Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
zrzy. Gost
|
Postano: 1:56 pet, 28. 1. 2005 Naslov: Koje su obaveze financiranih studentskih projekata? |
|
|
[quote="anamari"]Na zalost, postoji samo Limes br. 1. Taj broj je izdan prije dvije-tri godine, a nakon toga SZ nije uspio izdati jos koji broj. Glavni razlozi su nezainteresiranost studentske populacije da objavljuje clanke. Prodaja tog broja je isla prilicno slabo pa se na kraju vecina podijelila. SZ se sprema ove godine objaviti drugi broj (sudeci po proracunu), no kako ocekujemo smjene u SZ-MO, zapravo se ne zna sto ce od toga biti.
Tematski, Limes je uglavnom bilo lagano stivo, zapravo bez puno pravih hard core matematickih tema. Uglavnom tekstovi o natjecajnima i dogadajima vezanih uz fakultet, par saljivih studentskih prica i tak.
Tebi zelimo vise srece i nadam se da ce koji broj doci i do Zagreba tako da vidimo sto radite vi kolege u Osijeku.[/quote]
Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća.
[color=darkred][b]Admin edit:[/b] Splittano iz rasprave "[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=3316]Casopis[/url]".[/color] 8)
anamari (napisa): | Na zalost, postoji samo Limes br. 1. Taj broj je izdan prije dvije-tri godine, a nakon toga SZ nije uspio izdati jos koji broj. Glavni razlozi su nezainteresiranost studentske populacije da objavljuje clanke. Prodaja tog broja je isla prilicno slabo pa se na kraju vecina podijelila. SZ se sprema ove godine objaviti drugi broj (sudeci po proracunu), no kako ocekujemo smjene u SZ-MO, zapravo se ne zna sto ce od toga biti.
Tematski, Limes je uglavnom bilo lagano stivo, zapravo bez puno pravih hard core matematickih tema. Uglavnom tekstovi o natjecajnima i dogadajima vezanih uz fakultet, par saljivih studentskih prica i tak.
Tebi zelimo vise srece i nadam se da ce koji broj doci i do Zagreba tako da vidimo sto radite vi kolege u Osijeku. |
Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća.
Admin edit: Splittano iz rasprave "Casopis".
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 10:16 pet, 28. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="zrzy."]Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća.[/quote]
Prvo, (koliko je meni poznato) nisu dobili nista jer je tadasnji ministar ponistio proracun SZ. Drugo, Limesu je u tom proracunu dodijeljeno 5000 kn (trazilo se oko 10000 kn). Trece, ne radi se o projektu SUME nego je projekt prijavljen pod imenom anamari bez njezinog znanja. Prouci malo [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=514&start=71]literaturu[/url] :)
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn.
zrzy. (napisa): | Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća. |
Prvo, (koliko je meni poznato) nisu dobili nista jer je tadasnji ministar ponistio proracun SZ. Drugo, Limesu je u tom proracunu dodijeljeno 5000 kn (trazilo se oko 10000 kn). Trece, ne radi se o projektu SUME nego je projekt prijavljen pod imenom anamari bez njezinog znanja. Prouci malo literaturu
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:55 pet, 28. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"][quote="zrzy."]Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća.[/quote]
Prvo, (koliko je meni poznato) nisu dobili nista jer je tadasnji ministar ponistio proracun SZ. Drugo, Limesu je u tom proracunu dodijeljeno 5000 kn (trazilo se oko 10000 kn). Trece, ne radi se o projektu SUME nego je projekt prijavljen pod imenom anamari bez njezinog znanja. Prouci malo [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=514&start=71]literaturu[/url] :)
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn.[/quote]
'Ko zna, mozda sam i ove godine prijavila taj projekt. :wink:
krcko (napisa): | zrzy. (napisa): | Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća. |
Prvo, (koliko je meni poznato) nisu dobili nista jer je tadasnji ministar ponistio proracun SZ. Drugo, Limesu je u tom proracunu dodijeljeno 5000 kn (trazilo se oko 10000 kn). Trece, ne radi se o projektu SUME nego je projekt prijavljen pod imenom anamari bez njezinog znanja. Prouci malo literaturu
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn. |
'Ko zna, mozda sam i ove godine prijavila taj projekt.
|
|
[Vrh] |
|
zrzy. Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:27 sub, 29. 1. 2005 Naslov: |
|
|
:OT:
1. Zrzy, ti ovdje imas acc... :-s Use it! 8)
2. Ako moze malo objasnjenje neupucenima (dakle, i meni): ako je Ministarstvo platilo 14kkn za nesto, ne ocekuje li se neki izvjestaj o ucinjenom? :-k A rezultata (tj. casopisa) nema... :?
1. Zrzy, ti ovdje imas acc... Use it!
2. Ako moze malo objasnjenje neupucenima (dakle, i meni): ako je Ministarstvo platilo 14kkn za nesto, ne ocekuje li se neki izvjestaj o ucinjenom? A rezultata (tj. casopisa) nema...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:02 sub, 29. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Hijena, citaj malo sto se pita... :evil: Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo [i]a priori[/i] otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled? :-k
Hijena, citaj malo sto se pita... Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo a priori otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:15 sub, 29. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Hijena, citaj malo sto se pita... :evil: Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo [i]a priori[/i] otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled? :-k[/quote]
aj...krivo se izrazih. dakle, AFAIK SUMA (i bilo koja druga udruga) prijavljuje svoje projekte SZ-u koji odlucuje da li ce novce dodijelit. Sveuciliste nema nista sa dodjelom novca kao ni ministarstvo. ministarstvo moze traziti financijski izvjestaj, ali ne od udruga studenata, vec samo od studentskog zbora. toliko sam ja uspio saznat iz Zakona.
vsego (napisa): | Hijena, citaj malo sto se pita... Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo a priori otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled?  |
aj...krivo se izrazih. dakle, AFAIK SUMA (i bilo koja druga udruga) prijavljuje svoje projekte SZ-u koji odlucuje da li ce novce dodijelit. Sveuciliste nema nista sa dodjelom novca kao ni ministarstvo. ministarstvo moze traziti financijski izvjestaj, ali ne od udruga studenata, vec samo od studentskog zbora. toliko sam ja uspio saznat iz Zakona.
|
|
[Vrh] |
|
mARio Forumaš(ica)

|
Postano: 9:35 sub, 29. 1. 2005 Naslov: |
|
|
IMHO to je veoma obiljna stvar, tj situacija u kojoj nije bash lagano i jednostavno djelovati, a da ne spominjem da sve oko dodjeljivanja novaca studentskim udrugama treba biti regulirano po nekim pravilima tj listama prioriteta...nekako sam nacuo da po zakonu pishe da svi trebaju dobiti barem nesto, jel?!?
uuglavnom, ono sto zelim reci, da je to jedan sistem, u kojem ti dobijesh pare, i u kojem ih morash dalje proslijediti po nekim kriterijima, da je to zapravo cist nevladin sketor, i tu bi trebale vrijediti NGOovske spike, prije svega, transparentnost plus naravno, obveza oko izvjestaja i pravdanja potrosenog novca. Sto je po mome misljenju teeeeesko ostvariti samo na razini SZa ZG sveuclista...no, vjerujem da se to itekako moze lijepo regulirati i dovesti u red, samo ako se hoce, i ako PB ne zasjedne na tron jos 2 godine.
no, sto reci nego lep pozdrav nashim (nadam se buducim) zastupnicima, bome imacete posla!! ;)
cya.
IMHO to je veoma obiljna stvar, tj situacija u kojoj nije bash lagano i jednostavno djelovati, a da ne spominjem da sve oko dodjeljivanja novaca studentskim udrugama treba biti regulirano po nekim pravilima tj listama prioriteta...nekako sam nacuo da po zakonu pishe da svi trebaju dobiti barem nesto, jel?!?
uuglavnom, ono sto zelim reci, da je to jedan sistem, u kojem ti dobijesh pare, i u kojem ih morash dalje proslijediti po nekim kriterijima, da je to zapravo cist nevladin sketor, i tu bi trebale vrijediti NGOovske spike, prije svega, transparentnost plus naravno, obveza oko izvjestaja i pravdanja potrosenog novca. Sto je po mome misljenju teeeeesko ostvariti samo na razini SZa ZG sveuclista...no, vjerujem da se to itekako moze lijepo regulirati i dovesti u red, samo ako se hoce, i ako PB ne zasjedne na tron jos 2 godine.
no, sto reci nego lep pozdrav nashim (nadam se buducim) zastupnicima, bome imacete posla!!
cya.
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 13:32 sub, 29. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Prvo jedna ne-nasiroko poznata obavijest :) a to je da se od ove godine novac za SZ isplacuje direktno iz proracuna a ne via MZOS-a.
Drugo, zakon nicime ne definira kako dobivene novce SZ mora raspodijeliti.
Trece, a volio bi cuti cinikovo (cim se probudi ;)) i zrzyevo misljenje oko toga, afaik, zakon o SZ-u ne definira sustav kontrole izvedenih projekata. Sa druge strane, tome se indirektno moze obratiti preko "nesavijesnog poslovanja" koji je definiran zakonom o financijama(?) i zakonom o racunovodstvu (koji pak vise-manje kaze da je racunovodja kriv za sve) koji ni Kutli nije uspio dokazati krivnju :lol: tako da.... :)
:OT:
Apropos zakona o racunovodstvu.. Nacuo sam, al se nazalost ne sijecam vise od kuda, da nam je faks neocekivano ostao bez par racunovodja?
Prvo jedna ne-nasiroko poznata obavijest a to je da se od ove godine novac za SZ isplacuje direktno iz proracuna a ne via MZOS-a.
Drugo, zakon nicime ne definira kako dobivene novce SZ mora raspodijeliti.
Trece, a volio bi cuti cinikovo (cim se probudi ) i zrzyevo misljenje oko toga, afaik, zakon o SZ-u ne definira sustav kontrole izvedenih projekata. Sa druge strane, tome se indirektno moze obratiti preko "nesavijesnog poslovanja" koji je definiran zakonom o financijama(?) i zakonom o racunovodstvu (koji pak vise-manje kaze da je racunovodja kriv za sve) koji ni Kutli nije uspio dokazati krivnju tako da....
Apropos zakona o racunovodstvu.. Nacuo sam, al se nazalost ne sijecam vise od kuda, da nam je faks neocekivano ostao bez par racunovodja?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
Postano: 20:27 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]:OT:
1. Zrzy, ti ovdje imas acc... :-s Use it! 8)
2. Ako moze malo objasnjenje neupucenima (dakle, i meni): ako je Ministarstvo platilo 14kkn za nesto, ne ocekuje li se neki izvjestaj o ucinjenom? :-k A rezultata (tj. casopisa) nema... :?[/quote]
Očekuje se, no to se može riješiti na nekoliko načina.
a) mogu si nabavit račune od nekog drugog časopisa i to staviti u financijski izvještaj. u ministarstvu sigurno neće provjeravati jel časopis stvarno izdan i tražiti da ga vide. njima je bitno da mogu prema državi opravdati tu lovu. a 14 tisuća kuna im je sića pa neće gubit vrijeme na to, vidjet će račune i to će im biti dosta. (iskreno, sumnjam u ovu soluciju)
b) može se prenamijeniti ta lova. molba za prenamjenu se šalje u zbor, onda o tome odlučuje skupština, a sve se takve molbe rješavaju uglavnom pozitivno i bez rasprave. A možeš tražiti prenamjenu za što god hoćeš.
No, što sam ja ustvari htio reći: ako je jednom časopisu dodijeljena lova lane, a on nije izašao, dakle lova nije potrošena ili je potrošena na nešto drugo, po kakvoj se onda osnovi daje tom istom časopisu opet lova ove godine i to još 20 tisuća više? Ja sam član povjerenstva za dodjelu para za projekte na FF-u otkad isti postoji (dakle, zadnje 3-4 godine). Mi smo imali sličan slučaj. Dali smo pare jednom časopisu i on nije izašao te godine. Prijavili su se na sljedeći natječaj i odbijeni su, jer nisu potrošili lovu od prošle godine. No, taj časopis je ipak izašao, izlazi i dalje konstantno i tada može dobiti lovu na natječaju.
vsego (napisa): |
1. Zrzy, ti ovdje imas acc... Use it!
2. Ako moze malo objasnjenje neupucenima (dakle, i meni): ako je Ministarstvo platilo 14kkn za nesto, ne ocekuje li se neki izvjestaj o ucinjenom? A rezultata (tj. casopisa) nema...  |
Očekuje se, no to se može riješiti na nekoliko načina.
a) mogu si nabavit račune od nekog drugog časopisa i to staviti u financijski izvještaj. u ministarstvu sigurno neće provjeravati jel časopis stvarno izdan i tražiti da ga vide. njima je bitno da mogu prema državi opravdati tu lovu. a 14 tisuća kuna im je sića pa neće gubit vrijeme na to, vidjet će račune i to će im biti dosta. (iskreno, sumnjam u ovu soluciju)
b) može se prenamijeniti ta lova. molba za prenamjenu se šalje u zbor, onda o tome odlučuje skupština, a sve se takve molbe rješavaju uglavnom pozitivno i bez rasprave. A možeš tražiti prenamjenu za što god hoćeš.
No, što sam ja ustvari htio reći: ako je jednom časopisu dodijeljena lova lane, a on nije izašao, dakle lova nije potrošena ili je potrošena na nešto drugo, po kakvoj se onda osnovi daje tom istom časopisu opet lova ove godine i to još 20 tisuća više? Ja sam član povjerenstva za dodjelu para za projekte na FF-u otkad isti postoji (dakle, zadnje 3-4 godine). Mi smo imali sličan slučaj. Dali smo pare jednom časopisu i on nije izašao te godine. Prijavili su se na sljedeći natječaj i odbijeni su, jer nisu potrošili lovu od prošle godine. No, taj časopis je ipak izašao, izlazi i dalje konstantno i tada može dobiti lovu na natječaju.
_________________ Ovaj ubogi sig je nastradao pod Administratorskom čizmom, a sve zbog nesmotrenosti svog autora koji je pokazao nezavidnu razinu pismenosti prilikom čitanja Pravila ponašanja na Forumu.
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
Postano: 20:31 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"][quote="krcko"][quote="zrzy."]Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća.[/quote]
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn.[/quote]
SZ u ovom trenutku raspolaze sa cca 10 milijuna kn...od toga 4 i kusur milijuna kn jesu sredstva koja je Flego stopirao a na natjecaju su rapodijeljena.[/quote] Ovo nije u potpunosti točno. Naime, ja sam postavio pitanje kako će se trošiti lova od tzv. "Fleginog duga". Drug predsjednik mi je odgovorio da se neće dobit sva ta lova, nego će se samo isplatiti dužnici, odnosno, ako je neko ipak izveo projekt 2003. i to tako da je ostao dužan nekom, ili mu je faks posudio, namirit će se time. (postoji snimka te sjednice na studentu ha er). Naravno, odgovor je glupost i sve to ostavlja puno mjesta za financijske malverzacije.
HijenA (napisa): | krcko (napisa): | zrzy. (napisa): | Zanimljivo. A prošle godine je SUMA dobila 14.751,27 kn za Limes. Ove godine čak 35 tisuća. |
Ajd sad ti raspisi ovih 35000 kn. |
SZ u ovom trenutku raspolaze sa cca 10 milijuna kn...od toga 4 i kusur milijuna kn jesu sredstva koja je Flego stopirao a na natjecaju su rapodijeljena. | Ovo nije u potpunosti točno. Naime, ja sam postavio pitanje kako će se trošiti lova od tzv. "Fleginog duga". Drug predsjednik mi je odgovorio da se neće dobit sva ta lova, nego će se samo isplatiti dužnici, odnosno, ako je neko ipak izveo projekt 2003. i to tako da je ostao dužan nekom, ili mu je faks posudio, namirit će se time. (postoji snimka te sjednice na studentu ha er). Naravno, odgovor je glupost i sve to ostavlja puno mjesta za financijske malverzacije.
_________________ Ovaj ubogi sig je nastradao pod Administratorskom čizmom, a sve zbog nesmotrenosti svog autora koji je pokazao nezavidnu razinu pismenosti prilikom čitanja Pravila ponašanja na Forumu.
|
|
[Vrh] |
|
zrzy Forumaš(ica)

|
Postano: 20:37 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"][quote="vsego"]Hijena, citaj malo sto se pita... :evil: Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo [i]a priori[/i] otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled? :-k[/quote]
aj...krivo se izrazih. dakle, AFAIK SUMA (i bilo koja druga udruga) prijavljuje svoje projekte SZ-u koji odlucuje da li ce novce dodijelit. Sveuciliste nema nista sa dodjelom novca kao ni ministarstvo. ministarstvo moze traziti financijski izvjestaj, ali ne od udruga studenata, vec samo od studentskog zbora. toliko sam ja uspio saznat iz Zakona.[/quote] Ministarstvo je tu lovu uplatilo na račun faksa, a faks proslijeđivao dalje. Dakle, ministarstvo traži izvjiješće od faksa, a faks od onih kojim aje lovu proslijedio.
Inače - 2004. GODINE NISU POTPISIVANI NIKAKVI UGOVORI. Prije je uvijek voditelj projekta morao potpisati ugovor sa SZ-om. U tim ugovorima je pisalo kolko si para dobio i dokad i kome moraš podnijeti izvještaj. 2004. toga nije bilo. Dakle, praktički se može dogoditi sljedeće - ministarstvo je uplatilo pare faksu - faks je proslijedio pare na račun udruge - udruga je potrošila pare. Gdje piše ko kome podnosi izvještaj? Nigdje. Faks mora ministarstvu, no udruga ne mora faksu.
HijenA (napisa): | vsego (napisa): | Hijena, citaj malo sto se pita... Mene zanima jesu li primatelji love (valjda SUMA) duzni dati izvjestaj (kao mi na faxu, za sve sto dobijemo za projekte) ili Ministarstvo a priori otpise novce i ne provjerava iskoristavanje starog novca kad dijeli novi, pa se tako lova za nepostojece projekte moze "skidati" unedogled?  |
aj...krivo se izrazih. dakle, AFAIK SUMA (i bilo koja druga udruga) prijavljuje svoje projekte SZ-u koji odlucuje da li ce novce dodijelit. Sveuciliste nema nista sa dodjelom novca kao ni ministarstvo. ministarstvo moze traziti financijski izvjestaj, ali ne od udruga studenata, vec samo od studentskog zbora. toliko sam ja uspio saznat iz Zakona. | Ministarstvo je tu lovu uplatilo na račun faksa, a faks proslijeđivao dalje. Dakle, ministarstvo traži izvjiješće od faksa, a faks od onih kojim aje lovu proslijedio.
Inače - 2004. GODINE NISU POTPISIVANI NIKAKVI UGOVORI. Prije je uvijek voditelj projekta morao potpisati ugovor sa SZ-om. U tim ugovorima je pisalo kolko si para dobio i dokad i kome moraš podnijeti izvještaj. 2004. toga nije bilo. Dakle, praktički se može dogoditi sljedeće - ministarstvo je uplatilo pare faksu - faks je proslijedio pare na račun udruge - udruga je potrošila pare. Gdje piše ko kome podnosi izvještaj? Nigdje. Faks mora ministarstvu, no udruga ne mora faksu.
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:55 pon, 31. 1. 2005 Naslov: |
|
|
e pa...AFAIK studentske udruge, pa tako i suma, su pravne osobe. dakle, imaju svoj statut, svoj ziro racun i totalno su neovisne o fakultetu na kojem se nalaze. dakle...SUMA je mogla dobit lovu samo na svoj racun, a ne nikako preko faksa :roll:
e pa...AFAIK studentske udruge, pa tako i suma, su pravne osobe. dakle, imaju svoj statut, svoj ziro racun i totalno su neovisne o fakultetu na kojem se nalaze. dakle...SUMA je mogla dobit lovu samo na svoj racun, a ne nikako preko faksa
|
|
[Vrh] |
|
zrzy. Gost
|
|
[Vrh] |
|

|
|