Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nekoliko pitanja...
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
70 = 95 - 25

PostPostano: 14:12 ned, 20. 4. 2008    Naslov: Nekoliko pitanja... Citirajte i odgovorite

Nevjerojatno glupih. :)

1. Je li operator regularan akko mu je matrica regularna ( i ovisi li to o izboru baze)?
2. Je li matrica inverznog operatora jednaka inverzu matrice tog operatora o čijem inverzu pričamo?
3. Kad tražim svojstveni potprostor, dobijem parametarsko rješenje jednadžbe... I sad, kako točno zapisati taj potprostor koji smo dobili?

Kužim da sve to imam negdje u bilješkama, ali... Ali.

Hvala. :)
Nevjerojatno glupih. Smile

1. Je li operator regularan akko mu je matrica regularna ( i ovisi li to o izboru baze)?
2. Je li matrica inverznog operatora jednaka inverzu matrice tog operatora o čijem inverzu pričamo?
3. Kad tražim svojstveni potprostor, dobijem parametarsko rješenje jednadžbe... I sad, kako točno zapisati taj potprostor koji smo dobili?

Hvala. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 15:38 ned, 20. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

da. da. imam dojam da je potprostore najbolje bilježiti kao linearnu ljusku baze. ili čitav prostor, ovisi šta dobiješ kao rezultat - [latex]\mathbb{R}^2, \mathbb{C}^3[/latex] i slično...
da. da. imam dojam da je potprostore najbolje bilježiti kao linearnu ljusku baze. ili čitav prostor, ovisi šta dobiješ kao rezultat - i slično...

[Vrh]
.bubamara.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
13 = 14 - 1

PostPostano: 16:00 ned, 20. 4. 2008    Naslov: Re: Nekoliko pitanja... Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]Nevjerojatno glupih. )

Hvala. )[/quote]

1. tak je, operator A iz L(V) je regularan ako i samo ako mu je matrica A(e,e) regularna (ista baza je i u domeni i kodomeni) ;) i regularnost operatora ne ovisi o izboru baze...
2. kad imaš operator A iz L(V) i njegovu matricu A(e,e) (baze su iste!), onda je matrica inverznog operatora jednaka inverzu matrice operatora A
3. kao linearnu ljusku vektora koje si dobio u parametarskom rješenju ;)

;)
[quote="Atomised"]Nevjerojatno glupih. Smile

Hvala. Smile[/quote]

1. tak je, operator A iz L(V) je regularan ako i samo ako mu je matrica A(e,e) regularna (ista baza je i u domeni i kodomeni) Wink i regularnost operatora ne ovisi o izboru baze...
2. kad imaš operator A iz L(V) i njegovu matricu A(e,e) (baze su iste!), onda je matrica inverznog operatora jednaka inverzu matrice operatora A
3. kao linearnu ljusku vektora koje si dobio u parametarskom rješenju Wink

Wink

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 16:07 ned, 20. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvaala. :D
Hvaala. Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:31 čet, 1. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

(da ne otvaram novu temu pitam ovdje)
bi li netko mogao napisati kako ide rjesenje zadnjeg zadatka iz kolokvija?

ako se dobro sjecam, isao je (u jednoj grupi) ovako: neka je A singularan operator. dokazite da postoji operator B!=0 takav da je AB=0.
otprilike tako nekako, a moze i rjesenje druge grupe :D

unaprijed vam hvala! :)
(da ne otvaram novu temu pitam ovdje)
bi li netko mogao napisati kako ide rjesenje zadnjeg zadatka iz kolokvija?

ako se dobro sjecam, isao je (u jednoj grupi) ovako: neka je A singularan operator. dokazite da postoji operator B!=0 takav da je AB=0.
otprilike tako nekako, a moze i rjesenje druge grupe Very Happy

unaprijed vam hvala! Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:26 čet, 1. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam zadatke s kolokvija, ali za ovaj navedeni, ako je točna formulacija, rješenje bi bilo ovakvo: A je singularan, znači ima netrivijalnu jezgru. B možemo definirati tako da na Ker A djeluje kao jedinični operator, a sve izvan jezgre šalje u 0 - to jest, kao operator projekcije na potprostor Ker A. B nije nuloperator jer je Ker A netrivijalna.
Ne znam zadatke s kolokvija, ali za ovaj navedeni, ako je točna formulacija, rješenje bi bilo ovakvo: A je singularan, znači ima netrivijalnu jezgru. B možemo definirati tako da na Ker A djeluje kao jedinični operator, a sve izvan jezgre šalje u 0 - to jest, kao operator projekcije na potprostor Ker A. B nije nuloperator jer je Ker A netrivijalna.

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
30 = 47 - 17

PostPostano: 18:09 čet, 1. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da ide BA=0.

Ako B konstruiramo tako, nije mi jasno kako se vidi da nije nuloperator. B(Ax)=Ax i to je identiteta i to je =0. Zar nije važno što je baš zbog toga jer je Ax=0 ovdje opet definirano kako B djeluje na 0, a mi želimo vidjeti kako on netrivijalni element prebacuje u neki netrivijalni.?
Mislim da ide BA=0.

Ako B konstruiramo tako, nije mi jasno kako se vidi da nije nuloperator. B(Ax)=Ax i to je identiteta i to je =0. Zar nije važno što je baš zbog toga jer je Ax=0 ovdje opet definirano kako B djeluje na 0, a mi želimo vidjeti kako on netrivijalni element prebacuje u neki netrivijalni.?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:12 čet, 1. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne razumijem sasvim u čemu je problem, ali evo da pokušam detaljnije napisati. Neka je A singularni operator. Ako je to nul-operator, kompozicija s bilo kojim (pa i različitim od nul-operatora) identički je 0.
Ako A nije nuloperator, ima netrivijalnu jezgru Ker A koja ima svoju bazu. Tu bazu nadopunimo do baze cijelog prostora.

Ako prvo treba djelovati B pa onda A, zadamo B tako da vektore iz baze Ker A šalje same u sebe, a ostale vektore baze prostora šalje u 0.
Na taj način kompozicija je nuloperator.

Ako je zadani poredak u kompoziciji takav da najprije treba djelovati A: kako A šalje one vektore baze prostora koji nisu u Ker A u neke vektore različite od 0, zadamo B tako da sliku od A, Im A, šalje sve u 0, dok vektore baze Ker A šalje svaki u sama sebe. To osigurava da B nije nul-operator, a kompozicija će biti nul-operator.
Ne razumijem sasvim u čemu je problem, ali evo da pokušam detaljnije napisati. Neka je A singularni operator. Ako je to nul-operator, kompozicija s bilo kojim (pa i različitim od nul-operatora) identički je 0.
Ako A nije nuloperator, ima netrivijalnu jezgru Ker A koja ima svoju bazu. Tu bazu nadopunimo do baze cijelog prostora.

Ako prvo treba djelovati B pa onda A, zadamo B tako da vektore iz baze Ker A šalje same u sebe, a ostale vektore baze prostora šalje u 0.
Na taj način kompozicija je nuloperator.

Ako je zadani poredak u kompoziciji takav da najprije treba djelovati A: kako A šalje one vektore baze prostora koji nisu u Ker A u neke vektore različite od 0, zadamo B tako da sliku od A, Im A, šalje sve u 0, dok vektore baze Ker A šalje svaki u sama sebe. To osigurava da B nije nul-operator, a kompozicija će biti nul-operator.

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 15:36 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Počeo sam učiti teoriju. :shock:

Uglavnom... Imam pitanja u vezi teorema o rangu i defektu (
[url=http://web.math.hr/nastava/la/razno/linearni_op.pdf]ovdje[/url], četvrta stranica dno i početak pete):

1. Posljednji redak na četvrtoj stranici: Specijalno je i {Aed+1, ..., Aen} sistem izvodnica za Im A. Zašto?

2. Peta stranica, 2. i 3. redak: Kako iz činjenice da je ta lin. kombinacija element potprostora koji je direktan komplement Ker A proizlazi da je ona jednaka 0?

Počeo sam učiti teoriju. Shocked

Uglavnom... Imam pitanja u vezi teorema o rangu i defektu (
ovdje, četvrta stranica dno i početak pete):

1. Posljednji redak na četvrtoj stranici: Specijalno je i {Aed+1, ..., Aen} sistem izvodnica za Im A. Zašto?

2. Peta stranica, 2. i 3. redak: Kako iz činjenice da je ta lin. kombinacija element potprostora koji je direktan komplement Ker A proizlazi da je ona jednaka 0?

Hvala. Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:50 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Općenito preslikavanjem bilo koje baze prostora V dobivamo skup izvodnica slike A(V) = Im A, kako se već označi - to je prilično očito, jer element slike je linearna kombinacija slika vektora baze. U ovom kontekstu, kako je baza sastavljena tako da prvih d vektora pripadaju jezgri, slika svakog od njih je 0. Zato se svaki Ax može napisati kao lin. kombinacija preostalih n-d vektora izabrane baze. (Prvih d vektora baze "ne daju ništa", tj samo 0).
Nadalje, jedini vektor koji pripada i nekom potprostoru i njegovom direktnom komplementu jest 0. Općenito, bilo koji lin. nezavisni podskup i njegova nadopuna do baze prostora razapinju potprostore koji su uzajamno direktni komplementi (tako se općenito i dobiva direktni komplement potprostora - uzme se baza tog potprostora i nadopuni do baze prostora itd). To je gotovo trivijalno. U ovom slučaju, potprostor o kojem je riječ jest jezgra lin. operatora.
Općenito preslikavanjem bilo koje baze prostora V dobivamo skup izvodnica slike A(V) = Im A, kako se već označi - to je prilično očito, jer element slike je linearna kombinacija slika vektora baze. U ovom kontekstu, kako je baza sastavljena tako da prvih d vektora pripadaju jezgri, slika svakog od njih je 0. Zato se svaki Ax može napisati kao lin. kombinacija preostalih n-d vektora izabrane baze. (Prvih d vektora baze "ne daju ništa", tj samo 0).
Nadalje, jedini vektor koji pripada i nekom potprostoru i njegovom direktnom komplementu jest 0. Općenito, bilo koji lin. nezavisni podskup i njegova nadopuna do baze prostora razapinju potprostore koji su uzajamno direktni komplementi (tako se općenito i dobiva direktni komplement potprostora - uzme se baza tog potprostora i nadopuni do baze prostora itd). To je gotovo trivijalno. U ovom slučaju, potprostor o kojem je riječ jest jezgra lin. operatora.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:51 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naime,

kao lin. kombinacija _slika_ preostalih n-d vektora izabrane baze
(ispuštena riječ "slika").
Naime,

kao lin. kombinacija _slika_ preostalih n-d vektora izabrane baze
(ispuštena riječ "slika").

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 17:49 uto, 6. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala! :D

Zapravo je jednostavno, samo sam zaboravio na ovo...

[quote="Anonymous"] U ovom kontekstu, kako je baza sastavljena tako da prvih d vektora pripadaju jezgri, slika svakog od njih je 0.

Nadalje, jedini vektor koji pripada i nekom potprostoru i njegovom direktnom komplementu jest 0. [/quote]
Hvala! Very Happy

Zapravo je jednostavno, samo sam zaboravio na ovo...

Anonymous (napisa):
U ovom kontekstu, kako je baza sastavljena tako da prvih d vektora pripadaju jezgri, slika svakog od njih je 0.

Nadalje, jedini vektor koji pripada i nekom potprostoru i njegovom direktnom komplementu jest 0.

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 19:58 ned, 18. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gram - Schmidtov postupak...

"Najprije uvedimo pomoćni vektor: fj+1 =..." (šesti redak u dokazu)
Nakon ovoga slijedi izraz koji ne mogu shvatiti i molim vas za interpretaciju :? a nakon toga se nešto [i]trivijalno[/i] vidi a meni to ništa nije jasno. :?

Gram - Schmidtov postupak...

"Najprije uvedimo pomoćni vektor: fj+1 =..." (šesti redak u dokazu)
Nakon ovoga slijedi izraz koji ne mogu shvatiti i molim vas za interpretaciju Confused a nakon toga se nešto trivijalno vidi a meni to ništa nije jasno. Confused

Hvala. Smile

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 21:11 ned, 18. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ti vektori jesu čudni, ali tako su definirani da bi dokaz bio takav kakav je. :silly:
pokazujemo:
[latex](f_{j+1}|e_i)=0[/latex], [latex]\forall i=1,...,j[/latex].
fiksiraj [latex]i[/latex]:
[latex](f_{j+1}|e_i)= \\* =(x_{j+1} - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)e_k = \\* = (x_{j+1}|e_i) - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)(e_k|e_i) = \\* = (x_{j+1}|e_i) - (x_{j+1}|e_i) \cdot 1[/latex]
u zadnjoj sumi preživi samo [latex](x_{j+1}|e_i)(e_i|e_i)[/latex], jer je za [latex]k \neq i, \hspace{2 mm} (e_k|e_i)=0[/latex].

:violin:
ti vektori jesu čudni, ali tako su definirani da bi dokaz bio takav kakav je. #Silly
pokazujemo:
, .
fiksiraj :

u zadnjoj sumi preživi samo , jer je za .

Boo hoo!

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 21:26 ned, 18. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]ti vektori jesu čudni, ali tako su definirani da bi dokaz bio takav kakav je. :silly:
pokazujemo:
[latex](f_{j+1}|e_i)=0[/latex], [latex]\forall i=1,...,j[/latex].
fiksiraj [latex]i[/latex]:
[latex](f_{j+1}|e_i)= \\* =(x_{j+1} - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)e_k = \\* = (x_{j+1}|e_i) - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)(e_k|e_i) = \\* = (x_{j+1}|e_i) - (x_{j+1}|e_i) \cdot 1[/latex]
u zadnjoj sumi preživi samo [latex](x_{j+1}|e_i)(e_i|e_i)[/latex], jer je za [latex]k \neq i, \hspace{2 mm} (e_k|e_i)=0[/latex].

:violin:[/quote]

Hvala. :D
ma (napisa):
ti vektori jesu čudni, ali tako su definirani da bi dokaz bio takav kakav je. #Silly
pokazujemo:
, .
fiksiraj :

u zadnjoj sumi preživi samo , jer je za .

Boo hoo!

Hvala. Very Happy

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 21:33 ned, 18. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

:wacky: nisi me upozorio na glupavi tipfeler. :lol:

ispravak:
[latex](f_{j+1}|e_i) = (x_{j+1} - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)e_k|e_i)[/latex]

tako je to s latexom... :x

:violin:
Tup, tup, tup,... nisi me upozorio na glupavi tipfeler. Laughing

ispravak:

tako je to s latexom... Mad

Boo hoo!

Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 21:38 ned, 18. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]:wacky: nisi me upozorio na glupavi tipfeler. :lol:

ispravak:
[latex](f_{j+1}|e_i) = (x_{j+1} - \sum_{k=1}^j (x_{j+1}|e_k)e_k|e_i)[/latex]

tako je to s latexom... :x

:violin:[/quote]

Iskreno, nisam ni gledao previše u to, prekasno mi je sad za razmišljanje... Nego sam računao da ću uz ovo tvoje objašnjenje sutra sve lijepo shvatiti. :D
ma (napisa):
Tup, tup, tup,... nisi me upozorio na glupavi tipfeler. Laughing

ispravak:

tako je to s latexom... Mad

Boo hoo!

Iskreno, nisam ni gledao previše u to, prekasno mi je sad za razmišljanje... Nego sam računao da ću uz ovo tvoje objašnjenje sutra sve lijepo shvatiti. Very Happy

[Vrh]
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 14:33 sub, 24. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se pomoću svojstvenog polinoma invertira matrica? :D
Kako se pomoću svojstvenog polinoma invertira matrica? Very Happy

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 15:16 sub, 24. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Atomised"]Kako se pomoću svojstvenog polinoma invertira matrica? :D[/quote]

ovako :D nađeš svojstveni polinom, i po hamilton-cayleyovom teoremu vrijedi da je k[size=9]A[/size](A)=0( nul-matrica), i to lijepo uvrstiš unutra( i ne zaboravi slobodni član pomnožit s I ;) ) e sad, na jednoj strani ostaviš samo I, na drugu prebaci sve ostalo, i od tamo izluči A, pa ćeš tako dobit izraz oblika I=A*nešto, i to je nešto što ti ostane je upravo A^(-1)... valjda je jasno :)
Atomised (napisa):

ovako Very Happy nađeš svojstveni polinom, i po hamilton-cayleyovom teoremu vrijedi da je kA(A)=0( nul-matrica), i to lijepo uvrstiš unutra( i ne zaboravi slobodni član pomnožit s I Wink ) e sad, na jednoj strani ostaviš samo I, na drugu prebaci sve ostalo, i od tamo izluči A, pa ćeš tako dobit izraz oblika I=A*nešto, i to je nešto što ti ostane je upravo A^(-1)... valjda je jasno Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
Atomised
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

70 = 95 - 25

PostPostano: 15:23 sub, 24. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"][quote="Atomised"]Kako se pomoću svojstvenog polinoma invertira matrica? :D[/quote]

ovako :D nađeš svojstveni polinom, i po hamilton-cayleyovom teoremu vrijedi da je k[size=9]A[/size](A)=0( nul-matrica), i to lijepo uvrstiš unutra( i ne zaboravi slobodni član pomnožit s I ;) ) e sad, na jednoj strani ostaviš samo I, na drugu prebaci sve ostalo, i od tamo izluči A, pa ćeš tako dobit izraz oblika I=A*nešto, i to je nešto što ti ostane je upravo A^(-1)... valjda je jasno :)[/quote]

Hvala. :D Jasno je. :)
arya (napisa):
Atomised (napisa):

ovako Very Happy nađeš svojstveni polinom, i po hamilton-cayleyovom teoremu vrijedi da je kA(A)=0( nul-matrica), i to lijepo uvrstiš unutra( i ne zaboravi slobodni član pomnožit s I Wink ) e sad, na jednoj strani ostaviš samo I, na drugu prebaci sve ostalo, i od tamo izluči A, pa ćeš tako dobit izraz oblika I=A*nešto, i to je nešto što ti ostane je upravo A^(-1)... valjda je jasno Smile

Hvala. Very Happy Jasno je. Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum