Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Bocko Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bocko Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
tperkov Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Bocko Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
tperkov Forumaš(ica)

|
Postano: 10:28 ned, 27. 9. 2009 Naslov: |
|
|
ovo je forum bogamu, nisam znao da moram pisati znanstveni članak.
Po definiciji limesa u beskonačnosti na str 64. Guljaševe skripte, [url]http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf[/url], taj limes je 1 ako za svaki epsilon postoji delta takav da SVI x (ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI) veći od delta imaju vrijednost funkcije u epsilon okolini od 1.
Ako uzmemo npr. epsilon = 1/2,
koji god delta uzeli, ima hrpetina (nadam se da smijem reći "hrpetina") x-eva poslije njega koji su nultočke, pa njihovi f(x) ne mogu biti dovoljno blizu 1.
Ukratko - nema šanse.
Isprike što mi se ne da pisati u tex-u.
ovo je forum bogamu, nisam znao da moram pisati znanstveni članak.
Po definiciji limesa u beskonačnosti na str 64. Guljaševe skripte, http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf, taj limes je 1 ako za svaki epsilon postoji delta takav da SVI x (ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI) veći od delta imaju vrijednost funkcije u epsilon okolini od 1.
koji god delta uzeli, ima hrpetina (nadam se da smijem reći "hrpetina") x-eva poslije njega koji su nultočke, pa njihovi f(x) ne mogu biti dovoljno blizu 1.
Ukratko - nema šanse.
Isprike što mi se ne da pisati u tex-u.
Zadnja promjena: tperkov; 10:33 ned, 27. 9. 2009; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bocko Forumaš(ica)

|
Postano: 10:38 ned, 27. 9. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="tperkov"]ovo je forum bogamu, nisam znao da moram pisati znanstveni članak.
Po definiciji limesa u beskonačnosti na str 64. Guljaševe skripte, [url]http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf[/url], taj limes je 1 ako za svaki epsilon postoji delta takav da SVI x (ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI) veći od delta imaju vrijednost funkcije u epsilon okolini od 1.
Ukratko - nema šanse.
Isprike što mi se ne da pisati u tex-u.[/quote]
Ovakav sam odgovor očekivao. Ono nema šanse mi zvuči laički pa sam smatrao da je odgovarao neki mulac.
Usput, i ja sam pretpostavljao da limes ne postoji, ali sam htio provjeriti tako da ne moraš naglašavati "ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI " . Samo mi je trebao matematički dokaz. ;)
Onda još jedno pitanje: Zašto wolfram alpha kaže da je taj limes jednak 1. Nije mi jasno na šta si mislio u prošlom postu kad si napisao da ne pogodi nultočke.
Hvala na odgovoru! :wink:
tperkov (napisa): | ovo je forum bogamu, nisam znao da moram pisati znanstveni članak.
Po definiciji limesa u beskonačnosti na str 64. Guljaševe skripte, http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf, taj limes je 1 ako za svaki epsilon postoji delta takav da SVI x (ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI) veći od delta imaju vrijednost funkcije u epsilon okolini od 1.
Ukratko - nema šanse.
Isprike što mi se ne da pisati u tex-u. |
Ovakav sam odgovor očekivao. Ono nema šanse mi zvuči laički pa sam smatrao da je odgovarao neki mulac.
Usput, i ja sam pretpostavljao da limes ne postoji, ali sam htio provjeriti tako da ne moraš naglašavati "ne "svi osim nekih" nego BAŠ SVI " . Samo mi je trebao matematički dokaz.
Onda još jedno pitanje: Zašto wolfram alpha kaže da je taj limes jednak 1. Nije mi jasno na šta si mislio u prošlom postu kad si napisao da ne pogodi nultočke.
Hvala na odgovoru!
|
|
[Vrh] |
|
tperkov Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|