-Crkveni post na Forumu... Nismo tako dugo ni cekali... Samo 9000 postova.
To sto se ja s izrecenim ne slazem i sto smatram neke tvoje stavove naivnima... to je druga prica. NHF, please.
Necu ti "secirati" post; zelim se samo osvrnuti na tri sitnice...
Blockflöte (napisa): | Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla. |
Nema smisla. Pozivam te da proucis topic gej prajd? gdje je bilo dosta price o (ne)prirodnosti. Ako ti se bas ne da, evo nekakvi kvazi-sazetak: koliko je prirodno oblaciti se, moliti se Bogu, prati zube,...? Mislim da je jasno kuda vodi prica o (ne)prirodnosti. Po meni najbolji post na temu neprirodnosti je onaj Steelov, pri kraju topica.
Blockflöte (napisa): | Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija. |
Nitko ovdje ne tvrdi da trebaju "sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno". Problem je u tome da oni ne dozvoljavaju ni drugima (i to znanstveno potkovanim i argumentiranim ljudima ) da to rade, nego pljuju po kontracepciji i sire neistine (kazes da si sve procitao; onda si valjda vidio primjere).
Blockflöte (napisa): | Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu. |
Ovo "nikad" ti definitivno ne stoji i naslo bi se hrpu primjera iz proslosti (koju si trazio da ne koristimo u argumentima). Ipak, Crkva i danas ima stav da je sex prije braka grijeh, zar ne? Pa nije svaki sex prije braka primjer "nezdrave, razuzdane seksualnosti"...
Blockflöte (napisa): | Plus, zar ne mrzite jednostavno one duhovne glazbene grupice, s plagijatićima na evergreene i tekstićima loše parafraziranim iz osnovnoškolskih katekizama. Kak' ne kuže da duhovna glazba mora biti puno dublje nadahnutija od toga...babble babble  |
Mozes ovo malo raspisati? Kakve duhovne glazbene grupice? I kakve veze one sada imaju? Fakat sam zbunjen...
Jos jedna sitna znatizelja... zasto sex pises s velikim "S"?
Nice talking to you...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Void Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mate Forumaš(ica)

|
Postano: 20:30 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
[quote="Blockflöte"]Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla.[/quote]
Nema smisla. Pozivam te da proucis topic [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=755]gej prajd?[/url] gdje je bilo dosta price o (ne)prirodnosti. :) Ako ti se bas ne da, evo nekakvi kvazi-sazetak: koliko je prirodno oblaciti se, moliti se Bogu, prati zube,...? :shock: Mislim da je jasno kuda vodi prica o (ne)prirodnosti. :) Po meni najbolji post na temu neprirodnosti je [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=5833#5833]onaj Steelov, pri kraju topica[/url]. :)
[/quote]
Zašto se Katolička crkva protivi kontracepciji?
[quote="Katekizam Katoličke crkve"]2360 Spolnost je usmjerena k supruznickoj ljubavi muskarca i zene. U braku intimna tjelesnost supruznika postaje znak i zalog duhovnog zajednistva. Izmedju krstenika zenidbene veze su posvecene sakramentom.
2361 "Spolnost, kojom se muz i zena jedno drugomu predaju cinima svojstvenim i iskljucivim supruznicima, nije nesto tek biolosko, vec zadire u samu jezgru ljudske osobe kao takve. Ona se na uistinu ljudski nacin ostvaruje jedino ako je sastavni dio ljubavi kojom se muz i zena potpuno zalazu jedno za drugo sve do smrti":
[size=9]Tobija ustade s postelje i rece: "Ustaj, sestro, molimo se da nam se Bog smiluje". Onda se Tobija poce moliti: "Blagoslovljen da si, Boze nasih otaca (...). Ti si stvorio Adama i dao mu pomocnicu Evu: od njih je proizasao ljudski rod. Ti si rekao: `Nije dobro da covjek bude sam; nacinimo mu pomocnicu slicnu njemu'. Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru, nego iz prave ljubavi. Smiluj mi se i ucini da s njom dozivim starost". I zajedno rekose: "Amen, amen". I zaspase oboje te noci (Tob 8, 4-9).[/size]
2362 "Cini kojima se supruzi medjusobno u cistoj intimnosti sjedinjuju jesu casni i dostojni. Kad se vrse na doista ljudski nacin, izrazavaju i produbljuju medjusobno darivanje, kojim se supruzi, u radosnoj zahvalnosti, uzajamno obogacuju". Spolnost je vrelo radosti i zadovoljstva:
[size=9]Sam Stvoritelj (...) je odredio da u tom posvemasnjem uzajamnom fizickom darivanju supruznici osjecaju uzitak i zadovoljstvo tijela i duha. Supruznici, dakle, ne cine nista zlo trazeci taj uzitak i uzivajuci u njemu. Oni prihvacaju sto im je Stvoritelj namijenio. Ipak, supruznici moraju znati drzati se granica prave umjerenosti.[/size]
2363 Sjedinjenjem supruznika ostvaruje se dvostruki cilj zenidbe: dobro samih supruznika i prenosenje zivota. Ta se dva znacenja ili vrijednosti zenidbe ne mogu odvojiti a da se ne oslabi duhovni zivot zenidbenih drugova i kompromitiraju dobra braka i buducnost obitelji.
Bracna ljubav izmedju muza i zene stavljena je tako pod dvostruki zahtjev vjernosti i plodnosti. [/quote]
Što se tiče homoseksualnosti stav Katoličke crkve je slijedeći:
[quote="Katekizam Katoličke crkve"]2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca i žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelomneprotumačiv. Oslanjajući se na sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopćenje, Predaja je uvijek tvrdila da su "čini homoseksualni u sebi neuredni". Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.
2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuje homoseksualne kušnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštovanjem, suosjecanjem i obazrivoscu. Izbjegavat ce se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom zivotu ostvare Bozju volju, i ako su krscani, da sa zrtvom Gospodinova Kriza sjedine poteskoce koje mogu susresti uslijed svojega stanja.
2359 Homoseksualne osobe pozvane su na cistocu.Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadsto uz potporu nesebicna prijateljstva, molitvom i sakramentalnom miloscu, one se mogu i moraju, postupno i odlucno, pribliziti krscanskom savrsenstvu.
[/quote]
Treba imati na pameti da teološke tvrdnje počivaju na razumu i objavi. Tako kada Crkva kaže "prirodno" onda koristi znanja do kojih je došla iz objave. Onome koji ne prihvaća objavu takav zaključak je ništavan, a tko prihvaća tome je sasvim normalan.
[quote="vsego"]
[quote="Blockflöte"]Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija.[/quote]
Nitko ovdje ne tvrdi da trebaju "[i]sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno[/i]". Problem je u tome da oni ne dozvoljavaju ni drugima (i to [b]znanstveno potkovanim i argumentiranim ljudima[/b] :!:) da to rade, nego pljuju po kontracepciji i sire neistine (kazes da si sve procitao; onda si valjda vidio primjere). :x
[/quote]
Nisam primjetio da Crkva ne bi kome dopuštala što (znanstvenicima da govore). Crkva u ova vremena ne posjeduje mogućnost cenzure nad znanstvenom zajednicom tako da nema tu što zabranjivati ili dopuštati.
Predsjednik vijeća HBK za obitelj Valter Župan izjavio je:
[quote]Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a, te se, pri pokušaju zaštite korištenjem kondoma, u 11,2 posto slučajeva dogodi zaraza virusom[/quote]
dok je dr. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za AIDS pri Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« izjavio:
[quote]Niz neovisnih istraživanja pokazalo je da pravilna i konzistentna uporaba lateks prezervativa sprječava prijenos HIV-a. Navedeno stajalište proizlazi iz više istraživanja partnera različitih serostatusa. »U jednom od njih nije bilo niti jedne zaraze HIV-om od 15.000 spolnih odnosa među osobama od kojih je jedna bila HIV pozitivna, a druga HIV negativna, te su stalno upotrebljavale prezervative«[/quote]
na [url=http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2520&idnews=4370751]VIPovom portalu u jednom članku[/url] piše:
[quote]Muški kondomi su 98% učinkoviti ako se koriste pravilno. To znači da će uz ovu kontracepcijsku metodu, godišnje, od 100 žena samo dvije ostati trudne. Kondom se navlači na penis u erekciji. Trebali bi se stavljati prije bilo kakvog bliskog genitalnog kontakta. Kada muškarac ejakulira, no prije nego li penis u potpunosti omlohavi, potrebno ga je veoma pažljivo skinuti kako se ne bi prolila sperma. Kondom se nakon odnosa baca - isključivo služi za jednokratnu uporabu.
Ženski kondomi su 95% učinkoviti ako se koriste u skladu prema instrukcijama. To znači da će uz ovu kontracepcijsku metodu, godišnje, od 100 žena pet ostati trudno. Načinjeni su od tanke, meke lubrikantima premazane plastike (latexa) koja liježe uz stjenke vagine. Kraj koji se umeće u vaginu je zatvoren. Otvor, ostaje izvan vagine. Prilikom izvlačenja ženskog kondoma iz vagine, zatvoreni kraj je zavrnut kako bi zadržao spermu u kondomu.[/quote]
Primjetite da se govori u različitim jedinicama (broj odnosa vs. godišnje).
Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. Ostaje još neugodnost ako kondom pukne. Ne bih znao u koliko se slučajeva ovo događa. Vjerujem da bi istraživanje pokazalo različite rezultate ovisno o tipu i proizvođaču kondoma, te zemlji u kojoj se istraživanje provodi. Postoji mogućnost da se istraživanje o kojem govori dr. Begovac nije provodilo dovoljno dugo da bi se virus HIVa pojavio na pregledu krvi. Također, trebalo bi preračunavati koliko su parovi imali odnosa godišnje (npr. 100 odnosa godišnje, dakle 150 parova, ako je promatrano u duljem periodu, recimo 10 godina je dovoljno da se ustanovi HIV, to je 15 parova što i nije ogroman uzorak). Sam dr. Begovac ističe to jedno istraživanje, možda je istaknuo najbolje. Možda to jedno istraživanje i nije bilo baš neovisno.
Vjerujem da biskup Župan nije iz glave sipao statistike, vjerojatno i on ima neko istraživanje koje daje brojeve njemu u prilog, a koje opet vjerojatno nije baš skroz neovisno.
Ne bi trebalo olako optuživati ljude da lažu. I biskup Župan i dr. Begovac imaju na umu najbolje za narod, međutim njihova su mišljenja oprečna. Budimo demokratični i priznajmo da ne trebaju svi misliti jednako.
[quote="vsego"]
[quote="Blockflöte"]Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu.[/quote]
Ovo "[i]nikad[/i]" ti definitivno ne stoji i naslo bi se hrpu primjera iz proslosti (koju si trazio da ne koristimo u argumentima). Ipak, Crkva i danas ima stav da je sex prije braka grijeh, zar ne? Pa nije svaki sex prije braka primjer "[i]nezdrave, razuzdane seksualnosti[/i]"... 8)
[/quote]
I Crkva griješi, sjetimo se Galilea i drugih koje je srednjovjekovna crkvena hijerarhija pokušala utišati. Da li je ikad službeno katoličko naučiteljstvo reklo da je bračno sjedinjenje u čistoj intimnosti grijeh? Ne znam, ali sumljam. Mene također zanima, molim vas recite mi ako znate.
Doista, Katolička crkva i danas grijehom smatra predbračne seksualne odnose. Zašto?
[quote="Katekizam Katoličke crkve"]2348 Svaki je krstenik pozvan na cistocu. Krscanin je "zaodjenuo Krista" (Gal 3,27), uzora svake cistoce. Svi su Kristovi vjernici pozvani da provode cist zivot prema svom posebnom zivotnom stanju. U casu Krstenja krscanin se zalozio da ce svoju osjecajnost zivjeti u cistoci.
2349 "Cistoca mora razlikovati osobe u njihovim razlicitim zivotnim stanjima: jedne u djevicanstvu i posvecenom celibatu, sto je izvrstan nacin da se covjek nepodijeljena srca lakse preda jedino Bogu, druge na nacin kako to za sve odredjuje moralni zakon, vec prema tome jesu li u braku ili nisu". Ozenjene osobe pozvane su da zive bracnu cistocu; ostali zive cistocu u uzdrzljivosti: Tri su oblika kreposti cistoce: jedna je bracna, druga udovicka i treca djevicanska. Ne hvalimo jednu od njih iskljucujuci druge. U tome je nauk Crkve bogat.
2350 Zarucnici su pozvani da zive cistocu u uzdrzljivosti. U toj ce kusnji otkriti uzajamno postivanje, vjezbat ce se u vjernosti i u nadi da ce se primiti jedno drugo kao dar Bozji. Odlozit ce za bracno vrijeme ocitovanje njeznosti vlastito supruznickoj ljubavi. Uzajamno ce se pomagati da rastu u cistoci.
[/quote]
Da se vratim na kontracepciju. Zapravo je za crkveni nauk nevažno da li je neka metoda kontracepcije uspješna, prirodna ili neki treći kriterij. Gore je pisalo da Katolička crkva shvaća u bračnom seksualnom činu važna 2 aspekta, od kojih je plodnost jedan. Ako bi neki čin unutar intimnog darivanja supružnika bio protivan tom aspektu tada bi to bilo grešno jer bi se "oslabio duhovni život ženidbenih drugova i komprimitirala dobra braka i budućnosti obitelji" (vidi gore).
Želim još reći da se Katolička crkva ne protivi [i]regulaciji poroda[/i].
[quote="Katekizam Katoličke crkve"]2366 Plodnost je dar, jedna od svrha zenidbe, jer bracna ljubav po svojoj naravi tezi da bude plodna. Dijete ne dolazi izvana da se pridoda uzajamnoj ljubavi supruznika; nice iz samog srca njihova uzajamnog dara kojemu je plod i dovrsenje. Takodjer Crkva, koja se "opredjeljuje za zivot", uci da "svaki bracni cin mora ostati otvoren za prenosenje zivota". "Uciteljstvo je ovu nauku izlozilo u vise navrata, i ona se temelji na neraskidljivoj vezi izmedju dvojakog znacenja bracnog cina: znacenja sjedinjenja i radjanja. Tu je povezanost Bog ustanovio, i covjek je ne smije samovoljno raskinuti".
2367 Pozvani da daju zivot, supruznici sudjeluju u Bozjoj stvarateljskoj moci i ocinstvu. "U duznosti prenosenja i odgajanja ljudskog zivota, sto treba smatrati njima svojstvenim poslanjem, supruzi znaju da su suradnici ljubavi Boga Stvoritelja i na neki nacin njezini tumaci. Stoga ce svoju zadacu ispuniti s ljudskom i krscanskom odgovornoscu".
2368 Posebni vidik te odgovornosti tice se regulacije poroda. Iz oprav-danih razloga, supruzi mogu zeljeti rasporediti radjanje svoje djece. Na njima je da i provjere da njihova zelja ne dolazi iz sebicnosti, nego da je u skladu s pravom velikodusnoscu odgovornog roditeljstva. Osim toga oni ce uskladiti svoj postupak prema objektivnim moralnim mjerilima: Stoga, kad je rijec o uskladjivanju bracne ljubavi s odgovornim prenosenjem zivota, moralnost postupanja ne ovisi samo o iskrenoj nakani i o procjeni motiva, nego je treba odrediti prema objektivnim mjerilima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih cina, mjerilima koji, u okviru iskrene ljubavi, postuju puni smisao uzajamnog darivanja i radjanja koje odgovara covjeku. To se pak ne moze postici ako se iskreno ne njeguje krepost bracne cistoce. 2369 "Ako se cuvaju obadva bitna vida - vid sjedinjenja i vid radjanja - bracni cin u cijelosti zadrzava smisao uzajamne i istinske ljubavi kao i svoju usmjerenost prema uzvisenoj zadaci roditeljstva, na koju je covjek pozvan".
2370 Periodicno uzdrzavanje, metode regulacije poroda na temelju samopromatranja te primjena neplodnih razdoblja jesu u skladu s objektivnim moralnim mjerilima. Ove metode postivaju tijelo supruznika, poticu ih na medjusobnu njeznost i pomazu odgoj za autenticnu slobodu. Naprotiv, u sebi je zao "svaki cin koji ili u vidu bracnog cina ili u njegovu vrsenju ili u razvoju njegovih prirodnih posljedica ima za svrhu ili je sredstvo da se onemoguci radjanje novog zivota":
[size=9]Govoru, koji prirodno izrazava uzajamno i posvemasnje darivanje supruznika, kontracepcija suprotstavlja objektivno proturjecan govor, u kojem vise nije posrijedi posvemasnje darivanje drugome. Iz tog proizlazi da se ne samo pozitivno otklanja otvaranje zivotu vec i krivotvori unutarnja istina bracne ljubavi, koja je pozvana na osobno potpuno darivanje. Ta antropoloska i moralna razlika izmedju kontracepcije i koristenja ritmickih razdoblja podrazumijeva dva poimanja osobe i ljudske spolnosti koja su nesvodiva jedan na drugi. [/size]
2371 "Svima neka bude jasno da se ljudski zivot i duznost njegova prenosenja ne ogranicuju samo na ovaj svijet niti se mogu samo po njemu mjeriti i shvatiti, nego da se uvijek odnose na vjecno odredjenje ljudi".
2372 Drzava je odgovorna za blagostanje gradjana. Zbog toga je zakonito da ona poduzima mjere u svrhu usmjeravanja demografije pucanstva. To moze ciniti obavjescujuci objektivno i s postivanjem, a nikada autoritativnim, i prisilnim naredbama. Ona ne moze zakonito zamijeniti inicijativu supruznika koji su prvi odgovorni za radjanje i odgoj svoje djece. Drzava nije ovlastena da promice sredstva demografske regulacije protivna moralu. [/quote]
Cijelo vrijeme naglašavam Katoličku crkvu jer [url=http://www.hbk.hr/katekizam/]njen katekizam[/url] imam pred sobom i jer ne bih želio da mi netko uleti sa citatom neke lijeve američke kršćanske crkve koja broji 50 000 vjernika u okolici Dallasa ne želeći ništa prejudicirati niti o toj crkvi niti o tih 50 000 vjernika niti o Dallasu.
Kad već pišem romane da se osvrnem i na alegoriju.
[quote="krcko"]Svako ima pravo na vlastiti izbor i treba postivati njegovu odluku. Jedino je malo cudno da se apstinencija promovira kao oblik zastite. To je kao da se umjesto pojaseva i airbagova u aute ugradjuje papiric na kojem pise ostavi me u garazi.[/quote]
Alegorijska metoda tumačenja poznata je po tome što često promaši, otkriva smisao van konteksta i nameće smisao.
Sa prvom krckovom rečenicom se u ovom kontekstu slažem i završavam ovaj post na veliku sreću onih koji će samo prescrollati preko ovog teksta.
Vjerujem da u praksi u školama neće biti previše negativnih reakcija budući su i teenstar i memoaids fakultativni programi koje će upisati oni kojima se roditelji slože s tim.
vsego (napisa): |
Blockflöte (napisa): | Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla. |
Nema smisla. Pozivam te da proucis topic gej prajd? gdje je bilo dosta price o (ne)prirodnosti. Ako ti se bas ne da, evo nekakvi kvazi-sazetak: koliko je prirodno oblaciti se, moliti se Bogu, prati zube,...? Mislim da je jasno kuda vodi prica o (ne)prirodnosti. Po meni najbolji post na temu neprirodnosti je onaj Steelov, pri kraju topica.
|
Zašto se Katolička crkva protivi kontracepciji?
Katekizam Katoličke crkve (napisa): | 2360 Spolnost je usmjerena k supruznickoj ljubavi muskarca i zene. U braku intimna tjelesnost supruznika postaje znak i zalog duhovnog zajednistva. Izmedju krstenika zenidbene veze su posvecene sakramentom.
2361 "Spolnost, kojom se muz i zena jedno drugomu predaju cinima svojstvenim i iskljucivim supruznicima, nije nesto tek biolosko, vec zadire u samu jezgru ljudske osobe kao takve. Ona se na uistinu ljudski nacin ostvaruje jedino ako je sastavni dio ljubavi kojom se muz i zena potpuno zalazu jedno za drugo sve do smrti":
Tobija ustade s postelje i rece: "Ustaj, sestro, molimo se da nam se Bog smiluje". Onda se Tobija poce moliti: "Blagoslovljen da si, Boze nasih otaca (...). Ti si stvorio Adama i dao mu pomocnicu Evu: od njih je proizasao ljudski rod. Ti si rekao: `Nije dobro da covjek bude sam; nacinimo mu pomocnicu slicnu njemu'. Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru, nego iz prave ljubavi. Smiluj mi se i ucini da s njom dozivim starost". I zajedno rekose: "Amen, amen". I zaspase oboje te noci (Tob 8, 4-9).
2362 "Cini kojima se supruzi medjusobno u cistoj intimnosti sjedinjuju jesu casni i dostojni. Kad se vrse na doista ljudski nacin, izrazavaju i produbljuju medjusobno darivanje, kojim se supruzi, u radosnoj zahvalnosti, uzajamno obogacuju". Spolnost je vrelo radosti i zadovoljstva:
Sam Stvoritelj (...) je odredio da u tom posvemasnjem uzajamnom fizickom darivanju supruznici osjecaju uzitak i zadovoljstvo tijela i duha. Supruznici, dakle, ne cine nista zlo trazeci taj uzitak i uzivajuci u njemu. Oni prihvacaju sto im je Stvoritelj namijenio. Ipak, supruznici moraju znati drzati se granica prave umjerenosti.
2363 Sjedinjenjem supruznika ostvaruje se dvostruki cilj zenidbe: dobro samih supruznika i prenosenje zivota. Ta se dva znacenja ili vrijednosti zenidbe ne mogu odvojiti a da se ne oslabi duhovni zivot zenidbenih drugova i kompromitiraju dobra braka i buducnost obitelji.
Bracna ljubav izmedju muza i zene stavljena je tako pod dvostruki zahtjev vjernosti i plodnosti. |
Što se tiče homoseksualnosti stav Katoličke crkve je slijedeći:
Katekizam Katoličke crkve (napisa): | 2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca i žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelomneprotumačiv. Oslanjajući se na sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopćenje, Predaja je uvijek tvrdila da su "čini homoseksualni u sebi neuredni". Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.
2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuje homoseksualne kušnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštovanjem, suosjecanjem i obazrivoscu. Izbjegavat ce se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom zivotu ostvare Bozju volju, i ako su krscani, da sa zrtvom Gospodinova Kriza sjedine poteskoce koje mogu susresti uslijed svojega stanja.
2359 Homoseksualne osobe pozvane su na cistocu.Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadsto uz potporu nesebicna prijateljstva, molitvom i sakramentalnom miloscu, one se mogu i moraju, postupno i odlucno, pribliziti krscanskom savrsenstvu.
|
Treba imati na pameti da teološke tvrdnje počivaju na razumu i objavi. Tako kada Crkva kaže "prirodno" onda koristi znanja do kojih je došla iz objave. Onome koji ne prihvaća objavu takav zaključak je ništavan, a tko prihvaća tome je sasvim normalan.
Blockflöte (napisa): | Zbog toga ne smiju sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno. Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija. |
Nitko ovdje ne tvrdi da trebaju "sami sebi skakat' u usta i onda na nekom programu propagirat kondome i spirale kao nešto korisno". Problem je u tome da oni ne dozvoljavaju ni drugima (i to znanstveno potkovanim i argumentiranim ljudima ) da to rade, nego pljuju po kontracepciji i sire neistine (kazes da si sve procitao; onda si valjda vidio primjere).
|
Nisam primjetio da Crkva ne bi kome dopuštala što (znanstvenicima da govore). Crkva u ova vremena ne posjeduje mogućnost cenzure nad znanstvenom zajednicom tako da nema tu što zabranjivati ili dopuštati.
Predsjednik vijeća HBK za obitelj Valter Župan izjavio je:
Citat: | Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a, te se, pri pokušaju zaštite korištenjem kondoma, u 11,2 posto slučajeva dogodi zaraza virusom |
dok je dr. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za AIDS pri Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« izjavio:
Citat: | Niz neovisnih istraživanja pokazalo je da pravilna i konzistentna uporaba lateks prezervativa sprječava prijenos HIV-a. Navedeno stajalište proizlazi iz više istraživanja partnera različitih serostatusa. »U jednom od njih nije bilo niti jedne zaraze HIV-om od 15.000 spolnih odnosa među osobama od kojih je jedna bila HIV pozitivna, a druga HIV negativna, te su stalno upotrebljavale prezervative« |
na VIPovom portalu u jednom članku piše:
Citat: | Muški kondomi su 98% učinkoviti ako se koriste pravilno. To znači da će uz ovu kontracepcijsku metodu, godišnje, od 100 žena samo dvije ostati trudne. Kondom se navlači na penis u erekciji. Trebali bi se stavljati prije bilo kakvog bliskog genitalnog kontakta. Kada muškarac ejakulira, no prije nego li penis u potpunosti omlohavi, potrebno ga je veoma pažljivo skinuti kako se ne bi prolila sperma. Kondom se nakon odnosa baca - isključivo služi za jednokratnu uporabu.
Ženski kondomi su 95% učinkoviti ako se koriste u skladu prema instrukcijama. To znači da će uz ovu kontracepcijsku metodu, godišnje, od 100 žena pet ostati trudno. Načinjeni su od tanke, meke lubrikantima premazane plastike (latexa) koja liježe uz stjenke vagine. Kraj koji se umeće u vaginu je zatvoren. Otvor, ostaje izvan vagine. Prilikom izvlačenja ženskog kondoma iz vagine, zatvoreni kraj je zavrnut kako bi zadržao spermu u kondomu. |
Primjetite da se govori u različitim jedinicama (broj odnosa vs. godišnje).
Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. Ostaje još neugodnost ako kondom pukne. Ne bih znao u koliko se slučajeva ovo događa. Vjerujem da bi istraživanje pokazalo različite rezultate ovisno o tipu i proizvođaču kondoma, te zemlji u kojoj se istraživanje provodi. Postoji mogućnost da se istraživanje o kojem govori dr. Begovac nije provodilo dovoljno dugo da bi se virus HIVa pojavio na pregledu krvi. Također, trebalo bi preračunavati koliko su parovi imali odnosa godišnje (npr. 100 odnosa godišnje, dakle 150 parova, ako je promatrano u duljem periodu, recimo 10 godina je dovoljno da se ustanovi HIV, to je 15 parova što i nije ogroman uzorak). Sam dr. Begovac ističe to jedno istraživanje, možda je istaknuo najbolje. Možda to jedno istraživanje i nije bilo baš neovisno.
Vjerujem da biskup Župan nije iz glave sipao statistike, vjerojatno i on ima neko istraživanje koje daje brojeve njemu u prilog, a koje opet vjerojatno nije baš skroz neovisno.
Ne bi trebalo olako optuživati ljude da lažu. I biskup Župan i dr. Begovac imaju na umu najbolje za narod, međutim njihova su mišljenja oprečna. Budimo demokratični i priznajmo da ne trebaju svi misliti jednako.
Blockflöte (napisa): | Ja mislim da kršćanstvo nikad nije bilo protiv seksa, nego protiv nezdrave, razuzdane seksualnosti, mada to nije službeni stav, a i to je vjerojatno tema za nekaj skroz drugo, a ne ovu raspravu. |
Ovo "nikad" ti definitivno ne stoji i naslo bi se hrpu primjera iz proslosti (koju si trazio da ne koristimo u argumentima). Ipak, Crkva i danas ima stav da je sex prije braka grijeh, zar ne? Pa nije svaki sex prije braka primjer "nezdrave, razuzdane seksualnosti"...
|
I Crkva griješi, sjetimo se Galilea i drugih koje je srednjovjekovna crkvena hijerarhija pokušala utišati. Da li je ikad službeno katoličko naučiteljstvo reklo da je bračno sjedinjenje u čistoj intimnosti grijeh? Ne znam, ali sumljam. Mene također zanima, molim vas recite mi ako znate.
Doista, Katolička crkva i danas grijehom smatra predbračne seksualne odnose. Zašto?
Katekizam Katoličke crkve (napisa): | 2348 Svaki je krstenik pozvan na cistocu. Krscanin je "zaodjenuo Krista" (Gal 3,27), uzora svake cistoce. Svi su Kristovi vjernici pozvani da provode cist zivot prema svom posebnom zivotnom stanju. U casu Krstenja krscanin se zalozio da ce svoju osjecajnost zivjeti u cistoci.
2349 "Cistoca mora razlikovati osobe u njihovim razlicitim zivotnim stanjima: jedne u djevicanstvu i posvecenom celibatu, sto je izvrstan nacin da se covjek nepodijeljena srca lakse preda jedino Bogu, druge na nacin kako to za sve odredjuje moralni zakon, vec prema tome jesu li u braku ili nisu". Ozenjene osobe pozvane su da zive bracnu cistocu; ostali zive cistocu u uzdrzljivosti: Tri su oblika kreposti cistoce: jedna je bracna, druga udovicka i treca djevicanska. Ne hvalimo jednu od njih iskljucujuci druge. U tome je nauk Crkve bogat.
2350 Zarucnici su pozvani da zive cistocu u uzdrzljivosti. U toj ce kusnji otkriti uzajamno postivanje, vjezbat ce se u vjernosti i u nadi da ce se primiti jedno drugo kao dar Bozji. Odlozit ce za bracno vrijeme ocitovanje njeznosti vlastito supruznickoj ljubavi. Uzajamno ce se pomagati da rastu u cistoci.
|
Da se vratim na kontracepciju. Zapravo je za crkveni nauk nevažno da li je neka metoda kontracepcije uspješna, prirodna ili neki treći kriterij. Gore je pisalo da Katolička crkva shvaća u bračnom seksualnom činu važna 2 aspekta, od kojih je plodnost jedan. Ako bi neki čin unutar intimnog darivanja supružnika bio protivan tom aspektu tada bi to bilo grešno jer bi se "oslabio duhovni život ženidbenih drugova i komprimitirala dobra braka i budućnosti obitelji" (vidi gore).
Želim još reći da se Katolička crkva ne protivi regulaciji poroda.
Katekizam Katoličke crkve (napisa): | 2366 Plodnost je dar, jedna od svrha zenidbe, jer bracna ljubav po svojoj naravi tezi da bude plodna. Dijete ne dolazi izvana da se pridoda uzajamnoj ljubavi supruznika; nice iz samog srca njihova uzajamnog dara kojemu je plod i dovrsenje. Takodjer Crkva, koja se "opredjeljuje za zivot", uci da "svaki bracni cin mora ostati otvoren za prenosenje zivota". "Uciteljstvo je ovu nauku izlozilo u vise navrata, i ona se temelji na neraskidljivoj vezi izmedju dvojakog znacenja bracnog cina: znacenja sjedinjenja i radjanja. Tu je povezanost Bog ustanovio, i covjek je ne smije samovoljno raskinuti".
2367 Pozvani da daju zivot, supruznici sudjeluju u Bozjoj stvarateljskoj moci i ocinstvu. "U duznosti prenosenja i odgajanja ljudskog zivota, sto treba smatrati njima svojstvenim poslanjem, supruzi znaju da su suradnici ljubavi Boga Stvoritelja i na neki nacin njezini tumaci. Stoga ce svoju zadacu ispuniti s ljudskom i krscanskom odgovornoscu".
2368 Posebni vidik te odgovornosti tice se regulacije poroda. Iz oprav-danih razloga, supruzi mogu zeljeti rasporediti radjanje svoje djece. Na njima je da i provjere da njihova zelja ne dolazi iz sebicnosti, nego da je u skladu s pravom velikodusnoscu odgovornog roditeljstva. Osim toga oni ce uskladiti svoj postupak prema objektivnim moralnim mjerilima: Stoga, kad je rijec o uskladjivanju bracne ljubavi s odgovornim prenosenjem zivota, moralnost postupanja ne ovisi samo o iskrenoj nakani i o procjeni motiva, nego je treba odrediti prema objektivnim mjerilima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih cina, mjerilima koji, u okviru iskrene ljubavi, postuju puni smisao uzajamnog darivanja i radjanja koje odgovara covjeku. To se pak ne moze postici ako se iskreno ne njeguje krepost bracne cistoce. 2369 "Ako se cuvaju obadva bitna vida - vid sjedinjenja i vid radjanja - bracni cin u cijelosti zadrzava smisao uzajamne i istinske ljubavi kao i svoju usmjerenost prema uzvisenoj zadaci roditeljstva, na koju je covjek pozvan".
2370 Periodicno uzdrzavanje, metode regulacije poroda na temelju samopromatranja te primjena neplodnih razdoblja jesu u skladu s objektivnim moralnim mjerilima. Ove metode postivaju tijelo supruznika, poticu ih na medjusobnu njeznost i pomazu odgoj za autenticnu slobodu. Naprotiv, u sebi je zao "svaki cin koji ili u vidu bracnog cina ili u njegovu vrsenju ili u razvoju njegovih prirodnih posljedica ima za svrhu ili je sredstvo da se onemoguci radjanje novog zivota":
Govoru, koji prirodno izrazava uzajamno i posvemasnje darivanje supruznika, kontracepcija suprotstavlja objektivno proturjecan govor, u kojem vise nije posrijedi posvemasnje darivanje drugome. Iz tog proizlazi da se ne samo pozitivno otklanja otvaranje zivotu vec i krivotvori unutarnja istina bracne ljubavi, koja je pozvana na osobno potpuno darivanje. Ta antropoloska i moralna razlika izmedju kontracepcije i koristenja ritmickih razdoblja podrazumijeva dva poimanja osobe i ljudske spolnosti koja su nesvodiva jedan na drugi.
2371 "Svima neka bude jasno da se ljudski zivot i duznost njegova prenosenja ne ogranicuju samo na ovaj svijet niti se mogu samo po njemu mjeriti i shvatiti, nego da se uvijek odnose na vjecno odredjenje ljudi".
2372 Drzava je odgovorna za blagostanje gradjana. Zbog toga je zakonito da ona poduzima mjere u svrhu usmjeravanja demografije pucanstva. To moze ciniti obavjescujuci objektivno i s postivanjem, a nikada autoritativnim, i prisilnim naredbama. Ona ne moze zakonito zamijeniti inicijativu supruznika koji su prvi odgovorni za radjanje i odgoj svoje djece. Drzava nije ovlastena da promice sredstva demografske regulacije protivna moralu. |
Cijelo vrijeme naglašavam Katoličku crkvu jer njen katekizam imam pred sobom i jer ne bih želio da mi netko uleti sa citatom neke lijeve američke kršćanske crkve koja broji 50 000 vjernika u okolici Dallasa ne želeći ništa prejudicirati niti o toj crkvi niti o tih 50 000 vjernika niti o Dallasu.
Kad već pišem romane da se osvrnem i na alegoriju.
krcko (napisa): | Svako ima pravo na vlastiti izbor i treba postivati njegovu odluku. Jedino je malo cudno da se apstinencija promovira kao oblik zastite. To je kao da se umjesto pojaseva i airbagova u aute ugradjuje papiric na kojem pise ostavi me u garazi. |
Alegorijska metoda tumačenja poznata je po tome što često promaši, otkriva smisao van konteksta i nameće smisao.
Sa prvom krckovom rečenicom se u ovom kontekstu slažem i završavam ovaj post na veliku sreću onih koji će samo prescrollati preko ovog teksta.
Vjerujem da u praksi u školama neće biti previše negativnih reakcija budući su i teenstar i memoaids fakultativni programi koje će upisati oni kojima se roditelji slože s tim.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:11 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
neda mi se sad naglasavati dosta rupa u katekizmu (ocito ga odvjetnici nisu pisali) jer imam ionako pametnijeg posla
samo cu se osvrnuti na ovo:
[quote]Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a, te se, pri pokušaju zaštite korištenjem kondoma, u 11,2 posto slučajeva dogodi zaraza virusom[/quote]
jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće :arrow: tko tu koga zeza?
[quote="mate"]Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. [/quote]
HIV se [b]ne[/b] preonsi spermom :!:
prenosi se krvlju, a u slučaju spolnog odnosa, prenosi se krvlju koja je u porama spolnog organa (bio muški ili ženski)
HIV se nalazi ili u krvnoj plazmi ili u eritrocitima
krvi mjesavina plazme i krvnih tjelesaca (eritrociti, leukociti, trombociti)
adhezivne i kohezivne sile drze sve to zajedno tako da nema veze sto je HIV 50/450 puta manji od pora..nece se HIV odluciti samostalno proputovati kroz pore, vec ide zajedno sa krvnom plazmom i eritrocitima
znaci da krv treba proci, a ne HIV
a bas zbog tih sila, tesko ce se desiti da se krv probije kroz kondom
neda mi se sad naglasavati dosta rupa u katekizmu (ocito ga odvjetnici nisu pisali) jer imam ionako pametnijeg posla
samo cu se osvrnuti na ovo:
Citat: | Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a, te se, pri pokušaju zaštite korištenjem kondoma, u 11,2 posto slučajeva dogodi zaraza virusom |
jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće tko tu koga zeza?
mate (napisa): | Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. |
HIV se ne preonsi spermom
prenosi se krvlju, a u slučaju spolnog odnosa, prenosi se krvlju koja je u porama spolnog organa (bio muški ili ženski)
HIV se nalazi ili u krvnoj plazmi ili u eritrocitima
krvi mjesavina plazme i krvnih tjelesaca (eritrociti, leukociti, trombociti)
adhezivne i kohezivne sile drze sve to zajedno tako da nema veze sto je HIV 50/450 puta manji od pora..nece se HIV odluciti samostalno proputovati kroz pore, vec ide zajedno sa krvnom plazmom i eritrocitima
a bas zbog tih sila, tesko ce se desiti da se krv probije kroz kondom
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 21:25 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
mozda ti ja malo seciram post, al pokusat cu ne piliti bas jako :g:
mislim da nisam uspjela, ali nema veze :)
drago mi je sto si napisao tako veliki post, nadam se da ovo moje i ostale postove neces dozivjeti kao napad, vec da cemo nastaviti (vise ili manje) argumentirano raspravljati o stavovima koje pojedini od nas zastupaju
u svakom slucaju, pozdravljam dobru volju za pisanje ovog posta, i nadam se da ces uhvatiti jos vremena da ova diskusija ne zamre :g:
a sad, bacam se na post :g:
[quote="Blockflöte"]To je jedan od bitnih značaja katoličanstva, da se nikog ne sili složiti se s onim što propovijeda. Propovijedati to i znači, pričati nekome o nečemu. Nismo više u doba inkvizicije, da se ljude oružano sili pokoravati se Crkvi.[/quote]
to je bas lijepo :evil:
naime, mene osobno JAKO zivicra sto kad subotom ili nedjeljom ujutro prelazim preko Trga bana Jelacica, se nadje odredjena skupina koja prica kojesta - citaj: dere se - od sudnjeg dana, do svih grijehova, i opcenito ful puno dosadnih stvari
naime, sto hocu reci: ok je da je to njegova vjera i uvjerenje, ali definitivno nije ok da SVE ljude koji su u tim trenucima na Trgu doslovno TERORIZIRA svojim propovijedima
kome se hoce tako nesto slusati, vjerujem da postoje prostorije gdje se propovijedi odrzavaju
ali NIJE u redu tako postupati, po meni, trebalo bi ih privesti za remecenje javnog reda i mira
zasto bi npr mene zanimalo sto on prica? a ja zbog njegovog deranja ne mogu cuti sto mi majka pored mene govori... mislim, ono, fakat pretjeruju s tim
[quote="Blockflöte"]Nastranu sva politička i povijesna previranja kroz koje je prošla i za koje molim da se ne uzimaju kao protuargumenti, jer su stvar prošlosti,[/quote]
oprosti, ali sadasnjost bi trebala pocivati na proslosti, tako da vjerojatno necu potpuno uvaziti tvoju molbu
[quote="Blockflöte"]Pri tome, opet, ne mislim na srednji vijek, kad je crkveni apsolutizam kočio razvoj znanosti. To je stvar prošlih vremena. Čak je i papa priznao greške i zbog njih se ispričao.[/quote]
mislis li da ta isprika puno znaci onima (i obitelji onih) koji su spaljeni na lomaci (jer nisu bili podobni) i onima koji su muceni (zbog navodne povezanosti s vragom) ili da to puno znaci onima koji su morali prisutvovati raznim orgijama???
oprosti, ali jedna isprika ne znaci nista u danasnje vrijeme...
no, ok... dosta digresije s moje strane....
[quote="Blockflöte"]Ono protiv čeg se govori je izopačivanje tog čina. Naime, zadiranje u samu prirodu reprodukcije, bilo prezervativima ili hormonskim pilulama ili ne znam čim smatra se svetogrđem i kočenjem suradnje u stvaralaštvu Boga i nas. O abortusu da i ne pričam. Mada to, na stranu sad religija, je meni skroz neprihvatljivo i odvratno[/quote]
ne slazem se
kontracepcija je jedna, abortus je druga kategorija
dakle, prvo, sex bez djece definitivno NE SMATRAM izopacivanjem sexa
drugo, zar zbilja mislis da bi ova, ili bilo koja druga drzava IKAKO mogla funkcionirati da je posljedica ama bas SVAKOG sexa - dijete?
tko bi ih hranio? crkva? mos mislit.....
stvaralastvo?
nije ideja imati sto vise djece, vec je ideja imati onoliko djece o koliko se mozes adekvatno brinuti. usreciti ih... itd...
ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
ako nesto nije nastalo, ja tu ne vidim grijeh
sad ce se jos povuci da bi se svaka spermalna stanica i svaka jajna stanica trebale iskoristiti za nastanaka djece (ma koliko god ti omjeri bili ogromni) jer sve drugo nije suradnja s Bogom...
c'mon....
sex je uzivanje (vecini)
zivimo da bi uzivali - bili sretni
gdje je tu grijeh?
hoces reci da Bog ne zeli da mi budemo sretni, vec samo da budemo masine za razmnozavanje?
a uostalom, takav oblik reprodukcije nema veze sa zastitom od spolnih bolesti
kondom je tu da koliko toliko (ovisi o pravilnoj upotrebi) stiti ljude od spolno prenosivih bolesti - po meni, to mu je daleko veca prednost nego sprecavanje zaceca.... iako je u obje kategorije dobar
kad si bolestan (od koje god bolesti) - nesretan si - zar zbilja mislis da Bog zeli da smo nesretni?
hiv nije sasvim isto sto i gripa.... ono, kad ti netko kaze da imas gripu (normalni oblik) znas sto slijedi - temperatura, pijenje cajeva, puno spavanja i za tjedan dana si zdrav
kad ti netko kaze da imas hiv.... iduce sto mozes pitati koliko to godina zivota znaci....
hiv nije izmisljotina boga, vec covjeka, dakle, ne vidim zasto bi se bog bunio da oni nevini ne stradaju
[quote="Blockflöte"]Dakle, zbog gore navedenog razloga, Crkva se protivi kontracepciji, jer smatraju da je to krajnje neprirodno, što u neku ruku i ima smisla. [/quote]
mislim da oni nista ne misle
drze se neke fix ideje ko pijan plota, ne zele korektno i zdravologicki argumentirati i that's it....
ono, ako oni i dalje zastupaju srednjovjekovne (ili jos starije) stavove, to je njihov problem i oni su ti koji bi se trebali prilagoditi, ne mi...
[quote="Blockflöte"]Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija.[/quote]
zar ti zbilja mislis da to ima IKAKVOG smisla?
da ce sva ona djeca koja zele probati, apstinirati samo zato jer im je to neki svecenik rekao?
c'mon... ne biti naivan....
pa valjda znas onu - zabranjeno voce ja najsladje (neovisno o posljedicama)
a to je ono sto TREBA sprijeciti - vecinu posljedica
[quote="Blockflöte"]Nije Crkvi više do toga da guši slobodne umove mladih intelektualaca, a čini mi se da su neke od tih sloboda otišle dovoljno daleko da ih se treba malo primiriti kako ne bi izmakle kontroli.[/quote]
mislis, vratiti ih u tor?
:rotfl:
ako crkvi nije do toga, zasto onda tako nasputa i tako se ponasa i tako djeluje?
tko je crkva da kontrolira sve ljude?
da uskracuje neka ljudska prava?
[quote="Blockflöte"]Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. Ne da mi se sad pisat i šta ima u tome, jer svi to znamo. U poslanici ne znam kojoj, ne znam kome, a kasno je i ne da mi se tražit u Novom Zavjetu, SV.Pavao piše o seksu i tjelesnim potrebama. On navodi sebe kao "svetog čovjeka" koji se toga uspješno odrekao i nabijenu energiju od nedostatka toga koristi u druge stvari, ali isto tako govori kako to nije za svakoga, da se ne mogu svi kontrolirati pa onda kad se već ne mogu kontrolirati, nek to slobodno čine.[/quote]
cekaj, kako ce klinci od 16 godina slobodno provoditi sex, ako po crkvi, nuzna posljedica mora biti dijete, jer inace je sex izopacen?????????
ma super, sad ce jos krenuti i ono, da je mastrubacija izopacena, i onda cemo imati hrpu klinaca koji ce imati problema (razne upale) sa testisima zbog sperme koja nije na vrijeme izbacena van
a one koji budu imali poluciju tokom noci, cemo na lomacu???
pa ono, sex prije braka ne valja...
onda cemo imati hrpetinu razvoda jer se parneti nisu slagali, ili gora opcija, imat cemo hrpetinu LOSIH brakova u kojima se partneri ne slazu ali se zbog crkve ili kojecega ne zele razici i onda djeca iz tih brakova pate i tako dalje i tako dalje i tako dalje......
mozda ti ja malo seciram post, al pokusat cu ne piliti bas jako
mislim da nisam uspjela, ali nema veze
drago mi je sto si napisao tako veliki post, nadam se da ovo moje i ostale postove neces dozivjeti kao napad, vec da cemo nastaviti (vise ili manje) argumentirano raspravljati o stavovima koje pojedini od nas zastupaju
u svakom slucaju, pozdravljam dobru volju za pisanje ovog posta, i nadam se da ces uhvatiti jos vremena da ova diskusija ne zamre
a sad, bacam se na post
Blockflöte (napisa): | To je jedan od bitnih značaja katoličanstva, da se nikog ne sili složiti se s onim što propovijeda. Propovijedati to i znači, pričati nekome o nečemu. Nismo više u doba inkvizicije, da se ljude oružano sili pokoravati se Crkvi. |
to je bas lijepo
naime, mene osobno JAKO zivicra sto kad subotom ili nedjeljom ujutro prelazim preko Trga bana Jelacica, se nadje odredjena skupina koja prica kojesta - citaj: dere se - od sudnjeg dana, do svih grijehova, i opcenito ful puno dosadnih stvari
naime, sto hocu reci: ok je da je to njegova vjera i uvjerenje, ali definitivno nije ok da SVE ljude koji su u tim trenucima na Trgu doslovno TERORIZIRA svojim propovijedima
kome se hoce tako nesto slusati, vjerujem da postoje prostorije gdje se propovijedi odrzavaju
ali NIJE u redu tako postupati, po meni, trebalo bi ih privesti za remecenje javnog reda i mira
zasto bi npr mene zanimalo sto on prica? a ja zbog njegovog deranja ne mogu cuti sto mi majka pored mene govori... mislim, ono, fakat pretjeruju s tim
Blockflöte (napisa): | Nastranu sva politička i povijesna previranja kroz koje je prošla i za koje molim da se ne uzimaju kao protuargumenti, jer su stvar prošlosti, |
oprosti, ali sadasnjost bi trebala pocivati na proslosti, tako da vjerojatno necu potpuno uvaziti tvoju molbu
Blockflöte (napisa): | Pri tome, opet, ne mislim na srednji vijek, kad je crkveni apsolutizam kočio razvoj znanosti. To je stvar prošlih vremena. Čak je i papa priznao greške i zbog njih se ispričao. |
mislis li da ta isprika puno znaci onima (i obitelji onih) koji su spaljeni na lomaci (jer nisu bili podobni) i onima koji su muceni (zbog navodne povezanosti s vragom) ili da to puno znaci onima koji su morali prisutvovati raznim orgijama???
no, ok... dosta digresije s moje strane....
Blockflöte (napisa): | Ono protiv čeg se govori je izopačivanje tog čina. Naime, zadiranje u samu prirodu reprodukcije, bilo prezervativima ili hormonskim pilulama ili ne znam čim smatra se svetogrđem i kočenjem suradnje u stvaralaštvu Boga i nas. O abortusu da i ne pričam. Mada to, na stranu sad religija, je meni skroz neprihvatljivo i odvratno |
ne slazem se
drugo, zar zbilja mislis da bi ova, ili bilo koja druga drzava IKAKO mogla funkcionirati da je posljedica ama bas SVAKOG sexa - dijete?
stvaralastvo?
nije ideja imati sto vise djece, vec je ideja imati onoliko djece o koliko se mozes adekvatno brinuti. usreciti ih... itd...
ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
sad ce se jos povuci da bi se svaka spermalna stanica i svaka jajna stanica trebale iskoristiti za nastanaka djece (ma koliko god ti omjeri bili ogromni) jer sve drugo nije suradnja s Bogom...
c'mon....
sex je uzivanje (vecini)
zivimo da bi uzivali - bili sretni
gdje je tu grijeh?
hoces reci da Bog ne zeli da mi budemo sretni, vec samo da budemo masine za razmnozavanje?
a uostalom, takav oblik reprodukcije nema veze sa zastitom od spolnih bolesti
kondom je tu da koliko toliko (ovisi o pravilnoj upotrebi) stiti ljude od spolno prenosivih bolesti - po meni, to mu je daleko veca prednost nego sprecavanje zaceca.... iako je u obje kategorije dobar
kad si bolestan (od koje god bolesti) - nesretan si - zar zbilja mislis da Bog zeli da smo nesretni?
hiv nije sasvim isto sto i gripa.... ono, kad ti netko kaze da imas gripu (normalni oblik) znas sto slijedi - temperatura, pijenje cajeva, puno spavanja i za tjedan dana si zdrav
kad ti netko kaze da imas hiv.... iduce sto mozes pitati koliko to godina zivota znaci....
hiv nije izmisljotina boga, vec covjeka, dakle, ne vidim zasto bi se bog bunio da oni nevini ne stradaju
mislim da oni nista ne misle
drze se neke fix ideje ko pijan plota, ne zele korektno i zdravologicki argumentirati i that's it....
ono, ako oni i dalje zastupaju srednjovjekovne (ili jos starije) stavove, to je njihov problem i oni su ti koji bi se trebali prilagoditi, ne mi...
Blockflöte (napisa): | Jedina alternativa je, propagandna alternativa je apstinencija. |
zar ti zbilja mislis da to ima IKAKVOG smisla?
da ce sva ona djeca koja zele probati, apstinirati samo zato jer im je to neki svecenik rekao?
c'mon... ne biti naivan....
pa valjda znas onu - zabranjeno voce ja najsladje (neovisno o posljedicama)
a to je ono sto TREBA sprijeciti - vecinu posljedica
Blockflöte (napisa): | Nije Crkvi više do toga da guši slobodne umove mladih intelektualaca, a čini mi se da su neke od tih sloboda otišle dovoljno daleko da ih se treba malo primiriti kako ne bi izmakle kontroli. |
ako crkvi nije do toga, zasto onda tako nasputa i tako se ponasa i tako djeluje?
Blockflöte (napisa): | Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. Ne da mi se sad pisat i šta ima u tome, jer svi to znamo. U poslanici ne znam kojoj, ne znam kome, a kasno je i ne da mi se tražit u Novom Zavjetu, SV.Pavao piše o seksu i tjelesnim potrebama. On navodi sebe kao "svetog čovjeka" koji se toga uspješno odrekao i nabijenu energiju od nedostatka toga koristi u druge stvari, ali isto tako govori kako to nije za svakoga, da se ne mogu svi kontrolirati pa onda kad se već ne mogu kontrolirati, nek to slobodno čine. |
cekaj, kako ce klinci od 16 godina slobodno provoditi sex, ako po crkvi, nuzna posljedica mora biti dijete, jer inace je sex izopacen?????????
ma super, sad ce jos krenuti i ono, da je mastrubacija izopacena, i onda cemo imati hrpu klinaca koji ce imati problema (razne upale) sa testisima zbog sperme koja nije na vrijeme izbacena van
pa ono, sex prije braka ne valja...
onda cemo imati hrpetinu razvoda jer se parneti nisu slagali, ili gora opcija, imat cemo hrpetinu LOSIH brakova u kojima se partneri ne slazu ali se zbog crkve ili kojecega ne zele razici i onda djeca iz tih brakova pate i tako dalje i tako dalje i tako dalje......
|
|
[Vrh] |
|
mLijekO Forumaš(ica)

|
Postano: 23:45 sub, 7. 2. 2004 Naslov: |
|
|
ovako, sad bih htio qoutati neke nesiine postove od prije, al bi me zabolio prst od tog skrolanja
[quote="blackflöte"]Drugo, Crkva je institucija s tradicijom i to jako dugačkom tradicijom. [/quote]
a stranicu prije ili tak nekaj, nesi je pitala zakaj se nikaj ne mijenja u crkvi ili tak nešto. e pa imama ja nekaj zgodno kvotati sa svojih [url=http://rasprave.fizika.org/index.php]rasprava[/url]
[quote="gost na raspravama fizike"]Prosljedjujem eksperiment..
Pocni s kavezom u koji strpas 5 majmuna.
U kavezu, na sredini, objesi bananu na spagu i ispod postavi lojtre. Nedugo nakon toga 1 majmun ce krenuti po lojtrama po bananu. Cim dotakne ljestve, sve ostale majmune polij mlazom ledene vode. Ubrzo nakon nemilog dogadjaja, sljedeci majmun ce krenuti po bananu.
Cim dotakne lojtre, polij sve ostale mlazom ledene vode. Ubrzo nakon toga, kada sljedeci mujman krene po bananu, ostali ce ga pokusati sprijeciti u nakani. Sad mozes spremiti slauf za ledenu vodu. Makni jednog majmuna iz kaveza i stavi novog. Cim vidi bananu pridoslica ce krenuti prema ljestvama. Na njegovo iznenadjenje, sav prestravljen, shvatit ce da ga ostali napadaju cim dotakne lojtre. Odustaje od banane jer shvaca da ce pobrati batine ako krene prema banani.
Sljedece, makni jos jednog majmuna iz originalne postave i zamjeni ga s novim naivcem. Novajlija ce krenuti na lojtre i bit ce napadnut. Prethodni pridoslica ce se s odusevljenjem pridruziti kaznjavanju! Ponovi postupak s jos jednim majmunom iz originalne postave, gurni u kavez novog.
Zatim i zadnjeg, petog iz originalne vrste, zamjeni s novim majmunom.
Kada su svi originalni majmuni zamijenjeni, nijedan od 5 prisutnih u kavezu nikada nije bio poliven hladnom vodom. (Slauf se u supi vec osusio) Bez obzira na to, nijedan od majmuna nikada nece pokusati doci do banane. Ako i pokusa, ostali ce mu razbit njusku. Zasto?
Zato jer koliko oni znaju, tako se to ovdje radi od kad se pamti.[/quote]
:twisted: :twisted: :twisted:
inače, moj osobni stav prema abortusu je negativan, iako smatrama da bi svatko trebao imati pravo na izbor. ali onda nek izaberu prije nego kaj se dijete začne. mislim, nazovite me papkom, ali meni je jednostavno žao tog živog bića.
[quote="filipnet"]crkva sebe prikaziva u najboljem svjetlu, a onda kad se sazna da je neki njihov svecenik sklon pedofiliji, odmah svi pocnu govorit: ma to nije moguce, on je covjek crkve.....blablablabla!
Onda kad ih netko zeli tuzit, odmah se uvrijede! Ma, sa vremenom ce crkva sve vise i vise gubit svoj utjecaj na drustvo! Ljudima samo treba dobar kick u nesto da se probude i vide pravo svjetlo! [/quote]
upravo tako, religija neće biti potrebna ljudima kad svi razvijemo dovoljno jak osjećaj suosjećanja. i koliko god ortodoxna gospoda htjela braniti mislim da im neće uspjeti uz svu moć i novce koje imaju, jer narod se ne može kontrolirati....
osim toga, pedofilija je meni odvratna sama po sebi, ali od normalnih pedofila ti možeš zaštiti dijete (i.e. udaljiš dijete, prijaviš ga policiji, prebiješ ga kao kranju soluciju) ali pop uvijek ima pristup djeci. odvratno nekaj. takve bi trebalo na lomaču, a ne ljude koji su pomagali drugima (mislim na "vještice" u srednjem vijeku i njihovu alt. medicinu)
a što se one isprike tiče. da crkva nije držala čovječanstvo u okovima 1000 godina, možda bismo mi danas letili kroz svemir (dobro, fizičar malo pretjeruje...) OR MAYBE NOT? kasno je za osprike. bilo bi im bolje da sve one novce koje su godinama uzimali (i još uzimaju) od zaglupljene rulje i osviještenih poreznih obveznika ulože u znanstveni i socijalni napredak Zemlje
ovako, sad bih htio qoutati neke nesiine postove od prije, al bi me zabolio prst od tog skrolanja
blackflöte (napisa): | Drugo, Crkva je institucija s tradicijom i to jako dugačkom tradicijom. |
a stranicu prije ili tak nekaj, nesi je pitala zakaj se nikaj ne mijenja u crkvi ili tak nešto. e pa imama ja nekaj zgodno kvotati sa svojih rasprava
gost na raspravama fizike (napisa): | Prosljedjujem eksperiment..
Pocni s kavezom u koji strpas 5 majmuna.
U kavezu, na sredini, objesi bananu na spagu i ispod postavi lojtre. Nedugo nakon toga 1 majmun ce krenuti po lojtrama po bananu. Cim dotakne ljestve, sve ostale majmune polij mlazom ledene vode. Ubrzo nakon nemilog dogadjaja, sljedeci majmun ce krenuti po bananu.
Cim dotakne lojtre, polij sve ostale mlazom ledene vode. Ubrzo nakon toga, kada sljedeci mujman krene po bananu, ostali ce ga pokusati sprijeciti u nakani. Sad mozes spremiti slauf za ledenu vodu. Makni jednog majmuna iz kaveza i stavi novog. Cim vidi bananu pridoslica ce krenuti prema ljestvama. Na njegovo iznenadjenje, sav prestravljen, shvatit ce da ga ostali napadaju cim dotakne lojtre. Odustaje od banane jer shvaca da ce pobrati batine ako krene prema banani.
Sljedece, makni jos jednog majmuna iz originalne postave i zamjeni ga s novim naivcem. Novajlija ce krenuti na lojtre i bit ce napadnut. Prethodni pridoslica ce se s odusevljenjem pridruziti kaznjavanju! Ponovi postupak s jos jednim majmunom iz originalne postave, gurni u kavez novog.
Zatim i zadnjeg, petog iz originalne vrste, zamjeni s novim majmunom.
Kada su svi originalni majmuni zamijenjeni, nijedan od 5 prisutnih u kavezu nikada nije bio poliven hladnom vodom. (Slauf se u supi vec osusio) Bez obzira na to, nijedan od majmuna nikada nece pokusati doci do banane. Ako i pokusa, ostali ce mu razbit njusku. Zasto?
Zato jer koliko oni znaju, tako se to ovdje radi od kad se pamti. |
inače, moj osobni stav prema abortusu je negativan, iako smatrama da bi svatko trebao imati pravo na izbor. ali onda nek izaberu prije nego kaj se dijete začne. mislim, nazovite me papkom, ali meni je jednostavno žao tog živog bića.
filipnet (napisa): | crkva sebe prikaziva u najboljem svjetlu, a onda kad se sazna da je neki njihov svecenik sklon pedofiliji, odmah svi pocnu govorit: ma to nije moguce, on je covjek crkve.....blablablabla!
Onda kad ih netko zeli tuzit, odmah se uvrijede! Ma, sa vremenom ce crkva sve vise i vise gubit svoj utjecaj na drustvo! Ljudima samo treba dobar kick u nesto da se probude i vide pravo svjetlo! |
upravo tako, religija neće biti potrebna ljudima kad svi razvijemo dovoljno jak osjećaj suosjećanja. i koliko god ortodoxna gospoda htjela braniti mislim da im neće uspjeti uz svu moć i novce koje imaju, jer narod se ne može kontrolirati....
osim toga, pedofilija je meni odvratna sama po sebi, ali od normalnih pedofila ti možeš zaštiti dijete (i.e. udaljiš dijete, prijaviš ga policiji, prebiješ ga kao kranju soluciju) ali pop uvijek ima pristup djeci. odvratno nekaj. takve bi trebalo na lomaču, a ne ljude koji su pomagali drugima (mislim na "vještice" u srednjem vijeku i njihovu alt. medicinu)
a što se one isprike tiče. da crkva nije držala čovječanstvo u okovima 1000 godina, možda bismo mi danas letili kroz svemir (dobro, fizičar malo pretjeruje...) OR MAYBE NOT? kasno je za osprike. bilo bi im bolje da sve one novce koje su godinama uzimali (i još uzimaju) od zaglupljene rulje i osviještenih poreznih obveznika ulože u znanstveni i socijalni napredak Zemlje
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:37 ned, 8. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mlijeko"]bilo bi im bolje da sve one novce koje su godinama uzimali (i još uzimaju) od zaglupljene rulje i osviještenih poreznih obveznika ulože u znanstveni i socijalni napredak Zemlje[/quote]
da, to bi bilo idealno, ali ne zivimo u idealnom svijetu...
zbog svega sto su cinili, 400 godina kasnije isprika bas i nije nesto..
koliko su oni toga zaustavili svojom zaslugom - danas bi mozda i zivjeli u svijetu bez rata, gladi i zlocina (bas kao u star trek-u :beam_me_up_scotty: )
i danas je isto takav slucaj - da bi se uslo u vatikansku knjiznicu, treba se najaviti 2 godine prije (i to nije pretjerivanje :!: )
tko zna sto sve oni tamo sakrivaju - ne mislim sad na nekakve svete spise koji otvaraju portal u 17tu dimenziju (kao sto je u mnogim filmovima slucaj) - nego sigurno drze knjige ili kakvo blago koje nije njihovo vlasnistvo, a smatraju ih [i]heretičkom[/i] ostavštinom
mlijeko (napisa): | bilo bi im bolje da sve one novce koje su godinama uzimali (i još uzimaju) od zaglupljene rulje i osviještenih poreznih obveznika ulože u znanstveni i socijalni napredak Zemlje |
da, to bi bilo idealno, ali ne zivimo u idealnom svijetu...
zbog svega sto su cinili, 400 godina kasnije isprika bas i nije nesto..
koliko su oni toga zaustavili svojom zaslugom - danas bi mozda i zivjeli u svijetu bez rata, gladi i zlocina (bas kao u star trek-u :beam_me_up_scotty: )
i danas je isto takav slucaj - da bi se uslo u vatikansku knjiznicu, treba se najaviti 2 godine prije (i to nije pretjerivanje )
tko zna sto sve oni tamo sakrivaju - ne mislim sad na nekakve svete spise koji otvaraju portal u 17tu dimenziju (kao sto je u mnogim filmovima slucaj) - nego sigurno drze knjige ili kakvo blago koje nije njihovo vlasnistvo, a smatraju ih heretičkom ostavštinom
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 4:29 ned, 8. 2. 2004 Naslov: Here we go... |
|
|
Madre Maria...
VSego, hvala i, NHF :)
Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve. Mislim da sam u neke njihove stavove upućen dovoljno(iz kojih god izvora) da bi ovakve stvari pisao.
Ukratko, malo izigravam [i]Advocati Dei.[/i] (valjda sam pogodio deklinaciju, vjerojatno nisam) :angel:
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Ja ne smatram kontracepciju "neprirodnom". I da, da tako sve i svašta klasificiramo neprirodnim, bili bismo u kamenom dobu(mada su to krajnosti u svakom kontekstu). No, Crkva, principjelno, kontracepciju označava neprirodnom, jer je duboko zadiranje u intimu.
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Postovi prije ovog su dali raznorazna objašnjenja. Znanstvenih tumačenja, mišljenja, teza ima i previše što se tiče kontracepcije, kao i bilo koje osjetljivije teme.
[quote]jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće tko tu koga zeza?[/quote]
Za Boga miloga, jedanput sam pročitao negdje da je konzumiranje čokolade u većim količinama odlična preventiva raku, a mjesec dana poslije sam naišao na neki tekst koji kiaže da je čokolada u velikim količinama kancerogena. Malo karikiram, ali nešto je takvo bilo u pitanju.
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika. Pogledajmo naš sabor, primjerice(nije da ga ja gledam. možda se moje političko neiskustvo vidi u mojim izjavama)
A sad, jesu li podaci s kojima oni barataju i pljuju po kontracepciji i zatiru druga mišljenja lažirani ili što već, pretjerani, kajaznam, svatko ima svoje izvore i svoje ciljeve, a nemalotko je prezao pred svim i svačim da dokaže da je u pravu.
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Nije, ali sve je to stvar principa. Iz nekog razloga je sex prije braka jednom proglašem neprihvatljivim i toga se iz svojih principa drže.
Nesi, ne znam baš da se drže ko pijani plota. Tu je u pitanju duhovna čistoća, djevičanska netaknutost, stvar teološke prirode. Sad, činjenica je da je šire mase nikad nisu, i nikad neće prihvatiti.
I ja osobno sam protiv zabrane sexa prije braka i mislim da u tome nema ništa loše(sexu prije braka). To je jedan religijski princip, kojeg se Crkva, kao ustanova s ustaljenom tradicijom drži i točka. Da se ne ponaša tako, ne bi se održala preko 2000 godina.
E, sad kako se drži toga, o tom u mnogim slučajevima stvarno ne bi, ali eto zašto.
[quote]
Mozes ovo malo raspisati? Kakve duhovne glazbene grupice? I kakve veze one sada imaju? Fakat sam zbunjen...
[/list][/quote]
Eto, ljudi su objasnili...
A, sex sa velikim s...to je u biti do übera meni smiješno :) 8)
valjda zato što sam pisao u tri ujutro post i onda moj mozak nije baš najbolje protumačio sex kao pojam pa mi je prst(onaj najmanji) refleksno skliznuo na shift...eto tako, ništa dublje
Likewise, VSego... :)
Nesi...:
[quote]
[/quote]
Čuo sam tu ženu, ima impresivno grlo, gibak ručni zglob(kojim maše Biblijom[wields Bible]) i neki neshvatljivo nepresušan izvor inspiracije, jer ne prestaje pričati.
I meni jednako idu na živce, a budući da su na trgu, vjerojatno imaju neku pismenu dozvolu od nekog državnog organa nečega.
[quote]kome se hoce tako nesto slusati, vjerujem da postoje prostorije gdje se propovijedi odrzavaju
[/quote]
Sad bi se moglo i o tome. Iskonska bit propovijedanja je izaći na ulicu i vikati na ljude u prolazu. Ma, of course da je bolje i plodonosnije ljude odvlačiti na seminare ili pričekati da sami odluče na njih.
Isto tako ovisi o tome na koji način ćeš ti shvatiti njihove urlike. Pusti da te to iskustvo obogati(ozbiljno) i poslušaj izjave dobre gospođe, možda one potaknu nešto u tvojoj duhovnoj prirodi što nešto dosad nije. Možda i ne. Ne kažem da ćeš se preobratit il' nešto, možda samo neke nove stvari shvatiš ili saznaš.
I da, kolega i ja smo čekali tramvaj i jedva čuli jedan drugog
Pa vikanje definitivno nije način komunikacije i nasilje nije nešto čime ćeš nekog uvjeriti u bilo što. Pretjeruju s tim do übera.
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Naprotiv, ja baš mislim da ta jedna isprika znači užasno puno i baš u današnje vrijeme, jer je označila doba ogromne promijene u svjetonazoru i jer predstavlja priznannje krivnje i, mada mrzim to reći na taj način, ima znatnu političku vrijednost. To je pozitivan pomak, kojim je papa približio Crkvu modernim vremenima. Uzmi u obzir kolike je promjene čovjek uveo, pogotovo što se tiče komunikacije s ostalim religijama :OT:
[quote]
ne slazem se
stvaralastvo?
[/quote]
To jesu dvije kardinalno različite kategorije.
Sex bez djece nije izopačivanje. Sex nije samo reproduktivna radnja, on je također i izraz ljubavi.
Kontracepcija je duboko zadiranje u intimnost tog čina koji je svetost. Zato su protiv nje.
Velim, nije baš najpametnije da su protiv kontracepcije, ali teološki principijelno, jesu.
[quote]ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
c'mon....
[/quote]
Neće svaka stanica iz jajnika doći u direktan kontakt sa svakim spermijem i razviti se u zametak. To je biološki nemoguće. Mada varira od osobe do osobe, postoje određeni dani u mjesecu, godini kad i bez kontraceptivnih sredstava nije moguće začeti, ili je malo vjerojatno. Stvaralačka suradnja s Bogom očituje se u stvaranju novog života. Novi život se stvara nasumično, po "Božjoj volji" i zato kad se koristi kontracepciju, ograđuje se od te suradnje s Bogom, nikako ne dopuštajući stvaranje zametka. Tako da iz tog gledišta protivljenje kontracepciji ima smisla.
Možda se na to sve gleda pretjerano idealistički. Sex općenito je intenzivna stvar, fizički i emotivno i valjda se apstinencijom prije braka želi spriječiti nezrele mlade umove da nesuvislo stupaju u spolne kontakte. To što to njih neće spriječiti i što stupa na scenu čista psihologija "zabranjenog voća" je stvar nedostatka takta. Sex bi trebao biti više stvar ljubavi, nego fizičkog nagona(mada ne isključivo) i nema potrebe niti govora o zabrani o uživanju u njemu. I on se ne prakticira isključivo da bismo mi bili mašine za razmnožavanje. I to nije stav Crkve.
Ja nisam protiv sexa prije braka, ali Crkva je, objasnio sam i ja i još neki zašto.
Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti.
Kondom je jako dobra zaštita od spolno prenosviih bolesti i ne vidim zašto ga netko ne bi smio koristiti, Također sam rekao zbog čega crkva propagira protivno.
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Ne mislim vratiti ih u tor, nego mislim na silne opačine o kojima čitamo a rezultat su nagle razuzdanosti i iznenadne slobode od prijašnjih teških moralnih skrupula. Crkva nije nitko da kontrolira sve ljude, pogotovo danas i ona ne uskraćuje ljudska prava, za Boga miloga, dapače, promiče ih. Ako misliš pravo na abortus, to je po meni pravo na umorstvo, objasnio sam. Kršćanska načela opće jednakosti su nešto što je nastalo prije 2000 godina i što se uspjelo uspostaviti u većoj mjeri tek danas. Skrećem. Crkva nema utjecaj da nešto sankcionira ili podrži. Papa nema pravo veta na odluke UN-a, ali ima pravo govora kao ogroman moralni autoritet i svojim izjavama(priznat ćeš) obavlja protunapad na sve razne opačine današnjice
[quote]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Ajme meni. Nije stav crkve da je sex bez djeteta izopačen.
I slobodno je ovdje relativan pojam.
To je stvar kojoj treba pristupiti odgovorno, što ljudi zbog svoje same prirode i dobi u kojoj započinju spolne odnose ne čine i zbog toga nastaju svi ti silni problemi koje rješavamo na ovaj ili onaj način.
I masturbacija vjerojatno ima svoje poglavlje u katekizmu ali definitivno se više ne kažnjava lomačom.
Bitno je da se nikog ne sili više ni na što. Oni ti ispričaju koja su njihova načela i ponude ti da se tih načela pridržiš. Više se ne prijeti teškom kaznom ako se načela selektivno pridržavaš ili ih se ne pridržavaš uopće.
I svi mi koji se nazivamo katolicima, jer ja sam katolik, zašto ne, selektivno se držimo crkvenih pravila. Eto tako.
Ja sam terribly sleepy.
Gle'te ovak, ekipo, Crkva je tu da nam pokuša pomoć, na svoj neki način. To je bit svega. Kad/ako skontaju da zbog ovog-onog pomoć ne pali, možda i promijene pristup. Tako su bar radili dosad.
Nemojmo očekivat od institucije jako stare velike i drastične promjene. Na taj način nastaju sekte i religija se cjepka. Crkva se mijenja, ali sporo i sigurno, inače bi se raspala, u tom je stvar. Nemojmo to osuđivat.
Ili osuđujmo, ali nemojmo tako agresivno.
Laku noć .
PS, administratore, administratore, na koji način da sa svog diska ovdje pošaljem smajlije?
:D
Madre Maria...
VSego, hvala i, NHF
Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve. Mislim da sam u neke njihove stavove upućen dovoljno(iz kojih god izvora) da bi ovakve stvari pisao.
Ukratko, malo izigravam Advocati Dei. (valjda sam pogodio deklinaciju, vjerojatno nisam)
Citat: |
Blockflöte (napisa):
|
Ja ne smatram kontracepciju "neprirodnom". I da, da tako sve i svašta klasificiramo neprirodnim, bili bismo u kamenom dobu(mada su to krajnosti u svakom kontekstu). No, Crkva, principjelno, kontracepciju označava neprirodnom, jer je duboko zadiranje u intimu.
Blockflöte (napisa):
|
Postovi prije ovog su dali raznorazna objašnjenja. Znanstvenih tumačenja, mišljenja, teza ima i previše što se tiče kontracepcije, kao i bilo koje osjetljivije teme.
Citat: | jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće tko tu koga zeza? |
Za Boga miloga, jedanput sam pročitao negdje da je konzumiranje čokolade u većim količinama odlična preventiva raku, a mjesec dana poslije sam naišao na neki tekst koji kiaže da je čokolada u velikim količinama kancerogena. Malo karikiram, ali nešto je takvo bilo u pitanju.
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika. Pogledajmo naš sabor, primjerice(nije da ga ja gledam. možda se moje političko neiskustvo vidi u mojim izjavama)
A sad, jesu li podaci s kojima oni barataju i pljuju po kontracepciji i zatiru druga mišljenja lažirani ili što već, pretjerani, kajaznam, svatko ima svoje izvore i svoje ciljeve, a nemalotko je prezao pred svim i svačim da dokaže da je u pravu.
Blockflöte (napisa):
|
Nije, ali sve je to stvar principa. Iz nekog razloga je sex prije braka jednom proglašem neprihvatljivim i toga se iz svojih principa drže.
Nesi, ne znam baš da se drže ko pijani plota. Tu je u pitanju duhovna čistoća, djevičanska netaknutost, stvar teološke prirode. Sad, činjenica je da je šire mase nikad nisu, i nikad neće prihvatiti.
I ja osobno sam protiv zabrane sexa prije braka i mislim da u tome nema ništa loše(sexu prije braka). To je jedan religijski princip, kojeg se Crkva, kao ustanova s ustaljenom tradicijom drži i točka. Da se ne ponaša tako, ne bi se održala preko 2000 godina.
E, sad kako se drži toga, o tom u mnogim slučajevima stvarno ne bi, ali eto zašto.
[/list] |
Eto, ljudi su objasnili...
A, sex sa velikim s...to je u biti do übera meni smiješno
valjda zato što sam pisao u tri ujutro post i onda moj mozak nije baš najbolje protumačio sex kao pojam pa mi je prst(onaj najmanji) refleksno skliznuo na shift...eto tako, ništa dublje
Likewise, VSego...
Nesi...:
|
Čuo sam tu ženu, ima impresivno grlo, gibak ručni zglob(kojim maše Biblijom[wields Bible]) i neki neshvatljivo nepresušan izvor inspiracije, jer ne prestaje pričati.
I meni jednako idu na živce, a budući da su na trgu, vjerojatno imaju neku pismenu dozvolu od nekog državnog organa nečega.
Citat: | kome se hoce tako nesto slusati, vjerujem da postoje prostorije gdje se propovijedi odrzavaju
|
Sad bi se moglo i o tome. Iskonska bit propovijedanja je izaći na ulicu i vikati na ljude u prolazu. Ma, of course da je bolje i plodonosnije ljude odvlačiti na seminare ili pričekati da sami odluče na njih.
Isto tako ovisi o tome na koji način ćeš ti shvatiti njihove urlike. Pusti da te to iskustvo obogati(ozbiljno) i poslušaj izjave dobre gospođe, možda one potaknu nešto u tvojoj duhovnoj prirodi što nešto dosad nije. Možda i ne. Ne kažem da ćeš se preobratit il' nešto, možda samo neke nove stvari shvatiš ili saznaš.
I da, kolega i ja smo čekali tramvaj i jedva čuli jedan drugog
Pa vikanje definitivno nije način komunikacije i nasilje nije nešto čime ćeš nekog uvjeriti u bilo što. Pretjeruju s tim do übera.
Blockflöte (napisa):
|
Naprotiv, ja baš mislim da ta jedna isprika znači užasno puno i baš u današnje vrijeme, jer je označila doba ogromne promijene u svjetonazoru i jer predstavlja priznannje krivnje i, mada mrzim to reći na taj način, ima znatnu političku vrijednost. To je pozitivan pomak, kojim je papa približio Crkvu modernim vremenima. Uzmi u obzir kolike je promjene čovjek uveo, pogotovo što se tiče komunikacije s ostalim religijama
ne slazem se
stvaralastvo?
|
Sex bez djece nije izopačivanje. Sex nije samo reproduktivna radnja, on je također i izraz ljubavi.
Kontracepcija je duboko zadiranje u intimnost tog čina koji je svetost. Zato su protiv nje.
Velim, nije baš najpametnije da su protiv kontracepcije, ali teološki principijelno, jesu.
Citat: | ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
c'mon....
|
Neće svaka stanica iz jajnika doći u direktan kontakt sa svakim spermijem i razviti se u zametak. To je biološki nemoguće. Mada varira od osobe do osobe, postoje određeni dani u mjesecu, godini kad i bez kontraceptivnih sredstava nije moguće začeti, ili je malo vjerojatno. Stvaralačka suradnja s Bogom očituje se u stvaranju novog života. Novi život se stvara nasumično, po "Božjoj volji" i zato kad se koristi kontracepciju, ograđuje se od te suradnje s Bogom, nikako ne dopuštajući stvaranje zametka. Tako da iz tog gledišta protivljenje kontracepciji ima smisla.
Možda se na to sve gleda pretjerano idealistički. Sex općenito je intenzivna stvar, fizički i emotivno i valjda se apstinencijom prije braka želi spriječiti nezrele mlade umove da nesuvislo stupaju u spolne kontakte. To što to njih neće spriječiti i što stupa na scenu čista psihologija "zabranjenog voća" je stvar nedostatka takta. Sex bi trebao biti više stvar ljubavi, nego fizičkog nagona(mada ne isključivo) i nema potrebe niti govora o zabrani o uživanju u njemu. I on se ne prakticira isključivo da bismo mi bili mašine za razmnožavanje. I to nije stav Crkve.
Ja nisam protiv sexa prije braka, ali Crkva je, objasnio sam i ja i još neki zašto.
Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti.
Kondom je jako dobra zaštita od spolno prenosviih bolesti i ne vidim zašto ga netko ne bi smio koristiti, Također sam rekao zbog čega crkva propagira protivno.
Blockflöte (napisa):
|
Ne mislim vratiti ih u tor, nego mislim na silne opačine o kojima čitamo a rezultat su nagle razuzdanosti i iznenadne slobode od prijašnjih teških moralnih skrupula. Crkva nije nitko da kontrolira sve ljude, pogotovo danas i ona ne uskraćuje ljudska prava, za Boga miloga, dapače, promiče ih. Ako misliš pravo na abortus, to je po meni pravo na umorstvo, objasnio sam. Kršćanska načela opće jednakosti su nešto što je nastalo prije 2000 godina i što se uspjelo uspostaviti u većoj mjeri tek danas. Skrećem. Crkva nema utjecaj da nešto sankcionira ili podrži. Papa nema pravo veta na odluke UN-a, ali ima pravo govora kao ogroman moralni autoritet i svojim izjavama(priznat ćeš) obavlja protunapad na sve razne opačine današnjice
Blockflöte (napisa):
|
Ajme meni. Nije stav crkve da je sex bez djeteta izopačen.
I slobodno je ovdje relativan pojam.
To je stvar kojoj treba pristupiti odgovorno, što ljudi zbog svoje same prirode i dobi u kojoj započinju spolne odnose ne čine i zbog toga nastaju svi ti silni problemi koje rješavamo na ovaj ili onaj način.
I masturbacija vjerojatno ima svoje poglavlje u katekizmu ali definitivno se više ne kažnjava lomačom.
Bitno je da se nikog ne sili više ni na što. Oni ti ispričaju koja su njihova načela i ponude ti da se tih načela pridržiš. Više se ne prijeti teškom kaznom ako se načela selektivno pridržavaš ili ih se ne pridržavaš uopće.
I svi mi koji se nazivamo katolicima, jer ja sam katolik, zašto ne, selektivno se držimo crkvenih pravila. Eto tako.
Ja sam terribly sleepy.
Gle'te ovak, ekipo, Crkva je tu da nam pokuša pomoć, na svoj neki način. To je bit svega. Kad/ako skontaju da zbog ovog-onog pomoć ne pali, možda i promijene pristup. Tako su bar radili dosad.
Nemojmo očekivat od institucije jako stare velike i drastične promjene. Na taj način nastaju sekte i religija se cjepka. Crkva se mijenja, ali sporo i sigurno, inače bi se raspala, u tom je stvar. Nemojmo to osuđivat.
Ili osuđujmo, ali nemojmo tako agresivno.
Laku noć .
PS, administratore, administratore, na koji način da sa svog diska ovdje pošaljem smajlije?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 5:33 ned, 8. 2. 2004 Naslov: Re: Here we go... |
|
|
[quote="Blockflöte"]Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve.[/quote]
Taj dio sam shvatio ;) ali imam dojam da sam u tome ostao solidno usamljen... :roll:
[quote="Blockflöte"]Ukratko, malo izigravam [i]Advocati Dei.[/i] (valjda sam pogodio deklinaciju, vjerojatno nisam) :angel:[/quote]
Ne bash... [i]Deus, dei[/i] je Bog, a ti izigravas Crkvinog advokata, ne? ;)
Btw, kvotas tako da napises [quote[i][/i]="ime onoga koga kvotas"]text koji kvotas[/quote] 8)
[quote="Blockflöte"]No, Crkva, principjelno, kontracepciju označava neprirodnom, jer je duboko zadiranje u intimu.[/quote]
Ovo mi je objasnjenje jako cudno, a ponovio si ga dva puta. :shock: Hocu li ja na jedan dio svog tijela navuci nekakvu gumu ili ne - to zadire u intimu? A kad Crkva raspravlja o tom istom ([b]mom[/b] navlacenju te iste gumice) - to onda ne zadire u intimu? :shock:
[quote="Blockflöte"]Sad bi se moglo i o tome. Iskonska bit propovijedanja je izaći na ulicu i vikati na ljude u prolazu. Ma, of course da je bolje i plodonosnije ljude odvlačiti na seminare ili pričekati da sami odluče na njih.[/quote]
Ima na ovom svijetu i ljudi s drugacijim svjetonazorima. Ljudi koji propovijedanje smatraju atakom na svoju privatnost i koje to sve skupa vrijedja... :x "[i]Do not give opinions or advice unless you are asked.[/i]"...
Pitam se koliko bi tolerantan bio prema propovjedniku koji bi ti pred nosom mahao [url=http://www.pansgrove.com/lavey2.jpg]Sotonistickom biblijom[/url]? :-k
Tolerancija je, na zalost, cesto selektivna stvar i malo je onih koji imaju sluha za krscanske propovjednike, a da bi imali sluha i za muslimanske/sotonisticke/zoroastranske/kojegod. :( (Sotoniste i Zoroastrane navedoh samo kao primjer; znam da kod njih propovjedi ne postoje 8))
Mene osobno jako iritira da mi netko nagurava svoje propovjedi; bez obzira koja vjera/stranka/kojigod povod... :evil:
[quote="Blockflöte"]PS, administratore, administratore, na koji način da sa svog diska ovdje pošaljem smajlije?[/quote]
Zar ti sadasnjih 180 nije dosta? :shock:
Uvijek mozes otici u forum [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewforum.php?f=26]Smajliji[/url] i predloziti svoje smajlije... 8) Samo, please, procitaj [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=707]upute o predlaganji smajlija[/url] prije nego ista predlozis... ;)
Blockflöte (napisa): | Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve. |
Taj dio sam shvatio ali imam dojam da sam u tome ostao solidno usamljen...
Blockflöte (napisa): | Ukratko, malo izigravam Advocati Dei. (valjda sam pogodio deklinaciju, vjerojatno nisam)  |
Ne bash... Deus, dei je Bog, a ti izigravas Crkvinog advokata, ne?
Btw, kvotas tako da napises [quote="ime onoga koga kvotas"]text koji kvotas[/quote]
Blockflöte (napisa): | No, Crkva, principjelno, kontracepciju označava neprirodnom, jer je duboko zadiranje u intimu. |
Ovo mi je objasnjenje jako cudno, a ponovio si ga dva puta. Hocu li ja na jedan dio svog tijela navuci nekakvu gumu ili ne - to zadire u intimu? A kad Crkva raspravlja o tom istom (mom navlacenju te iste gumice) - to onda ne zadire u intimu?
Blockflöte (napisa): | Sad bi se moglo i o tome. Iskonska bit propovijedanja je izaći na ulicu i vikati na ljude u prolazu. Ma, of course da je bolje i plodonosnije ljude odvlačiti na seminare ili pričekati da sami odluče na njih. |
Ima na ovom svijetu i ljudi s drugacijim svjetonazorima. Ljudi koji propovijedanje smatraju atakom na svoju privatnost i koje to sve skupa vrijedja... "Do not give opinions or advice unless you are asked."...
Pitam se koliko bi tolerantan bio prema propovjedniku koji bi ti pred nosom mahao Sotonistickom biblijom?
Tolerancija je, na zalost, cesto selektivna stvar i malo je onih koji imaju sluha za krscanske propovjednike, a da bi imali sluha i za muslimanske/sotonisticke/zoroastranske/kojegod. (Sotoniste i Zoroastrane navedoh samo kao primjer; znam da kod njih propovjedi ne postoje )
Mene osobno jako iritira da mi netko nagurava svoje propovjedi; bez obzira koja vjera/stranka/kojigod povod...
Blockflöte (napisa): | PS, administratore, administratore, na koji način da sa svog diska ovdje pošaljem smajlije? |
Zar ti sadasnjih 180 nije dosta?
Uvijek mozes otici u forum Smajliji i predloziti svoje smajlije... Samo, please, procitaj upute o predlaganji smajlija prije nego ista predlozis...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:36 ned, 8. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"]Za Boga miloga, jedanput sam pročitao negdje da je konzumiranje čokolade u većim količinama odlična preventiva raku, a mjesec dana poslije sam naišao na neki tekst koji kiaže da je čokolada u velikim količinama kancerogena. Malo karikiram, ali nešto je takvo bilo u pitanju.
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika. Pogledajmo naš sabor, primjerice(nije da ga ja gledam. možda se moje političko neiskustvo vidi u mojim izjavama) [/quote]
mozda nisam bio dovoljno jasan...
jedan kardinal je imao studiju gdje je HIV veći 50 puta, a drugi kardinal je imao studiju gdje je HIV veći 450 puta.
znači na istoj strani su, obojica su bili pro-crkva - i slično su tvrdili - i te sitne greške dovode u pitanje njihov kredibilitet
[quote="mate"]Vjerujem da u praksi u školama neće biti previše negativnih reakcija budući su i teenstar i memoaids fakultativni programi koje će upisati oni kojima se roditelji slože s tim.[/quote]
Što se onda crkva uopće buni? Pravi vjernici koji će ići u raj će odabrati program crkve
Blockflöte (napisa): | Za Boga miloga, jedanput sam pročitao negdje da je konzumiranje čokolade u većim količinama odlična preventiva raku, a mjesec dana poslije sam naišao na neki tekst koji kiaže da je čokolada u velikim količinama kancerogena. Malo karikiram, ali nešto je takvo bilo u pitanju.
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika. Pogledajmo naš sabor, primjerice(nije da ga ja gledam. možda se moje političko neiskustvo vidi u mojim izjavama) |
jedan kardinal je imao studiju gdje je HIV veći 50 puta, a drugi kardinal je imao studiju gdje je HIV veći 450 puta.
znači na istoj strani su, obojica su bili pro-crkva - i slično su tvrdili - i te sitne greške dovode u pitanje njihov kredibilitet
mate (napisa): | Vjerujem da u praksi u školama neće biti previše negativnih reakcija budući su i teenstar i memoaids fakultativni programi koje će upisati oni kojima se roditelji slože s tim. |
Što se onda crkva uopće buni? Pravi vjernici koji će ići u raj će odabrati program crkve
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 19:49 ned, 8. 2. 2004 Naslov: Re: Here we go... |
|
|
[quote="Blockflöte"]Madre Maria...[/quote]
sta, nisi ocekivao ovakav response? :g:
[quote="Blockflöte"]Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve. Mislim da sam u neke njihove stavove upućen dovoljno(iz kojih god izvora) da bi ovakve stvari pisao.[/quote]
okie.... I'll try to keep that in mind :g:
pa ako nesto dozivis kao napad, nemoj, jer to nejde tebe, vec zapravo samo hocu znati jel ti mozda znas vise pa da kazes.. ok? :g:
[quote="Blockflöte"][quote]
[/quote]
Čuo sam tu ženu, ima impresivno grlo, gibak ručni zglob(kojim maše Biblijom[wields Bible]) i neki neshvatljivo nepresušan izvor inspiracije, jer ne prestaje pričati.[/quote]
ma nije samo zena.... :roll: ima njih tamo previse
[quote="Blockflöte"]I meni jednako idu na živce, a budući da su na trgu, vjerojatno imaju neku pismenu dozvolu od nekog državnog organa nečega. [/quote]
iskreno, cisto sumnjam.....
voljela bih vidjeti tu dozvolu
vis, vis, to i nije losa ideja :twisted:
[quote="Blockflöte"]Isto tako ovisi o tome na koji način ćeš ti shvatiti njihove urlike. Pusti da te to iskustvo obogati(ozbiljno) i poslušaj izjave dobre gospođe, možda one potaknu nešto u tvojoj duhovnoj prirodi što nešto dosad nije. Možda i ne. Ne kažem da ćeš se preobratit il' nešto, možda samo neke nove stvari shvatiš ili saznaš.[/quote]
mozda pozelim imati neki tvrdi predmet u ruci? :g:
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Naprotiv, ja baš mislim da ta jedna isprika znači užasno puno i baš u današnje vrijeme, jer je označila doba ogromne promijene u svjetonazoru i jer predstavlja priznannje krivnje i, mada mrzim to reći na taj način, ima znatnu političku vrijednost. To je pozitivan pomak, kojim je papa približio Crkvu modernim vremenima. Uzmi u obzir kolike je promjene čovjek uveo, pogotovo što se tiče komunikacije s ostalim religijama :OT: [/quote]
hm... a jos se nisu sjetili ispricati se svoj zlostavljanoj djeci :roll:
mislis li da ce njima ta isprika (ako je ikad bude) ista znaciti?
ideja sa isprikom je ok, ali to zapravo neznaci nista...
nije isto jel se je tebi ispricam, ili ti se ispricam zato, i zato, i zato..... (hocu reci, poimence po 'grijesima')
dok god oni i dalje nastupaju kao srednjovjekovna institucija koja je debelo zasticena unutar sebe same, dotle te isprike nis ne znace...
ka doni pocmu sankcionirati svoje clanove reda zbog kojekakvih gluposti koje _danas_ rade, onda ce i isprika za sve prije imati daleko vecu tezinu....
jedno je (eventualno) uociti gresku, a sasvim drugo je raditi da se nove na ponove.....
ne slazem se
stvaralastvo?
[/quote]
Velim, nije baš najpametnije da su protiv kontracepcije, ali teološki principijelno, jesu.[/quote]
ali to mi nema smisla...
ako nema kontracepcije, a sex je izraz ljubavi, zdravim razumom dolazi se do zakljucka da ili se ljudi nece voljeti, ili ce sve drzave propasti zbog prevelikog broja ljudi, nema treceg....
ako se posljedice sexa ne kontroliraju, nuzno dolazi do kaosa
a sigurno ga crkva nece rjesavati....
slazem se da sex nije samo reproduktivna radnja (bilo bi tragicno da je :) )
ali, ako se nikako ne smije utjecati na to sto se desava (jer, i coitus interruptus JE oblik kontracepcije i brojanje plodnih i neplodnih dana JE metoda kontracepcije.... just for info) onda se dolazi do toga da ce zena cca jednom godisnje radjati (ako ce prakticirati sex sa sovjim partnerom)
ili, ce njihov odnos biti iskljucivo na sistemu 'peri, kuhaj, peglaj' i ljubavi tu bas i nema (jer, ako se ljubav prestane izrazavati sexom, vrlo cesto se prestane izrazavati uopce)
a brak/veza bez ljubavi... pa to mozete imati i sa bilo kim s ulice - ono, dijelite rezije i ostale troskove, i imate isti krov nad glavom
[quote="Blockflöte"][quote]ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
c'mon....
[/quote]
Neće svaka stanica iz jajnika doći u direktan kontakt sa svakim spermijem i razviti se u zametak. To je biološki nemoguće. Mada varira od osobe do osobe, postoje određeni dani u mjesecu, godini kad i bez kontraceptivnih sredstava nije moguće začeti, ili je malo vjerojatno.[/quote]
nisam to rekla
rekla sam da CE SE SAD jos POCETI i sa stavom da se svaka jajna i spermalna stanica trebaju iskoristiti, jer su inace uzalud nastale i da se to protivi bogu ako se oni ne spoje
nisam rekla da je to moguce, vec sam rekla da ce sad jos i tako nesto poceti propovijedati
[quote="Blockflöte"] Stvaralačka suradnja s Bogom očituje se u stvaranju novog života. Novi život se stvara nasumično, po "Božjoj volji" i zato kad se koristi kontracepciju, ograđuje se od te suradnje s Bogom, nikako ne dopuštajući stvaranje zametka. Tako da iz tog gledišta protivljenje kontracepciji ima smisla.[/quote]
ali ako se dopusti SVAKOM koji bi se eventualno mogao zaceti, da se zacne.... gdje bi to dovelo?
bi se ti mogao brinuti za 30tero djece? (pretp da si u braku 30 godina i da se u prosjeku svake godine rodi bar jedno dijete)
ili 50tero? (ima ljudi koji mogu biti toliko dugo spolno aktivni sto se tice rada njihovih spolnih zlijezdi)
[quote="Blockflöte"]Možda se na to sve gleda pretjerano idealistički. Sex općenito je intenzivna stvar, fizički i emotivno i valjda se apstinencijom prije braka želi spriječiti nezrele mlade umove da nesuvislo stupaju u spolne kontakte. To što to njih neće spriječiti i što stupa na scenu čista psihologija "zabranjenog voća" je stvar nedostatka takta. Sex bi trebao biti više stvar ljubavi, nego fizičkog nagona(mada ne isključivo) i nema potrebe niti govora o zabrani o uživanju u njemu. I on se ne prakticira isključivo da bismo mi bili mašine za razmnožavanje. I to nije stav Crkve.[/quote]
ali, ako je sex los kad se koristi kontracepcija (a pretpostavimo da mladi par niti zeli dijete - jer jos nemaju dovoljno sredstava da se brinu o trecoj osobi, niti zeli zivjeti u neskladu s bogom)
(podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
i sjetimo se da je sex jedan od oblika izrazavanja ljubavi
KAKO bi onda oni trebali izrazavati ljubav jedan prema drugome?
naime, poljupci i ostale njeznosti bi im mogli dosaditi... a noca za podizanje djeteta jos nema
dakle, dolazimo do nesretnog braka.... koji puca.... ili doalzi do konflikata unutar te zajednice => losa zajednica
a kako tvrdis da crkva zeli sretne ljude (zajednicu, votever)
onda tu nesto opako ne stima....
ehda, metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj te metoda 'mjerenja' cervikalne sluzi ('pipa' se gustoca i rastezljivost i dolazi se do zakljucka o plodnosti)
su SVE metode (ok, defakto su dvije - odredjivanje plodnosti na vise nacina i prekinuti snosaj) kntracepcije
ako se crkva toliko zalaze da kontracepcije nema i jedinu metodu koji savjetuje mladima je apstinencija
ZASTO onda upravo ove pobrojane metode u nekim zupama (nisam sigurna jel u katedrali u zagrebu ili u splitu u sv.Duje, ali mogu provjeriti podatak) preporucuju parovima koji se spremaju na crkveno vjencanje i prolaze onaj tecaj kojeg kao moraju proci?
navodis da je crkva protiv kontracepcije, a sto je onda ovo?
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom....
[quote="Blockflöte"]Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti.[/quote]
ne slazem se
ako roditelji djeteu ne mogu priustiti djetetu kvalitetan zivot, bolje je da dijete nemaju (nije rjesenje da ga strpaju u dom za nezbrinutu djecu, jer i o njima netko treba brinuti i oni sigurno nemaju zivot kakav su zasluzili imati i definitivno nisu krivi zbog toga sto su napusteni)
[quote="Blockflöte"]Kondom je jako dobra zaštita od spolno prenosviih bolesti i ne vidim zašto ga netko ne bi smio koristiti, Također sam rekao zbog čega crkva propagira protivno.[/quote]
dakle.... crkva ipak sama sebi skace u usta....
[quote="Blockflöte"]Ne mislim vratiti ih u tor, nego mislim na silne opačine o kojima čitamo a rezultat su nagle razuzdanosti i iznenadne slobode od prijašnjih teških moralnih skrupula. Crkva nije nitko da kontrolira sve ljude, pogotovo danas i ona ne uskraćuje ljudska prava, za Boga miloga, dapače, promiče ih. Ako misliš pravo na abortus, to je po meni pravo na umorstvo, [/quote]
mislim na pravo na svoje misljenje
to je nesto s cim se crkva definitvno ne slaze
isto tako mozes reci da je mastrubacija genocid... jer, sve te stanice su se mogle spojiti sa jajnima... ili barem neke od njih.....
[quote="Blockflöte"]Crkva nema utjecaj da nešto sankcionira ili podrži. [/quote]
like, rad nedjeljom?
like, homosexualnost je nastrana (nema veze sto ih solidan broj zivotinjskih vrsta prakticira u raznim slucajevima)
[/quote]
Ajme meni. Nije stav crkve da je sex bez djeteta izopačen. [/quote]
ali sex sa kontracepcijom je.....
a kontracepcija sluzi da ne bi bilo djeteta kao posljedice sexa
oprosti, ali meni je takva logika apsolutno nejasna
[quote="Blockflöte"]To je stvar kojoj treba pristupiti odgovorno, što ljudi zbog svoje same prirode i dobi u kojoj započinju spolne odnose ne čine i zbog toga nastaju svi ti silni problemi koje rješavamo na ovaj ili onaj način. [/quote]
mislis li da je apstinencija nacin kako mlade nauciti odgovornom ponasanju?
[quote="Blockflöte"]I masturbacija vjerojatno ima svoje poglavlje u katekizmu ali definitivno se više ne kažnjava lomačom.[/quote]
nisma rekla da se kaznjava, vec da bi se moglo doci do takve krajnosti pa da se i to pocme....
ali, smatra se grijehom
[quote="Blockflöte"]Gle'te ovak, ekipo, Crkva je tu da nam pokuša pomoć, na svoj neki način. To je bit svega. Kad/ako skontaju da zbog ovog-onog pomoć ne pali, možda i promijene pristup. Tako su bar radili dosad.[/quote]
a vidjet cemo....
Blockflöte (napisa): | Madre Maria... |
sta, nisi ocekivao ovakav response?
Blockflöte (napisa): | Ovako, za početak, moj post nije toliko odraz mojih osobnih uvjerenja, niti načina života, koliko pokušaj objašnjavanja razloga i uzroka stvarima koje sam spomenuo iz vlastitog kuta viđenja gledišta Crkve. Mislim da sam u neke njihove stavove upućen dovoljno(iz kojih god izvora) da bi ovakve stvari pisao. |
okie.... I'll try to keep that in mind
pa ako nesto dozivis kao napad, nemoj, jer to nejde tebe, vec zapravo samo hocu znati jel ti mozda znas vise pa da kazes.. ok?
Blockflöte (napisa): | Citat: |
|
Čuo sam tu ženu, ima impresivno grlo, gibak ručni zglob(kojim maše Biblijom[wields Bible]) i neki neshvatljivo nepresušan izvor inspiracije, jer ne prestaje pričati. |
ma nije samo zena.... ima njih tamo previse
Blockflöte (napisa): | I meni jednako idu na živce, a budući da su na trgu, vjerojatno imaju neku pismenu dozvolu od nekog državnog organa nečega. |
vis, vis, to i nije losa ideja
Blockflöte (napisa): | Isto tako ovisi o tome na koji način ćeš ti shvatiti njihove urlike. Pusti da te to iskustvo obogati(ozbiljno) i poslušaj izjave dobre gospođe, možda one potaknu nešto u tvojoj duhovnoj prirodi što nešto dosad nije. Možda i ne. Ne kažem da ćeš se preobratit il' nešto, možda samo neke nove stvari shvatiš ili saznaš. |
mozda pozelim imati neki tvrdi predmet u ruci?
Blockflöte (napisa):
|
Naprotiv, ja baš mislim da ta jedna isprika znači užasno puno i baš u današnje vrijeme, jer je označila doba ogromne promijene u svjetonazoru i jer predstavlja priznannje krivnje i, mada mrzim to reći na taj način, ima znatnu političku vrijednost. To je pozitivan pomak, kojim je papa približio Crkvu modernim vremenima. Uzmi u obzir kolike je promjene čovjek uveo, pogotovo što se tiče komunikacije s ostalim religijama |
hm... a jos se nisu sjetili ispricati se svoj zlostavljanoj djeci
nije isto jel se je tebi ispricam, ili ti se ispricam zato, i zato, i zato..... (hocu reci, poimence po 'grijesima')
dok god oni i dalje nastupaju kao srednjovjekovna institucija koja je debelo zasticena unutar sebe same, dotle te isprike nis ne znace...
ka doni pocmu sankcionirati svoje clanove reda zbog kojekakvih gluposti koje _danas_ rade, onda ce i isprika za sve prije imati daleko vecu tezinu....
jedno je (eventualno) uociti gresku, a sasvim drugo je raditi da se nove na ponove.....
ne slazem se
stvaralastvo?
|
Velim, nije baš najpametnije da su protiv kontracepcije, ali teološki principijelno, jesu. |
ali to mi nema smisla...
ako nema kontracepcije, a sex je izraz ljubavi, zdravim razumom dolazi se do zakljucka da ili se ljudi nece voljeti, ili ce sve drzave propasti zbog prevelikog broja ljudi, nema treceg....
slazem se da sex nije samo reproduktivna radnja (bilo bi tragicno da je )
ali, ako se nikako ne smije utjecati na to sto se desava (jer, i coitus interruptus JE oblik kontracepcije i brojanje plodnih i neplodnih dana JE metoda kontracepcije.... just for info) onda se dolazi do toga da ce zena cca jednom godisnje radjati (ako ce prakticirati sex sa sovjim partnerom)
ili, ce njihov odnos biti iskljucivo na sistemu 'peri, kuhaj, peglaj' i ljubavi tu bas i nema (jer, ako se ljubav prestane izrazavati sexom, vrlo cesto se prestane izrazavati uopce)
a brak/veza bez ljubavi... pa to mozete imati i sa bilo kim s ulice - ono, dijelite rezije i ostale troskove, i imate isti krov nad glavom
Blockflöte (napisa): | Citat: | ideja kontracepcije je sprijeciti nastanak djeteta - ne ga (kao sto se tvrdi za abortus, ili pilulu posije) - ubiti
c'mon....
|
Neće svaka stanica iz jajnika doći u direktan kontakt sa svakim spermijem i razviti se u zametak. To je biološki nemoguće. Mada varira od osobe do osobe, postoje određeni dani u mjesecu, godini kad i bez kontraceptivnih sredstava nije moguće začeti, ili je malo vjerojatno. |
nisam to rekla
rekla sam da CE SE SAD jos POCETI i sa stavom da se svaka jajna i spermalna stanica trebaju iskoristiti, jer su inace uzalud nastale i da se to protivi bogu ako se oni ne spoje
nisam rekla da je to moguce, vec sam rekla da ce sad jos i tako nesto poceti propovijedati
Blockflöte (napisa): | Stvaralačka suradnja s Bogom očituje se u stvaranju novog života. Novi život se stvara nasumično, po "Božjoj volji" i zato kad se koristi kontracepciju, ograđuje se od te suradnje s Bogom, nikako ne dopuštajući stvaranje zametka. Tako da iz tog gledišta protivljenje kontracepciji ima smisla. |
ali ako se dopusti SVAKOM koji bi se eventualno mogao zaceti, da se zacne.... gdje bi to dovelo?
bi se ti mogao brinuti za 30tero djece? (pretp da si u braku 30 godina i da se u prosjeku svake godine rodi bar jedno dijete)
ili 50tero? (ima ljudi koji mogu biti toliko dugo spolno aktivni sto se tice rada njihovih spolnih zlijezdi)
Blockflöte (napisa): | Možda se na to sve gleda pretjerano idealistički. Sex općenito je intenzivna stvar, fizički i emotivno i valjda se apstinencijom prije braka želi spriječiti nezrele mlade umove da nesuvislo stupaju u spolne kontakte. To što to njih neće spriječiti i što stupa na scenu čista psihologija "zabranjenog voća" je stvar nedostatka takta. Sex bi trebao biti više stvar ljubavi, nego fizičkog nagona(mada ne isključivo) i nema potrebe niti govora o zabrani o uživanju u njemu. I on se ne prakticira isključivo da bismo mi bili mašine za razmnožavanje. I to nije stav Crkve. |
ali, ako je sex los kad se koristi kontracepcija (a pretpostavimo da mladi par niti zeli dijete - jer jos nemaju dovoljno sredstava da se brinu o trecoj osobi, niti zeli zivjeti u neskladu s bogom)
(podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
naime, poljupci i ostale njeznosti bi im mogli dosaditi... a noca za podizanje djeteta jos nema
dakle, dolazimo do nesretnog braka.... koji puca.... ili doalzi do konflikata unutar te zajednice ⇒ losa zajednica
ehda, metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj te metoda 'mjerenja' cervikalne sluzi ('pipa' se gustoca i rastezljivost i dolazi se do zakljucka o plodnosti)
su SVE metode (ok, defakto su dvije - odredjivanje plodnosti na vise nacina i prekinuti snosaj) kntracepcije
ako se crkva toliko zalaze da kontracepcije nema i jedinu metodu koji savjetuje mladima je apstinencija
ZASTO onda upravo ove pobrojane metode u nekim zupama (nisam sigurna jel u katedrali u zagrebu ili u splitu u sv.Duje, ali mogu provjeriti podatak) preporucuju parovima koji se spremaju na crkveno vjencanje i prolaze onaj tecaj kojeg kao moraju proci?
navodis da je crkva protiv kontracepcije, a sto je onda ovo?
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom....
Blockflöte (napisa): | Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti. |
ne slazem se
ako roditelji djeteu ne mogu priustiti djetetu kvalitetan zivot, bolje je da dijete nemaju (nije rjesenje da ga strpaju u dom za nezbrinutu djecu, jer i o njima netko treba brinuti i oni sigurno nemaju zivot kakav su zasluzili imati i definitivno nisu krivi zbog toga sto su napusteni)
Blockflöte (napisa): | Kondom je jako dobra zaštita od spolno prenosviih bolesti i ne vidim zašto ga netko ne bi smio koristiti, Također sam rekao zbog čega crkva propagira protivno. |
Blockflöte (napisa): | Ne mislim vratiti ih u tor, nego mislim na silne opačine o kojima čitamo a rezultat su nagle razuzdanosti i iznenadne slobode od prijašnjih teških moralnih skrupula. Crkva nije nitko da kontrolira sve ljude, pogotovo danas i ona ne uskraćuje ljudska prava, za Boga miloga, dapače, promiče ih. Ako misliš pravo na abortus, to je po meni pravo na umorstvo, |
isto tako mozes reci da je mastrubacija genocid... jer, sve te stanice su se mogle spojiti sa jajnima... ili barem neke od njih.....
Blockflöte (napisa): | Crkva nema utjecaj da nešto sankcionira ili podrži. |
like, rad nedjeljom?
like, homosexualnost je nastrana (nema veze sto ih solidan broj zivotinjskih vrsta prakticira u raznim slucajevima)
|
Ajme meni. Nije stav crkve da je sex bez djeteta izopačen. |
Blockflöte (napisa): | To je stvar kojoj treba pristupiti odgovorno, što ljudi zbog svoje same prirode i dobi u kojoj započinju spolne odnose ne čine i zbog toga nastaju svi ti silni problemi koje rješavamo na ovaj ili onaj način. |
Blockflöte (napisa): | I masturbacija vjerojatno ima svoje poglavlje u katekizmu ali definitivno se više ne kažnjava lomačom. |
nisma rekla da se kaznjava, vec da bi se moglo doci do takve krajnosti pa da se i to pocme....
ali, smatra se grijehom
Blockflöte (napisa): | Gle'te ovak, ekipo, Crkva je tu da nam pokuša pomoć, na svoj neki način. To je bit svega. Kad/ako skontaju da zbog ovog-onog pomoć ne pali, možda i promijene pristup. Tako su bar radili dosad. |
a vidjet cemo....
|
|
[Vrh] |
|
mate Forumaš(ica)

|
Postano: 23:36 ned, 8. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Lord Sirius"]
jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće :arrow: tko tu koga zeza?
[/quote]
Može neki link na to tko kaže što, jer ja sam ovako izgubljen. Tko kaže 50, tko 450 i zašto je to važno?
[quote="Lord Sirius"]
[quote="mate"]Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. [/quote]
HIV se [b]ne[/b] preonsi spermom :!:
...
nece se HIV odluciti samostalno proputovati kroz pore, vec ide zajedno sa krvnom plazmom i eritrocitima
a bas zbog tih sila, tesko ce se desiti da se krv probije kroz kondom[/quote]
Da li se može dogoditi da se npr. krv pomiješa sa spermom i kao takva zajedno sa spermom prođe?
[quote="nesi"](podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
...
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom.... [/quote]
Nije tako. Napisao sam u prošlom postu.
[quote="nesi"]KAKO bi onda oni trebali izrazavati ljubav jedan prema drugome? [/quote]
:roll:
[quote="nesi"]naime, poljupci i ostale njeznosti bi im mogli dosaditi... a noca za podizanje djeteta jos nema
dakle, dolazimo do nesretnog braka.... koji puca.... ili doalzi do konflikata unutar te zajednice => losa zajednica
onda tu nesto opako ne stima.... [/quote]
Zar muškarac bez penisa ne bi mogao imati sretan brak?
[quote="nesi"]
[quote="Blockflöte"]Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti.[/quote]
ne slazem se
ako roditelji djeteu ne mogu priustiti djetetu kvalitetan zivot, bolje je da dijete nemaju (nije rjesenje da ga strpaju u dom za nezbrinutu djecu, jer i o njima netko treba brinuti i oni sigurno nemaju zivot kakav su zasluzili imati i definitivno nisu krivi zbog toga sto su napusteni) [/quote]
Od djetinjstva u domu za nezbrinutu djecu postoje još i gora djetinjstva. Nije li bolje imati život sa djetinjstvom u domu od neimanja života? Pa nije kraj svijeta ako te napuste roditelji. Možda bi one što dolaze u dom za nezbrinutu djecu trebalo odmah ubiti da ne dožive takvo djetinjstvo? Nitko ne može birati u kakvoj će sredini odrasti. Na čovjeku je da izvuče najbolje iz onoga s čime je rođen. Ako bi počeli povlačiti nekakve granice oko toga kakve uvjete djeca trebaju imati osigurane da bi se mogla roditi moglo bi nam se dogoditi da više nitko ne bude imao pravo da se rodi zbog mogućnosti da doživi nešto neugodno u djetinjstvu.
[quote="nesi"]ali to mi nema smisla...
ako nema kontracepcije, a sex je izraz ljubavi, zdravim razumom dolazi se do zakljucka da ili se ljudi nece voljeti, ili ce sve drzave propasti zbog prevelikog broja ljudi, nema treceg.... [/quote]
Zdravim razumom se onda zaključuje da ti stupaš u intimne odnose sa svima koje ne mrziš.
I cvijet je izraz ljubavi, dakle ili se ljudi neće voljeti ili će svuda rasti samo cvijeće.
Neću više, nema smisla...
Lord Sirius (napisa): |
jedni kazu 50 puta veće, jedni kažu 450 puta veće tko tu koga zeza?
|
Može neki link na to tko kaže što, jer ja sam ovako izgubljen. Tko kaže 50, tko 450 i zašto je to važno?
Lord Sirius (napisa): |
mate (napisa): | Čini mi se da ako ponekad uspije proći dovoljno sperme da oplodi jajnu stanicu tada ponekad može proći i dovoljno virusa HIV da prouzroči AIDS. |
HIV se ne preonsi spermom
...
nece se HIV odluciti samostalno proputovati kroz pore, vec ide zajedno sa krvnom plazmom i eritrocitima
a bas zbog tih sila, tesko ce se desiti da se krv probije kroz kondom |
Da li se može dogoditi da se npr. krv pomiješa sa spermom i kao takva zajedno sa spermom prođe?
nesi (napisa): | (podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
...
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom.... |
Nije tako. Napisao sam u prošlom postu.
nesi (napisa): | KAKO bi onda oni trebali izrazavati ljubav jedan prema drugome? |
nesi (napisa): | naime, poljupci i ostale njeznosti bi im mogli dosaditi... a noca za podizanje djeteta jos nema
dakle, dolazimo do nesretnog braka.... koji puca.... ili doalzi do konflikata unutar te zajednice ⇒ losa zajednica
onda tu nesto opako ne stima.... |
Zar muškarac bez penisa ne bi mogao imati sretan brak?
nesi (napisa): |
Blockflöte (napisa): | Abortus je nešto jako jako loše i odvratno i, mislim da je bolje pustiti dijete da se rodi, kakav god mu život poslije bio, nego ga jednostavno ubiti. |
ne slazem se
ako roditelji djeteu ne mogu priustiti djetetu kvalitetan zivot, bolje je da dijete nemaju (nije rjesenje da ga strpaju u dom za nezbrinutu djecu, jer i o njima netko treba brinuti i oni sigurno nemaju zivot kakav su zasluzili imati i definitivno nisu krivi zbog toga sto su napusteni) |
Od djetinjstva u domu za nezbrinutu djecu postoje još i gora djetinjstva. Nije li bolje imati život sa djetinjstvom u domu od neimanja života? Pa nije kraj svijeta ako te napuste roditelji. Možda bi one što dolaze u dom za nezbrinutu djecu trebalo odmah ubiti da ne dožive takvo djetinjstvo? Nitko ne može birati u kakvoj će sredini odrasti. Na čovjeku je da izvuče najbolje iz onoga s čime je rođen. Ako bi počeli povlačiti nekakve granice oko toga kakve uvjete djeca trebaju imati osigurane da bi se mogla roditi moglo bi nam se dogoditi da više nitko ne bude imao pravo da se rodi zbog mogućnosti da doživi nešto neugodno u djetinjstvu.
nesi (napisa): | ali to mi nema smisla...
ako nema kontracepcije, a sex je izraz ljubavi, zdravim razumom dolazi se do zakljucka da ili se ljudi nece voljeti, ili ce sve drzave propasti zbog prevelikog broja ljudi, nema treceg.... |
Zdravim razumom se onda zaključuje da ti stupaš u intimne odnose sa svima koje ne mrziš.
I cvijet je izraz ljubavi, dakle ili se ljudi neće voljeti ili će svuda rasti samo cvijeće.
Neću više, nema smisla...
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 23:58 ned, 8. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mate"][quote="nesi"](podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
...
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom.... [/quote]
Nije tako. Napisao sam u prošlom postu.[/quote]
dakle, onda pricamo o nedosljednosti Crkve
to JESU metode kontracepcije
jer, metoda regulacije poroda JE metoda kontracepcije
i metoda kontracepcije JE metoda regulacije poroda
pa ako odobravaju jedno, a ostro su protiv drugoga, onda je to jedna velika nedosljednost :roll:
mate (napisa): | nesi (napisa): | (podsjecam, kontracepijom se smatraju i metode mjerenja bazalne temperature, i brojanje plodnih i neplodnih dana, i prekinuti snosaj)
...
i ovo je kontracepcija, dakle, kosi se sa nacelima stvaralacke suradnje s bogom.... |
Nije tako. Napisao sam u prošlom postu. |
dakle, onda pricamo o nedosljednosti Crkve
to JESU metode kontracepcije
jer, metoda regulacije poroda JE metoda kontracepcije
i metoda kontracepcije JE metoda regulacije poroda
pa ako odobravaju jedno, a ostro su protiv drugoga, onda je to jedna velika nedosljednost
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:03 pon, 9. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mate"]Može neki link na to tko kaže što, jer ja sam ovako izgubljen. Tko kaže 50, tko 450 i zašto je to važno?
[/quote]
[url]http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2520&idnews=4363979[/url]
[quote="vip-ov clanak"]"Virus Aidsa 450 puta je manji od spermatozioda. Spermatozoid može jednostavno proći kroz mrežicu od koje je napravljen kondom," izjavio je Kardinal Alfonso Lopez Trujillo. [/quote]
[quote="mate"]Predsjednik vijeća HBK za obitelj Valter Župan izjavio je:
[quote]Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a[/quote][/quote]
vazno je valjda zato sto ako je HIV 50 manji od najmanje pore na kondomu, onda moze sa lakocom proci - sto nije bas istina
[quote="mate"]Da li se može dogoditi da se npr. krv pomiješa sa spermom i kao takva zajedno sa spermom prođe?
[/quote]
ne može (naravno u slučaju osobe koja nema oštećenja spolnog organa)
vazan faktor u tome su Sertioli-ove stanice...one štite spermu od svih dobrih i loših tvari koje bi mogle biti u krvi - no sperma nikad ni nema direktan kontakt sa krvlju jer putuje putevima koji nemaju veze sa krvnim zilama
mate (napisa): | Može neki link na to tko kaže što, jer ja sam ovako izgubljen. Tko kaže 50, tko 450 i zašto je to važno?
|
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2520&idnews=4363979
vip-ov clanak (napisa): | "Virus Aidsa 450 puta je manji od spermatozioda. Spermatozoid može jednostavno proći kroz mrežicu od koje je napravljen kondom," izjavio je Kardinal Alfonso Lopez Trujillo. |
mate (napisa): | Predsjednik vijeća HBK za obitelj Valter Župan izjavio je:
Citat: | Pore lateksa od kojih se rade kondomi 50 puta su veće od virusa HIV-a |
|
vazno je valjda zato sto ako je HIV 50 manji od najmanje pore na kondomu, onda moze sa lakocom proci - sto nije bas istina
mate (napisa): | Da li se može dogoditi da se npr. krv pomiješa sa spermom i kao takva zajedno sa spermom prođe?
|
ne može (naravno u slučaju osobe koja nema oštećenja spolnog organa)
vazan faktor u tome su Sertioli-ove stanice...one štite spermu od svih dobrih i loših tvari koje bi mogle biti u krvi - no sperma nikad ni nema direktan kontakt sa krvlju jer putuje putevima koji nemaju veze sa krvnim zilama
Zadnja promjena: goranm; 0:11 pon, 9. 2. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Asmodai Forumaš(ica)

|
Postano: 0:08 pon, 9. 2. 2004 Naslov: |
|
|
My 2 cents... koji fino sagledavaju problematiku sexa prije braka, kontracepcije i crkve...
[i]There are Jews in the world.
There are Buddhists.
There are Hindus and Mormons, and then
There are those that follow Mohammed, but
I've never been one of them.
I'm a Roman Catholic,
And have been since before I was born,
And the one thing they say about Catholics is:
They'll take you as soon as you're warm.
You don't have to be a six-footer.
You don't have to have a great brain.
You don't have to have any clothes on. You're
A Catholic the moment Dad came,
Because
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Let the heathen spill theirs
On the dusty ground.
God shall make them pay for
Each sperm that can't be found.
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
Hindu, Taoist, Mormon,
Spill theirs just anywhere,
But God loves those who treat their
Semen with more care.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood!
Every sperm is useful.
Every sperm is fine.
God needs everybody's.
Mine! And mine! And mine!
Let the Pagan spill theirs
O'er mountain, hill, and plain.
God shall strike them down for
Each sperm that's spilt in vain.
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite iraaaaate![/i]
Rjesenje Problema:
[i]DAD: So, you see my problem, little ones: I can't keep you all here any longer.
GIRL: Speak up!
DAD: I can't keep you all here any longer! God has blessed us so much, I can't afford to feed you anymore.
NIGEL: Couldn't you have your balls cut off?
DAD: Hohh, it's not as simple as that, Nigel. God knows all! He'd see through such a cheap trick. What we do to ourselves, we do to Him.
GIRL: You could have had them pulled off in an accident.
CHILDREN: [talking]
DAD: No. No, children. I know you're trying to help, but, believe me,...
CHILDREN: Ohh...
DAD: ...me mind's made up. I've given this long and careful thought, and it has to be medical experiments for the lot of you.
CHILDREN: Ohh. Oh. Oh...[/i]
I normalno jedan krasan epilog, neovisan o vjeri...
[i]NARRATOR: But, despite the attempts of Protestants to promote the idea of sex for pleasure, children continued to multiply everywhere.[/i]
[i][size=9]© Monty Phyton[/size][/i]
My 2 cents... koji fino sagledavaju problematiku sexa prije braka, kontracepcije i crkve...
There are Jews in the world.
There are Buddhists.
There are Hindus and Mormons, and then
There are those that follow Mohammed, but
I've never been one of them.
I'm a Roman Catholic,
And have been since before I was born,
And the one thing they say about Catholics is:
They'll take you as soon as you're warm.
You don't have to be a six-footer.
You don't have to have a great brain.
You don't have to have any clothes on. You're
A Catholic the moment Dad came,
Because
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Let the heathen spill theirs
On the dusty ground.
God shall make them pay for
Each sperm that can't be found.
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
Hindu, Taoist, Mormon,
Spill theirs just anywhere,
But God loves those who treat their
Semen with more care.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite irate.
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood!
Every sperm is useful.
Every sperm is fine.
God needs everybody's.
Mine! And mine! And mine!
Let the Pagan spill theirs
O'er mountain, hill, and plain.
God shall strike them down for
Each sperm that's spilt in vain.
Every sperm is sacred.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
Every sperm is sacred.
Every sperm is great.
If a sperm is wasted,
God gets quite iraaaaate!
Rjesenje Problema:
DAD: So, you see my problem, little ones: I can't keep you all here any longer.
GIRL: Speak up!
DAD: I can't keep you all here any longer! God has blessed us so much, I can't afford to feed you anymore.
NIGEL: Couldn't you have your balls cut off?
DAD: Hohh, it's not as simple as that, Nigel. God knows all! He'd see through such a cheap trick. What we do to ourselves, we do to Him.
GIRL: You could have had them pulled off in an accident.
CHILDREN: [talking]
DAD: No. No, children. I know you're trying to help, but, believe me,...
CHILDREN: Ohh...
DAD: ...me mind's made up. I've given this long and careful thought, and it has to be medical experiments for the lot of you.
CHILDREN: Ohh. Oh. Oh...
I normalno jedan krasan epilog, neovisan o vjeri...
NARRATOR: But, despite the attempts of Protestants to promote the idea of sex for pleasure, children continued to multiply everywhere.
© Monty Phyton
_________________ Take him to the labs and start the experiments at once... If you harm him in any way...
... you know you are doing something right!
-Blitzkrieg
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:23 pon, 9. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"]Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. [/quote]
Što se tiče apstinencije i ostalih religija - katolici su pravi amateri u tome
Primjerice budisti se odreknu svega - ama baš svega
Dok katolici uživaju u blagodatima udobne odjeće, lijepog nakita i predmeta rađenih od zlata, finog mesa, ukusnog vina, udobnog i toplog kreveta, da ne nabrajam dalje...
Blockflöte (napisa): | Pogledajte još neke religije, osim katoličke ili krščanstva općenito. Tjelesna apstinencija često je glavna stvar koje se ljudi koji su posvećeni tome moraju pridržavati. Ima nešto u tome. |
Dok katolici uživaju u blagodatima udobne odjeće, lijepog nakita i predmeta rađenih od zlata, finog mesa, ukusnog vina, udobnog i toplog kreveta, da ne nabrajam dalje...
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 1:55 pon, 9. 2. 2004 Naslov: Gle'te mene malog opet! |
|
|
[quote="vsego"]
[/quote]
I to šta kažeš.
Pokušavam se sjetit latinske riječi za Crkvu, al me nešto ne ide pa ću zakratko prestat izigravat lingvista i bit matematičar that I am!(na španjolskom je nešto što se izgovara kao iglesia?... :? , no never mind )
[quote="vsego"]
Ovo mi je objasnjenje jako cudno, a ponovio si ga dva puta. Hocu li ja na jedan dio svog tijela navuci nekakvu gumu ili ne - to zadire u intimu? A kad Crkva raspravlja o tom istom (mom navlacenju te iste gumice) - to onda ne zadire u intimu?
[/quote]
Ne, ne ne. Crkva tim raspravama zadire u tvoju osobnu intimu,istina, ali misli se u kontekstu u kojem kontracepcija općenito zadire u nekakvu prirodnu intimu osobe. Predmeti se navlače ili nanose ili općenito naguravaju... na najintimnija mjesta tijela ili se uzimaju preparati koji djeluju na(koče) esencijalne procese reprodukcije. U tom kontekstu, ta ili bilo koja druga, guma itekako zadire u osobnu intimu.
Dok, s druge strane, "prirodne" metode kontracepcije to ne čine. Prekinuti snošaj(kolko god da je stupidan i neefikasan) i zbrajanje plodnih razdoblja(što bi, kao matematičari, trebali podržavati :) )( Bad joke ) ne zadire fizički u čovjekovu intimu i kao takvo je prihvatljivo. Treba samo uzeti u obzir da je Crkva puno konzervativnija nego mi. Usporedi to s tim da je tebi jednako neprihvatljivo sad naručiti operaciju ugrađivanja umetaka u koješta, kao njima stavljanja gume na mnogošto.
[quote="vsego"]
Ima na ovom svijetu i ljudi s drugacijim svjetonazorima. Ljudi koji propovijedanje smatraju atakom na svoju privatnost i koje to sve skupa vrijedja... "Do not give opinions or advice unless you are asked."...
Pitam se koliko bi tolerantan bio prema propovjedniku koji bi ti pred nosom mahao Sotonistickom biblijom?
Tolerancija je, na zalost, cesto selektivna stvar i malo je onih koji imaju sluha za krscanske propovjednike, a da bi imali sluha i za muslimanske/sotonisticke/zoroastranske/kojegod. (Sotoniste i Zoroastrane navedoh samo kao primjer; znam da kod njih propovjedi ne postoje )
Mene osobno jako iritira da mi netko nagurava svoje propovjedi; bez obzira koja vjera/stranka/kojigod povod...
[/quote]
Htio sam nešto napomenuti. Moram reć da sam u svojem silnom znatiželju otprije nekoliko godina čitao neke stvari o velikim svjetskim religijama i onim manjim i smijem se usuditi reći da u svojoj biti oni govore jedno te isto, sve osim sotonizma, koji je za suprotno, jer je njegov uzrok iz bune protiv osnovne duhovne prirode. I baš zbog toga sam spreman biti maksimalno tolerantan prema svima osim prema njima. Gle, ja sam katolik i tako ću se izjašnjavat, a opet mi strašno idu na jetra i likovi koji nasilno propagiraju moju vjeru, a kamoli ovi sektaši i podsektaši (jer takvih je najviše na ulici) koji viču na mene.
Za Boga, sestru su mi u više navrata zaustavljali na cesti, imam već knjižnicu neokršćanske promidžbene literature doma.
Tako da da, slažem se.
[quote="Sirius"]
[/quote]
[quote="Blockflöte"]
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika.
[/quote]
[quote="nesi"]
Blockflöte (napisa):
[/quote]
Nesi, ti si Djavo.
:evilbat:
:D
Šalim se, naravno.
Plus, već sam rekao, uglavno je ta ekipa koja radi nered na cesti iz neke novoosviještene neokršćanske sekte/zajednice i vjerojatno je stvarno pametno tražiti ih dozvolu, ako ti idu skroz na živce i onda se došetat do obližnjeg stričeka u plavom i objasnit mu situaciju. Samo, bez tvrdih predmeta u ruci, jer će onda striček u plavom krivo gledat krivu osobu.
Jedanput su mi na pumpi(radio sam po ljetu na pumpi) umjesto kovanica dali sliku našeg gospodina i paketić mirisnih štapića.
Od čeg se rade ti štapići? zapalio sam jednog i imao je miris po jednom od onih osvježivaća zahodskih školjki. To me jako zabrinulo pa sam ga odmah ugasio 8)
[quote="Nesi"]
[/quote]
Ok, ali papa se ispričao zato, izato i zato, i zato...
Ovo s pedofilijom je veliko jedno [color=blue]*****[/color] i to im stvarno ne treba.
[color=blue]Kolega, pripazite na nacin razgovora :!: Ovdje prakticiramo akademsko izrazavanje; ovakvi ispadi se smatraju grubim povredama Pravila ponašanja (kao, uostalom, i Bontona).[/color]
A, što se tiče toga da su srednjovjekovna institucija, to nije tako. Stvarno više nije, Crkva je danas puno slobodoumnija i otvorenija nego što misliš. Gle, isprika se odnosila na veliki Crkvin srednjovjekovni gaf koji je zakočio razoj civilizacije i doveo do problema do kojih je doveo. Za ovo što se događa sad ne treba se ispričavat, nego treba pristupi trješavanju toga, što se valjda radi, ili ne radi, a ako ne, onda je to ogroman problem.
Crkva je dosta majčinska institucija, pa vjerojatno zbog toga ne prilaze tim problemima kažnjavajući drastično. Makar pedofile treba kazniti na drastične načine. Možda ovo nije dobro objašnjenje, nek bude samo pretpostavka.
A opet, pogledaj kolko danas moraš bit marginalan da se odlučiš na nešto kao što je celibat ili bilo kakva redovnička služba u Crkvi. Normalno da će tamo bit svakakvih. Ne možeš zbog njih osuditi cijelu instituciju, koja u biti ima jako čista i čvrsta načela. I u glavnini se tih načela drži. Nitko nije spomenuo sve oko čega su župne zajednice znale nekim ljudima pomagati ili o humanitarnom radu.
Svi pljuju koristeći negativne strane kao argumente. Mislim da je bitno shvatiti da oni nikog ni na što ne prisiljavaju i da ipak učine i mnogo dobrih stvari.
Mi smo u biti užasno revoltirani po tom pitanju, jer nam smeta zadrta konzervativnost u nekim pitanjima, a ta zadrtost je, čini mi se, sve manje izražena.
[quote="Nesi"]
ali to mi nema smisla...
[/quote]
Ne, ne ne... :) Nije sex nužan za ljubav(u ideji), mada je u njoj prijeko potreban, a i ljubičice su, kako je to netko spretno istaknuo već, izraz ljubavi. Gledaj na ovo ovako: kontrola rađanja je prijeko potrebna, ali kontracepcija kao što sam prije opisao je moralno neprihvatljivija nego što je kontrola rađanja potrebna. Zbog toga se ponašaju kako se ponašaju.
[quote="Nesi"]
[/quote]
Znam da karikiraš, ali kako se onda u mračna stara vremena kontrolirao broj djece? ja se ne sjećam priča da je itko imao više od 15 u prosjeku :)
[quote="Nesi"]
[/quote]
Zato Crkva ne odobrava sex prije braka.Crkva je konzervativna. Gle, ako Crkva svoj stav i pristup u potpunosti promjeni po uzoru na trenutačni svjetsku situaciju, propast će za 50 godina. Zar starno misli da oni to ovako žele. Teško je i nemoguće mijenjati neku vrijednost koja se očuvala preo 2000 godina. A i šteta bi je bilo mijenjati, ne misliš?
[quote="Nesi"]
ne slazem se
[/quote]
Jedno je ne imat dijete, a drugo je ubit mali fetus iz čisto sebičnih razloga. Loš život bolji od nikakvog života.
[quote="Nesi"]
[/quote]
Ne razumijem zašto?
[quote="Nesi"]
[/quote]
Taj dojam nisam stekao. Ja mislim da je Crkva baš zaslužna za to da se promovira pravo na mišljenje. S tim da moraš uzeti u obzir da i oni imaju svoje mišljenje, koje nije nužno istovjetno tvome.
Masturbacija nije genocid, jer se zametak još nije razvio.
Idu dva spermića, tata i sin sjemenovodom, pred ejakulaciju i sin, sav uzbuđen, pita tatu
-Tata, a kak ću ja znat da sam stigo!?-
-Lijepo, sine, kad vidiš nešto veliko, crno, to ti je jajna stanica. Nađi ulaz i uđi i na konju si!-
I prođe ejakulacija pa mladi spermij krene plivati u nepoznato, kadli odjednom, stvarno, nešto veliko i crno...
-Jesi ti jajna stanica?- upita
-Jok, ja sam karijes-
:)
[quote="Nesi"]
like, rad nedjeljom?
[/quote]
Like, rad nedjeljom sankcioniraju naši katolički političari, šta im ja mogu. Oni vjerojatno imaju svoje dublje političke razloge :P
Like, poremećaj je poremećaj, javljao se on kod životinje ili kod čovjeka. Mi nismo izuzetak u prirodi niti je priroda izuzetak od nas.
[quote="Nesi"]
[/quote]
Nepotpuna indukcija, konkluzija nije valjana.
Nije nužna poslijedica svakog nekontraceptivnog sexa dijete.
[quote="Nesi"]
[/quote]
Ne :D
[quote="Sirius"]
[/quote]
I to šta kažeš. Ali budistički redovnici se odriču ama baš svega. A i katolički se ponegdje odriču svačega.
Htio sam reć da je eto, izgleda, opći put prema svetosti, apstinencija.
|
I to šta kažeš.
Pokušavam se sjetit latinske riječi za Crkvu, al me nešto ne ide pa ću zakratko prestat izigravat lingvista i bit matematičar that I am!(na španjolskom je nešto što se izgovara kao iglesia?... , no never mind )
|
Ne, ne ne. Crkva tim raspravama zadire u tvoju osobnu intimu,istina, ali misli se u kontekstu u kojem kontracepcija općenito zadire u nekakvu prirodnu intimu osobe. Predmeti se navlače ili nanose ili općenito naguravaju... na najintimnija mjesta tijela ili se uzimaju preparati koji djeluju na(koče) esencijalne procese reprodukcije. U tom kontekstu, ta ili bilo koja druga, guma itekako zadire u osobnu intimu.
Dok, s druge strane, "prirodne" metode kontracepcije to ne čine. Prekinuti snošaj(kolko god da je stupidan i neefikasan) i zbrajanje plodnih razdoblja(što bi, kao matematičari, trebali podržavati )( Bad joke ) ne zadire fizički u čovjekovu intimu i kao takvo je prihvatljivo. Treba samo uzeti u obzir da je Crkva puno konzervativnija nego mi. Usporedi to s tim da je tebi jednako neprihvatljivo sad naručiti operaciju ugrađivanja umetaka u koješta, kao njima stavljanja gume na mnogošto.
|
Htio sam nešto napomenuti. Moram reć da sam u svojem silnom znatiželju otprije nekoliko godina čitao neke stvari o velikim svjetskim religijama i onim manjim i smijem se usuditi reći da u svojoj biti oni govore jedno te isto, sve osim sotonizma, koji je za suprotno, jer je njegov uzrok iz bune protiv osnovne duhovne prirode. I baš zbog toga sam spreman biti maksimalno tolerantan prema svima osim prema njima. Gle, ja sam katolik i tako ću se izjašnjavat, a opet mi strašno idu na jetra i likovi koji nasilno propagiraju moju vjeru, a kamoli ovi sektaši i podsektaši (jer takvih je najviše na ulici) koji viču na mene.
Za Boga, sestru su mi u više navrata zaustavljali na cesti, imam već knjižnicu neokršćanske promidžbene literature doma.
Tako da da, slažem se.
Sirius (napisa): |
|
Blockflöte (napisa): |
Plus, u svakoj politički aktivnoj skupini postoje pojedinci voljni "lijevim" argumentima pobijati izjave svojih protivnika.
|
nesi (napisa): |
Blockflöte (napisa):
|
Nesi, ti si Djavo.
Šalim se, naravno.
Plus, već sam rekao, uglavno je ta ekipa koja radi nered na cesti iz neke novoosviještene neokršćanske sekte/zajednice i vjerojatno je stvarno pametno tražiti ih dozvolu, ako ti idu skroz na živce i onda se došetat do obližnjeg stričeka u plavom i objasnit mu situaciju. Samo, bez tvrdih predmeta u ruci, jer će onda striček u plavom krivo gledat krivu osobu.
Jedanput su mi na pumpi(radio sam po ljetu na pumpi) umjesto kovanica dali sliku našeg gospodina i paketić mirisnih štapića.
Od čeg se rade ti štapići? zapalio sam jednog i imao je miris po jednom od onih osvježivaća zahodskih školjki. To me jako zabrinulo pa sam ga odmah ugasio
Nesi (napisa): |
|
Ok, ali papa se ispričao zato, izato i zato, i zato...
Ovo s pedofilijom je veliko jedno ***** i to im stvarno ne treba.
Kolega, pripazite na nacin razgovora Ovdje prakticiramo akademsko izrazavanje; ovakvi ispadi se smatraju grubim povredama Pravila ponašanja (kao, uostalom, i Bontona).
A, što se tiče toga da su srednjovjekovna institucija, to nije tako. Stvarno više nije, Crkva je danas puno slobodoumnija i otvorenija nego što misliš. Gle, isprika se odnosila na veliki Crkvin srednjovjekovni gaf koji je zakočio razoj civilizacije i doveo do problema do kojih je doveo. Za ovo što se događa sad ne treba se ispričavat, nego treba pristupi trješavanju toga, što se valjda radi, ili ne radi, a ako ne, onda je to ogroman problem.
Crkva je dosta majčinska institucija, pa vjerojatno zbog toga ne prilaze tim problemima kažnjavajući drastično. Makar pedofile treba kazniti na drastične načine. Možda ovo nije dobro objašnjenje, nek bude samo pretpostavka.
A opet, pogledaj kolko danas moraš bit marginalan da se odlučiš na nešto kao što je celibat ili bilo kakva redovnička služba u Crkvi. Normalno da će tamo bit svakakvih. Ne možeš zbog njih osuditi cijelu instituciju, koja u biti ima jako čista i čvrsta načela. I u glavnini se tih načela drži. Nitko nije spomenuo sve oko čega su župne zajednice znale nekim ljudima pomagati ili o humanitarnom radu.
Svi pljuju koristeći negativne strane kao argumente. Mislim da je bitno shvatiti da oni nikog ni na što ne prisiljavaju i da ipak učine i mnogo dobrih stvari.
Mi smo u biti užasno revoltirani po tom pitanju, jer nam smeta zadrta konzervativnost u nekim pitanjima, a ta zadrtost je, čini mi se, sve manje izražena.
ali to mi nema smisla...
|
Ne, ne ne... Nije sex nužan za ljubav(u ideji), mada je u njoj prijeko potreban, a i ljubičice su, kako je to netko spretno istaknuo već, izraz ljubavi. Gledaj na ovo ovako: kontrola rađanja je prijeko potrebna, ali kontracepcija kao što sam prije opisao je moralno neprihvatljivija nego što je kontrola rađanja potrebna. Zbog toga se ponašaju kako se ponašaju.
|
Znam da karikiraš, ali kako se onda u mračna stara vremena kontrolirao broj djece? ja se ne sjećam priča da je itko imao više od 15 u prosjeku
|
Zato Crkva ne odobrava sex prije braka.Crkva je konzervativna. Gle, ako Crkva svoj stav i pristup u potpunosti promjeni po uzoru na trenutačni svjetsku situaciju, propast će za 50 godina. Zar starno misli da oni to ovako žele. Teško je i nemoguće mijenjati neku vrijednost koja se očuvala preo 2000 godina. A i šteta bi je bilo mijenjati, ne misliš?
ne slazem se
|
Jedno je ne imat dijete, a drugo je ubit mali fetus iz čisto sebičnih razloga. Loš život bolji od nikakvog života.
|
Ne razumijem zašto?
|
Taj dojam nisam stekao. Ja mislim da je Crkva baš zaslužna za to da se promovira pravo na mišljenje. S tim da moraš uzeti u obzir da i oni imaju svoje mišljenje, koje nije nužno istovjetno tvome.
Masturbacija nije genocid, jer se zametak još nije razvio.
Idu dva spermića, tata i sin sjemenovodom, pred ejakulaciju i sin, sav uzbuđen, pita tatu
-Tata, a kak ću ja znat da sam stigo!?-
-Lijepo, sine, kad vidiš nešto veliko, crno, to ti je jajna stanica. Nađi ulaz i uđi i na konju si!-
I prođe ejakulacija pa mladi spermij krene plivati u nepoznato, kadli odjednom, stvarno, nešto veliko i crno...
-Jesi ti jajna stanica?- upita
-Jok, ja sam karijes-
like, rad nedjeljom?
|
Like, rad nedjeljom sankcioniraju naši katolički političari, šta im ja mogu. Oni vjerojatno imaju svoje dublje političke razloge
Like, poremećaj je poremećaj, javljao se on kod životinje ili kod čovjeka. Mi nismo izuzetak u prirodi niti je priroda izuzetak od nas.
|
Nepotpuna indukcija, konkluzija nije valjana.
Nije nužna poslijedica svakog nekontraceptivnog sexa dijete.
|
Ne
Sirius (napisa): |
|
I to šta kažeš. Ali budistički redovnici se odriču ama baš svega. A i katolički se ponegdje odriču svačega.
Htio sam reć da je eto, izgleda, opći put prema svetosti, apstinencija.
|
|
[Vrh] |
|
|