Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 20:35 uto, 10. 2. 2004 Naslov: A nu mene! |
|
|
U što se ovo pretvorilo...
[quote="SteelWorker"]
Blockflöte (napisa):
Mi više nismo u doba papa Borgia, korupcije, srednjek vijeka i kaj ja znam čega. Budimo sretni da smo rođeni u Hrvatskoj, više manje skoro blizu usred Europe u jednoj katoličkoj zemlji, a ne, ne znam usred afganistana(bez da direktno optužim muslimane) i da živimo tako kako živimo.
Molim (ovo boldano) Ti stvarno vjerujes u to
[/quote]
Pod korupciju sam mislio onu drastičnu korupciju u Crkvi, pri kojoj su svećenici imali dovoljan utjecaj i bili svjetska sila koja je mogla natjerati bogato građanstvo da plati masne pare za komadić ukrašenog papira na kojem je pisalo "Oprost grijeha". Da.
Pod kaj ja znam čega sam mislio isto to.
:) Mislim da smo više, manje svi rođeni u Hrvatskoj, bar oni koji sudjeluju u ovoj raspravi. I Hrvatska je katolička zemlja. Ispričavam se što sam koristio neki osobni karikaturistički slang, možda i vjerojatno nejasan ostalim ljudima, ali znam i geografiju dovoljno dobro. Više manje skoro blizu usred, znači nikako fizički blizu središtu, ali definitivno kulturološki bliže nego što su to, recimo naši susjedi, neki.
[quote="steelworker"]
Ja sebi nisam heretik, jer to nisu moji aksiomi. Oni su meni heretici jer krsite moje aksiome osnovnih ljudskih sloboda i dobrobiti ljudi.
[/quote]
Ali njima to jesu njihovi aksiomi i unutar njihove terminologije ti jesi heretik.
[quote="SteelWorker"]
Da, zato ja mislim da ce s vremenom kako ce se ljudi sve vise obrazovati, religije (ovakve kakve imamo danas) postati dio povijesti.
[/quote]
Lako moguće, dapače vrlo vjerojatno. A možda i ne, tko zna što će se još dogoditi.
[quote="Steelworker"]
I meni Papa nije nikakav neprikosnoveni moralni uzor. Da (Crkva) proda sva neprocjenjiva blaga koja se cuvaju u Vatikanu, ogromne posjede,... i tim sredstvima krene pomagati onima kojima je pomoc potrebna, onda bi mozda bio, ovako sa svim tim zlatom (skupljenim velikim djelom (po meni) mukom seljaka i njihove desetine) i time sto ga (Papu) danas pretvaraju u pop zvijezdu... on je meni bas suprotno, bez obzira na to koliko je on sam dobar, to ne opravdava druge stvari...
[/quote]
Crkva pretpostavljam mora zadržati i određen politički utjecaj kako bi i dalje bila bar donekle sposobna obavljati osnovne zadatke koje si je postavila. Ako si mislio na otvaranje biznisa vatikanskim relikvijama, svi znamo kad se trgovalo relikvijama. Mislim da Crkva ne bi trebala biti baš pretjerano jaka financijska sila.
Joj, ne da mi se. Molim da nitko ne traži od mene da na ovo dalje odgovaram.
[quote="Vsego"]
Jos malo sitne znatizelje... Zasto to cuvas kad (kako mi se cini) imas negativan stav o takvoj literaturi?
[/quote]
Ne čuvam, karikirao sam, u principu to bacam ili savijam životinje od toga.
Ostalo na šta nisam odgovorio mi se ne da.
Dok recimo, na neke kasnije postove:
[quote="VSego"]
Nekako su mi te price o "prirodnosti" pojedinih kontracepcija "tanke". I dalje ne vidim po cemu je kondom neprirodniji od, recimo, "ocitavanja" viskoznosti zeninog iscjedka (sto bi, prema nekim lekcijama koje mladi bracni parovi slusaju u crkvama, trebao muskarac raditi).
[/quote]
Stvar je u samom činu. Očitavanje viskoznosti odvija se akcijski odvojeno od seksualnog akta. Kondom se nosi tijekom seksualnog čina. Zbog toga je vjerojatno i izjavljeno ono da je " seks s kondommom" masturbacija udvoje, jer masturbacija ima zadaću zadovoljiti , a seks zadovoljiti i eventualno, bez mogućnosti tvojeg trenutačnog fizičkog utjecaja na to uzrokovati trudnoću. To je jako jako jako jako glupa izjava, ali ima svoju osnovu u Crkvenoj filozofiji, mada ne i u zdravom razumu. Ona je svojevrsni sofizam.
[quote="Vsego"]
Ali meni to nije neprihvatljivo! Ne dok drugi rade! I upravo u tome je poanta
[/quote]
Ti si pojedinac, Crkva je organizacija koja se zalaže za nešto i u okvirima u kojima "razmišlja" i govori. Ovo sam već jako pno puta ponovio, na više različitih načina, molim da me ne tjerate da trošim snagu na ponovno ponavljanje ponovljenog.
[quote="Nesi"]
kome pase, fine, ali glupo mi je gledati koliki crkva ima utjecaj na danasnje drustvo bez da se pobunim, jer, uostalom, nerad nedjeljom afektira i mene, zar ne?
[/quote]
Da.
[quote="Nesi"]
'iskljucivo', 'inace' ?
ako je inace nije iskljucivo... i obrnuto...
[/quote]
makni inače.
kasno sam pisao.
Samo jedan komentar sastrane
Nesi, kritika, jedno je argumentirana rasprava, drugo je konstantno izokretanje mojih riječi. Neke stvari sam morao tisuću puta ponoviti pa si ih ili izignorirala ili sam ih morao raspisivati. Nema potrebe za tim da se braniš, ja te ne napadam. Ja samo pokušavam objasniti zašto je nešto tako kako je. Ti se ne moraš složiti s tim, dapače, dobro je imat čvrste stavove, slagao se ja s njima ili ne, ali nitko ovdje ne vrši represiju niti ispiranje nijednog mladog mozga.
[quote="Nesi"]
ovisi sto danas smatras orgijom, reci cu ti da ih jos uvijek ima.... doduse, sad nema zivotinja u igri...
[/quote]
Don't be so sure :wink:
[quote="Nesi"]
po meni, trebalo bi Crkvu kazniti, kad vec ona nece kaznjavati
[/quote]
Nepotrebna doza agresivnosti. Ne znam što Crkva tim ljudima radi, stvarno ne znam, da znam sad bih komentirao. Imaš još tisuće i tisuće organizacija, možda ne toliko, koje rade i gore stvari pa ih se ne kažnjava. Nesi, jesi ti možda razočarani katolik, bez uvrede pitam, kad tolko mrziš Crkvu. Nemoj osuđivat iz principa, budi objektivna. Pretpostavljam šta eš mi na ovo odgovorit, ne trudi se, poštujem tvoje mišljenje.
[quote="Nesi"]
homosexualnost je stvar gdje postoji dvoje ljudi koji se zele sexat - OBOJE to ZELE
[/quote]
To sam i rekao. Ja ne osuđujem homoseksualce, ali pedofile osuđujem. Svejedno, homoseksualnost je seksualna privlačnost ka istom spolu i kao takva JA mislim da je poremećaj.
Kad kažem da je poremećaj, ne mislim ništa uvredljivo.
[quote]
no, to je vasa stvar.... ali, kad nekome kazete da je poremecen, vi ste ga uvrijedili, i da smo u pravnoj drzavi koja savrseno funkcionira po tom pitanju, vi bi trebali snositi posljedice za takve izjave
[/quote]
I to je svojevrsni sofizam i izvrtanje mojih riječi. Reći nekom da je poremećen u kolokvijalnom govoru implicira na mentalnu poremećenost teže vrste koja se manifestira raznim dementnim radnjama. Međutim, poremećaj se mož okarakterizirati i kao bilo što što odskače od prosjeka. U tom smislu kažem da je homoseksualnost poremećaj.
To što je znanstvena zajednica to proglasila "normalnim" i prirodnim, to nije ništa drugo zbog toga što je to "poremećaj za koji nema lijeka" i jednostavno je dio borbe homoseksualnih osoba za njihova prava, koja su im, uglavnom bila uskraćivana.
Ja ne kažem da bi se homoseksualci trebali liječiti, ali možda mislim da se u pojedinim slučajevima ne bi trebali u toj mjeri razbacivati s tim. Ponegdje su prekršivali mjeru.
Ne da mi se više lamentirat o tome.
[quote="Nesi"]
jesi, po ovom pitanju
a sad, kad smo to rijesili, sjetimo se TEME ove rasprave, a to je bilo....
kako mlade koji zele stupiti u spolne odnose educirati odgovornom ponasanju
[/quote]
To je dio TEME, jer je objašnjenje, kojih sam ja dao sad već jedno deset, zbog čega Crkva je odobrava kontracepciju.
Plus, temu smo davno zaključili i ova se rasprava pretvorila u pljuvanje po Crkvi.
Dakle, ako još netko nije uspio uhvatiti moje mišljenje, definitivno za memoaids, a protiv starteen. Crkva ne propagira stvari koje su u okolnostima u kojima se mi nalazimo sigurne.
[quote="Nesi"]
s tom razlikom da ce znanstvenik (i pri tome ne mislim na teologe i slicne) iznijeti svoje argumente manje zamrseno, i lakse ce se vidjeti vjerodostojnost
[/quote]
Ja nisam teolog, al kaj ti nisam u više navrata lijepo objasnio zašto i kako?
[quote="Nesi"]
pa to je bas slatko
netko ubije covjeka
dodje u crkvu
iskreno se pokaje
i sve ce bit u redu????
[/quote]
NE, al
Neko se seksa prije braka
dođe u Crkvu
iskreno se pokaje
i sve će bit u redu.
Ili neko ubije čovjeka
Ode u zatvor
ddođeu Crkvu
iskreno se pokaje
i ide u raj.
opet izokrećeš činjenice.
[quote="Nesi"]
psovanje je .... recimo grijeh (necu ulaziti u 'tezinu' grijeha)
iz jedne skupine ljudi koje sam promatrala (jedno 15tak) dobi cca 14 godina
svi su rekli da su na ispovijedi naveli psovanje kao grijeh
od toga jedna jedina osoba na povratku iz crkve (misa je bila iduci dan) nije nista opsovala, bilo u sali, bilo za ozbiljno
drustvo je promatrano manje od pola sata
ako se tako ponasaju djeca.... koja su defakto na pocetku svog zivota... kakav ce im se stav razviti kasnije?
[/quote]
A je li Crkva zasužna za taj stav? Prvo, psovanje je navika. Drugo, Crkva NIKAKO ne propagira način života bilo kakav i onda se ispovijediš i gotovo. Ispovijed je čin iskrenog pokajanja, nakon kojeg se obvezuješ da nećeš griješiti. I OPET IZOKREĆEŠ ČINJENICE! Upravo se o težini grijeha ovdje radi.
Nije da radiš kaj god hoćeš i ispovijediš se i sve je ok. Bit je u pružanju druge prilike. Ti radiš kaj god hoćeš i gređnik si, ispovijediš se i više ne radiš kaj god hoćeš. Ili radiš manje kaj god hoćeš.
Djeca koja psuju nije isto kao djeca koja ubijaju. Ili djeca koja čine druge strašne stvari. Bit je u tome da oni poslije ispovijedi ne bi trebali radit strašne stvari, i to im se kaže. Nije Crkva kriva, šta ljudi ispovijed shvaćaju praktično. Kužiš kaj hoću reć? Ma dobro ti mene kužiš
[quote="Nesi"]
koliko ja znam, jedino sto crkva prizna je vjencanje u crkvi
prema tome, ljudi koji se zakonski obvezu na vjernost, ali ne i u crkvi, zapravo su jedan drugome lagali, zar ne?
ili, mislis li da zajednica dvije osobe ne moze kvalitetno funkcionirati osim ako ih crkva ne blagoslovi
ili, jos bolje, zar ljudi zbilja ocekuju da ce samim time sto je crkva rekla 'da' njihova veza postati sveta, i savrsena i ne znam sta sve ne....
i da, da ce beskrajno vjerovati jedan drugome smao zato jer su se vjencali u crkvi?
[/quote]
To je simbolika. Kad su rekli da u Crkvi, rekli su da bogu. A Crkva je veza s Bogom. I nije Crkva rekla da nego oni. A vjenčali su se u Crkvi zato jer su odlučili posvetiti svoju vezu, pred Bogom, jer vjeruju da je to, ako ništa drugo, jedan od načina da svoju vezu posvete, a kako je to kod njih tradicija, svoju vezu će posvetiti tako.
[quote="Nesi"]
pitanje je bilo zasto oni to govore
nema to veze sa ikakvim shvacanjem
pitanje je postavljeno, nek odgovori onaj tko misli da zna odgovor
[/quote]
Ja mislim da znam odgovor. I mislim da sam ga više puta već dao.
A mislim da je i Mate, dapače činjenično naveo.
[quote="Nesi"]
da, to je ideja
ali koliko je to zbilja istina, u tu necu ulaziti
samo cu podsjetiti na stvar koja se zove 'placanje oprosta'
koja i sada na neki nacin egzistira (ne u smislu placanja oprosta, vec u smislu generalnog placanja stvari koje bi kao trebale biti dobrovoljne) - recimo, ne mozes se vjencati u nekoj zupi ako ne placas barem odredjenu kolicinu novca prilikom posvecivanja domova (zar to ne bi trebao biti dobrovoljni prilog, a ne da postoji cjenik?)
ili, ako nisi krsten, a zelis se vjencati u crkvi, ne mozes se krstiti dok ne platis masne pare onome tko ce te krstiti, a onda odes u drugu zupu, doniras onoliko novaca koliko zelis u ime svog krstenja i vjencanja, i voila - krsten i vjencan bez prigovora
[/quote]
Gle, pare se daju da ne bi Crkva kao fizička institucija propala, to je čisto praktično. A kolko ljudi para potroše na svadbe općenito, to šta daju Crkvi je sića. Ako ti ne želiš, ja sam siguran da se sa svećenikom možeš dogovorit da te lijepo i tiho vjenča-besplatno. I ne postoji cjenik, prilog je dobrovoljan, samo su iznosi standardizirani i to ne od strane Crkve, nego zajednice. Prilog daješ župnoj zajednici, čiji si ti član.
Niko te ne sili da se vjenčaš. S druge strane, ako si član neke zajednice, religijske zajednice, davat ćeš prilog kakav god toj zajednici i prihvatit ćeš uvjete te zajednice. To nije represija, to je pravo izbora. Inače nisi član te zajednice, što je jednako tvoj izbor kao i suprotno. Crkva više nije mafija kakva je nekad bila, molim da se to ne osporava.
Općenito, mislim da bi bilo dobro od mene ne očekivat da ću u ovoj raspravi sudjelovati i dalje, jer se otrgnula kontroli.
[quote="Nesi"]
i ti znas nasmijati covjeka
ja ne pricam samo o teoriji, vec o onome sto vidim
i pitam 'zasto'
i cekam da netko odgovori... i cekam i dalje...
[/quote]
A vidi, majke ti, kolko smo strana potrošili...I još ne vidiš odgovor?
[quote="Nesi"]
hmda, slazem se...
podsjeti se sto je tema rasprave....
i o cemu se radi
[/quote]
to nije argument. i ti si skretala stoput s teme, ne samo tuđom krivicom.
[quote="VSego"]
Tvrdimo da neargumentirano brane slobodan sex i kontracepciju. Zasto? Ja sam naveo motive (nabijanje osjecaja krivnje, pohlepa za sto vecom sljedbom moc, novac, utjecaj,...). Taj dio mi nitko nije ni pokusao pobiti...
[/quote]
Možda tradicija...
kao motiv, mislim.
Etc.,etc.,etc.etc....itd...and on and on...
Ljudi, vi ste meni svi jako strašno dragi i simpatični i bijaše mi izuzetna čast i neopisivo iskustvo o ovome raspravljati s vama, ali ova je diskusija odavno izletjela iz svojih prvotnih okvira i pretvorila se u prepucavanje religijskim ili antireligijskim načelima u mnogočemu.
od mene
EOD :BIG: Why can't we just all get along...?
U što se ovo pretvorilo...
SteelWorker (napisa): |
Blockflöte (napisa):
Mi više nismo u doba papa Borgia, korupcije, srednjek vijeka i kaj ja znam čega. Budimo sretni da smo rođeni u Hrvatskoj, više manje skoro blizu usred Europe u jednoj katoličkoj zemlji, a ne, ne znam usred afganistana(bez da direktno optužim muslimane) i da živimo tako kako živimo.
Molim (ovo boldano) Ti stvarno vjerujes u to
|
Pod korupciju sam mislio onu drastičnu korupciju u Crkvi, pri kojoj su svećenici imali dovoljan utjecaj i bili svjetska sila koja je mogla natjerati bogato građanstvo da plati masne pare za komadić ukrašenog papira na kojem je pisalo "Oprost grijeha". Da.
Pod kaj ja znam čega sam mislio isto to.
Mislim da smo više, manje svi rođeni u Hrvatskoj, bar oni koji sudjeluju u ovoj raspravi. I Hrvatska je katolička zemlja. Ispričavam se što sam koristio neki osobni karikaturistički slang, možda i vjerojatno nejasan ostalim ljudima, ali znam i geografiju dovoljno dobro. Više manje skoro blizu usred, znači nikako fizički blizu središtu, ali definitivno kulturološki bliže nego što su to, recimo naši susjedi, neki.
steelworker (napisa): |
Ja sebi nisam heretik, jer to nisu moji aksiomi. Oni su meni heretici jer krsite moje aksiome osnovnih ljudskih sloboda i dobrobiti ljudi.
|
Ali njima to jesu njihovi aksiomi i unutar njihove terminologije ti jesi heretik.
SteelWorker (napisa): |
Da, zato ja mislim da ce s vremenom kako ce se ljudi sve vise obrazovati, religije (ovakve kakve imamo danas) postati dio povijesti.
|
Lako moguće, dapače vrlo vjerojatno. A možda i ne, tko zna što će se još dogoditi.
Steelworker (napisa): |
I meni Papa nije nikakav neprikosnoveni moralni uzor. Da (Crkva) proda sva neprocjenjiva blaga koja se cuvaju u Vatikanu, ogromne posjede,... i tim sredstvima krene pomagati onima kojima je pomoc potrebna, onda bi mozda bio, ovako sa svim tim zlatom (skupljenim velikim djelom (po meni) mukom seljaka i njihove desetine) i time sto ga (Papu) danas pretvaraju u pop zvijezdu... on je meni bas suprotno, bez obzira na to koliko je on sam dobar, to ne opravdava druge stvari...
|
Crkva pretpostavljam mora zadržati i određen politički utjecaj kako bi i dalje bila bar donekle sposobna obavljati osnovne zadatke koje si je postavila. Ako si mislio na otvaranje biznisa vatikanskim relikvijama, svi znamo kad se trgovalo relikvijama. Mislim da Crkva ne bi trebala biti baš pretjerano jaka financijska sila.
Joj, ne da mi se. Molim da nitko ne traži od mene da na ovo dalje odgovaram.
Vsego (napisa): |
Jos malo sitne znatizelje... Zasto to cuvas kad (kako mi se cini) imas negativan stav o takvoj literaturi?
|
Ne čuvam, karikirao sam, u principu to bacam ili savijam životinje od toga.
Ostalo na šta nisam odgovorio mi se ne da.
Dok recimo, na neke kasnije postove:
VSego (napisa): |
Nekako su mi te price o "prirodnosti" pojedinih kontracepcija "tanke". I dalje ne vidim po cemu je kondom neprirodniji od, recimo, "ocitavanja" viskoznosti zeninog iscjedka (sto bi, prema nekim lekcijama koje mladi bracni parovi slusaju u crkvama, trebao muskarac raditi).
|
Stvar je u samom činu. Očitavanje viskoznosti odvija se akcijski odvojeno od seksualnog akta. Kondom se nosi tijekom seksualnog čina. Zbog toga je vjerojatno i izjavljeno ono da je " seks s kondommom" masturbacija udvoje, jer masturbacija ima zadaću zadovoljiti , a seks zadovoljiti i eventualno, bez mogućnosti tvojeg trenutačnog fizičkog utjecaja na to uzrokovati trudnoću. To je jako jako jako jako glupa izjava, ali ima svoju osnovu u Crkvenoj filozofiji, mada ne i u zdravom razumu. Ona je svojevrsni sofizam.
Vsego (napisa): |
Ali meni to nije neprihvatljivo! Ne dok drugi rade! I upravo u tome je poanta
|
Ti si pojedinac, Crkva je organizacija koja se zalaže za nešto i u okvirima u kojima "razmišlja" i govori. Ovo sam već jako pno puta ponovio, na više različitih načina, molim da me ne tjerate da trošim snagu na ponovno ponavljanje ponovljenog.
Nesi (napisa): |
kome pase, fine, ali glupo mi je gledati koliki crkva ima utjecaj na danasnje drustvo bez da se pobunim, jer, uostalom, nerad nedjeljom afektira i mene, zar ne?
|
Da.
'iskljucivo', 'inace' ?
ako je inace nije iskljucivo... i obrnuto...
|
makni inače.
kasno sam pisao.
Samo jedan komentar sastrane
Nesi, kritika, jedno je argumentirana rasprava, drugo je konstantno izokretanje mojih riječi. Neke stvari sam morao tisuću puta ponoviti pa si ih ili izignorirala ili sam ih morao raspisivati. Nema potrebe za tim da se braniš, ja te ne napadam. Ja samo pokušavam objasniti zašto je nešto tako kako je. Ti se ne moraš složiti s tim, dapače, dobro je imat čvrste stavove, slagao se ja s njima ili ne, ali nitko ovdje ne vrši represiju niti ispiranje nijednog mladog mozga.
ovisi sto danas smatras orgijom, reci cu ti da ih jos uvijek ima.... doduse, sad nema zivotinja u igri...
|
Don't be so sure
|
Nepotrebna doza agresivnosti. Ne znam što Crkva tim ljudima radi, stvarno ne znam, da znam sad bih komentirao. Imaš još tisuće i tisuće organizacija, možda ne toliko, koje rade i gore stvari pa ih se ne kažnjava. Nesi, jesi ti možda razočarani katolik, bez uvrede pitam, kad tolko mrziš Crkvu. Nemoj osuđivat iz principa, budi objektivna. Pretpostavljam šta eš mi na ovo odgovorit, ne trudi se, poštujem tvoje mišljenje.
homosexualnost je stvar gdje postoji dvoje ljudi koji se zele sexat - OBOJE to ZELE
|
To sam i rekao. Ja ne osuđujem homoseksualce, ali pedofile osuđujem. Svejedno, homoseksualnost je seksualna privlačnost ka istom spolu i kao takva JA mislim da je poremećaj.
Kad kažem da je poremećaj, ne mislim ništa uvredljivo.
Citat: |
no, to je vasa stvar.... ali, kad nekome kazete da je poremecen, vi ste ga uvrijedili, i da smo u pravnoj drzavi koja savrseno funkcionira po tom pitanju, vi bi trebali snositi posljedice za takve izjave
|
I to je svojevrsni sofizam i izvrtanje mojih riječi. Reći nekom da je poremećen u kolokvijalnom govoru implicira na mentalnu poremećenost teže vrste koja se manifestira raznim dementnim radnjama. Međutim, poremećaj se mož okarakterizirati i kao bilo što što odskače od prosjeka. U tom smislu kažem da je homoseksualnost poremećaj.
To što je znanstvena zajednica to proglasila "normalnim" i prirodnim, to nije ništa drugo zbog toga što je to "poremećaj za koji nema lijeka" i jednostavno je dio borbe homoseksualnih osoba za njihova prava, koja su im, uglavnom bila uskraćivana.
Ja ne kažem da bi se homoseksualci trebali liječiti, ali možda mislim da se u pojedinim slučajevima ne bi trebali u toj mjeri razbacivati s tim. Ponegdje su prekršivali mjeru.
Ne da mi se više lamentirat o tome.
jesi, po ovom pitanju
a sad, kad smo to rijesili, sjetimo se TEME ove rasprave, a to je bilo....
kako mlade koji zele stupiti u spolne odnose educirati odgovornom ponasanju
|
To je dio TEME, jer je objašnjenje, kojih sam ja dao sad već jedno deset, zbog čega Crkva je odobrava kontracepciju.
Plus, temu smo davno zaključili i ova se rasprava pretvorila u pljuvanje po Crkvi.
Dakle, ako još netko nije uspio uhvatiti moje mišljenje, definitivno za memoaids, a protiv starteen. Crkva ne propagira stvari koje su u okolnostima u kojima se mi nalazimo sigurne.
s tom razlikom da ce znanstvenik (i pri tome ne mislim na teologe i slicne) iznijeti svoje argumente manje zamrseno, i lakse ce se vidjeti vjerodostojnost
|
Ja nisam teolog, al kaj ti nisam u više navrata lijepo objasnio zašto i kako?
pa to je bas slatko
netko ubije covjeka
dodje u crkvu
iskreno se pokaje
i sve ce bit u redu????
|
NE, al
Neko se seksa prije braka
dođe u Crkvu
iskreno se pokaje
i sve će bit u redu.
Ili neko ubije čovjeka
Ode u zatvor
ddođeu Crkvu
iskreno se pokaje
i ide u raj.
opet izokrećeš činjenice.
psovanje je .... recimo grijeh (necu ulaziti u 'tezinu' grijeha)
iz jedne skupine ljudi koje sam promatrala (jedno 15tak) dobi cca 14 godina
svi su rekli da su na ispovijedi naveli psovanje kao grijeh
od toga jedna jedina osoba na povratku iz crkve (misa je bila iduci dan) nije nista opsovala, bilo u sali, bilo za ozbiljno
drustvo je promatrano manje od pola sata
ako se tako ponasaju djeca.... koja su defakto na pocetku svog zivota... kakav ce im se stav razviti kasnije?
|
A je li Crkva zasužna za taj stav? Prvo, psovanje je navika. Drugo, Crkva NIKAKO ne propagira način života bilo kakav i onda se ispovijediš i gotovo. Ispovijed je čin iskrenog pokajanja, nakon kojeg se obvezuješ da nećeš griješiti. I OPET IZOKREĆEŠ ČINJENICE! Upravo se o težini grijeha ovdje radi.
Nije da radiš kaj god hoćeš i ispovijediš se i sve je ok. Bit je u pružanju druge prilike. Ti radiš kaj god hoćeš i gređnik si, ispovijediš se i više ne radiš kaj god hoćeš. Ili radiš manje kaj god hoćeš.
Djeca koja psuju nije isto kao djeca koja ubijaju. Ili djeca koja čine druge strašne stvari. Bit je u tome da oni poslije ispovijedi ne bi trebali radit strašne stvari, i to im se kaže. Nije Crkva kriva, šta ljudi ispovijed shvaćaju praktično. Kužiš kaj hoću reć? Ma dobro ti mene kužiš
koliko ja znam, jedino sto crkva prizna je vjencanje u crkvi
prema tome, ljudi koji se zakonski obvezu na vjernost, ali ne i u crkvi, zapravo su jedan drugome lagali, zar ne?
ili, mislis li da zajednica dvije osobe ne moze kvalitetno funkcionirati osim ako ih crkva ne blagoslovi
ili, jos bolje, zar ljudi zbilja ocekuju da ce samim time sto je crkva rekla 'da' njihova veza postati sveta, i savrsena i ne znam sta sve ne....
i da, da ce beskrajno vjerovati jedan drugome smao zato jer su se vjencali u crkvi?
|
To je simbolika. Kad su rekli da u Crkvi, rekli su da bogu. A Crkva je veza s Bogom. I nije Crkva rekla da nego oni. A vjenčali su se u Crkvi zato jer su odlučili posvetiti svoju vezu, pred Bogom, jer vjeruju da je to, ako ništa drugo, jedan od načina da svoju vezu posvete, a kako je to kod njih tradicija, svoju vezu će posvetiti tako.
pitanje je bilo zasto oni to govore
nema to veze sa ikakvim shvacanjem
pitanje je postavljeno, nek odgovori onaj tko misli da zna odgovor
|
Ja mislim da znam odgovor. I mislim da sam ga više puta već dao.
A mislim da je i Mate, dapače činjenično naveo.
da, to je ideja
ali koliko je to zbilja istina, u tu necu ulaziti
samo cu podsjetiti na stvar koja se zove 'placanje oprosta'
koja i sada na neki nacin egzistira (ne u smislu placanja oprosta, vec u smislu generalnog placanja stvari koje bi kao trebale biti dobrovoljne) - recimo, ne mozes se vjencati u nekoj zupi ako ne placas barem odredjenu kolicinu novca prilikom posvecivanja domova (zar to ne bi trebao biti dobrovoljni prilog, a ne da postoji cjenik?)
ili, ako nisi krsten, a zelis se vjencati u crkvi, ne mozes se krstiti dok ne platis masne pare onome tko ce te krstiti, a onda odes u drugu zupu, doniras onoliko novaca koliko zelis u ime svog krstenja i vjencanja, i voila - krsten i vjencan bez prigovora
|
Gle, pare se daju da ne bi Crkva kao fizička institucija propala, to je čisto praktično. A kolko ljudi para potroše na svadbe općenito, to šta daju Crkvi je sića. Ako ti ne želiš, ja sam siguran da se sa svećenikom možeš dogovorit da te lijepo i tiho vjenča-besplatno. I ne postoji cjenik, prilog je dobrovoljan, samo su iznosi standardizirani i to ne od strane Crkve, nego zajednice. Prilog daješ župnoj zajednici, čiji si ti član.
Niko te ne sili da se vjenčaš. S druge strane, ako si član neke zajednice, religijske zajednice, davat ćeš prilog kakav god toj zajednici i prihvatit ćeš uvjete te zajednice. To nije represija, to je pravo izbora. Inače nisi član te zajednice, što je jednako tvoj izbor kao i suprotno. Crkva više nije mafija kakva je nekad bila, molim da se to ne osporava.
Općenito, mislim da bi bilo dobro od mene ne očekivat da ću u ovoj raspravi sudjelovati i dalje, jer se otrgnula kontroli.
i ti znas nasmijati covjeka
ja ne pricam samo o teoriji, vec o onome sto vidim
i pitam 'zasto'
i cekam da netko odgovori... i cekam i dalje...
|
A vidi, majke ti, kolko smo strana potrošili...I još ne vidiš odgovor?
hmda, slazem se...
podsjeti se sto je tema rasprave....
i o cemu se radi
|
to nije argument. i ti si skretala stoput s teme, ne samo tuđom krivicom.
VSego (napisa): |
Tvrdimo da neargumentirano brane slobodan sex i kontracepciju. Zasto? Ja sam naveo motive (nabijanje osjecaja krivnje, pohlepa za sto vecom sljedbom moc, novac, utjecaj,...). Taj dio mi nitko nije ni pokusao pobiti...
|
Možda tradicija...
kao motiv, mislim.
Etc.,etc.,etc.etc....itd...and on and on...
Ljudi, vi ste meni svi jako strašno dragi i simpatični i bijaše mi izuzetna čast i neopisivo iskustvo o ovome raspravljati s vama, ali ova je diskusija odavno izletjela iz svojih prvotnih okvira i pretvorila se u prepucavanje religijskim ili antireligijskim načelima u mnogočemu.
od mene
EOD Why can't we just all get along...?
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:06 uto, 10. 2. 2004 Naslov: Re: A nu mene! |
|
|
[quote="Blockflöte"]Plus, temu smo davno zaključili i ova se rasprava pretvorila u pljuvanje po Crkvi.
...
Općenito, mislim da bi bilo dobro od mene ne očekivat da ću u ovoj raspravi sudjelovati i dalje, jer se otrgnula kontroli.[/quote]
Zao mi je ako tako mislis. :( Ja sam pokusao iznijeti zdrave argumente zasto mislim da se sama Crkva i dan danas ponasa jako lose (da ne upotrijebim jaci izraz). :x
[quote="Blockflöte"][quote="vsego"]Tvrdimo da neargumentirano brane slobodan sex i kontracepciju. Zasto? Ja sam naveo motive (nabijanje osjecaja krivnje, pohlepa za sto vecom sljedbom moc, novac, utjecaj,...). Taj dio mi nitko nije ni pokusao pobiti...[/quote]
Možda tradicija...
kao motiv, mislim.[/quote]
Nisi shvatio moj argument... Mozemo navesti koliko hoces motiva za necije ponasanje... Meni osobno se moji cine najuvjerljivijima i tu me nitko nije razuvjerio! Samo to... 8)
[quote="Blockflöte"]EOD :BIG: Why can't we just all get along...?[/quote]
Sure, we can... :D Ne znam za druge, ali meni je odgovaralo izmijeniti razmisljanja o tako osjetljivoj temi s nekim tko zna razumno razgovarati. Mislim da cemo se sloziti da je to rijetka pojava (na Forumu ili van njega)... :(
Moj zakljucak bi bio da se u teoriji solidno slazemo, ali se jako razilazimo u vidjenju praxe koju Crkva provodi... 8)
:wave:
P.S. Please, "[i]vsego[/i]" se pise sa svim malim slovima. Ipak je to Internet nick... ;)
Blockflöte (napisa): | Plus, temu smo davno zaključili i ova se rasprava pretvorila u pljuvanje po Crkvi.
...
Općenito, mislim da bi bilo dobro od mene ne očekivat da ću u ovoj raspravi sudjelovati i dalje, jer se otrgnula kontroli. |
Zao mi je ako tako mislis. Ja sam pokusao iznijeti zdrave argumente zasto mislim da se sama Crkva i dan danas ponasa jako lose (da ne upotrijebim jaci izraz).
Blockflöte (napisa): | vsego (napisa): | Tvrdimo da neargumentirano brane slobodan sex i kontracepciju. Zasto? Ja sam naveo motive (nabijanje osjecaja krivnje, pohlepa za sto vecom sljedbom moc, novac, utjecaj,...). Taj dio mi nitko nije ni pokusao pobiti... |
Možda tradicija...
kao motiv, mislim. |
Nisi shvatio moj argument... Mozemo navesti koliko hoces motiva za necije ponasanje... Meni osobno se moji cine najuvjerljivijima i tu me nitko nije razuvjerio! Samo to...
Blockflöte (napisa): | EOD Why can't we just all get along...? |
Sure, we can... Ne znam za druge, ali meni je odgovaralo izmijeniti razmisljanja o tako osjetljivoj temi s nekim tko zna razumno razgovarati. Mislim da cemo se sloziti da je to rijetka pojava (na Forumu ili van njega)...
Moj zakljucak bi bio da se u teoriji solidno slazemo, ali se jako razilazimo u vidjenju praxe koju Crkva provodi...
P.S. Please, "vsego" se pise sa svim malim slovima. Ipak je to Internet nick...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mLijekO Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 16:25 sri, 11. 2. 2004 Naslov: Re: A nu mene! |
|
|
[quote="Blockflöte"]Crkva pretpostavljam mora zadržati i određen politički utjecaj kako bi i dalje bila bar donekle sposobna obavljati osnovne zadatke koje si je postavila. Ako si mislio na otvaranje biznisa vatikanskim relikvijama, svi znamo kad se trgovalo relikvijama. Mislim da Crkva ne bi trebala biti baš pretjerano jaka financijska sila. [/quote]
[i]Svi znamo kad se trgovalo relikvijama[/i] Daj molim te. Sto ce im tolika materijalna dobra, ako teze duhovnim idealima? Mogu ih prodati i dati taj novac siromasnima ili za nest dobrotvorno. Ne bi ja tu nikakav biznis, vec samo prodati.
I mislim relikvije. Prva Bozja zapovjed? Jel je se netko sjecha? E pa onda im ne bi trebalo bit tesko odreci se relikvija i taj novac dati recimo u istrazivanje AIDS-a ili za pomoc oboljelima ili gladnima ili ... A ne dragati svoje zlato... [i]My precious![/i] :evil:
Crkva _je_ pretjerano jaka financijska sila! O tome ja i govorim. I te financije samo skuplja i skuplja. Sto, zar ce na sudnji dan Bogu pokloniti sve relikvije. To bi njemu trebalo nekaj znaciti?
[quote="Blockflöte"]EOD :BIG: Why can't we just all get along...?[/quote]
U svim stavovima? Ne!
Al to ne znaci da si nismo dobri. :D
Nego, zasto nitko od pro-STAR-TEEN ljudi nije komentirao ono moje da su trebali bit realni i ne imat STAR-TEEN jer(po meni, znanstvenicima(relevantnim za ovu stvar)) bi tako djeca bila sigurnija(obrazovanija o tome kako se stititi). Mislim, na ono da Bog ne gleda na slijepo postovanje dogmi vec na ono sto se dogodi kao posljedica vasih djela. Ma napisal sam u svom proslom postu detaljno, pa procitajte. :?: :?: :?:
Blockflöte (napisa): | Crkva pretpostavljam mora zadržati i određen politički utjecaj kako bi i dalje bila bar donekle sposobna obavljati osnovne zadatke koje si je postavila. Ako si mislio na otvaranje biznisa vatikanskim relikvijama, svi znamo kad se trgovalo relikvijama. Mislim da Crkva ne bi trebala biti baš pretjerano jaka financijska sila. |
Svi znamo kad se trgovalo relikvijama Daj molim te. Sto ce im tolika materijalna dobra, ako teze duhovnim idealima? Mogu ih prodati i dati taj novac siromasnima ili za nest dobrotvorno. Ne bi ja tu nikakav biznis, vec samo prodati.
I mislim relikvije. Prva Bozja zapovjed? Jel je se netko sjecha? E pa onda im ne bi trebalo bit tesko odreci se relikvija i taj novac dati recimo u istrazivanje AIDS-a ili za pomoc oboljelima ili gladnima ili ... A ne dragati svoje zlato... My precious!
Crkva _je_ pretjerano jaka financijska sila! O tome ja i govorim. I te financije samo skuplja i skuplja. Sto, zar ce na sudnji dan Bogu pokloniti sve relikvije. To bi njemu trebalo nekaj znaciti?
Blockflöte (napisa): | EOD Why can't we just all get along...? |
U svim stavovima? Ne!
Al to ne znaci da si nismo dobri.
Nego, zasto nitko od pro-STAR-TEEN ljudi nije komentirao ono moje da su trebali bit realni i ne imat STAR-TEEN jer(po meni, znanstvenicima(relevantnim za ovu stvar)) bi tako djeca bila sigurnija(obrazovanija o tome kako se stititi). Mislim, na ono da Bog ne gleda na slijepo postovanje dogmi vec na ono sto se dogodi kao posljedica vasih djela. Ma napisal sam u svom proslom postu detaljno, pa procitajte.
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 17:33 sri, 11. 2. 2004 Naslov: Re: A nu mene! |
|
|
[quote="Blockflöte"][quote="Nesi"]
[/quote]
Don't be so sure :wink: [/quote]
i to sto kazes
[quote="Blockflöte"][quote="Nesi"]
[/quote]
Nepotrebna doza agresivnosti. Ne znam što Crkva tim ljudima radi, stvarno ne znam, da znam sad bih komentirao. Imaš još tisuće i tisuće organizacija, možda ne toliko, koje rade i gore stvari pa ih se ne kažnjava. [/quote]
ali sad pricamo o jednoj jedinoj organizaciji koja bi trebala biti nit vodilja i uzor svojim sljedbenicima
ako se ona ne ponasa u skladu s moralom, kako uopce mozemo ista takvo ocekivati od ostalih vjernika i sljedbenika
[quote="Blockflöte"]Nesi, jesi ti možda razočarani katolik, bez uvrede pitam, kad tolko mrziš Crkvu. Nemoj osuđivat iz principa, budi objektivna. Pretpostavljam šta eš mi na ovo odgovorit, ne trudi se, poštujem tvoje mišljenje.[/quote]
za razliku od nekih ja ne ignoriram pitanja koja idu direktno mene (nije bitno na koga ciljam)
ja ne mrzim Crkvu, samo sam jako protiv bilokoje religije koja zatupljuje zdrav razum, a Crkva je jedna od mnogih koje tako dozivljavam
i objektivna sam
samo sto se moje objektivno i tvoje objektivno ipak mogu ne slagati, slazes li se? :g:
[quote="Blockflöte"]Ja ne kažem da bi se homoseksualci trebali liječiti, ali možda mislim da se u pojedinim slučajevima ne bi trebali u toj mjeri razbacivati s tim. Ponegdje su prekršivali mjeru. [/quote]
slazem se... ali kadkad svi pretjeraju.... :g:
[quote="Blockflöte"]Dakle, ako još netko nije uspio uhvatiti moje mišljenje, definitivno za memoaids, a protiv starteen. Crkva ne propagira stvari koje su u okolnostima u kojima se mi nalazimo sigurne.[/quote]
a zasto si onda non stop branio i objasnjavao vecinu stavova Crkve o spornoj temi, kad se eto, i sam s nekima od njih ne slazes?
[quote="Blockflöte"][quote="Nesi"]pa to je bas slatko netko ubije covjeka dodje u crkvu iskreno se pokaje i sve ce bit u redu???? [/quote]
NE, al Neko se seksa prije braka dođe u Crkvu iskreno se pokaje i sve će bit u redu.
Ili neko ubije čovjeka Ode u zatvor ddođeu Crkvu iskreno se pokaje i ide u raj.
opet izokrećeš činjenice. [/quote]
mislim da ih ne izokrecem... ljudi se zbilja ponasaju tako... pop = psihic... odu tamo nekamo, ispricaju sto imaju, olaksaju si savjest i misle da je sada sve u redu...
[quote="Blockflöte"][quote="Nesi"]psovanje je .... recimo grijeh (necu ulaziti u 'tezinu' grijeha) (cut)
ako se tako ponasaju djeca.... koja su defakto na pocetku svog zivota... kakav ce im se stav razviti kasnije? [/quote]
A je li Crkva zasužna za taj stav?[/quote]
mozda je zsaluzna sto svojim sljedbenicima nije uspjela usaditi neke temeljne vrijednosti
znaci, mozda ne radi dobro?
ili joj nije stalo... ?
[quote="Blockflöte"] Prvo, psovanje je navika.[/quote]
to je tragicno
pogotovo za nekog tko tvrdi da je vjernik, ne mislis li?
(ne mislim sad na tebe, vec opcenito na ljude koji se izjasnjavaju kao katolici)
[quote="Blockflöte"] Drugo, Crkva NIKAKO ne propagira način života bilo kakav i onda se ispovijediš i gotovo. Ispovijed je čin iskrenog pokajanja, nakon kojeg se obvezuješ da nećeš griješiti. I OPET IZOKREĆEŠ ČINJENICE! Upravo se o težini grijeha ovdje radi.[/quote]
ne izokrecem
samo ti pokusavam reci kako to funkcionira u stvarnosti kod vecine ljudi
[quote="Blockflöte"]Nije da radiš kaj god hoćeš i ispovijediš se i sve je ok. Bit je u pružanju druge prilike. Ti radiš kaj god hoćeš i gređnik si, ispovijediš se i više ne radiš kaj god hoćeš. Ili radiš manje kaj god hoćeš.[/quote]
slazem se da bi tako trebalo biti
i bilo bi lijepo kad bi bilo tako
[quote="Blockflöte"]Djeca koja psuju nije isto kao djeca koja ubijaju. Ili djeca koja čine druge strašne stvari. Bit je u tome da oni poslije ispovijedi ne bi trebali radit strašne stvari, i to im se kaže. Nije Crkva kriva, šta ljudi ispovijed shvaćaju praktično. Kužiš kaj hoću reć? Ma dobro ti mene kužiš[/quote]
ali, djeca koja psuju i ispovijed dozivljavaju kao nesto sto ide prije hostije i nakon toga mogu po starom ce kasnije biti ljudi kojima ce ispovijed biti nesto sto dolazi prije hostije i dalje sve po starom
pricam o mentalitetu i svjetonazoru... o realnosti... ne o onome kako je zamisljeno da bi to trebalo funkcionirati
[quote="Blockflöte"][quote="Nesi"]koliko ja znam, jedino sto crkva prizna je vjencanje u crkvi
i da, da ce beskrajno vjerovati jedan drugome smao zato jer su se vjencali u crkvi? [/quote]
To je simbolika. Kad su rekli da u Crkvi, rekli su da bogu. A Crkva je veza s Bogom. I nije Crkva rekla da nego oni. [/quote]
pod ovime sam misliila da se Crkva/Bog stogod slozilo s njihovom odlukom
[quote="Blockflöte"]A vjenčali su se u Crkvi zato jer su odlučili posvetiti svoju vezu, pred Bogom, jer vjeruju da je to, ako ništa drugo, jedan od načina da svoju vezu posvete, a kako je to kod njih tradicija, svoju vezu će posvetiti tako.[/quote]
a posvecena veza = dobra veza?
i neposvecena veza = losa veza?
c'mon...
[quote="Blockflöte"]Gle, pare se daju da ne bi Crkva kao fizička institucija propala, to je čisto praktično. A kolko ljudi para potroše na svadbe općenito, to šta daju Crkvi je sića. Ako ti ne želiš, ja sam siguran da se sa svećenikom možeš dogovorit da te lijepo i tiho vjenča-besplatno. I ne postoji cjenik, prilog je dobrovoljan, samo su iznosi standardizirani i to ne od strane Crkve, nego zajednice. Prilog daješ župnoj zajednici, čiji si ti član.[/quote]
nice, a zasto onda postoji cjenik i pop te popreko gleda ako ne das odredjenu svotu ili te javno proziva na misi jer eto nisi dao koliko su svi ostali dali?
Blockflöte (napisa): | Nesi (napisa): |
|
Don't be so sure |
i to sto kazes
Blockflöte (napisa): | Nesi (napisa): |
|
Nepotrebna doza agresivnosti. Ne znam što Crkva tim ljudima radi, stvarno ne znam, da znam sad bih komentirao. Imaš još tisuće i tisuće organizacija, možda ne toliko, koje rade i gore stvari pa ih se ne kažnjava. |
ali sad pricamo o jednoj jedinoj organizaciji koja bi trebala biti nit vodilja i uzor svojim sljedbenicima
ako se ona ne ponasa u skladu s moralom, kako uopce mozemo ista takvo ocekivati od ostalih vjernika i sljedbenika
Blockflöte (napisa): | Nesi, jesi ti možda razočarani katolik, bez uvrede pitam, kad tolko mrziš Crkvu. Nemoj osuđivat iz principa, budi objektivna. Pretpostavljam šta eš mi na ovo odgovorit, ne trudi se, poštujem tvoje mišljenje. |
za razliku od nekih ja ne ignoriram pitanja koja idu direktno mene (nije bitno na koga ciljam)
ja ne mrzim Crkvu, samo sam jako protiv bilokoje religije koja zatupljuje zdrav razum, a Crkva je jedna od mnogih koje tako dozivljavam
i objektivna sam
samo sto se moje objektivno i tvoje objektivno ipak mogu ne slagati, slazes li se?
Blockflöte (napisa): | Ja ne kažem da bi se homoseksualci trebali liječiti, ali možda mislim da se u pojedinim slučajevima ne bi trebali u toj mjeri razbacivati s tim. Ponegdje su prekršivali mjeru. |
slazem se... ali kadkad svi pretjeraju....
Blockflöte (napisa): | Dakle, ako još netko nije uspio uhvatiti moje mišljenje, definitivno za memoaids, a protiv starteen. Crkva ne propagira stvari koje su u okolnostima u kojima se mi nalazimo sigurne. |
a zasto si onda non stop branio i objasnjavao vecinu stavova Crkve o spornoj temi, kad se eto, i sam s nekima od njih ne slazes?
Blockflöte (napisa): | Nesi (napisa): | pa to je bas slatko netko ubije covjeka dodje u crkvu iskreno se pokaje i sve ce bit u redu???? |
NE, al Neko se seksa prije braka dođe u Crkvu iskreno se pokaje i sve će bit u redu.
Ili neko ubije čovjeka Ode u zatvor ddođeu Crkvu iskreno se pokaje i ide u raj.
opet izokrećeš činjenice. |
mislim da ih ne izokrecem... ljudi se zbilja ponasaju tako... pop = psihic... odu tamo nekamo, ispricaju sto imaju, olaksaju si savjest i misle da je sada sve u redu...
Blockflöte (napisa): | Nesi (napisa): | psovanje je .... recimo grijeh (necu ulaziti u 'tezinu' grijeha) (cut)
ako se tako ponasaju djeca.... koja su defakto na pocetku svog zivota... kakav ce im se stav razviti kasnije? |
A je li Crkva zasužna za taj stav? |
mozda je zsaluzna sto svojim sljedbenicima nije uspjela usaditi neke temeljne vrijednosti
ili joj nije stalo... ?
Blockflöte (napisa): | Prvo, psovanje je navika. |
to je tragicno
(ne mislim sad na tebe, vec opcenito na ljude koji se izjasnjavaju kao katolici)
Blockflöte (napisa): | Drugo, Crkva NIKAKO ne propagira način života bilo kakav i onda se ispovijediš i gotovo. Ispovijed je čin iskrenog pokajanja, nakon kojeg se obvezuješ da nećeš griješiti. I OPET IZOKREĆEŠ ČINJENICE! Upravo se o težini grijeha ovdje radi. |
ne izokrecem
samo ti pokusavam reci kako to funkcionira u stvarnosti kod vecine ljudi
Blockflöte (napisa): | Nije da radiš kaj god hoćeš i ispovijediš se i sve je ok. Bit je u pružanju druge prilike. Ti radiš kaj god hoćeš i gređnik si, ispovijediš se i više ne radiš kaj god hoćeš. Ili radiš manje kaj god hoćeš. |
slazem se da bi tako trebalo biti
i bilo bi lijepo kad bi bilo tako
Blockflöte (napisa): | Djeca koja psuju nije isto kao djeca koja ubijaju. Ili djeca koja čine druge strašne stvari. Bit je u tome da oni poslije ispovijedi ne bi trebali radit strašne stvari, i to im se kaže. Nije Crkva kriva, šta ljudi ispovijed shvaćaju praktično. Kužiš kaj hoću reć? Ma dobro ti mene kužiš |
ali, djeca koja psuju i ispovijed dozivljavaju kao nesto sto ide prije hostije i nakon toga mogu po starom ce kasnije biti ljudi kojima ce ispovijed biti nesto sto dolazi prije hostije i dalje sve po starom
pricam o mentalitetu i svjetonazoru... o realnosti... ne o onome kako je zamisljeno da bi to trebalo funkcionirati
Blockflöte (napisa): | Nesi (napisa): | koliko ja znam, jedino sto crkva prizna je vjencanje u crkvi
i da, da ce beskrajno vjerovati jedan drugome smao zato jer su se vjencali u crkvi? |
To je simbolika. Kad su rekli da u Crkvi, rekli su da bogu. A Crkva je veza s Bogom. I nije Crkva rekla da nego oni. |
Blockflöte (napisa): | A vjenčali su se u Crkvi zato jer su odlučili posvetiti svoju vezu, pred Bogom, jer vjeruju da je to, ako ništa drugo, jedan od načina da svoju vezu posvete, a kako je to kod njih tradicija, svoju vezu će posvetiti tako. |
a posvecena veza = dobra veza?
i neposvecena veza = losa veza?
c'mon...
Blockflöte (napisa): | Gle, pare se daju da ne bi Crkva kao fizička institucija propala, to je čisto praktično. A kolko ljudi para potroše na svadbe općenito, to šta daju Crkvi je sića. Ako ti ne želiš, ja sam siguran da se sa svećenikom možeš dogovorit da te lijepo i tiho vjenča-besplatno. I ne postoji cjenik, prilog je dobrovoljan, samo su iznosi standardizirani i to ne od strane Crkve, nego zajednice. Prilog daješ župnoj zajednici, čiji si ti član. |
nice, a zasto onda postoji cjenik i pop te popreko gleda ako ne das odredjenu svotu ili te javno proziva na misi jer eto nisi dao koliko su svi ostali dali?
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:08 sri, 11. 2. 2004 Naslov: off topic |
|
|
[quote="Nesi"]nice, a zasto onda postoji cjenik i pop te popreko gleda ako ne das odredjenu svotu ili te javno proziva na misi jer eto nisi dao koliko su svi ostali dali?[/quote]
Ovo vidjeh tek kasnije. Gdje si vidjela da te gledaju tako? Ja nikad u crkvi ne dajem lemozinu (novac - to radi moja mama) pa me nitko nikada nije niti pogledao niti prozvao. "Pop" je izraz za pravoslavnog svećenika, by the way. Oni možda eventualno naglase da dobivaju premalo novca, jer ipak od toga žive. To što su pojedini svećenici (a to znači - ne svi) naučili na raskoš i sve manje od toga im je nezamislivo, to je stvar njega kao čovjeka, a nikako se ne smije gledati preko njega kao na svojstvo Crkve u cjelini. Isto vrijedi i za hrpu drugih negativnih stvari koje svećenici čine.
Nesi (napisa): | nice, a zasto onda postoji cjenik i pop te popreko gleda ako ne das odredjenu svotu ili te javno proziva na misi jer eto nisi dao koliko su svi ostali dali? |
Ovo vidjeh tek kasnije. Gdje si vidjela da te gledaju tako? Ja nikad u crkvi ne dajem lemozinu (novac - to radi moja mama) pa me nitko nikada nije niti pogledao niti prozvao. "Pop" je izraz za pravoslavnog svećenika, by the way. Oni možda eventualno naglase da dobivaju premalo novca, jer ipak od toga žive. To što su pojedini svećenici (a to znači - ne svi) naučili na raskoš i sve manje od toga im je nezamislivo, to je stvar njega kao čovjeka, a nikako se ne smije gledati preko njega kao na svojstvo Crkve u cjelini. Isto vrijedi i za hrpu drugih negativnih stvari koje svećenici čine.
_________________ "Veliki umovi raspravljaju o zamislima.
Prosječni umovi raspravljaju o događajima.
Mali umovi raspravljaju o ljudima."
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 3:09 čet, 12. 2. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Sirius"]
kao npr. organiziranje i znanstveno i socioloski neosnovanih fakultativnih predmeta te prisila na upisivanje istih, te neprimjereno ponasanje i blačenje konkurencije sa prepotentnom izjavom poput "bog nam je tako pokazao i on je na našoj strani" ?
[/quote]
U dvanaest godina svojeg školovanja nisam primijetio da je ijedan ateist, ili musliman(oni su dvije najčešće skupine nekatolika kod nas) morao odlaziti na katolički vjeronauk. Čak je i bilo slučajeva da katolici nisu pohađali te satove. To je i bit izraza fakultativni, tebi na izbor... U osnovnoj su muslimani išli na muslimanski vjeronauk, a ateisti su imali slobodan sat. U srednjoj su katolici išli na vjeronauk, a svi ostali na etiku. Gdje je tu prisila, osim od strane države da se mora izabrati bar jedan imbecilan predmet, umjesto da se uvede nešto drugo.
:OT:
[quote="vsego"]
Moj zakljucak bi bio da se u teoriji solidno slazemo, ali se jako razilazimo u vidjenju praxe koju Crkva provodi...
[/quote]
To je valjan zaključak :D
[quote="vsego"]
[/quote]
Oprosti, imat ću to na umu, ubuduće :)
[quote="mlijeko"]
ja mislim da ste se vi svi malo zanijeli, a pogotovo ivančica i flote...
[/quote]
Nisam se ja zanio, ja samo mogu puno pisat.
[quote="steel"]
[/quote]
Nisam u toj mjeri stekao taj dojam. Očito nije dovoljno jaka da tim novcem uzdržava svoje pojedinačne župne jedinice.
[quote="Nesi"]
samo sto se moje objektivno i tvoje objektivno ipak mogu ne slagati, slazes li se?
[/quote]
I objektivno i subjektivno :)
[quote="Nesi"]
[/quote]
One s kojima se slažem sam branio, a ostale objašnjavao :D
[quote="Nesi"]
[/quote]
Ljudi su stoka. To ćeš često od mene čuti.
[quote="Nesi"]
ili joj nije stalo... ?
[/quote]
Iz mog iskustva, Crkva baš tu ne može mnogo, jer se takve vrijednosti usađuju u obitelji.
[quote="Nesi"]
Blockflöte (napisa):
Prvo, psovanje je navika.
to je tragicno
[/quote]
Da, al ljudi su stoka.
[quote="Nesi"]
[/quote]
to su sad finese. tu veliku ulogu igra i simbolika i tradicija.
[quote]
[/quote]
A ljudi moraju od nečeg živjet...
Evo, opet sam postao na ovaj topic...
:boliglava:
:)
Sirius (napisa): |
kao npr. organiziranje i znanstveno i socioloski neosnovanih fakultativnih predmeta te prisila na upisivanje istih, te neprimjereno ponasanje i blačenje konkurencije sa prepotentnom izjavom poput "bog nam je tako pokazao i on je na našoj strani" ?
|
U dvanaest godina svojeg školovanja nisam primijetio da je ijedan ateist, ili musliman(oni su dvije najčešće skupine nekatolika kod nas) morao odlaziti na katolički vjeronauk. Čak je i bilo slučajeva da katolici nisu pohađali te satove. To je i bit izraza fakultativni, tebi na izbor... U osnovnoj su muslimani išli na muslimanski vjeronauk, a ateisti su imali slobodan sat. U srednjoj su katolici išli na vjeronauk, a svi ostali na etiku. Gdje je tu prisila, osim od strane države da se mora izabrati bar jedan imbecilan predmet, umjesto da se uvede nešto drugo.
vsego (napisa): |
|
To je valjan zaključak
vsego (napisa): |
|
Oprosti, imat ću to na umu, ubuduće
mlijeko (napisa): |
ja mislim da ste se vi svi malo zanijeli, a pogotovo ivančica i flote...
|
Nisam se ja zanio, ja samo mogu puno pisat.
steel (napisa): |
|
Nisam u toj mjeri stekao taj dojam. Očito nije dovoljno jaka da tim novcem uzdržava svoje pojedinačne župne jedinice.
|
I objektivno i subjektivno
|
One s kojima se slažem sam branio, a ostale objašnjavao
|
Ljudi su stoka. To ćeš često od mene čuti.
ili joj nije stalo... ?
|
Iz mog iskustva, Crkva baš tu ne može mnogo, jer se takve vrijednosti usađuju u obitelji.
Blockflöte (napisa):
Prvo, psovanje je navika.
to je tragicno
|
Da, al ljudi su stoka.
|
to su sad finese. tu veliku ulogu igra i simbolika i tradicija.
Citat: |
|
A ljudi moraju od nečeg živjet...
Evo, opet sam postao na ovaj topic...
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:13 pet, 2. 4. 2004 Naslov: |
|
|
Za one koji ne citaju Globus, tamo jednu od kolumna ("[i]Ugovor s Đavlom[/i]") pise legendarni Feralovac, :bow: Boris Dezulovic. :bow:
Tema kolumne u danasnjem Globusu je prijevara koju je Katolicka Crkva izvela sa [i]sexyfonovima[/i]. :shock: Meni je text bio jako zabavan, pa sam zamolio autora dozvolu za objavu i elektronsku verziju.
Odmah sam dobio i taj text i jedan nesto stariji, =D> na temu filma o abortusu o kojem smo ovdje pricali (onaj koji se prikazivao po skolama :roll:).[list][*][url=http://degiorgi.math.hr/forum/images/posts/dezulovic-206.html]Abortus[/url], 26.2.2004.
[*][url=http://degiorgi.math.hr/forum/images/posts/dezulovic-211.html]Sexy telefoni[/url], 2.4.2004.[/list:u]
[color=darkred]Molim da ne raspacavate clanke bez eksplicitne dozvole autora[/color] :!:
Ujedno, proslijedjujem i pozdrave autora: :D
[quote="Boris Dezulovic"]Naravno da tekst moze. Saljem ga u attachmentu, [b]uz pozdrave cijeloj ekipi s PMF-a.[/b][/quote]
Uz zahvalu autoru,
V.
P.S. [b]Disklejmer:[/b] Textovi su javno dostupni u Globusu (datumi navedeni) i autorski su rad autora B. Dezulovica. Ja sam ih ovdje stavio (uz dozvolu autora) jer smatram da imaju veze s raspravom. Textovi ne odrazavaju nuzno moje stavove :!: Takodjer, ne odgovaram za informacije koje su dane u clancima :!: Osobno, vjerujem autoru, ali navedene informacije [b]nisam provjeravao[/b] :!:
Za one koji ne citaju Globus, tamo jednu od kolumna ("Ugovor s Đavlom") pise legendarni Feralovac, Boris Dezulovic.
Tema kolumne u danasnjem Globusu je prijevara koju je Katolicka Crkva izvela sa sexyfonovima. Meni je text bio jako zabavan, pa sam zamolio autora dozvolu za objavu i elektronsku verziju.
Odmah sam dobio i taj text i jedan nesto stariji, na temu filma o abortusu o kojem smo ovdje pricali (onaj koji se prikazivao po skolama ).
Molim da ne raspacavate clanke bez eksplicitne dozvole autora
Ujedno, proslijedjujem i pozdrave autora:
Boris Dezulovic (napisa): | Naravno da tekst moze. Saljem ga u attachmentu, uz pozdrave cijeloj ekipi s PMF-a. |
Uz zahvalu autoru,
V.
P.S. Disklejmer: Textovi su javno dostupni u Globusu (datumi navedeni) i autorski su rad autora B. Dezulovica. Ja sam ih ovdje stavio (uz dozvolu autora) jer smatram da imaju veze s raspravom. Textovi ne odrazavaju nuzno moje stavove Takodjer, ne odgovaram za informacije koje su dane u clancima Osobno, vjerujem autoru, ali navedene informacije nisam provjeravao
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:14 pon, 5. 4. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]A šta bi ti napravio da ja sad ovdje citiram Evanđelje ili tekstove teologa?[/quote]
Stavi kao link da ne ispadne preveliki post i nema problema. 8)
Jos ako bude vezano uz raspravu... :g:
Besides, ja sam vec dao i link na Bilbijske citate... tamo, na topicu o [i]Gay Prideu[/i]. 8)
:!: Ovo nije anti-Krscanski/Biblijski/stajaznam Forum :!:
Ja sam pobornik ljudskih sloboda i nemam nista protiv bilocijih uvjerenja, dok god ne ugrozavate prava/slobode/... drugih ljudi, Pravila ponašanja na Forumu i sl. Sounds fair to me. :)
:OT: A sto se autorskih prava na Bibliju tice... :-s Dovoljno je stara da ta prava vise ne postoje, cak i kad bi znali tko je autor... 8)
Zivac (napisa): | A šta bi ti napravio da ja sad ovdje citiram Evanđelje ili tekstove teologa? |
Stavi kao link da ne ispadne preveliki post i nema problema.
Jos ako bude vezano uz raspravu...
Besides, ja sam vec dao i link na Bilbijske citate... tamo, na topicu o Gay Prideu.
Ovo nije anti-Krscanski/Biblijski/stajaznam Forum
Ja sam pobornik ljudskih sloboda i nemam nista protiv bilocijih uvjerenja, dok god ne ugrozavate prava/slobode/... drugih ljudi, Pravila ponašanja na Forumu i sl. Sounds fair to me.
A sto se autorskih prava na Bibliju tice... Dovoljno je stara da ta prava vise ne postoje, cak i kad bi znali tko je autor...
|
|
[Vrh] |
|
divERgenT Forumaš(ica)

|
Postano: 3:38 uto, 6. 4. 2004 Naslov: |
|
|
mislim ovim matematicarima treba objasnit beskonacnost i svi su ateisti....!! 1400 pregleda 100 poruka u 2 mjeseca
ja osobno nemam nista protiv crkve ni super stori starteena, nek rade sta oce dok nikog ne prisiljavaju da sudjeluje u tome.
ovo sa prikazivanjem abortusa granici sa odvratnoscu, al koliko sam shvatio radi se o individuama...
ja sam protiv izbacivanja vjeronauka iz skola, nakon svega mi hrvati dicimo se njegovanjem katolicanstva, al sam i za to da uvjek postoji nekva zamjena, kao etika...
to sto imaju par falseva (tezih) u vrijeme krize im nebi previse zamjerio, zna i crkvu uhvatit zuta minuta, tjedan, godina (il desetljece), al ovdje se radi o jednoj od glavnih znacajka nase kulture, pa bi ih trebalo pomoc a ne ukinut :!: :!: :!: [/u]
mislim ovim matematicarima treba objasnit beskonacnost i svi su ateisti....!! 1400 pregleda 100 poruka u 2 mjeseca
ja osobno nemam nista protiv crkve ni super stori starteena, nek rade sta oce dok nikog ne prisiljavaju da sudjeluje u tome.
ovo sa prikazivanjem abortusa granici sa odvratnoscu, al koliko sam shvatio radi se o individuama...
ja sam protiv izbacivanja vjeronauka iz skola, nakon svega mi hrvati dicimo se njegovanjem katolicanstva, al sam i za to da uvjek postoji nekva zamjena, kao etika...
to sto imaju par falseva (tezih) u vrijeme krize im nebi previse zamjerio, zna i crkvu uhvatit zuta minuta, tjedan, godina (il desetljece), al ovdje se radi o jednoj od glavnih znacajka nase kulture, pa bi ih trebalo pomoc a ne ukinut [/u]
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 9:42 sri, 7. 4. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="divERgenT"]nakon svega mi hrvati dicimo se njegovanjem katolicanstva[/quote]
Ja poludim na ovakve izjave. Zasto? [i]Hrvatski narod se dici svojim njegovanjem katolicanstva kroz povijest[/i] je jedna tvrdnja, ali ovo [i]mi hrvati[/i] mi odmah implicira, da nisi hrvat, ako se ne dicis krscanstvom (ne samo u proslosti, nego i danas svojim primjerom). A kontraprimjera ima. :roll:
[quote="divERgenT"]to sto imaju par falseva (tezih) u vrijeme krize im nebi previse zamjerio, zna i crkvu uhvatit zuta minuta, tjedan, godina (il desetljece)[/quote]
Tisucljece? :(
[quote="divERgenT"]al ovdje se radi o jednoj od glavnih znacajka nase kulture, pa bi ih trebalo pomoc a ne ukinut :!: :!: :!: [/u][/quote]
Apsolutno se ne slazem. Jedno je cuvati crkve (gradjevine) kao spomenike kulture, cuvati stare spise, znanje o starim obicajima,... A sasvim drugo je pokusavati zakonima tjerati ljude da budu katolici, podizati [i]famu[/i] da nisi [i]pravi[/i] hrvat ako nisi katolik, uvoditi vjeronauk u skole znajuci kakva su djeca i da ce mnoga djeca htjeti upisati (ili da ce ih roditelji upisati) na vjeronauk samo zato da ih druga djeca ne zadirkivaju. Ja to ne bi nazvao cuvanjem kulture nego prisilnim novacenjem vjernika. :evil:
Ja tome ne zelim pomagati. Zelim da se to zaustavi.
Ma mislim, stvar je u tome (bar kako ja to vidim) da kako ljudi postaju sve vise obrazovaniji, i znanje se sve vise siri, broj vjernika diljem svijeta pada (ne samo katolika) i onda razne religije posezu za sve radikalnijim nacinima da zadrze/pridobe [i]poklonike[/i]. Dobro sad tu onda dodju likovi poput W.-a i onih prije njega sa svojim imperijalizmom i oni s druge strane koji u nemoci pocinju vjerovati u svakakve [i]svete[/i] stvari ([i]sveti rat[/i], ne znam sto u ratu kao takvom ima biti sveto...). Pa se onda ovi koje predvodi/manipulira W pocnu bojati i iz straha se opet okrecu [i]Bogu[/i], tj. nekome tko ce ih spasiti jer su oni jadni nevini, a oni tamo ljudi ih mrze iz cista mira. :blju:
Ma, ja mislim, da kad ljudi jednom dodju na taj nivo, da veliki postotak stanovnistva postigne visoki stupanj obrazovanja, da ce religije nestati. Barem onakve kakve ih danas poznajemo, jer se ljudi u neznanju vise nece bojati nekog svevisnjeg kojem se moraju klanjati da bi im bilo dobro.
Mislim, ja sam tu oduvijek vidio paradoks - Bog je kao [i]super tip[/i], milostiv, neizmjerne dobrote... Pa zasto je onda toliko narcisoidan da je stvorio toliko ljudi da mu se klanjaju i da ga stuju (to je glavna odlika svih religija - [i]Stujte me, stujte me ili cete dobiti po njonji[/i]).
[size=9]Hmm, sad mi tu fali kontradikcija [i]smajli[/i]. Pa kako to da ga nemamo :blueshock:[/size]
Hmm, mozda bi Budizam trebalo izostaviti iz nekih gore tvrdnji... :-k
divERgenT (napisa): | nakon svega mi hrvati dicimo se njegovanjem katolicanstva |
Ja poludim na ovakve izjave. Zasto? Hrvatski narod se dici svojim njegovanjem katolicanstva kroz povijest je jedna tvrdnja, ali ovo mi hrvati mi odmah implicira, da nisi hrvat, ako se ne dicis krscanstvom (ne samo u proslosti, nego i danas svojim primjerom). A kontraprimjera ima.
divERgenT (napisa): | to sto imaju par falseva (tezih) u vrijeme krize im nebi previse zamjerio, zna i crkvu uhvatit zuta minuta, tjedan, godina (il desetljece) |
Tisucljece?
divERgenT (napisa): | al ovdje se radi o jednoj od glavnih znacajka nase kulture, pa bi ih trebalo pomoc a ne ukinut [/u] |
Apsolutno se ne slazem. Jedno je cuvati crkve (gradjevine) kao spomenike kulture, cuvati stare spise, znanje o starim obicajima,... A sasvim drugo je pokusavati zakonima tjerati ljude da budu katolici, podizati famu da nisi pravi hrvat ako nisi katolik, uvoditi vjeronauk u skole znajuci kakva su djeca i da ce mnoga djeca htjeti upisati (ili da ce ih roditelji upisati) na vjeronauk samo zato da ih druga djeca ne zadirkivaju. Ja to ne bi nazvao cuvanjem kulture nego prisilnim novacenjem vjernika.
Ja tome ne zelim pomagati. Zelim da se to zaustavi.
Ma mislim, stvar je u tome (bar kako ja to vidim) da kako ljudi postaju sve vise obrazovaniji, i znanje se sve vise siri, broj vjernika diljem svijeta pada (ne samo katolika) i onda razne religije posezu za sve radikalnijim nacinima da zadrze/pridobe poklonike. Dobro sad tu onda dodju likovi poput W.-a i onih prije njega sa svojim imperijalizmom i oni s druge strane koji u nemoci pocinju vjerovati u svakakve svete stvari (sveti rat, ne znam sto u ratu kao takvom ima biti sveto...). Pa se onda ovi koje predvodi/manipulira W pocnu bojati i iz straha se opet okrecu Bogu, tj. nekome tko ce ih spasiti jer su oni jadni nevini, a oni tamo ljudi ih mrze iz cista mira.
Ma, ja mislim, da kad ljudi jednom dodju na taj nivo, da veliki postotak stanovnistva postigne visoki stupanj obrazovanja, da ce religije nestati. Barem onakve kakve ih danas poznajemo, jer se ljudi u neznanju vise nece bojati nekog svevisnjeg kojem se moraju klanjati da bi im bilo dobro.
Mislim, ja sam tu oduvijek vidio paradoks - Bog je kao super tip, milostiv, neizmjerne dobrote... Pa zasto je onda toliko narcisoidan da je stvorio toliko ljudi da mu se klanjaju i da ga stuju (to je glavna odlika svih religija - Stujte me, stujte me ili cete dobiti po njonji).
Hmm, sad mi tu fali kontradikcija smajli. Pa kako to da ga nemamo
Hmm, mozda bi Budizam trebalo izostaviti iz nekih gore tvrdnji...
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
|