Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Optimum Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
matkec Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
PermutiranoPrase Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:43 uto, 18. 10. 2011 Naslov: |
|
|
Ovaj... Meni nije jasno, Bakić kaže da predamo samo konačna rješenja, bez postupka. Što je s dokazima, pa oni se svode na postupak i objašnjavanje, nema "konačnog rješenja"? Da jednostavno dam sve što sam pisala u dokazu ili da slijedim upute jednog kolege koji kaže da napišem samo zadnji red dokaza? :shock:
I usput može pomoć za 4.zadatak, očito mi je da ono vrijedi, znam i zašto, ali nemam blage veze zapisati i dokazati. :)
Ovaj... Meni nije jasno, Bakić kaže da predamo samo konačna rješenja, bez postupka. Što je s dokazima, pa oni se svode na postupak i objašnjavanje, nema "konačnog rješenja"? Da jednostavno dam sve što sam pisala u dokazu ili da slijedim upute jednog kolege koji kaže da napišem samo zadnji red dokaza?
I usput može pomoć za 4.zadatak, očito mi je da ono vrijedi, znam i zašto, ali nemam blage veze zapisati i dokazati.
Zadnja promjena: PermutiranoPrase; 15:58 uto, 18. 10. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
logikaus Forumaš(ica)
|
Postano: 17:33 uto, 18. 10. 2011 Naslov: . |
|
|
nego, imam par pitanja :)
jel prvi ide tak?
na koju foru se rjesava drugi? (to je ono di je nama kazalicki stavljao samo kvacice, jel xD)
i kaj s trecim? nekak mi je cudno ispalo to za bazu?
nego, imam par pitanja
jel prvi ide tak?
na koju foru se rjesava drugi? (to je ono di je nama kazalicki stavljao samo kvacice, jel xD)
i kaj s trecim? nekak mi je cudno ispalo to za bazu?
Description: |
|
Filesize: |
596.09 KB |
Viewed: |
384 Time(s) |
|
Description: |
|
Filesize: |
596.09 KB |
Viewed: |
311 Time(s) |
|
|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:29 uto, 18. 10. 2011 Naslov: |
|
|
Da, prvi ide tak nekak, ali nisam siguran dal bi to doneslo sve bodove na kolokviju. Jer je to ipak cisti racun, nema nikakve diskusije zasto je to baza, to je samo dokaz da su ti vektori linearno nezavisni. Fali jos onaj dio da je [tex]dim V^3(O) = 3[/tex], pa zbog toga i cinjenice da je taj skup vektora linearno nezavisan slijedi i da je on baza.
Ako je tak dovoljno pisati, onda super, al nisam bas siguran u to :D
[size=9][color=#999999]Added after 14 minutes:[/color][/size]
A kaj se tice drugog zadatka rjesava se ovak nekak:
Primjetimo da je [tex] dim P_n = n + 1 [/tex] te da skup [tex] A = \{1, t, t(t-1), ... , t(t-1)...(t-n+1)\} [/tex] ima [tex] n + 1 [/tex] elemenata. Zbog te cinjenice da bi [tex]A[/tex] bio baza dovoljno je pokazati da je on linearno nezavisan.
[tex] a_0 + a_1 t + a_2 t(t-1) + ... + a_n t(t-1)...(t-n+1) = 0 [/tex]
Kako je [tex] t(t-1)...(t-n+1) [/tex] jedini polinom n-tog stupnja, da bi vrijedila ta jednakost mora vrijediti [tex] a_n = 0 [/tex].
Sada je
[tex] a_0 + a_1 t + a_2 t(t-1) + ... + a_{n-1} t(t-1)...(t-n+2) = 0 [/tex]
Pa je i [tex] a_{n-1} = 0 [/tex].
Analogno vrijedi da je [tex] a_{n-2} = a_{n-3} = ... = a_0 = 0 [/tex], tj. skup A je linearno nezavisan pa je on i baza za vektorski prostor [tex] P_n [/tex]
(Neznam sad kak bude to dobro formatirano, posto nikad nisam pisal koristeci TeX. Nadam se da bu citljivo :D
[color=blue][b]Moderator:[/b] Grupiranje u TeXu napravis s viticastim zagradama. Editirah ti: umjesto [tex]a_n-1[/tex], sada imas [tex]a_{n-1}[/tex].[/color]
[size=9][color=#999999]Added after 17 minutes:[/color][/size]
skuzio sam, bas sam htio editirati :D
Da, prvi ide tak nekak, ali nisam siguran dal bi to doneslo sve bodove na kolokviju. Jer je to ipak cisti racun, nema nikakve diskusije zasto je to baza, to je samo dokaz da su ti vektori linearno nezavisni. Fali jos onaj dio da je [tex]dim V^3(O) = 3[/tex], pa zbog toga i cinjenice da je taj skup vektora linearno nezavisan slijedi i da je on baza.
Ako je tak dovoljno pisati, onda super, al nisam bas siguran u to
Added after 14 minutes:
Primjetimo da je [tex] dim P_n = n + 1 [/tex] te da skup [tex] A = \{1, t, t(t-1), ... , t(t-1)...(t-n+1)\} [/tex] ima [tex] n + 1 [/tex] elemenata. Zbog te cinjenice da bi [tex]A[/tex] bio baza dovoljno je pokazati da je on linearno nezavisan.
Kako je [tex] t(t-1)...(t-n+1) [/tex] jedini polinom n-tog stupnja, da bi vrijedila ta jednakost mora vrijediti [tex] a_n = 0 [/tex].
Sada je
Analogno vrijedi da je [tex] a_{n-2} = a_{n-3} = ... = a_0 = 0 [/tex], tj. skup A je linearno nezavisan pa je on i baza za vektorski prostor [tex] P_n [/tex]
(Neznam sad kak bude to dobro formatirano, posto nikad nisam pisal koristeci TeX. Nadam se da bu citljivo
Moderator: Grupiranje u TeXu napravis s viticastim zagradama. Editirah ti: umjesto [tex]a_n-1[/tex], sada imas [tex]a_{n-1}[/tex].
Added after 17 minutes:
skuzio sam, bas sam htio editirati
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
Postano: 20:31 uto, 18. 10. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="gflegar"]Da, prvi ide tak nekak, ali nisam siguran dal bi to doneslo sve bodove na kolokviju. Jer je to ipak cisti racun, nema nikakve diskusije zasto je to baza, to je samo dokaz da su ti vektori linearno nezavisni. Fali jos onaj dio da je [tex]dim V^3(O) = 3[/tex], pa zbog toga i cinjenice da je taj skup vektora linearno nezavisan slijedi i da je on baza.
Ako je tak dovoljno pisati, onda super, al nisam bas siguran u to :D
[size=9][color=#999999]Added after 14 minutes:[/color][/size]
Sada je
(Neznam sad kak bude to dobro formatirano, posto nikad nisam pisal koristeci TeX. Nadam se da bu citljivo :D
[color=blue][b]Moderator:[/b] Grupiranje u TeXu napravis s viticastim zagradama. Editirah ti: umjesto [tex]a_n-1[/tex], sada imas [tex]a_{n-1}[/tex].[/color][/quote]
Ovo je dobra argumentacija i rješenje. Ipak, za svaki slučaj, pišite što više možete u kolokviju. Ili, još bolje, raspitajte se kod svojih asistenata kakva se argumentacija od vas očekuje (s obzirom da ipak oni ispravljaju zadatke, oni će ujedno i najbolje znati). :)
gflegar (napisa): | Da, prvi ide tak nekak, ali nisam siguran dal bi to doneslo sve bodove na kolokviju. Jer je to ipak cisti racun, nema nikakve diskusije zasto je to baza, to je samo dokaz da su ti vektori linearno nezavisni. Fali jos onaj dio da je [tex]dim V^3(O) = 3[/tex], pa zbog toga i cinjenice da je taj skup vektora linearno nezavisan slijedi i da je on baza.
Ako je tak dovoljno pisati, onda super, al nisam bas siguran u to
Added after 14 minutes:
Sada je
(Neznam sad kak bude to dobro formatirano, posto nikad nisam pisal koristeci TeX. Nadam se da bu citljivo
Moderator: Grupiranje u TeXu napravis s viticastim zagradama. Editirah ti: umjesto [tex]a_n-1[/tex], sada imas [tex]a_{n-1}[/tex]. |
Ovo je dobra argumentacija i rješenje. Ipak, za svaki slučaj, pišite što više možete u kolokviju. Ili, još bolje, raspitajte se kod svojih asistenata kakva se argumentacija od vas očekuje (s obzirom da ipak oni ispravljaju zadatke, oni će ujedno i najbolje znati).
|
|
[Vrh] |
|
logikaus Forumaš(ica)
|
Postano: 20:49 uto, 18. 10. 2011 Naslov: |
|
|
joj, isse, kaj si ti tu sve nažvrljal xD
mislim hvala, fkt, budem si to proucila, jer nije da mi je sad odma sve jasno ^^
ja sam si pogledala kak smo mi to radili al mi to nije bas pomoglo u rjesavanji
jedva da znam one obicne jednadžbe rjesavati :D
al valjda budem do kolokvija to polovila =)
joj, isse, kaj si ti tu sve nažvrljal xD
mislim hvala, fkt, budem si to proucila, jer nije da mi je sad odma sve jasno ^^
ja sam si pogledala kak smo mi to radili al mi to nije bas pomoglo u rjesavanji
jedva da znam one obicne jednadžbe rjesavati
al valjda budem do kolokvija to polovila =)
|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
jajce Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Spol:
|
Postano: 16:56 sri, 19. 10. 2011 Naslov: |
|
|
Ja sam tako stavila, mislim da je to ok. Dokažeš linearnu nezavisnost (baza je sustav izvodnica koji je linearno nezavisan).
Kako je to prostor V3(O), a i zadana je jedna baza (a,b,c) za njega, odmah sa sigurnošću možemo reći da je dimenzija tog prostora 3 i da svaka baza tog prostora mora imati 3 vektora. Zadani skup ima 3 vektora, lin. nezavisan je, pa je baza.
Nego, 4.? :)
Ja sam tako stavila, mislim da je to ok. Dokažeš linearnu nezavisnost (baza je sustav izvodnica koji je linearno nezavisan).
Kako je to prostor V3(O), a i zadana je jedna baza (a,b,c) za njega, odmah sa sigurnošću možemo reći da je dimenzija tog prostora 3 i da svaka baza tog prostora mora imati 3 vektora. Zadani skup ima 3 vektora, lin. nezavisan je, pa je baza.
Nego, 4.?
|
|
[Vrh] |
|
jema Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
boksi Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:06 sri, 19. 10. 2011 Naslov: |
|
|
može se izbaciti samo (6,2,13),
ovim postupkom pokazuješ lin. nezavisnost ili zavisnost
dakle, za (6,2,13)
A(1,1,1)+B(2,1,3)+C(3,1,7)=(6,2,13)
i onda raspisuj, nema ti druge...
A+2B+3C=6
A+B+C=2
A+3B+7Y=13 ...
uostalom, čini mi se da je logikaus ili netko već tu cijeli zadatak postao/la, pa ne znam zašto ovo pišem uopće.
može se izbaciti samo (6,2,13),
ovim postupkom pokazuješ lin. nezavisnost ili zavisnost
dakle, za (6,2,13)
A(1,1,1)+B(2,1,3)+C(3,1,7)=(6,2,13)
i onda raspisuj, nema ti druge...
A+2B+3C=6
A+B+C=2
A+3B+7Y=13 ...
uostalom, čini mi se da je logikaus ili netko već tu cijeli zadatak postao/la, pa ne znam zašto ovo pišem uopće.
|
|
[Vrh] |
|
logikaus Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pedro Forumaš(ica)
|
|