| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| goranm Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 12:08 sub, 17. 12. 2005    Naslov: Kako doći do knjiga kada... |         |  
				| 
 |  
				| ...one na amazon.com koštaju u prosjeku $100?
...one na amazon.com koštaju u prosjeku $100?U algoritmu ne jeftinije od 300kn?

Neka područja su dobro pokrivena literaturom po prihvatljivoj cijeni, npr. analiza i teorija vjerojatnosti, ali što sa ostalom literaturom?

Npr. za ODJ je navedena literatura prof. Alića i Boyce, DiPrima - ODE.
 A po knjizi prof. Alića se skoro pa ništa ne radi :?
 Boyce DiPrima košta preko $100, a u knjižnici je nema.

Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature (osim da je skinu s neta)?
 Da li možda fakultet ima neke privilegije pri kupovanju knjiga stranih autora i da li može organizirati da svojim studentima ponudi iste knjige kao što nudi npr. algoritam, ali po manjoj cijeni?
 U algoritmu ne jeftinije od 300kn?

Neka područja su dobro pokrivena literaturom po prihvatljivoj cijeni, npr. analiza i teorija vjerojatnosti, ali što sa ostalom literaturom?

Npr. za ODJ je navedena literatura prof. Alića i Boyce, DiPrima - ODE.
 A po knjizi prof. Alića se skoro pa ništa ne radi
   Boyce DiPrima košta preko $100, a u knjižnici je nema.

Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature (osim da je skinu s neta)?
 Da li možda fakultet ima neke privilegije pri kupovanju knjiga stranih autora i da li može organizirati da svojim studentima ponudi iste knjige kao što nudi npr. algoritam, ali po manjoj cijeni?

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| venovako Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 13:49 sub, 17. 12. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| @vsego:
@vsego:
 Prijedlozi su ti odlicni, ali bojim se da njihova realizacija ne bi bitno popravila situaciju.  Zasto?

Za svaku kvalitetniju/vredniju knjigu u Sredisnjoj knjiznici vrijedi barem jedno od sljedeceg:

0)  Knjiga postoji u jednom jedinom primjerku.
 1)  Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone.
 2)  Ako je knjiga posudiva, onda je posudjena i u pravilu se ne vraca mjesecima i godinama, bez efektivnog sredstva prisile koji bi stao na kraj toj ruznoj praksi.

Novonabavljene knjige ne bi bila iznimka od gore navedenog, osim ako se politika i ovlasti Knjiznice ne bi drasticno revidirale i tako revidirane zbilja provodile.  To je glavni prioritet.

Takodjer, subvencioniranje literature je izvrsna ideja, ali treba vidjeti kako bi na takvo sto reagirali MZOS i MF (financije).  Tom praksom bi se smanjili copyright violationi, a studenti bi posjedovali literaturu u kvalitetnijem obliku od Xerox kupusara.

Ali to su dugorocni i problematicni zahtjevi.
 Ono sto ti predlazes je mnogo lakse provodivo, samo treba voditi racuna o recenim nezgodnim situacijama.

Prijedlozi su ti odlicni, ali bojim se da njihova realizacija ne bi bitno popravila situaciju.  Zasto?

Za svaku kvalitetniju/vredniju knjigu u Sredisnjoj knjiznici vrijedi barem jedno od sljedeceg:

0)  Knjiga postoji u jednom jedinom primjerku.
 1)  Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone.
 2)  Ako je knjiga posudiva, onda je posudjena i u pravilu se ne vraca mjesecima i godinama, bez efektivnog sredstva prisile koji bi stao na kraj toj ruznoj praksi.

Novonabavljene knjige ne bi bila iznimka od gore navedenog, osim ako se politika i ovlasti Knjiznice ne bi drasticno revidirale i tako revidirane zbilja provodile.  To je glavni prioritet.

Takodjer, subvencioniranje literature je izvrsna ideja, ali treba vidjeti kako bi na takvo sto reagirali MZOS i MF (financije).  Tom praksom bi se smanjili copyright violationi, a studenti bi posjedovali literaturu u kvalitetnijem obliku od Xerox kupusara.

Ali to su dugorocni i problematicni zahtjevi.
 Ono sto ti predlazes je mnogo lakse provodivo, samo treba voditi racuna o recenim nezgodnim situacijama.

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 13:59 sub, 17. 12. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Mislio sam na "1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone."; IMO, dosta je 10ak primjeraka, pa da cijeli ODJ bude pokriven. 8) Bar dok i on ne upadne u Balkanju (ne znam je l' po tom programu 2. ili 3. godina). :?Mislio sam na "1) Knjiga nije posudiva, tj. iznosiva igdje van knjiznice/citaone."; IMO, dosta je 10ak primjeraka, pa da cijeli ODJ bude pokriven.  Bar dok i on ne upadne u Balkanju (ne znam je l' po tom programu 2. ili 3. godina).   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| duje Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Gordan Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| goranm Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 14:33 sub, 17. 12. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Gordan"]Nema te knjige koja se ne moze skinut s Neta, pa cak i one domacih izdavaca. Vise od toga ne smijem reci jer cu dobit po prstima od admina  :oops:[/quote]
 [quote="Lord Sirius"]Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature [size=28][b][color=red]
 (osim da je skinu s neta)[/color][/b][/size]? [/quote]

Ja inače imam interaktivno izdanje Boyce, DiPrima - ODE u PDF formatu, ali htio bih knjigu jer
 - knjiga ima 1400 stranica, a ja nemam 700 listova papira da ju isprintam, niti neograničenu količinu tonera
 - čitanje slova na monitoru je jako zamorno, pogotovo ako je pozadina bijela

Naravno, mogu printati poglavlje po poglavlje, ali nije o tome riječ u ovome topicu.

Inače, link koji je Duje ponudio nudi zanimljive mogućnosti - spomenuta knjiga košta $1 + $9 poštarine, cca 60kn što je puno prihvatljivije od 600
  	  | Gordan (napisa): |  	  | Nema te knjige koja se ne moze skinut s Neta, pa cak i one domacih izdavaca. Vise od toga ne smijem reci jer cu dobit po prstima od admina  | 

| Lord Sirius (napisa): |  	  | Da li postoji neki način da studenti matematike jeftinije, s nekim popustom, dođu do matematičke literature (osim da je skinu s neta)?
 | 

Ja inače imam interaktivno izdanje Boyce, DiPrima - ODE u PDF formatu, ali htio bih knjigu jer
 - knjiga ima 1400 stranica, a ja nemam 700 listova papira da ju isprintam, niti neograničenu količinu tonera
 - čitanje slova na monitoru je jako zamorno, pogotovo ako je pozadina bijela

Naravno, mogu printati poglavlje po poglavlje, ali nije o tome riječ u ovome topicu.

Inače, link koji je Duje ponudio nudi zanimljive mogućnosti - spomenuta knjiga košta $1 + $9 poštarine, cca 60kn što je puno prihvatljivije od 600

| [Vrh] |  | 

| alf Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| duje Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| alf Forumaš(ica)

Spol:

|  |