Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 21:55 pon, 23. 2. 2004 Naslov: Re: Bolzano-Weierstrassov teorem-samo početak... |
|
|
[quote="Anonymous"]Ako skup funkcijskih vrijednosti nije ograničen odozgo onda bih za svaki [color=red]M<0[/color] mogao x_n@[a,b] takav da [color=red]f(x_n)<M[/color].
Zanima me samo jeli ova gornja rečenica dobra kao početak dokazivanja,dalje znam…[/quote]
Vjerojatno si mislio [color=red]M > 0[/color] i [color=red]f(x_n)>M[/color]. 8)
Ne sjecam se vise tog dokaza, ali ne vidim zasto neka recenica (ako je tocna) ne bi bila dobra... :?
Anonymous (napisa): | Ako skup funkcijskih vrijednosti nije ograničen odozgo onda bih za svaki M<0 mogao x_n@[a,b] takav da f(x_n)<M.
Zanima me samo jeli ova gornja rečenica dobra kao početak dokazivanja,dalje znam… |
Vjerojatno si mislio M > 0 i f(x_n)>M.
Ne sjecam se vise tog dokaza, ali ne vidim zasto neka recenica (ako je tocna) ne bi bila dobra...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:00 pon, 23. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Tako je, osim sto je svaki M dobar, ali to je trivijalni detalj. 8)
Dakle, ako neogranicenost odozdo kaze:
[i]Postoji M (iz |R) takav da za svaki x_n iz domene vrijedi: f(x_n)>=M[/i]
onda je negacija toga:
[i]Ne postoji M takav da...[/i]
odnosno:
[i]Za svaki M (iz |R) postoji x_n iz domene takav da vrijedi: f(x_n)<M[/i]
:wave:
Tako je, osim sto je svaki M dobar, ali to je trivijalni detalj.
Dakle, ako neogranicenost odozdo kaze:
Postoji M (iz |R) takav da za svaki x_n iz domene vrijedi: f(x_n)>=M
onda je negacija toga:
Ne postoji M takav da...
odnosno:
Za svaki M (iz |R) postoji x_n iz domene takav da vrijedi: f(x_n)<M
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:45 pon, 23. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"][quote]Dakle, ako neogranicenost odozdo kaze:
Postoji M (iz |R) takav da za svaki x_n iz domene vrijedi: f(x_n)>=M[/quote]
Hej,nije li to definicija ograničenosti odozdo?[/quote]
Ups. :oops: Tako sam pazio da dobro napisem ono [i]odozdo[/i] da mi je promakla [i]neogranicenost[/i]. :oops:
Naravno, to je definicija [b]ogranicenosti[/b] odozdo... 8)
Anonymous (napisa): | Citat: | Dakle, ako neogranicenost odozdo kaze:
Postoji M (iz |R) takav da za svaki x_n iz domene vrijedi: f(x_n)>=M |
Hej,nije li to definicija ograničenosti odozdo? |
Ups. Tako sam pazio da dobro napisem ono odozdo da mi je promakla neogranicenost.
Naravno, to je definicija ogranicenosti odozdo...
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:31 uto, 24. 2. 2004 Naslov: |
|
|
Meni se cini dobro. Samo jedan detalj:
[quote="Anonymous"]def. infimuma -> postoji a iz A takav da L+eps>a
dakle postoji [color=indigo]n_o[/color] iz IN takav da L+eps>a_n_o
[color=indigo]n_o=n_o(eps)[/color]
n>=n_o -> a_n_o>=a_n>=L -> a_n je iz <L,L+eps>[/quote]
Obicno se kaze da [i]postoji neki n_0 koji ovisi o epsilon, oznacimo ga s n_0(epsilon),...[/i] a onda uvedemo jednostavniju oznaku, bez epsilon. :) Dakle, ja bih taj dio ovako zapisao:
def. infimuma -> postoji a iz A takav da L+eps>a
dakle postoji [color=indigo]n_o(epsilon)[/color] iz IN takav da L+eps>a_n_o
[color=indigo]n_o [b]:=[/b] n_o(eps)[/color]
n>=n_o -> a_n_o>=a_n>=L -> a_n je iz <L,L+eps>
To je jedan tehnicki detalj koji te ne treba previse uzbudjivati... ;)
Preporuka: javi se prije 3 ako ocekujes odgovor od mene jos ovu noc... 8)
Meni se cini dobro. Samo jedan detalj:
Anonymous (napisa): | def. infimuma → postoji a iz A takav da L+eps>a
dakle postoji n_o iz IN takav da L+eps>a_n_o
n_o=n_o(eps)
n>=n_o → a_n_o>=a_n>=L → a_n je iz <L,L+eps> |
Obicno se kaze da postoji neki n_0 koji ovisi o epsilon, oznacimo ga s n_0(epsilon),... a onda uvedemo jednostavniju oznaku, bez epsilon. Dakle, ja bih taj dio ovako zapisao:
def. infimuma → postoji a iz A takav da L+eps>a
dakle postoji n_o(epsilon) iz IN takav da L+eps>a_n_o
n_o := n_o(eps)
n>=n_o → a_n_o>=a_n>=L → a_n je iz <L,L+eps>
To je jedan tehnicki detalj koji te ne treba previse uzbudjivati...
Preporuka: javi se prije 3 ako ocekujes odgovor od mene jos ovu noc...
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 1:18 uto, 24. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]ej fala ti do faksa i natrag :D[/quote]
Kad ono - ti zivis preko puta (pa to "fala" i nije tako puno). :twisted: :P
[quote="Anonymous"]ma odlučio ja nespavat ovu noć[/quote]
Loshe, loshe,... :( Odspavaj bar 2-3 sata, da ne zablokiras zbog umora... :?
[quote="Anonymous"]jerbo se bojim da do jutra ne bude snijega do grkljana pa ću kasnit na usmeni,ovako fino učim i kroz prozor provjeravam razinu snijega da se u pravom trenutku uputim prema faksu :lol:[/quote]
Vrijeme f(t) do ispita je strogo padajuca linearna funkcija, a razina snijega s(t) (u nekoj cudnoj mjeri kao i f(t); dakle, ne visina) je nekakva rastuca funkcija... Ti cekas trenutak t takav da je f(t)=s(t) :crazyeyes:
[quote="Anonymous"]i kužiš ti taj snijeg,kud baš danas kad je ''to-be-or-not-to-be''...
još jednom puno ti hvala,sada sve ostaje na sreći :shock:[/quote]
Ma, neeee... Nisu profesori [b]tako[/b] opaki. ;) Valjda ce ti i znanje pomoci. :g:
[quote="Anonymous"]sada ti slobodno možeš pisati svoj magisterij/doktorat što već vi asistenti radite u ovo doba noći :wink:[/quote]
:g: Forumashimo, zar nije ocito? :g:
Sretno i javi kako je bilo! :wave:
Anonymous (napisa): | ej fala ti do faksa i natrag |
Kad ono - ti zivis preko puta (pa to "fala" i nije tako puno).
Anonymous (napisa): | ma odlučio ja nespavat ovu noć |
Loshe, loshe,... Odspavaj bar 2-3 sata, da ne zablokiras zbog umora...
Anonymous (napisa): | jerbo se bojim da do jutra ne bude snijega do grkljana pa ću kasnit na usmeni,ovako fino učim i kroz prozor provjeravam razinu snijega da se u pravom trenutku uputim prema faksu |
Vrijeme f(t) do ispita je strogo padajuca linearna funkcija, a razina snijega s(t) (u nekoj cudnoj mjeri kao i f(t); dakle, ne visina) je nekakva rastuca funkcija... Ti cekas trenutak t takav da je f(t)=s(t)
Anonymous (napisa): | i kužiš ti taj snijeg,kud baš danas kad je ''to-be-or-not-to-be''...
još jednom puno ti hvala,sada sve ostaje na sreći |
Ma, neeee... Nisu profesori tako opaki. Valjda ce ti i znanje pomoci.
Anonymous (napisa): | sada ti slobodno možeš pisati svoj magisterij/doktorat što već vi asistenti radite u ovo doba noći |
Forumashimo, zar nije ocito?
Sretno i javi kako je bilo!
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 1:00 sri, 25. 2. 2004 Naslov: |
|
|
sićušna dvojkica ali mi je tako slatko pala,izaš'o sam iz sobe i gotovo vrisnuo od sreće,ma ku'š ono pit'o me Šikić jel mi dovoljno dva,ja naravno svesrdno prihvatih da nebi bilo da zbog vlastite bahatosti [color=blue]*****[/color] prolaz :lol:
znaš,ne naučiš sve pa ne želiš izazivati vraga :D
drago mi je što je prošao ovaj grozan dan čovječe,odspavah nekih sat i po,organizam rekapituliro,odoh ubit oko :lol:
[color=blue]Imamo potpuno razumijevanje za Vasu srecu, kolega; ipak, pokusajte malo obuzdati nacin na koji ju izrazavate. :roll:
Hvala![/color]
sićušna dvojkica ali mi je tako slatko pala,izaš'o sam iz sobe i gotovo vrisnuo od sreće,ma ku'š ono pit'o me Šikić jel mi dovoljno dva,ja naravno svesrdno prihvatih da nebi bilo da zbog vlastite bahatosti ***** prolaz
znaš,ne naučiš sve pa ne želiš izazivati vraga
drago mi je što je prošao ovaj grozan dan čovječe,odspavah nekih sat i po,organizam rekapituliro,odoh ubit oko
Imamo potpuno razumijevanje za Vasu srecu, kolega; ipak, pokusajte malo obuzdati nacin na koji ju izrazavate.
Hvala!
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
|