Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
StateOfConsciousness Forumaš s poteškoćama u pisanju

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:33 uto, 5. 8. 2008 Naslov: |
|
|
Hm, ne znam dal se to ovak može:
za naš q uzmemo
a(n)=0, b(n)=0 za svaki n.
I sad je svaki član našeg niza također 0, pa želimo da je taj član niza djeljiv sa svim a(n) tj imamo da 0 dijeli 0, što će reći da postoji m iz Z t.d. 0=m*0, što postoji.
Također želimo da q dijeli 0, tj da postoji m iz Z t.d. 0=m*q, a za to uzmemo m=0.
Nisam ziher dal se kod djeljivosti može tak uzimat.
:D
edit: sad kad gledam a(n) može bit proizvoljan niz pa je ista diskusija ko za q.
Hm, ne znam dal se to ovak može:
za naš q uzmemo
a(n)=0, b(n)=0 za svaki n.
I sad je svaki član našeg niza također 0, pa želimo da je taj član niza djeljiv sa svim a(n) tj imamo da 0 dijeli 0, što će reći da postoji m iz Z t.d. 0=m*0, što postoji.
Također želimo da q dijeli 0, tj da postoji m iz Z t.d. 0=m*q, a za to uzmemo m=0.
Nisam ziher dal se kod djeljivosti može tak uzimat.
edit: sad kad gledam a(n) može bit proizvoljan niz pa je ista diskusija ko za q.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:41 uto, 5. 8. 2008 Naslov: |
|
|
a proizvoljan,a b=0. Zašto ne bi mogo a bit proizvoljan, tj da tvrdnja vrijedi za bilo kako odabran a?
a proizvoljan,a b=0. Zašto ne bi mogo a bit proizvoljan, tj da tvrdnja vrijedi za bilo kako odabran a?
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 9:40 uto, 5. 8. 2008 Naslov: |
|
|
Za svaki prirodni broj q i za svaku bijekciju b: N-> N/{1} postoje nizovi r i s takvi da je svaki od članova niza n -> (b(n))^r(n) ((b(n))^s(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član je ujedno i djeljiv sa q. Tako daleko sam došao. Nisam to uspio dalje generalizirati. Ne visim ni kako bih? Jel ti zvuči trivijalno ili? Nisam konstruirao niti jedan eksplicitno zadan niz a,b,c,d, r ili s. Samo sam dokazao njihovu egzistenciju. Samo znam da postoje.
[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]
Pritom su nizovi r i s funkcije kako broja q tako i bijekcije b.
Za svaki prirodni broj q i za svaku bijekciju b: N→ N/{1} postoje nizovi r i s takvi da je svaki od članova niza n → (b(n))^r(n) ((b(n))^s(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član je ujedno i djeljiv sa q. Tako daleko sam došao. Nisam to uspio dalje generalizirati. Ne visim ni kako bih? Jel ti zvuči trivijalno ili? Nisam konstruirao niti jedan eksplicitno zadan niz a,b,c,d, r ili s. Samo sam dokazao njihovu egzistenciju. Samo znam da postoje.
Added after 3 minutes:
Pritom su nizovi r i s funkcije kako broja q tako i bijekcije b.
_________________ Look at every path closely and deliberately. Try it as many times as you think necessary. Then ask yourself,
and yourself alone, one question . . . Does this path have a heart? If it does, the path is good; if it doesn’t it is of no use.
Carlos Castaneda, The Teachings of Don juan
|
|
[Vrh] |
|
goc Forumaš(ica)

|
Postano: 0:36 uto, 12. 8. 2008 Naslov: |
|
|
a valjda bi poopcenje bilo ovak. za bilo koje m i n prirodne postoje prirodni brojevi a(m,n) i b(m,n) takvi da n|m^a(m,n)*(m^b(m,n)-1)
ukratko, neka je n_0 najveci prirodan broj td n_0|n i td postoji a(m,n) prirodan broj td n_0|m^a(m,n) i neka je n1=n/n_0. ocito je (n1,m)=1. sada je dovoljno za b(m,n) uzeti phi(n1) tj. broj brojeva manjih od n1 i relativno prostih s n1. ovo je opet slicno zadatku s teme http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=11717
ovdje nisu dani egzaktni nizovi a i b, ali se ja mislim rekurzivno mogu naci...
ovo je vec dosta opcenita tvrdnja valjda :)
a valjda bi poopcenje bilo ovak. za bilo koje m i n prirodne postoje prirodni brojevi a(m,n) i b(m,n) takvi da n|m^a(m,n)*(m^b(m,n)-1)
ukratko, neka je n_0 najveci prirodan broj td n_0|n i td postoji a(m,n) prirodan broj td n_0|m^a(m,n) i neka je n1=n/n_0. ocito je (n1,m)=1. sada je dovoljno za b(m,n) uzeti phi(n1) tj. broj brojeva manjih od n1 i relativno prostih s n1. ovo je opet slicno zadatku s teme http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=11717
ovdje nisu dani egzaktni nizovi a i b, ali se ja mislim rekurzivno mogu naci...
ovo je vec dosta opcenita tvrdnja valjda
|
|
[Vrh] |
|
|