Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

O nizu i djeljivosti (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
StateOfConsciousness
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
-37 = 11 - 48

PostPostano: 7:50 uto, 5. 8. 2008    Naslov: O nizu i djeljivosti Citirajte i odgovorite

Zanima me da li smatrate da je trivijalno dokazati činjenicu koju ću navesti ili vam je pak ona nešto krajnje iznenađujuće i nešto što se ne čini lako dokazivim a činjenica glasi: Za svaki prirodni broj q postoje nizovi a i b takvi da je svaki član niza n->(n+1)^a(n) ((n+1)^b(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član niza je ujedno djeljiv sa q. Šaljite vaše impresije.
Zanima me da li smatrate da je trivijalno dokazati činjenicu koju ću navesti ili vam je pak ona nešto krajnje iznenađujuće i nešto što se ne čini lako dokazivim a činjenica glasi: Za svaki prirodni broj q postoje nizovi a i b takvi da je svaki član niza n->(n+1)^a(n) ((n+1)^b(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član niza je ujedno djeljiv sa q. Šaljite vaše impresije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 8:33 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm, ne znam dal se to ovak može:
za naš q uzmemo
a(n)=0, b(n)=0 za svaki n.

I sad je svaki član našeg niza također 0, pa želimo da je taj član niza djeljiv sa svim a(n) tj imamo da 0 dijeli 0, što će reći da postoji m iz Z t.d. 0=m*0, što postoji.

Također želimo da q dijeli 0, tj da postoji m iz Z t.d. 0=m*q, a za to uzmemo m=0.

Nisam ziher dal se kod djeljivosti može tak uzimat.

:D

edit: sad kad gledam a(n) može bit proizvoljan niz pa je ista diskusija ko za q.
Hm, ne znam dal se to ovak može:
za naš q uzmemo
a(n)=0, b(n)=0 za svaki n.

I sad je svaki član našeg niza također 0, pa želimo da je taj član niza djeljiv sa svim a(n) tj imamo da 0 dijeli 0, što će reći da postoji m iz Z t.d. 0=m*0, što postoji.

Također želimo da q dijeli 0, tj da postoji m iz Z t.d. 0=m*q, a za to uzmemo m=0.

Nisam ziher dal se kod djeljivosti može tak uzimat.

Very Happy

edit: sad kad gledam a(n) može bit proizvoljan niz pa je ista diskusija ko za q.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 8:39 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne mogu a i b biti proizvoljni nizovi. Istina je da nisu jedinstveni ali da su proizvoljni to nije istina. No iznenađuje to da takav niz postoji, zar ne?
Ne mogu a i b biti proizvoljni nizovi. Istina je da nisu jedinstveni ali da su proizvoljni to nije istina. No iznenađuje to da takav niz postoji, zar ne?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 8:41 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

a proizvoljan,a b=0. Zašto ne bi mogo a bit proizvoljan, tj da tvrdnja vrijedi za bilo kako odabran a?
a proizvoljan,a b=0. Zašto ne bi mogo a bit proizvoljan, tj da tvrdnja vrijedi za bilo kako odabran a?

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 8:44 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

I nisam mislio na taj tvoj trivijalni primjer a=0 i b=0. Postoje a i b koji nisu nulnizovi a da gornja tvrdnja vrijedi.

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

Može a biti proizvoljan ako je b=0 ali zanimljivo je da postoje a i b takvi da niti jedan od njih nije nulniz a da gornja tvrdnja vrijedi. Tvoj primjer je trivijalan i nezanimljiv. I nije iznenađujuć. Nadam se da se slažeš?
I nisam mislio na taj tvoj trivijalni primjer a=0 i b=0. Postoje a i b koji nisu nulnizovi a da gornja tvrdnja vrijedi.

Added after 2 minutes:

Može a biti proizvoljan ako je b=0 ali zanimljivo je da postoje a i b takvi da niti jedan od njih nije nulniz a da gornja tvrdnja vrijedi. Tvoj primjer je trivijalan i nezanimljiv. I nije iznenađujuć. Nadam se da se slažeš?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 8:46 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Onda samo dodaj pretp da b nije nulniz u iskaz tvrdnje ;)

A koji je netrivijan primjer? Otkud ti ta tvrdnja uopće?

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

I slažem se da moj primjer nije zanimmljiv, samo je odgovor na gore postavljenu tvrdnju. :D
Onda samo dodaj pretp da b nije nulniz u iskaz tvrdnje Wink

A koji je netrivijan primjer? Otkud ti ta tvrdnja uopće?

Added after 1 minutes:

I slažem se da moj primjer nije zanimmljiv, samo je odgovor na gore postavljenu tvrdnju. Very Happy

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 9:01 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma uspio sam ju dokazati prije nekoliko tjedana. Znači,iz mojeg uma je tvrdnja. Bilo bi predugo da sada ovdje iznosim dokaz no vjeruj mi da takvi netrivijalni nizovi postoje. Samo sam naveo tvrdnju da bih od drugih članova foruma dobio informacije o tom da li im se dopada ili ne? Jel ti se dopada? Konstruirao sam još nekoliko zanimljivih netrivijalnih nizova. Neki su i više iznenađujući.
Ma uspio sam ju dokazati prije nekoliko tjedana. Znači,iz mojeg uma je tvrdnja. Bilo bi predugo da sada ovdje iznosim dokaz no vjeruj mi da takvi netrivijalni nizovi postoje. Samo sam naveo tvrdnju da bih od drugih članova foruma dobio informacije o tom da li im se dopada ili ne? Jel ti se dopada? Konstruirao sam još nekoliko zanimljivih netrivijalnih nizova. Neki su i više iznenađujući.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:08 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa meni se dopada... :D

A može koji netrivijalan primjer iz kućne radionice StateOfConsciousnessa? 8)
Pa meni se dopada... Very Happy

A može koji netrivijalan primjer iz kućne radionice StateOfConsciousnessa? Cool

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 9:25 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Još sam došao do tog da za svaki prirodni broj q postoje nizovi c i d takvi da je svaki od članova niza n -> 2^c(n) (2^d(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima tog niza i da je svaki ujedno djeljiv i sa q. A tvrdnja vrijedi i ukoliko se 2 zamijeni bilo kojim prirodnim brojem različitim od 1 samo se tada općenito nizovi c i d moraju zamijeniti nekim drugim nizovima. :)

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

Ima i generalizacija tvrdnji koje sam naveo. Zanima te?
Još sam došao do tog da za svaki prirodni broj q postoje nizovi c i d takvi da je svaki od članova niza n → 2^c(n) (2^d(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima tog niza i da je svaki ujedno djeljiv i sa q. A tvrdnja vrijedi i ukoliko se 2 zamijeni bilo kojim prirodnim brojem različitim od 1 samo se tada općenito nizovi c i d moraju zamijeniti nekim drugim nizovima. Smile

Added after 2 minutes:

Ima i generalizacija tvrdnji koje sam naveo. Zanima te?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:30 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pucaj :D

I daj neki primjer... :D
Pucaj Very Happy

I daj neki primjer... Very Happy

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 9:40 uto, 5. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za svaki prirodni broj q i za svaku bijekciju b: N-> N/{1} postoje nizovi r i s takvi da je svaki od članova niza n -> (b(n))^r(n) ((b(n))^s(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član je ujedno i djeljiv sa q. Tako daleko sam došao. Nisam to uspio dalje generalizirati. Ne visim ni kako bih? Jel ti zvuči trivijalno ili? Nisam konstruirao niti jedan eksplicitno zadan niz a,b,c,d, r ili s. Samo sam dokazao njihovu egzistenciju. Samo znam da postoje.

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

Pritom su nizovi r i s funkcije kako broja q tako i bijekcije b.
Za svaki prirodni broj q i za svaku bijekciju b: N→ N/{1} postoje nizovi r i s takvi da je svaki od članova niza n → (b(n))^r(n) ((b(n))^s(n) - 1) djeljiv sa svim prethodnim članovima niza a i svaki član je ujedno i djeljiv sa q. Tako daleko sam došao. Nisam to uspio dalje generalizirati. Ne visim ni kako bih? Jel ti zvuči trivijalno ili? Nisam konstruirao niti jedan eksplicitno zadan niz a,b,c,d, r ili s. Samo sam dokazao njihovu egzistenciju. Samo znam da postoje.

Added after 3 minutes:

Pritom su nizovi r i s funkcije kako broja q tako i bijekcije b.

[Vrh]
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 0:36 uto, 12. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

a valjda bi poopcenje bilo ovak. za bilo koje m i n prirodne postoje prirodni brojevi a(m,n) i b(m,n) takvi da n|m^a(m,n)*(m^b(m,n)-1)
ukratko, neka je n_0 najveci prirodan broj td n_0|n i td postoji a(m,n) prirodan broj td n_0|m^a(m,n) i neka je n1=n/n_0. ocito je (n1,m)=1. sada je dovoljno za b(m,n) uzeti phi(n1) tj. broj brojeva manjih od n1 i relativno prostih s n1. ovo je opet slicno zadatku s teme http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=11717
ovdje nisu dani egzaktni nizovi a i b, ali se ja mislim rekurzivno mogu naci...
ovo je vec dosta opcenita tvrdnja valjda :)
a valjda bi poopcenje bilo ovak. za bilo koje m i n prirodne postoje prirodni brojevi a(m,n) i b(m,n) takvi da n|m^a(m,n)*(m^b(m,n)-1)
ukratko, neka je n_0 najveci prirodan broj td n_0|n i td postoji a(m,n) prirodan broj td n_0|m^a(m,n) i neka je n1=n/n_0. ocito je (n1,m)=1. sada je dovoljno za b(m,n) uzeti phi(n1) tj. broj brojeva manjih od n1 i relativno prostih s n1. ovo je opet slicno zadatku s teme http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=11717
ovdje nisu dani egzaktni nizovi a i b, ali se ja mislim rekurzivno mogu naci...
ovo je vec dosta opcenita tvrdnja valjda Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum